Slunce je výhoda

Autor

Vidlákov se nachází v nejsušší částí České republiky. Průměrný roční úhrn srážek je zhruba 450mm. Pro porovnání - za poušť se považuje místo, kde naprší do 250mm srážek za rok. Z tohoto hlediska je náš region čiročirá step. Stromy zde mají problém s hledáním vody, protože zde jsou místa, kde je půda suchá do značné hloubky. Problém sucha se v posledních letech zvýraznil, protože srážek sice neubylo, ale přestaly padat rovnoměrně. Letos například napršelo 20. března a pak až v květnu. 

Šest týdnů bez jediné kapky se na zemědělství samozřejmě podepíše. Nota bene, když se to děje v kritickou část roku - tesně po zimě, kdy se sází a seje a česrtvě vyklubaná rostlinka je křehká a snadno zajde. 

Ale... zase tu máme hodně slunce. Je tu tak teplo, že rjačata i papriky nepotřebují skleník a dají se pěstovat přímo na poli ve velkém. Máme tu velké plochy písčitých půd, kde se dobře daří cibuli a česneku. Máme tu vynikající sopečnou půdu na které se daří vinné révě a leckteré viniční trati mají lepší podmínky než ve Francii. 

Nejde samozřejmě jen o teplotu, ale také o počt slunečných dní, které jsou důležitější než průměrná teplota, kterou mají třeba u Děčína ještě vyšší. Ale nemají tu stabilitu slunce. 

O úrodě u nás rozhoduje jedna bouřka. Pokud na konci května či začátku června přejde fronta, je úroda rekordní. Pokud zrovna nezaprší, je úroda podprůměrná. Jsme region extrémů. O našem zemědělství rozhodují maličkosti. Jeden mrazík v květnu, který letos naštěstí nebyl, jedna bouřka v červu, která snad bude, srážky v prosinci a v lednu, které letos byly... a tak vůbec.  

Není to samozřejmě nic nového. Všichni známe vzpomínky našich otců a dědů o extrémním suchu z roku 1947, známe povídání o zašlých vinohradech z válečných zim, měli jsme tu povodně tak velké, že to způsobilo největší jihomoravské důlní neštěstí v Šardicích. 

Tohle všechno jsem samozřejmě nezjistil já. Naopak, já si to jen přečetl, vyslechl a vzal si to k srdci. Přede mnou už tu bylo dost chytrých lidí a kupodivu byla doba, kdy tito chytří lidé měli zelenou. A tak vznikly jihomoravské závlahy, které existují dodnes. Google vám řekne, že existuje firma Závlahy Dyjákovice, která zprivatizovala všechny závlahové stavby z dob předchozího režimu a část jich provozuje dodnes. Není to malá plocha. V regionu zavlažuje 14000 hektarů. Pro zajímavost to představuje ve vrcholu sezóny 5 kubíků vody za vteřinu čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní  v týdnu. 

V době výstavby toho bylo podstatně více. V celém regionu najdete stoky i kanály, které jdou dokonce nad silnicí, aby dovedly vodu na příslušné plochy.  Hodně z nich je už nepoužitelných, ale dodnes jde o úctyhodné dílo skládající se z jezů, vodních nádrží, přečerpávacích stanic, páteřních stok a dalších objektů. 

Slunce není nepřítel. Jen stačí s vodou hospodařit. Už dávno předtím, než novináři objevili sucho, se na tomto problému pracovalo. Koneckonců je hřích nechat ladem dobrou půdu a ohromné množství energie ze sluníčka nazmar. Plocha je dostatečná pro spotřebu zeleniny na celé moravě. 

Samozřejmě neskončilo jen u závlah. Hned vedle se postavily konzervárny a zavařovny. Dnes už povětšinou zrušené. Kdysi ale nejenže všechno vyrostlo ve vynikajících podmínkách, ale všechno ze zpracovalo a prodalo. 

Proč to všechno píšu... 

