Výhodný rozvod

Autor
Štítky

Musel jsem nečekaně odjet. To víte, když jste šest týdnů na home office a firma se vás na nic neptá, tak po vás potom firma chce protislužbu a nesmíte se na nic ptát. Tož plním firemní protislužbu a celý víkend nechávám ženu i haranty napospas květnovému počasí doma. Já sedím v jednom z těch nemnoha letadel a dělám rychlého kurýra. 

Pro tuto příležitos si už dlouho šetřím dva články od Čmouda. Teď na ně přišel čas. 

 

Targusi

Vy jste kdysi zapochyboval, že by se u nás dalo jít za facku do báně.

Stalo se to asi takhle.

 Jedna vdaná děvka se chtěla zbavit manžela, měli italské manželství, tak ho vyprovokovala a dostala facku. Ve skutečnosti se občas fackovali navzájem. Jenže tentokrát děvka zavolala policajty, že jako domácí násilí. Policajti ho sbalili a odvezli, protože špatnej je vždy chlap.
 Ji odvezli taky, na protokol. Ona pak ovšem ještě řekla, že ji znásilnil. Nevím jestli se tý píče vůbec nějakej doktor podíval na píču, dělal nějakej rapport, stěry a výtěry, jestli policie doktora nechtěla rušit, jestli fakt znásilnění někdy není poznat (znalci a dotčené mohou poreferovat), ale prostě to vzali jako fakt a chlápek skončil ve vazbě a převezli ho do normální vazební věznice (takže to evidentně nebyl Afgánec).

 Právníci (množné číslo, protože je vyměňovali) se nijak nenamáhali. Jeden i věděl, o co jde, a bez zájmu to komentoval, že ona chce výhodnej rozvod. Určitě to neviděl poprvé. Dál ho to taky moc nezajímalo.
 Takže zadržený si zákony pak radši studoval sám. Argumentoval, vysvětloval, dovolával se soudnosti. Samozřejmě marně. Vše na dlouhá lokte, všichni natvrdlí, komisní, odtažití, vše bez zájmu, úřední šiml jak vyšitej.

 Seděl tam něco okolo roku. Dlouho to vůbec nemohl pochopit. Myslel, že to je nějaký nedorozumění s tou děvkou a že ji to vysvětlí, když s ní bude moct mluvit (byl jak "pravda, ta naivka důvěřivá"), vymejšlel, co by jak vzkázal dětem. Snažil se se nezbláznit na samotce (momentálně s coronovou karanténou každej tuší, co to vlastně je za záhul).

 Když mu zbytek původní rodiny, co při něm stál, začal říkat, jak je ta děvka vysmátá, že na něj sere, má novýho nabíječe, k dětem je ani nepustí, ty ho stejně už nechtěj vidět, s tím, co jim nakecala, tak jim to ani věřit nechtěl a myslel si, že mu lžou.
 Až když tu děvku po dlouhých měsících viděl u soudu a viděl na vlastní oči, jak se najednou chová, tak přestal konečně věřit, že je to nedorozumění a došlo mu, že to dělá schválně a že je to prostě jen zlá děvka.

 U soudu nakonec díky jeho neustálému upozorňování na všechny rozpory v její verzi zjistili, že bohužel teda doopravdy k žádnýmu znásilnění nedošlo a tak ho za to odsoudit nemůžou, protože by se jim to stejně vrátilo.
 Samozřejmě se nechytli za nos, že teda udělali chybu, omluvěj se, zaplatěj odškodný a tu děvku odsouděj za zneužití justice, napálej pokutu a platit škody, seberou jí děti, a daj je otci, kterej je, ve vší evidenci, normálnější než ta pošahaná, nadržená, bezohledná magorka. - Najednou ten svatej zájem dítěte pro soud nic neznamená, nic neznamená, ani morálka (ve jménu které to vše vlastně začalo, že se jako bude bojovat proti domácímu násilí), spravedlnost (i zdejší právníci nám neustále předváděj, jak je jim ten koncept k smíchu) atd - jen lenost, hloupost, lemplovství, připosranost, úředničina, nadutost a bezohlednost.  

