Natchez Trace Parkway

Autor
Štítky

Neslyšeli jste o Natchez Trace (Natchezská stezka)? No, to nejste sami. Já se o ní dozvěděla až když jsme sem poprvé přijeli. Byla to stará indiánská stezka, později využívaná i vládou Spojených států protože umožňovala rozvoj pohraničí (Louisiana v té době ještě patřila Francouzům). Podél stezky vznikaly obchodní stanice a první osady, z nichž vznikala městečka, která existují dodnes. Stará Natchez Trace ztratila hodně na svém významu, když se zvýšenou měrou začala používat lodní doprava po řece Mississippi. Dnes na místě stezky vede Natchez Trace Parkway (součást národních parků) - silnice určená k rekreačním účelům. Vede z města Natchez v Mississippi do Nashville v Tennessee. Nesmí po ní jezdit nákladní vozy, maximální rychlost je omezena na 50 mil za hodinu (80 km/hod). Po obou stranách silnice jsou luční a lesní pásy, takže se cestující mohou kochat rozkvetlou květenou, a když mají štěstí, můžou zahlédnout pasoucí se srnky nebo hejno divokých krocanů. S Billem jsme ji projeli zhruba od Jacksonu po Tupelo, takže vím, že na této trase nejsou žádná velká převýšení a silnice představuje příjemnou projížďku na kole. Co chvíli narazíte na informační tabule upozorňující návštěvníky na zajímavosti toho či onoho místa. Některá místa jsou skutečně zajímavá, jiná stojí za starou belu. Tak se na několika místech podél Natchez Trace zastavme.

Pokud se napojíte u Jacksonu a pojedete na sever, stezka vás povede podél Ross Barnett Reservoir, kde si můžete vychutnat pohledy na vodní hladinu s rybáři jak na břehu tak i na člunech až narazíte na zastavení nazvané Boyd Site. Součástí je i místo "Three Mounds in One" (Tři mohyly v jedné). Tedy, abych pravdu řekla, uvidíte jen kopec. (V současnosti se majitelé pozemků "modlí", aby se u nich takové "kopce" nenašly, protože v tu ránu by to museli zakonzervovat jako kulturní dědictví Indiánů (v Mississippi jsou to především Choctawové). Kousek od nás je právě takový pozemek. Je to pole, uprostřed něhož trčí oplocený pozemek, tak 20x20 metrů - taky jedna mohyla. Dřív bylo běžné nacházet a sbírat kamenné hlavy šípů (arrowheads) a oštěpů. Dnes by se měly takové nálezy odevzdávat zástupcům indiánských kmenů a tak s tím nikdo nechce nic mít.)

První větší městečko, na které při stezce narazíte je Kosciusko. Obyvatelé Kosciuska mají heslo: "Nobody knows where it is, nobody knows how to spell it, nobody knows how to pronounce it, but it is wonderful here." (Nikdo neví, kde to je, nikdo neví, jak se to píše, nikdo neví, jak se to vyslovuje, ale je tu nádherně.) Městečko pojmenovali po generálu Tadeuszi Kosciuszkovi, jenže starosta v žádosti o přejmenování městečka z názvu "Red Bud Spring" chybně napsal nový název městečka, proto se městečko skutečně píše bez písmene "z" po "s", a aby toho nebylo málo, vyslovují to "Kázieskou". V turistickém centru u stezky si můžete odpočinout, podívat se na figurínu generála Kosciuszka, ale nemějte přehnané očekávání. Případně můžete objet nedaleké náměstíčko a vyfotit se se sochou generála. Každoročně v dubnu zde probíhá Natchez Trace Festival, kde probíhá prezentace skupin i jednotlivců. Součástí je i výstava veteránů (vozidel, ne vojáků).

Kde skutečně stojí za to se zastavit, je French Camp. Je to malá osada, která se pyšní malým skanzenem a internátní školou French Camp Academy. Když budete mít kliku, třeba zrovna bude probíhat nějaký festival. French Camp Academy je církevní škola. Většina studentů (např. děti misionářů, děti s problémovým chováním atp.) je ubytována v areálu školy na podobném principu, na jakém fungují v Česku SOS vesničky - tj. v domcích s "náhradními rodiči". Po výuce se děti připravují i na praktický život. V turnusech musí pomáhat v místním pekařství, v restauraci Council House (vaří tam moc dobře) nebo u koní. O prázdninách zde organizují letní tábor nazvaný The House of Risin' Sun. Součástí Akademie je i rozhlasové studio, kde si studenti mohou vyzkoušet vysílání a také hvězdárna.  Hvězdárnu škola postavila z darů a z vlastních prostředků, tažkže nemůžete čekat úroveň, na jakou jste zvyklí z hvězdáren v Česku.

