Poslední ambice

Autor
Štítky

Miloš Zeman zvítězil. Za sto let už bude v učebnicích dějepisu jen toto. Nikdo už si nebude pamatovat, jak vypadala kampaň, nějaký renomovaný historik možná bude vědět, že zvítězil navzdory velkému odporu, ale to bude tak všechno. Někde na Karlově univerzitě budou ležet disertační práce na téma Zemanovy éry v kontextu doby či českých a evropských trendů politiky, tu a tam si někdo projde digitalizované výstřižky z novin, ale stejně už to pro něj bude takové, jako když my čteme o První světové válce. Mimochodem, pusťe si video z volby Václava Klause prezidentem. Je to jen deset let, ale je to jako z jiného světa. I když ještě většinu figurek budete znát, stejně už to ztratilo svou aktuálnost. Kdo si dneska vzpomene na tehdejší zákulisní boje? 

A já se dnes ptám, jaké ambice ještě Miloš Zeman může mít? Prezidentský mandát obhájil, navzdory všemu a navzdory všem. dokonce i navzdory svému tělu a biologické realitě. Navíc si už vyzkoušel, že jeho maličké pravomoce zase nejsou tak malé a pokud jimi bude vhodně šermovat, udrží v šachu i mnohem větší hráče. Z Hradu vybudoval vlastní centrum politické moci i zahraniční politiky, navázal kontakty na všechny krajské struktury, zná velké množství starostů jménem, má kolem sebe tým sice možná problematických, ale loajálních spolupracovníků, je velitelem ozbrojených sil a každá tajná zpráva jde přes jeho stůl. Navíc mu roztříštěnost politické scény vysloveně přihrává další výhody. Netajím se tím, že jeho první tisková konference po zvolení mi připadala jako jmenování budoucí vlády ve které bude mít sice svého premiéra, ale to bude jen ten výkonný úředník. Hrad mu bude držet nůž  na krku... i když on to není ani tak nůž, ale spíš břitva. Není moc vidět, není to zbraň, ale může napáchat hrozné škody. 

Nicméně jedna ambice by mě napadla. Zamýšlel jsem se, proč Zeman uvedl, že jedna z nejhorších jobovek byl onen mizerný volební výsledek ČSSD.  Dal jsem si to do kontextu s tím, jak ve své knize "Jak jsem se mýlil v politice" popisoval Zeman Vladimíra Špidlu i Stanislava Grosse. Já jsem si to přečetl tak, že ho štvalo, štve a bude štvát, že jim předal zaběhlou dobře fungující stranu s programem, který fungoval, dal jim dobré vztahy s největší stranou na pravici a chtěl, aby to tak fungovalo i dál. Ale ne, korunní princové chtěli ukázat, že to zvládnou sami a postupně pozvolna stranu přivedli zu Grunde. Mezitím ještě Zemana tu a tam podkopli, protože si mysleli, že od důchodce už jim nic nehrozí a pak se divili. Většině funkcionářů dokázal Zeman namydlit schody. Důchodce z Vysočiny byl nebezpečný jako chřestýš. 

Myslím proto, že Zeman má ještě jednu ambici a tou je dostat ČSSD zase na vrchol. Jednoduše proto, aby dokázal, že se nemýlil. Chce dokázat, že kdyby ho poslechli a dělali to podle něj, mohli mít svých třicet procent hlasů. Ve své knize se Zeman často předpovídal a hodně stál o to, aby se nakonec ukázala jeho pravda. 

Chovanec v suitě na tiskovce je podle mě první vlaštovka. Ne, že by to souviselo s Chovancem osobně. Vůbec, ten chlap je pro mě mimořádnou záhadou i objektem zájmu. Poprvé na sebe upozornil tzv. Lánským pučem, kterého se zúčastnil, prosil všechny, ať o tom drží hubu a pak první před novináři zpíval. Pak se stal ministrem ve vládě toho, kterého měli údajně pučem odstranit. Sobotka vyměnil lecjaké ministry, ale Chovanec zůstal a svého šéfa přežil a stal se po něm sám šéfem. Teď ho máme zase tam,kde byl na začátku - u Zemana. Kruh se uzavřel. Ten chlap musí mít zcela mimořádné vlastnosti. Musí být úžasně dobrou kurvou, protože tohle vyžaduje speciální povahu. 

Myslím, že s ním Zeman podle toho naloží. Teď bude užitečný, vysbírá za Zemana hodně hnoje a pak ve správné chvíli bude vyfackován tam kam patří. Na ulici. Mimochodem, Andrej Babiš už se nechal slyšet, že s Chovancem v jedné vládě sedět nebude.  Bude mě dost zajímat,jestli si to prosadí nebo neprosadí. Osobně si myslím, že ne. Zeman dá Babišovi dost času, aby to nakonec rád.... musel uznat. Případně se počká po sjezdu ČSSD, kde vyhraje celkem stoprocentně Zemanova klika, protože po tom co předvedli současní nezemanovští lídři to snad ani jinak být nemůže. Možná nebude předsedou Chovanec, ale zcela jistě to bude Zemanovec.

Ze stejného důvodu se za Zemanem objevil Okamura. Souhlasím s Vlkem, že právě on bude dělat Babišovi to, co dělal Babiš v předchozí vládě Sobotkovi. Bude se vehementně snažit, aby vše dobré shrábla SPD a vše špatné ANO. Ale je fakt, že Andrej je tvrdší soupeř, než byl Sobotka. Samozřejmě ani na minutku si nemyslím, že by Zeman nějak bral našeho Japonce vážně.  Je to další pěkná figurka ve hře. Figurka s vysokou hodnotou. Vůbec bych se nedivil, kdyby na pozadí mocenského boje mezi Andrejem a Okamurou náhle vysvitla nová naděje v podobě obrozené ČSSD, která najednou bude státotvorná, postupně posílí  a po vydařené kampani před parlamentními volbami posbírá velké množství hlasů od nostalgiků po starých časech. A vůbec nebude divné, že jsou to hlasy po TOPce, ODSce i KDU. Zároveň se vrátí hodně hlasů od Andreje a ejhle, najednou bude ČSSD znovu silná strana a bude nahlas děkovat svému znovuzachránci, který pak už bude moci klidně umřít s pocitem člověka, který měl pravdu. 

Stejně tak souhlasím s Vlkem, že Babiš bude muset za svůj triumf ministerského předsedy tvrdě platit a cena nikdy nebude sjednána. Navíc bude mít nad sebou Damoklův meč v podobě dlouhého nekonečného vyšetřování Čapího hnízda ze kterého sice nic nebude, ale tu a tam mu zmáčknou u výslechu Moniku nebo děti, tu a tam zmáčknou jeho, pořád to bude krůček od průseru a konečné slovo nebudou mít ti, kdo to vyšetřování uchystali, ale Zeman. 

Samozřejmě Babiš se nebude chtít nechat, bude se snažit se vymanit. Nebude chtít hrát roli výkonného úředníka v Zemanově vládě. Kdybych mu měl něco poradit, tak by měl přinést 101 podpisů od ODSky. Dát jim, co si řeknou, protože pořád to bude nižší cena, než podpora od prezidenta. Na druhou stranu, Zeman se zná se spoustou ODSáckých matadorů a kamarádí s Klausem, který by si také určitě rád představoval, jak je na pravici dominantní silou opět ODS a nikdo jiný. 

Budoucnost bude velmi velmi zajímavá. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)