Putinovatění

Autor

Na dnešek jsem slíbil prokydání staronového polského prezidenta Dudy. Který posbíral 51% hlasů oproti 49% svého konkurenta Rafíka o kterém do prezidentské volby nebyla v dějinách ani čárečka. O Rafaelovo zviditelnění se i u nás vehementně starala česká televize, která až do poslední chvíle bojovala za zdání proevropského a proliberálního vítěze. 

Abych řekl pravdu, nic proti normálním běžným Polákům. Mají těžší život než my, musejí se víc otáčet a mají také větší tah na branku než my. Jsou tvořeni Sinkiewicem a Chopiem, ale právě tato jejich kombinace hrdinství a melancholie je mi naprosto cizí. Doufám, že do diskuse zasáhnou insideři od Ostravy, kteří mají s Pšonky více zkušeností a tak nám snad osvětlí některé jejich charakteristiky. 

Já v nich vidím někdy tragické a někdy i směšné hrdiny stálých pokusů o regionální velmoc snad ze vzpomínek, kdy jejich země sahala až za Dněpr. Zároveň také vidím, že my u nás nějak nezkoušíme obnovit dobu, kdy náš král šéfoval  Dojčlandu a naše země sahala až k Jadranu nebo do Berlína. Poláci jako by mají pocit, že Smolensk nebo Lvov mají být znovu jejich.  Zároveň jsou v očích jejich kamarádů ze Západu na stejné úrovni jako kterýkoliv Ukrajinec a všichni dohromady jsou prostě Rusáci, kteří jsou tu na špinavou práci a vykořisťování.  (Mimochodem... nejsem si jistý, kam v západních očích patříme my.)

Svým způsobem je mi Polsko cizejší než Rusko. Je pro mě nečitelnější, zvláštnější, proevropsky protievropské, protirusky protiukrajinské, příliš žerou papeže a na to jak bojují proti potratům, příliš polských holek jezdí na potraty k nám. 

Netroufám si proto hodnotit polské prezidentské kandidáty ani výsledek, protože tomu prostě nerozumím. Duda je pro mě pokračování současné polské politiky, kterou řídí Kačinský a lidi okolo něj. Na jednou stranu je to politika konzervativní. Sice dokážu pochopit jejich chuť po americké základně, ale proč mají i chuť na drahý americký plyn, to už mi hlava nebere. Chápu, že mají s Rusem dlouhodobě nevyřízené účty, ale nechápu, proč to samé necítí i vůči Němcům. A už vůbec nechápu, proč se tam v těch rovinách vždycky spojí s jednou velmocí proti druhé velmoci a odmítají vidět, že pro obě strany jsou jen nástupním prostorem k rozjezdu divizí. Proč okázale pohrdají spojenectvím s malými zeměmi bez velmocenských ambicí (i v rámci Vysegrádu jsou tím největším, ale nejméně spolehlivým členem), to je pro mě zcela nepochopitelné. 

Na druhou stranu, co by se změnilo, kdyby se prezidentem stal ten Třasovský? Zřejmě vůbec nic. Víc by mazali Němcům med kolem huby, víc by kecali o skvělé EU, ale jinak by si jeli svojí lajnu úplně stejně a pro Českou republiku by to bylo prašť jak uhoď. 

Já si všimnul spíš jiné věci... V podstatě se ukazuje, že podpora České televize začíná být pro politika podobný polibek smrti jako když někoho kdysi podpořil Havel. V posledních letech jeho prezidentování to bylo hodně marknatní. O kom Havel mluvil, ten celkem spolehlivě ve volbách propadl. Česká televize samozřejmě nemá vliv na polské ani americké volby, ale jakmile začne adorovat Clintonovou, začnou u nás všichni celkem automaticky milovat Doníka i když je to také magor a narcis. Když podpoří Třasovského, začne českým ateistům a neznabohům připadat  vypjatý katolík Duda jako docela dobrá varianta. 

Dál bych si troufal tvrdit, že začíná být ve celké části Evropy (a nejen Evropy) módou volit osobnosti, nikoliv strany. Víte někdo, jak vypadá Orbánova strana, jaké má stanovy a o co jim vlastně jde? Myslím, že to neví ani většina Maďarů. Ale jaký je Orbán, to vědí všichni a proto je volen on. Jeho straníci se vezou na jeho vlně. 

