Kolik by měla být průměrná mzda v ČR?

Autor
Štítky

Zkusím tím odpovědět na reakci pana zemědělce v diskuzi, cituji:

Profesionálové

Pořád něco vymýšlejí jak oškubat lopaťáky.
Poslední pokus, jak vymyslet důchodovou reformu,aby lopaťák přispával více,přitom by stačilo zvednout mzdu a stoupnout i odvody státu.“

Přesně tak, pan zemědělec trefil hřebík na hlavičku a vystihl celý problém českých státních rozpočtů lépe než většina expertů. Jeho vyjádření by mohl P. Robejšek používat jako doklad, že lidé mají v průměru lepší odhady než skupiny složené z expertů, což tvrdí dlouhodobě – a má pravdu.

Problém českých rozpočtů je, že mzda je silně podhodnocena vzhledem k vývoji HDP. To sebou nese druhotné znaky, kdy se levnou prací neuvěřitelně plýtvá, protože je levná. Ekonomičtí analytici by rádi, aby mzda stoupla,  až se zvýší produktivita práce. Pokud na takového analytika narazíte, nevěřte mu. Produktivita práce je nízká, protože firmy nic nenutí šetřit a odstraňovat zbytečné činnosti.

Teprve až cena práce stoupne, firmy zareagují a začnou šetřit. Dnes je k vyšší produktivitě nutí jen nedostatek zaměstnanců. Těch budou mít více, až zvednou mzdy.

Přitom by to šlo, ještě více zvednout minimální mzdu. Pár podnikatelů, kteří jedou jen na nízkou mzdu, by si dovezlo lidi z Ukrajiny, Bulharska, atd., zbytek by mohl pracovat u zaměstnavatelů, kteří platí vyšší mzdy. Je čas na tlak na mzdy. Nejde mít HDP na úrovni 88% průměru EU (2016) nebo 90% (odhad výsledku pro 2017) a mzdy jen 1 143 € (3. kvartál 2017) oproti Rakousku 3 406 € (průměr 2016) nebo Německu 3 703 € (průměr 2016). Celou dobu všichni vykládali, jak se máme srovnat v cenách služeb, bydlení a energií s Německem. Tak proč ne i platy?

Rakousko je na 126% průměru EU za 2016, Německo na 123% (2016) a ČR byla v té době na 88%.

To znamená v porovnání s Rakouskem 3 406vydělme poměrem HDP zemí ve 2016  (1,26/0,88) = 2 378,80 €. Pro Německo pak platí 2 649,30 €. Při zaokrouhlení to znamená, že obyvatelé ČR s 1 143 € průměrné mzdy jsou na polovině platu, než by podle výkonu HDP měli mít. A to jsem zanedbal meziroční nárůst HDP o cca. 2% , protože v těch obrovských rozdílech nehraje roli.

Správná výše průměrné mzdy pro ČR je 2 286 €. Odpovídá to průměru HDP.

Kdyby takové mzdy byly, znamenalo by to dvojnásobný příjem státního rozpočtu za platby zaměstnanců. Což je 447,8 mld. Kč navíc za platby sociálního zabezpečení (důchodové i nemocenské pojištění - se 34% máme po Francii s 37,9% druhou nejvyšší % platbu = sazba je až příliš vysoká) a  120,4 mld. Kč navíc za daňové příjmy fyzických osob. Rázem by bylo dost na výdaje ve zdravotnictví, důchody a příjmy 120 mld. Kč navíc by mohly být použity na splácení státního dluhu.

Takže pokud máte pocit, že stát a zaměstnavatelé přemýšlí, jak oškubat zaměstnance, Váš pocit je oprávněný viz hrubý výpočet výše. Nevyplacená mzda pak dělá astronomické zisky , kdy z ČR plyne každý rok pryč 270 mld. Kč na dividendách do zahraničí (2017).  Tedy suma zisků zahraničních firem v ČR 414 mld. Kč by byla o 144 mld. Kč vyšší, ale těch 144 mld. Kč majitelé investovali v ČR a odvezli 270 mld. Kč.

Přesnější graf historie odlivu dividend z ČR zde http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/z-ceska-odtekly-dividendy-za-vice-nez-ctvrt-bilionu-1344194http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/z-ceska-odtekly-dividendy-za-vice-nez-ctvrt-bilionu-1344194

 

Dosti častá otázka je, kdy vlastně doženeme Německo v platech. Průměr HDP Německa vůči průměru EU klesá každý rok (viz 2014 – 2016) o 1%. Naproti tomu HDP ČR ve stejném období rostla každý rok o 2%. Tedy se přibližujeme rychlostí 3% ročně z rozdílu 35%. To znamená při konstantním vývoji 12 let. Kolem roku 2030 už bychom měli být konečně na úrovni Německa v HDP, cenách a pak nastane obrovský tlak, aby tomu bylo i platově.

Jenže do té doby přijde ještě ekonomická krize, která zamíchá kartami. A také trend robotizace. Ale to vše česká společnost překoná, a ani různé generové módní výstřelky nestihnou do té doby napáchat tolik škody.

ČR k prosperitě potřebuje 3 věci:

  1. Nepřijmout euro – stejně to do doby krachu eurozóny nestihneme.

  2. Nepřijmout Dublin IV. a muslimské imigranty – důvody jsou čistě ekonomické, budou pouze likvidovat sociální systém – a k tomu stačí dávat příchozím dávky maximálně ve výši životního minima.

  3. Přesměrovat finance ze sociálních věd na základní i aplikovaný výzkum, technické obory vysokých škol a výuku řemesel.

Ovšem, když vidím programy stran v Poslanecké sněmovně, domnívám se, že ta banda volených Hurvínků vše ještě stihne pokazit.

Zdroje:

https://www.finance.cz/501734-prumerna-mzda-sousedi/

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/nova-cisla-jak-cesko-dohani-zapad-tak-dobre-na-tom-ekonomika/r~350f64b8542f11e783fe002590604f2e/

https://monitor.statnipokladna.cz/2017/statni-rozpocet/#rozpocet-prijmy-druhovy

http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/z-ceska-odtekly-dividendy-za-vice-nez-ctvrt-bilionu-1344194

 

A na závěr, aby Vidlákovy kydy přišly jako jedni z prvních s jednou předpovědí a předběhli jsme tak společně všechny ekonomické analytiky včetně expertů ČNB. Všimněme si vývoje HDP na hlavu u Řecka, Španělska a Itálie vůči průměru HDP EU. Dále je HDP míněno vždy HDP na hlavu. V roce 2016 byla Itálie na 96 % průměru HDP EU, Španělsko 92 % a Řecko 67 %. A srovnejme si to s údaji z roku 2006. To totiž byla Itálie na 108 % průměru EU, Španělsko na 103 % a Řecko na 96 %. Ostatně ani Francie 109 % vs. 105%, Nizozemí 136 % vs. 128 %, Kypr 101 % vs. 81 %, Norsko 181 % vs. 149 % (Norsko má samostatnou měnu), Portugalsko 83% vs. 77 %, Japonsko 111 % vs. 105 %, USA 155 % vs. 144 %. Co z toho plyne?

Všechny tzv. bohaté státy světa jsou na sestupné spirále. Nerostou, Ale pokud se zaměříme na EU a eurozónu, hospodářsky slabým státům euro vůbec neprospívá a jeho přijetí dříve, než bychom dosáhli 110% průměru HDP EU. Itálie totiž byla na 108 % průměru EU a přijetí eura jí vůbec nepomohlo. Zlé jazyky mohou tvrdit, že politika jejich vlád k tomu dost pomohla – a tvrzení je pravdivé. Ani Španělsku a Řecku nepomohlo. Naopak, všechny 3 země silně zaostávají. Což znamená, že jednoho dne i zkrachují. A to zase znamená, že země zapojené v eurovalu budou dluhy těchto obrů platit. Což je v případě Španělska a Itálie nemožné a euro jako projekt určitě zkrachuje.

