Je čas

Autor
Štítky

Vážení přátelé, Vidlákovy kydy od začátku psaly o politice, ale také o zemědělství. Dnes je čas právě pro to druhé - máme tu jaro, venku je teplo, půda obeschla a to je ideální doba postarat se alespoň částečně o svojí vlastní soběstačnost. Milí amatérští zahradníci, preppeři, kovozemědělci, ať už máte jeden záhon nebo rodinné latifundie, je nejvyšší čas si plivnout do dlaní, popadnout nářadí či nastartovat traktory a pustit se do toho. 

Jistě jste všichni dali na mé předchozí rady a máte od podzimu řádně připravenou půdu. Někdy v říjnu či v listopadu jste ji zryli či zorali a po Novém roce jste využili první příležitosti k jejímu usmykování (srovnání). Já letos smykoval až na začátku března. Takhle mokrou zimu nepamatuju. Od října do března v nejsušším koutě republiky neoschly ani vršky hrud. Každopádně, usmykováno máme, políčka i záhony jsou v ideálním stavu. 

Natvrdo řeknu, že právě teď potřebuje půda nějaký ten dusík navíc, ideálně obohacený souborem všech stopových prvků. Zinek, mangan, draslík... Kdo máte zkvašené slepičince, můžete je použít, kdo se nezblázníte z průmyslových hnojiv, kupte si pytel hydrokomplexu nebo jiného podobného hnojiva a rozházejte to po záhonech. Dávkování tak 200 kg na hektar. Pokud jste hydrokomplex použili loni, letos dejte jen nějaký amofos nebo normální ledek. 

Rozmetení hnojiva je nejlepší udělat bezprostředně předtím než si "naděláte hlínu". Půda je po podzimní orbě a po usmykování slehlá a je nutné trochu nakypřit vrchních 3 - 5 cm půdy do které přijdou semínka. Na malém záhonku postačí hrábě, já použiju radličkový kombinátor. Semínka by měla přijít právě na hranu zkypřeného. 

Zkypřená půda prakticky okamžitě vyschne, ale zabrání vysychání půdy pod zkypřením. Semínko je zakryté, může k němu teplo i slunce a zároveň leží na vlhké hlíně do které může hned pustit kořínky. Všeobecně pak platí, že zasetá semínka nezaléváme. Pokud to uděláte, musíte už zalévat pořád. Příroda si jinak poradí sama. Semínko se prohřeje, naklíčí a počká si na déšť. Pokud mu dáte vodu uměle, vyleze moc brzy a vy nesmíte se zaléváním přestat. A pozor - zalévat vodou ze studny je zvěrstvo. Voda musí být ideálně dešťová - měkká. 

Začátek dubna je ideální doba pro zasetí rostlin krátkých dní - ředkviček. Ty rychle vylezou, rychle udělají hlízy a rychle je sklidíte. Do půlky května budete mít úrodu. Pak ředkvičky i jiné brukve zplanýrujete a po nich dáte rajčata, papriky a vůbec rostliny které potřebují teplo. 

Stejně tak je čas k zasetí hrášku. Hrášek je vděčná rostlina, pokud máte nějaký ladem ležící záhonek, vždycky ho osejte hráškem. Je to skvělá předplodina, slušně pod sebou dusí plevel a vždycky dá nějakou úrodu. 

S bramborami se dá ještě čtrnáct dní počkat, ale předpověď počasí vypadá letos tak dobře, že zřejmě neodolám a o velikonocích to všechno zasadím. Ve Vidlákově slibují déšť na pátek večer, pokud se předpověď potvrdí v pátek budu stát celý den za sazečem brambor. 

Když se dávají brambory, dává se i krmná řepa. Nedávám jí moc, stačí pár řádků. Řepa velmi brzy vykoukne ze země a prakticky ihned se musí jednotit - z jednoho semínka vyrazí více klíčků a od začátku je třeba řádky protrhávat. Jsou to první zelené lístky, které mohou dostat zvířata. Protrhávám průběžně. Jak se zvětšují řepné hlízy, potřebují stále více místa a tak je pořád co sklízet a krmit.  V druhé půlce dubna už kromě mlíčí budu prasátkům do krmení přidávat řepnou nať a tak to budu dělat až do října.  Potřebu vitamínu C mám pokrytou. Také mi právě docházejí loňské brambory, takže už aby ta řepa byla. 

