Spiritualita podnikatelů

Autor
Štítky

I jsem snědl na noc něco těžkého a k ránu jsem se probudil moc brzo a pustil TV.

Byl tam pořad o podnikatelích, co se dali na spiritualitu. Jeden na budihismus, jeden na křesťanství, další ani nevim a já se nemohl zbavit dojmu, že si svině nahrabaly, ověsily se se drahejma tretkama, barákama, autama, sehnaly si "důležité" známé a už nevěděly co by, tak se ještě potřebovaly ověsit pseudoduchovnem.

Měl jsem známý, kteří se zajímali o buddhismus či hinduismus doopravdy a nepotřebovali si nepřed udělat okliku přes 20 let korporátní advokacie, či kšeftování s bulvárovinama. Cesta do Indie stojí několik měsíčních platů a tam je všechno za hubičku, takže si tam na pár tejdnů a měsíců odjeli a pak z toho duchovně žili v tom smyslu, že když za nima člověk přišel, tak o tom pořád vyprávěli, bylo jasný, že o tom pořád přemejšlej a je to jejich styl života.

Tady nějakej advokát, co se dá na hinduismus, odjede si do Indie, pak se vrátí a jde a postavi si nějakej "ajurvedovskej" hotel. Postaví, ne že by si něco koupil a předělal podle svýho. Takže hotel vypadá jak nabídky z laciný cestovky, totálně neosobní, mohl by bejt v Egyptě, Turecku, Bulharsku, Maroku či Španělsku a dodaleka řve "nemám vůbec žádnou duši." Takže to celý vyznělo, že duchovno se nedá koupit ani našprtat na rychlokurzu, abyste nějakým čárymáryfuk byli najednou někdo jinej.

Je to jak ten miliardář, co si otevře spirituální centrum a pak zjistíte, že tam dělá psycholožku nějaká bývalá havlova souložnice význačná tím, že šla na potrat s havlovým děckem (takže nás ušetřila něčeho jako je Dienstbier junior, Emma Smetana či Jenůvka Bokovic) a pan miliardář se občas zapomene a vykládá, jací jsou ti Rockefellerové příjemný lidi, čímž na sebe vykecá, že se s nima nějakým podivným způsobem dostal do styku a buď je hlupák, co nic neví nebo lže.

Celý centrum vypadá jak duchovní ekvivalent těch obrovský výletních lodí pro západní důchodce, zlacení a tmavý barvy jen místo středomořskejch přístavů letem světem prodávají nádech duchovna. Žere se tam draho, protože duchovno sem, spiritualita tam, kšefťák se nezapře a i duchovno má svou prachatou klientelu, která si třeba odkroutí nesrozumitelnou přednášku o vyšších hodnotách, aby mohla svrchu koukat podnikatele, co si platej kurvy a chlast, ale pak už se chce nažrat po svým a to by bylo, aby vedle u stolu seděli hippíci, co byli v Indii už 15x, smrdej korunou, maj na sobě ty divný hippícký hadry a o duchovnu věděj víc, než všichni přednášející centra.

Takže podnikatelé, co se daj na duchovno, vypadaj ze všeho nejvíc jako aparátčík, co dělá tuhle perestrojku soudruzi.

Starého psa novým kouskům nenaučíš a na vnitřní cestě nejsou zkratky. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Vlastně stačila napsat tato jediná věta. Za každé písmenko v ní kurník slepic.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Čmoud.
Byznys je byznys,není už kam jinam investovat,tak se postaví pro z nuděné boháče a jejich paničky duchovní hotel.
Chudák se chodí modlit za se ke křížku.
Snad pořád platí ono biblické rčení,spíš projde velbloud uchem jehly,než boháč do království nebeského.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jednu zkratku hinduismus zná. Když dotyčný zemře, dostane se znovu do koloběhu reinkarnace duší. Vzhledem k morálce a činům osazenstav ayurvédovského hotelu to vypadá, že podnikatelé začnou zase od žížaly.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

První, co Budha prý zatvrdil bylo, že žádné "neměnné já" v ideálním stavu (Ráji) není. Až druhé bylo 'podmíněné vznikání' :-), tedy že na základě všelijakých podmínek se v neideálu všelijak všelicos mění :-).
Někteří budhaři udávají, že prý to měnění záleží i na různé intenzitě různých dojmů (někteří že nejvíc prý těch těsně před natažením vlastních ráfů), takže když se podnikatel bude mezi libovolný-otvor-pichy hipíky angažovat jakkoliv, beztak ho budou furt prznit, tudíž vyhlídka na další zrození je do nějakého zoufalého análního dráždidla nebo alespoň vibrátoru. Takže by pro něj byla asi úleva stát se frygidním komunystou vřele oddaným akorát svému pracovnímu nástroji (např. hrdina socialistického soustružení, hrdina socialistického volantu, hrdina socialistického vepřína apod.) nebo alespoň tím nástrojem (třeba lištou v kombajnu, když tak hrabal ve velkém). Však kdo tvrdí, že všechno je jen o zvířátkách a lidech? Kyborgizaci už přeci máme rozběhnutou solidně :-).

No a islám to má také jasné, jednou a v podstatě najednou všechny modláře a neznabohy pošle navždy do pekla a tam již budou nesmrtelní (neměnní) :-). [to mi připomíná ten průběh 'Osvícení'; najednou a navždy :-)]

Zatím bez slepic

Jak to chápu já, tak "najednou" a "navždy" se vylučuje.

