New Green Deal

Autor
Štítky

Evropa se zadlužuje částkou 750 miliard EUR, které si prostě vypůjčí na finančních trzích slavná EK

New Green Deal (NGD) říká, že:

- více než 75 % skleníkových plynů je svázáno s energetikou a užíváním energií,

- 40 % spotřeby energie je spjato s budovami,

- průmysl recykluje pouze 12% materiálů,

- doprava reprezentuje 25% emisí.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52019DC0640&from=CS

A také naznačuje směr, kde se budou peníze investovat, a co to má přinést, což se nazývá malovat straky na vrbě:

1.      čistý vzduch, voda a půda,

2.      čistá energie,

3.      recyklace, méně odpadů,

4.      inteligentní mobilita,

5.      zdravější potraviny,

6.      méně pesticidů,

7.      více dobíječek pro elektroauta,

8.      více ekologických produktů v obchodech

 Tak si to proberme postupně.

1.     1.  Čistý vzduch, voda a půda - to už dávno provádíme přesunem špinavé výroby mimo EU do Asie a Afriky. A budeme se rozhořčovat, že ty země neplní klimatické cíle a EU jim napaří clo za špinavou výrobu. Výsledek bude jen zdražení všech výrobků i dovozů.

2.      2. Čistá energie – bude znamenat více solárních a větrných elektráren. Které dovážíme z Číny. V letech 2011 – 2017 čínští výrobci větrných elektráren dodali zboží za 6,8 miliard eur. Solární panely dovážíme z Číny kompletně. Celá částka věnovaná na obnovitelné zdroje energie nakonec skončí v Číně.

3.      3. U recyklace plánují daň 0,80 EUR/kg nerecyklovatelného plastového odpadu. Sice není jasné, jak takový odpad budou počítat, ale budiž. Proč je daň zrovna 0,8 eura? Když si vezmeme, že netříděný recyklovaný odpad je na úrovni mechanických vlastností polypropylenu (PP), tak při porovnání cen zjistíme, že cena recyklovaného PP je obvykle 1,0 až 1,2 eura za kg, zatímco nerecyklovaného originálního PP je kolem 1,5 eura za kg. Přitom recyklované plasty se už v automobilovém průmyslu dávno používají, kde to jen jde, kvůli ceně. Jenže recyklace je tepelný proces, při kterém plast ztrácí své mechanické vlastnosti. Po 4 recyklacích už má materiál zhruba jen 80% mechanických vlastností a hodí se leda jako plnivo do originálního materiálu na snížení ceny výrobku. Plast budeme používat stále v přibližně stejném objemu, ale bude nám narůstat podíl recyklovaného plastu. Dobře, budeme míchat recyklovaný a originální plastový granulát. Jenže příliš velký podíl recykláž v plastu se už projeví na vzhledu dílu. U automobilek to jsou interiérové plasty, co tvoří největší část podílu plastu na autě. Pokud se do recyklát dostane jiný typ materiálu, projeví se to na výsledné kvalitě dílu a na jeho vzhledu.  takže při používání recykláž množství odpadu vzroste a zhorší se jeho mechanické vlastnosti. Konstruktéři to budou muset kompenzovat použitím většího množství plastu, takže současný lehčí díl bude nahrazen těžším s větším průřezem dílu, což bude znamenat větší spotřebu energie při výrobě.

V potravinářství, kde se používají především polyamidy, zase použití recyklovaného plastu bude znamenat, že už nebudeme mít průhledné obaly ze všech stran, ale černé dno a na něm průhledná folie.

Tak co budeme dělat s plastem, který vytřídíme? Už teď se netříděný plast skládkuje, protože se nevyplatí jeho recyklace. A třídit správně plast je složité.

Ale možná v podnicích vzniknou nová pracovní místa specialistů, kteří budou odpad třídit do jednotlivých kategorií. Bude dost nových špatně placených míst pro důchodce u třídících linek?

