Co s českým zemědělstím? Vidlácké shrnutí situace

Autor
Štítky

Na našem vidláckém dvorečku jsem už vícekrát popisoval stav i problémy českého zemědělství. Podle reakcí zaujaly moje články docela dost lidí, kterým naše krajina a budoucnost není lhostejná a jako bonus ještě používají vlastní hlavu a úplně se jim nejevily aktivistické nápady, prootže se nápadně podobaly aktivitickým nápadům na záchrnu české rodiny, evropských hodnost a migrace. Zároveň odmítali zavírat oči před problémy a tvrdit, že se vlastně nic neděje a situaci spasí dostatek peněz. Když něco nefunguje, nalejeme tam dotace že.... 

Chtěl bych tímto článkem zahájit určitý seriál, jak bych si pomoc českému zemědělství představoval po vidlácku. Dnes bychom si shrnuli situaci a nastínili některé možnosti. 

Základem vší katastrofy je burza. V porovnání s dotacemi je zhruba pětkrát mocnější než celá EU a její zemědělská politika. Jsme navázáni na světový obchod a tedy i na obchod s komoditami. Plyne z toho, že cena našeho obilí je o malý fous nižší, než cena obilí v Rotterdamském přístavu. Tak akorát, aby to zaplatilo dopravu. Doprava je v dnešní době levná a tak je možné jakoukoliv komoditu přepravovat po celém světě prakticky za směšné ceny. 

Letos máme na polích o třetinu méně řepky a příští rok to bude nejspíš zase o třetinu méně. Inu jinde ji umějí vyrobit levněji a poslední příznivé roky zajistily, že je jí na světě dost. Dokonce je jí tolik, že už není potřebná ani pro to míchání do nafty. Ani deset Babišů nebude dávat za řepku víc, když ji může mít levněji z lodi v Hamburku. Tím pádem se na řepce nedá vydělat a tak se nepěstuje. 

Podobně je to i s ostatními plodinami. Ve španělsku se pěstují pomeranče a to ničí půdu ještě víc než ta řepka. Spotřebuje to víc pesticidů a nikdo se nad tím nepozastavuje. Pomerančům se tam mimořádně daří a tak se pěstují a nic jiného. Jinde se daří pšenici, jinde se daří ovsu, jinde sóje. A tak existuje zhruba pět plodin, které se musejí pěstovat furt dokolečka, protože na ničem jiném se nedají pokrýt náklady a to ani s dotacemi ne.  Jediná výdělečná cesta jsou úspory z rozsahu a tak se z malých zemědělců postupně stávají mamutí koncerny. 

Podobně je na tom živočišná výroba. V Německu a vůbec v té vyspělé evropě si farmáři už dávno za dotace postavili vepříny, výkrmny kuřat, kravíny i mlékárny a teď za dotované ceny dodávají maso a mléko. Naše dotace jsou nižší, jsme s výrobou pozadu a tak dělá prasata jen ten, kdo má opravdu hodně peněz. Vydělá na tom zase jen koncern. 

To nesouvisí s dotacemi, to souvisí prostě s tím, že jsme ten špinavý východ a nikdy nebudeme mít stejné podmínky jako mají Němci. Jednak nám to ti Dojčlandi nedovolí, jednak ty koncerny mají hodně peněz že si prolobují co potřebují. 

Počítejte se mnou ty překážky. Jste malý zemědělec? Dotace máte podle hektarů. To ten velký hráč také, ale on potřebuje jeden traktor na sto hektarů a vy jich máte padesát a potřebujete traktor také. Váš traktor je prostě dvakrát dražší. Nemůžete realizovat úspory z velikosti. Stejně tak potřebujete někoho, kdo tomu rozumí a jeden člověk obslouží mnohem víc hektarů než je vaše farma, ale vy to rpostě také musíte umět. Musíte být agronomem, mechanizátorem, účetním, implementátorem evropských nařízení, musíte být zbožíznalcem přes hnojiva, osiva, musíte být zdatný obchodník a to všechno dohromady, protože jen velký hráč si může dovlit na každou věc zvlášť odborníka. A nedělejte si iluze... když někdo dělá jen hnojiva a má na to čas, vymyslí lepší řešení než vy, když se tomu můžete věnovat jen v neděli v osm večer. 