I letos samozřejmě máme sucho. Už jsme ho tady mockrát probírali a řešili jsme jeho příčiny z mnoha stran i pohledů. Vlastně to sucho řeší všichni. Dokonce i na pražáky už to přišlo... 

Ministesrtvo zemědělství už vlastně poslední roky nedělá nic jiného. Jen někde nachází peníze na boj se suchem. Toman i všichni předchozí, ať zprava nebo zleva, všichni každý rok cpou miliardy do sucha. 

A žádná nová závlaha zatím nevznikla...

Vznikla sice kupa různých bažin, vsakovacích rybníčků, vznikly různé poldery, území ponechaná přírodě, ekologové jsou nadšení a novináři o tom píší každou chvíli. 

Ale... jinak se nevyřešilo nic. V našem regionu bylo přírodě navráceno 1% plochy, jestli vůbec. V dolinách udělali hrázičku, roste tam rákosí, skřehotají žáby kolem toho se natáčí reportáže a dělá se z toho recept na záchranu. 

Pole jsou suchá pořád stejně, závlahy Dyjákovice nemají peníze ani na pořádnou údržbu natož na nové investice, nic se nedá postavit, protože všechno je neekologické a všechno narazí při stavebním řízení na odpor. Vzniklo pár bahnisek, což jinak ečeno znamená, že část dešťové vody neodteče do řeky, ale vypaří se. Jinak nic. 

Kdybychom spočítali ty miliardy na boj se suchem, které jsou vlastně jen další dotací díky které zemědělci poplatí svoje závazky, tak za ty miliardy jsme mohli mít pod závlahami celé Polabí, které se tak jmenuje proto, že středem teče Labe, což je i za dnešního sucha ohromná spousta vody. Mohli jsme brát přesně tu vodu, která vyteče z našich záchodů, projde čističkou, nateče do řeky a pak odteče do Severního nebo Černého moře. Mohli jsme jí už dávno zavlažovat statisíce hektarů a pěstovat na nich tu nejlepší zeleninu i jiné plodiny. 

Posledních deset let se na boj se suchem dává peněz pořád víc. Ale nic z toho není. Poslední opravdovou závlahu postavili ještě komunisti. 

Ostatně co si budeme povídat... Vidlákov má svojí čističku, kam ročně přiteče 300 tisíc kubíků vody z vidlákovských domácností. Pokud jste u čističky a vydáte se kterýmkoliv směrem, jdete minimálně dva kilometry po poli. Čistička má velké zásobníky na vodu, které jsou mimo provoz, protože ve Vidlákově zkrachovala už dávno továrna na zpracování ovoce. Ale pořád jsou to nádrže na tisíce kubíků vody. 

Hádejte kolik je na čističce čerpadel, které by zásobovaly nějaké ostřikovače kolem. Ani jedno přátelé. Veškerá odpadní i dešťová voda prostě jen odtečou do Moravy a pak do Dunaje. 

Když posloucháte Šimona Pánka, jak pomáhají v Africe, tak nikdy nezapomen zdůraznit, že je třeba domorodce naučit "lovit ryby". Když mu dáte rybu, vyřešíte jeho hlad na jeden den. Když ho naučíte lovit, vyřešíte jeho hlad na dlouho. My to ale u našich zemědělců děláme přesně tak jak nemáme. Dáme jim peníze. Oni z nich zaplatí svoje závazky a další rok bude jejich pole vypadat zase stejně. 

Proto se nikam nikdy nedopracujeme. Proto bude všechno pořád stejné. Těch několik nových rybníčků nás nezachrání. Nenajíme se z nich....