A když se dává krmná řepa, dává se i ta červená. Pěstujte jí, naučte se jí upravovat v kuchyni i jíst. Vždycky vzejde, vždycky dá bohatou úrodu a je brutálně zdravá. Čerstvě vykopaná červená řepa uvařená v lehce osolené vodě, nakrájená na kolečka s mozzarellou - neexistuje lepší letní večeře. 

Stejně tak je čas na veškerou kořenovou zeleninu - mrkev, petržel.. kromě celeru. Tam radím počkat. Je choulostivý na chladna. Mrkvi trvá dlouho než vykoukne a vždycky se dřív objeví plevel.  S tou je vždycky nejvíc práce a nejsnáze se na ní aplikoval Roundup. Ještě tři týdny po zasetí mrkve se záhon mohl klidně postříkat. Plevel to zabilo a pak vzápětí mrkev vykoukla. Doma to nedělejte. Pěkně si klekněte na kolena a plevel vytrhejte. 

Kdo máte lehkou písčitou půdu, vysázejte cibuli sazečku. U nás na jihu se sazečka používá jen tam, kde jsou závlahy, protože jakákoliv jílovitější půda způsobí, že cibulky zůstanou maličké a písčitá půda je zase příliš suchá. Kdo může, seje u nás cibuli na podzim nikoliv z malé cibulky, ale ze semene. Třeba to u vás bude lepší. 

Jakmile budete mít všechno v zemi, je nejvyšší čas pustit se do předpěstování paprik a rajčat. Sazeničky se dávají ven až v půli května (po ledových mužích), ale je vhodné, aby do půlky dubna už byly v květináčích. Pozor, v teplém roce rajčata strašně rychle rostou, takže je vhodné je regulovat přenášením do chladnějších prostor. Ven se ale nikdy brzy nedávají. V květnu vždycky přijde období studených nocí a pokud se teploty přiblíží k nule, rajčata ani papriky to nedají. 

A na závěr jedna domácí fotečka... šest kousků. Letos dostali jména podle hvězd, protože večer po porodu zářil Orion až to pálilo do očí. 

 

Selata

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (82 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, děkuji za podrobný popis Vašeho plánu pro výsev. Též se na to chystám (na chaloupce mám asi 16 zeleninových záhonků), a Váš plán mi bude velmi užitečný. Jinak Váš web je jedním z mých nejoblíbenějších i proto, že diskuse nebývají zaplevelené různými trolly, ale většinou věcné a chytré. Přeji Vám i dalším "vidlákům" bohatou letošní úrodu. Budeme ji všichni potřebovat!

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

a nějak se mi zachtělo tam být. Vy byste řezal a já jezdil s kolečkem.
Svítilo by na nás slunce, voněla zem i loňská tráva a povykovali by na nás ptáci.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

hodně smrdí

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

to je u Ládika,tak beru zpět,ten nic nechová,jen pár holek

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie amiens test covid therapy word alternatives pharmacie de l'eglise argenteuil , therapie cognitivo comportementale nimes pharmacie ouverte pau , pharmacie ouverte rodez therapie comportementale et cognitive nancy therapie de couple alger Estrace precio Ecuador, Comprar Estradiol 2 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/estradiol-precio-sin-r… precio sin receta, Estrace precio Ecuador</a> Estradiol precio Ecuador Comprar Estradiol 2 mg sin receta. pharmacie lafayette metz therapies geniques definition Fluoxetina precio Guatemala, Comprar Fluoxetina 20 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/fluoxetina-precio-guat… Fluoxetina nombre generico</a> Fluoxetina barato en la farmacia Medicamento Fluoxetina nombre generico. therapie vice pharmacie de garde avignon intra muros , pharmacie cap 3000 pharmacie geant beaulieu poitiers Compra Cefixima a precios mГЎs bajos, Suprax precio Venezuela <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… precio Venezuela</a> Compra Suprax a precios mГЎs bajos Suprax precio sin receta. pharmacie de garde tourcoing therapie cognitivo comportementale vannes .