V případě Španělska se po hospodářském krachu země osamostatní Baskové a Katalánci, 2 nejvýkonnější regiony. Pokud si ovšem v té chvíli nevymohou vysokou míru autonomie. Oba národy si na samostatnost musí ještě počkat, ale jejich doba se blíží.

Jenže tu máme ještě jednoho horkého kandidáta na krach. Jde o zemi, odkud nás dost často peskují za nedostatek evropského ducha (přesněji nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem). Ano, Nizozemí se propadá do skupinky nejhorších ekonomik. Přitom strukturou velmi podobná Belgie hospodářsky sice stagnuje, ale zdaleka se nepropadá do nizozemského sešupu.

Takže další vývoj bude následující:

  • všechny uvedené země (Itálie, Španělsko, Řecko, Nizozemí) čeká hospodářský propad na chvost EU a škrtání ve výdajích

  • budou mít vysokou nezaměstnanost spolu s hromadou imigrantů z Afriky

  • lze čekat radikalizaci všech těchto zemí vůči imigrantům a ještě vůči postsocialistickým zemím (tedy vůči nám – budou nás obviňovat, že jim nechceme ulevit od dovezených muslimů a že jsme si bohatě žili z eurofondů, které už na ně nezbyly)

  • EU bude krátit dotace pro postsocialistické země a ze všech nejdříve to odnesou kverulanti Polsko, Maďarsko, ČR a Slovensko. Dojde ke snaze nám nacpat více muslimské nadílky než dosud v EK spočítali v kvótách. Andreje Babiše ten vývoj postihne nejdříve.

  • Nizozemí přijde o pozici daňového ráje (budou muset zvednout firemní daně) nebo dojde k redukci jejich sociálního systému, což znamená dramatický nárůst nezaměstnanosti, kriminality a nástup islámu

  • smrtelná rána euru a celé EU přijde z Itálie, Španělska, Řecka a Nizozemí

 

Až politici ze zemí Itálie, Španělsko, Řecko a Nizozemí zase budou školit obyvatele ČR, usmívejme se shovívavě jejich breptání. Ekonomický vývoj jde proti nim a za 10 let už si tak vyskakovat nebudou. Budou rádi, pokud vůbec budou mít, koho školit.

Ovšem chystáte-li se k nákupu nemovitosti v Itálii, Španělsku nebo Řecku, raději ještě vyčkejte. Dá se očekávat další pokles cen nemovitostí. A třeba se konečně čeští a moravští důchodci dočkají zaslouženého odpočinku na plážích Řecka.


 

File:GDP at current market prices, 2006 and 2014-2016 YB17.png

Pokud se Vám obrázek nezobrazí správně, je k dispozici zde http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:GDP_at_current_market_prices,_2006_and_2014-2016_YB17.png

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Nejsnažší důchodová reforma může spočívat v narovnání odvodů osob samostatně výdělečně činných. Dnes odevzdávají OSVČ jen zlomek toho, co odevzdávají zaměstnanci. Deklarovaným důvodem je prý, že budou mít nižší důchody. Což je ovšem nesmysl, neboť v průběžném systému jdou současné odvody na důchody jejich rodičů. Máme tedy zajímavý systém, že na důchody rodičů příjmově vysoké skupiny OSVČ jsou přerozdělovány odvody zaměstnanců.
Je třeba si uvědomit, že OSVČ jsou nesourodá skupina. Část jsou menší živnostníci, část jsou příslušníci tzv. svobodných povolání a část jsou švarczaměstnanci.
Každý si může spočítat odvody OSVČ a porovnat je s odvody zaměstnanců na nějaké daňové kalkulačce, kterých je na internetu několik.
Základní důvody pro nižší odvody OSVČ jsou dva - je to uplatňování daňového paušálu 60% u švarczaměstanců. Tím jsou uplatněny náklady dvakrát - jednou je uplatní švarczaměstnavatel přímo, podruhé švarczaměstanec formou paušálu. Druhým je, že pro OSVČ se daňový základ pro výpočet sociálního pojištění dělí dvěma.
Takže stačí zrušit daňové paušály pro OSVČ a zrušit dělení základu pro výpočet pojištění dvěma a čeští důchodci se mohou topit v penězích.

Zatím bez slepic

Ale za daného modelu by se hodně OSVČ vykašlalo na živnost a raději se nechalo zaměstnat. Jedna vlna už zde byla, kdy při povinném minimálním odvodu OSVČ do sociálního a zdravotního došlo k hromadnému rušení živností lidí, kteří to dělali jako přivýdělek při zaměstnání. Stalo se za vlády Špidly a Grosse, pokud si dobře pamatuji. OSVČ opravdu odevzdávají málo do sociálního systému, ale také málo čerpají a většina z nich pokračuje v práci i jako důchodci. Tahle záležitost je trochu komplikovanější a neexistuje jednoduché řešení.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

pan Gerd má pravdu, když připomíná, že záležitost je složitější. Sice mi nedochází proč tak komplikovaná, ale je nutné připomenout, že zákonné sazby pojistného u zaměstnanců jsou děleny mezi zaměstnance a zaměstnavatele, zatímco u OSVČ se počítá s plnou sazbou. OSVČ oproti zaměstnancům výrazně šetří na dani / zmíněné procentní sazby výdajů - 40,60.80 podle činnosti, což výrazně sníží základ daně/ ale celkově odvedené pojistné není tak výrazně odlišné od toho, co skutečně platí zaměstnanec. Jiná otázka je, že základ pro pojistné se váže na daňový základ /nikoliv na příjem jako u zaměstnance/ a s tím se dá ohromně čarovat - a to myslím i v mezích zákona - a pak se spousta OSVČ s vysokými příjmy dostává na minimálně stanovené částky. U OSVČ - té části, které se dříve říkalo švarcsystém, je třeba vidět, že spousta takto působících lidí by byla raději zaměstnanci, ale zaměstnavatel na jiný vztah nepřistoupí - právě takto neplatí za ně zákonné odvody. Navíc většinou nemají placenou dovolenou, nároky na různé sociální benefity, pokud si neplatí navíc dostatečně velké nemocenské pojištění, nemají v době nemoci prakticky nic. Navíc vztah v práci přesně jako u osoby závislé, takže není celkem co závidět. Neplatí nějaká omezení při propuštění, odstupné atd, takže nepotřebujeme Tě, nelíbíš se, zítra nechoď a nazdar bazar.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevím jak vy, ale já Pepu Slámu pochopil jinak, ty a Gerd vysvětlujete, 3 skupiny, jedna s nich chudáci, ale základní poentou sdělení Pepy Slámy nebylo nadávat na samotné osoby OSVČ (přiznejme si, má cenu když vidíme co, že stát je rozkrádán, viz zakázka na obraně, kdy ty samé zbraně Brasílie koupí o 0,5miliardy méně, protože to nejde přes omnipol či jak se to jemenuje, platili by jste odovody navíc, když nemusíte...), ALE on obviňuje systém co dovoluje swarz a hlavně nejde po něm jak slepice po flusu stát, on neobvinuje OSVČ že neplatí, on obviňuje stát, že dovoluje nerovnost v odvodech daní zaměstnanec vs OSVČ...