Kousek za French Camp se rozkládá další zajímavost, bohužel není běžně dostupná. Povrchový důl na hnědé uhlí - jediný v Mississippi. Měli jsme to štěstí, že holčina ze sboru tam byla na praxi a tak nám domluvila exkurzi. Důl není nijak velký. Firma provádějící těžbu provádí paralelně s dolováním uhlí i rekultivaci již vytěžených pozemků. Firma pozemky pro těžbu nevlastní, jen si je pronajímá od majitelů a součástí smlouvy je i dohoda, jakým způsobem mají daný pozemek rekultivovat. Zda si majitel přeje pole, les, louku nebo rybník. Firemním autobusem nás zavezli nejenom na důl, ale i do rekultivované oblasti a můžu vám říct, že bych nikdy neřekla, že se tam někdy dolovalo. Vytěžené uhlí se nedopravuje daleko, jenom přes cestu do elektrárny - opět - jediné uhelné elektrárny v Mississippi.

Pojedete-li dál, stezka vás zavede k městečku Houston. Ne, to není ten "Houston, Houston, we've had a problem here!". To byste museli do Texasu. Vlastně jsem našla 5 Houstonů - v Texasu, Mississippi, Missouri, Arkansasu a Britské Columbii. Tato města nesou název po generálu Samu Houstonovi, veliteli texaské armády ve vítězné bitvě u San Jacinta. (Mimochodem, Sam Houston asi musí být dost významný, když po něm pojmenovali nejenom tolik měst, ale i broskvoň - a můžu říct, že tahle odrůda je skutečně vitální, což se nedá říct o odrůdě Belle of Georgia.) Mississipský Houston má hezké centrum a hostí Houston Flywheel Festival (Houstonský festival setrvačníků) - výstavu parních strojů, starých benzínových motorů a traktorů. Jsem zvědavá, jestli do toho letos kovid nehodí vidle. Uvidíme.

První snímky jsou ze zastávky na Natchez Trace Parkway - Boyd Site - stručně shrnuto - není toho moc k vidění. Na druhé kompilaci snímků si můžete vychutnat atmosféru Natchez Trace festivalu. Třetí kompilace zachycuje festival ve French Camp. Čtvrtá kompilace ilustruje typická jižanská náměstíčka s budovou soudu jako hlavní dominantou uprostřed. Je zvláštní, že v evropských městech většinou vévodí náměstí radnice a kostel, tady na jihu soudní budova. Na poslední kompilaci vidíte snímky z povrchového dolu. Zvlášť si všimněte toho dělníka stojícího vedle kola sklápěčky.

boyd site

festival

French camp

justiční dům

ackerman

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (94 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Za opetovne priblizeni americkych realii bezneho zivota. Jako vzdy mily, lidsky a za zaroven vysoce pedagogicky clanek! :-)
Super fotky!

Průměrný počet slepic: 4.9 (36 hlasů)

Na me ty fotky pusobi docela zoufalym dojmem, ja by byly snimany kdesi na Ztracene varte.

Průměrný počet slepic: 2.3 (15 hlasů)

Technicky, nebo tím co ukazují? Pokud jde o to technické provedení, nacházíme se v žánru neprofesionálních momentek. Nemám s tím problém. Jde-li o to, co ukazují... Inu, věřím, že to bude realita. A proto je dobře, že tady jsou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

A technickou a vypovedni stranku dokazi odlisit; neprofesionalni momentky mohou mit vetsi vypovidajici hodnotu, nezli odborne provedene repotraze, ovlivnene formou (predevsim kompozice) a emocionalnimi naroky (v zajmu trzni atraktivity).
A jsem si vedom toho, ze jde o subjektivni vypoved pani Petry.
Hodnotim ovsem to, co vidim: Velkou Unavu, svedcici o mechanickem, setrvacnem dodrzovani tradice, jez ovsem byla zastinena neblahymi vyzvami nastavajicich spolecenskych zmen.