Zatím bez slepic

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapie comportementale et cognitive orleans pharmacie ouverte angers psychiatre therapie comportementale et cognitive gironde , yoga therapies beausoleil pharmacie lafayette weleda , therapies of depression pharmacie a proximite orleans pharmacie theron boulogne billancourt Proventil inhalador precio Chile, Proventil inhalador barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/proventil-inhalador-pr… inhalador precio Chile</a> Compra Proventil inhalador a precios mГЎs bajos Proventil inhalador precio Chile. pharmacie lafayette ramonville pharmacie talence Compra Fluoxetina a precios mГЎs bajos, Fluoxetina barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-fluoxetina-a-pr… precio sin receta</a> Fluoxetina precio Colombia Fluoxetina precio sin receta. therapie cognitivo comportementale orleans pharmacie amiens rue jean moulin , pharmacie bordeaux inscription pharmacie de garde aujourd'hui rennes Clomid precio sin receta, Compra Clomifeno a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/clomifeno-barato-en-la… Clomifeno a precios mГЎs bajos</a> Comprar Clomifeno 50 mg sin receta Comprar Clomifeno 50 mg genГ©rico. pharmacie leclerc orly pharmacie proche beauvais .

Zatím bez slepic

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

jaký jsem fešák!

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

řezat, vy budete vozit a já budu udílet cenné rady a koštovat zásoby.
Ideální stav...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

To by vám kluci ve třech mohlo na hodinku vystačit :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

gorolské pořekadlo:
Litr gořalky pro dva je tak akorát, když jeden nepije.
No, a my budem čtyři a bude osm litrů pití, což s odřenýma ušima pro mne vyjde.
Já jsem spokojený už teď!

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie avignon rocade pharmacie ouverte a proximite pharmacie de garde aujourd'hui thionville , medicaments mal de dos pharmacie beauvais garde , pharmacie beauvais rue de la madeleine therapie cognitivo comportementale remboursee pharmacie ouverte aujourd'hui Compra iSkysoft DVD Creator 3 a precios mГЎs bajos, iSkysoft DVD Creator 3 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34448#>iSkysoft DVD Creator 3 por internet</a> iSkysoft DVD Creator 3 barato iSkysoft DVD Creator 3 precio Miami. progressive therapy alternatives maumee ohio pharmacie avignon le pontet Esomeprazole sans ordonnance Canada, Esomeprazole pharmacie Canada <a href=https://faithlife.com/esomeprazolesansordonnancecanada#>Esomeprazole prix Canada</a> Vente Esomeprazole sans ordonnance Esomeprazole prix Canada. pharmacie jean jaures pharmacie a beaulieu sur dordogne , pharmacie avignon en ligne la pharmacie Г  proximite Microsoft Office OneNote 2003 donde comprar en EspaГ±a, Compra Microsoft Office OneNote 2003 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34387#>Microsoft Office OneNote 2003 donde comprar en EspaГ±a, Microsoft Office OneNote 2003 por internet</a> Microsoft Office OneNote 2003 donde comprar en EspaГ±a Microsoft Office OneNote 2003 barato. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador pharmacie d'urgence ouverte therapie comportementale et cognitive remboursee .

Zatím bez slepic

therapies cognitivo-comportementales pharmacie lafayette tarbes rife therapies , pharmacie xavier therapies psychomotrices , pharmacie de garde marseille le 8 mai 2020 pharmacie boulogne billancourt marcel sembat pharmacie auchan bagnolet MathCad Prime 7 donde comprar en PerГє, MathCad Prime 7 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34708#>MathCad Prime 7 venta PerГє</a> MathCad Prime 7 venta PerГє MathCad Prime 7 precio PerГє. pharmacie avignon place pie pharmacie de garde xertigny Autodesk Revit 2023 barato, Comprar Autodesk Revit 2023 <a href=https://publiclab.org/notes/print/34231#>Autodesk Revit 2023 precio Chile</a> Compra Autodesk Revit 2023 a precios mГЎs bajos Autodesk Revit 2023 precio Chile. pharmacie a proximite france therapies energetiques , medicaments zona douleurs pharmacie franconville Visual Studio Premium 2012 donde comprar en Ecuador, Visual Studio Premium 2012 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34380#>Visual Studio Premium 2012 donde comprar en Ecuador, Compra Visual Studio Premium 2012 a precios mГЎs bajos</a> Comprar Visual Studio Premium 2012 Compra Visual Studio Premium 2012 a precios mГЎs bajos. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio sin receta therapie de couple valenciennes pharmacie auchan noyon .