Je tedy super x krát bránit OSVČ, problém je že snima jako osobama nikdo problém nemá (jasně najdou se výjimky...), problémem je samotný systém OSVČ a co systém dovoluje...

Zatím bez slepic

Dnes je to všeobecně bolestivé téma a každý, včetně Vidláka to vidí jako kalkulačku s tím, že ona umí počítat víc jak do jedničky.

Nejsem OSVČ, avšak znám dostatečně dobře jak se k výsledku dobrat. Platby sociálního a zdravotního pojištění nejsou výdajovou položkou, čímž se dosti zvyšuje základ pro výpočet soc.zdrav.poj. Nemají dovolenou, natož placenou. Musí si připlácet na nemocenskou. a mnoho dalšího, včetně opravdu rozsáhlé administrativy jež běžného zaměstnance se ani náznakem netkne.

Všem, kdo si myslí, že OSVČ jsou na tom lépe, vřele doporučuji se okamžitě stát OSVČ. Nehledě na to, že veškerý svůj osobní majetek podrobují riziku podnikání. Hned druhý den poznají, jak hloupě uvažovali. Za sebe, OSVČ bych se stal jedině s pistolí u hlavy.

Na Vidláka musím nabrat druhý dech. Těch základních nesrovnalostí je taková spousta, že to vskutku velice bolí.

Zatím bez slepic

Absolutny suhlas z vlastnej skusenosti. Mame urcitu slobodu volby povolania. A ked je zivnost taka 'vyhodna' nech si to skusi kazdy kto hovori o tom, ze nas OSVC okradaju. A povinne by to malo byt pre politikov. Myslim, ze to v Cechach bol jeden z politikov CSSD ktory svojho casu nazval OSVC zlodejmi (presny vyraz si nepamatam). Samozrejme on sa OSVC nestal a zvolil si poctive povolanie profesionalneho politika ktory samozrejme neokrada nikoho. Iba presuva, dotuje, zdanuje, tuneluje a pripadne vacsinou v parlamente si odhlasuje plat. Samozrejme volicom to nevadi. Hlavny nepriatel su predsa OSVC (asi pre vacsinu volicov CSSD). Takze volici CSSD napiste svoj nazor. Som celkom zvedavy.

Zatím bez slepic

In reply to by alien (neověřeno)

Trvalý odkaz

OSVČ, to nejsou jen skuteční podnikatelé, ale též lidé, kteří mají svobodné podnikání a dále to jsou zaměstnanci, kteří jsou v tzv. švarcsystému.
Je naprostý nesmysl, že odvody OSVČ jsou v podobné výši, jako jsou odvody zaměstnanců. Ve skutečnosti jsou mnohem nižší.
Většina OSVČ nejen že za celý rok nezaplatí žádnou daň z příjmu fyzických osob, nýbrž dostane od státu daňový bonus. Není divu, že mají veřejné rozpočty problémy.
Argumentace typu "tak si to zkuste" je stejného typu, jako za socialismu "já jsem havíř, kdo je víc". Jsem OSVČ od roku 2000, tak vím, co píšu. Jenže také vím, jaké jsou obvyklé platy zaměstanců a jaké jsou jejich odvody.
Považuji za nemravné, aby se přerozdělovalo sociální pojištění od zaměstanců k pokrytí důchodů rodičů OSVČ. Stejně tak přerozdělování zdravotního pojištění od zaměstnanců k prokrytí zdravotních nákladů OSVČ (OSVČ mají poloviční sazbu pojištění, než zaměstanci).

Zatím bez slepic

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale to co popisuješ je také důvod, proč se tlačí na reformu=privatizaci důchodového systému a nepočká se 10-20let. I když je sysétm dojen, tak když příroda vyřeší úmrtím lidí co ješt pracovali celej řivot a odváděli do systému z celé mzdy a klesne jejich počet tím, že do důchodového věku začnou chodit ti co dělali po roce 1989 jako OSVČ a neodváděli, ti co po roce 1989 odjeli na "ukušenou do zahraničí" a tak mají málo roků na to, aby měli průměrnej důchod, ti co dělali za míň jak průměrnej plat (jako za komančů byl malej rozptil nejnižší-nevyšší), tak pak systém i přestože je z něj placeno neco co se nemá, že byli sníženy odvody apod. tak najednou nebude tak nestabilní, kdy jednou je dost aby si topolánek půjčil skoro 30miliard, či klasu 200 a jindy je v minusu 8-9miliard a hlásá se, že je potřeba reformy=privatizace...

To co píšeš ty, by stabilizovalo systém hned, ale to nikdo nepotřebuje...

Zatím bez slepic

Ti co pracovali v zahranici tam platili dane a meli by dostavat stejne jako ti co byli tady nebo proporcne podle zahranicniho systemu. Alespon v EU.

Skutecny duvod privatizace duchodoveho systemu je, ze na tom banky poradne vydelaji a cas od casu ho pekne vytuneluji. - To chtel Drabek, to se stalo v devadesatejch letech, to se stalo za krize v USA a vlastne cikani a uprchlici jsou taky v podstate jen tunel.

Zatím bez slepic

No to joooo, ale lidi musí mít důvod, aby to chtěli, že je ty banky okradou... Myslíš, že stačí říci "důchodovej systém funguje, ale kamoš bankéř chce ty miliardy pro sebe, tak vás přesuneme do té banky, souhlasíte" a odpovědí bude "ano, s radostí se necháme obrat, žijeme proto, abychom zapaltili vašemu kamošovi jachty" :D

Jinak platí, že 35splníš, když proklážeš že jsi dělal aplatil důchd třeba v Irsku, ale pak ti vyplácí jenom poměr 10-25, podle let co jsi tam kde odpracoval a zbytek ti dolací irsko ;)

Zatím bez slepic

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

ktory jednoznacne pozna nepriatela a pozna jednoduche a jasne riesenie. Bez skusenosti bez statistiky bez jasnych cisel ale s neotrasitelnym presvedcenim presvedcenim. Opakujem. Skuste si to. Ja poznam obidve strany. Nechapem preco by tuto skusenost nemohol ziskat aj niekto iny. Toho havire sem neplette (ja si ich vazim). Ten je mimo misu.

Zatím bez slepic

Minulej týden jsem seděl u holiče a kluk předemnou s ebavil s holičkou, oba dva OSVČ a notovali si, že nechtějí být zaměstnaci hlavně protože by museli chodit pravidelně do práce bez toho, aby oni rozhodovali kdy mají volno. Ani jeden neříkal něco o "ručení majetkem" apod. , osobně hádám, že drtivá většina si toto ani neuvědomuje ;)

Nejsi OSVČ, ale nemáš nani přehled co reálně je...

1) (Pominu, že si spíš myslíš než dovolenou, placenou dovolenou) Vezmu doslova OSVČ nemá dovolenou nebo si ji sám nevzdal? Kdo zakazuje OSVČ ji mít? Můžeš citovat zákon?

2) Musí si připlácet za nemocenskou? Fakt? Musí si ji vůbec platit nebo prácě, že mají práco ji neplatit a "doplácení" je vlastně, že si ji můžou platit... A zde přidám, že si určují i výši a je pouze jejich odpovědnost, zda si ji zaplatí anebo budou sázet "sportku", že se jim nic nestane co by je vyřadilo třeba na rok z pracovního procesu... Tedy, kde je napsáno "že si musí připlácet"?

