Vidíme to stejně

Autor
Štítky

Omlouvám se za delší odmlčení. Byl jsem o víkendu na svatbě mého kamaráda z dětství. Už jsem tu o něm kdysi psal... Vyučený houslař, který se naprostou náhodou a šťastným řízením osudu dostal do rukou uznávaného houslaře českého původu ve Španělsku, který ho doučil, on se potom osamostatnil a dneska ve Španělsku vyrábí špičkové hudební nástroje... samozřejmě jako každého správného umělce světové úrovně ho od hladu dělí tři jídla a zpravidla je dvě jídla pozadu.  

Bral si tu holku z Kolumbie, o které jsem zde již také kdysi psal článek... 

To ještě není všechno. Na svatbě byl i jeho bratr, který naopak ve Švédsku pracuje jako grafik, který vezme od designéra jeho malůvku a převede ji do trojrozměrného počítačového výkresu. V současné době dělá pro Volvo. Přivezl si také holku - takovou vysokou urostlou blonďatou "švédskou kobylu", přesně takovou, jak si švédku představujete. Veterinářka. 

Byl tam také  jejich bratranec - také jsem o něm psal... Ten si vzal rusku a žili několik let v Permu. To je to město daleko za Moskvou, ale přesto je z něj k nám stejně daleko jako na Sibiř. Přivezl ženu i dvě děti. 

Přijel i jejich prastrýc - ten v roce 68 utekl do Bavorska, kde se uchytil jako elektrikář, vzal si němku a dodnes žije nedaleko Augsburgu. 

Přijela i jejich sestřenice toho času pracující jako zdravotní sestra v Drážďanech, předtím v Holandsku a předtím v Itálii. Tato sestřenice má bratra, který pracuje v německu jako klarinetář. 

K tomu tam byla celá řada dávných kamarádů - truhlářů, jaderných techniků, škodováckých inženýrů, krupirérů, lesníků, matfyáků, ajťáků a já Vidlák... 

Proč to tak sáhodolouze píšu.... 

Zkrátka sešli jsme se tam prakticky z celé Evropy a blízkého okolí. U stolů se mluvilo čtyřmi jazyky, překládali jsme si navzájem a povídali jsme dlouho do noci. A hlavně se ukázalo, že kupodivu nikdo z nás nepracuje ve státní správě, nikdo není úředník, nikdo se neživí papírováním a všichni více méně pracujeme rukama či hlavou, ale všichni něco doopravdy vytváříme. 

A světe div se... všichni máme prakticky totožný názor na migraci, zelenou energii, zhoršování bezpečnostní situace a všichni se shodujeme na chmurných mracích na obzorech naší budoucnosti. Nějak bylo jedno, že jeden je zavedený Bavorák v důchodu, druhá zdravotní sestra v bývalé NDR, třetí napůl Rus a čtvrtý v podstatě naturalizovaný Švéd. 

Mezi Vidlákem z jižní moravy a matfyzáckým inženýrem z Permu není zase tak velký rozdíl. Houslař ze Španělska si v hodnocení příčin a následků docela dobře rozuměl s kontrolorem svárů ze Škody JS. 

K půlnoci dojel jeden známý, který je úředníkem na krajském magistrátu v Karlových Varech a v té chvíli bylo po diskusi....

Po víkendovém pokecu si troufám tvrdit: 

1. Lišíme se nikoliv podle národů, ale podle toho, jestli něco dopravdy děláme nebo jen vytváříme papíry a pravidla. A protože neúměrně narostli byrokrati, kteří nic neumějí a nic nevytvářejí, není divu že neúměrně narostl i jejich hlas. Ale funguje to i obráceně... ve chvíli kdy nebudou byrokrati, nebudou se vymýšlet kraviny. A protože nám nefachčenkové z úřadů ženou celou Evropu mílovými kroky k průseru, brzy se mi mé přání splní. 

2. Ukazuje se, že chudý španělský houslař a bohatý bavorský důchodce - elektrikář vidí svět prakticky totožně. Jen každý á jinou škálu možností se  s tím poprat. Dost jsem změnil názor na němce... ty elektroauta a bezjadernou energii chtějí ti blbci v kancelářích, Němec, který něco dělá rukama také přemýšlí a má stejně malou šanci s tím něco dělat jako jihomoravští vidláci. 

3. Ve švédsku se opravdu v Malmo střílí, v Bavorsku se opravdu každý den bodá noži do lidí a v Drážďanech podstatně méně, ale také. Ve Valencii se nikomu nelíbí barcelonské snahy o odtržení, v Itálii Salvini nejspíš vyhraje volby s ústavní většinou, v Rusku Putina podporuje velká většina kromě přebujelé "moskevské kavárny". 