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (107 hlasů)

Komentáře

šlapání do báboviček.
Jako dítku mi toto potěšení bylo výchovou odepřeno; tak to dnes, kdy již nemusím poslouchat přísnou babičku, doháním :o)))

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

To bylo za Gustáva Baczi (Husáka).
Jak se postavily Novomlýnské nádrže, tak voda z nich se používala na závlahy v blízkém i dalekém okolí. Kousek od mého bydliště se nachází Blažovice, i tam byla závlaha a to je sakra daleko od Nových mlýnů. Pěstovaly se tam velkoplošně okurky a čekali jsme až JZD vyhlásí tzv. "dosběr". Tam si mohl (kdo chtěl) nasbírat okurky, jelikož další den se vše zaorávalo. Dnes se (asi) závlahy zprivatizovaly a ty neslouží primárně k zavlažování, ale k zisku majiteli závlah.
Obdobou byly velké skleníky ve Lhoticích, JZD Chvojnice. Ty byly vytápěny z odpadního tepla kompresorové stanice na zemní plyn. Dálkové plynovody byly zprivatizovány a ti chtěli za odběr odpadního tepla tak nehoráznou cenu, že vytápění koksem by přišlo levněji. A tak se tam nepěstuje nic, možná "marjánka" v části, kterou si pronajali Vietnamci. Ještě že zůstala v provozu malá přehrada Chvojnice, která byla zásobárnou vody pro zavlažování oněch skleníků.
A tak je to se vším, převažuje zisk vlastníka nějakého systému nad užitkem pro společnost.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Kdysi dávno postili komančové megalomanský a tak všelijak podobně závod na zpracování dřeva. Celpak se to jmenovalo. Ještě jsem měl tu pochybnou čest podílet na jeho dostavbě v posledním roce budování.
Přes cestu vyrostly na loukách skleníky vytápěné odpadním teplem z papírny. Z nedaleké dědiny vyjížděl každé ráno autobus s bábami ochotnými se v tom horku hrbit a hrabat se v hlíně, bo pro místní to fakt nebylo. Uznejte, panička s půlmetrovými drápy místo nehtů se do skleníku moc nehodí.

Dnes stojí na totožném místě opravna nákladních automobilů značky Scania a aby se to nepletlo, hned vedle je postaveno totéž od firmy DAF.
Každý průměrný šimpanz MUSÍ uznat, že pro nás je daleko důležitější mít dvě značkové opravny ve vesničce poblíž krajského města, než levné kytky a zeleninu domácí produkce.
Teplo dodávané do skleníků jde nyní chytře, mladě a krásně do prdele - totiž Panu Bohu do oken.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Každý Maďar může za to, že je Maďar!
Můj synovec žije ve Finsku, je tam moc dobrá voda, už má 4 potomky. Pro zajímavost : jeden z jeho synů dostal maďarské jméno "Béla", tu bude ona "Ugrofinština".

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vojta. Neboli po gorolsku Vojtek fojtek. (dětská nadávka Bélovi).
Ale stejně bych se DOBŘE podíval (s brejlemi na nose), jestli nemá vnouček nějak moc divně chlupatá záda a není nějak moc divně blonďatý, až bílý.

U nás v Gorolistánu je totiž každý blonďatý a chlupatý pes od dob seriálu Bela a Sebastián nazýván belou. S malým "b".
Jakého mají psa?
Belu s malým b.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

je od slovního spojení stará bela, čili hovno.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

hovno hlídající ovce.
Asi že jsem ještě pochcal málo sněhu...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

jsi pochcal, sníh teď nebývá a když je, tak se chčije do jedné ďurky a ne kolem dokola.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen jestli to není skrytý kód pro symbol odporu - píseň italských partyzánů Bella ciao - https://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo

Tady na kydech bych se nedivil.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Že se zruší Vratimovské papírny, co zasíraly Ostravici těsně nad Ostravou. Celpak neměl smrdět... bohužel smrdí dodnes, podle jeho chrakteriskického pachu a znalosti směru větru se dá orientovat v krajině od Ostravy po Frýdlant a Těšín. Do těch skleníků se projektovalo půdní vytápění, realizace byla provedena gumovými hadicemi. Nějakou dobu do i fungovalo, bu guma je nerez... za komanče to bylo terno.
Projektoval jsem za Celpakem i chov tolstolobiků, ti dobře rostou ve vodě teplé kolem 25-30°C; to už bylo kolem plyšáku, kdy pořád někdo chtěl využívat odpadní teplo. A nakonec za kapíku není nic, z tepla Celpaku zůstal jen ten smrad a beskydské lesy na hromadě kolem něho... Rakušáci nám uvaří papír a odvezou desky, na oplátku nám přivezou nábytek.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