3) Administrativa? To nechápu už vůbec, specializace uvnitř firmy kde je víc zaměstnanců je právě specializace, kdy jeden dělá pouze "administrativu", druhej "projekci" a třetí "to udělá" vs OSVČ, kterej toto dělá všechno sám ne protože je chůdák co jedinej má tu administrativu... To papírování mají i ty zaměstnaci, ale např. ten co kope z tou lopatou to nemá, protože dělba práce.... ;)

4) V rámci stavebnictví, četl jsi ty novoty co zavedli, jako je novej zákon o BOZP atd.? Víš, že už neplatí například to, že za tvoje pochybení může jenom firma a ručíš i ty jako stavbyvedoucí atd.? ted, že už je v některých profesích ona odpovědnost narovnána, že OSVČ není jedinej ve státě co ručí? Třeba i ti jednatelé dneska už nic nechou poslat písemně v rámci velké firmy, protože ručej celým majetkem a tak se příkazy v rozporu se zákonem dávají ústně... ;)

5) Měl jsem na toto téma hovor s kamošema u grilování, kteří vedli podobné kecy, ale oni byli OSVČ a kázali mi ještě bludy jako třeba "toto odvádí zaměstnavatel a toto zaměstnance" a na otázku, že toto jsou náklady nazaměstnace a je to pouze "škatulka", ať mě vysvětlí co kromě pocitu, že ty peníze si nemůže nechat, jakej je rozdíl, že to je ve škatulce 1 a ve škatulce 2 ač jeden ekonom tak blekotali něco o "různých zdaněních", kdy jsem řekal, ale to je furt v "nákladech na zaměstance a pouze podškatulka", tak to přešlo až k tomu, že jsem se ptal , proč ty si můžeš dát oblečení do nákladů a já jako zaměstnanec ne?

Závěr:
Já nekritizuju OSVČ, otec je, mátinka byla, já vím, že kdyby to nedělali a vše platili jako zaměstnance, byli by blbci, ale nemám rád, bludy co někdo píše a říká, třebas jako ty o té nemocenské nebo, že nemaj dovolenou...

Zatím bez slepic

Vždycky mě nadzvednou kydy o tom,že OSVČ nemá dovolenou atd. Já už jsem v důchodu (74 let) a od dubna do listopadu trávím důchod na chatě ! Kolem mě jsou na chalupách OSVČ (pivovarník , hospodský atd.) ! Takže mám přehled o tom,kolik dnů je vidím trávit na chalupě ! A o takové době dovolené jsem si jako zaměstnanec mohl nechat jen zdát ! Jde stoprocentně o 50 dnů za rok !! A pokud jde o daně ? Tak neplatí nic -protože nemají údajně zisk ! A přitom během 5 roků investují do nemovitostí a věcí movitých několik milionů !!
Toš tak !

Zatím bez slepic

To jsou zase kecy o OSVČ, Pepo Slámo.
Když jsem se tak kolem padesátky dostal do stavu "!nezaměstnatelnosti", stal se ze mne OSVČ. Do té doby jsem měl asi dost vysoké příjmy a tudíž i odvody do všech možných státních systémů, protože mi stát vypočítal loni na podzim starobní důchod něco přes 21 tisíc české měny. "Někerý lidi říkaj", že to je u nás dost nadprůměrné, ale skutečnost je taková, že prvek zásluhovosti je u státních důchodů robustně potlačen ve prospěch "solidarity", takže ti nemakačenkové s průměrným důchodem vlastně berou důchod neúměrně vysoký na můj úkor.
A když mě už nikdo nechtěl zaměstnat, tak jsem se zaměstnal sám, stal se OSVČ a za tu dobu našetřil na stáří nějakou cifru s číslem na začátku a šesti nulami. A ten bezstarostný zaměstnanec (Pepa Sláma) teď na mě plive, co že jako jsem to za zločince.
Kdybys byl býval nešel před lety zvonit klíčema na náměstí, možná bys byl dnes šťastnější a spokojenější. Vycinkal sis to, že se má každý o sebe postarat pokud možno sám.
Já to udělal. A co ty?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hmm, přečetl jsem si co jsi napsal a mám dvě otázky

1) Víš jak fungoval důchodovej systém z aCaK až jak funguje dnes? Dám jenom dva příklady co platilo do porevolučních vlád už od CaK, ze systému dostávali peníze jenom ti co platilil důchodovej systém, tedy příklady lidí co v 50letech měli malé důchody nebyla až na výjimky pomsta zhrzených komunistů, ale prostej fakt, že neplatili do systému, za další do Klause paltilo, že ten co 30měl úraz co zabránilo chodit do práce nebyl placen z důchodovýho systému... Po Klasusovi platí, že dnem důchodového věku je placen s těchto peněz... Dále jsi dost starej, aby jsi pamatoval, že pokud jsi do určitého věku neměl děti, tak jsi začal platit vyšší sazbu na důchod, kde se narovnávala situace mezi lidma jako je vidlák co má 5 dětí a lidma jako Macron co nemají ani jedno...
Ten systém byl dobře nastavenej a piloval se víc jak 100let než nastala doba "co jsi vycinkal" a celej systém doslova rozmrdala a bohužel, lidi co nevé nebo nechtějí vědět, jak fungoval systém dokud fungoval jako měl pak jako ty demagogicky říkaj, že je naprd, že se každej má starat o sebe, protože je prej základní nastavení špatně a nechtějáí vědět, že "přílepky" ho rozmrdali...

2) Solidarita je blbsot a každej se má udělat pro sebe, takže jsi pro zrušení i zdravotní solidarity nebo tu už nééé, protože přeci budeš starej a nemocnej a do stojí prachy? Solidaritu nepřijmeme jenom tam, kde jsme právě ti co platíme víc, protože jsme měli štěstí na školy, štěstí na zaměstnání, štěstí na příležitosti, štestí na zdraví atd...?
Když jsme u toho, známá dělal "právní zabezpečení" sjezdu doktorů, kde probírali i to co se fakt nejvíc platí ze zdravotního pojištění. V TV je nám předkládáno, že za to můžou nemoci z práce, rakoviny, dědičné choroby, atd. Přitom nejvíc dojí systém např. léčení zlomenin z lyžování apod. tedy nemoci nééé protože příroda je plná bakterií a každýmu rodiče nenaděli dostatečně dobrej genom, ale "zábava lidí". Tedy Gerde, pokud vezmu co psal vidlák, jak prožívá svůj život, tak pokud jsi ty chodil lyžovat, jezdil nakole apod. tak jsi vlastně stejnej parazit jako ty co chlastasj nebo kouřej a lidi jako Vidlák dolácejí na svoju solidaritu s tebou... NEBO zde si řekneme, že přeci třeba lyžování je lidské právo a tak musí Vidlák být solidární z dobře vidělávajícím Gerdem, který přeci není stejnek parazit na solidaritě jako ten co hulí nebo chlastá, protože ti co chlastaj jsou odpad... V reálu, ale dojí systém stejně...

3) A za další, Pepa podle toho co napsal neobviňuje OSVČ jako přímo osoby, ale obviňuje systém, takže mu i vkládáš a vyčítáš co nikdy nenapsal, takže i to co mu vlastně vyčítáš, že tobě Gerdovy OSVČ nadává... To není pravda, co víc číst obsah než vidět "OSVČ paltí mín"=nadávaj mě osobně a nikdy, opravdu nidky nenadávaj na systém...