Výrobci dílů z plastů už recyklované plasty používají kvůli nižší ceně všude, kde je to možné, už dávno kvůli ceně. Další razantní navýšení podílu použití recyklovaných plastů se prostě konat nebude, i kdyby EK vyhlásila 10 New Green Dealů.

 

4.     4.  Inteligentní mobilita - EU chce nabízet alternativní způsoby dopravy. Zajímalo by mě, co tím má být. Volský nebo koňský potah na pole? Kdo by s tím oral? Jaké jiné způsoby nám chce EU nabídnout kromě dosavadních? Nevšiml jsem si, že by byl vyvinut antigravitační stroj, takže nám zbývá doprava silniční, železniční, vodní a letecká. Každá je poněkud speciální a má své důvody, proč je používána. Jestli si někdo vsadí na říční dopravu, tak v létě 2019 nebylo dost vody v kanálu Rýn – Rhona a lodní doprava tehdy stála. Rčení až naprší a uschne, dostane v logistice zcela nový význam. Až naprší dost vody pro říční dopravu, dopravíme zboží. O výběru typu dopravy rozhoduje cena a termíny dodání.

5.   5.  Zdravější potraviny a méně pesticidů – Rád bych tomu věřil, kdyby v holandských sklenících nepoužívali tolik pesticidů. Popisoval to už zde Vidlák v jiných článcích, takže stručně. Zdravé potraviny bez chemie vypěstovat nejdou, nějaké minimální množství chemických postřiků je nutné. Méně pesticidů znamená menší úrodu a nutnost dovézt potraviny ze zemí, kde si s postřiky nelámou hlavu. Zvláště u potravin určených na vývoz.

6.   6.   Více dobíječek pro elektroauta – příkladem nám budiž Norsko, kde už tamní dobíjecí síť nezvládá nápor, když všichni chtějí nabíjet auta najednou. Nejsme na to připraveni. Můžeme za enormních finančních nákladů vyměnit a posílit kabely rozvodné sítě, ale kde budeme brát elektřinu pro všechna auta? Ze solárních a větrných elektráren asi sotva, když většina lidí bude auta dobíjet přes noc. A to přinese další komplikace na sídlištích. Nehledě na vysokou spotřebu baterek a nutnost jejich recyklace.  

Mnohem rozumnější cestou by bylo ponechat spalovací motory v provozu a vyrábět benzín Fischer-Tropschovou syntézou https://www.national-geographic.cz/clanky/o-vyrobu-benzinu-z-vody-a-vzduchu-usiluje-nemecka-firma-20141124.html s využitím přebytků elektrické energie vyrobené jadernými elektrárnami. Tím by došlo k regulaci výkonu jaderných elektráren. V době špiček odběru by se výroba benzínu utlumila, v době nízkého odběru naopak zvýšila. Došlo by k odstranění CO2 ze vzduchu a vyhnuli bychom se všem negativním jevům spojeným s elektromobilitou. Zatím je těžba a výroba z ropy pořád levnější než výroba ze vzduchu. Bez levné energie se nám zatím nepodaří vyrábět benzín ze vzduchu v masovém měřítku. Se zdražením elektrické energie kvůli podpoře solárním a větrným elektrárnám se asi levné energie nedočkáme.

7.   7.   Více ekologických produktů v obchodech asi nebude, bez minimálního množství chemie se prostě neobejdeme. Jinou věcí je, že je chemie opravdu nadužívána, ovšem nikoliv zemědělci z Čech, Moravy a Slezska.

 

A hlavně, spotřeba energie v Evropě je v podstatě stabilní už od roku 1985. https://ourworldindata.org/grapher/primary-energy-consumption-by-region  Hlavní nárůst spotřeby elektrické energie se děje v Asii a křivka krásně odpovídá přesunu výroby zboží do Asie. Zejména do Číny, která se stala dílnou světa.