Podobné to má i Kurz v Rakousku, Kačinský v Polsku, o Babišovi nemá cenu mluvit - silně pochybuju, že by si někdo přečetl, jak je to ANO vlastně organizované, protože všichni vědí, že Babiš je první, poslední a jediný opravdový kandidát. Ti ostatní jsou voleni kvůli němu a tečka. Salvini v Itálii. Macron ve Francii... vlastně jen v Německu trvá prozatím stranická politika, ale i tam se začínají objevovat silná jména, jen prozatím ještě bez reálného vlivu. 

Evropa nám v podstatě putinovatí. Jako by už voliči byli unavení všemi kecy o tom, jak bude líp, ale ve skutečnosti se nic nikam nehýbe, tedy kromě odlivu pracovních míst do Číny a přílivu inženýrů ze Sýrie. Jako by si volič začal přát, aby se to hlavně už rozpohybovalo a nebylo moc důležité, jakým směrem. Hlavně aby se našel někdo, kdo se neposere z novinářů ani z ojrobyrokratů. Někdo, kdo bude mít možná špatné nápady, ale alespoň nápady. Někdo, kdo půjde po hraně zákona, ale půjde. 

Pokud mám pravdu, tak za rok na podzim by ve volbách tento trend měl být vidět stále zřetelněji i u nása zřejmě bude stále výraznější i v zemích okolo. Ostatně... Orbán už dosahuje dost podobných volebních výsledků jako Putin a Kačinský k tomu nemá daleko.  

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (80 hlasů)

Komentáře

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

myslel jsem samozřejmě i na Vás :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

protože je to žrout času a protože adrenalin vyplavuju jinde, nepotřebuju na to zprávy.
Co je důležité, se dá najít na netu.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Televize vysílá i jiné věci než zprávy.

Žrout času to je stejně jako internet a taky se dá každá TV vypnout.

Co je důležité se dá najít na netu, ale o tom musíte vědět, abyste to hledal a tak se o tom dozvíte jen od lidí, kteří to viděli v TV.

K vlastnímu hodnocení Donalda Trumpa je jistě dobré vidět na vlastní oči, jak myslí a reaguje než si dělat moudré názory z nadávek a pomluv našich a amerických novinářů.

Já jsem ho viděl v několika řadách americké reality show Apprentice. V televizi. Když jsem ji hledal na netu, tak jsem ji nenašel, jen nějaké stránky bloklé pro Evropu.

Jestli jste to vy viděl, tak si rád poslechnu váš názor. Jestli ne, tak tady máte jeden příklad, že si zdaleka vše důležité dokážete najít.

Psal jsem o tom už několikrát. Nikdo jiný tu nenapsal, že to viděl. Nikdo z toho nevyvodil nic o Trumpovi ať v dobrém nebo špatném.

Zato hodnocení o Trumpovi postavené na tom, co se řeklo v mainstreamu je dost a dost. Samozřejně, včetně mainstreamu na webu.

To, že Rasputina zabil nejspíš britský agent jsem viděl v TV. V britském dokumentu. To samé v bledě modrém o Mussolinim. Z TV vím o Pat Brown, v TV jsem viděl jak se tvářila prokurátorka vyšetřující smrt Lady Diany, jak vypadá africká vesnice uprostřed italských polí. Z TV vím, jak vypadá Volokolamská dálnice a taky proč si tam poradili s Němci líp než jinde. V televizi jsem viděl místo, kde byl střelen Puškin při souboji. V TV jsem viděl neuvěřitelně čistou vesnici někde v Zambii. Neuvěřitelné podivnosti k jídlu na čínském tržišti. Lovce kožešin ze Sibiře, jak si vyrábí lyže. Rozjetý alkoholismus Pierce Brosnana. Pavilón lidských vášní. Příběh a myšlenky za obrazy Křik či Narození Krista. Motivace pro Kupkovu cestu k abstrakci. Schodiště postavené z trámů z popraviště 27 českých pánů. Podřeknuvší se Pajerovou, výraz Bushe Jr. při útoku 9/11, Messingů příběh a Malaparteho barák. Taky pořad o škodlivosti cukru, co zmizel jak pára nad hrncem a není nikde k nalezení.

I spousta přístupných míst je v TV vidět z úhlů, z kterých je nikdy neuvidíte, protože tam není přístup. Spousta míst je zavřená takřka všem. Spoustu zajímavých lidí naživo nepotkáte. Do rodin nevidíte tak dobře jako třeba v dokumentech Třeštíkové.

Když pustím TV, tak to běží na pozadí a můžu při tom dělat ještě něco jiného.