Zatím bez slepic

A to zas ne! Já lidi na ta náměstí neposílal, já to fakt nebyl.....
Současný systém jsem ani nevymyslel, ani neprosazoval. Vzal jsem ho jenom na vědomí a přizpůsobil se mu. To je pravda celá a holá. Z cancu Pepy Slámy jsem vyrozuměl, že žábou na prameni úspěšného rozvoje naší země jsou OSVČ, s čímž nesouhlasím. To byla odpověď na otázku první a podotknutím, že důchodový systém za C a K mocnářství mne může zajímat jen akademicky. Ten současný znám natolik dobře, že vím, kterak je potlačen prvek zásluhovosti a naopak umocňován prvek solidarity. A Burešovy návrhy k tomu směřují. Jen všichni pěkně do průměru, ať je s nimi pokoj. V práci i v penzi.

K otázce druhé.
Jako OSVČ si platit nemocenskou je naprostá blbost, protože existují komerční pojistné produkty toho druhu, které jsou daleko efektivnější. Proto jsem je využil. Takže ne nějaká "sportka" (ta je pro blbce), ale pojištění třeba od 30.dne nemoci. Zjednodušeně: angínu nebo chřipku si odmarodím za své, infarkt za peníze pojišťovny. Zda má brát zaměstnanec peníze za první tři dny nemoci nebo nikoliv mi přijde při mém druhu uvažování legračním problémem. Na téma solidarita jen tolik, že solidarita:
1. má mít své meze
2. jde-li o solidaritu, nemůže být vynucována. Je-li vynucována, je to jen mocenská páka státu (že stát je organizované násilí svoji platnost neztratilo)
3. jistá míra solidarity v každém lidském kolektivu je nezbytným předpokladem k jeho úspěšnému fungování. V našem konceptu civilizace ovšem dílem hypertrofovala ve vztahu ke střední třídě (Zaplať! Zaplať! Zaplať!), dílem zcela vymizela ve vztahu k nejbohatšímu cca půl procentu.
4. nesolidární tedy nejsou OSVČ, ale jiní. Souhlasím ale, že kritizovat OSVČ je snazší.

K bodu tři. Vlastně jsem to už napsal výše, tak jen pro zopakování. Před třiceti lety si bandasky vycinkaly staro/nový systém, tak ho mají. Všichni si mysleli, že oni budou ti úspěšní, ale nějak to nezafungovalo. Já ten systém nevymyslel, prostě jsem se do něj jen vešel. OSVČ můžete stokrát více zdanit, třeba i zlikvidovat, ale na postavení zaměstnanců (hlavně v těch nižších kategoriích) to k žádné pozitivní změně nepovede. Pes je zakopaný někde úplně jinde.

Zatím bez slepic

Ad1) Každé meze mají své hranice, ale o všech, úplně ovšech se dá prohlásit, že vždy se někomu nelíbí...
Ad2) Hmm, a co solidarita v rámci ochrany veřejného prostoru, násilníci atd. ta je vynucována, ale zde ti to nevadí? Co solidarita v rámci zdravotní péče nebo nevadí, protože když půjdeš na operaci, tak je super neplatit mega? Ale solidarita na důchody, kdy jsi v postavení, kdy máš hodně, tedy se vracíme k bodu 1 ti vadí, protože meze jsou nastaveny tak jak se ti nelíbí... Takže opět to není o solidaritě, ale o mezích...
Ad3)Teď jsem zaskočen, ty mi tvrdíš, že solidarita v rámci kolektivu musí být, aby mohl fungovat, ale nikdo ji nesmí vynucovat ad2 kde píšeš "nemůže být vynucována"? Fakt chceš napsat, že společnost co nevinucuje svá pravidla přežije...
Ad4)A kde jsem toto řekl? Já napsal, že systém je nastaven tak, že to umožňuje a lidská podstata je taková, že je blbej kdo nevyužije, ale viz bod3, že sám přiznáváš, že nesolidarita ničí společnost, ale neshodnem se jaká...

Ale nikdo nepíše, že to změní postavení zaměstnaců, zde se mluví o vyrovnání podmínek, což jsme někde jinde obsahově i když ve stejné škatulce práv zaměstnaců...

Pes není zakopanej jinde, jako vždy je to o rozděl a panuj. To se nejlépe děje, když velkou skupinu co tě ohrozí rozdělíš na menší dvě co jdou po sobě a nejlépe tím, že jednu zvýhodníš naúkor druhé... Takže se neshodnem, je to i o tomto, ale je to i o dalších věcech, ale napsat, že jedna s toho vmůže vypadnou , protože přeci vyřešením jednoho ze 100problému nevyřešíš celej problém je blbost, vyřešit musíš všech "100" problémů...

Ale pokud víš včem je zakopanej pes a není to o rozděl a panuj, tak se nechám rád počit ;)

Zatím bez slepic

Pojal jste to zeširoka. Ještě tam zamotejte vesmír a bude hotovo.

Zatím bez slepic

Inu, komplikovane problemy nemaji jednoducha reseni. Alespon uspokojujici ne.

Zatím bez slepic

Tak můžu ze široka pojmout vaši široce tvářící se odpověd, která je pouze o jednom bodě, ale který se kreativně rozepsal do více bodů :D

Tak jistě, když někomu jednu věc popíšete 10názvy, 10věcí tím nevznikne, ale popis jednotlivého názvu pák dá široký popis toho, že vlastně píšete o jednom ;) Holt mám taky praxu s korporátu, nedám se obelhat hezkou řečí, ž eje něco složité a chápu i odpovědi o vesmíru, prostě není odpověď :D

Ale jsem zvyklej, když pak s hezčí odpovědí onež jste dal vy odejde německej šéf a dál je to přesně jak vaše odpověĎ tihoooooo, nikdo se už k dané věci nevyjádří ;)

Zatím bez slepic

Assi,

bez obav, já osobně zdravotní a sociální systém podporuji tak vehementně, že jsem snem každého důchodového a zdravotního pojištění. A protože se mně vyhnuly Vámi uváděná zranění zlomeninu jsem ještě neměl, neboť má kostra připomíná vápenec, těch pár drobtů co jsem kdy vyčerpal ze systému, jsem si bohatě předplatil.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale to já taky, když spočítám má dáto/dal, ALE tak nějak si uvědomuju, že systém solidarity založení na statistickém rozložení prostě v principu musí obsahovat jedince jako VY, co paltí, ale nevybírá a pak má pocit, že bohatě přeplatil, ale v důsledku nepřeplůatil, jenom zaplatil "pojištění", když by se něco...

A to samé i ten systém důchodovej, je vlastně jenom statistika o tom, že si zapaltíš, že když budeš mít štěstí a dožiješ se 120, že vezmeš víc než si dal (jako když si zdravej) vs někdo koho druhej den co šel do důchodu přejelo auto...

Lidi jenom nechcou vidět, že všechno je to o štěstí a myslí si, že systém je pouze o "dobru", přitom ten druhej je založen na tom, že "sázíš na to, kde na statistické křivce bude tvoje úmrtí", jako by jsi sázel sportku...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pracovní sílu neseženete už ani ze zahraničí. Možná pár Bulharů. Těch blbějších na jazyky. Jinak ani náhodou. Rumuni z pochopitelného důvodu směřují do zemí s jazyky ovlivněnými latinou (I, E, F, mnohem méně UK a ještě míň D). Ukři berou útokem Polsko, které má mnohem kratší čekací lhůty. A samozřejmě, o naše platy už jaksi nemají moc zájem. Jsou jednoduše nízké a zdražuje se všecko, na co se podíváte. Jinak české a slovenské jazykové menšiny z výše uvedených zemí plus Srbsko a Chorvatsko vysává slovenský automotive, ten bere všecko.
Takže s tím jste vedle, jak ta jedle.
Produktivita je nízká, protože stát nutí firmy dělat pí****ny non plus ultra. Tisíce ouřadů kontrolují a buzerují firmy kvůli zasranému papírování. EET je jen jedna z posledních kapek. Od doby, kdy jsem začal podnikat, je nárůst účetních a administrativních prací kvůli státem vymyšleným a kontrolovaným nesmyslům a zbytečnostem asi 150 procent. Tedy namísto jednoho člověka musím živit dva a ještě půl kusu!!!