Takže plán EK utratit 750 mld EUR bude znamenat, že se část těch peněz přesune do Číny. Tedy peníze určené na technologie, protože největší část balíku 750 mld. eur půjde na pomoc Itálii (81 mld dar a 127 mld půjčka) a Španělsku (72,2 mld dar a 67,8 mld půjčka), a tam je zřejmě použijí na udržení státu v chodu ještě dalších pár let. https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/skutecnym-vitezem-jednani-o-fondu-obnovy-je-italie-dostane-28-procent-sumy-40331225

 

Nakonec je skoro jedno, komu EU peníze přidělí. K běžnému obyvateli EU z neprivilegované vrstvy z nich nedoputuje nic. Co se neumoří na chod státu, spolknou nesmyslné projekty a z nákupu technologií značnou část obdrží Čína.

Jediným důsledkem New Green Deal nakonec bude posílení Číny jako nové supervelmoci na světě a zvýšení závislosti EU na Číně a čínských výrobcích. Dost se divím, že proti tomu neprotestují USA, ale asi si té neúmyslné pomoci Číně ještě nevšimli.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (77 hlasů)

Komentáře

To byly staré, ošklivé nepokrokové mlýny nepromyšlené komisí EU, možná i hybridně hrozící, kdežto tohle jsou mladé, krásné, pokrokové mlýny, designové a zcela v duchu EU, a s nějakým hezkým street art designem a možná i nějakým pěkným kérkem.

https://www.lifeisporno.com/cs/article/acab-caps-headwear/

Vždyť už jste to skoro chápal.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

k reprodukci jedince homo sapiens je nutné vlastnit penis a vagínu, pochopitelně s plným vybavením pro výrobu všelijakých enzymů, hormonů, semen, vajíček a tak všelijak podobně.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Mělo to přijít už s Grétou,nějak se to neujalo,tak musel přijít koronavirus.
Jestliže se našlo v bankách 750 mld.,tak je nutno je nějak proinvestovat,takže,přes ochotné politiky,podnikatele,se to proinvestuje k prospěchu a majetku v hodných osob,ale splácet to bude dělňas.
Musím jen dodat,Babiš není lepší než Klaus,než Kalousek,než Zeman,který nás také směruje do pekel.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Pane zemědělče,
nějak mně současná doba připomíná časy normalizace za socialismu, přesněji 80. léta. Stejné ideologické fráze, stejné ekonomické zaostávání omlouvané ideologií, stejné nové perestrojky. I novodobí svazáci se najdou. A pak přišel 17. listopad 1989 poněkud nečekaně, když do té doby byl vývoj určován v Moskvě. Tak mám pocit, že zase budeme budovat novou společnost a utahovat opasky a prodávat ten zbytek, co se ještě nerozkradlo a neprodalo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Řekl bych, že zvlášť pro některé pražské neúčast na pochodech pod duhovou vlajkou či na seancích michprdů by mohlo mít v práci poněkud nepříjemné konsekvence. Nemluvě o povinně vyjadřovanému odporu vůči minulému režimu, komunistům, Babišovi, Zemanovi a Okamurovi.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Souhlasím.
Tento typ socialismu žijící na dluh,asi neskončí sametem,ale držkou na dlažbu.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy si utahujete opasek? Já si ho povoluji co si pamatuji. To zahrnuje i hodně let v socialismu a rozhodně nepatřím k privilegované vrstvě. Myslím, že průměrná životní ůroveň se od války plynule zvětšuje.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

měřitelná na základě prozkoumání kvality a stáří vozového parku ve zkoumané lokalitě.
Na konci reálného socializmu bylo stáří vozového parku v ČSSR 13 let a trh byl doslova hladový, tzn. že lidé by koupili daleko více nových aut, kdyby byla k mání.
Dnes jsou všechny možné odstavné plochy doslova zavaleny novými auty a průměrné stáří automobilů v ČR je 15 let...
Já myslím, že nic dodávat netřeba.
Tedy abych nebyl za sketu - u nás na sídlišti připadá na jedno opravdu nové auto asi tak 30 (slovy třicet) ojetin.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