Aktivisté by chtěli změnit dotace. Pravidla se mění pomalu co dva roky. A stejně je to k ničemu. Ti velcí hráči s s tím poradí snáze. Když dotační politika pro menší farmy, tak se prostě rozdělí v rámci holdingu. Všechny ty nápady EU i ministerstev mají dávno prověřené, a mají armády právníků. Myslet si, že se na dotační politice něco změní, to si může myslet opravdu jen aktivista, který  má za hlavního satana firmu Monsanto. 

Je naivní si myslet, že budeme odpovědně chodit k volbám a ti naši zástupci tam udělají ty správnéí zákony. Zemědělství mají v rukou velcí hráči, kteří mohou uplatit celý europarlament včetně všech komisí a ještě jim zbyde na celou Českou republiku. Velké firmy vyrábějící pesticidy uděljí všechno pro to, aby jim jejich byznys zůstal a půjdou klidně i přes mrtvoly, když to bude muset být. 

Zodpovědné chování vede jen k rychlejšímu krachu. Když se nebudete chovat tržně, tedy tak, jako ten největší znásilňovatel krajiny a přírody, brzy proděláte a vaše pozemky koupí právě ten gauner, který jse v herbicidech koupe.  Dokud bude existovat WTO, dokud bude existovat komoditní burza, dokud bude možné koncetrovat majetek v miliardách a bilionech, do té doby se nic nezmění. A výše jmenované nezmizí bez pořádné revoluce či války. 

Přes toto všechno bych si vidlácky myslel, že existuje řešení. Není to řešení všemocné a všespasitelné. Ale mohlo by vedle toho velkého byznysu vytvořit alternativu. Mohlo by obsadit určitou část pozemků a tvořit solidní procento výživy obyvatelstva. Mohlo by se stát základem pro znalosti, aby se neztratily a mohlo by v případě krize celkem hladce převzít to jediné, co je skutečné bohatství - hlína a to co na ní vyroste. 

Jak bych si to řešení představoval, o tom zítra.  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku,
dík zapokračování seriálu, už se těším !
Bylo by fajn, kdyby se dostalo do rukou i těm několika málo na slovo vzatým odborníkům, kteří mají ještě vliv a poctivou snahu něco změnit k lepšímu....a kteří sice perfektně rozumějí svému segmentu znalostí, ale chybí jim celkový pohled.

Zatím bez slepic

I just couldn't leave your site before letting you recognize that I actually appreciated the top-quality information you present to your guests? are getting to be back again as often as possible to figure out the status of the latest posts.
https://bit.ly/2S3RXqF
https://bit.ly/3wbW7eW
https://bit.ly/2QAXwfW

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Thanks for sharing this text it had been very helpful. We've defined decency down now that we glance at the entertainment value of it, whether the acting is nice, the writing is nice, the story is nice, no matter the depravity, we'll watch it. Read more at.
https://bit.ly/3v68ybQ
https://bit.ly/3oxMcgX
https://bit.ly/3yjAMCd

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Bude těžké něco na tom změnit v prvé řadě,musí k tomu být nakloněno politické zadání.
Co sleduji,každé ZD se vyhýbá výrobě náročné na náklady,jak ručnou práci,tak provorávky,oborávky,ale třeba u brambor,kvalitní sadbové brambory,uskladnění,vytřídění,sadba a další práce kolem toho.Ohledně cukrovky,to je na delší psaní.
Kolem řepky,to je také podraz,nic to nevyřešilo,jen že místo jiných plodin,pěstují družstva řepku,přitom to podražilo PH
Mám tady blízko ZD,které má tři bioplynky,když je na to tolik dotací,tak to ZD vyhovuje víc než pěstovat náročné plodiny.
Je určitá naděje,ale až bude nejhůř.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kapitalismus nemá řešení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asi před pěti lety jsem na Zahradě Čech oslovil vystavujícího zástupce firmy John Deery, kolik že stojí ten šesterák (pravda obracák) zavěšený za zelený óbrtraktor, u kterého stál. Prý skoro 1 milion. V nedaleké Roudnici byla fabrika, který šesterák ještě v osmdesátých letech prodávala za 40 tisíc, i když nebyl obracák. Mladí - staří furianti, co se vrhli po 89tém jako vzteklí na své bývalé majetky v JZD a dostali možná někdy i 50 hektarů zpátky, si pak něco tak krásného i s traktorem museli v rámci sedláckého šviháctví nakoupit na leasing za 5 milionů. Už dávno ROSS nefunguje, o cenách techniky, která byla technicky skoro stejná (hydraulické jištění), jako ta nynější, se tzv. farmářům může jen zdát. Ale oni jsou to furianti a že by si vzájemně pomáhali sdružením by jim připadalo jako návrat do kolchozu. V zásadě měli komunisti se zemědělstvím pravdu, realizovat ale tu pravdu dokázalo za 40 let jen pár takových jako Slušovice. Tož vidím to tak, že 89tý s těmi sedláky se 40ti hektary je slepá větev českého zemědělství.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, v článku na aktualne (zpravy.aktualne.cz/ekonomika/mene-obili-vice-repky-statisticky-urad-predstavil-odhady-let) se píše na rozdíl od Vás, že osevní plochy řepky jsou letos meziročně o +4,4% větší,

