Když něco nevíš, zeptej se Putina

Autor
Štítky

V poslední době už to tak dělají všichni. Saúdi mají problémy s ropou, tož jedou do Moskvy jednat o těžebních kvótách. Asad má problémy na bojišti, tož to jde řešit s Putinem. Erdogan si jde budovat svoje impérium na úkor blízkého okolí, kam si jede pro požehnání? Jasně do Moskvy. Írán si upevňuje moc v regionu, s kým to konzultuje? S Putinem. Macron se chystá do Moskvy, Německo podepisuje Nordstream a nakonec i Netanjahu jede porozumět světu pomocí Rusa. 

Osamělé a izolované Rusko se kterým nikdo nemluví, to je jen hodně vlhký sen Jakuba Jandy... Ve skutečnosti si v Moskvě všichni podávají dveře. Tak dlouho jsme stavěli kolem Ruska plot, až jsme ho postavili kolem nás. 

Někdo to včera napsal v diskusi... Netanjahu se Putina  na přehlídce držel jako hovno košile. Je to naprosto přesný příměr... Putina už na přehlídce navštívil i čínský prezident, kazašský prezident,  byl tam s ním jeho vazal Kadyrov, Zeman se v Moskvě motal, byla tam hromada dalších papalášů, ale nikdo tam neposkakoval tak servilně jako ten Netanjahu. A to je představitelem velmi významné vojenské, ekonomické a jaderné mocnosti. 

Přišla bída na židovský stát. USA s izraelským požehnáním zlikvidovaly celé izraelské okolí, přičemž většina izraelských politiků hýkala blahem, jak zmizeli velcí diktátoři i se svými mocnými armádami (tedy papírově mocnými... ty arabské armády stojí za starou bačkoru) a ejhle... nebezpečí pro Izrael nepokleslo, naopak rapidně vzrostlo. Pošahaný Shaddám byl nakonec mnohem lepší a vypočitatelnější nepřítel než Islámský stát. A hlavně... Irák byl mezi Izraelem a Íránem. 

Po patnácti letech války se Írán dostal až ke Golanským výšinám. Super výsledek. Možná to zničené dorasované území plné chaosu vyhovuje USA, ale Izraeli to nevyhovuje určitě. Doteď si hráli na vojáčky a lítali si nad Sýrii a dělali si co chtěli.. a najednou dostali odpověď. Na Golany letěly rakety zřejmě vystřelené Íránem. 

A Netanjahu okamžitě mazal do Moskvy zeptat se Putina, co ten Írán vlastně zamýšlí, protože možná dělá velkohubá prohlášení v Knesetu a jezdí do Kongresu přednášet o íránské hrozbě, ale ve skutečnosti zřejmě ani Mosad netuší, co se odehrává v hlavách Íránského vedení a velení na frontě. Když něco nevíš, zeptej se Putina... 

Pomaloučku polehoučku, nikdo to vlastně nezpozoroval, ale najednou je garantem bezpečnosti a dialogu Rusko. Putin je ta vypolstrovaná místnost pro většinu blízkovýchodních magorů. Putin je OFF. Ví o fšech fšechno. 

Když si to tak vezmu, Putin dělá přesně to, co dělal i doma. Prostě si nějak vydobyl roli arbitra. Ne, nepustil se do beznadějné války proti všem ruským oligarchům, spíš jim začal dělat rozhodčího. Nepustil se do války proti separatistickým republikám... ne začal jim to koučovat. Zřejmě se mu to osvědčilo a tak to dělá i v širším okolí. A světe div se i takový Izrael se pěkně zařadil do mančaftu. 

A já se ptám? Kde je ten Macron, co tak moc chtěl dělat lídra v mírovém procesu v Sýrii? Kde je Merkelová, Kde je Terezka Májová? Kde je Juncker? A nakonec... Kde je Trump? Je to podobné jako se Zemanem... Putin to také nemá doma jednoduché. Má dost svázané ruce, spíše horší než lepší ekonomiku. Má kolem sebe silné odstředivé tlaky a netřímá moc jako Stalin. Ale přesto, když jste hráč a víte jak na to, můžete přehrát i mnohem silnější soupeře prostě tím, že je postavíte proti sobě a dříve nebo později vlastně vyhráváte. V jednom je Zeman doopravdy proruský... umí tu mocenskou hru stejně jak Putin. Také nemá žádnou faktickou moc. Kromě hradní stráže vlasně nemá nic. Ale když to vezmete za správný konec, nakonec se bez vás ani nepodrbou na řiti. 

Mluví se o válce mezi Íránem a Izraelem... Nevěřím tomu... ne dokud jezdí Netanjahu do Moskvy. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)