Der Schacht Darkov

Autor
Štítky


V dnešním článku bych se chtěl ještě na chvíli vrátit k jedné vlastnosti Koroňáčku, která mě velmi zaujala. Souvisí to tak trochu s šířením epidemie okolo zaměstnanců dolu Darkov. Jistě jste si toho všichni všimli; v pondělí po dlouhé době přerostl denní počet potvrzených nákaz Koroňákem opět stovku a podle dat to vypadá, jako by se opět vydal směrem k růstu. Nicméně přední čeští epidemiologové nás uklidňují, že se jedná o jeden rozsáhlý a ojedinělý případ, jedná se o jedno ohnisko nákazy, na jejímž potlačení už se pracuje a jistě se vše za pár dní vrátí k normálu.

Zní to vlastně logicky. V dole je velmi specifické prostředí, lidí se tam střídá hodně, to by přeci bylo, aby toho breberka nevyužila a pořádně přes to nerozšířila své pole působnosti. Až do úterka jsem sám tomuto výkladu věřil. Pak ale přišly úterní data z Německa. No podívejte se na to sami:

https://koronacek.vidlakovykydy.cz/cz/graphs?countries=cz,de&reference=cz

Zejména na grafu rychlosti šíření epidemie to jde vidět úplně krásně: V Německu to poskočilo úplně stejně jako u nás. Sice s jednodenním zpožděním, ale skok je v zásadě úplně stejně velký. Zatímco u nás to v neděli kleslo na pouhých 20 nakažených, v pondělí to vystřelilo nahoru. V Německu to kleslo v pondělí, aby to vystřelilo v úterý. Relativní pokles i vzestup jsou přitom v obou zemích stejně velké! Že by i v Německu měli svůj, přesně dvacetkrát větší, Darkov? A shodou okolností, úplnou náhodou, zrovna i tam někdo zavlekl epidemii ve stejný čas někdy zhruba v půlce minulého týdne? Mimochodem, ten jednodenní posun českého a německého poskoku jde dost dobře vysvětlit i pouhou metodikou počítání a potvrzování počtu nakažených. Z dat to skoro vypadá, že zatímco Němci si prostě hned na začátku stanovili metodiku, podle které celou dobu jedou (přitom kdo ví, zda jejich metodika nebyla v šuplíku připravená už pěknou řádku let zpětně a Němci jenom teď ten šuplík s nápisem "Metodické pokyny pro případ globální pandemie" otevřeli - inu, Němci už jsou takoví), zatímco česká metodika vykazuje parametry typicky českého přístupu - ad hoc dolaďování parametrů, aby to fungovalo co možná nejlépe. Může tedy být, že zatímco česká metodika už v zásadě zvládá vykazovat potvrzené nakažené v podstatě okamžitě (což po celou dobu epidemie nebývalo, to je záležitost až cca posledního měsíce), Němci z nějakého důvodu zůstávají u metodiky, která vykazuje jednodenní zpoždění čísel.

Inu, poperte se s touto informací každý po svém. Já ale za sebe vím, že před tím, než přistoupím na oficiální vyjádření, která nám přední čeští epidemiologové prezentují, vždy situaci u nás nejprve porovnám se situací v Německu. Ukazuje se, že osud Koroňáku v obou zemích je opravdu více svázán, než by nám bylo libo a než by se líbilo českým epidemiologům.

Mimochodem, také si všimněte na podílovém grafu, že cca posledních 10 dní se situace v Německu oproti ČR relativně zlepšuje. Co tam ti čerchmanti germánští dělají jinak, že jim to začalo jít lépe než nám? A to přesto, že rozvolňujeme jak my, tak oni? Možná ale může být příčinou pouze efekt, který nazývám efektem malých čísel. Ten jde nejlépe vidět, když se podíváte na ČR rozloženou podle krajů.

Vypadá to jako změť úplně náhodných křivek, které spolu nemají vůbec nic společného. Když ty křivky ale posčítáte, dostanete, světe div se, křivku, která odpovídá skoro dokonale přesně (až na násobek) křivce Německé (to není překlep, skutečně myslím německou a ne českou křivku). Přirozeně bych přitom v takovém případě očekával, že křivka každého kraje by měla být takovou malou křivkou celé ČR, křivkou ČR vynásobenou poměrem počtu obyvatel, které v daném kraji bydlí. Tak tomu ale prostě není. Prostě vypadá to, že statistický zákon velkých čísel se začíná projevovat až tehdy, máte-li aspoň cca 100 až 200 nakažených denně. Nelze tedy vyloučit, že ČR už svým počtem nákaz začíná být vlastně pouhým krajem - prostorem, kde je nákaz tak málo, že už z nich nelze stanovovat rozumné statistické agregáty. Možná i právě proto už se v poslední době ta podobnost s Německem mírně rozchází. Oni přeci jenom pořád mají těch potvrzených nakažených 20 krát víc, zákon velkých čísel tedy na ně stále ještě platí. U nás už jsme ale v situaci, kdy poskok na křivce už může být způsoben jediným ohniskem kdesi na Darkovu. Pořád platí, že když se Koroňáku zachce, umí se rozšířit pěkně rychle. Pak ale delší dobu vyčkává, než se mu naskytne další příležitost přeskočit někam jinam. Komunitní přenos mu jde stále na výbornou. Jenom ten inter-komunitní mu ale z nějakého důvodu jde stále hůře a hůře.

