Kouzlo nechtěného

Autor

.... aneb kulturní fronta na poli úspěchu a zapomnění

Občas stačí malý okamžik, který vyvolá reakci. Při čtení rozhovoru s Manželkou Milana Kundery ve mně tato pasáž (…„Jenom nadávali na komunisty a všechno bylo podle nich špatně. A to nebylo pro mne snesitelné,“ vysvětlila proč. Jako malá nebyla v Pionýrovi ani v SSM, jejího otce komunisté věznili, neměla tedy důvod komunisty hájit. Ale přesto. „Ta hrůza skončila někdy kolem roku 1963, po kafkovské konferenci. To, co bylo potom, byl jiný komunismus, který dělali jiní lidé. A díky nim byl Forman, Chytilová, Krejča, Menzel, díky nim byly Literární noviny,“ říká Kunderová... (link: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Americani-vybrali-Havla-Manzelka-Milana-Kundery-o-minulosti-i-o-Parizi-kde-uz-se-neda-zit-604605)) vyvolala zájem zjistit, jak si vlastně na poli statistiky  vede filmová produkce v naší zemi. Je opravdu zmíněný rok 1963 zlomový v umělecké tvorbě u nás? Nebudeme si nalhávat, že na statistiku je vždy pohlíženo zejména očima autora. Už Winston Churchill se s tím uměl vypořádat po svém („Nevěřím žádné statistice, kterou jsem sám nezfalšoval“).

Vzal jsem si dostupná data z csfd.cz a začal je šroubovat do excelu. Žebříčky nejlepších filmu Československa a Česka vykazují celkem 600 uměleckých počinů, které bylo potřeba trochu očistit. Minimálně 80% hodnocení a více než 1000 hodnotitelů byl základní filtr, který mi vytvořil přehled toho nejlepšího, co spatřila stříbrná plátna a obrazovky v naší kotlince očima nás občanů. Celkem 169 filmů za 91 let nám dalo cca průměrnou hodnotu 1,86 filmu. Krkolomná data si převeďme do jednoduchého hodnocení, že jsme za celou dobu byli schopni vyprodukovat v podstatě 2 kvalitní filmy za rok. 

Poslední krok byl vytvořit spojnicový graf, který mi ukazoval kolik kvalitních děl se nám narodilo v každém roce v období 1921-2019. Nastínil vývoj s vrcholy umělecké tvorby a ukázal druhou stranu mince roky nezdaru.  Nejhezčí na tom je, že časová osa nám dává další dimenzi, konfrontaci s našimi dějinami. 

A hle, co nám výsledky říkají:

  • Éra předválečná, válečná a poválečná 1921-1948

    • má dva vrcholy, které za to stojí zmínit v roce 1939 (5 filmů) a 1941 (4 filmy). 

  • Komunismus 1944-1989:

    • Nejdelší kontinuální nadprůměrné období je od roku 1963-1970. Smutné je, že to je v podstatě jediné kontinuální období v naší celé filmové historii. Dva „úspěšně“ po sobě jdoucí ročníky 80-81 není na místě zmiňovat. 

    • Doplňujícím pohledem je změna obsahu děl v komunistické éře, kdy po roce 1970 uspěl v podstatě jen žánr komedie (Smoljak-Svěrák) a pohádky (Vorlíček). Normalizace si žádal své.

  • Posametové období 1989-2019:

    • Mohl bych s čistým svědomím říci období temna aneb totální úpadek kulturní fronty u nás. Za 30 let jsme měli 50 % podprůměrných ročníků. Z toho navíc jako přídavek bylo 8 let s žádným zajímavým uměleckým počinem (v porovnání s érou 48-89 nás oblažila kulturní bída pouze 2x). 

Prezentovaná data potvrdila slova paní Kunderová o jiné době, která prezentovala význačné období našich kulturních dějin. S ironií osudu dnešní doby by umělecká fronta si měla zamést před vlastním prahem a přinést výsledky prve ve svém oboru. Přinesla by tím rozhodně více radosti a tvořivosti.  Role hybatelů dějin se hraje na jiném podiu. Vždy bude platit staré a moudré: Ševče, drž se svého kopyta.