Zatím bez slepic

a kdo na konec bude tou pracovně výkonnou jednotkou?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

pharmacie lafayette angers pharmacie auchan l'ilo therapies comportementales et cognitives nice , pharmacie en ligne argenteuil pharmacie avignon st jean , traitement kyste ovarien pharmacie amiens ouvert dimanche medicament wystamm Compra Windows Server 2022 Datacenter a precios mГЎs bajos, Compra Windows Server 2022 Datacenter a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34714#>Windows Server 2022 Datacenter por internet</a> Comprar Windows Server 2022 Datacenter Windows Server 2022 Datacenter precio Colombia. medicaments jambes sans repos pharmacie en ligne nl Compra Autodesk AutoCAD Architecture 2017 a precios mГЎs bajos, Autodesk AutoCAD Architecture 2017 donde comprar en Argentina <a href=https://publiclab.org/notes/print/34307#>Compra Autodesk AutoCAD Architecture 2017 a precios mГЎs bajos</a> Comprar Autodesk AutoCAD Architecture 2017 Autodesk AutoCAD Architecture 2017 precio Argentina. pharmacie ouverte grenoble aujourd'hui pharmacie boulogne billancourt ouverte , pharmacie ouverte nГ®mes pharmacie de garde marseille valentine Comprar Microsoft Office Home Business, Compra Microsoft Office Home Business a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34460#>Microsoft Office Home Business donde comprar en Chile, Comprar Microsoft Office Home Business</a> Microsoft Office Home Business barato Microsoft Office Home Business venta Chile. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador traitement diarrhee medicaments zaldiar .

Zatím bez slepic

pharmacie rue des jacobins beauvais pharmacie orthopedie angers formation therapie act toulouse , pharmacie bordeaux quai traitement johnson , act therapy video pharmacie faubourg amiens pharmacie bailli louise Roxio Creator 2011 Pro venta Chile, Roxio Creator 2011 Pro precio Chile <a href=https://publiclab.org/notes/print/34262#>Roxio Creator 2011 Pro precio Chile</a> Comprar Roxio Creator 2011 Pro Roxio Creator 2011 Pro venta Chile. pharmacie leclerc flers pharmacie moulon bourges Compra Autodesk AutoCAD Electrical 2019 a precios mГЎs bajos, Autodesk AutoCAD Electrical 2019 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34521#>Autodesk AutoCAD Electrical 2019 precio Colombia, Compra Autodesk AutoCAD Electrical 2019 a precios mГЎs bajos</a> Autodesk AutoCAD Electrical 2019 precio Colombia Autodesk AutoCAD Electrical 2019 donde comprar en Colombia. traitement hyperthyroГЇdie therapie cognitive comportementale yvelines , pharmacie courtial-tronche beaulieu-sur-dordogne pharmacie poste argenteuil Lumion 10.3 Pro barato, Compra Lumion 10.3 Pro a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34267#>Lumion 10.3 Pro </a> Comprar Lumion 10.3 Pro Lumion 10.3 Pro barato. pharmacie angers madeleine pharmacie demanou argenteuil .
Medicamento Naprosyn nombre generico, Naproxeno barato en la farmacia. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… barato en la farmacia, Medicamento Naprosyn nombre generico</a> pharmacie marjolaine argenteuil pharmacie ouverte grasse .
Paroxetina precio Espana, Paroxetina barato en la farmacia. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… precio Espana, Medicamento Paxil nombre generico</a> pharmacie monclar avignon horaires pharmacie de garde uccle .
Medicamento Cefixima nombre generico, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… barato en la farmacia</a> pharmacie lafayette ivry therapie de couple gap .
Suprax barato en la farmacia, Suprax precio Venezuela. Compra Suprax a precios mas bajos Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… Suprax a precios mas bajos</a> pharmacie avignon republique pharmacie auchan guilherand .

