Sbohem kravičky a prasátka

Autor
Štítky

Ve svém včerejším článku jsem se snažil rozebrat situaci, do které vláda zkouší natlačit naše zemědělce. Dotaci v původní výši budou dostávat jen zemědělci do 50ti hektarů. A nad 150 hektarů už bude dotace směšně nízká. 

Tvrdil jsem, že tento pokus odskáčou nikoliv velcí vlastníci půdy a velké zemědělské koncerny, ale odskáčou to ti, kteří v posledních třiceti letech opravdu tvrdě makali a dokázali si vytvořit farmu o velikosti kolem 500 ha, protože to je výměra, kdy člověk nedělá šestnáct hodin denně, může si dovolit obnovovat techniku, opravovat budovy, je schopen obilí krátce skladovat a čekat na lepší cenu a je schopen i nějakých investic.  500 hektarů už totiž papírově nerozparcelujete mezi rodinu.  

Tito zemědělci se zpravidla pouštěli do nových postupů a byli schopni zajímavých investic. V mém okolí dva takoví využili vhodné situace a postavili (za dotace) bioplynové elektrárny. Díky tomu měli k dispozici zadarmo hodně tepla a tak jeden vytápí skleníky firmy, co se zaměřuje na bylinky a druhý vytápí výkrm hovězího. Hovna hned používá zase do bioplynky a díky tomu udrží i živočišný výkrm v černých číslech. Není to žádná bonanza, ale funguje to. Samozřejmě on si nemůže dovolit dělat mléko. Na kravín nemá. Ale má na to, aby v teple krmil býky na maso. Teď ale padla sekera na kámen - onen člověk je podle vládních měřítek agrobaron. 

Menší zemědělci (ti co to nedělají na plný úvazek) ti si papírově rozdělí pozemky mezi rodinu, takže táta bude jeden zemědělec, máma druhý, dcera třetí a syn čtvrtý. Všechno bude dál obdělávat jenom táta, máma bude dělat čtyři účetnictví místo jednoho, bude nadávat na byrokracii, ale jinak na tom budou stejně a syn s dcerou na pole ani nepáchnou, tak jako tam nepáchli doposud. 

Největším poraženým ale budou bývalá zemědělská družstva, která obdělávají někde mezi 1500 - 3000 hektary. Jednak jich je poměrně hodně a jednak právě tihle jsou ti poslední, kdo u nás dělají živočišnou výrobu v bývalých kravínech a vepřínech. Sice to prodělává, nemají peníze na údržbu, ale komunistické stavby něco vydrží, takže zatím to ještě šlo.  Zaměstnávají na vesnicích ty nejhůře zaměstnatelné lidi, kteří nebyli dost chytří, aby dojížděli do montovny a tak chodí krmit a dojit.  Už teď pro ně byla živočišná výroba ztrátová, protože do supermarketů jde maso placené královskými německými dotacemi.

Tohle bude první, co půjde do háje. Ty vepříny a kravíny. Protože to je nejjednodušší a nejrychleji realizovatelné opatření. 

Zároveň to nebude stačit. Málo platné, takový pětisethektarový soukromý farmář dře víc a rychleji než zaměstnanec družstva. Takže brzy budou ve ztrátě i se samotnou rostlinnou výrobou. A přijde den, kdy budou na prodej.... 

Myslíte, že se jako kupci nabídnou nějací novozemědělci, pro které to bude příležitost začít skvělý zemědělský život dotovaný šesti tisíci na hektar? Že se pro takové tisícihektarové družstvo najde padesát kupců? Nebo že by si vlastníci půdy řekli, že udělají společenství malých zemědělců a začnou hospodařit? Jak dlouho by takový prodej trval?  Ne, ne, prostě přijde obchodní zástupce velkého koncernu, nabídne cenu v příslušných milionech, popere se s dalšími obchodními zástupci jiných koncernů, chvíli se budou navzájem přeplácet, někdo z nich to vyhraje a koupí to sakumprásk. 