Zatím bez slepic

letos se na jižní Moravě prodali o třetinu méně osiv řepky. Ať si statistici kecají co chtějí. Osiva nelžou. ostatně kvůlu dotacím se dělají lecjaké administrativnī kouzelnictví.

Zatím bez slepic

In reply to by Vidlák služebně (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže na jižní Moravě o 30% míň, v celém Česku + 4,4%.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co mám informace, je to po celé republice. Kdo ví, jak se sbírají ta statistická data... Řepka se seje na podzim, na jaře se mže použít na zelené hnojení v greeningových pásech, ale ta nedozraje a musí se zaorat. Zkrátka když se v republice prodá o třetinu méně výsevních jednotek, tak se o třetinu méně řepky vyseje. Ale výnos bude letos skutečně obdobný jako loni - letošní sucho řepku zasáhlo jen málo. 

Zatím bez slepic

Ono se stačí podívat, když jede člověk autem, že oproti minulým rokům to tak žluté není, takže jenom podle toho co jezdím jižní čechy a jiřní moravu autem (ato hodně), věřím Vidlákovi a prodeji osiv než "profíkům statistikům"...
Už čurčil o statistice věděl své :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přihlásili jsme se k náboženství kapitalismus s bohem zisk, pak "Dokud bude existovat WTO, dokud bude existovat komoditní burza, dokud bude možné koncetrovat majetek v miliardách a bilionech, do té doby se nic nezmění." Označíme li onu větu ve vešeobecnosti jako globalizace, pak je to trend, jenž se zas až tak brzo nezastaví. Je to úděl doby a těžko najít pro současnost alternativu. Střední vrstva, jako základní motor společnosti, se ekonomicky propadá a tak chce laciné potraviny, aby si zachovala ostatní znaky střední třídy. Chudina je na dávkách všeho druhu, tudíž je zájem státu, aby byly alespoň potraviny laciné a hlavně dostupné. Jakmile je v trhu něco nedostupné, okamžitě se to stane ještě nedostupnějším a tím i dražším. Příkladem je ojebávka nás všech, jež to platíme, s bydlením chudiny. Všimněte si jak jsem se elegantně vyhl nekorektnímu označení 300 000 cygánů.

Jsem potěšen, že Vidlák má řešení, moc se na něj těším. Jen se bojím toho množství kondicionálu.

Zatím bez slepic

S tím pokračováním globalizace bych si nebyl tak jistý.

Na globalizaci prodělávají kromě velmi malé skupiny megapodnikatelů potažmo všichni. Jen to dlouhou dobu není zřetelné. Ale řekl bych, že už to začíná být cítit.
Proto Trump. A další. Migrace je také globalizační důsledek.
Začátek konce globalizace právě začíná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Než začne vidlák psát o dotacích.
Chceme, aby nám důchodci vymřeli, a vůbec sociálně slabí, singl ženy s dětmi a pod. ? Nejen nám, ale i v bohatších zemích ?
Pak zrušme dotace ! Ceny potravin pak půjdou rapidně a několikanásobně vzhůru !
Není to jen moje úvaha, stejně smýšlí odborníci na ekonomiku.