Závěry ať si z toho každý vyvodí sám. Já z toho dovozuji, že pro situaci v ČR je mnohem důležitější to, co se děje v Německu, než to, co povídají čeští epidemiologové. Také dovozuji, že čím je méně případů, tím více tam bude hrát roli náhoda a tím více se bude výsledná křivka lišit od její pravděpodobnostní distribuce. A také dovozuji, že síla Koroňáku pořád ještě nepominula a bude-li chtít, může nám to ještě pěkně nandat. Spíše na podzim než v létě, ale jistotu v tom rozhodně nemám.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (42 hlasů)

Komentáře

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

A nejen vy. Ani stínem si nemyslím, že by zemřeli nějak tajmně a už vůbec ne na virus. Přesto jim rozumím, proč odešli jinam. Vidím v tom určitou symbolika a transcendentní přesahy.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Tak tohle už je za mojí schopností vnímání...
Jsem tak zatvrzelý ateista, až se bojím, že mne Pánbůh potrestá :)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

O příznacích 8000 nakažených se pro jistotu neuvádí nic. O obsazení JIPek, ventilátorů a mimotělních oběhů už teprve ne. Což na mě dělá dojem, že se jejich využití limitně blíží nule.

Kdo řekne kolik ?
Kolik jich má zvýšenou teplotu a kolik horečku ?
Kolik jich má "2-3.denní chřipku" ? (taky jsem měl na konci února)
Kolik z nich jen bolí hlava ?
Kolik z nich je na tom jako ty dvě holky, které natočily video jak jim je zle ?
A kolik jich nemá žádné příznaky ?

Proč nám tohle neřeknou - vždyť u testovaných stav znají.
Naštěstí teď už to tak děsivě nevypadá a přes (relativně) velká čísla to vypadá, jakoby se skoro nic nedělo.

Zajímavé bylo sledovat Eromomo.eu.
Do jistého datumu se tvářilo, že se nic neděje.
Standardní grafy ukazovaly standardní průběh.
Pak na to pukázal D.Icke a do několik dní byly stránky eromomo.eu přepracovány (změna vzhledu grafu a celých stránek) a ukázal se vyšší "zub" zvýšeného počtu úmrtí...

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

Tyto komentáře,
kde (pochybuji, tedy jsem) mne osobně zajímají nejvíce i zde, stejně jako podstata Vašeho dnešního sdělení.
A i když Sasin píše svérázně (proč neřeším), v podstatě Vaše otázky i dnes doplňuje.
Včera jste mne také zaujal a pak zejména paní insegnante v reakci na Vás.
I jí tedy za její včerejší komentář a "přiznání" pod Vámi díky, v průměru slepic by to poznat nebylo.....

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Dneska na mě v Lídlu kýchla
lepá mladá děva.
Provinile na mě koukla,
jestli mi to neva.

Netušila, než se otočila
směrem ke mě hlavou,
že tam stojím, do regálu koukám,
přes tu hřívu plavou.

Chtělo se mi chlácholit ji,
že je mi to putna.
Jenže, to by nepomohlo.
Strach tak sladce chutná.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

Sexuální představivost a zkušenost skoro důchodce.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by ANEB (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi to chtělo ještě jednu sloku. Aneb mě spíš zajímal ten regál za ní :-))

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Já naprosto a bezvýhradně souhlasím s myšlenkou, že není důvod k jakémukoliv znepokojení.
Dojde přirozenou cestou (jakákoli jiná než přirozená by byla zásahem do hájemství Přírody, Boha nebo Neviditelné paručky Kovidovy) k vymizení viru.

Jen je třeba pečlivě sledovat, zda nám průměrný vironosič nakazí maximálně 0. 9999 dalších průměrných statistických člověků. Pak koronakrize spolehlivě vyhasne.