To je lepší než historky o socialistickém hospodaření ve filmu Příště budeme chytřejší, staroušku. Jen je to spíš k pláči.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Orba po svahu místo po vrstevnici, jen tak halabala.
Jak dlouho se o tom mluví.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Zkuste orat s traktorem po vrstevnici.
To není omluva či vysvětlení. To je holý fakt.
Traktory mají dnes namontovánu kde jakou 3,14-čovinu. Ale orají furt blbě.
Úplně nejlepší je pak přívalový deštík z kukuřičného pole oraného po svahu. V dědině bylo bláta po kolena.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

U nás se oralo po vrstevnici.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na to bych se teda rád podíval.
Taková oračka je možná leda s pásákem, a ty pokud vůbec kdy v kolchozech byly, už jsou hodně dávno ve šrotu.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Nejdřív se vysušovalo, protože mokrý louky byly dobrý jen jako zdroj komárů a ovádů. Člověk tam snadno utopil holínky, natož traktor. Když už byla tato konkrétní louka vysušená a komárů a ovádů ubylo, tak se zase zamokřuje, abychom si opět užívali štípanců i inteligence svinských ovádů, kteří jsou tak chytří, že vědí, kde má člověk hlavu a kam došáhne. Tak co je teda správně?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

trapní hnusní a blbí socialističtí komáři a ovádi, kteří škodili, kudy chodili. Totiž lítali.
Dnes usilujeme o přílet NOVÝCH krásných, mladých a chytrých soudruhů komárů a soudruhů ovádů, kteří nám zajistí kýženou biodiverzitu, rozmanitost a pestrost, jakož i zvýšení tržeb za prodej repelentů, okenních sítí, a tak všelijak podobně.

Snažte se, ať jste na tom aspoň tak, jako ti noví komáři a ovádi.

Přece nebudete jak starý pitomý a otravný komár, ne?

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

aby nesraly med, ale přímo řepkový olej. Každý úl bude mít vypušťák půl coula a včelín bude mít sběrnou nádrž s bajonetem, ke kterému se připíchne cisterna z agrofertu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

subtropy nás neminou, i když ještě proběhne pár jednotlivých roků, které dodají náboje na pár týdnů klimatologům jako je třeba VK st. Na trend to samozřejmě mít vliv nebude.

Počítejme tedy s menším množstvím obyvatelstva na naší planetě, poněkud odlišným podílem moře/pevnina a tedy ty subtropy. Je to ještě pár let, než to proběhne, pak se to usadí, a poté už jenom samá pozitiva. V nově nastalé situaci se sice chvíli budeme orientovat, ale časem se přeživší dohodnou a už budou vědět, jak se zařídit. Současný systém stejně nejde nějak změnit, tož si to "matka Země" udělá po svém. Jak se všichni hrnou na změny po koronáči vidíme všichni - teď je jasný povel drábů: zpět ke strojům a hlavně nic neměnit!

Něco k tomu i zde:
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/zbynek-fiala-zpatky-na-str…

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

z emerické university, bývalý a budoucí adept na post nejvyšší, tak kladným výsledkům - vzhledem k tomu, jak si vede emerika moc nevěřím.

Zatím bez slepic

Těším se na to, až u nás budou subtropy, zatím pořád nic. Kromě jiného mám citrusy a citroníky v množství větším než obvyklém. A celoroční stěhování , na jaře ven a na podzim dovnitř do zimní zahrady mě již začínají zmáhat.Protože mám zimní zahradu v patře, uvažuji o mini výtahu a pokud opravdu nepříjdou ty ohlašované subtropy, budu jej muset realizovat.Jinak je opravdu fajn mít vlastní citróny, pomeranče, cedráty apod. Nejvýznamnější pro praktické použití jsou opravdu jen ty citróny bez chemického ošetření, informace pro ty, kteří by se eventuálně chtěli pustit do podobného dobrodružství.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Ještě před pár dny psal Vidlák (parafrázuju): "Klííííd! Z tohoto mráčku pršet nebude."
--------------------------
MUDr. Ivan David
3 hod ·