 Aby se nemuselo platit odškodný, tak to její lhaní jakoby přehlídli, děvku nechali plavat a jeho odsoudili za domácí násilí na ten čas, co si už odseděl. Zakázali mu samozřejmě se k ní i jen přiblížit. Děti neuvidí. Byt jí připadl při rozvodu, vše ostatní taky. Zakňourá, dostane. Je přeci "matka".
 On s flastrem, se zápisem v restříku trestů, samozřejmě bez práce, bez vlastní rodiny, bez bydlení, pro spoustu lidí za nefrekventovaného vyvrhele a jeho původní rodina vysátá a vyšťavená.

 Můžeme se tady dohadovat, že byl přeci obviněn ze znásilnění a proto byl v báni po dobu vyšetřování, jenže ne.
 To by byl rozsudek o tom, že žádný znásilnění nebylo, on by to mohl každýmu ukázat a zavřít mu hubu. Ona by dostala flastr za zneužití justice, do lochu by šla ona, vypadla by z bytu, přišla by o děti a ten její kriminálník by šel do báně za spoluvinu. Pak by si mohli psát z báně do báně milostný psaníčka.

 To, co udělal on, byla facka a za to byl taky odsouzen. To odsouzení mu bere všechny možnosti obrany. Každej může vytáhnout ten úřední papír, říct mu tady to je napsaný a je to úřední rozhodnutí. I u soudů to tak je. Soudci si hrajou na to, že úředním papíře nemůže bejt nikdy lež. Když se nějakej chudák začne bránit, že to bylo ve skutečnosti jinak, soudce začte číst z papíru.
 Takže, když to je v rozsudku, tak to beru, že oficiálně byl ve vězení za facku.

 Že se tý facce říkalo v rozsudku domácí násilí, aby to líp vypadalo, to už je jen slovíčkaření (Evokuje to totiž různě staré modřiny hrající všemi barvami, napuchlé oči i rty a ustrašené uhýbání, pokud kdokoliv v místnosti zvedne hlas či ruku. Ne namachrovanou pindu, co trochu zakňourá, jak na prvním školním představení.) Tou dobou už všichni věděli, že šlo jen o facku.
 Samozřejmě, tou dobou si dotyčný už rád nechal nasrat na hlavu, jen když ho už pustěj. - Všichni věděli, že tam nic jinýho nebylo a je to jen další soudní sračka, co náš systém jen umí. 

 Samozřejmě, za tu dobu, co tam seděl, se rozpomněl na nějaké její divné poznámky, takže mu došlo, že to ta děvka plánovala dlouho dopředu.
 Z toho, že ten její novej nabíječ byl skutečnej kriminálník, bylo jasný, odkud ta děvka měla celej ten nápad.  

 Můžeme dělat, že to je jen jeho vina, a hodit to na něj sloganem: "jakej šel, takovou potkal" (my lepší si přeci umíme vybrat) - ale 50% všech manželství se rozvádí. - Není to divné? 50 % chlapů je vadnejch a vybere si vadnou ženskou, kterejch je jako náhodou taky 50% (a kolik je disfunkčních z těch, co se nerozvedou, že.)
 Kolik manželství se rozvádělo v roce 1900? Kdepak se všichni ti porouchaní najednou vzali?
 Za těch 120 let se lidi moc nezměnili. Tak rychle se lidi neměnej. Co se změnilo jsou zákony.

 Bohužel, nemám žádný odkaz na to, jak ta děvka vypadala, ale jen pro představu... Grace Kelly, ta americká herečka, co se kdysi vdala za Prince z Monaka. Ta taky měla dlouhá léta bokem aférku s francouzským kriminálníkem. Občas si s ním jezdila zadovádět pro to živočišný vzrůšo souložení se zločincem. Dámy z lepší společnosti si občas potřebujou prolézt kanálem, aby se cítily dost naživu. Taky kriminálníka obětavě navštěvovala ve vězení a když se zabila při bouračce, tak podle všeho zrovna jela od něj a řízení svěřila své nezletilé dceři, Princezně Stefanii, jako úplatek, že to na ni neřekne tátovi. Taková holčičí komplicita.
 Kdyby byla reálná možnost pumpnout Prince z Monaka o všechno a nahradit ho nabíječem z kriminálu, tak na ni nevsadim ani falešnej pětník.

 Grace Kelly, krásná jako obrázek. - Než jste se to dozvěděli, poznal jí někdo na ksichtě, že je na kriminálníky? Jak? Rád se nechám poučit.