Zatím bez slepic

Je taková krásná průpovídka:
pokud se to hýbe, zdaň to,
pokud se to ještě hýbe, zreguluj to,
pokud se to přestalo hýbat, dotuj to.

Dotace jsou ve všeobecnosti nástup cest do všemožných pekel. Veškeré politické úvahy by měly být okolo dotací, jak je zrušit s nenadělat okolo toho ekonomické peklo. Když jsme je již s bohulibými cíli zavedly a je již skoro každému zřejmé, že se to nepovedlo
Ony totiž nemají nějaké racionální dno, vždy se najde něco, co by se ještě dalo zadotovat. Pokud s tím politici neskončí, závěr a tudíž i konec je jen jeden, ekonomický kolaps.

I s dotacemi platí: mysleli jsme to dobře a dopadlo to, jako vždy.

Zatím bez slepic

Autorství té průpovídky se připisuje Ronaldu Reganovi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Globální výrobu český zemědělec sám nepřemůže, vždy bude existovat země, kde lze potraviny vyrobit laciněji a vyplatí se i s dovozem. takže k zemědělství je nutné přistoupit jako ke strategickému odvětví, aby český stát nebyl vydíratelný hrozbou hladu. V podstatě by český stát řekl, kolik které plodiny každý rok vykoupí od českých zemědělců a za jakou cenu, a prodával je na volném trhu dotované za světové ceny. Dále platil zemědělce za udržování chovu dobytka. Děje se už dnes, na genové rezervy jsou dotace na plemeno česká červinka, valašskou a šumavskou ovci. Jenže je jich pro případ nouze málo, takže zvětšit chovy.
Ve prospěch udržení krajiny platit zemědělcům dotace i za úhor nebo pěstování vojtěšky do určité rozlohy, třeba až třetiny polí. Zvýhodnit zaorávání zeleného hnojení.
Dát nějakou pravidelnou dotaci na hospodářství (nevím kolik), aby ti malí zemědělci měli možnost z hospodářství slušně žít.
A především, dát malým zemědělcům možnost přímého prodeje mléka, vajec, slepic, vepřů, ... bez buzerace hygienickými a jinými předpisy. Dosud se to děje jen jako riziková činnost.
Dále na části vhodných ploch vybudovat rybníky nebo nádrže na dešťovou vodu. Bez intenzivního chovu ryb, čistě jen na zadržení vody v ČR jako prevenci proti suchu a doplnění podzemních vod.
Jiné nápady nemám. Bez dotací to v globálním světě nepůjde, dotace jsou nutné zlo. Ovšem výroba potravin je strategická oblast, kterou musí stát chránit oproti všem tlakům, i za cenu vystoupení z EU. Můžeme přežít bez nejnovějších iphonů. Bez jídla a vody nepřežijeme. A orná půda to je skoro 50% rozlohy ČR. Má největší vliv na sucho a povodně. Jednodušší je dát prachy zemědělcům než na odstraňování škod po povodních nebo suchu.
Armádu ČR si taky platíme, i když nás zrovna nechrání a je to spíše zahraniční intervenční sbor. Zemědělce potřebujeme ještě více než armádu.