Zatím bez slepic

Targusi,
pojal jsme to z mezinárodního hlediska a z hlediska vývoje platů. Samozřejmě máte pravdu, že byrokracie ve státní správě je neúnosná. Jenže podobně to mají i v tom Řecku, Itálii a Španělsku. A je to také jedním důvodem (zdaleka ne jediným a hlavním!), proč jsou na tom tak špatně. U nás je přebujelá státní správa financována také z nízkých platů zaměstnanců. Ten počet je konstantní. Nárůst byrokracie je neuvěřitelný a opravdu nejde jen o EET. Do budoucna se poměr lidí placených v podnikatelské sféře vůči státní sféře nemůže vyvíjet stejným způsobem. Jednoduše lidí placených ze státní sféry je moc. Aby měl nárůst platů efekt, musí počet lidí placených ve státní sféře (a rozpočtové také) minimálně stagnovat nebo klesat. Při nárůstu platů u podnikatelů by následoval nárůst platů u státu. Za vlády ČSSD se trend obrátil a pracovat pro stát je tak v některých profesích výhodnější než pro průmysl.
Co se týká Ukrajinců, tam nemáte pravdu. Zapomínáte, že Ukrajina má asi 44 milionů lidí a prakticky nemá, jak je uživit. Část odešla do Ruska, hodně jde do Polska, na Slovensko. Ale Ukrajina je velká a při tak obrovském počtu lidí jich dost má zájem i o práci v ČR. Je to pro mnohé z nich jediná možnost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

pouze popisuji aktuální stav, jaký je v mém blízkém okolí, potažmo v oboru dopravy a logistiky. A samozřejmě to je také dáno lokalitou - nejmenší platy v ČR. Kdo z Ukrajinců může, balí to a zdrhá z Česka, anebo aspoň ku Praze. (Přesně tak, jak to dělají naše děti.)
Samozřejmě že to není nějaký alarmující stav. Spousta z nich už tady má rodiny, přátele. A naše mzdy přece jen nejsou zdaleka tak zoufalé, jako za Užhorodem, takže mnozí to zkousnou a zůstávají. Ale mladí, kteří sem přijdou sami, jednoduše zvednou kotvy a jdou jinam.
Pokud už mám popsat nový "zajímavý" trend v nákladní dopravě, stěhují se sem rumunské firmy, skupováním českých firem, které mají ekonomické potíže. Řeší tak problém nutnosti prokazování trávení týdenních odpočinků řidičů mimo kabinu kamionu - nádherný příklad debility Ojropských politiků s Andělkou v čele.

Zatím bez slepic

Targusi,
o skupování přepravců Rumuny jsme nevěděl. Děkuji za zajímavou informaci. Ukrajinci se chovají zcela pragmaticky. Do ČR přišli za platem a když je jinde vyšší, utečou tam. Totéž se stane s muslimskými imigranty vnucenými do ČR. Utečou do Německa. Ukrajince ta pracovní migrace zachraňuje před nezaměstnaností doma na Ukrajině. Jsou jich miliony, kdo odešli. A zdaleka ne všichni se ještě vrátí na Ukrajinu zpátky.

Zatím bez slepic

A máš někoho na slovensku, aby jsi to porovnal s temním situací? Bratránek je kamionista, ale na slovensku a když se bavím sním, tak on popisuje hlavní problém "v ceně dokladů" v závyslosti, že už odchází ročníky co to měli z vojny a najednou už za branou nečeká 10lidí.
Nebo popisoval situaci, kdy už je na stará kolena otrlej, jako dnešní mladí u nás, kdy mu slíbili, že nebudou přesčasi, jízdy do zahraničí apod. A hned drunej týden dostal příkaz o víkendu jet do německa a že prej si hooodně vychutnával pohled majitele firmy, když mu na ten příkaz řekl, že dává výpověť s platností ihned vědom si toho, že nejsou řidiči (a do týdne dělal jinde).

Ale na ty rumuny se ho zeptám, zda je to tak i na slovensku

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

já to celý nečetla, je to na mně moc anorganický, tyhlety vědy. Ale všimla jsem si jedné věci - jak se začla loni v tisku přetřásat nehanebná situace pokladních a vůbec, zaměstnanců všech těch Lídlů a Bill, pamatujete? Ani se zas tak moc neřvalo, jen tak nějak pohoršovalo a hele - NAJEDNOU tam dostli všichni přidáno! A nejen pár stovek, ale rovnou o dobrou třetinu, panečku.
Takže odpověď na otázku "kdy tu budou stejné platy" patrně zní - až budeme vřeštět a pohoršovat se stejně, jako odbory v Německu.
A na námitku, že "nepodáváme stejné výkony jako Němci" vytáhneme statistiku Eurostatu. Tedy já ne, já ji bohužel ztratila.
Před pár lety se snažili v Počernicích zrušit divizi nějakého auto-koncernu, co vyráběl volanty a podobné; proč? Protože měli nejhorší výkony? Ale prd - protože měli nasmlouvaný jen dva platy odstupnýho a v korunách, kdežto Němci jich měli dvanáct.
Napřed se jim to jen tak zrušit nepovedlo....tak tam poslali destrukční "tým" (nevím, proč se to nejmenuje poctivě komando) Tak tomu skutečně říkali - no a to byli odborníci na slovo vzatí, pokud vím, zadařilo se jim.
Takže až si budou zaměstnanci tohle všechno uvědomovat, tak si myslím, že je začnou zaměstnavatelé i uplácet.

Zatím bez slepic

Lupi,
faktem je, že odstupné nebo blízký termín konce pracovní smlouvy na dobu určitou, hrají při rozhodování o propuštění zaměstnance zcela zásadní roli. Vůbec to není o nějakém výkonu.
Zaměstnanci pochopitelně musí tlačit sami na vyšší mzdy a mají jen 2 možnosti. Přesvědčit současného zaměstnavatele, aby jim plat zvýšil, nebo si najít lépe placenou práci a v ní si dohodnout vyšší plat. Pro zaměstnavatele je výhodnější domluvit se s odbory a zvýšit plošně plat všem, než aby mu nejschopnější utíkali ke konkurenci. Naopak zaměstnavatelé, kteří nabídnou slušný plat, si mohou vybírat z uchazečů. Obecně platí, že chytrý zaměstnavatel udržuje platy na úrovni o 5-10% vyšší oproti průměru lokality. Pak nemá problém se zaměstnanci a může si vybírat ty nejlepší. Ovšem většinou dojde k místní dohodě personalistů, že si navzájem nepřetahují zaměstnance a drží všichni stejnou úroveň platů. Pak zbývá jen dojíždět za prací do jiné lokality.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

veřejný tlak - přetřásání v médiích a pohoršování tamtéž. To mi přišlo, že zaúčinkovalo daleko líp, než tlak zaměstnanců - předpokládám, že tam se nějaká výmluva vždycky najde, proč nezvyšovat. Ale být vláčen v tisku - to je už jiná.