Průměrný statistický nakažovač/ replikátor- úderník může přirozeně nakazit i STO lidí. Pokud maká i za dalších 99 nakažených flákačů,
kteří stupidně, zbaběle a v rozporu s uvolněním nosí i nadále kontraproduktivní roušku a tudíž nenakazí nikoho, nakazí STATISTICKY nikoliv sto, ale jen jednoho.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Německo má jatky a další prekérní provozy; a ubytovny.
Obojí spojují - gastarbeiteři a pendleři. Pracující a případně bydlící za špatných podmínek (platy teď neřeším).

Korunáč už tešením se doslova nadskakuje a jen co se otevřou hranice a začnou proudit davy gastarbeiterů, nadejde jeho "15 minut slávy". Stejně jsou natěšení jeho kamarádi a kamarádky tubera, záškrt, černý kašel, střevní infekce a pod. A až se hezky namíchají, bude ještě veselo. Protože firmy zaměstnávající a ubytovávající tyhle nešťastníky zvysoka pečou na nějaká hygienická opatření; nemocné kusy pošlou postrkem domů (nebo prostě jen pryč, jedno kam) a dovezou jiné.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Pro názornost uvažujme o budoucí mírné modifikaci viru, která má již kýženou stoprocentní smrtnost.

Ani pak nebude důvod ke znepokojení a čínskému totalitnímu omezování osobních svobod!
Pokud bude už nakažen více než každý druhý obyvatel svobodného světa, je NAPROSTO zaručeno, že V PRŮMĚRU již žádný z nakažených nemůže nakazit více než jednoho dalšího.
Replikační koeficient bude nižší než jedna.
Počet NOVĚ nakažených se bude den za dnem snižovat.

Nakonec přežije z celé několikamiliardové civilizace jen 0,99 člověka, ale vítězství nad koronavirem bude (až na zanedbatelnou statistickou odchylku jedné setiny posledního nedochcíplého člověka) nepopiratelné!

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Po ránu. Doufám, že interpretuju správně.

Epidemie v USA začala ve stejnou dobu jako v Jižní Korei. V New Yorku je denně nakaženo 10.000 lidí, v Soulu 10.
Kde je příčina ?
Jižní Korea má zkušenosti s loňskou epidemii Mers. Lidé dobrovolně respektují doporučení vlády, nošení roušek je všeobecné, i když také dobrovolné.
V USA si zprvu mysleli, že jsou od Wuchanu daleko, že na ně virus nedosáhne a když přišel, nebrali ho vážně. Prezident doporučoval lék proti malárii. Kdo nosil roušku, byl za podivína.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Svobodnou Evropou nazývám ČRo plus.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Korejci jsou víceméně jeden civilizovanej národ. USA je směska všeho.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

No, nevím, nad vyvozováním závěrů z korelace grafů u nás a v Německu jsem kroutil hlavou už minule. Minule byla ta korelace jistě zajímavá, ovšem nyní bych řekl, že jednodenní amplituda je pro mě příliš neuvěřitelná (nezpochybňuji Masterova data). Součet za země je souhrnné číslo a stejně jako u nás jsou rozdíly mezi kraji, i mezi městy, stejně tak je v Německu - a to podstatnější - rozdíl mezi východními a západními spolkovými zeměmi (s výjimkou myslím že Sárska). A s kým tedy korelujeme? Se západem, nebo s východem? Nebo jen s jednou zemí, krajem, velkým městem?
Takováto denní shoda je buď náhodná a nevýznamná, nebo čím to chcete vysvětlit? Podobou splečnosti? Životního stylu? Genetiky? Nic z toho neurčí shodu řádově ve dnech. Tak co, budeme směřovat k nějakým temnějším vysvětlením? Dáme to do korelace s průběhem vyzařování 5G sítí? To by snad mohl někdo měřit a bylo by to velmi undergroundové vysvětlení. Nebo s počasím? A jaké bylo počasí v Rakousku, na Slovensku a u Pšonků? Nebo jsou to manipulace s daty? Někdo s námi manipuluje? Hackeři z Moskvy? Na seznamu už mají jasno, že útočí na nemocnice (no odkud taky jinak, než z Moskvy, že), tak můžou napadat i data, ne?
Prostě mi přijde příliš divoké z toho vyvozovat závěr.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

No podívejte. Ano, v různých německých zemích jsou rozdíly. V českých krajích také. Pak ale obojí sečtete dohromady a výjde vám totéž. Jak to? Ty rádoby zcela náhodné české kraje vám v součtu dají v zásadě to samé, co vychází i v Německu. Německo přitom neumím dále rozebrat, neboť na jeho dílčí administrativní celky nemám data. Vyplývá z toho ale jedna věc: Data jednotlivých krajů se jistě chovají poměrně dost náhodně, ale ne libovolně náhodně. Dodržují jisté velmi pevné zákonitosti, které se nejlépe projeví tím, že kraje sečtete dohromady. Pak se náhoda vzájemně vyruší a zůstane tam už jenom průměr, střední hodnota, náhodná distribuce. Když hodíte kostkou, bude také výsledek poměrně náhodný. Když sečtete sto hodů kostkou, dostanete už velmi přesně hodnotu 350. Stejně tak zde, v jednom kraji má náhoda jakoby ještě navrch, ale v rámci celé ČR už můžeme mluvit o nějakém průměru. Samozřejmě ovšem, jak čísla klesají, už i v rámci celé ČR začíná ta náhoda hrát větší a větší roli.

