Mnichov z vůle velmocí

Autor
Štítky

Představte si, že někdy na konci první světové je vám dvacet. Máte za sebou nějakou tu válečnou zkušenost a na jejím konci sledujete ty vlajkoslávy, jak přijíždí Masaryk. Český národ je samostatný. Maminka doma pláče radostí, tatínek chodí do práce lépe a radostněji, protože teď je to práce ne pro trpěného císařpána, ale pro vlast. Dědeček žmoulá v ruce Palackého, utírá si oči a děkuje pánubohu, že se toho ještě dožil Sokolové přebírají úřady, skauti provozují poštu, národ je na nohou. Po čtyřech stech letech pod Habsburky, po sto letech od Národního obrození, po čtyřiceti letech ústrků od místních Němců, češi mají svůj stát. 

Stát má bohaté průmyslové dědictví, má silnou legionářskou armádu, legiobanku, která si ukrojila kus z ruského carského zlata, má vlastenecké instituce, představitele domácího i zahraničního odboje, dostatek vzdělaných CK úředníků a v čele ó Velkomožného, dlouholetého profesora T.G.Masaryka. 

Nový československý stát se poměrně rychle zbaví pozůstatků války, stabilizuje měnu, zvítězí ve dvou krátkých válkách s Maďarskem a Polskem, dochází k obrovské výstavbě v novém stylu, který zřetelně oděluje předchozí rakouské období od toho současného samostatného. Vzdělání je na vysoké úrovni, učitelé jsou vážení lidé s nepochybnou (rovněž CK) morálkou. 

Tohle bylo vidět navenek. Takhle mohlo mnoho lidí vnímat První republiku.  Takhle ji vidíme dnes skrze Čapka, Peroutku a další. 

Nechci dneska psát o budoucích přehlížených problémech. Nechci dneska psát o třech milionech sudetských Němců, kteří by tu raději dál měli to Rakousko. Nechci psát o těžkém životě dělníků, nechci psát o tom, že na venkově vládli dál sedláci a byli do slova a do písmene páni nad životem a smrtí svých podruhů. Nechci zdůrazňovat, že vznikne komunistická strana, že Poláci dál pošilhávají po Těšinsku a Maďaři po Žitném ostrově. Nechci se zmiňovat, že policie běžně rozháněla demonstrace střelbou ostrými a že celá ta nová doba byla jen pro někoho. Ostatní dostali po nefungující naději v Boha naději v Republiku. Ale nic moc z ní neměli. 

Tyto problémy ovšem po válce měly všechny státy. Podíváme-li se na tehdejší Evropu, všude kolem na tom byli hůř. Náš stát se skutečně hlásil k idejím humanismu i demokracie a objektivně neměl moc možností, jak se vypořádat s problémy, které se pod pláštíkem národa pomaloučku kupily  a kupily. 

A pak přišla krize,  po ní Hitler a pak Mnichov. Generace, která vyrostla v ovzduší nové doby dopadla ve svém národním vzletu na tvrdou zem. A už se s tím nevyrovnali. Mnichovská zrada. 

Proč to tak celé bylo? Podle mého osobního vidláckého pohledu to bylo tím, že celý národ ve své euforii a budovatelském nadšení zapomněl, že náš stát vznikl z vůle velmocí. Noviny i knihy připomínaly především Masaryka a Beneše, ti se přece zasloužili o stát. Přečtěte si Peroutku i Čapka - Masaryk, Beneš a ti další, ti se zasloužili. Ale už mnohem méně se mluvilo o tom, že své blahosklonné ano řekla Francie a USA. ČSR vznikla z vůle velmocí. Tohle u nás nikdo nechtěl vidět. To přece národ se vzepjal.

Když budete číst prvorepublikovou literaturu, koukat na dobové filmy,  ale klidně i verše... musíte si toho všimnout. Dobová mýtizace vedla k tomu, že národ si přece své místo vybojoval sám díky legiím, díky krvi a mnohým obětem. To je samozřejmě pravda, velmocem jsme se hodili. Byli rádi, že za ně cedíme krev. A náš národ nadále nemyslel, že na začátku naší obnovené státnosti jsou deklarace, které podepsaly velmoci. Někteří zapomněli a jiní si mysleli, že je to tak už nafurt. Že naše právo na stát je nějak dáno logikou, shůry, od Boha, z hledisek morálních i politických. 