 Jo a vzpomněl jsem si na to znova, protože na Nové Republice byl sáhodlouhej článek, kde rozebírali podobnej případ. Může se tam každej podívat. Bylo to 27 ledna. Tady je odkaz.

http://www.novarepublika.cz/2020/01/odvlecena-jedenactileta-alexie-anebo.html

 Můžete meditovat, jak moc je tenhle druh rozvodu vlastně rozšířený.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.5 (31 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

"kriminálníka obětavě navštěvovala ve vězení "
Kdo? Paní Ivanka?

Průměrný počet slepic: 1.4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Mě taky v jistou dobu nebožka pěkně provokovala. A to ženský ovládají dokonale!
Ale naštěstí mi blesklo hlavou, že tu hypotetickou ránu si zoufale přeje. Aby měla sakra argument u soudu. Tenkrát si zavolala i svědka a pak spustila.
( NIKDY jsem na ni ruku nevztáhnul)
Já jí jednu naložím a do pěti minut jsou doma poliši.
Tak jsem zatnul zuby a rozkousal si jazyk do krve.
Pak jsem si řekl, pomsta nejlíp chutná studená a tak jsem se podle toho řídil a vyplatilo se.
Vyprd jsem se na gentlemana a začal hrát její hru.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

svině a umějí chlapa nastartovat na první našlápnutí.
Tu mou vycvičila až v našem manželství její matka, sama třikrát rozvedená (nedivím se), jako spešl návod na úspěšné soužití. Nechápu a nerozumím, proč. Asi ji sralo, že se dcera nerozvedla po třech letech, jako ona.
Já to řeším metodou vrhů.
Jednou mě stará ale fakt nasrala a navíc jsem čtyři dny po sobě pořádně nespal (šest nočních za sebou v parném létě, byt v pátém patře paneláku, na dvoře uječená děcka, bo prázdniny, na balkonech ožralí havíři, bo výluka v rubání). Měl jsem pocit, že ji budu muset zabít. Pak jsem si to rozmyslel a začal jsem metodicky po jednom rozbíjet zlacené hrníčky z kávové soupravy, svatební dar od její mutr. Mířil jsem na televizor značky Orava. Ten jsem si koupil za svoje. Obrazovka to vydržela, ale plasty okolo šly do kytek.
Pak už na starou bohatě postačil vždy jeden hrnek nebo talíř, jako signál, že už je daleko za čárou.
Rozbíjené předměty se pak přestaly vyskytovat po odstěhování z bytu na barák. Když mě Jahoda dostatečně nasere, jednoduše odejdu jinam. Naštěstí časem pochopila, že za mnou fakt nesmí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Vy jste Čmoude pěknej misogyn.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

se rozvadelo v 80. letech - az pak si stezujte na dnesni zakony. Nebo ignorujte fakta a zkuste z toho obvinit treba Brusel :-)

Ze si scallop s temi fakty neda konecne pokoj!

Průměrný počet slepic: 1.4 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to dobře napsaný, byť hodně emotivně, ale není tam v podstatě nic ke kydání.

Asi je lepší bejt chudej nemajetnej řaďák. To pak případný/á zahybač/ka nemá oč usilovat a v nejhorším si sbalí igelitku a odkráčí k milé či milému. Maximálně vyčóruje bejvalce/lkovi peněženku a z cinkostnu pár pucláků po babičce.

Ale kdysi jeden známý řešil trošku podobný problém - bejvalka neustále zvyšovala nároky ohledně výživného na dceru, až už platil skoro polovinu platu. A to přitom měli něco jako "střídavku", kdy měl deceru u sebe prakticky každý víkend a v týdnu kdykoli si to dera přála. Samozřejmě věděl, že bejvalka pracuje, že její nový partner má několikanásobně vyšší příjem než on a že si žijí docela komfortně.
Jen se mu vysmívala a dál napínala strunku.
Až ho to jednoho krásného dne přestalo bavit, sekl s prací a šel jezdit s tágem. Rázem měl prokazatelný příjem slabě nad minimálkou a podařilo se mu (kupodivu docela rychle) vysoudit snížení alíků na čtvrtinu původní částky. Holčinu si dál bral k sobě dle její potřeby a užívali si to na plné pecky; ale bejvalka už z toho neměla žádnej vejvar a mohla se akorát vztekat. Takže v podstatě hepáč...