kolik aut stálo na sidlišti tenkrát a kolik dnes? Podběhy a prahy jsem dělal na Octavii po 10 letech. Dnes jso karoserie po 15 jako nové. O ostatním ani nehovořím.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pořád vyhovují předpisům nebo se tyto mění aby už stará auta nevyhovovala?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vše z koncernu VW je po 15 letech doslova katastrofa, o Mercedesech nemluvě.
A ve statistice se nesrovnává se počet vraků, nýbrž jejich stáří. Ale chápu, že v dnešní době existují jedinci, kteří tohle nedokážou rozlišit.
Tak jinak. Za socíku byl takový hlad po autech, že jste shnilou desetiletku žigula s prstem v nose odpálil za dvě třetiny původní ceny. Což tenkrát dělalo daleko více, než byl průměrný roční příjem Dnes jste na třetině jedné, jediné. A to jen u žádaných modelů. Ochcávky a spol. jsou zcela běžně na 15 - 20 procentech. Což reprezentuje 4 - 5 výplat lopat z venkova. Račte se podívat na netové bazoše.
Takže být vámi, normálně bych sklapnul.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Stáří vozového parku v r.1989 bylo 14 let, dnes 14,8 roku. Přitom se dvaapůlkrát zvětšil počet aut, která můžeme soukromě používat a to při zhruba stejném počtu obyvatel. Z mého pohledu v tomto směru jednoznačně prosperujeme.

Zatím bez slepic

zajisté mladší, chytřejší a krásnější.

https://www.garaz.cz/clanek/prumerne-stari-osobnich-aut-21003915
https://www.metro.cz/vozidla-posledni-zachrany-zvysuji-prumerne-stari-a…

Satatistický údaj z r. 89 je v ročence, nechce se mi gůglit, tolik zvládnete.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

mladší,chytřejší krásnější a vůbec tak nějak perspektivnější bezesporu jsem - nicméně i já si pamatuju kolik rodin si mohlo před převratem dovolit auto a kolik našich sousedů bylo odkázáno na MHD nebo domluvu s někým kdo auto měl. Dnes jsou dvě auta v rodině celkem běžnou věcí a rodina bez auta spíš vyjímkou. Cituji za Vašeho zdroje : "Před rokem 1989 si lidé pořizovali jeden či dva vozy za celý život. Třicetileté auto nebylo na silnici raritou. Na začátku 90. let minulého století byl průměrný věk auta kolem patnácti let. Oficiálně se ale tento údaj od té doby moc nezměnil." Dalším faktem, který statisika moc nezohledňuje je skutečnost, že dokud byl v populaci hlad po autech tak skoro všechna jezdila. Dnes průměrné stáří vozového parku navyšují neodhlášené vraky se kterými se však na silnici nepotkáte, jinými slovy průměrné stáří vozového parku a průměrné stáží běžně jezdících aut není dnes jedno a to samé.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

rk,
samozřejmě utahuji opasek, protože nechci vypadat jako vyžraný elf, co jen sedí u PC.
Co se týká růstu životní úrovně, považuji za hlavní faktory růst platů, růst cen bydlení, potravin, energií a léků/nákladů na zdravotnictví. Výsledky jsou tristní.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už i v Africe se chudí poznají podle otylosti. Cukr, mouka, olej a už to jede.

To na západe jsou štíhlí bohatí, co mají na kvalitní stravu plnou živin a ne prázdné energie.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Každý není solární baron jako ty...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

... narazil na tenhle článek: https://www.osel.cz/11279-puvod-vody-a-ropy-na-zemi-pekne-to-zacina-do-…