Díky TV tam nemusím jezdit draho po světě a ztrácet čas se tam nějak dostat. Televize je zdroj informací stejně jako net, rozhlas, knížky, školy a živí lidé.

Je to zdroj aktivní a já můžu být pasivní a jen si vybírat, místo abych něco aktivně hledal (což při něčem, o čem ani nevím, že to existuje, stejně nejde.)

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zajímavé věci z celého světa nabízí nejen ČT2, ale i Prima ZOOM a další televizní stanice. ČT tyhle zábavné, umělecké a jiné kanály na sebe nabaluje, ale v tom nespočívá to, za co se platí. V tom žádné plnění funkce veřejnoprávnosti není, zábavu dávají i jinde.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Když dělali dvojku DV..., tak jsem musela koupit novou bednu, protože to udělátko na převod neprembvalo jak měloa samozřejmě platit poplatky, navíc i rozhlasové protože ta bedna má i přístup k rádiu. Faktem je že platím - ač nepoužívám, obojí
A co včil, novou kupovat nemíním, takže bych když na ni nic nechytí a ne vlastní vinou, neměla platit. Starou bednu si chci nechat, protože má přístup analogový a tak dokud =pojede videorekordér - budu si dál dělat program dle vlastního uvážení z videí minulého století...
Aco včil, platit, neplatit????

Zatím bez slepic

Taky na Zoom koukám nejvíc, ČT bych peníze omezil, ale kvůli ČT nevyhodím TV.

Strávil jsem léta bez TV, ale jen proto, že to tak vyšlo.

Zatím bez slepic

kdybych neměl manželku, asi bych neměl ani televizi. Poslal jsem Vidlákovi krátký článek o tom, jaký klín dokáže televize vrazit mezi manžely. Třeba ho Vidlák zveřejní.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by MUDrland Wenca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Televizi ani církev do rodiny nepouštět. Hlavně ve druhém případě, bývá náprava dost obtížná - neřešitelná bez pomoci zkušeného psychiatra případně psychologa. Jediná víra, která má smysl je práce a život v zemi bez psychopatů jako je katolík Kalousek.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

... že na vliv církví jsou psychiatři i psychologové krátcí.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Spousta jich jsou sami věřící, tak to je pak těžký.

Na druhou stranu, já sám jsem rozbil jedné holce zažranost do víry, tak to zas tak těžký není. Kdo aktivně nechce, ten se netrefí ani klíčem do zámku.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vesmírným zákonům se musí podřídit každý, i ateista. Úplně jinou věcí jsou uměle vykonstruovaná náboženství za účelem ovládání lidstva na základě strachu z Božího trestu za porušení Božích přikázání - z hříchu. Profesor Koukolík https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Koukol%C3%ADk zjistil, že nábožensky založení lidé mají nedovyvinutou nějakou část mozku (přesnou lokaci si nepamatuju a článek o tom pojednávající nedokážu najít) a proto jim v otázkách víry nelze vysvětlit naprosto nic. Navzdory tomu že někteří z těchto lidí jsou velmi inteligentní, kvůli mozkovému defektu nemohou překročit vlastní stín a proto i někteří atomoví inženýři omílají svoje "Pán Bůh to tak nenechá, atp."

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Co mají vesmírné (přírodní) zákony společného s bohy?

Totální většina lidí na světě je věřících. To bychom museli být anomálie my tady v ČR a mít v mozku nějakou část navíc oproti zbytku lidstva.

Navíc náboženské myšlení se netýká jen víry v bohy, ale také politicky protože co jiného je víra v komunismus, anarchismus, multikulturalismus, sorosovský liberalismus, rodiče a učitele (jejich neomylnost a pravdomluvnost) nebo právě probíhající BLM.

Většina lidí myšlení moc nedá, mozek s defektem nebo bez něj.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

je stvořitelem, má božské vlastnosti může být pokládán za boha.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by MUDrland Wenca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale chápu aspoň co myslíte.

Zatím bez slepic

neboli hypotéza, která se mi občas potvrzuje.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

kvůli stručnosti hážu do jednoho pytle jakýchkoli vír.

Zatím bez slepic

Fišer a další jsou důkazem široce rozevřené náruče katolické (tj. všeobecné) církve, která nikomu neupírá přístup ke spáse ;-) Finální účtování samozřejmě nezprostředkovává, to zůstane na osobním setkání každého dotyčného s Ním. Blbé na tom je, že (např.) tři výše zmínění jsou při vysoce nadproporčním mediálním prostoru často mylně považováni za hlas všech katolíků, potažmo křesťanů.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Pracoval jsem největší část produktivního života v médiích nebo s médii. Tak se nedivte.
Jak národ, to nevím.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neřeší se TV, ale co je tam vidět.