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Dělám s kys. fosforečnou. Pokud ale ošetřený povrch překrývám barvou (do nádrží dávám bílý epoxid), beru na to citrónovku. Ta je dobře sehnatelná a stojí pakatel.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

volného fleka ve werku.
Myslím, že pokud by vás radostný entuziasmus neopustil po první polovině šichty, zaručeně by prchnul po obdržení prvního výplatního lístku. Čistá dváca je pro klasickou lopatu nedosažitelnou metou...
... dokonce ani čtyřšichtový provoz, neboli tzv. kolotoč není zárukou...
K tomu si připočítejte možnost těžkého úrazu, špína, prach a smrad, špunty v uších...
... a nedostatek lidí, kdy třeba práci pro deset lidí dělají tři kusy...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

v sociálních službách a obecně v oblasti sociální práce.
Tam to cca 30% zaměstnanců řeší místo špuntů do uší chlastem nebo/a drogami. Zbytek zdrhne max. po třech letech.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ta mě nenapadla. Vyzkouším!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Můj nebožtík tatínek vždycky říkával, že dobře se oběsit prakticky vylučuje možnost špatně se oženit.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Kolem roku 1900 se nerozváděla skoro žádná manželství, neb nebylo možno.
Existoval jen "rozvod od stolu a lože" (od r. 1868), ale soudní ROZLUKA byla skoro nemožná až do roku 1919, neboť manželství bylo uzavíráno obvykle jako církevní - tedy nezrušitelný - svazek. A církevní manželství bylo možné pouze zneplatnit z velmi striktně omezených důvodů - zatajení duševní nebo jiné vážné choroby, zatajení předchozího manželství, nenaplnění manželství (nedošlo k souloži) a neplodnost.
Do r. 1868 se bylo možno vyvázat z manželství pouze jeho prohlášením církevními orgány za neplatné z výše uvedených tří důvodů.
V r. 1868 byla také zavedena možnost občanského sňatku, ale byla využívána velmi málo z důvodu společeských konvencí. Občanské sňatky až do vzniku republiky uzavírali hlavně chudší lidé z měst.
U občanského manželství byla úplná rozluka snazší, protože nevznikl církevní svazek.
Po roce 1919 byla povolena úplná rozluka z důvodu cizoložství, odsouzení do vězení na 3 a více let, zlomyslného opuštění manžela, ubližování manželovi, ukládání o jeho život nebo zdraví, zhýralého života, duševní choroby nebo pijáctví, hlubokého manželského rozvratu nebo nepřekonatelného odporu. Což se muselo složitě prokazovat u soudu.
Ženy však byly značně znevýhodněny, a to jak v případě že byly příčinou, tak jako žalující strana. Pokud byla žena žalovanou, automaticky přicházela o děti, věno a ztrácela nárok na alimenty. Pokud byla žalující, soud nejprve pečlivě zkoumal JEJÍ "mravní bezúhonnost" a uspěla-li, zůstal jí sice majetek, ale nadále mohla přijít o děti. Ty bývaly svěřeny rodičům otce nebo jiným jeho příbuzným do poručenství, protože ač byla v právu, projevila slabost a nezpůsobilost k jejich výchově.
To se samozřejmě týkalo jen zámožných manželství.
Chudí lidé si něco takového nemohli dovolit vůbec, takže se prostě buď rozešli (k rodičům, k jinému partnerovi/rce) nebo to nějak doklepali do smrti ve vzájemné nenávisti.
Ale nefunkčních manželství byly mraky. Stejně jako domácího násilí psychického, fyzického i sexuálního. Jsem toho názoru, že jich bylo podstatně víc než dnes a rodinného násilí také.