Náš národ včetně jeho apologetů na to rád zapomněl, ale velmoci nezapomněly. Tam v té Francii a Anglii si dobře pamatovali, že to oni nám "dovolili" mít stát. A proto si osobovali morální právo si ten náš stát ohnout jak budou potřebovat. Proto přijel na svoji misi lord Runcinan, který se tu choval jako to nejhorší prase. Proto si v Mnichově klidně všichni sedli a o nás bez nás podepsali rozsudek. Oni přece byli ti, kdo nám dali stát a oni nám ho zase přece mohli vzít. Proto se k nám choval přezíravě i Churchill - jemu nezáleželo na naší zemi, nějací čecháčci, co dělají problémy mu byli ukradení, jemu vadilo, že si Němci vezmou výzbroj našich čtyřiceti divizí. Proto během druhé světové jel Beneš do Moskvy se domluvit se Stalinem, protože Anglie dávala jasně najevo, že jsme opět jen trpěni a oni, ti velcí a silní budou rozhodovat o našem osudu. 

Proto je ten Mnichov takový předěl. Do té doby národ opravdu věřil, že má své místo na slunci a v Evropě. Do té doby budoval svoji budoucnost. Po Mnichovu už bylo všechno jinak. 

Po dvaceti letech euforie jsme byli vráceni do reality. Naše samostatnost byla od začátku do konce v podstatě jen iluze. Jsme tu mezi velmocemi a ony o nás rozhodují. Ať už jako Francie v roce 38, nebo jako Sovětský svaz v roce 48 a 68 a nebo jako Německo a USA po roce 89. Naše období vzepětí trvají jen krátce... To prvorepublikové trvalo ještě nejdéle a to vlastně jen proto, že po Velké válce nikdo neměl sílu ani chuť dělat nám problémy. Ale jen se tam na západě ti nadlidé zmátořili, už bylo všechno jinak. 

Můžeme si budovat stát, ale vedle nás jsou obrovské vojenské i hospodářské síly pro které jsme jen pěšák na šachovnici. Jistě, jsme jim užiteční, ale všichni tam mají dávno někde v sobě, že jsme vznikli z jejich souhlasu a podle toho se k nám chovají a budou chovat. Britové nehlasovali pro Brxit kvůli cizincům z Pákistánu, ale kvůli Polákům a vůbec slovanům, co jim berou práci. My jsme pro ně pořád dnes a denně podlidi, kterým oni z milosti dali stát. 

 Optimismus není na místě. Proto už se po Mnichovu národ nikdy nenarovnal. Díky Mnichovu došlo hodně lidem, jak na tom doopravdy tady uprostřed Evropy jsme. A těm, co to nedošlo, ti dostali svůj další Mnichov v šedesátém osmém a komu to ještě nebylo jasné, ti dostali svůj rok 89. A protože dneska už to zase není leckomu zřejmé, brzy dostaneme další lekci o vděčných spojencích na Západě i Východě.  

Že to tak není? Že máme svobodu a demokracii? Tak se podívejte na naše volené představitele. Jak se Babiš kasal, že vyhrál volby s třiceti procenty. A pak jel do Německa a tam mu Merkelová vysvětlila z čí vůle může vládnout. A námi zvolení europoslanci pěkně hlasují, jak jim je nařízeno z Brusele. A naši ministři podepisují prý právně nezávazné dokumenty, ale podepisují o sto šest. V Británii si vymyslí povídačku se Skripalem a naše orgány přikyvují tak horlivě, že se jim div hlavy nevykloubí. Volby jsou hezká věc, ještě nám je nechali... ale běda když si zvolíme něco jiného než si přeje Německo a Brusel... Ostatně Maďaři by mohli vyprávět. 

Všimněte si, že jsme se hned po Mnichovu vrátili k tomu, co jsme dělali za Rakouska a na co máme čtyřsetleté vlohy. Trocha ohýbání, hodně švejkování, elitám se principiálně nevěří a každé spojenectví je sice na věčné časy, ale ani o hodinu dýl. Ne náhodou je Švejk naše národní kniha. Tohle bylo naše přežití a i když jsme si spolu s Masarykem i Benešem dělali iluze, že to bude jinak, tak nám to v Mnichově vysvětlili.  Národní uvědomění je především naše řeč, kterou se cizinec nemá šanci naučit a jakýkoliv cizinec pokoušející se maskovat češtinou je odhalen po druhé větě. 

