Překvapený L.C.

Autor
Štítky

Musím se přiznat, že tentokrát se podařilo jak Vidlákovi, tak Vlkovi mě dokonale překvapit, protože článek vzniknul již začátkem roku 2017, kdy 17. ledna vyšel na serveru D-FENS CZ a měl vyjít i u Vlka, který jej tehdy dávat na sklo moc nechtěl, což, upřímně řečeno, docela chápu. To, že jej nakonec přece jen vydal, jsem se dověděl vlastně až z dnešního článku :-).

Rád časem něco napíšu, ale teď se přiznám, že toho mám moc. Každopádně Vidlák má u sebe ještě jeden můj zapomenutý článek o symbolech a jejich moci, který jsem mu posílal před zimními OH a který by také mohl někoho oslovit a i když nebyl, eufemisticky řečeno, tak výbušný, dovolil bych si napsat, že jeho dosah je mnohem důležitější, než to, že se v České republice bude dříve, či později chystat zabavování zbraní, protože je v něm zmíněn útok na veškeré tradice a celou historii západní civilisace.

Každopádně, abych se vyjádřil k alespoň k části otázek, které zde padly. Zbraně sbírám v podstatě od dětství. Nemám jen zbraně střelné, mám i kuši, dva luky, zcela funkční kopii japonské katany, pár zajímavých nožů. Je toho hodně a je v tom, když vezmu v potaz jen zbraně střelné, 26 let mého života. Sbírečka je to sice relativně malá, ale těch osm střelných zbraní se tam najde, z nichž dvě jsou ty úplně, úplně nejhnusnější a nejodpornější, protože spadají do kategorie útočná puška. Jedna je samozřejmě samonabíjecí verze starého dobrého Sa. Vz. 58. To je zbraň, která by mi nemohla chybět. Jsou tam ovšem i další zajímavosti a momentálně čekám ještě na jednu nejvíc nejošklivější zbraň, protože vychází z útočné pušky AR-10. Do každé z těchto zbraní jsem si chopen vyrábět vlastní náboje. Nikdy jsem neměl odvahu spočítat, kolik jsem do toho vlastně dal. Navíc, finanční otázka není stejně tak jako tak důležitá. Právo držet zbraň mám v genetickém kódu, protože u nás v domě nějaká ta flinta byla vždy. I za režimu, který držení zbraní občany nijak moc nehověl, nicméně přece jen jejich legální držitele nechával celkem v klidu.

Nyní ale k věci. Česká republika má, či měla jeden z nejlepších zákonů o zbraních a střelivu na světě. Nebylo a není moc zemí, kde by to bylo lepší. I v některých státech USA je držení i nošení střelné zbraně mnohem restriktivnější než u nás. To jen tak poznámka na okraj. Toto celé bylo z mého pohledu založeno na vztahu důvěry státu a jeho výkonné moci vůči občanovi. Právo DRŽET A NOSIT zbraň s sebou přináší obrovskou zodpovědnost. Je to však stále právo a o právech se říká, že se nedávají, ale pouze berou. Toto právo v sobě ovšem zahrnuje jednu věc, kterou si spousta lidí neuvědomuje, pochopit a dokázat nést veškeré, a to slovo veškeré bych rád zdůraznil, důsledky, které z toho plynou. Jako držitel střelné zbraně mám a nesu zodpovědnost i za všechny ostatní „kolegy ve zbrani“, kteří u nás jsou. Udělám-li průšvih, padne hanba na celou střeleckou komunitu.

V okamžiku, kdy by však mělo dojít k zabavování, vyvlastňování a podobným excesům, dochází ke změně rovnováhy. Stávající pravidla nemusí být dodržována a rozhodně si myslím, že také nebudou a budou přijata protiopatření. Jaká ta protiopatření budou, není v tuto chvíli podstatné. A znovu opakuji, každý bude muset zvážit, jak daleko bude ochoten zajít v obraně svého majetku. Zbraně, stejně jako auta ničím jiným nejsou.

Tři pojmy stojí v mém žebříčku hodnot nadevšemi. Je to rodina, přátelé a vlast. Rodina je pro mě nejvyšší prioritou, kterou si dovedu představit. A stejně tak přátelé. Další věc je, že jsem vlastenec.

Vlast pro mě znamená mnoho, jakkoli se dnes toto slovo stává stále více pejorativním. Bránit svou „Vlast“ je povinnost, protože to nejsou politici, kteří nestojí ani za ten plivanec, který má být uplivnut, ale jsou to lidé, je to země, je to příroda kolem nás. Ten kousek území uprostřed Evropy, který jsme si dokázali po 1300 let udržet. Jsou to zvyky, jazyk a krev prolitá našimi předky. Naším úkolem je, aby nepřišla nazmar.