Zatím bez slepic

pharmacie lafayette isere pharmacie obernai pharmacie ifs , therapie de couple limoges pharmacie annecy carrefour , act therapy chronic pain pharmacie lafayette limoges pharmacie lafayette brive AutoCAD Civil 3D por internet, AutoCAD Civil 3D venta Argentina <a href=https://publiclab.org/notes/print/34506#>AutoCAD Civil 3D </a> AutoCAD Civil 3D donde comprar en Argentina AutoCAD Civil 3D por internet. therapie de couple film netflix therapies familiales SketchUp Pro 2015 barato, SketchUp Pro 2015 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34264#>SketchUp Pro 2015 barato</a> SketchUp Pro 2015 por internet SketchUp Pro 2015 precio Colombia. medicaments migraine traitement zona recommandations , pharmacie becker monteux horaires therapie de couple ottignies Autodesk AutoCAD 2023 venta PerГє, Autodesk AutoCAD 2023 venta PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34696#>Autodesk AutoCAD 2023 </a> Autodesk AutoCAD 2023 precio PerГє Comprar Autodesk AutoCAD 2023. pharmacie de garde aujourd'hui dans la somme pharmacie des estelles avignon .
Naproxeno barato en la farmacia, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Naproxeno precio Venezuela Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… precio Venezuela</a> les therapies breves en resume pharmacie victor hugo 92100 boulogne-billancourt .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina precio sin receta. Medicamento Paroxetina nombre generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paroxetina nombre generico</a> pharmacie de garde marseille en beauvaisis pharmacie avignon eisenhower .
Medicamento Cefixima nombre generico, Medicamento Cefixima nombre generico. Cefixima precio Ecuador Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Suprax 100 mg</a> pharmacie lille pharmacie avignon route de lyon .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax precio Venezuela. Compra Suprax a precios mas bajos Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… Suprax nombre generico</a> pharmacie leclerc vitre pharmacie beaulieu saint etienne .

Zatím bez slepic

Na obrázku jsou švestky před řezem? Po řezu by měly vypadat trochu jinak. Koruny jsou dost přehoustlé.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

zem je poseta peckami.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

pharmacie bordeaux de pharmacie quebec amiens therapies comportementales et cognitives en anglais , pharmacie lafayette brest pharmacie argenteuil joliot curie , pharmacie ouverte wattrelos ynspire therapies pharmacie failler nadine brest Stromectol precio Chile, Comprar Ivermectina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-ivermectina-pa… precio Chile</a> Ivermectina precio Chile Compra Ivermectina a precios mГЎs bajos. pharmacie annecy vieux pharmacie auchan montivilliers Boniva precio EspaГ±a, Medicamento Boniva nombre generico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/boniva-barato-en-la-fa… precio EspaГ±a</a> Boniva precio EspaГ±a Comprar Boniva sin receta. pharmacie de garde royan pharmacie leclerc gennevilliers , therapie cognitivo comportementale douleur chronique comprime un generique Gabapentine vente libre, Vente Gabapentine sans ordonnance <a href=https://faithlife.com/gabapentineventelibre#>Gabapentine Neurontin 400mg</a> Gabapentine vente libre Equivalent Gabapentine sans ordonnance. pharmacie bordeaux gambetta pharmacie angers ouverte aujourd hui .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

rozdíl mezi masem z kluka a holky? Kdyby se jedli lidi,holky by byly asi měkčí,ale starší sušší.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podle všeho kanci smrdí. Proto se kastrují.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Sviňka má jemnější maso než vepřík. Kaneček se musí vždycky vykastrovat, jinak ty testosterony zařídí hormonální zápach. Letošní várka je pět sviní a jeden vepřík. Samozřejmě už je vymiškovaný - to se dělá devátý den po porodu. 