V Plzni je pořád slušné pivo i když už to není co bejvalo, máme i smrkové lesy, které kůrovec nesežere, pořád ještě vyrábíme komponenty pro jaderný průmysl a ti inženýři co stavěli Temelín, ti pořád ještě ve škodovce pracují. Kasína stále obírají důvěřivce, ale mít tam podíl, to je terno. 

Moje víno portského typu je lepší než španělské, ale španělské červené je lepší než to moje.  Bílá vína z moravy jsou světová, ale nejlepší bylo jakési kolumbijské ouzo (prý se dělá tak, že se rozkouše kukuřice, naplive se do nádoby, nechá zkvasit, pak se to vypálí)

Knedlozelovepřo k obědu dostalo stejný počet bodů jako valencijská paela k večeři. 

A já se zase začnu učit anglicky... 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Permu k nám Stejně daleko jako na Sibiř.
Perm se rozkládá v podstatě na úpatí Uralu.
Sibiří se podle všeobecného úzu nazývá území od Uralu k Verchojanskému pohoří, nebo spíše až k Tichému oceánu, nějakých tisíc km sem nebo tam je pod naši = evropskou rozlišovací schopnost.
A šířka Uralu tamtéž je - ať nežeru - 100 km.

Zatím bez slepic

protože jim svatbu nezkazila svou přítomností žádná "moderní" učitelka. Kdyby se dostavila, prosil by Pánbíčka na kolenou, ať se všichni přítomní tvůrci hodnot výměnou za zmizení soušky promění na panské dráby - chci napsat úředníky, každý v hrsti pět oběžníků a deset formulářů.

Zatím bez slepic

To je jednoduché Targusi... oni to tam neberou podle mapy, ale podle cest... A z Permu k nám jede auto podobně dlouho jako z Permu do Novosibirsku. Ural je sice blízko, ale přejet se prakticky nedá. Nejsou lidi, nejsou cesty, nejsou vesnice. :-)

Zatím bez slepic

Samozřejmě napsal Vidlák

Zatím bez slepic

Nechcu oponovat jakoby natruc, ale Perm-Novosibirsk je 2x kratší, než Perm-Brno. A ten přejezd Uralu, protože jsme jel trasu Iževsk-Jekatěrinburg, tak si doufám tvrdit, že se od té doby silnice nerozpadli, spíše pod vedením gosudara zlepšili, tedy pochybuju i o neprůjezdosti uralu.

Zatím bez slepic

nebude ani náhodou, leda tak letadlem. Tipuju rozdíl tak 500 - 1 000 km s výstrahou pro případné zájemce, že objížďka v délce 500 km není ani v evropské části Ruska nic nevídaného. Jednou jsme jel k mostu přes Volhu 600 km, protože mě tavárišči nechtěli vzít na trajekt, že jsem pro jejich necky moc těžký.

Zatím bez slepic

to je nějakých 350 km, pokud si pamatuju.
Ovšem je možné, že místní to tak neberou, páč 350 km je u nich "kusoček", v horším případě "nědaljekó", takže Tagil berou jako výletní destinaci.

Zatím bez slepic

Já to pochopil tak, že z Permu je stejně daleko k nám, i na Sibiř...