Zaměstance vyhází, protože má svoje. Traktory rozprodá, protože má svoje. Areál družstva srovná se zemí a bude tlačit na změnu územního plánu, aby tam mohlo vyrůst něco jiného a výdělečného. Klidně i stavební parcely pro bydlení. A bude vyřízeno. Na nějakém skrojku bývalého družstva možná zůstane jeden malý padesátihektarový zemědělec bez strojů i budov, který si všechno objedná jako službu a jinak bude normálně chodit do práce. Třeba zrovna bude dělat účetního v tom velkém zemědělském koncernu. 

Ale ještě předtím takřka úplně skončí živočišná výroba u nás. Což samozřejmě nevadí, protože všechno dovezeme z Německa a Polska. 

Víte, já někdy ty naše vlastence nechápu. Na jedné straně by chtěli soběstačné zemědělství, vrátit sem průmysl, chtěli by vystoupit z EU, ale když píšu o tom, že deagrofertizace především bude znamenat zničení právě toho zemědělství, co je ještě v českých rukou a zůstane tu, protože družstvo o 1500 ha nebude mít sídlo na Kypru... když tohle říkám, jako bych mluvil do dubu.

Že Babiše nesnášejí ojropřisluhovači, tomu rozumím. , ale že i leckdo z Alternativy je  tak posedlý Babišem, že je ochoten si nechat spálit zemi, jen aby se oligarchy zbavil, to mi hlava nebere.  Ale nedá se jim vysvětlit, že tohle není tlak na Babiše, tohle je jen záminka na zničení všeho českého.  Až totiž bude mít Babiš pocit, že mu chtějí zničit Agrofert, tak ho prostě prodá Němcům nebo americké  globální korporaci a ti se už postarají, aby vláda změnila pravidla.  To se mluví o čapím hnízdě, o STBákovi, o tom jak se ohne před EU... a nikomu nedochází, že tleskají tomu, aby prázdné místo po zničeném Agrofertu nezabral český vlastenecký kapitál, ale nějaké cizí korporace, které budou stokrát horší než Babiš.  Andrejko by ze sebe měl mít radost, už má silnější jméno než Václav Klaus. 

Tahle zaslepenost a neschopnost rozlišovat detaily bude smrtící i kdyby se stokrát mluvilo o vlastenectví. Na zničení Babiše jsou povolány zahraniční zájmy a zahraniční peníze. Cizí vojsko má vyřešit domácího oligarchu... i za cenu rozsáhlého plundrování a kolaterálních škod. Potřebujete diktátora jako sůl, takové vlastenectví  je tomuhle národu stejně nebezpečné jako Fiala, jen s opačným znamínkem.  Člověku se vysloveně chce dát se do služby nějakému oligarchovi, protože ten alespoň sleduje své zájmy a umí počítat. Ve jménu velikosti tohoto národa z něj zbyde jen polovina a bez zemědělství. 

Chápe tu někdo alespoň tak triviální úvahu, že Babiš alespoň sypal všem stejně a plošně, kdežto tihle nasypou jen kamarádům a ve jménu deagrofertizace stotisícihektarového velkopodnikatele zničí všechno, co je větší než 50 ha? Tohle je ten boj proti oligarchům?  Kdyby blbost nadnášela... 

Jo a mezi námi... zničení živočišné výroby v bývalých družstvech bude mít ještě jeden dopad - i ti menší, co krmí býky v moderním vytápěném kravíně, budou mít problém. Protože svoje podnikání ukončí nepotřebné inseminační stanice, skončí veterináři, co uměli porodit tele a zašít krávě břicho, skončí zootechnici, co uměli vykastrovat vepříka... a tak si svoje živočišné podnikání rozmyslí i leckdo další. Ti pětisethektaroví, ti to nevytrhnou. Jsou příliš malí. Kvůli nim se nevyplatí držet chovného býka nebo kance a k němu celé vybavení. 

Z moderních koncernových vepřínů pracujících jako linka v automobilce si totiž sele na výkrm domů nekoupíte. Tam není nikdo, kdo by vám ho vyhnal, zvážil a vypsal daňový doklad. Tam má každý svůj úkol rozepsaný na minuty stejně jako ve Škodovce.