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)

OK, díky za upřesnění. Já se také ptal. Nejsem si ale jistý, jestli trochu nedomýšlíte věci, co tam být na první dobrou ani nemůže. U lidí třeba hodně dělají ty zakryté tváře - nevidíte jejich výrazy, abyste mohl dostat kompletní informaci. Je ten člověk v uvolněné pozici kvůli únavě, nebo je prostě sokojený? Převažují na snímcích starší lidé, protože jde o sociální bublinu autora? U toho tradicionalistického obsahu pak půjde určitě o kombinaci výběru fotek autorem (snaží se vybrat to co by mohlo být zajímavé) a vůběru toho, co se bude fotit (co se navštíví), kde se to bude fotit (navštíví) a kdy se to bude fotit.

Myslím, že udělat podobnou reportáž třeba na strážnicku kolem velikonoc...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

   Ty priserne sede ovaly na tvarich... Neda nam to zapomenout na dobu ve ktere zijeme...  Ja vim, musi to byt, ale je to skvela ilustrace teto zmrdske doby. Jak se mohlo lidstvo predtim obejit bez toliko prav, teba GDPR ? :) Smich ? Ale pres slzy...

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

Pane Hulvathe, naprosto s vámi souhlasím. Tak ráda bych dávala fotky normálně. Je to ulítlé, ale má to dva důvody. Jednak si snažím trochu chránit soukromí a u ostatních osob se nechci dostat do konfliktu, že jsem zveřejnila jejich fotky bez souhlasu.

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

Misto suroveho ovalu trochu rozostrit realny oblicej, akorat tak aby se EU nazrala i my zustali cely :)

 

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)

In reply to by Petra

Trvalý odkaz

minule jste mi neodpověděla ani slovem na otazku,jak je to u vás s tim koronavirem,když ho pry vatvorili za grnty od vaši vlády bylo to nglicky
a tak tomu nikdo nerozuměl.Lidé se naopak durdili,že se s tim obracim na odpověď do AMERU.Ja bych to tady dala odkazem,ale NESMI!!

jsem,ale hrozně zvědava žena a rada by znala váš názor,když ostatni nechtěji,tak se obracim do AMERIKY země nekutečnych možnosti.Našla jsem to i cedky,ale jen pro osby,ktere si to najdou na googlu sámy ,ostatatnim doporučuji to ignorovat jako nesmysl napsaný už 9.11.2015 v nejstarsim vedeckem časopise světa NATURE!Tak siteda zkuste dát do googlu toto
Koronavirus vytvorili za granty od americke vlády pokec 24 a zkuste si to přečist no ja tomu nemohu věřit,že pry to vědeli i v Rusku a začali hned tvořit ten šputnik Y a vyrukovali s nim a ted ho EK zakazuje no bordell jak mraky,že?

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)

ta streana kdysi slavná,nyni pod psa, KONEčNě otevřela podle pozadavku nr.2 BEZBARIEROVy WEB ,ale s křižkem po funuse.Jedou dal ve stejných kolejich a ta "prcedkyně"tež nevi co se deje zmizelým dělnikům no a na rolniky kašlou úplně!

Kdo tedy zastupuje nase žaludky toužici po masu a ne travě pirátů a jejich mletych drevěnych březových polen ,aby jsme nezhloupli jen na "zelném podkladu" s hezkym mustrem vyžraných sousedů,kteři si na našich hřbetech budou přihrivat svo polivčičku z drahé elektřiny a nedostatku plynu,aby jsme se mohli aspon konečně z pomoci GR TROTTLA zadusit a uškrtit sami a ješte si zpivat hymnu pod mostem "KDE DOMOV MUJ" nakredencováného zla buržoustů z řad majitelů velkých peněz,kteři se vyhýbaji nejméně 90%zdaněni a misto toho odesilaji prýy celé baliky peněz do daňových rájů,kde se snad za ne kupuji dluhy AMERU!
Jestli chcete,aby se tato debilni situce řešila tim,že vase aktiva budete muset brzy zanést do frcu a z vás v ramci "udrzitelnosti"jejich giga zisků udělaji C19 ponravy ,tak laskavě už jděte k notáři a sepište tam včas závět!.
Vypadá to tak,že poté co jste zvolili své hrobaře se i tady můžete připravovat ke skokům na dalši jejich špeky a nezbude nikdo ,kdo vás ješsté bude moci udělat prvni pomoc po neustálých ranách do zabetonovaných palic ,kdy přijde otázka jak se vám bude žit dál s pilinami v hlavě!!!
No ni mi drazi Lumici?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Petra