Jakkoliv se asi tedy náhoda v šíření projevuje, opět ne libovolně. V ČR se objeví Darkov a v Německu to ve stejný čas poskočí stejně. To prostě není náhoda. Asi můžeme jenom spekulovat, co je příčinou této korelace, ale nemůžeme se tvářit, že tu ta korelace není. Já osobně bych to odhadoval (ale přiznávám, že spekuluji) na to, že Koroňák opravdu potřebuje nějaké velmi specifické podmínky k rozšíření, které jsou zřejmě závislé na počasí. Odečteme-li inkubační dobu, jsme někdy v půlce minulého týdne, kdy jak Českem, tak Německem prochází studená fronta. Třeba zrovna ta způsobila, že se dlouho latentně přítomnému Koroňákovi podařilo nakazit další lidi. Anebo může být ten Koroňák opravdu latentně přítomen v mnohem větším procentu populace, ale potřebuje nějaké specifické podmínky k tomu, aby vyvolal nemoc. Tak jako tak, za současným poskokem v ČR je potřeba hledat hlubší souvislosti, než je jeden haviř co v dole vykašlal breberku na sto svých spolupracovníků.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

K tomu průměrování - no, nejsem statistik ani matematik, tak děkuji za vysvětlení, že statistika je tím přesnější, čím větší vzorek máme. Ale moje omezená logika mi říká, že když už bych měl průměrovat, tak bych průměroval porovnatelné celky. V našem případě nikoliv 80 mil a 10 mil. Tak porovnávejme SM kraj a Sársko. Nebo Prahu a Kolín (ten jejich), nebo ČR a Bavorsko.
A k důvodu korelace - no, počasí jistě zachvátilo i Rakousko, Polsko, Švýcarsko, Slovensko a podobně. Tak můžeme zkoumat další důvody - jestli třeba Nutela neprovedla novou zavážku obchodních řetězců, nebo kdo drží jaké svátky - Němci letos měli výjimečně den pobedy, i když nevyhráli. A pořád ještě to můžou bejt ty hackeři z Moskvy.
Vím, že to trochu zlehčuju, jen se obávám, zda nepodléháte klamu podvědomě motivovanému potvrzením vlastní teorie. Ty grafy před časem byly zajímavé, ale jednodenní podobnost? To prostě nemůže být náhoda? Jako v té písničce? A kdo střílel od divadla ke skladišti?

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

No podívejte, to je právě to, nad čím celou dobu dumám. Jak to, že kurňa má to Německo úplně stejný průběh, jako ČR (posledních 10 dní to jde Německu jaksi lépe než nám, ale ty pro teď klidně zanedbejme a sveďme to třeba na příliš malá čísla). Nemusíte mi říkat, že ČR a Německo jsou nesrovnatelné entity. Ano, jsou. Ale proč pak mají ksakru stejný průběh epidemie? Ano, v Německu mají cca 22 krát víc případů, což už mají ale v zásadě od začátku. Vlastně skoro po celou dobu epidemie (mimo posledních cca 10 dní) platí Německo = 22 * ČR. A kopíruje to i odchylky. Když to poskočí u nás, poskočí to i v Německu. Stejně jako teď v případě dolu Darkov. V tom prostě musí být nějaká hluboká zákonitost, které ovšem zatím plně nerozumím, ale je potřeba jí uvážit. Lze z toho usoudit, že v případě celé ČR už má ten náhodný prvek malou signifikanci, protože už se mnohem víc projevují ty průměry. Kdyby tomu tak nebylo, nemohlo by platit, že křivky ČR a Německa jsou prakticky identické. Kdyby náhoda hrála stále velkou roli, musela by se mít ČR k Německu jako dva české kraje k sobě - zcela nesouvisející náhodné křivky. Ony ale ty křivky prostě velmi přesně korespondují. Proč? Jistě, dá se k tomu najít spoustu vysvětlení, ale tvrdím, že toto prostě nějaké vysvětlení potřebuje. Tohle prostě nelze svést na náhodu. Nevím, jestli je to nutně počasím. Prakticky stejná korelace je i mezi USA a UK, které dělí Atlantik, takže to počasí tam asi úplně stejné nebude. Mimochodem, když se na to podíváte dneska, o den později, než jsem článek napsal, můžeme už mluvit o dvoudenní korelaci. Zítra si můžeme popovídat o tom, jestli ta korelace nebude i třídenní. Ale pozor, ona není ani teď dvoudenní. Ona je teď v zásadě dvouměsíční. Jenom v květnu, jakoby tam ta náhoda hrála větší roli, což je ovšem statisticky vzhledem ke snižujícím se číslům zcela pochopitelné. Pořád ale ta náhoda má daný nějaký rámec a pevné zákonitosti, kterými se to řídí, čehož svědectvím je ten synchronizovaný poskok obou zemí. Jistě bychom se pak mohli bavit i o podobnostech v jiných sousedních zemích. Pro jednoduchost ale zůstávám u Německa, které opravdu dlouhodobě nejlépe kopíruje český trend. Podobnost ČR s Rakouskem je například mnohem menší, než podobnost ČR s Německem. Proč, to je opět otázka, o kterou tu celou dobu běží.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