Mezi posledními, kdo toho pak nechá, budu i já, protože to jinak nepůjde... Nebudu mít kde si koupit sele, nebudu mít kde získat prasničku, nebudu mít kde koupit inseminační dávku a kdybych měl živit kance, aby oplodňoval přirozeně, tak jednak budu v dokonalém mínusu a jednak mě ukamenují sousedé, protože kanec fakt smrdí.  Konec živočišného vidlačení. Vydržím odhadem tak o dva roky déle než družstva v okolí. 

Ale zase to bude akorát v té době, kdy bude poptávka po autoritativních vládcích, takže budu mít čas na občanskou válku a revoluční tribunály. Jak vidíte, na tomto image už pracuji, abych pak byl připraven. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (179 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Není ten chlap drzý?
Sere ho to brzy.
Proč do toho vůbec lez?
Bachor, čepec, knihu, sléz
měl už dlouho prázdné?
Ale jdi, ty blázne…
Tohle není hovězí,
ten jde s tím, kdo vítězí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (38 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až dojde metodou chucpe vlády zla k FENOMÉNU LUMIKA a tady budete v roli už nemocných a šilených zviřat Lumiků vy sami,tak ANO!

No nI?
i

Průměrný počet slepic: 3.6 (15 hlasů)

"Lumíci jsou dílem motýli, dílem brouci, podle zrovna stadia vývinu, a ti trpí sebevražedným komplexem, který spočívá v tom, že se vrhají do moře. A tam utonou, protože neumí plavat."

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

A ty jsi dílem debil a dílem idiot, podle zrovna stadia vývinu a trpíš nezvladatelnou potřebou podobné pičoviny tady postovat skoro pravidelně

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

In reply to by Nenym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zeman dosáhl úrovně Milouše Jakeše: Lumíci jsou motýli .

Průměrný počet slepic: 1.6 (18 hlasů)

Darebci, poplantali jste me a ja pak nemohu psat přesně jak sestrojit tu revoluci správně.No je to dost fuška !Jak lehké to měla ta prsatá enská na obraze pana Delakroa,hup na barikádu,a jedem!

Průměrný počet slepic: 3.1 (12 hlasů)

No tak je to lumek! Jeho životní cyklus je ostatně mnohem více podobný životnímu cyklu moderního politika.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

On si dělá srandu ze Zemana,který zaměnil slova Lumek a Lumík.

Holt je rozdíl mezi záměnou slov což je hrdelní zločin, než řešit lži Farského, což je pouze přeřek, kavárna holt napřímo říká, že jedno prase jako je Farský může lhát, ale jiné prase jako Zeman se nesmí ani přeřeknout, holt prasata s 5 koalice jsou holt lepší prasata...

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

rosomák byl slavný

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z Madagaskaru také.
"Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,"

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

úplnou kravinu. Naopak, je to velmi podnětná připomínka!

Pták rosomák by měl být českým národním ptákem!
Ostatně soudím, že českého národního ptáka vlastní 50% obyvatel zeměkoule (transosoby jsem nezapočítal, snad mi to historie odpustí).

Hlasujme pro ptáka rosomáka!

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

pro Českého Národního Halefa, ať chcete, nebo ne!
A hlasovat budu pro vás z toho důvodu, že vy pak budete šířit CHÝRY (chýr je nádherné slovenské slovo, pro které nemá čeština rozumný ekvivalent) o mé chytrosti, kráse a mládí.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

nade vší (i nade bleší!) pochybnost.
---
Nevím, proč tady Vidlák trpí takového dezinformátora. - Že rosomák je pták, jistě potvrdí i Targus.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

je nejpovolanější - mají s ftákem rosomákem úúúplně nejvíc nejdelší zkušenost!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pták rosomák for český pták!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

V tv Barandov v ervnu 2019 tak to jeho paleta ,opakuje to jako opička.To on sám je Lumisko a povidej Anonyme co ješt tu zatlacháaš,ABY BYLO JASNO!?