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Dle mne se provádí "průzkum bojem", jak se již změnilo vnímání občanstva kolonie ČR a zda může nastat další krok.
A pokud to takto půjde dál, dojde i na "pomníky našim milým krajanům" a nejen pomníky bych dodala ....

PS: Kdo chce přímý účinek toho, co je v článku popisováno, pusťte si toto od cca 27 minuty...
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/21…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsem ráda, že můj pohled na Madla a Issovou není jen můj. Ale docela dobře k nim patří i Aňa Geislerová. Ta má hrát Boženu Němcovou. To ten film asi neuvidím.

Zatím bez slepic

Ale no tož tak, určitě to bude samá člověčina.
A jen chudák Viktorka
bude úpět na splavu
svou píseň bláznivou....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

WhoTF MH17 – čo vie súkromný detektív?
Posted on 30.11.2019by Bavor V.

Zatím bez slepic

Tony, odkaz na datum 30.11.2019 by Bavor V. nefunguje. Co se tam píše?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

při cestě domů autobusem řval z bilbordu nápis KINUJ NAPLNO
přiznám se, že jsem hned nepochopila co že to mám udělat. Teprve po shlédnutí mrňavých
písmenek na spodním okraji "cinema..." mi došlo. Ještě že do kina nechodím, a už chodit nebudu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cpou se do nich neskutečný peníze a tak si myslí, že jsou ti nej. Vzpomínám jak dostavili po první volbě prezidenta Dejdar a,, který jej podpořil. Vydržel pár let bez role, i Ozáka přestali dávat. Pak vyměk, posypal si hlavu popelem a ejhle! Rodina žije na Floridě, kluk tam hraje v nějakém klubu hokej, v televizi má rolí, že nestíhá lítat z Floridy tam a zpět. Takhle se to dělá....

Zatím bez slepic

Cpou se do nich neskutečný peníze, že komedianti nevědí co roupama. Díky tomu si myslí, že jsou ti nejchytřejší, nejlepší. Vzpomínám jak odstavili, po první volbě prezidenta, Dejdara, který jej někde v tisku podpořil. Byl pár let bez role, i Ozáka přestali dávat. Pak vyměk, posypal si hlavu popelem a ejhle! Rodina žije na Floridě, kluk tam hraje v nějakém klubu hokej, v televizi má rolí, že nestíhá lítat z Floridy tam a zpět. Tak ani jeho nemusím. Vlastně všichni, kteří mohou hrát a být lidem na očích i v ČT musí s režimem rezonovat. Stejně jako byla dříve anticharta. A až se to otočí, vymění kostým a pojedou s názorem, který vládnoucí třída nejvíce platí.

Zatím bez slepic

Velký kulový, mladej si přivodil v Ámerice nějakej úraz a dávám veřejně hádat, kdepak se léčí?
V té úžasné Ámerice
Nebo u nás a my všichni blbci mu to platíme?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To je u nás přece pořád trestný čin, že ?

Novotný sám ve svém vystoupení přiznává, že jde o válečné zločince. A v dalším publikovaném rozhovoru říká, že jim v Řeporyjích postaví pomník. Prý nějak nenápadně, aby byla celá společnost postavená před hotovou věc.

Perfektně to napsal Vlk :
"Je nepochybné, že Vlasovci byli součástí německé branné moci. Stejně tak je nepochybné, že ta vedla zákeřnou, zločinnou a vyhlazovací válku. A nějaká pomoc Praze v poslední vteřině na tomhle nemůže vůbec nic změnit. Vraha před zaslouženým trestem také neochrání to, že v poslední minutě před zatčením převede přes silniční přechod slepce."

Ve slušném státě by se na to právníci podívali.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ke kouzlu nechtěného.
Kultura musí mít své podhoubí.
Školy (dobré), které vychovávají umělce,
školy (dobré), které učí plebs o kultuře a plebs, co tomu naslouchá.
Pokud to funguje, pak musí být peníze, které na tom chtějí profitovat a momentálně příhodná společenská situace.

Pak, když je podhoubí "hotové" a pěkně se zapaří, pak se zdvihnou ke světlu za úplňku DÍLA.

Moje hodnocení:

Zatím bez slepic