Na rozdíl od jiných diskutujících se domnívám , že Master má pravdu.Proč. Pokud chci relevantně posuzovat statisticky nějaký soubor dat, pak musím mít k dispozici minimální soubor dat, který mě k daným úvahám ospravedlňuje. Pokud kritická masa drobných událostí překročí statistickou mez, pak lze oprávněně usuzovat, že analýzy korelují s posuzovaným procesem. Celé je to o matematice , statistice a zde není prostor pro dokazování, proč to tak je.

Zatím bez slepic

In reply to by master

Trvalý odkaz

Statistika není problém.

Problém je z ní něco vyvozovat.

Když vám vyjde, že je někde nějaká korelace, tak pak stejně ještě musíte zjistit, jestli je náhodná, jestli jedno vyplývá z druhého, jestli jedno i druhé nevyplývají obé z třetího atd.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

Statistika není problém.

Problém je z ní něco vyvozovat.

Když vám vyjde, že je někde nějaká korelace, tak pak stejně ještě musíte zjistit, jestli je náhodná, jestli jedno vyplývá z druhého, jestli jedno i druhé nevyplývají obé z třetího atd.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Sleduji pouze a jenom počet hospitalizovaných a počet lidí ne přístrojích. Kritéria pro přijímání k hospitalizaci a propouštění do domácí léčby se v jednotlivých nemocnicích mohou trochu lišit, ale kritéria pro použití podpory k udržení člověka naživu se budou v jednotlivých nemocnicích lišit jen minimálně nebo vůbec. Údaje MZ zveřejňuje.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

A mně by fakt zajímalo, kam se zahrnují vyléčení pacienti (uznaní hygienou za vyléčené), kteří mají pozitivní testy. Jsou bráni jako noví nemocní? Umažou je z vyléčených? V Číně jich nebylo málo a u nás se také už množí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

"Holube, nechcete nám o tom napsat trochu víc? Není to Váš první komentář, ve kterém "se usmíváte" nad Masterovou vírou v matematiku jakožto nauku o poučkách, které jsou za všech okolností pravdivé. "

Vidláku,
to bylo od vás ošklivé, fňuk...
V matematiku a její poučky mám víru stoprocentní, páč jsem furt ještě nezblbl totálně a beze zbytku.
Matematické poučky neoščiješ, platí napříč Všehomírem, vždy a všude.

Jiná věc je, co do těch matematických (či dokonce statistických) vzorců nacpeme a NENACPEME.
A jak posléze interpretujeme to, co z nich vypadlo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to jednoduché. Stačí být v rozvolňování tak 14 dní za ostatními pozadu. A pozorovat, jak dopadnou nedočkavci, kteří rozvolňují na plné pecky. Dva týdny opatrnějšího chování vždycky ještě nějak okecáte, v práci i jinde. A rozvolňuje se fest. Ještě donedávna lidi drželi vozejky v Albertu v rukavicích a dezinfikovali si madla. Dneska před Albertem tlačenice lopaťáků u stánku s grilovanýma kuřatama, lidi je tam jedí rukama, umejt si je stejně není kde, odstupy žádné, platí se hotově. V kancelářích ve velkých openspacech také lidi bez roušek. Rozbíhají se sportovní aktivity a fotografie rozjuchaných sportovních oddílů bez roušek v poloze tuli-tuli si i dávají na facebook. A ono se NIC neděje. Stále se držíme na číslech, která odpovídají tak polovině dubna a to to ani tehdy nebyla žádná katastrofa. Paradoxem je,m že tehdy bylo reprodukční číslo 0,7, pak postupně vylezlo až na dnešních 1,2 a počet nově nakažených na tom reprodukčním čísle nějak nezáleží, z čeho to počítají, bůh suď. Ty opravdu důležité informace totiž stát tají. A to jsou podrobné rozbory, kde se kdo pravděpodobně nakazil, jakou vykonával profesi, jestli jezdil hromadnou dopravou, jestli bydlí na ubytovně, ve vícegenerační domácnosti nebo v atomické rodině nebo single, jestli si vaří doma nebo si nosí jídlo přes ulici a podobně. Z toho by plynul nějaký výčet rizikových aktivit pro přenos, kterých bychom se měli individuálně vyvarovat (a to nám radši neříkají) a na ostatním nezáleží. A na čem všem nezáleží nám ukazují právě ti nedočkavci - testeři.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