Ale i přes kastraci mají holky jemnější maso. Na druhou stranu mají zase víc podkožního tuku, protože holkám se to víc usazuje pod kůží. Vepříci zase mají víc břišního sádla a nemají tak prorostlou krkovičku. 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Tak proto mají muži víc tuku na bříšku. :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

nasbírám v lese, tam roste všecko samo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

I my jsme se vrhli na zahradu, jsme v karanténě kvůli kovidu, žena si ho přinesla z práce. Příznaky velmi mírné, včera jsem byl na šťourání špejlí v nose s i s dětmi a nic, negativní. Asi se nám vyplatila ta podzimní příprava, kdy jsme všechny bobule u nás rostoucí (šípky, dříny, jeřáb, goji a tak.)krájeli, sušili a rveme to do každého čaje, tedy hlavně ty šípky odchlupit byl fakt opruz. Trhat rakytník taky není zrovna můj šlágr, ale zamrazili jsme ho a máme ho dost ještě teď (taky jde hlavně do čaje). V rámci kovidí přípravy jsme na podzim vyměnili X box, který se stejně nepoužíval za právo očesat cizí sad - s narvanou dlouhou dodávkou jsem se otáčel dvakrát. Poslední jablka dojdou dnes a spotřeba byla přez zimu veliká, vitamíny jedeme ve velkém.
Takže teď už máme zasazené stromy a keře (koupili jsme vloni vedle domu stavební parcelu a udělali z ní sad) a jdeme do záhonů, nám se osvědčují vyvýšené záhony, nezarůstají tolik travou. Úpně nejoblíbenější zeleninou je u nás ačokča, je nenáročná, plevel přeroste, když je dobrý rok a na podzim dlouho nemrzne, stihne ještě druhou várku papriček, člověk se o ni nemusí skoro starat. Ačokčový papričky používáme na základ zavařené zeleniny s rajčaty a cuketami na cibulce a zásoba nám vydrží celou zimu. Rajčata se nám nejvíc osvědčují sibiřské, nejsou největší, ale jsou odolné. Letos jsme prvně zkusili naočkovat čerstvě nařezané kmeny hlívou, tak uvidíme....Ještě máme pár posledních dýní, hlavně Hokkaido a Sweet meat.
Už dost řečí, jdu na zahradu, do velikonoc to musí být hotové, příští týden v rámci karantény plánuju nařezat dřevo na zimu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Rád bych odpověděl Alefovi na jeho včerejší post:
"Kanadou do xichtu a nakopat do koulí je úplně zbytečné, berrnarde. To je dobré akorát do filmu, kde vy jste v hlavní roli."

Tak jo, Alefe, tak jak jim to jinak vysvětlíte? Jak vysvětlíte někomu, kdo je z domova zvyklý, že ženská je dobrá pouze k tomu, aby mu uvařila, uklidila a když to na něj přijde, tak roztáhla nohy, nebo otevřela papulu? Nějaká neziskovka, že by? A trpělivě mu vysvětlovat, že u nás ženám přidržíme dveře, když chtějí projít?
On to nepochopí, jedním uchem tam, druhým ven. Už má v sobě toto chování zaryté od dětství. Už mu to nikdy asi nevymluvíte, nepřesvědčíte ho.
Té kanadě porozumí hned. Sice uvnitř názor nezmění, ale bude vědět, že když překročí čáru, bude ho to bolet a spíš si dá pak majzla.
Jo, není to ideální řešení. Ideální řešení je si ho sem vůbec nepustit.
Já mám činžák a vsaďte se o co chcete, že by se mohla zástupkyně ombudsmana klíďo postavit na hlavu, ale v životě by se jí nepovedlo mi sem nasadit nájemníka, u kterého bych si myslel, že s ním budou problémy. A chráním tím nejen sebe, ale i klidný život ostatních nájemníků.
A může mě někdo označit za rasistu a xenofoba, tuto cenu jsem ochoten zaplatit, ale vím, že za zamčenými domovními dveřmi to bude v cajku. My s ženou bydlíme v bytě, který má na vstupních dveřích kliku, ne tu kouli a nikdy nezamykáme. Takže když odjedeme do práce, tak by teoreticky kdokoli z baráku mohl za tu kliku vzít a vstoupit. Nikdy to nikdo neudělal, protože vědí, že to se prostě nedělá. Známe se navzájem a důvěřujeme si. A takovéto prostředí pro život se mi líbí. A budu vždy, ze všech sil, se snažit, aby to tak zůstalo.
Mám tady nájemnici, která se svého času rozvedla a do toho dostala v práci výpověď. Finančně dost padala na držku, tak jí říkám - hele, Jíťo, nájem teď neřeš, hlavně se srovnej. Bydlí u mě nějakých 25 let, když se na podzim nudí, tak vyrazí na zahradu a to listí, které bych měl správně shrabat já, tak mi ho připraví k autu v pytlích.
A já si, Alefe, toto prostředí, od nikoho cizího, kdo by nám zde tu pohůdku mohl narušit, prostě nenechám rozjebat i za cenu té kopačky kanadou.
Asi tak.