Bude-li mi chtít někdo sebrat mou zbraň, neútočí jen na samotné právo držet a nosit zbraň. Útočí na všechny tři hierarchie, které jsem zmínil. Útočí na samou podstatu mého světa. Protože zbraně, i když jsou obrovskou zálibou, či koníčkem, jsou zde především k naší obraně. K obraně našich životů, hodnot, k obraně našich rodin, přátel a všeho, co je nám drahé. Podíváme-li se na to z tohoto úhlu pohledu, tak kdokoli, kdo by nás o ně chtěl připravit, útočí na vše výše zmíněné.

Bránit se dá jistě čímkoli, jak Vidlák naznačil. Jenže se stačí podívat na to, jak to dopadlo v Anglii. Když Vás chytí s nožem, jdete sedět, když Vás chytí s teleskopem, jdete sedět. V Německu Vás budou popotahovat i za vlastnictví pepřového spreje. A najednou se nám ten výběr toho, čím se můžeme bránit, značně zužuje. Protistrana, ať již kriminálníci, či teroristé žádné limity držet nemusí, takže jak to dopadá, se můžeme podívat do ulic západní Evropy. Já si raději vyberu svůj vzor jinde.

Otázka, co s rodinou. Bohužel nemám děti a pravděpodobnost, že nějaké mít budu je již značně malá. Tím mám určitou výhodu, protože na ně nemusím brát ohledy. Na druhou stranu zbytek mé rodiny je ozbrojen stejně jako já, na zabavování se dívá stejně jako já a se zbraněmi umí neméně tak dobře zacházet. Chápou, že svět se může změnit. A s tím, jak se blížíme k tomu, čemu se říká „failed state“, čili stát, který selhal, to může být velmi rychle. Z mého úhlu pohledu v mnoha zemích na západ od nás se to již děje. Přehlížená kriminalita připrchlenců, rostoucí počet no-go zón a paralelních komunit s vlastními zákony o tom vypovídá více než jasně. Jak jsem napsal, nemám děti, ale ruku na srdce, kdo by chtěl, aby jeho dítě vyrůstalo v prostředí, kde může být zabito, uneseno a donuceno k prostituci, kde bude mít mnohem snazší možnost dostat se k drogám, kde se policie, tedy složka, která by jej měla chránit, bude raději dívat na druhou stranu, bude-li mu činěno příkoří. Mimochodem i to se u nás již stalo. Vzpomenete si na to ubodané děvče se třemi bodnými ranami v srdci a mnoha dalšími po těle, kterou nakonec naše slavná policie vyřešila jako sebevraždu v afektu? Zhruba stejná sebevražda jako pan podplukovník Janíček, který se kdysi ubodal dvaceti sedmi ranami do zad a pak se ještě pro jistotu oběsil.

Kdepak, rozhlédneme-li se kolem sebe pozorněji, zjistíme, že nám zde něco odporně zahnívá. Zbraně v rukou jejich legálních vlastníků to však kupodivu nejsou a troufnu si napsat, že ani nebudou. A víte proč? Protože pro obyčejného a slušného člověka je zbraň „Ultima Ratio“ - poslední argument, ke kterému sáhneme, až když vše ostatní selže. Je třeba ji ale mít právě proto, kdyby vše ostatní selhalo.

Vida a máme z toho článek.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

okolo nas vyzaduje omnoho viac ako napisal LC vo svojich clankoch. Prezident vlada a parlament trestuhodne v tomto ohlade nekonaju (CR+SR absolutne nedokazu chranit svoje hranice pred najazdom polovojenskych lahko vyzbrojenych jednotiek ako je napr teras ISIS) a na druhej strane trestuhodne konaju vid znicenie armadnych zasob rucnych zbrani.
Ceresnickou na katastrifickom dorte zvanom bezpecnost statu bolo menovanie blondavej lesby so psikom na post MO. Je sice chvalyhodne, ze zvladla problematiku obrany statu za dva tyzdne studiom na internete ale podobny vykon je bezny v radoch UT:) a vobec ho netreba precenovat...
LC prajem aby svoj arzenal ubranil bez akejkolvek spotreby municie. Bohuzial potrebujeme viac. A mam dojem, ze z radov politikou CR si toto uvedomuje - NIKTO. V SR snad zopar vynimiek. Nechce sa mi pokracovat dalej i ked tema je zivotne dolezita.
Boh nam bud milostivy.