Vypadá to, že ropa vzniká jinak, než se tradičně tvrdí (a co mně osobně přišlo vždycky jako nesmyslné tvrzení). Z článku: "[...] Japonští vědci provedli následující pokus. Připravili si analogickou organickou hmotu, jak ji v mezihvězdných molekulárních mracích s pomocí svých teleskopů hlásí astronomové. [...] Pokus začínal nízkou teplotou a tlakem 80 ± 50 MPa. [...] Pokud jde o teplotu, tak do 200 °C se se vzorkem nic moc nedělo. Při 350 °C se ale začaly tvořit kapičky vody a jejich velikost se rostoucí teplotou zvětšovala. Jakmile teplota dosáhla 400 °C, tak se kromě kapiček vody objevilo ještě něco. Podobalo se to skvrnám od tmavého oleje. Na chemický rozbor to nestačilo, a tak vědci provedli další pokusy s větším množstvím organické hmoty. Tentokrát získali vodu s olejovitou substancí. Obého již bylo dost na analýzu pomocí hmotnostní spektrometrie. Hlavní složkou vodného produktu byla čistá voda. Analýza olejovité substance prokázala podobné vlastnosti, jako má ropa z pozemských nalezišť."

Z toho podle mě plyne, že ropa nejspíš nikdy nedojde, alespoň ne tedy z pohledu lidské civilizace. Nicméně spíš bohužel, protože se utopíme v plastech.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

a ropa není z organických sloučenin, což je.
Aby platilo, že ropa nám nikdy nedojde; bude se tvořit rychleji než světová těžba?
Bude se tvořit zrovna na místech, dostupných pro těžbu?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ale ona právě JE z ORGANICKÝCH sloučenin.

Jen nevznikla ROZKLADEM organismů, ale SYNTÉZOU z anorganických sloučenin.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Něco podobného jsem četl už před lety, asi tak patnácti (?), od jakéhosi ruského vědce.
Vlastní názor na to nemám, ale znělo mi to tenkrát zajímavě.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

jak nějakým postupem nějaký vědec zpracováním čistě vody - i mořské - se vytvářely pevné - nezničitelnéí předměty, dokonce ta mašina jela do moře a pomalým postupem se zpracovávání vody - vytvořila podmořský tunel n druhou stranu zátoky. Jestli Strugačtří či kdo už nevím, ale tahle teorie zdá se není nová....

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Už v 80 letech Grygar vysvětloval, že na Titanu prší uhlovodíky.

Takže to, že ropa nemusí být organického původu vím déle, než že by měla být.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

"Vypadá to, že ropa vzniká jinak, než se tradičně tvrdí (a co mně osobně přišlo vždycky jako nesmyslné tvrzení)."
Mohl byste uvézt vaše vzdělání, které vás přivedlo k závěru, že trdiční tvrzení o vzniku ropy je nesmyl? A proč by nemohla dojít i kdyby vznikla tak jak tvrdí Japonci?

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

... abych si něco podobného myslel, musím být například vystudovaný chemik/biolog/geolog? OMG...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ropa se znovu objevuje v místech, která byla tzv. vytěžena. https://rense.com/general63/refil.htm A to občas poměrně rapidně. To více nahrává možnosti, že vzniká jinými procesy. Já netvrdím, že organická teorie o vzniku ropy není pravdivá, jen mi přijde nesmyslné si myslet, že tak vznikla všechna ropa, nebo její většina. Navíc mi u té organické teorie přijde zvláštní, že by tak příroda plýtvala zdroji, když tvoří relativně uzavřený ekosystém, v němž novější organismy spotřebují prakticky vše z těch předchozích. Tak doufám, že snad můžu mít vlastní názor.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Důležité je umět ekonomický recyklovat plasty z ropy vyrobené. A to už umíme, ale zatím asi ne zcela ekonomický, tady jsou potřeba i dotace

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Kvůli mikroplastům a nanoplastům. Otázkou je, nakolik se toho dá ještě zachránit.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ropa se objevuje na místech vytěžených ne proto, že sama vznikne, ale průsakem z okolních míst, která jsou pro těžbu nedostupná nebo se tam těžit nevyplatí. Samozřejmě je v tomto případě ekonomická těžba nesmysl. Taky to může být ropa zbytková, protože vytěžit beze zbytku ložisko prostě nejde.

Nejde taky o to, kolik je na světě ropy, ale kolik té ropy je ekonomické těžit. To se pak neřídí ani tak penězi, ale tím, kolik ropy už vytěžené, se spotřebuje na těžbu ropy nové. Už dnes je tento poměr 2x nepříznivější, než před 40 lety. Až se bude blížit energetický vklad výsledku, žádné prachy nebo zlato, žádný volný trh, nepomohou.