Průměrný počet slepic: 2.8 (12 hlasů)

Vždy ve střehu, komisaři!
Nick Carter právě vydedukoval, že to je tvor, sledující TV Barrandov. Tím se to všechno vysvětluje.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Náš vidlák si umí poradit. Vy vážně nepamatujete/nevíte, že původní význam sousloví "okresní bejk. Co já vím, než byla družstva. Tak bejvával na okrese jeden, co choval bejka a kozla/taky nevoní/ a chodíval po dědinách a za poplatek jim umožňoval. Tak holt nebudete chodit i inseminátorům ale zaplatíte majitelovi. Děda chodíval s kozou do sousední dědiny a strejda s kravama taky. KOnec konců, funguje to stále ,byť jen u pejskařů a kočičářů - majitelů výjimečných plemen. Tam se to sice neplatí, ale mají právo si vybrat něco z potomků....

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

proč tak soudím. No ono to bude všude stejné, nikam neutečou, krom pár šťastlivců. Poznají co se říkávalo - všude dobře doma nejlíp. A už i dnes to lze nalézt. Víte nudivše se, brouzdám kde se dá, taakže na stránkám pletení šití, maminy a pod. Nestačila jsem se divit diskuzím. Prostě mají jiné starosti, předávají si zkušenosti, prodebatovávají ledacos. A nejsou to žádné hlupačky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Dříve se chodilo za prací.

Dnes se jezdí.

Než doma mrznout.

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/nemecko-ztrata-prosperity-nebudou-pra…

V současné době se hledá celkem asi 1,2 milionu pracovníků, z toho dvě třetiny kvalifikovaných pracovníků," řekl Detlef Scheele, šéf Spolkového úřadu práce.

„Už nyní je nedostatek profesionálních pracovníků v přibližně 70 profesích."
https://echo24.cz/a/Sif36/nemecko-nema-zamestnance-chybi-asi-12-milionu…

https://www.bizinet.cz/clanek/vys-rte-se-na-ceske-duchodce-koluje-vyzva…

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

A ti nejlepší, chodili po večerech do sousední dědiny i bez těch samců. Co potřebovali, obdělali si sami.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

U psů, co mají rodokmen pěkně dlouhý a ozdobený nějakými cenami se to platí... a mastně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co to v dáli burácí?
Blíží se vidláci,
pytláci,
či baviči?
Pošleme je ostravsky do p...!
Nebo se blíží dav
mluvících hlav?
Přišli nám radit,
jak snáze zdražit
energie a obilí.
Budou u vlády za chvíli.
Přežijeme?
Ještě chvíli si užijeme?
Čekají nás zítřky zelené
našimi těly hnojené
pole.
Hleď, Sokole!
Nová spartakiáda
si Tě žádá.
V ukrajinské stepi
budeš dělat dřepy.
Se sed lehy
přežiješ bědy.
Možná.
Tvůj vnuk to pozná.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Komolit vše co napiši.No podivejte se co nadělali v té mé skvělé analyysyze Programu SPD viz předchozi článek CHYB.Tak to samé stále pokračuje i tady dále,kradpou mi na př ř a hačky no a kdyby to aspon dělali všem,aby aspoň ti oni vnitráci byli solidárni,ale to ne.

Pak to je všechno na mě,že jsem ve škole radsi mrkala na kluky a unikl mi ten pravopis.No co,aspon dostvám nepřetržitě odezvy,že se to po mě těžko čte (vypadá to jako kót)a tak vím,že ještě nejsem mrkva ...
No,ni?!

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

kót
tpč...

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

No je dobre,že to tu kontroluješ a co SPD programanylýzu a la ANNA jsi četl?Proč jsi se neozval,kde vůbec jsi,že tě neni videt.?

Pome společně pocem budeme dělat pokrok a rozeber teba ten program ODS,kde stoji jak budeme prvni ve světě,no neviš kde to tam je?Máwš mužný knir,nosiš kožešinovou apku a možná tu roušku než přes nevymáchanou mordu tak přes OKO.Piš takového hledám ruky cuky a bude kocour v troubě!