Zatím bez slepic

Pane Gerd.
Výstižně napsáno.
Jak to sleduji,aby si úředníci usnadnili práci,pochopitelně za pomoci lobování,takto všeobecně nastavili dotace.
Co slyším od menších zemědělců,kdo na to má,dostane dotace,když to převedu,je to na stejné úrovni,jako dotace z EU,jen pro vyvolené.
Jen taková otázka,jak to bylo za první republiky,byly dotace,nebo ne a zemědělství žilo.
Každopádně by mělo být pamatováno na různé přírodní kalamity.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
je ještě jedna možnost, jak pomoci českým zemědělcům. Tou by bylo zdražit potraviny z jiných částí světa tak, aby se českým zemědělcům vyplatilo je pěstovat. Jenže tím by si politici naštvali zbytek populace, kterému by naopak potraviny zdražili. Takže dotace zemědělcům v nějaké formě přetrvají. Za 1. republiky žádné dotace nebyly, ale zemědělství přežívalo, protože nebyly taky tak enormní náklady jako dnes. Tehdy zemědělec (sedlák, rolník) obdělával od 8 do 20 hektarů, což zvládl sám, s volským nebo koňským potahem a občasnou výpomocí. Stroje byly jednoduché, snadno opravitelné, nejsložitější byla mlátička. V dnešní době traktorů s GPS je představa nereálná. K tomu jsou náklady za naftu, veterináře, dopravu na vzdálený trh.
Upřímně nevím, jak nejlépe situaci zemědělců řešit - a přitom je nutně potřebujeme.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.děkuji.
Snad jen dodám z prvé republiky to mám jen z vyprávění,ale po válce si už něco pamatuji z hospodaření soukromích zemědělců.
Co mělo ruce a nohy v domácnosti,přišly práce,tak všichni na pole bez peněžité odměny,jen když bylo potřeba více vypomoci,tak se to řešilo v naturáliích.Takto se mládež učila práci i dovednostem kolem hospodaření.Teď když se i zemědělství dostalo na úroveň průmyslu,mládež vůbec nic neví o zemědělství.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Grab one more look at the pair right here and take a look at our store list below to help secure your pair this Saturday, November 23rd.
Particularly for Jordan Brand, the stars of the sneaker game will align at the upcoming 2020 NBA All-Star Weekend in Chicago. There鈥檚 no question that the Jumpman has some series programming in the works for that span of time in February, with perhaps the biggest ticket item being the looming collaboration between the two Chicago stalwarts in the form of the Off-White Air Jordan 5. Seen here for the first time, Virgil Abloh鈥檚 take on the 1990 silhouette (which celebrates its 30th Anniversary next year) features a synthetic upper fully replacing the black suede with circular windows touching on the polka-dot trademark of the Off-White label. Even the fully-reflective tongue achieves some of that 鈥渞ebuilt鈥?look as the high-vis layer looks to be stitched onto the exterior of the tongue. Furthermore, this first look at the Off White Jordan 5 also suggests that the icy soles will arrive pre-yellowed for more of that thrifted look. Closer looks at this collab are sure to follow soon, so stay tuned.
google11.com google10.com google1.com Particularly for Jordan Brand, the stars of the sneaker game will align at the upcoming 2020 NBA All-Star Weekend in Chicago. There鈥檚 no question that the Jumpman has some series programming in the works for that span of time in February, with perhaps the biggest ticket item being the looming collaboration between the two Chicago stalwarts in the form of the Off-White Air Jordan 5. Seen here for the first time, Virgil Abloh鈥檚 take on the 1990 silhouette (which celebrates its 30th Anniversary next year) features a synthetic upper fully replacing the black suede with circular windows touching on the polka-dot trademark of the Off-White label. Even the fully-reflective tongue achieves some of that 鈥渞ebuilt鈥?look as the high-vis layer looks to be