Zatím bez slepic

Traduje se, že měl maník (asi k večeru) nějaké ty halucinace o smyslu života a tak ho to zaujalo, že si sedl pod strom v háji a prej že se nehne dokad to nepochopí. Vydržel to do úsvitu a když ho osvítila Jitřenka, tak mu to najednou secvaklo a navždy už se mu tím rozsvítilo :-). Ještě k tomu občas některá ta legenda praví, že to byla taková šleha, že tam dřepěl asi měsíc než se vzmohl na nějaká ta slova. No a pak vstal a první co prý řekl bylo o tom "ne-já" a druhé o tom "podmíněném vznikání" :-).

Zatím bez slepic

Podle hinduismu si dotyčný "podnikatel" nese karmické důsledky svých předchozích činů, takže se v dalším životě narodí jako bídný čandál (nejnižší indická kasta rodilých Indů, níže už jsou jen cizinci) nebo nejnižší druh živočicha a je nucen opakovat celý proces reinkarnací znovu, dokud se nepoučí.
Budhismus zná karmické důsledky negativních činů také.
Podle Koránu je přeci vše předem dáno (kismet) vůlí Alláhovou, tedy by mělo být dáno i to, kdo je neznabohem a kdo není. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

V hinduizmu je to o jakémsi "věčném já", kdežto budhizmus tam žádné věčně se převtělující cosi nemá. Budhizmus tam ale má vícero těch "říší", nejen lidi a zvířátka :-), hinduizmus tam podle mě má akorát miliardy kejklířských udivujících avšak naprosto nepraktických krávovin -> takže jestli chce podnikatel úspěšně krachovat, měl by se hinduizmem řídit, ale jestli chce úspěšně oblbovat, měl by si naštymovat jeho dyzajn (ach ten zakladatel Eplu Stýv Džobs že :-), alespoň to o něm bylo v tom životopisném filmu, že "nastudoval" hinduizmus).
Budhizmus taky přítomnost nepředkládá jako jakýsi výsledek vzniklý z nějakých událostí v minulosti, ale samozřejmě jako výsledek splněných podmínek v minulosti, přítomnosti, budoucnosti i sdílení toho -- teda podle mně, různí budhisti by se mnou třeba nesouhlasili, páč i pro ně by takový výklad byl asi minimálně "neobvyklý" :-).

Slovo kismet jsem v arabštině nenašel, nagůglil jsem že to je termín třeba z turečtiny, který by měl údajně odpovídat arabskému Qisma, kteréž je prý v anglině "fate" čili osud -- https://en.wikipedia.org/wiki/Kismet. Ale Qisma z ar do cs (slovník Petr Zemánek aspol.) znamená díl/podíl nebo díl/část (slovník Charif Bahbouh), což hází poněkud jiný význam než ryzí určenost všeho a vždy natvrdo :-).

Zatím bez slepic

Hmm, ale nad slovnikem co jsi dal paste+copy převládá názor výkladový učenců v případě těch co bojují za ISIL a vychází z whabismu, jde to natvrdo...

P.S. nejhorší je operovat "ve slovníku je...", skoro vždy se pak člověk plete ;)

Zatím bez slepic

Já koukl do dvou slovníků a našel jsem, že to arabské slovo transliterované jako Qisma je v nich díl či část. Jiné "zdroje" (živé či neživé) to uvádějí jako "osud" či "vůle" čili "děj" by vycházel natvrdo.
Já za sebe můžu prohlásit tak akorát natvrdo "NEVÍM", ale rozhodně se mi ulevilo, když jsem zjistil, že to kromě šílenýho dogmatizmu může klidně znamenat jen nějaký "spolupodíl" :-).
Ale každýho věc čemu si věří nebo nevěří. Jestli dogmatizuje, asi bude prožívat čím dál víc fanatický zážitky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zkratky na vnitřní cestě nedávají smysl!
Víte jak si myslím, že vzniká DvojíTvář? (dvojtvářnost, "měření dvojím metrem", "všichni jsou si rovni ale mezi nimi jsou rovnější vyvolení", "poskoci krále a jeho zástupců u kulatého stolu" atd.)

To když někdo má něco vyřešit a vysere se na to, zdrhne před tím, odsune to, svalí to někoho jiného apod. a místo toho začne dělat něco jiného, zástupného a prý lepšího. Tím se mu udělá hnusota, neb prostě zradil a nevyřešil. No a právě když je to všelijaký vychcánek, tak si myslí, že když nablýská něco jiného, tak že to bude prý pozitivní a tím pádem mu to kdesi někde dál beztak vyjde, páč prý to zástupné pozitivní (nepotřebné a nepožadované!) prostě bude víc pozitivní než to vlastní negativní a tak prý to beztak skončí pozitivně.
Takže takovýhle pičusové pak po spoustě špíny co napáchali hledají nějakou snadnou spásu, kde prý narychlo schramstí cosi prý hodně pozitivního, které jim prý na "součtu" hříchy + nepotřebná a nepožadovaná pozlátka udělá = dostanu ještě lepší (páč pozlátek jsem naleštil víc). Ale nedělají skutečně pozitivního snad nic, neb pouze a jen licitují s něčím leštěným, což ale z toho negativního, co ve skutečnosti mají/slibují řešit, neřeší vůbec nic (a tak je to čím dál hnusnější).

P.S. Bankéři, pojišťováci, podnikatelé, politici, učitelé, neziskovkáři, pravdoláskaři, sluníčkáři, hipíci ... -- ti licitují a jsou nuceni licitovat čím dál víc :-). Tak ať si jdou těmi svými zkratkami do zkratů :-).

Zatím bez slepic