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Że naši ivestigativci budou pomáhat ,telefonovali totiž na polit.stranu stranu ODS,kde by měl být sekretariát,tam je prý poslali na Parlamentni klub ,nebot tam neni ani noha s sekretářka teprve ne , tak na tom klubu pry je poslali dál na úřad vlády a to přimo na sekretariát premiera.

Tak prý tam chtěli mluvit s panem premierem a ptali se zda existuji ještě pondělky,kdy šlo mluvit s verchuškou nebo jejim zastupcem bylo dovoleno.Dozvěd3li se,že pan premier má tolik terminů,že to nedovede zorganizovat.
Jak to šlo dál mě prý ziformuje naše squadra hned pťi pokroku...
Tak prý mnoho štěsti válečnici ,jsem zvědava s čim přijdete i vy dál.

Co tam všechno naši investigativci zažili dál,pokud budeš chtit Leošu dame tady v ramci tvorby mostu k našim zastupcům,takže děvčata a chlapci to tu ještě nebylo.
Nová vláda ,to by chtělo i nové voliče a nové politické formace a ne sedět a rezikovat a hic nic!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

MI SE ZDÁ SEN!VZNIKÁ NOVÁ REPUBLIKA(s dovolenim ctěných občanů voličů) A TY CHCEŠ STRČiT SVOJI PALICI DO PISKU?

Copak si tu bez tebe počnu?Zaal pochod institucemi a ty kde nic tu nic? A tak pěkně jsi začal!Sakrmentskà práce mužici dnes za mnoho nestoji!
Ach jo,bože božičku blíži se 12 nočni hodina a brzký nový članek..Budeme se muset brzy kolektivu zeptat na dalši postup zdejšich lidových komentátorů?
Tak na př.!
Dámy a pánové jak jste v minulém článku viděli naše jediné nadějné zastoupeni tak řikajic SPD má tak slabý program,že to bude dále jen dvojka maslo a ne pořádný Japonský samurajský geroj.I on přesto,že má poradce jako jeho diolomaty v EU neumi jim řici.
Holenkové poraďte mi jak dosáhnout VĚTŠINY v Parlamentu a to zesilenim mého pekelně nedostatečného programu dáwvajiciho sice 10%,ale to je slabota měkota,že ANO?.
Děsi mě představa katastrofy,když se ukáže,že programy ODS piliře demokracie jsou taky ze dřeva.
Prozatim si jich voliči jaksi NIKDY nevšimali,ale teď?
Tak co budeme dělat tu revizi na budouci Novou republiku nebo ne?Jak maji naši investigativci odpovědět na možnou brzkou otázku .

"KOLIK VAS JE CO JAKO CHCETE TU NOVOU REPUBLIKU?"

My z AA teamu SV máme briskni odpovsěď!
Můžeme dosáhnout až 8 275 752 dušiček,ale co vy tady ,když jako králičci budete čekat až vás vytáhnou kouzelnici z klobouku a strči do trouby a ani vás nedopečou, neboť eletrika a plyn dojde,co?
Poradite a posloužite sami sobě a to ve vlastnim zájmu? Co teď dál proces je tady a běhá
NO NI?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co kdyby jsme společně založili politickou stranu se zkrarkou DPČ.Každy by měl hned jasno, nebot by to byl i program a cil, co ty n to brouku?

No jinak se nic z toho cirkusu křivých zrcadel nedozvime,když nebudeme hačat v prdlamentu a všecko se to tam bude kmitat bez nás dále,,zapojime i pana doktora Skálu když bude chtit bo teď je sirota doufejme,že se na nás jeho sympatizanty a voliče nevykašle
Tak napiš co chceš ty Leošu,maš tež navrh a budeme sila jako největši republikové swindury,,CO?
Rozuměl jsi tomu vzkazu ,piš čekám!?