Jak spávně píšete, je to MÉDIUM. Jiným slovem prostředník, zprostředkovatel. Podobně jako pán, co má mluvit se záhrobím. Tomu se taky říká médium. Taky je médium vzduch, voda či kov. Když třeba vedou zvuk.

Lidi neřeší média (prostředníky) řeší to, co je na druhé straně. Zase lidi.

Ve starém Římě exitovala média ve formě chlápka, co na náměstí vylezl na nějakej rantl či sokl a říkal lidem co César, Pompeus či Augustus. Ve středověku měl podobnej chlápek ještě bubínek aby upoutal pozornost.

Zatím bez slepic

Klasik PR Marshall McLuhan tvrdil, že i vystřelený projektil je médium, které přenáší informaci. Přinejmenším o vztahu střelce a jeho terče :-) .
Čistě godotovsky podotknu, že jsem měl možnost navštívit jeho dům a pracovnu na univerzitě v Torontu a že to bylo přece jen o fous lepší, než to vidět v televizi.
(M. McLuhan: "Jak rozumět médiím", Odeon 1991)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

No jo, jistě, že to je lepší, vidět to živě, ale podle všeho je to guru vaší profese.

Pro mě je to jeden z mnoha lidí, co jsou něčím slavný, tak by mi to nic navíc nedalo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

“Osobní vlak po nárazu vykolejil. Provoz na trati by měl být alespoň částečně obnoven do páté hodiny ranní.
Soupravu CitiElefant hasiči připevní řetězem k tanku, zajistí tak její stabilitu při vyprošťování. Podle Svobodových odhadů se tank z Prahy Michle na místo nehody dostane před 5:00.”
Tak v 5 vlaky pojedou a zároveň v 5 přijede vyprošťovací tank. To jsou informace novinářů v jednom článku. Pravdu si čtenář domyslí sám. Za co berou ti novináři peníze?

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Doporučuji článek toho nejméně známého nově zvoleného radního Rady ČT na České pozici zde https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/kauza-rady-ceske-televize-hysterie-…
To co si dovoloval před nástupem nových koní do Rady ředitel ČT je opravdu děsné. Takže se nedivím, že mají jeho koně sevřené půlky. Protivládní centrum ČT oslabuje, ale nevzdává se. Ještě to bude chtít vyměnit Šarapatku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Jako důchodce, který nevlastní automobil, nyní často využívám Babišův důchodcovský tarif na železnici. Z toho, jak pozoruji cvrkot na trati podobné té perninské (jednokolejce, Česká Lípa-Lovosice) i té superzabezpečené (Praha-Ústí nad Labem) mi ty havárky vycházejí nastejno.

Nezodpovědní strojvůdci.

Samozřejmě, že opozice i Hamáček by nejraději věc řešili odvoláním Babiše, nebo Havlíčka. Možná by to řešili i žalobou na Putina, nebo Xi Ping Ponga.
Tak asi zase Piráti svolají mimořádnou schůzi Parlamentu a budou tam celý den žvanit svá narkomanská moudra před kamerami protivládní ČT.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

Pane Laco G.
Jestli to není tím duel,nebo debil ministrem.
Sice uznávám,že je to dlouhodobější problém,co už kdysi naznačoval pan Dušek.
Protože mám několik známých nádražáků,tak vím,jaké byly přísný podmínky k řízení lokomotiv,vlakových souprav,podobně další profese.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

řekl, "Tak teď máte pohov!" ????

Víte kolik je úrovní řízení mezi ministrem dopravy a mašinfírou?
Fakt mě baví ty dotazy dvacetiletých "novinářek", kdy ten který ministr odstoupí, protože člověk na přechodu vyrazil na druhou stranu na červenou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

Pane Laco G.
Havlíček nestíhá a koronáč toho zbrzdil více,jenže,už měl zasáhnout a hned u první letošní havárie,protože toto se nedá vyřešit ani za rok.Jen tak,jak to bylo dřív,školení,zkoušky,zdravotní prohlídky, testy a hlavně praxe.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