🇬🇷❌🇹🇷 Turecko ohlásilo úmysl obsadit turisty oblíbené řecké ostrovy

Turecká vláda vydala v pátek 15. 5. 2020 prostřednictvím mezinárodní navigační příručky NAVTEX oznámení v němž zakazuje vstup civilních i vojenských lodí jiných zemí do řeckých výsostných vod kolem turisty velmi oblíbených řeckých ostrovů Rsara, Chios, Samotrhaka a Samos. Dva posledně jmenované patří k oblíbeným dovolenkovým destinacím mnoha občanů ČR. Turecký námořní úřad, který je zodpovědný za odesílání zpráv do NAVTEXu ve pátečním příspěvku do příručky uvedl, že turecké vojenské námořnictvo hodlá v oblasti uspořádat vojenské cvičení s ostrými střelbami.

Podle řeckého serveru pronews.gr by se uskutečnění takového cvičení fakticky rovnalo zahájení války proti Řecku. Server citoval vysvětlení profesorky právnické fakulty Středomořské university Emete Giouzuguzeli, která pro kyperský deník Cyprus Times uvedla, že „Tureckem vydaný NAVTEX znamená oficiální vyhlášení tureckého záboru regionu.“

Řecký server konstatoval, že Turecko zjevně připravuje válečnou konfrontaci s Řeckem. Pronews.gr citoval i turecký deník Yeni Safak v němž oblíbený komentátor vojenských otázek penzionovaný Vice-admirál Cem Gurdeniz nediplomatickým, neprávnickým a každému srozumitelným jazykem řekl, co vydání dodatku k navigační příručce znamená: „Turecké vojenské námořnictvo může lodě k ostrým střelbám poslat klidně zítra. Pokud si Řekové troufají, ať nás příjdou vyhnat“.

Tento zatím „papírový akt“ je veřejným výsḿěchem snaze administrativy USA, která se diplomatickými kanály minulý týden snažila přimět Turecko k ukončení stupňujících se vojenských provokací proti Řecku. Nejvyšší americké vojenské velení si uvědomuje, že to může velmi rychle přerůst v ostrou válku mezi Řeckem a Tureckem - dvěma členy NATO.

Obě země spolu během svého členství v NATO již jednou válčily v roce 1974, kdy Turecko anektovalo část neutrální Kyperské republiky, jíž přišla na pomoc řecká armáda. Řecké posily pomohly udržet Kyperskou republiku aspoň na polovině ostrova. Druhou polovinu dodnes okupuje Turecko, kde na místě vyhlásilo nikým jiným neuznanou Kyperskou tureckou republiku. V ní vládne loutková vláda, která na slovo poslouchá tureckou armádu.

O ukončení tehdejší války se postarala 6. flotila vojenského námořnictva USA, která obě válčící strany fyzicky oddělila bariérou vojenských lodí a letadel. Turecké úřady v páte vydaným NAVTEXem veřejně vlepily facku i USA. Páteční turecké oznámení zákazu plavby v zóně řeckých ostrovů se vztahuje i na lodě plující pod vlajkou USA.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

A mainstrém o ostré krizi na hranicích EU NIC.