Moderní rozvod je u nás legální až od r. 1950.
Ale až do konce 70. let byl rozvod různě znesnadňován nařizováním několika stání, mezi nimi povinnými návštěvami manželské poradny a teprve když selhaly všechny pokusy o jeho udržení, bylo rozvedeno. Což mohlo trvat i řadu měsíců až několik let.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

platí, že žena se rozvání ve chvíli, kdy hodnota rozvodového majetku převýší objem lásky. A tyto dvě veličiny si jdou v čase obvykle naproti. Kolem roku 1900 tomu tak mnohdy býti nemuselo. U chlapa je to jiná. Ten se rozvádí, když hodnota staré lásky poklesne výrazně pod hodnotu aktuální nové ("výrazně" zohledňuje související komplikace, společné děti apod.). Kvůli majetku by to jistě nedělal.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Pokud je majetek, záleží na tom, na čí straně je větší. Tak tomu bylo vždy.
Proto existovaly a existují předmanželské smlouvy, majetková vyrovnání a pod.
Kolem roku 1900 to bylo stejné. PLUS byla většina sňatků dohodnutá rodiči či zprostředkovateli, a to i v méně majetných kruzích. Čím větí byl majetek, tím menší byla pravděpodobnost sňatku z lásky. PLUS docházelo ke sňatkům věkově velmi nerovnoměrným, a to jak na straně mužů, tak na straně žen.
Poslední dva aspekty dnes nehrají tak velkou roli, ale existují nadále.

I dnes, pokud je v manželství větší majetek, záleží na tom, na čí straně je. I muži jsou velmi vynalézaví, pokud jde o vymámení majetku nebo o vydírání přes děti.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Pane Občan.
Výborně napsané.
Snad dříve tomu nebyly nakloněny ani soudy a když,tak měl vždy muž navrch a nějaké majetkové vyrovnání,ani pomyslet.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

do revoluce většinou rozvedený/rozvedená byl cejch. Lidé si sakra rozmýšleli rozvod, většinou to byla vlastně přiznaná nevěra, nebo bití a to bylo taky ve společnosti tehdy taky silně negativně hodnoceno. Po revoluci se mravy uvolnily, řešily se majetky a na nějakou tu pověst se začalo srát. Teď už je všechno jedno. Už se ničemu nedivím

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Koukám, že od toho r.1919 jsme dosáhli na vymoženosti, jež sepsali už Cyril s Metodějem do Zakona sjudneho...

Každopádně úříklad z praxe - za rozloučené se v r. 1938 považovalo trváním na rozvodu z r. 1935. Byla tam tříletá ochranná lhůta, kdyby si to ti dva nakonec rozmysleli. Víceméně bez komplikací, ale v tomto případě šlo o případ chudé třídy, kde si to bývalí manželé mezi sebou vykomunikovali. A vlastně i díky tomu jsem nakonec zde já. Jednak má bývalý manžel ve svém rodišti památníček (umučen v Buchenwaldu, tuším), zatímco z rodiny exmanželky prošli věznicemi v Říši a Malým Terezínem jen matka, otčím a bratr. A druhak se má linie odvíjí od dětí počatých právě v tomto druhém sňatku.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Občane, nejste Vy náhodou právník? Tuším, že jo.... Nemůžu s Vámi souhlasit, pokud jde o předpokládanou četnost domácího násilí. Myslím, že na to prostě nebyl čas.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak vás čtu, čmoude, tak si uvědomuji, jaké jsem měl štěstí. Má děcka ve svých manželstvích taky dobrý (snad). Dokonce ani ve svém okolí NIC = tedy to fackování i "fackování" a tak dále.
P.S.
Nechodím sem často, zdejší blog je velice těžko sledovatelný, bych přímo řekl neurovnaný. Je pro lidi, kteří mají hodně času se tady v tom neustále přehrabovat, aby jim neunikly čerstvě přidané příspěvky, tedy když chtějí sledovat "nit" a být v „obraze“!
Ale přesto si neodpustím:
Z toho vašeho, čmoude, popisu nějak vyplývají ty scallopovy 80 léta či stížnost na Brusel? Ušlo mi něco? Že tehdy i teď za ten kratší konec tahají muži je snad jasné i mně, který chválabohu v tomhle nemá osobní zkušenost a kterému se vzhledem k stáří tu a tam nějaká myšlenka i dostaví, ale ať dělám, co dělám, ty 80 léta a Brusel mi nějak nedocvakávají.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Nebo je to až tak jednoduché, že tady u Vidláka fungujete scallop (jako všude jinde na blozích) jako taková oblíbená "kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru", neboť je přesvědčen (nemyslím, že rovnou placený za to?), že i u Vidláka “disciplína musí bejt, vy kluci pitomí! ...jinak byste všichni lezli po stromech jako vopice".

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)