stitched onto the exterior of the tongue. Furthermore, this first look at the Off White Jordan 5 also suggests that the icy soles will arrive pre-yellowed for more of that thrifted look. Closer looks at this collab are sure to follow soon, so stay tuned. The South Korean entertainment industry 鈥?even despite its overwhelming spike in popularity the past few years 鈥?almost never intersects with the world of sneakers, and with its arguable heyday barren of any collaborations of their own, it鈥檚 a welcome sight to see its once indefinite dry spell broken by one of the most legendary: G-Dragon. Born for stardom and a product of near exhaustive idol training, the Big Bang leader has become a style icon through and through with an upcoming Nike collaboration further immortalizing his lengthy, accolade-ridden career. The Air Force 1 鈥淧ara-Noise鈥?is almost entirely exemplary of his own personality and taste through a canvas already known as one of his key favorites; uppers, dyed with a loosely adhered paint, wears off to reveal an artwork of his own design, one that mirrors the motifs of the similarly adorned insole graphic. Swooshes, midsoles, as well as the lining are left colorless with few embellishments, leavening some of the artist鈥檚 trademarks like his own PEACEMINUSONE insignia as well as some paint streaks along the bottom. Grab one more look at the pair right here and take a look at our store list below to help secure your pair this Saturday, November 23rd.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hello. And Bye.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pro Věštce a podobně smýšlející lidi:
při zrušení dotazí svět nezanikne, důchodci a ženy s dětmi nevymřou! Pokud se to udělá z rozmyslem, tak na to vsadím svoji hlavu na špalek a to ji mám rád. Když se řekne a udělá A, musí se říct a udělat i B. Když zruším dotace všeho druhu, nebudu jako stát potřebovat tolik peněz ! Takže můžu snížit celkově daně a tím pádem obyvatelstvu zůstane víc peněz. Prostě vlk se nažere a koza zůstane celá, jen odpadnou ty hnusné pijavice, které se na tom všem přerozdělování založily velmi neslušné živobití a dnes žerou až k prasknutí.
Byť se považuji za mladýho, ale dobře si pamatuji jak se v 89tým komunistům vyčítalo a vyřvávalo na náměstí v Praze, že si nás kupují levným máslem a celkově potravinami a navíc údajně nezdravými. Dnes už sice víme jak to bylo, ale pozdě bycha honiti. Dnešní "věrchuška" se poučila, nastavila systém tak, aby jídlo bylo celkově levné a bylo ho dost. To, že se velká část potravin změnila v poživatiny k přežití s asi dlouhodobými následky, které si dnes neumíme představit, tak to se zamlčuje.
Jakto že to zatím funguje a nikdo se moc nebouří? Protože se ti nahoře opět poučili, nastavili pravidla tak, že má dost výrazná část obyvatelstva starosti s tím, co kde má za dluhy poplatit, další výrazná část obyvatelstva na tom systému velmi dobře parazituje, nu a zbylá část je ráda, že je ráda a neplácá se v tom jako ta první část . Takže ke změně vlastně nemůže zatím dojít, protože jsme ve vyváženém stavu!
Myslím si, že v rámci ČR náprava toho všeho je nemožná, protože jakákoliv změna systému znamená vystoupení z EU a společného trhu a ty by nás ti z "EU" ekonomicky zlikvidovali. Po pár měsících by jsme se jako národ sežrali mezi sebou za nemalého přispění od sousedů za čárou.
K nápravě může dojít tam, kde je zem dostatečně velká s přiměřeným homogením množstvím obyvatelstva, dostatečně vzdělaným. S dostatečnou zásobou surovin, přijatelným podnebím a přístupem k moři, aby mohli svobodně obchodovat. A takových zemí je jen málo. Napadají mne např. Rusko, Ukrajina, Argentina, Brazílie, možná Francie. Jenže má to své jenže. Snad kromě Ruska to vedou tak, že toho vlastně nejsou schopni a hlavně ani ochotni dělat. Na Čínu jsem nezapoměl, to je něco jiného. Ta v rámci svých potřeb, se světu přizpůsobila v vnějších pravidlech a ve vnitřních si jede po svém. Využila historické příležitost rozděleného světa a hlavně je to velmi rozdílná civilizace oproti " nám "