Scllope, rk, jaký názor na to má zřizovatel?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já si to pořád ještě myslím.... Ale to samozřejmě nic neznamená. Vidlák není žádný znalec mezinárodních vztahů ani odborník na Turecko. To co teď řeknu, to není nějaká výtka Ivanu Davidovi, ale mám dojem, že kdyby se Turecko opravdu chtělo pustit do války, tak by naopak byl mrtvý klid a pak blesk z čistého nebe. Pokud by turci opravdu chtěli udělat nějaký pořádný útok, tak si o tom nebudou cvrlikat vrabci v ojroparlamentu.
Nechce se mi věřit, že by Erdogan byl tak blbej, že by chtěl hnát svojí (vykastrovanou) armádu proti připravenému protivníkovi.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Ví co dovedou média. Tyto provokace jej nic nestojí, stejně jako migrantský tlak na hranice Řecka. Navíc se najdou v EU ne jedinci, ale skupiny pomatenců, které mu fandí. O zelených v Německu nemluvě, tam je do samý Turek. Erdogan jen čeká, až Řekům rupnou nervy a jen natahuje gumu. Počítám že tam najedou lodě USA, anebo je začnou v Sýrii a Lybii zlobit Rusáci.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Erdogan typický rváč,zkouší jak bude reagovat Řecko a další státy.
Když Řecko uhne,ostrovy zabere,popřípadě i další a posune své hranice.
Přímé vojenské napadení si netroufne,co by si Erdogan popudil mnoho politiků a veřejné mínění.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Erdogan postupuje způsobem jak Hitler v 1938 v Sudetech. Anglie a Francie se zase nechají nachytat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Vidláku máš naprostou pravdu, z toho oblaku pršet určitě nebude.Zde se David mýlí. Z informací od arabských soudruhů je uvedené strašení Erdogana jen typickou blízkovýchodní pózou jak dát na vědomí sousedů, že mám pořád koule. Tuto filozofií snad u nás nechápe nikdo. Je to jiný kulturní svět.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud vidlák dělá analýzy na mezinárodní politiku, můžete vzít jed na to, že to bude přesně opačně. Prostě nemá talent, je to zabitý případ.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Už tu byl odkaz na Pjakina - hodnotí tam možný budoucí vývoj V4, trojmoří a restauraci RU.
https://outsidermedia.cz/v-v-pjakin-otazky-a-odpovedi-ze-dne-11-5-2020/
Tady přikládám polemiku z nové republiky s Pjakinem.
http://www.novarepublika.cz/2020/05/eurochalifat-obnova-ru-trojmori.html
Osobně si také myslím, že Pjakin příliš zjednodušuje. Ďábel je ukryt v detailu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

S tím, co predikuje Pjakin a s tím, čím oponuje článek na novárepublika úzde je úsce spjaté to, co se odehraje v USA. Bude to mít přímý dopad na to, co se stane v Evropě a kam se nasměruje vývoj ve střední Evropě.
http://www.zvedavec.org/komentare/2020/05/8308-usa-a-eu-prichazeji-velk…