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

píšu, že Sibiř začíná na Uralu, a ten je od Permu vzdálen nějakých 100 km.
Ovšem pozor - pro nás Středoevropany. Je možné, že místní to vidí jinak. Rozdíl v chápání lokalit je obrovský i v samotném Rusku. Když jsem moskalům (moskal pro Rusa nebo Ukra je něco jako "prážak cype" pro ostraváka) před 25 lety řekl, že jedu do Naĺčiku nebo do Tagilu, měli mě za sebevraha, který se rozhodl zemřít zvlášť trýznivým způsobem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jelikož jsem nejen mladý, chytrý a krásný, ale taky řádný kripl, pobíral jsem namísto invalidního důchodu od státu jakousi dotaci z pracáku "na zřízení pracovního místa".
To že takovým švindlířům, jako jsem já, dají pětku, ať drží hubu a furt neskučí.
Tak jo. Přišly soušky, ukázal jsem jim, že na pracovišti (v bytě) mám hajzl, sprchu a otoman, abych si mohl v šichtě lehnout, když jsem ten kripl (fakt si nedělám prdel, ten otoman jsem tam musel dotáhnout z děcáku a udělat na něj zástěnu) a každý kvartál jsem musel vyplnit neustále se měnící dotazník, kolik jsem si nahrabal a jestli jsem u toho nepošel, anebo si neválel koule na marodce, protože pak bych dostal hovno.
A každý kvartál nervy v 3,14-či, protože co kráva - pardon - soudružka z úřadu, to jiné požadavky na měnící se formulář.
Perlička - po roce jsem zjistil, že ty 3,14 - paní si mají samy zjišťovat mou bezdlužnost vůči státu. Když jsem je zjebal, že už nebudu objíždět dvakrát za kvartál socku, zdravko, finančák a celní zprávu (pokaždé dva dny života a deset litrů benzínu v prdeli), normálně se nasraly a 2 kvartály jsem neviděl ani hovno.
Pak jsme to nějak rozchodili a jistou dobu to šlo, vrátily mi formulář jen občas a jednou za kvartál, to se dalo.
Pak ten 3,14-us Andy zvedl důchody a mně přidal litr, ovšem nikoli proto, že jsem mrzák, nýbrž "na administrativu spojenou s vyřizováním". To aby mi ho zas mohl brzy sebrat, až bude hůř. Kurva fix!!!
Ty krávy dostaly posilu, která začala vymýšlet takové kokotiny, že jsem se už neudržel a normálně jsem jí sprostě vynadal. No jo, souška měla titul Bc, tak se zdálo, že bude poroučet dešti, větru. Dej blbci židli a tužku...
Přišel další rok a kravky mi oznámily, že jestli chci měsíc co měsíc tu šestku na mrzáka, musím podepsat novou smlouvu.
Kurva, jakou smlouvu? Vždyť mám na to nárok ze zákona!!! Tedy ne ze zákona, ale podle jakési vyhlášky pro mrzáky!!!
Hovno, buď podepíšeš smlouvu, anebo si nech zajít chuť na erární penízky, zmrde simulantský.
Podepsal jsem.
Do roka a do dne se na úřadu zjevila nová - další - kravka, která začala točit o smlouvě, že jsem se zavázal k pravidelným hlášením o ekonomice firmy.
No a co? Dostáváte tiskopis každý kvartál, KURVA!!!
To je málo, panáčku, pošleš nám ještě celou roční účetní uzávěrku. A FOFREM!!! Projebal jsi termín, mělo to být do konce června a je červenec.
Kousl jsem se do jazyka, přivřel jsem si ruku do šuplete, abych zas nerozflákal další telefon hodem o stěnu. Až opadla pěna, zavolal jsem účetnímu a na třetí pokus jsme trefili kýžené papíry, které kravka z pracáku chtěla.
POZOR, POINTA.
Jak jsem psal, kravka na to spěchala, že jsem prošvihl červnový termín.
Teď v listopadu se mi ozvala, ať jí všecky formuláře, které jsem jí v létě poslal, předatluju a pošlu v excelových tabulkách, protože ONA v práci nestíhá.
Tohle prostě nevymyslíš...

Zatím bez slepic

na zřízení pracovního místa zač. roku 1992. Osobně, v Ostravě. Inženýr Vika mi na to odvětil, že jsem zbytečná osoba a já na něj převrátil stůl a seřval ho před lidmi tak sprostě, že ten zmrd ani nezavolal policajty. Tím jsem se státem navěky skončil. Naseaný jsem dodnes a stupňuje se to.

Zatím bez slepic

jsem vzal práci pro stát - kotelny pro čsd. Měl ale roční splatnost a já byl čtvrtletní plátce dph, tak stát chtěl po ně dph za práci, kterou mi nezaplatil. Stát je soubor kurevských zmrdů, ať jsou v kterékoliv straně.

Zatím bez slepic

Kdyby ty eráry nebyly,
tak jsem měl už v Praze tři vily,
u každé růžovou zahradu,
chodil bych blablabla...

Platit daně z příjmu a DPH z nezaplacených faktur je v tomto státě dlouhou a krásnou tradicí.
A třikrát běda tomu, kdo by chtěl honit dlužníka...
Když už fakt všecko podstoupíte, poplatíte a za pár let dokonce i vyhrajete soud, tak vám pak exekutor napíše, že exekuci ruší, protože proto.
Anebo vám to přijde ze soudu, to už se mi taky stalo...
Člověka to tak nějak potěší a dá mu to chuť do dalšího podnikání, že ano...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Srážka s trollem aneb lhář Scallop

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebo spise ne ..

Zatím bez slepic

Vlk ti nestačil
má na tebe celej článek
..."Jakmile dojdu k názoru, že mám co do činění zase s jedním takovým, je následný proces velmi rychlý – označení dotyčného jako spamera a pak volba, co s ním dál. Jestli ho nechat padat do spamové schránky nebo definovat jako automatické smazání hned, jak se objeví. Jednoznačně se mi osvědčilo druhé řešení. Prostě automat vymaže a je klid."....

Zatím bez slepic