Trvalý odkaz

Strašlivé kvanta nebožtiků a tady nikdo nevi jak to doopravdy je.Vi to jedině pani doktorka Peková to je ta co ji brzo zavřou protoe tu neni ta solidarita jako v AMERU,nebo co nebo jak.
Když by jste taky mlela ze solidarity tak se ozvat nemusite,adna křeč,ted tu máme OMIKRON a sovětška akademie věd a pani Peková přisly na to,že to bude misto očkováni jako slabá chripka a šputni v teba nebude,nebot de ziska imunologie zdarma.
asi jsem to všecko trochu popletla no jsou tu ty krivé zrcadla GR TV hlavniho TROTTLA čili škrtie ,vime?
Doufám,e jsem se vyjádřila jasně nebot je zde mnoho polovzdělaných akademik na prvni priorité falešného vzděláni,kterému holduji hlavně vldni piráwati naše malované děti,jejichž děti,pokud je budou mit to zadlueni za ně budou musrt zatáhnout a ne ,že ne ANO!!
Omlouvám se za chyby,ale dávno je neopravuji,nebot opravim chyby na konci a ony se objevi zase na začatku.
Tak to potom vypadá,že jsem ta umělá inteligence ,ale já jsem štastná ANDULKA!

Průměrný počet slepic: 2.1 (10 hlasů)

In reply to by Petra

Trvalý odkaz

Xavera s Martinem Pýchou o diversantech a jejich diversnich akcich ve vlád,kteři vám všem ukážou zač je to loket a co piši KRAVSKE
ROZHLEDY a jak budou pozabijena prasata s cilem zvednout ceny potravin,aby prorazily vaše stropy.

Ja jsem razná ženská a chci vám pomoci.To však nepujde v situaci, kdy jste jennzelené okurky , vláda jednoduse zbaběle za našimi zády zdynamituje potravinovou situaci a se zemědělci se vubec nemini bavii a do konce ledna se má rozhodnout o co největsim zničeni mnoha prasat společně s bezmocnymi zemedělci,kteři budou nuceni produkovat se ztratou a směřovat jako Lumici do propasti svého konce !
To si tady pak mžeme bezmocn rezikovat nic z toho nebude a ješt destruktivnimu gangu 5 tleskat?
Uvazte admine co se děje a bavit se tu jak dělat dalši jednozávitniky je fakt potřeba nebo co nebo jak?
Vim,e jste se nikdo nenaučil ješte opravdu bit za svoje zajmy a stulite se k sobě v hrůze co jste to svou volbou vyvedli a raději tady uvidite procházku růžovým sadem,ale já vám tu nalivám jak blbá cistého vina a to ve vašem zajmu a vy se brzy stanete babičkami a ddečky,kteťi budou p4ikládat mi husičce ješte kupu paliva na kouřici hranici pravdy a tešit se jak vás TROTTLI hezky škrti a dusi? !
MERDE!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

jen to fikne,když se budete spolehat na BABIŠE,kterému vezmou pry brzy imunitu a strci do basy jako Ratha,tak toho pry už pustili.
Ted ,když mu tam jeho otitulovani magoři utopili celou stranu CSSD ve sračkách tak je tež bezprizorny chlap,toho informovat,že by se mu tu mohla udělat přistávaci dráha,teba pod pseudonymem tady.

CSSD je totiž teď nebožtik,zadlužená po krk a plná utikajicich myši z potápějici se shnilé lodi plné polointeligentů bez žlabů!Doktor Skala to je tež skoro to samé, jak je videt se tu ani nechce objevit,dyt musi tušit ,,ze se tu jen obcas objevi članek s něcim do pranice a tak tam na www.stripkyzesveta.cz rezikuje v simultankách jako mistr světa v historii a nic z toho,ale neni on neznáa PNZ a tak je to pry jen duty bambus!

No a celý zbytek KSCM se zdá bezprizorný teteli se prý až se rozkrade nemalý majeek strany naloži si ho prý do pytle a uprchnou do bannových trepublik bit se tam loupanymi banány přimo do oka namisto,aby ti smolaři tady vyslali emisary a udělali s námi nové politické formace pod rudou vlajkou ,kde vymontujem vercajk a dame tradični KALICH dobra!