je v tom, že něco a nějak rozvolňuje vláda a lidé si stejně rozvolňují sami po svém.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

A ještě jedna podivnost. Všimli jste si na Worldometru, že křivka celosvětového šíření nákazy už dávno není exponenciála, ale přesná přímka? Tedy nešíří se to geometrickou řadou, ale lineárně, cca 3 miliony za měsíc. Proč, težko říct, ale než by se tímto tempem nakazili všichni obyvatelé země, trvalo by to 194 let. A křivka úmrtí se celosvětově dokonce od té přímky zplošťuje.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

logaritmická.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

už je opravdu lineární, to znamená že desinfekce pomocí sluníčka zvítězila,
exponenciální množení ustalo.
Vylezte všichni na slunce, v hospodách na zahrádky, dovnitř nechoďte ....

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

doplnil návleky na boty (kdo je má) nebo na nohy. To zatím ještě neletělo. Udělal bych jich 2 miliardy pro milion lidí, jednorázové, a spustil bych kampaň.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Váš sponzor je Baťa? :D

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

pro více použití, tohle je moje nouhau. Neplést s návleky v ordinacích, ty jsou do vnitřního prostředí. Já mám na mysli návleky na nohy do venkovního prostředí - když někdo hodí chrchel přes roušku (nebo pod rouškou či vedle roušky) na zem, aby virus neulpěl přímo na jedinci.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
2 hod ·

Evropská komise veřejně vyhlásila válku evropským zemědělcům

Exekutiva EU včera zveřejnila strategii s klamným názvem „Z farmy na vidličku“. Podle mého názoru by se měla jmenovat spíše „Méně vlastního zemědělství – více dovozů“. Jde o jednu z klíčových součástek hlavního plánu Komise, který se jmenuje „Zelený úděl“. Tento plán EU by se také měl jmenovat spíše „Jak zlikvidovat zbytky evropské výroby a vše dovážet“. V Bruselu prostě všechna svinstva nazývají honosnými jmény.

V případě „F2F“, jak se v bruselské hantýrce označuje strategie Z farmy na vidličku, Komise poprvé v historii veřejně přiznává, že jejím cílem je snížit objem potravin vyráběných v EU. Záměrem eurokratů je, aby evropští zemědělci uvolnili místo na trhu dovozům. Tento trend jsem už stihl vypozorovat na jednotlivých dílčích opatřeních, které projednáme v Zemědělském výboru a na plénu Evropského parlamentu. Na každém jednání výboru a pléna hlasujeme o nějaké obchodní dohodě, která umožňuje zvyšování dovozů potravin do EU. Současně nám Komise předkládá ke schválení další a další předpisy, které komplikují a znesnadňují práci našim zemědělcům.

Do včerejška si leckdo mohl myslet, že je to jen projev „hlouposti“ některých komisařů, nebo nedostatek koordinace v rámci byrokratického molochu, který pak v terénu páchá škody. Včera se Komise veřejně a písemně přiznala, že jejím záměrem je omezování evropského zemědělství a zvyšování dovozů potravin do EU.

Komise F2F zveřejnila během našeho včerejšího jednání Zemědělského výboru EP. V předloženém dokumentu uvádí, že chce pomocí nových právních předpisů dosáhnout v rostlinné výrobě snížení spotřeby pesticidů na polovinu a snížení spotřeby minerálních hnojiv o 20 %. Zachování současného množství rostlinné produkce je za těchto podmínek nemožné. Současně chce dále snížit na polovinu používání antibiotik v živočišné výrobě. To už v v praxi bude znamenat větší úhyny hospodářských zvířat v chovech.

Nejsem rozhodně stoupencem nadměrného používání chemie na polích a zneužívání léků ve stájích. Zemědělské předpisy EU jsou však v omezování jejich dávkování druhé nejpřísnější na světě. Hned po Švýcarsku. Nahrazením evropských potravin dovozem však rozhodně nedosáhneme lepší stravy pro občany EU. V zemích, z nichž Brusel už nyní povoluje zvyšování dovozů, se používá nejen mnohem více postřiků a antibiotik. V USA a v jižní Americe se v zemědělství běžně masově používají látky, jejichž aplikace je v Evropě zakázána, protože u nich byla prokázána nebezpečnost pro zdraví spotřebitelů.