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Petr Fiala 9.04
mam tu instituci v hluboké úctě!
Petr Fiala v 14.32 v ruchovém mikrofonz k ministru jurečkovi
Už mě to tady sere!

No tohle?To to pěkně začiná!Poté co jsem SAMA proběhla SPD devěn program by mě bavilo,kdyby se našel borec,který by probral Program ODS
NO NI?

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Každému co jeho jest. Máme co jsme chtěli - tedy někteří z nás, ale údajná většina. A v příštích volbách nám budou vládu určovat ti, co odtud raději odešli a žijí jinde. Nic nového pod sluncem. Ani ty revoluční tribunály nebudou žádnou novinkou. Ani lůza ve zbrani.

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

sice přidají malým, ale všichni ostatní dostanou dotace jako dřív. To není pravda? Bude to jinak?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

To se ke mně ještě nedoneslo... ale dovedu si představit, že stačilo tohle téma naťuknout a Pětilhářům začali volat jejich sponzoři, že také mají svoje výměry a chtějí dotace. Pokud máte Laco pravdu, tak se víceméně vrací všechno do starých kolejí. Že se přidá malým je hezké, ale pochybuju, že se jim přidá trojnásobně, aby se uživili na padesáti hektarech. Vsaďte se, že se přidá jen těm sklízečům dotací, co v horách "pasou dobytek". Produkční malý zemědělec dostane almužnu, která na celkové situaci nic nezmění. 

Ale ještě víc si myslím, že co nevyšlo jednou cestou, to se protlačí někudy jinudy. Já nejsem schopen uvěřit, že je Fiala tak velký debil a udělali to tam na vládě z vlastní iniciativy. Podle mě je to součást širších slibů do Dojčlandu.  

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)

Kdyby byly přímé dotace kolem 15000 Kč na hektar, tak by 100 ha na obživu jedné rodiny stačilo samozřejmě - 50 ha napsaných na tátu, 50 ha napsaných na mámu... Kdyby k tomu pak existovaly státní dotace na techniku a investice jako to mají v Dojčlandu, tak by to už byla i zajímavá věc. 

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

...ornici koupit kolem 7 korun za m2. Pravda, dnes je to prý 25,50. https://www.kurzy.cz/zpravy/610210-ceny-zemedelske-pudy-rostou-podle-ce…
Nepřipadá ti ale i tak, že renta , POUZE TA ta v podobě státní dotace v takové výši, že (dříve , ne tak dávno, za cca 5 roků) je tou dotací zaplacena tržní cena půdy za 14 let...že je něco velmi špatně ? A že se zadělává na umělý (prospekulantský) nedostatek produktivní zemědělské půdy ? Takže se zvýší závislost na zahraničí ještě více ?
Já nebudu jmenovat určitou jednu z několika realitek, které takto vnadí zemědělské laiky ( ale klientsky zajímavé investory) , aby nakoupili zemědělskou půdu. Ale jaký to bude mít dopad, kdyby uměle vytvořená renta dále rostla, zejména pokud se přidá i vyšší riziková premie (úrok) inkasovaný bankami ? Na nutné náklady prosté reprodukce, neřku-li zisk producentů ? Plus zdražování hnojiv, energií...nemluvě o uvahách zdanit pozemky, daní z nemovitostí...
Ti komouši to neměli s negativní daní z obratu, v případě potravin, pokud by byly domácí produkce, špatně vymyšlené. I s tou půdní rentou , ta byla prakticky stále stejná (což ovšem svádí k mrhání , k neúctě vůči půdě).

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

...že " byla by tou dotací zaplacena tržní cena půdy za 14 let".....bylo by zaděláno"....atd apod.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

na Slovač a kdyby bylo nejhůř, tak i do Pšonkostánu, nebo k Paprikášům. Někdo ta prasátka mít bude...
Nu ano, nebudou česká. Budou chrochtat německy, anebo - co hůř - maďarsky.
Aby ses začal zajímat, jak se řekne maďarsky "pomyje".

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

moslék.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

světák?
Hmm, zajímavý názor...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)