Zatím bez slepic

Pane alien.
Naváži na Vás.
L.C. to napsal opravdu lidsky,trefně.
Co ale zažíváme,stát už je pomalu prodaný,rodiny zneváženy,rozbité,tak už zůstává,jen nám vzít zbraně.
To vlastenectví nám chtějí vymazat z hlavy také,třeba vymazáním historie,hrdinů České země.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No, nemohu si odpustit poučit znalce. Palné zbraně jsou to, neb se velelo, pal!, nikoli střel.
Doufám, že se obejdu bez poučení, že všechny zbraně jsou palné.

Zatím bez slepic

Myslím, že když se podíváte do zákona, zjistíte, že se jedná o zbraně střelné.
A poučíte se o zbraních třeba zde:
https://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/nauka-o-zbranich

Zatím bez slepic

Kouzlo nechtěného, spletl jsem se, nechtěně, a uvedl špatně větu "Doufám, že se obejdu bez poučení, že všechny zbraně jsou palné." Správně mělo být: Doufám, že se obejdu bez poučení, že všechny zbraně jsou střelné.

Ta zmínka byla právě pro ten zákon, jenž sice takovou možnost dává, leč odporuje žité realitě a fyzikální podstatě.
Střílí se například lukem. Již jen napsat, projektil vypálený lukem, je zvrhlost.

Zatím bez slepic

Že je luk zbraň je nezpochybnitelné.
Historicky je to TUDÍŽ první doložená palná zbraň, protože chcete-li pálit, musí být oheň.
A první zbraň, pomocí které se rozdělával oheň (vrtěním dřívka, obtočeného tětivou) byl luk!

A mimochodem - zbraň ve smyslu trestního zákona je jakýkoli předmět, kterým je možno učinit útok proti tělu důraznějším. Tedy nejen vidle, ale i dnes u potomků připrchlíků populární auto, šutr či flaška od piva.

Nelze pochybovat, že velmi důrazným útokem je protivníka i s židlí či obydlím podpálit, což prostým třením dlaní o sebe neučiníte.

Takže palnou zbraní jsou bezesporu i sirky!

(Pokud snad někomu přijde můj výklad zákona příliš kreativní, přečte si zdůvodnění mnoha návrhů některých našich zákonodárců a uznáte, že jsem béčko a přizdisráč!
Namátkou třeba zdůvodnění návrhu na obžalobu z velezrady prezidenta kvůli eurotaškařici s Novičokem je jen malým, byť nikoli nevýznamným střípkem do smělé gigantické mozaiky současné kreativní euroamerické právní stupidity).

Zatím bez slepic

slovíčkaření.

Zatím bez slepic

Máte postřeh!
Tvrdím snad něco jiného ?? :-)

Zatím bez slepic

Reagoval jsem na věštce s vámi souhlasím.

Zatím bez slepic

Reagoval jsem na věštce s vámi souhlasím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mimo téma, ale ne úplně, Řezníček na Kose uveřejnil vzpomínku na Exuperiho, Doporučuji. Exuperiho svět byl svého času půl mého světa.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Budoucími konflikty, před kterými by nás měla chránit naše vláda a armáda, budou nejspíše občanské boje v ulicích. Naše vláda nás odzbrojí a nechá jako ovce bez ochrany před budoucími nájezdy rodinných klanů a gangů. Podobná situace byla na americkém Divokém Západě, kdy život neměl žádnou cenu. Pak našli řešení. Na všechny tlupy ostrostřelců z coltů a winchesterovek měl každý obchodník doma dvouhlavňovou brokovnici nabitou hrubě sekaným olovem. Pak už tak přesnou mušku nepotřebovali.
EK mě každým dnem a každým krokem přesvědčuje, že hájí zájmy někoho zcela jiného než domácí populace. Nakonec s ezbraní obrany stane mačeta a sekera, ty půjde sebrat obtížně. Nebo funkční repliky katan. Odhaduji, že LC ji má od mečíře Pavla Bolfa.

Zatím bez slepic

zakázat sekery a mačety. V UK vás zašijou za nůž. A z basy se už jednoduše nevrátíte.
Btw. ve středověku se za neoprávněné vlastnictví meče popravovalo na místě bez soudu.