Ono se totiž podle toho co se tam asi děje ,stavět na nohy ty havaristy je zda se zajimavé a stejné ,anebo dokonce jednodušši doporučit vybudovat zcela NOVE OK FORMACE REPUBLIKY než se mrcasit se zbytkem bezkulečnikové prý levice,která praktikuje metodu pojedeme samospádem a adné volie potřebovat nebudeme,budou stačit strejdová MARX Engels a Lenin ti slavni nebožtici,!
Jojky ,jojky to je ale boži naděleni!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Ale ten kůň na tváři ovál nemá. To je chyba! To je prohřešek proti GDPR.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

to je zase podle směrnice G-Prd

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

za 7 vteřin přečíst Petru = to tu ještě nebylo, Stridore, jen co je pravda.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

7 minut !

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

za těch 7 vteřitn, ale i tak obdivuju Vaší rychločetbu, rychloprohlížení obrázků a za rychle napsanou reakci.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Obrazy na sebe navazuji a je v nich logika posloupnosti, formulacni schopnosti neprinaseji ctenari prekazky.
Cetbu obrazu umim z dob, kdy nebyl internet a text si ctenar musel nejdrive prevest do obrazu. A zvladnu to i zpetne, dostat obraz do textu. Dnes deti neumi cist, nebot jim chybi prave schopnost obrazoveho mysleni, to jim ukradly pocitac s mobilem, ktere vytvari obrazy za ne a na poli obraznosti je cini lenosivymi, coz ma v dusledku i celospolecenske dopady.
Na fotkach pani Petry jsou nejnapadnejsi lezerni az ochabla drzeni lidskych tel, jako by prochazela etapou tezke unavy.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Petra má svůj styl, a je to její styl. Její vyprávění je styl cestovní průvodce, a fotografie k tomu jsou vybrané dobře a případně.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Jen jsem vysvetloval, proc se to dobre cte a obrazky jsem pochvalil.
Protoze jsem to vzal vazne a ne jen jako po/pulnocni rozptyleni, napsal jsem, jake dojmy ve mne reportaz vyvolava, tenhle clanek si to za svoji opravdovost zaslouzi.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co prectu, to si pamatuji, tady na to mi 2 minuty staci v pohode.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

že Vás obdivuju a taky závidím, já si nepamatuju skoro už vůbec nic, a když něco čtu, hlavně na mainstreamu, tak nerozumím už vůbec ničemu!

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

"Zvlášť si všimněte toho dělníka stojícího vedle kola sklápěčky."
Copak dělníka, Petro, ale když vidím tu sklápěčku hore a vzpomenu si na pár řidičů, kterým bych nesvěřil ani koloběžku, tak si říkám, jak by ta hala asi tak dopadla, kdyby nějakej takovej s tou sklápěčkou jen trochu popojel?

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdy přejdou USA na metrický systém?

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Bylo by to krásný, ale asi to hned tak nebude. Setrvačnost funguje nejen ve fyzice ale i ve společnosti. :)

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Rusové už nepoužívají versty a sáhy, a to je používali ještě relativně nedávno.

Já jsem tuto otázku používal jako otvírák pro debaty s Američany. Oni se tomu strašně smáli. Považovali to za humornou otázku.

Upřímně, právě používání imperiálních jednotek považuji za jednu z hlavních příčin, proč USA nemají kvalifikované odborníky, a musí je v obrovském množství importovat.

Jestli něco USA opravdu umí, tak zamotat jednoduché věci tak, že potřebujete osm doktorátů z jaderné fyziky, abyste to rozklíčoval.

Dokážete si představit, že dělníci s nejnižším IQ jsou nuceni na stavbách mrskat bezchybně zlomky při řezání prken, vrtání děr, apod.? Naměřte a uřízněte 10 a 3/12 palce plus 2/6 palce prkno. Proto také mnoho věcí zmrví a mnoho materiálu jde do odpadu. S milimetry jste zlomků ušetřeni.

Dále: Jaký průřez a proudové zatížení má drát AWG 20? Podívejte se na systém značení drátů (AWG = American Wire Gauge) a blběji a nešikovněji už to fakt nešlo vymyslet. Něco takto zmrvit dokáží jen...