Zatím bez slepic

In reply to by Ropák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Že ropa v těch místech nutně znovu vzniká, jen jsem se už na internetu setkal s informacemi, že sami těžaři i odborníci z oboru jsou občas některými věcmi překvapeni. Což je shrnuto i v odkazovaném článku. Toť vše.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

a neekologická, protože je energeticky náročná a musí se při ní používat stále víc chemie.
Takže to neumíme. Kdybychom UMĚLI REcyklovat plasty, nebylo by potřeba dotací a nebylo by to energeticky a environmentálně náročné.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Doktor Kubáč tvrdil, že na recyklaci plastů je potřeba méně operací než na výrobu plastů z ropy.

V čem se mýlil?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

nevím.
Asi v tom, že vůbec nikomu se nechce postavit fabriku velikosti ropné rafinérie na recyklaci plastového humusu nečištěného jinými látkami.
pokud se to bude dělat v nádvorním, garážovém a stodolním stylu, nikdy nebude moci recyklát konkurovat surové ropě přesně definovaných chemických a fyzikálních parametrů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

"Úchylné zacházení s plasty" z 28. srpna 2018, tak netvrdil.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už kdysi Cílek (kniha Nejistý plamen ?) ten jev popisoval, jak kapilární elevací a obdobnými pochody ropa cestuje i stovky kilometrů.
Takže žádné Hrníčku vař se zřejmě nekoná. Zřejmě bez zaklepání přivandrovala tam, kde už kdysi byla.
I voda takhle někdy cestuje, pod zemí.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

byl to Nejistý pramen.
Je to i na Uložto.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Netvrdím, že ano, ale podle všeho ani nelze jednoznačně říct, že tu jisté možnost není. Zatím alespoň laboratorně ověřená podle toho odkazovaného článku. To je celé.

Zatím bez slepic

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Váš názor vám pochopitelně nikdo nebere. Jen mně je divné, že člověka který nemá příslušné vzdělání nebo nepracuje v oboru jen tak napadne, že nějaká skutečnost o které je podle současného vědění přesvědčena většina vědců, je nesmysl. Co takle Big Bang, už jste také někdy přemýšlel jestli to není nesmysl?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není nic těžkýho.
Bývaly tady úctyhodné vědy Vědecký komunismus, Marxismus leninismus, Politická ekonomie, ale taky kapacity jako Lysenko, Vavilov nebo Lepešinská.
Byly tady i vážené vědy z jiného žejdlíku - eugenika či rasová nauka a doktor Mengele.

Vážená věda byla i frenologie a i ti borci co prováděli lobotomii měli tituly vepředu i vzadu.
O politických klimatolozích nebo většině ekologů ani nemluvím, o společenských "vědách" (gender nebo ti úchylové v současné americe) taky ne.

Když dneska někdo (třeba zedník) poukáže na nejasnosti nebo nelogičnost některých "věd", je docela pravděpodobné že je tady problém - jak to, že je to zedníkovi jasné a tzv. vědci to nevidí? :-)))

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak o tom přemejšlím, tak se začínám smát pod fousy :-)))

"jen tak napadne, že nějaká skutečnost o které je podle současného vědění přesvědčena většina vědců, je nesmysl"

Twl, to je dobrý :-))

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč vůbec vytahujete takovou pitomost? Jste si vědom, že velký třesk je pouze jednou z hypotéz o vzniku vesmíru a tou druhou možností není kreacionismus?
https://www.space.com/24781-big-bang-theory-alternatives-infographic.ht…
https://www.space.com/38982-no-big-bang-bouncing-cosmology-theory.html

To, že je něco ve vědě obecně přijímanou teorií, ještě neznamená, že neexistují jiná (upozorňuji vědecká) vysvětlení. Navíc věda má sice povahu objektivní poznání, ale žádný skutečný vědec nevěří v jeho absolutnost. To by mimochodem ani žádná věda neexistovala. Navíc já jsem ani nešířil žádnou "fake news", jen jsem odkázal na příslušný článek na seriózním webu a dovolil si vyjádřit svůj osobní názor (který jsem tak i deklaroval). Máte s tím problém?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Právě, že na to nepotřebujete žádné vzdělání.