Průměrný počet slepic: 4 (16 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

přečetl jste si plány pirátů?????

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

přečetl jste si plány pirátů?????

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

ale když se chci vyděsit, tak mi stačí bratři Grimmové.
Já celkem pochopím, že si někdo v politice chce nahrabat, nebo nahonit triko, jako Babiš a Bárta, toto ještě chápu a myslím, že by u toho mohl udělat i něco pozitivního pro tu zemi.
Z pirátů mi naskakuje husí kůže, jelikož tam cítím ideologii. Bohužel, fůra lidí jim na to skočila.
Děsně nerad bych se dočkal okamžiku, kdy na mém baráku bude vlát vlajka Antify. To bych asi nepřežil. I když, to je vlastně jasný, že bych to nepřežil, jelikož dokud budu naživu, tak na něm ta vlajka prostě vlát nebude.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ema si jistě pamatuje, jak po 48 s takovými majiteli činžáků zatočili komunisté. Majitelé byli rádi, kyž mohli ve svém zůstat alespoň bydlet a o nájemníkách rozhodoval MNV. Nejen Ema byla v reál.soc. docela spokojena.

Průměrný počet slepic: 2 (11 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rk, vy zřejmě chcete upozornit na podobnost komunistického řešení bytového problému po roce 48 s plány zelených a rudých a s nimi spojených Pirátů, nemám li pravdu?

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

r. 48 byly činžáky houfně zabydlovány individui, která odmítala platit nájem (ano, nájmy byly nízké) a demolovala vše, na co narazila. S takovými udělali pořádek ostatní nájemníci na to tata.
Stran těch nízkých nájmů - nepoznal jsem nikoho z pánů a paní domácích, který by za socíku nájmy odkládal na spešl účet, ze kterého by mohl svou barabiznu opravovat. Jednoduše vybrané nájmy prožrali a pak skuhrali na SVŮJ zanedbaný bytový fond. Jednoduše ignorovali smutný, avšak reálný fakt, že talíře dělají halíře.

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

ale jinde se činžák zabavil, vy jste táhl do prdele a byl rád, že vás nezavřeli.

Nedostával jste žádný nájem a barák jste dostal v restituci až po sametu. Samozřejmě, že s žádnejma fondama a žádným proplacením nájmu za 40 let užívání.

Když jste měl štěstí, tak tam nebyli žádní nepřizpůsobiví. Když ne tak to bylo o hubu tam jen zajít a ještě vám vyrobili likvidační účty za vodu a elektřinu.

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

ten restituoval činžák, ale regulované nájemné v té době a tehdá jste mohl zapomenout na to, dát nájemníkovi výpověď, aniž byste mu zajistil náhradní byt.
Ale už všichni věděli, jaká mají práva a jaké má povinnosti pan majitel.
Takže tento pan majitel hákoval někde u soustruhu v kolbence, aby nájemníkům nekapalo za límec, a ani v tom baráku nemohl přespat, jelikož všechny byty byly obsazené.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

no vidíte, všude to bylo stejné akorát v Gorlistanu u Targuse domácí páni bohaté nájmy prožírali a o sqvé baráky se nesterali.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