...BYLY přísné podmínky, stejně, jako kdysi v pravěku jezdili dva strojvedoucí (jednoho nahradil zabezpečovací systém).
Pracovat jako strojvedoucí byla kdysi věc prestiže. Vím, jak se některým ze zdravotních důvodů těžce odcházelo třeba do depa, když pod sebou už nemohli mít točící se kola. A nešlo jen o výši výdělku. Na tratích se přidávají vlaky, ale jaksi každý vlak musí někdo řídit. A skončíme opět u: nejsou lidi a musíme šetřit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

No jestli to nebude taky tím, že ČD mají "rozebrané" x úseků trati na "výměnu kolejí, trolejí a zabespečení".
Tím se stávají tyto úseky jednokolejnými. Proto se převádí provoz rychlíků na obdobnou "výpomocnou trať" a zvýší se zde provoz. No a ti "mašinfírové" to potom nestíhají "psychicky" a občas je z toho malér.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Ono je to ale trochu jinak: tratě ("koleje") nespravují ČD, ale SŽDC (tj. správa železniční dopravní cesty - od doby vpuštění konkurence na dráhu). No a druhá věc: na těch "konkurenčních" lokomotivách (zde LeoExpres) začasté po šichtě u ČD "brigádničí" jejich mašinfírové.Nevím, zda to bylo i v tomto případě, ale běžná praxe to je...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Slyšela jsem včera v telce nějakého člověka snad z Federace strojvůdců, nezachytila jsem to celé, ale on mluvil o tom, že všude vyhrávají peníze a tedy to co dříve zajišťovalo několik členů posádky vlaku, to ted musí obsáhnout pouze a jen strojvůdce. Pokud tomu tak je, tak není divu že to strojvůdci prostě nezvládají, jsou to přece také jen lidé.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Strojvedoucí mívali pravidelná školení, zaměřená na tratě, kterými jezdí. Navíc, v každé stanici byl výpravčí, který v případě prací na trati dával písemné příkazy, krom toho, že osobně dával povolení k odjezdu - když byla trať volná. Strojvedoucí jezdívali na tratích, kde měli poznání. Takže věděli co je kde může čekat. Ty velké stávky odborů dělali |Klausíkovi vrásky a tak se rozhodl tak jak kdysi angláni všechno "zprivatizovat". No a dopadlo to úplně stejně. Zlatokopové si to rozebrali ,mladí nadějní managoři co tomu rozuměli /rozumějí jak koza petrželi mění a měnili všechno. A to jsou výsledky a bude hůř.. Osobně obdivuji ty co ještě dokáží jezdit. protože kamarádi z dob dávných tvrdí, že jsou rádi, že jsou v důchodě .- každá směna - kamkoliv je o hubu - ne-li o život. Navíc učiliště byla taky zrušena, takže krátkodobý kurs, kde co mašině je a mazej na trať. Ale to nic - bude hůř

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

I peníze, kdy strojvedoucí odjede u jedné firmy, pak "u ní musí mít přestávku", ale valí na lokomotivě u druhé...
Toto nemám " z druhé ruky", ale říkal mi to jeden s těchto "úderníků"...

Tím neřžíkám, že to co jsi nepsala neplatí taky, ale máslo na hlavě mají i ti strojvůdci...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

šmajdá /programama/ na všechny čtyři. Dřív to bylo černý na bílým a osobní odběr, včil to lítá luftem a ... to jsou výsledky. Navíc dřív si každej fíra mašinu převzal a zkontroloval malérová místa. Teď se opět spoléha na techniku a .....

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Navíc je strojvůdců málo a je zcela běžné, že jeden strojvůdce jezdí pro více dopravců. Takže po osmihodinové směně se nastupuje do další třeba 6 hod nebo naopak.Únava a z toho plynoucí chybovost je zcela zákonitá.Seděl jsem nedávno na železničním trenažéru v Ostravě a normální člověk by nevěřil,co se vlastně za jízdy musí všechno dělat a kolik budíků sledovat a příslušně na ně reagovat.Přehlédnout nějaké návěstí, kterými se to u tratě jen hemží, pokud je člověk unaven je myslím poměrně snadné.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

z vas videl riadiaci system na drahach - CR/SR - vsetko jedno.

Zelezniciari su stat v state. Nik kto nema certifikat pre drahu nemoze pre drahu nic dodat a nainstalovat. Nik kto uz nema nic na drahe nedostane certifikat. :D :D :D

Stare ziarovkove panely na staniciach zamenili za cierno biele panely na velkych obrazovkach. Biele su ciarky kolajnic a cierne je pozadie. Priznaky obsadenych kolaji absolutne nevyrazne. Po 8 hodinach cumenia na to sa jednemu zatoci hlava.