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

Pane Ponkráci, mně to říkat nemusíte. Já s těmi jednotkami bojuju. Jen si představte ženskou, jak se snaží opravit komoru a potřebuje uříznout nějaké lišty. Zrovna jsem neměla po ruce metrické pásmo a tak jsem hrábla po standardním. Říkala jsem si, že je to jedno - výsledná délka bude stejná. Ale když pak přišlo na odečítání dílků, hezky rychle jsem si to založené metrické pásmo našla. A nejhorší ze všeho je pro mě teplota. To pořád přepočítávám (tedy na pečení jsem si udělala tabulku.)

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

Mně by to nevadilo. Ale oni ty své jednotky a vymyšleniny exportují i k nám.

Kde koupíte 3/4" palce matičku na elektronickou součástku? Nemohly by třeba celosvětové audio a radio konektory být v jiných jednotkách než odvozeny od palců, apod?

Upřímně přeji USA vše nejlepší. Ale na druhé straně jim přeji, ať technologicky převálcuje vše Rusko a Čína, a vše bude v metrickém systému. Aby pak USA tahalo za co nejkratší provaz, a bylo k tomu metrickému systému donuceno po americku silou a pistolí hrozící chudoby a zaostalostí u hlavy.

Jediné, na co se dobře zvyká je venkovní teplota ve Fahrenheitech. Nula F je příšerná zima na hranici snesitelnosti. 100 F je horko k nevydržení. Je to takový logický pocitový teploměr jak se člověk bude na stupnici od 0 do 100 cítit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Teplota v procentech.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

změnu číslování bot. Stále chodím kupovat devět a půl a jestli je to 43 nebo 46 nebo kolik vlastně, netuším. Má to jednu nevýhodu - prodavačky netuší, co po nich chci.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

jiné stoupání závitu. 

Jinak řešení vašeho problému je jednoduché.

1/ Sehnat matici M16 x 1,5

2/ projet ji vrtákem 16,3 mm a

3/ udělat v ní adekvátní whitworth UTS. Závitníky jsou běžně k dostání.

Problém je vyřešen.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

Pane Targus.
Máta tam chybu,matici M16x1.5 nemůžete projet vrtákem 16.3,ale jen 13.3

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

udělat závit, který má malou díru, 16,25 a velkou díru 19,05.

A M16 musí z matice na furt pryč. A ten má malou díru 14,9 mm a velkou 15,95 nebo tak nějak.

Po vrtáku 13,3 nenasadíte závitník

https://www.briol.cz/technicke-informace/whitwortuv-zavit-ww

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Vše směřuje k tomu, že imperiální systém bude příčinou prohry euroatlantického prostoru v soupeření ekonomickém a vojenském s Čínou. Řešením přechodné doby by bylo povinné uvádění měr v imperiálním i metrickém systému souběžně.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Nezkoušeli to v USA za toho co chtěl osvobodit iranskou ambasadu a po jeho debaklu to zrusili?

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

smývatelný fix.

Změříte,

poznačíte fixem na pásmo,

uříznete,

smáznete, 

změříte,

poznačíte fixem na...

... blablabla...

__________________

Já to tak dělám, protože mě nebaví pracovat s brýlemi na nose a furt počítat čárky...

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

můj účet drobný obnos od jednoho tisíce USD nahoru.

:-)))

Jsem zde totiž za účelem udílení cenných rad.

A jak jste si jistě všimla, jsem velmi skromný, ba až stydlivý.

:-)))

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Ovšem ony se ty "nemetrické" "Emerické" jednotky už dávno k nám protlačily. Proč máme prkna tl. 2,5 cm? No prostě palec. Proč mají tradiční cihly rozměr právě 30cm? Protože stopa. Proč jsou ráže střelných zbraní třeba 6, 35? Protože je to 1/4 palce. A proč se pušce ráže 7,62 říká rusky trojlinějka? Protože jsou to tři desetiny palce. O instalatérských trubkách nemluvě. Ony ty americké jednotky fysikální jsou tak nějak lidsky vlídné, bohužel nepasují jedna ke druhé. Klasický příklad, jak v amerických jednotkách definovat co je to kilowatt, či co  je to kilokalorie. I kilowatt, i kalorie v USA užívají.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

řešení je prosté a bylo tu už dáááávno - tedy za totáče. Já mám třeba prastarý teploměr pokojový, co má uprostřed stupnici a nalevo celsius a napravo Farenheit. No a taky krejčovskej metr, co má na jedné straně centimetry a na druhé asi anglosaskou stupnici, párkrát jsem si kdysi naběhla, když jsem neuhlídala stranu a jaksi se mi naráz nedostávalo materiálu. Proč se to nevyrábí i včil ví jen bůh.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

stupnicemi mi vnucují soudruzi prodavači takřka neustále.