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

- na Žofku tu, kde mám dešťoměr, spadlo cca 17 mm, jinak to může být o pár metrů dál, kde přišlo jiné mračno.
- díky suchu mi zatím po měsíci nevzešla ani jediná mrkev, petržel, okurky zřejmě přešel mrazík, jsou bílé, tož uvidím co nyní po dešti. Ano, kvetla smolnička a to pršívá, i letos se to povedlo, i když hodně málo.
- i přes dobré podmínky, co se týká slunečního svitu, máme skleník. Předpěstovávám tam rajčata, papriky, cukety, kedlubny, lilek,... i bylinky a kytky, než je dám ven, sklidila jsem již salát,... no a pomalu tam ve skleníku dám do země i silnější papriky, salátové okurky již v zemi jsou. No a zkouším v jednom větším květináči bramboru, roste a denně aspoň 2 x přihrnuji hlínou, těším se na výsledek pokusu.
- sucho 1947 - podle dědů bylo, ale po létě prý zapršelo a tak byly alespoň pícniny,...
- závlahy - kdysi u našich vyvěrala na poli studánka. Bohužel díky navážce za hranicí našeho pozemku, se pramen ztratil, případně vykopáním studny někde poblíž,!"šel" pramen vody jinam. Ostatně dřív bylo různým vyvěrajících pramenů i v tomto regionu povíc, protože hospodáři potřebovali napojit koně, či jiná pomocná zvířata, dbali o tyto zdroje vody, aby si je nezničili.
- stoky, kanály,... pamatuji u nás naproti pekárně - dnes je tam místo pekárny vietnamská prodejna - byla otevřená struha s tekoucí vodou. A voda byla opravdu čistá, protože když jsme tudy přes mostek chodili domů, sledovali jsme tam rybičky. Ale to je opravdu dávno. Jo a protože bylo po městečku více takových otevřených struh, tak vzduch byl mnohem příjemnější, než to, co je zde z betonů k dýchání,...
- ad. "...konzervárny a zavařovny. Dnes už povětšinou zrušené. Kdysi ale nejenže všechno vyrostlo ve vynikajících podmínkách, ale všechno ze zpracovalo a prodalo...." Z celé republiky sem jezdili lidé pro meruňky, k tomu dostali i česnek, cibuli, okurky,... Letos, protože nevím, jak se zadaří česnek a cibule, tak jsem oloupala a zakonzervovala všechnu zbývající dobrou cibuli i česnek z loňského roku, část do soli, něco do mrazáku a trochu osmahnu na sádle a dám do sklinek, sádlo by to mělo udržet. Pod maso, do guláše, nebo i jen jako pomazánku na chleba se to bude hodit.
- ad. "...i na pražáky už to přišlo... " No jeden známý byl na řadě a tak šel nakoupit do super,...nebo hyper,...marketu a přítelkyně kontrolovala, co nakoupil, prý všechno základní jídlo, co je třeba, jsem donesl. Co ona na to? "A kde je nějaká zelenina, ovoce?" "Když jsem viděl ty ceny za zeleninu, tak jsem koupil raději ještě jedno kuře."
- miliardy do sucha - uvědomují si, že miliardami do sucha sucho podporují?
Totiž akce "dešťovka" je sice fajn, ale musí taky pršet. A tam, kde je zem, jako u nás na kopci, přehřátá, tam se mračna vyhnou obloukem a jdou jinam, pokud tedy vůbec s nějakým monzumem přijdou větší mračna.
- rybníčky - kdysi jsem se ptala zodpovědných, proč to, co město vypustí přes čističku do rybníka, se čerpadly nevrací zpět do městečka. To prý nejde, jednak je velký odpar, že to, co tam přiteče, se odpaří, ale také mají prý povinnou kvótu, kolik musí z rybníka vypustit dále dolů,... Hloupá výmluva myslím, pokud se nyní buduje odjinud přivaděč vody na proplachování kvůli uranu. Někde to jde, vodu přepouštět, u nás ji vracet nejde. Aha, peníze -
raději si je zodpovědní prošustrují za hlouposti. Ovšem hlouposti si stejně do hrobu nevezmou. Vida a mý kostičky budou v hrobě v suchu....ó to se mám
-

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

- pomoc Africe dle Šimona Pánka - jednou jsem přispěla svým obrazem do zdejší akce určené částečně i na pomoc kamsi do Afriky. A protože obraz nikdo nekoupil, hřivny za něj jsem do kasičky dala sama. Následně jsem si ale jedné své známé posteskla, že se mi po obraze stýská a ona neváhala, koupila ho (myslím, že dala do kasy o dost více peněz, než byl oceněn a následně mi jej darovala. Tak to byla má první ale i poslední pomoc Africe.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Bohužel opravdu existují stanovené minimální průtoky, které musí u rybníka dodržet, a pustit vodu dolů.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, potvrdil mi to zdejší bývalý rybářský hospodář, kterého jsem se na to také ptala. Ovšem, pokud neprší a není ani minimální přítok, přítok, tak nechápu, jak může být dodržen minimální odtok. A pokud naopak čirou náhodou přijde přívalový déšť, není možné zaručit také minimální odtok, aby se obce po proudu netopily. Je mnohdy potřeba upouštět ve velkém tak, aby hráz vydržela, nebo se níž utopí komplet všechno. Štěstí, že bydlíme v suchu na kopci, a náš rybníček je jen malé "plivátko".