Nu a v Rusku, tak k tomu vlastně byli namyšleným "západem" dotlačeni a měli štěstí, že u moci byl a zatím je člověk s velkým "Člověk".
Co taková představa obnáší, vezmu to po bodech.
1.dostatečně silně motivované obyvatelstvo, aby za tou představou stálo !
2. silnou armádu, aby nám Ti okolo nezkoušeli vysvětlit, že se mýlíme!
3. uzavření vlastního trhu a zavedení hraničních kontrol, aby my do země neputovalo dotované zboží, které by bylo levnější než to domácí nedotované!
4. aby se my vlastní trh nezhroutil a nezakrněl, tak to má další kroky:
a) nechat do země proudit bez omezení produkty (zboží, zemědělskou produkci), kterou díky podnebí a technologickým možnostem nejsem schopen doma vyrobit, aby nevznikal po něm hlad a mylná představa, že jej nutně potřebujem ke svému životu.
b) zboží a plodiny, které jsem schopen doma vyproduktovat levně a kvalitně, bohužel k tomu jen nemám moderní techniku a technologie? Tak to dovážet jen v potřebné míře, aby na trhu opět nechybělo a domácí producenty mezitím podpořit, aby byli to schopni vyrobit a zabezpečit zásobování.
Podpora znamené, né jim rozdat peníze! Protože všeobecně, když něco dostanem zadarmo a opakovaně bez limitu, tak si toho nevážíme a zpronevříme to. Podpora znamená, daňové úlevy tak, aby vlastní kapitál, který vyproduktují, byli schopni a ochotní znovu investovat a né spotřebovat.
Z toho my vychází závěr. Když mám dostatečně velký vlastní trh, který je schopen zajistit potřeby vlastního obyvatelstva, tak mám vyhráno a nepotřebuji k tomu žádné dotace. Protože, k vysokým cenám potravin, které nebudou dotované, budu schopen nastavit daňový systém tak, aby obyvatelstvu, zůstával dostatek peněz, aby na ně měli.
Vámi zmiňovaná skupina obyvatel "důchodci, samoživitelky, od přírody postižení atd." prostě nevýdělčně činní, kde by na to vzali? Z důchodů a dávek, keré by dostávali. Kde vezmu na Ty "dávky" ? Z daní ! Jen přestanu financovat: "neziskovky, tzv." ekologickou elektřinu a vše dotované" a kdyby nám někdo opravdu důkladně sečetl kolik peněz tam zahučí, nejen si myslím, ale jsem o tom hluboce přesvědčen, že by ještě zbylo.
V jednoduchosti je nejen krása, ale i učelnost !
Samozřejmě jsem zapoměl, nesmím být po uši zadlužen, kde jde třeba 10 a více % toho so celkově společnost vyproduktuje na tzv. "obsluhu dluhu" bez kterého se údajně nedá žít ! Myslím, že každý rozumný ví, že bez dluhu se dá žít a půjčit si má člověk nebo i společnost jen v nezbytně nutném případě max. pro svůj rozvoj, ve kterém to hned splatí, nebo v případě takové katastrofy, aby přežila, ale hned upravit svůj život tak, aby byla schopna vše začít splácet a né se naučit žít na dluh. Né tak jak se poslední roky tvrdí: nevaž se, odvaž se, máš hóóódně půjčeno, tak my ti půjčíme ještě víc, aby jsi to měl výýýhodnější!!! Pak je člověk i společnost vydíratelná a velmi ovlivnitelná.
Jenže když to vezmu kolem a kolem, je má představa vůbec splnitelná ? nebo je to jen zase další utopie, kvůli lidské podstatě nerealizovatelná, když část lidí chce někoho ovládat a bezpracně žít !
Bohužel ať nad tím přemýšlím jak přemýšlím, k žádnému výsledku, který by to vše napravil a nevedl přes katastofu se nemohu dobrat.
Nejsme soběstační, nedržíme pohromadě, tak nejsme svobodní.... a kdyby jsme chtěli držet pohromadě, výše jsem již psal, 5tá kolona se vždy najde.
Toť jsem od zemědělství celkově výrazně odbočil, ale již zítra se těším na Vidlákovy návrhy, třeba přijde s něčím co dokáže zaujmout a pootočit běch dnešních událostí a rád se v rámci svých možností k němu přidám.