Rigidita drah narazila na svoje moznosti.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Věkový průměr mašinfírů je 56 let a stále roste.
Což znamená, že jezdí čím dál víc chlapů po šedesátce, protože mladí po pár měsících utíkají. A utíkají proč? Protože vyčerpávající práce, nahovno platy, žádné služební zázemí a žádný osobní život (turnusy jsou neskutečnej voser).
Takže jezdí "dědkové", kteří už by dávno měli okopávat zahrádky nebo max. školit mladé.
Až pomřou nebo se pozabíjejí při havárkách, nebude mít kdo jezdit.
Identická situace je v autobusové dopravě.

Za bolšána chodili strojvedoucí v 55ti do penze, protože každý příčetný doktor věděl, že 55ka je mezní hranice pro výkon povolání, které vyžaduje neustálou pozornost. Pak jde schopnost dlouhodobého soustředění se prudce dolů.
(Proč myslíte, že týpci od monitoringu mají po max. dvou hodinách sezení u monitorů POVINNOU přestávku 15 minut a nepotkáte mezi nimi chlápka staršího 50ti let? Zatímco 60tiletý mašinfíra jede třeba 6 hodin v kuse, pak má hodinu nebo dvě "volno" (které nemá kde přečkat) a jede další várku. Bo výkony, nízké nálady a ziskovost.)
Dnes to sice doktoři vědí také, ale přesluhující strojvedoucí není kým nahradit. A tak jezdí, dokud nepadnou.

Nemluvě o tom, že čím víc "elektronického zabezpečení", tím víc průserů.
Na dispečinku to sice hezky bliká, ale do mašiny už blikání nedosáhne. Komunikuje se vysílačkami nebo dokonce mobily.
Jenže so je platná elektronika, když tlak na výkony a rychlost zcela ignoruje veškerou bezpečnost provozu.
Nemluvě o tom, že zoufale chybějí výpravčí schopní operativně zareagovat, pozpřehazovat výhybky, odklonit na slepou kolej nebo třeba na vlečku k cukrovaru. Proč? protože výkony, snižování nákladů, privatizace atd.

Bláboly o "nezodpovědných strojvedoucích" problém nezmizí. Protože problém je v systému, nikoli v mašinfírech.
Dostali jsem se do stejné situace jako Británie poté, co šílená Magráta zprivatizovala dráhy. Rázem jim raketově vystřelila nehodovost, dezorganizace, zpoždění, výluky atd. Malér byl tak velký, že B´Liarovi nakonec nezbylo než dráhy zase potichoučku znárodnit.
Že to skončí malérem u nás, věděli SKUTEČNÍ experti už v pol. 90. let, kdy přišly na přetřes první nápady s privatizací drah. Tehdy byli uštěkáni coby "pohrobci komunismu" a poté ještě několikrát.
No, tak máme, co jsme chtěli...

Průměrný počet slepic: 4.9 (25 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

..."Nemluvě o tom, že zoufale chybějí výpravčí schopní operativně zareagovat, pozpřehazovat výhybky, odklonit na slepou kolej nebo třeba na vlečku k cukrovaru...."

Ony chybějí dokonce už i ty cukrovary.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Pane MUDrland Wenca.
Pokud ten vlak nezastaví ve stanici,už to nejde zastavit,když navíc nereaguje na semafor i tam může zklamat elektronika.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

z manšífíráckých odborů. Samozřejmě, že neřekne, že jsou lemplové. Tak lže, že fírové musí prodávat i lístky? BLÁBOL A LEŽ! Fakt jezdím dost často. V každé soupravě podobné té do Perninku jede fíra a štíplístek, někdy i dva štíplístkové. Pokud štíplístek nemávne zelenou plackou na fíru, fíra nevyjede. Odboráři vždy, když nějaký fíra udělá průser, chtějí, aby VLÁDA, jak jinak to zařídila na dráze tak, aby fírové mohli klidně spát po předchozí šichtě u soukromého dopravce a technologie dovedla vlak kam má jet na autopilota. Ne manažeři z vedení ČD, TO VLÁDA a nejlépe to Babiš!
Je-li v jednokolejných stanicích jako v té v Perninku neexistující semafor ovládaný dispečerem z Karlových Varů, a musí se volat mobilem dispečerovi (nebo drážním telefonem z krabic s velkým písmenem T) a fíra na to kašle, tak ať je to jako v pilotní kabině letadla a fíra své postupy čekuje se štíplístkem. A je to!
Jenže není, v českém bordelnárodě by nepomohly ani technologie za miliardy, ani čekování fíry s dalšími dvěma zaměstnanci, protože český nádražák je bordelář a na pravidla kašle, jako ostatně většina Čížků. Pokud toho před Českým Brodem včera neklepla pepka, že přejel červenou (to by byla omluva), tak určitě chrápal a to až do chvíle, kdy to řachlo. Fakt bych zkusil zjistit, jestli si den před tím nepřivydělával pro soukromého dopravce, prý to zhusta dělají a potom neodpočívají, jak by měli.