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

v Mali, plánovaný výcvik ale zastavil koronavirus"

A furt se práší za kočárem. Nějaká změna? Proč? Vždyť v Mali přece (taky) bojujeme za Prahu (nebo tam za něco jinýho?). Já jsem na ty statečný hochy tak pyšná...
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/cesi-budou-velet-vojenske-misi-eu-…

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

pořád válčí, pořád válčí.....stratégové

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

In reply to by 14:58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dáte nám koryto?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-To-vystrihneme-co-na-to-…

Ten svazák s Havlem na tričku a postarší paní za manželku.

Hejmovi taky už změkl mozek. - Co jsou pak asi rockeři a rappeři, co jezděj na motorce, klátěj modelky a pornoherečky, rvou se, občas si pobudou ve vězení, jezděj na mašinách, střílej po novinářích, chlastaj a fetujou a dělaj to tak od mládí do důchodu (teda pokud nespáchaj sebevraždu nebo alespoň nezemřou na předávkování či bouračce.) a noviny jsou plné jejich skandálů.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-To-vystrihneme-co-na-to-…

Ten svazák s Havlem na tričku a postarší paní za manželku.

Hejmovi taky už změkl mozek. - Co jsou pak asi rockeři a rappeři, co jezděj na motorce, klátěj modelky a pornoherečky, rvou se, občas si pobudou ve vězení, jezděj na mašinách, střílej po novinářích, chlastaj a fetujou a dělaj to tak od mládí do důchodu (teda pokud nespáchaj sebevraždu nebo alespoň nezemřou na předávkování či bouračce.) a noviny jsou plné jejich skandálů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

mazou se pripominky moravske hranice, nejsou pohodlne

-----

Namalované hranice Čech a Moravy lákají k výletu, silničáři je chtějí smazat
18. května 2020 12:16

Bílou barvou vyznačená českomoravská hranice na dvou hlavních silničních tazích u Svitav nebude mít dlouhého trvání. Silničáři mají v plánu nápadnou „reklamu“ na zaniklé zemské uspořádání odstranit a samozvané značkaře hnát k zodpovědnosti.

Vzpomínka na hranici, která v roce 1949 rozhodnutím komunistických mocipánů ztratila na významu, vzbudila velký ohlas na sociálních sítích.

„V článku píšou, že se celou záležitostí již zabývá Police ČR. Myslel jsem, že to nikomu nevadí. Píšou, že to může ovlivnit pozornost řidiče. Tak za mě: Mně se to líbí a moji pozornost to jen potěšilo,“ napsal jeden z pisatelů.
Jiní připomínku považují dokonce za natolik zajímavou, že k zvýrazněné historické hranici u Květné a Opatovce zvažují výlet: „To se mi líbí, asi hned zítra zajedu, než to odstraní.“
Zřetelně nastříkaná čára a nápisy s názvy obou historických zemí mají totiž opravdu brzy zmizet. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má silnice první třídy ve správě, se rozhodlo v nejbližší době dílo samozvaných hraničářů zlikvidovat.

„Jedná se o svévolné poškození majetku ve správě ŘSD ČR. Nahlásili jsme věc Policii České republiky, objednáme odstranění u odborné značkařské firmy.

https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/hranice-cechy-morava-silnice.A200…

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

zkouší to všelijak. Jen v poslední době pomníky, vítězství nad Německem, no a teď oprášit toto... sledujte cestu peněz, od koho a komu plynou, kdo je za tím a kdo z toho bude mít nakonec zisk. Moraváci? ani náhodou..

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

"sledujte cestu peněz,od koho a komu plynou, kdo je za tím a kdo z toho od koho a komu plynou, kdo je za tím a kdo z toho"
to myslíte,že za namalování té čáry někdo platil?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale přímo barvu a štětce asi ne. Platil vznik té myšlenky, oprášení minulosti s akcentem na tuto akci a možná i další. To podle toho jak se to vyvine a kolik peněz do toho dá. To máte, oblastní noviny, pak celostátní, totéž v televizi a radiu, pak pár pomatenců na náměstí....takový Minář má zkušenosti a sponzora, ten by mohl vyprávět, nebo radit...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)