byl dobrej v tom, že všechno patřilo všem,ale vlastně nikomu, takže když já ten barák koupil, tak po čtyřicetileté péči socialistů, byl sice skelet stále pevný, samovolně to zatím nespadlo, ale nového vykořisťovatele a samovolného kapitalistu, čekala rekonstrukce prakticky všeho uvnitř.
A pamatuji si, jak kapitalista zpočátku jezdil do lesa škodou 100, aby tam mohl hákovat a snažit se, aby mu střecha neschrastila na hlavu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

indeligentům jsem splachovací, protože akorát ukazují co v té makovici mají. Ale abych Vám rozšířila obzory. Tak jestli jste viděl serail "Byl jednou jeden dům" tak to byl jeden z těch lepších činžáků. My\ jsme měli v obdelníkovém dvoupatrovém pavlačáku ve třech rozích po hajzlíku/ v zimě to byla lahoda a nechtějte vědět jak se uklízel lidský odpad, když zamrzlo :-)/, uprostřed podlouhlých stran ve dvoře vodovod/čili kýble a konve na vodu měla každá domácnost. A uprostřed kanál na vodní odpad. Až v 60tých, podle kolegyně co tam zůstala bydlet do 70tek dělali do každého bytu vodu, plyn a v kuchyňkách instalovali sprchy a phřívače vody. Takže to dle Vás luxusní bydlení kapitalistický vylepšili. Topilo se akorát šporákem a uhlí bylo ve sklepech.
Co si ale taky pamatuji byt na straně kam dosáhlo odpolední slunko, kompletně opravili a nastěhovali tam jednu rodinku z košatin. Jak to dopadlo, hmm :-) po měsíci zmizeli kdo ví kam, vybavení co jim tam dali bylo pryč. Uprostřed seknice vypálenej kruh, jak si "topili" dřevem z vybavení. že barák nevyhořel byl div......

Jo tohleto bylo dědictví po těch hodných, bohatých majitelech. To jen tak,

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

jeden hajzlík na 6 bytů - každou chvíli znečištěnej

Po písemné připomínce pořádku ozvěna -
Moc nám tdy nemaluj, vy*** se a upaluj

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

že hlavně mlaďochů,. co počítají že ke všemu se dostanou bezpracně a hned.... sorry....

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera jsem měl jarní svátek, byl jsem prvně ve včelách. Včely využívaly krásné počasí a na česnech byl cvrkot. Obešel jsem na stanovišti, co ho mám ve starém lomu všechny úly, otevřel všechna očka, odstranil zábrany proti hlodavcům.

I když jsem včelám lezl před česny, ani se mě nevšimly, mají tolik práce, že je nějaký pohyb u úlů netankuje. Jo, v podletí je to jinak.

Pak jsem otevíral úly a doplňoval scházející rámky, co jsem je vyjmul na podzim aby bylo místo na knoty při léčení varoázy. Ani jsem je nerozebíral, do všech úlů masivně nosily pyl to je jasné znamení, že matička přežila zimu a že včely krmí larvičky. Není třeba je rušit, když mají tolik práce.

Dvoje včelstva byla o něco slabší, zato dvě byla docela obří, ostatní byla průměr. Pokud nepřijdou nějaké dlouhodobé výkyvy počasí, mohl by letos ze včelařského hlediska být dobrý rok.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

ale loni se mi usídlily na zahradě sršně.
A já měl celé léto klídek od vos. Je fakt, že soused, včelař, zrovna z těch mých holek příliš odvázaný nebyl, ale to je příroda, no...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

To se mu, včelaři nedivím. Žádný nemá sršně v těsné blízkosti rád. Sršně loví včely, pokud jsou hodně blízko, tak masivně. Snaží se proniknout do úlu, ale pokud to není hromadný útok, tak si včely poradí. Obalí sršně a "uvaří" ho. Pár takových jsem již na podlaze podmetu už párkrát mrtvých našel.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

...zasetá semínka nezaléváme. Pokud to uděláte, musíte už zalévat pořád....no tak tuhle radu jsem ještě neslyšel, škoda že jsi Vidláku článek nevypustil už minulý týden.😂 Nicméně o víkendu vše co jsi zmínil zaseto, papriky a rajčata už za oknem taky vzešli. Letos se daří.
Práci zdar...vidlákům zvlášť...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)