Průměrný počet slepic: 3.5 (12 hlasů)

neznamená, že tomu rozumíte, to bych chtěla říci především. Stejně jako já, která vlakem nejrzdím. Ale odboráři mají pravdu v tom, že dříve byl strojvůdce přece jen lépe obeznámen s provozem na železnici, a řídit osobní vlaky byla vlastně už "vyšší strojvůdcovská". Nyní, jak tvrdí, po nějakém školení, nedlouhém, mohou řídit vlak a zodpovídat za mnoho životů. Kdysi dávno jsem měla kamaráda který strojvůdcem byl a je to pravda, nestačilo k tomu několik měsíců školení. A pokud řídí vlaky a přivydělávají si u některého ze soukromých dopravců, tím hůře, mají být dostatečně placeni za svojí opravdu zodpovědnou práci. To nejspíš nejsou. A zase, soukromí dopravci vydělávají na tom, že oni nemusí svoje zaměstnance nijak vzdělávat, což je špatně. To není o lemplovství to je o snižování nákladů všude možně, to je o školách, o vzdělávání. Lemplové jsou samozřejmě všude, ale to je podle mého až ta poslední příčina chaosu na dráze.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Mašinfírové za mého mládí studovali Střední průmyslovou školu dopravní a spojovou (SPŠDS), obor Trakce.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Sice "jen" na lokálkách, nicméně prodávají.
Před plyšákem i na těch lokálkáchjezdil průvodčí, který nejenom prodával lístky a kontroloval pořádek ve voze, ale také sichroval bezpečný odjezd vlaku. Bez toho, že se vyklonil ze dveří, zkoukl návěstidla a vyčkal pokynu výpračího, se vlak nehnul. Ani ta lokálka. Větší soupravy měly ještě vlakvedoucího.
Dnes tohle všechno musí na lokálkách dělat mašinfíra.

P.S.: Z některých Vašich příspěvků je patrné, že jste se na budování současného systému dost aktivně podílel. Takže byste si měl nejprve pečlivě zamést před vlastním prahem a ne dštít nenávist na oběti systému.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

lístky? To bude nějaká rekonstruovaná kolej do cukrovaru, že?

Na té naší lokálce Litoměřice - Lovosice, jezdí jako tramvaj, ani náhodou, vždy taky štíplístek a ještě nedávno, nevím jak dnes, v roli zugsfíry s modrou páskou na brigadýrce (vlakvedoucího). Navíc se všude dost za posledních 20 let změnilo zabezpečení. Minimálně je to vidět i na těch lokálkách, kde už dneska jen výjimečně jsou ručně nastavitelné výhybky. Všechno je řízeno na dálku světlama z počítačem ovládaných velínů i to přehazování výhybek z jednoho centra na dalších okolních stanicích. Takže opravdu už se provoz vlaku blíží autopilotu v letadle. Doba čouďalek a lampáren je ta tam.
Jenže, když lempl přejede červenou a dá si ruku na mačkadlo, které co 20 sekund pípá, aby je stiskl (jinak zastaví vlak), když je mu jedno, že už dopředu ví, že je před ním červená (svítí mu to na řídícím pultě v kabině) a klidně tu červenou přejede a to navíc takovou rychlostí, že potom nemůže včas zastavit. Nepomůže českému lemplovi ani milliardové investice.

Češi už jsou takoví, tedy hádám tak 30% Čížků. Když o půlnoci přijdou na křižovatku, kde široko daleko nic nejede a svítí červená, klidně po přechodu přejdou. V Německu všichni čekají, než se rozsvítí zelená. To je rozdíl v mentalitě národů.
Protože tu mentalitu znám, pokud jezdím vlakem, vždy až ve třetím vagóně za lokomotivou a na sedačce zády ke směru jízdy.
Ale nezoufejme, jsou národy, kde je ještě hůř. Kamarád mi říkal, že kdo sedá do letadla Jak Aeroflotu, dává svůj život dost často všanc a třetí řada sedadel mu nepomůže.