Zatím bez slepic

Ano, chladné zbraně jsou v UK zakázány. ale kdybyste ji úspěšně použil k obraně, mohl byste tvrdit, že si ji útočník přinesl sebou. Pochopitelně je to jen na obranu domova a ne na producírování po ulicích. Meč byl zbraň šlechty, tak si své výsady bránila. Jinak se totéž dělo ve Skotsku po 1745 nebo v Japonsku v období šogunátu - za vlastnictví zbraní se popravovalo, a přesto mezi lidmi nějaké vždy byly. Nikdy ale nešlo zakázat nože a sekery úplně.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

suproši nejen nakrájený chleba, ale i naštípané dřevo, nehledě k tomu, že záhy budeme muset všichni topit "ekologicky" (dřevěné pelety a spol.), což v praxi znamená, že se ke dřevu, abyste ospravedlnil vlastnictví sekery, vůbec nedostanete. Totéž pořádný nůž. Dovolí vám leda tak dřevěný na mazání umělého másla (máme ho doma), pochopitelně bez špičky.
Zbraň na obranu domova je mi tak akorát na dvě věci. Po upozornění, že dostane přes rypák, se mi domů prozatím nikdo násilně nedrásal, ale napadení na ulici je věc naprosto běžná. Sám jsem to několikrát zažil a holýma rukama jsem proti agresorům prostě neměl šanci. Až se jednou zadařilo a mohl jsem na ně vytáhnout nůž s dvaceticentimetrovou čepelí, s brbláním se po hodně dlouhé chvíli vzdálili, protože jsem budil dojem, že ten první z nich to odsere. Kdybych ho měl doma v kredenci, obrali by mne bez jakýchkoli problémů zřejmě i o trenky.

Zatím bez slepic

V tom případě je nutný klacek, Vaše hůl k opírání.

Zatím bez slepic

Pane Gerd.
Pravě v tom vidím problém,ojedinelé obrané akce,můžou být,jak státem trestány,nebo násobeny výtržníky.
Když sledujeme to neschopnost,toleranci policie v Německu,Francii,Anglii,vůči násilníkům,tak to můžeme čekat tady.

Zatím bez slepic

Řešení vidíme v USA, kde si prostě někde založí sousedskou hlídku a chodí ve skupině. Ale je to náročné. Ve středověku mělo bezpečí přednost před pohodlím, proto byly hrady na nepřístupných místech a v dobách bezpečnějších byly opuštěny pro nepohodlí. Ale máte pravdu, co vidíme v Německu, Francii, Anglii, Belgii, Švédsku bude časem i v ČR. Situace s muslimy skončí zhroucením státu a budeme tu mít stejnou situaci jako v Sýrii nebo Libyi. Na Listinu základních lidských práv a svobod můžeme zapomenout, neslučuje se s Koránem, takže se budeme řídit Koránem. Amerika zažije pár klidných generací, než muslimové obsadí a zalidní Evropu, bude jim to nějakou chvíli trvat. Ale více než 2 generace ne. A co my s tím? Asi nic, musíme počkat, až muslimové v Německu, Francii, Anglii, Belgii, Švédsku a jinde vyvraždí sluníčkáře a vítače. Nemusíme ničemu pomáhat, ta situace nastane, protože sluníčkáři a vítači budou snazší terč než skupiny obyvatel s odtažitým vztahem k muslimskému náboženství, které se budou bránit. Muslimové rozumí síle, toleranci mají za slabost. Ve všech možných variantách vývoje mně ale na konci vychází krvavá občanská válka vyjma jednoho, a to potápění lodí s muslimy ve Středozemním moři a odvoz těch nejradikálnějších do pouště. Že severoafrické státy nechtějí přijímat zpět muslimy? Asi EU nezbývá jiná možnost, než se vykašlat na mínění muslimů a obsadit část pobřeží Libye silou, a tam zřídit tábory. Na obraz EU v muslimských zemích nebo samotné Libyi to mít vliv nebude, už nemůže být horší.
Na to ale není vůle, takže nezbývá než čekat, nevzrušovat se osudem zemí jako Německo, Francie, Anglie, Belgie, Švédsko a počkat, až tamní obyvatelstvo pochopí, že s muslimy musí naložit stejně jako s nacistickými Němci po 2. světové válce - odsunout. Mírové soužití je s radikálními muslimy nemožné. S umírněnými je možné jen do určité koncentrace, pak převládne Korán.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jinak řešením situace uprchlíků je poskytnout obdobu zelené karty, tj. možnosti časově omezeného pobytu (např. 3 roky) těm s oprávněným nárokem na ochranu a nemilosrdného odsunu těch, kdo jsou v EU nelegálně. Tábory zřídit buď v Libyi, kde stejně není vláda, nebo jižní části Západní Sahary, kterou stejně protiprávně okupuje Maroko. A území pro tábory obsadit třeba silou, když už jsme rozbombardovali Libyii.

Zatím bez slepic