Komisí plánované omezování zemědělské výroby v EUv praxi přinese jen dvě možnosti. EU buď povolí více dovozů ze zemí mimo Unii. Na čemž pilně pracovala už před zveřejněním F2F. Nebo přijde prudké zdražení potravin. O tom, že nejde o planou výhrůžku, se můžeme nyní přesvědčit na růstu cen potravin na pultech maloobchodů, k němuž došlo kvůli problémům s přepravou a nedostatkem dovozových obalů, způsobených pandemii COVID-19.

Kdyby tento plán Komise zveřejnila před pandemií, podezíral bych je jen z ideologické zaslepenosti. Mohl bych si myslet, že to jsou „tržní fundamentalisté“, kteří chtějí umožnit dovoz levnějších potravin ze zámoří. Bez ohledu na kvalitu a bezpečnost pro spotřebitele. V době, kdy se všichni spotřebitelé v EU na vlastních peněženkách přesvědčili, jak nebezpečné je být závislý na dovozech, považuji spuštění projednávání tohoto plánu za příznak systémové zkorumpovanosti vedení EU.

Obří nadnárodní korporace, které vydělávají miliardy eur na dovozech ze zemí mimo EU, investovaly hodně peněz nejen do mediální kampaně o škodlivosti zemědělství pro „klima“. A nadnárodní korporace, kterým jde EU po celou dobu své existence na ruku, nechtějí, aby nějaká pandemie zmařila jejich plán, jak ještě více vydělat na dovozech potravin do EU. Zájmy spotřebitelů i malých evropských zemědělců, jimiž se Komise neustále zaklíná, ji ve skutečnosti vůbec nezajímají. Včera se ukázalo, že pandemie nic nezměnila. Zájmy na odstranění venkovských zemědělských družstev i malých rodinných farem jsou v Bruselu stále přítomné. A eurokraté následkem pandemie rovněž nikam nezmizeli. Naplno se ukázalo, že udělají vše proto, aby evropský trh předali do rukou dovozců z USA a z jižní Ameriky.

Výpadek evropské výroby potravin, který hodlá Komise způsobit novými předpisy, které chce prosadit v rámci akce F2F, rozhodně nepovedou k lepšímu životnímu prostředí. Zemědělští vědci spočítali, že na plánované zvýšení vývozů potravin do EU bude jinde ve světě nutné získat 1,5 milionu hektarů půdy. Což bude znamenat ještě rychlejší kácení a vypalovaní tropických deštných pralesů.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Tenhle "David" je nadhoz pro Vidláka.

Jinak to připomíná přístup a "logiku" EK v jiných oblastech. Zpřísníme příkladně ekol. podmínky pro výrobu železa železo se nebude vyrábět ekologicky šetrněji, železo se v EU přestane vyrábět a doveze se ze zemí, kde na ekologii serou.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

vlastně říká: protože jiní mimo EU užívají hodně chemie a antibiotik, musíme to dělat i my, jinak se zlikvidujeme.
To je špatný přístup, my bychom pouze měli zpřísnit kontroly potravin zamořených chemií a masa s antibiotiky
ze zemí odkud levně dovážíme.
Aby to zas nedopadlo jako kdysi s nemocí šílených krav.
A ne že musíme napodobit více chemie, více antibiotik=levnější velkovýroba.
Je jasné že vidlákovská malovýroba musí být dražší než americká velkovýroba. Ale cena není jen výrobce a spotřebitel.
Cenu určuje a hlavní zisk má distributor (cizí velkoobchodní řetězce).

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Máme jen dvě možnosti:
- Můžeme se vrátit k původní (středo)evropské produkci a žrát jen to, co vyroste v Kotlince. Prd by se stalo, protože to je zdravý, komplexní a chutný sortiment. Bohužel poněkud chudý, sezónní a tím pádem závislý na konzervaci. Cokoli z dovozu jen o vánocích a jiných svátcích, protože luxus.
- Nebo na to hodit bobek a živit se chemickýma sračkama vzor USA. V rámci EU jde ještě tu chemii nějak kontrolovat, ale zkuste kontrolovat bezpečnost krmiv (protože POTRAVINY to fakt nejsou) z USA.