Zatím bez slepic

Netuším, zda by měl tlak v médiích účinek. Obvykle si zahraniční centrála nic nepřečte, lokální deníky nečtou. Možná zveřejnění v domovské zemi centrály by mělo smysl.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale v případě zaměstnanců těch velkopotravin byla ta návaznost do očí bijící, proto tak uvažuju.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Naprosto perfektní článek na moji narážku o nízkých platech a tím i malých odvodech do všech fondů.
Můžu jen poděkovat,na doplnění nemám dost informací.
To právě ten problém o OSVČ a jejich odvodech,mluví nejvíc ti co to nezkusili,nepodnikají a už vůbec neznají starosti a práci kolem toho,jak i píše pan Targus.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji, pane zemědělče,
pokusil jsme se vypíchnout hlavní globální jevy, které mají vliv na výši platů zaměstnanců. OSVČ jsme v článku pominul, protože by to bylo na mnohem delší a složitější úvahy.
Ale dočkáme se, teoreticky kolem roku 2030 doženeme Německo hospodářsky.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Máte pravdu,teoreticky,ale ne prakticky i když k té stagnaci mají nakročeno.
Bylo to někde napsaná,stát je živ jenom z daní,všechen čistý zisk firem,korporací,bank,je vyváděn ven a když víme,že i daní v daňových rájích,tak pak stát nemá nic.Také víme,když už,tak si to akcionáři rozdělí v nákladové položce firmy.

Zatím bez slepic

Pane zemědělče,
ale daňové ráje existují už nyní a stát tedy hospodaří s tím, co se mu podaří získat z daní zaměstnanců. to je na mezinárodní úroveň, aby se skupina států dohodla a převody peněz do daňových rájů zatížila zvláštní sazbou z obratu. Pak by se firmám vyplatilo danit nebo více investovat v ČR.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych se trochu pověnoval pojmu efektivita - když je všude plno obstrukcí a sraček a voserů a povinného budižkničemovství, lze to pojmenovat, že činnost není (a nemůže být) dělána efektivně.

A pak mi vychází, že efektivity se snaží dosahovat pouze člověk, pro kterého je jeho činnost tzv. "srdeční záležitostí". Pokud činnost není srdeční záležitostí, tak (což bude platit zřejmě u druhu homo sapiens univerzálně) vzrůstávává nezáživnost a nevraživost a společně s tím naprostá neochota cokoliv zlepšovat.
U komoušů jsou srdce tvrdá, u kapitalistů - pokud ještě nenastal stav "žádná" - jsou - jak čím dál více vidno - zcela rozbředlá až naprosto sračkoidní -> samozřejmě s neodvratnou tendencí směřovat k prázdnotě čili "žádné".

A hle tedy, výhled do budoucna, tělesná bytost bez srdce (hárdvérově umělá pumpa pro cirkulaci krve už je, stačí ještě pochrochtat řídící softvére a energetické napájení).
Takže zase neblahý výhled "s keply ku lepším zítřům" ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Předně, obsah mne tak rozhodil, že jsem myslel, že se Vidlák dal na ekonomiku a přiřkl jsem mu autorství. Tudíž omluva Vidlákovy a veškeré výtky musím přesměrovat na Gerda.

Dovolím si po vidlácku, tedy naprosto primitivně, sdělit důvody omylů pisatele.

Laická veřejnost má jakési povědomí, že existuje někdo, kdo ty mzdy brzdí a nechce je zvýšit.
Kupodivu tomu tak není, neb mzdy jsou dány jen a jen ekonomickými možnostmi celku a schopností zaměstnanců, nebo jejich odborových předáků si mzdy vymoct. Přirozeně v ekonomických mantinelech.

Jelikož jsme po sametovém podvodu byli bez kapitálu a musela proběhnout privatizace, protože kapitalismus, a nikdo z našinců kapitál na zkapitalizování ekonomiky neměl, zkapitalizovali naši ekonomiku ti, co kapitál měli, což byli kapitalisté ze zahraničí.
Proto odchází z naší ekonomiky 200-300 miliard. Toto je první z důvodů nízkých mezd. Pokud nebudeme mít vlastní kapitál, budeme na tom mizerně stále stejně, proto, že se zde výnosy z kapitálu nespotřebují - neutratí.
Pokud navíc přijmeme EURO, vlastní kapitál nikdy nevybudujeme. Kapitál se nadobro zaparkuje u těch, kteří jej měli do současnosti.

Je pravda, že již jsou ekonomické možnosti na zvýšení mezd, ale zde sehrávají nešťastnou roli odborové centrály a po vzoru socanů se vlýsali ke kapitálu a na účel k čemuž jsou zřízeny, se vybodli. Již nehájí zájmy svých odborářů, jež je ještě stále kupodivu pitomě vykrmují svými příspěvky, ale mají to jako přestupní stanici do "vysoké" politiky.

Dělná třída, moderně dostávající honosné označení jako třeba manažerů skladů, ztratila své zastánce - odbory a diví se, že jim nikdo nechce vykřičet vyšší mzdy. Marx se musí k této nerevoluční pasivitě dělné třídy, otáčet v hrobě. Pokud si navíc dělná třída volí ty, co je politicky nezastupují, těžko je jim pomoci.

Žádný kapitalista nedá ani o korunu navíc na mzdy než musí opět ze dvou důvodů. Jednak by si dělná třída moc vyskakovala, a umenšovalo by to jeho zisky. A jelikož zisk je Bůh, kapitalista budě dělat vše, aby se nezmenšoval.

Chceme li vyšší mzdy musíme jít s prosíkem k Marxovi a jeho praktikám. Vybojovat si je. Zisk se Bohovi vymkl z jeho vlády.

Zatím bez slepic

Samozřejmě absolutní souhlas s výše napsaným.
Malé doplnění, naše ausland firemní matka, která je sice sama ve ztrátě, je nespokojena s našimi odvody. I po odvodech sice ve ztrátě nejsme, ale ten zisk se jim zdá malý.
V Německu na svoje kolegy v nových zemí EU uplatňují ekonomický zákon o neustálém růstu zisku, něco jako perpetum mobile.

Zatím bez slepic

Samozřejmě absolutní souhlas s výše napsaným.
Malé doplnění, naše ausland firemní matka, která je sice sama ve ztrátě, je nespokojena s našimi odvody. I po odvodech sice ve ztrátě nejsme, ale ten zisk se jim zdá malý.
V Německu na svoje kolegy v nových zemí EU uplatňují ekonomický zákon o neustálém růstu zisku, něco jako perpetum mobile.

Zatím bez slepic

Věštče,
ale já jsem nepsal, že by někdo záměrně brzdil mzdy. Nejsou jen nastaveny podmínky pro jejich zvyšování, přestože ekonomické údaje už dávno napovídají, že prostor pro vyšší mzdy zde je. A z nízkých mezd a z nich placených daní vyplývá nedostatek financí ve státní kase. Vlastní kapitál k vyšším mzdám nepotřebujeme, protože dnes je stejně kapitál mezinárodní. Dokud bude EU a její jednotliví členové tolerovat daňové ráje, příjmy do státní kasy z firemních daní se nezvýší. Ekonomové a zaměstnavatelé obvykle argumentují, že růst mezd by měl následovat až po růstu produktivity práce. Jenže ta produktivita práce zde už je, jen je cíleně zkreslena odvody do zahraniční centrály. Znám firmu, kde zaměstnanci s postsocialistických zemí mají dvojnásobné cíle oproti zaměstnancům ze starých zemí EU. Prostě mají Češi makat dvakrát tolik než Němci, Francouzi, atd.
Jsou zde jen dvě možnosti růstu mezd - buď zaměstnanci dostanou přidáno poté, co si vyšší nárůst vyvzdorují navzdory zahraniční centrále nebo odejdou za lépe placenou prací jinam. Obvykle ale mají personalisté v dané lokalitě průmyslové zóny mezi sebou dohody, že si nebudou přetahovat zaměstnance. Takže zaměstnanec se musí za prací odstěhovat jinam, a mnozí to už dělají.
Odliv je znát především u mladších ročníků, které už znají perfektně jazyky a odchází pracovat do zahraničí za tamní platy.
K nárůstu mezd nakonec dojde, ale je zapotřebí prvotní impuls, aby se ta lavina dala do pohybu. V dané chvíli chybí a roli pro takový impuls by měli mít podnikové odborové organizace.
Má úvaha výše jen ukazuje, že i v mezinárodním srovnání jsou podmínky pro růst českých mezd splněny už nyní. Jen ta realizace pokulhává.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Souhlas gerde. Dám přímo příklady.