No asi by to u nás rázem ze dne na den změnila výměna ministra dopravy. Nový by nechal všechny lemply od ředitelství železnic až po fíry a šéfy jejich odborů na místě, ale všechno by bylo rázem jako v Německu, ordnung muss sein.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

Na regionálních tratích bývá fíra sám a opravdu prodává i lístky. Automatické zastavení vlaku při průjezdu návěstidlem existuje už od třicátých let (řešené mechanicky - brzdná páka narazila na sklopený terč návěstidla). Nehody jsou důsledkem systémového bordelu - propustím lidi, ale na jejich nahrazení technikou už nemám a vhodná výmluva je, že nebudu dělat provizoria z vlastních zdrojů za pár korun, ale počkám na vysoutěžení něčeho hyper duper od super světového výrobce, čistě jen tak nezištně (naposledy nás vytlačil Siemens ze zakázky a management objednavatele z čista jasna přesedlal na Audi)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Musím reagovat, kecáte. U nás jezdí mašinfíra sám, kontroluje a zapisuje kolik lidí nastoupilo a vystoupilo a samozřejmě i prodává lístky. Tak to bohužel je.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Můj nejmenovaný kamarád, který pracuje u ČD ve velmi vysoké pozici, tvrdí, že mašinfírové se dělí na dva skupiny. Na ty, kterým už sebevrah pod mašinu skočil, a na ty druhé, které to teprve čeká. Zapomněl jsem číslo, ročně je jich snad 150 nebo tak nějak (?).
Asi taky hezká zkušenost.....

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Po letech života v amplitudě demokracie se kyvadlo politické přízně přesouvá na opačnou stranu směrem k oblibě režimů silné ruky. Za vše mohou nejvíce ti demokraté u moci a jimi placená sdělovadla, která ignorují realitu problémů trápících voliče. Jenže ty problémy nemizí a voliči hledají někoho, kdo se řešení problémů chopí. Díky politické korektnosti se o problémech nesmí mluvit. Proto se lidé ohlíží po politicky nekorektních osobách, které se nebojí říct jejich tajné myšlenky naplno.
Nejde o nový jev, díky němu se dostal na výsluní přízně i Václav Havel, nebál se oponovat režimu KSČ a poukazovat na jeho chyby. Místo věcné diskuze o příčinách a možné nápravě nastal ideologický boj, až realita dostihla UV KSČ nepřipravené a bez podpory. Totéž se děje nyní, jen se v pozici UV KSČ ocitají strany PAL a pražské kavárny. Každého oponenta umlčí dehonestací v médiích. Dobře, ale příčiny kritiky tím nezmizí. Úplně stejně se ke svým kritikům chová i EU.
Proto si lidé volí strany jednoho politika, který v Bruselu vyvolává záchvaty děsu.
Hitlera si zvolili voliči až poté, kdy selhaly demokratické strany a nenabídly žádné řešení problémů Výmarské republiky. Až pak se voliči poohlédli po Hitlerovi, který předvedl voličům srozumitelný program, i když zvrácený. Identifikoval nepřítele a obětního beránka. K jak hrůzným koncům to pak vedlo už tehdejší voliči AH nedohlédli.
I dnes největší podporu Andreji Babišovi vytváří Milion chvilek pro demokracii a politici tzv. Demobloku. Stačí je chvíli poslouchat jako nerozhodnutý volič a hodně lidí má chuť volit Babiše jen z důvodu, aby nemuseli poslouchat přiblblé kecy. To odpůrci Andreje Babiše mu dávají sílu tím, jak o něm pořád mluví. To vážně ještě nepochopili fyzikální zákon akce a reakce? Přitom by stačilo mlčet a Andrej Babiš se časem znemožní sám. Takhle může své omyly a neúspěchy svádět na opozici. Andrej babiš nemá větší spojence než všechny své kritiky! To jsou ti, kdo mu nahání voliče!

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně!

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

pořád dělá z Okamury a Klause jr. fašisty. To aby náhodou voliče nenapadlo, kdyby se chtěl ohlédnout po někom jiném než po Andrejovi, volit některou z těchto dvou stran.

Ale naštěstí bohužel, stále více voličů vnímá PAL jako kompas, jehož střelka ukazuje na jih.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)