Stačí vědět, že uhlovodíky ve vesmíru existují i tam, kde žádný život není.

Pak už stačí pochopit evidenci, že když organické uhlovodíky ke svému vzniku život nepotřebují na jednom místě, tak ho nepotřebovaly ani na Zemi.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za jakých podmínek vznikají ve vesmíru organické uhlovodíky z anorganických sloučenin? Na povrchu nebo v horninách?

Jak dlouhá doba je zapotřebí k tomu, aby vzniklo něco jako aromatické uhlovodíky ve využitelném množství?

Pokud vznikají na povrchu, mohou složitější organické sloučeniny na Zemi vznikat i v současnosti?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

máte rozbitej gůgl?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

jejich, námi placená, přestala dodávat smluvní služby...... hmm

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Muž v Německu znásilnil 11letou dívku, po propuštění z vazby hned znovu zaútočil

Dnes 10:04 – Dortmund - jz, Novinky

Německem otřásá případ znásilnění 13leté dívky v Dortmundu, městě ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Pachatel je ve vazbě, během vyšetřování případu se dostaly na veřejnost šokující skutečnosti. Útočník měl jen o dva týdny dříve znásilnit 11letou dívku. Policisté ho tehdy zadrželi den po činu a mladík skončil ve vazbě, z ní byl po 12 dnech propuštěn a udeřil opět, píše server ruhr.24.de.

Znásilnění 11leté dívky se stalo v noci na 20. června. O den později policisté zadrželi pachatele – třiadvacetiletého afghánského migranta Zubyra S. který vzápětí putoval do vazby. Policisté mladíka dobře znají kvůli množství jeho drogových deliktů. Zubyr S. je známý jako dealer, který zásobuje drogami i malé školáky.

O pár dnů později byl ale Zubyr. S. na svobodě. Důvod? Není znám. Prokuratura ani soud se nechtějí příliš vyjadřovat. Deník Bild napsal s odkazem na vyjádření Börgeho Kleppinga ze státního zastupitelství, že z vazby byl propuštěn na základě toho, že má v Dortmundu trvalé bydliště, „nehrozí nebezpečí útěku“ a v minulosti se vždy dostavil k projednávání svých deliktů.

Státní zastupitelství současně tvrdí, že se „vyskytly pochybnosti o výpovědi oběti“. Zubyr S. se tak 3. července ocitl opět na svobodě.

Opět udeřil 24. července v podvečer. Třináctiletou dívku vylákal pod smyšlenou historkou do domu, který se nachází nedaleko hřiště, na němž si děti hrály. Dívku znásilnil na chodbě a po činu utekl. Dívka došla domů, odkud ji rodiče odvezli na policii. Navzdory šoku dívka velmi podrobně pachatele popsala. Ještě v noci policisté zadrželi Zubyra S. nedaleko místa činu a od té chvíle je opět ve vazbě, kde by měl setrvat do soudního procesu.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/muz-v-nemecku-znasilnil…

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

kontaktovat svého ombudsmana.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

"nehoda".
Protože je velmi pravděpodobné, že to dopadne jako s tím Afričanem na Litoměřicku - dostane dva roky v léčebně, bo "schizofrenik".

Znásilňovači a dealeři drog by v případě usvědčení měli být utraceni. Vždy. Zejména ti, kteří ubližují dětem.
Klidně bezbolestně a humánně, ale utraceni. Protože když vyjdou z vězení živí, udělají to znovu a znovu a znovu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

chemická kastrace. Pár kapslí s adekvátním jedem a vejce jsou jen zbytečným balastem v gatích.
Jestli by to fungovalo i dealování perníku a ostatních sraček, to netuším...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)