Asi proto jsou tak drahé, když jsou tam dvě stupnice.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

centimetrech.

Čímž nechci tvrdit, že ty jejich osminy a šestnáctiny  palců jsou super. To ani náhodou. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

přejdeme na milimetry jako primitivní Egypťané při stavbě pyramid.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

tak je vidět, že jste ten jejich "fractional" system vůbec nepochopil, i ti vaši mýtičtí "dělníci s nejnižším IQ" jsou na tom o mnoho lépe než vy. On ten jejich systém půlení intervalu má i výhody - když vám např. nestačí přesnost na šestnáctinky, tak přejdete na dvaatřicetiny, čtyřiašedesátiny, atd atd, a je pak z toho často automaticky i odvozována požadovaná přesnost či tolerance, a nemusíte pak hledat v tabulkách typu "netolerované rozměry dle ISO 2768-m", jak přesně to ten dotyčný potřebuje, pokud neudal toleranci. Dá se na to snadno zvyknout, stačí chtít pochopit princip.

A s těma AWG vodiči je to taky složitější - už i v Evropě jsme na ně v některých oblastech přešli. Třeba v signalizační i další elektronice jsou rozměry AWG 22 či AWG 24 mnohem praktičtější, než jejich metrické (ne)ekvivalenty, nemluvě o tom, že některé vodiče se speciálními vlastnostmi ani v metrice neseženete, anebo jen na spešl objednávku za přemrštěnou cenu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Ono se dá na všechno zvyknout. A co jsem viděl u těch běžných dělníků, tak nevypadali, že by to prudce chápali. Spíše naopak.

Mně je to jedno. Já se živím složitou matematickou a fyzikou. Mě nevadí zlomky, a nemusí to být ani binární mocnicny ve jmenovateli.

Systém AWG považuji za idiotský už z principu.

Že se to používá v USA? A tím pádem se to rozšiřuje i do kolonií USA? To není argument, který by říkal, že je to dobré. Například u nás se brzy bude používat New Green Deal, zavírání elektráren - a také to neznamená, že to bude fajn, protože se to tak dělá.

***

Já jsem USA pochopil. Jak se jednou něco zavede, tak už to v USA jede, ať je to dobré nebo špatné. Předělávání stojí dolary. Nikdy se nemodernizuje, pokud to opravdu už není průser jako vrata. Pokrok, ani dobrý, není jejich silná stránka.

USA je dobré, pokud něco začíná jako obor od nuly. Třeba počítače.

Ale v bankovnictví je dodnes problém s obyčejným převodem peněz. Prostě se to tak ve středověku nebo kdy se to zavádělo nedělalo, tak proto.

USA má v zásadě velké štěstí, že jsou relativně mladá země. Kdyby USA existovalo třeba tisíce let jako Čína, tak dodnes se pracuje a válčí s pazourkem, protože tak to bylo, a proč to měnit?

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Ono přejít na jiné jednotky je docela drahá sranda. 

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

JP: tak je vidět, že jste ten jejich "fractional" system vůbec nepochopil, i ti vaši mýtičtí "dělníci s nejnižším IQ" jsou na tom o mnoho lépe než vy.
***
Pokud vím, tak se krom zlomků použivá na technických (nevím, jak stavebnictví) také dekadická soustava, třebas 1.5" nebo 0.75". Největší problém si myslím je, když se něco dělá z palců na mm. Většina výchozího materiálu v Evrooě je např. 6m trubka, jekl, tyč nebo pásovina nebo tabule plechu/plastu/prřekližky je 2500x1250mm. A každý konstruktér rád pracuje se zaokrouhlenými čísly. Rekl bych tak 50:50. Musí zohlednit rozměry, ale mnohdy je to na jeho libovůli. Typicky jsou to rádiusy např. na odlitku R1", asi nemusí být přesně R25.4mm, nikdo asi nemá ani frézu s takovou hlavou pro CNC, měrku na kontrolu apod. Jenže v tom vznikají ty drobné nepřesnosti...mnohdy zanedbatelné.
Jen si vždy vzpomenu, jak tady budeme stavět jadernou elektrárnu podle amerických plánů, popř. subdodavatelé budou pracovat s palci v milimetrovém prostředí...:-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)