Třetí možností jsou pravidelné hladomory, které Evropu až po Ural provázely lidi periodicky po staletí.
Bo i ten "Stalinův hladomor" byl primárně způsoben cyklickým suchem v obilných oblastech Ruska a dnešní Ukrajiny. Toto sucho se tam pravidelně objevuje co 7 let.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

vůbec nebereš ohledy na chutě českého spotřebitele!!!!
Ještě že máme tyto hlídače stravovací demogracyje
https://nazory.aktualne.cz/komentare/chcete-banany-dostanete-zeli-posla…

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Už jsem se bál, že se nenajde nikdo statečný, kdo by mi ten šílený nápad s potravinovou soběstačností rozmetal.
Avokádo s margarinem do každého azyláku a nikdy jinak!

A jdu se kát nad salámem s čerstvou cibulkou od sousedů a s octem:o)))

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Fuj, hnus fialovej, targel doktora Blívajze.
Já si na něm pochutnával na Kubě, tam to bylo něco lahodnýho.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Milion slepic a stprocentní souhlas.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

primárně - ačím sekundárně? Že se tam předtím ani potom v tak katastrofických rozměrech neopakoval.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

provádět kolektivizaci v době, kdy třetím rokem trvalo sucho a navíc světová hospodářská krize. Kromě toho ji prováděli aktivisté z měst, kteří o zemědělství nevěděli nic nebo skoro nic.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ne že by jste v něčem neměl pravdu, ale bylo to zřejmě o dost složitější
http://www.skrytapravda.cz/zahranicni/2719-marku-wolnere-vyvratte-toto-…
Tento článek není tak podstatný jako články z odkazů pod ním.
Především tento
http://pospolne.cz/article/default/28
a tento
http://pospolne.cz/article/default/41
jsou dlouhé, moc, ale stojí za přečtení

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Plný souhlas s těmi, kteří upozorňují na to, že se rozvolňuje nejen na rozkaz z hora ale i spontánně. Lidé z breberky přestali mít respekt.

Co to přinese, poznáme za nějaký týden. Pokud se nestane nic, je breberka porouchaná. Pokud počet nakažených pohne zásadně s křivkami, je to znamení, že se jen přikrčila a číhala na svou příležitost.

A jak už jsem napsal, až se breberky sejdou na plážích ve Středomoří, bude to asi mela.

Stále ale platí, nemáme moc široký prostor k manévrování. Buď nás dostane breberka nebo pojdeme hlady.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Nebo není porouchaná, ale má v sobě kurvítko. Čímž by se dokázala, že je to čínská breberka navrhnutá a distribuovaná mezinárodní korporací.

Jen vtip.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je tak, když Číňan realizuje americký projekt. Všechno zbabrá...

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Na Hlídacím pesu komentují Prymulovu rošádu a jmenování toho pána s tím nezapamatovatelným maďarským jménem (Angyalossiho) předsedou nejnejvyššího soudu. V obou případech - podle Hlídacího pesa - ohrožení, konec demokracie (liberální).
https://hlidacipes.org/demontaz-statu-pod-rouskou-telenovely-prymula-a-…
Pokud tihle nad těmito personálními pohyby plačou, šetří mi práci, nemusím se zdržovat hledáním podrobností, vše je jasné - stalo se něco, co je DOBRÉ.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

jen pro istotu upozorńuji případné nepozorné čtenáře,
že zatímco jmenování Angyalossiho mělo být za každou cenu zabráněno i za použití vrtulníků plných komanda (a preventivní střelby na Pražském hradě ?)
V rámci nutné obrany demokracie!
Prymula se nikdy neměl podle Hlídacího vlkodlaka stát tím, čím je !
Prostě a jednoduše :
Jediným a nezpochybnitelným zájmem ČR je - v souladu se zájmem EK a jí nadřízených orgánů - neexistence ČR. Národní státy musí být přece zrušeny a V4 je v tomto ohledu pilotním projektem.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná to nebyl Hlídací vlkodlak, ale hlídací hyena nebo hlídací Gévaudanská bestie.

Tu ale nakonec zastřelil její majitel, když nechtěl, aby se provalilo, že je její majitel.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Klimeš plače. Chtěli Bruselkého, mají neutrálního. Hrozná křivda.
http://blog.aktualne.cz/blogy/david-klimes.php?itemid=36903
Palec Zemanovi nahoru!

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

... a při tom je to tak jednoduché. Předsedu NS jmenuje prezident. Tak si ho vybral. Potichu. Nechtěl mu zavařit vřískotem mediální smečky, která chtěla lidskoprávního Fremra. Někde jsem to i zaregistroval, jako vyjádření k onomu utajování. No a co? A všechny nátlakové skupiny se zlobí, že neměly prostor k nátlaku. Ať. Znám jeho rozsudky, bez výhrad. Má analytické myšlení, selský rozum a koule. Dobrá volba. Zase jsem rád, že jsem To prezidentovi Zemanovi hodil.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)