1) Rakouská firma, jedna hala jedna v Rakousku jedna na slovensku. Nastala situace, kdy se opravovala rakouská hala a protože do bylo bůízko, tak rakušáci chodili dělat do stejné haly jak slováci. Reálně se tak ukázalo, normy slováků o 75procent vyšší, ALE zároveň zmetkovitost byla nižší nejen normou, ale i fakticky kvalitou práce slováků... A to jak rakušáci čuměli a pak přestali komentovat, že slováci jsou něco mín...

2) Německé firma, Lídl, platy prodavaček, kdy prodávané zboží v ČR je dražší... Efektivita, produktivita atd. Proč průměr je menší u nás vs neměcko, kde je ta vyšší efektivita neměcké prodavačky ;)

3) Západní čechy, kdy platilo heslo "za branou je deset co čekaj na tvoj emísto" a dnes nadávaj, že ten člověk i když má ačko nedojde do práce a za vyšší mzdu ve vedlejší hale maká za víc=co nedělají odbory, dělají sami lidi, že prdí na "podnikatele"

4) dodělávám si kvalifikacu a spolužák ej boreček 7měsíců po škole, v práci mu mistr slíbil navýšení mzdy o 2ticíse, když půjde na školení a pak bude zaučova tostatní. Vrátil se ze školení a zeptal se kde jsou ty 2 ticíce, mistr, že do ba je zlá atd., tak dal hodinoovu výpověď a mistr čuměl a teď má zaměstnavatel nového člověka co se zaučuje a půl roku bude mít nižší výtežnost než u zaučeného a riziko, že mu zase uteče ;)

Souhlas s tebou Gerde a minimálně u Lídlu nemusím číst tabulky a grafy a až na ekonomy a blázny vidí každej, že výkonost a ziskovost českých firem dovolují vyšší mzdy a to o hodně, ale jaksi nikdo je nechce dát, dokud nepřijde generace, která si řekne, holt ty kecy po revoluci o odborech a boji za mzdy neznamenají, že když za ně bojuju, že jsem skurvenej komunista, ale jsem člověk co ho zaměstnavatel nechce zaplatit a tu nálepku komiunisty mi dává, protože je pěknej zmrd...

Zatím bez slepic

Assi,
ta generace, která si říká o vyšší mzdy, už přichází. A tentokráte čumí zaměstnavatelé. Např. VW Bratislava loni, kdy stávkovali za lepší mzdy. Nebo Škoda Mladá Boleslav loni a letos.
Prostě prostor pro vyšší mzdy zde je a zaměstnanci nemohou donekonečna utahovat opasky, aby si státní kasa dobře žila.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy to berete jako programování. Jsou li "podmínky pro růst českých mezd splněny" budou se zvyšovat. To je fatální omyl. Nebudu jej rozpitvávat, neboť, pokud současně píšete i "Vlastní kapitál k vyšším mzdám nepotřebujeme, protože dnes je stejně kapitál mezinárodní.", pak nechápete funkci kapitálu a je vcelku jedno jaké jsou argumenty.

I když je ekonomika stejné náboženství jako křešťanství, má na rozdíl od něj alespoň základní logické důsledky ověřené žitím.
Nemáte kapitál zůstanete chudý. Berte to z jakékoli strany, ale nadále platí: bez peněz do hospody nelez. Toto je například jedna letitá moudrost našich předků ověřená skutečným životem. Vy ji popíráte a s tím se nedá nic dělat.

Zatím bez slepic

Věštče,
takové zkreslení informace Vás není hodno. přečtěte si ještě jednou, co jsem napsal. I když už jsou dávno splněny podmínky pro růst mezd z ekonomického hlediska, přesto se stále nekoná.
Kapitál je skutečně mezinárodní. Podívejte se, kolik firem vlastní Francouzi. Už jich moc není, většina je mezinárodních. Obdobně Německo, i když tam je těch rodinných firem ještě stále dost, i když už jsou prodávány různým finančním skupinám. Takže kapitálem to opravdu není. Němcům a Francouzům pomáhají pobočky v ČR, Polsku, Maďarsku, Slovensku. Tam vznikají prachy na vysoké platy v Německu a Francii. Zjednodušeně - jsme kolonie se vším všudy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zdravím pane Kodet, ten věštec, to je nová reinkarnace?

Zatím bez slepic

Uklidním vás, zcela určitě nejsem Kodet. Mám úplnějiné civilní jméno. Pokud máte připomínky k textu, jeho obsahu či správnosti, prosím pište a neukazujte prosím tak okatě, že jste pitomec.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nechci Gerde zpochybňovat váš rozbor, ale je třeba si na rovinu říct, že každé případné radikálnější zvýšení mezd bude mít s nejvyšší pravděpodobností za následek zvýšení nezaměstnanosti. To, co k nám láká firmy, investory, je relativně nízká cena práce a přitom velice kvalitní vzdělání, nehledě na blízkost Německa. To vše má za následek naší relativní "konkurenční výhodu" oproti srovnatelným středo či východoevropským státům (nehledě na Čínu a Indii). Pokud budeme mít průměrný plat dle vašeho výpočtu, tak je to samozřejmě možné, ale o tuto konkurenční výhodu přijdeme a hodně firem od nás odejde. A nejde jen o nějaké montovny - z Brna například před lety odešel Alstom a ukončil tak provoz části bývalé První Brněnské, to rozhodně nebyla montovna. A bylo to v době s ještě nižšími platy, než jsou dnes... Takže já jsem sice pro zvyšování platů, ale je třeba s tím postupovat opatrně, aby firmy dokázaly postupně reagovat změnou svého portfolia na produkty s vyšší přidanou hodnotou. Radikální změna by dle mne měla velmi negativní efekt.
Pak je tu ještě druhý problém - konzervatismus našich pracujících. My nejsme moc zvyklí se za prací stěhovat, případně jít jinam a hledat lepší umístění, spousta dělníků, jak je znám, je ochotna dělat za méně a mít své jisté. Bohužel, to vede k malému tlaku na zaměstnavatele.

Zatím bez slepic

Tak pro mě technika, čím zareaguje do budoucna třeba firma Lídl, aby se jí zachovali zisky? Nebude spíše pravda v tom, že se bude muset srovnat s faktem, že bude mít ziska jako v Německu a ne xkrát vyšší jak v ČR dosud...

Ale nechám se poučit, v čem se bude muset změnit prodavačka v ČR vs prodavačka v německu, aby vyrovnala vyšší přidanou hodnotu, efektivitu, ziskovost a další věci v jakých zaistává :D Vidím to v elektřině, rozdíl ČR vs Německo nenií efektivita apod. žávsty, ale jenom změna, že prostě budou zisky jako v německu a bude to muset firmám, podnikatelům muset stačit...

Zatím bez slepic