Zatím bez slepic

Dalmatin,výborné.
Napíši to jinak,dotace,rovná se dluhy.
Je to vesměs tak nastaveno,aby státy jeli na dluh,jak i píšete,někde je mnoho peněz,že si s tím nevědí rady,tak nakupují státní dluhopisy.
USA náš vzor,vydává dluhopis jak na běžícím pásu,nebo přímo platí za zboží dluhopisy,tiskne dolary k tomu a není tomu konec.
Kde jsou ty časy,kdy měly banky do čeho investovat v současnosti většinou jen do dluhopisů,vždyť je to jen umrtvování financí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Reakce měla být na Pucka a údajné odborníky.
S Věštcem souhlasím, výsledek z dodací je předem znám, jen si jej nechceme připustit !
Gerd má plnou pravdu, potraviny jsou strategické. Ale přes dotace se k soběstačnosti a tím pádem ke svobodě nedostanem. Nejsme (ČR) tolik ekonomicky ani morálně silní, aby jsme to vše ustáli. Zapomíná na tu vlastní 5tou kolonu, kterou tu máme a jen tak se ji nezbavíme a ona dobrovolně činnost neukončí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"každý rozumný ví, že bez dluhu se dá žít"

Kapitalismus bez dluhů nemůže existovat.
Pokud chceme úrok, tedy něco co reálně nemůže existovat, musí se tyto úroky uhradit jedině tak, že si někdo jiný půjčí o to víc, a to tak, že do nekonečna.
Se ziskem je to své podstatě to samé, jen s opačným znaménkem. Zisk z trhu odčerpává hotovost jenž se shromažďuje u tvůrců zisku.
I zde, pokud má kapitalismus fungovat je třeba stále přisypávat dluh. Jde o takové nepřetržité pumpování peněz k tvůrcům zisku. Z těchto a jedině těchto důvodů musí zákonitě docházet ke koncentraci majetku-peněz.

Chceme li aby kapitalismus fungoval, je třeba udržovat dva zásadní parametry: dluh a dotace. Za těchto podmínek je kapitalismus funkční.
Dluh slouží k růstu majetku kapitalistů a aby zbytek nepochcípal, je třeba tam kde to naráží na svou podstatu, dotovat.

Z těchto důvodů, je li konstantní množství peněz, na příklad elektronické peníze, nelze provozovat růst. Není z čeho by ten růst byl hrazen.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Really love to play card games but not all the time, I have the physical cards. So thanks for this site for having me play my favorite card games!

Click here >> https://games.lol/card/
http://games.lol/card/

Thank you so much!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://guestexperiencefeedback.com/
Je vous remercie de l'information! Je cherchais et ne pouvait pas trouver. Vous me aidé!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

When you are surfing the internet, making a call or logging into a website, a communication channel is established between your browser and the server of the provider
https://essaybaron.com/content-writing-service

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

In the middle of the sky, the flowers of our dreams are together
Under the peaceful moon frame desire together.<a href="https://happywheelsbest.com">happy wheels</a> <a href="https://run3ds.com">run 3</a>
[url=https://happywheelsbest.com]happy wheels[/url] [url=https://run3ds.com]run 3[/url]

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

[http://www.edgewall.com Key1]
[[http://www.edgewall.com|Key2]]
[This link3](http://example.net)
[foo4]: http://example.com
<a href="https://domain">key5</a&gt;
[url=https://domain]key6[/url]
"run 3":https://domain

[link=hiperlink url]dfdsf[/link]

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www-1921681254.com/ This IP address is used by the routers like TP-Link, Netgear, D-Link uses it as the default IP address.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://router-networks.com popular ip address

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

this is a very impressive article I have found today I am glad to see this blog thanks for sharing this article.
www.escortsindwarka.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.
https://www.kavya-arora.in/jodhpur-escorts.html

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I was examining a part of your substance on this site and I envision this site is extremely instructive! Keep including.
https://www.ishagarg.in/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Services We Offer Round The Clock With The Help Of Our HVAC Contractors In Atlanta GA!
At trusted captain we have the HVAC Contractors In Atlanta GA, who are professionals in providing the most genuine and reliable installation, tune up and maintenance services for simple to most complex issues associated with your commercial and residential heating and cooling units. Call us now and schedule your appointments today to feel relaxed and comfortable at your places.
https://www.trustedcaptain.com/georgia/hvac-repair-services-near-me.html

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

All the extraction and manufacturing process includes bio engineered process so that the extract process will be completed in natural states. We assure you that we use only use natural products in their natural forms without any additional fillers and additives. Now you can easily get the much needed performance in bed and confidence in your life. You can easily find out Menxxxl Tablet on our online store and Male Enhancement Pills Amazon sections.
https://www.swasthyakart.com/collections/all/products/male-enhancement

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Don’t Know How To Prevent Unwanted HVAC Issues? Make Instant Search For The HVAC Repair Services Near Me!
When you connect with the trusted captain professional by searching for the HVAC Maintenance Near Me you are going to get the unmatched support from industry experts as we have fully licensed and insured team of HVAC professionals. They are dedicated to assist you with the best in class HVAC maintenance and repairing services. Our HVAC professionals also have the latest tools and get training so that the can improve the efficiency and performance of heating and cooling systems without any hassles. You can expect any kind of solutions from them as our services aren’t limited to maintenance, we also offer installation, repairing and tune up of numerous brands and models.

Zatím bez slepic