Mnichov byl národní tragédie, ale zase ne tak velká. Jen nás vrátil tam, kde jsme byli celá staletí a kde zatím zůstáváme. Do toho soukolí velkých sil, které se sice občas ovládnou tento prostor, ale nikdy neovládnou tento národ. Které sice využívají naší šikovnosti a berou si naše zdroje, ale nikdy nedostanou naše srdce a i kdyby se na hlavu stavěli, nikdy jim ty jejich hezké ksichtíky a přátelské řečičky neuvěříme. Mohou nám možná i vládnout, ale nikdy jim nebudeme podléhat i kdyby se katolická církev čtyři staletí na hlavu stavěla, Česká televize měla ještě dvakrát tolik peněz a Babiš dvojitého guru Máru. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

co jsem napsal pod předešlým článkem.
Kecy o ohýbání páteří a lámání zad jsou jen prázdnými plky těch, kteří se ohýbají a lezou do prdele svým šéfům nejvíce ze všech. A myslí si, že když o tom budou pořád mlít pantem, nikdo si nevšimne, že jim z šéfovské prdele čouhají jenom boty.
Mnichov byl pro nás v konečném důsledku vlastně ideálním stavem. Po šesti letech jsme se elegantně zbavili 3 a půl mio germánsky žvanících vymaštěnců, kteří nám - Čechům a Slovákům - programově a soustavně ničili náš pokus o vybudování vlastního státu.
Cena za to byla vpravdě baťovská. Pouhých 360 tisíc vyhaslých životů. Ať nežeru - kdyby to bylo 9 : 1, pořád by to byla královská výhra. A každý z opravdových vlastenců by po takovém výsledku tenkrát (v r. 38) skočil jak slepice po flusu.
Takže začátek sice vypadal strašlivě, ale po nějaké době jsme zjistili, že jsme vlastně vyhráli BINGO!!!
Protože kdyby mělo dojít k "vyčištění sudetských prostor po zlém, dejme tomu formou občanské války, byl by to masakr vpravdě strašlivý. Na obou stranách. Takhle nás to nestálo skoro nic.
Jistě, teď všichni začnou hulákat, že by, co by, kdyby, bla bla bla.
Kdyby jsou chyby. Za to, že jsme tu měli 40 let soudruhy, máme dnes dost rozumu a pudu sebezáchovy, abychom byli schopni rozeznat, že Německá Jůnyje kráčí odhodlaně vpřed k zářným prdelím.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Targusi,
mýlíte se, z análních řiťolezců nevidíte boty. Uvidíte je, když šéf otevře ústa, protože až tak daleko se vyšplhali druhou stranou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Zapomínáš jednu věc, měli jsme Beneše, kterýmu sice dneska z obou stran nemůže hodně lidí přijít na jméno, ale v reálu to byl on bez výstřelu, který mezi 1938-1945 prakticky pro ČSR vybojoval co máme.

A dneska bohužel podobného politika nemáme, mají ho madari a polaci, my ne :(

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Targus.
Souhlasím.
Vždy je to špatnými politiky a ti současný hrůza.
Mne jen u toho napadá,nebyly jsme poněmčeny,tak budeme poturčeny a zase jsou u toho špatný politici s celé Evropy.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák, tentokrát podepisuju každou Vaši větu, nelze to vystihnout líp. Jenom - vznik republiky místo "také z vůle velmocí" by bylo vhodnější "především z vůle velmocí", vždy se potvrzuje "divide et impera"

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

insegnante.
Nebo také,rozděl a panuj.
Proto všechny ty události před první světovou válkou,nedopadly podle přání Roschildů a Rokeffelarů,tak musela přijít první světová válka.
Vznik naší republiky,byl důsledek první světové války,na její vznik jsme měli nárok,po staletí budování České národnosti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vznik Československa v roce 1918 byl největší převrat, nezvětší prudká změna orientace od Bílé hory. Z orientace a svázání s národ střední Evropy jsme se navázali na Francii a VB. Jak píše Vidlák, Šlo hlavně o vůli velmocí a v druhé ředě o vůli národa. V podstatě jsme byli vytvořeni jako klín vražený do německého týlu.

Celou I. republiku jsme dělali francouzskou politiku až do 38., kdy nás Francie a VB bez mrknutí obětovali vidině otevření cesty hitlerovskému Německu na východ.

Následná německá okupace byla podle mého pro Český národ nejnebezpečnějším obdobím v historii - Němci byli připraveni nedopustit opakování "českého klínu". Každý by si měl jednou ročně přečíst Heydrichův projev.

To, co následovalo po válce, bylo přirozeným a jedině možným vyústěním předchozího. Sovětský svaz byl správně vnímán jako zachránce naší národní existence a orientace na něj nyla z tehdejšího pohledu přirozená. Klín tehdá změnil majitele. Nutno ale říci, že Rusové pro nás nikdy oproti Němcům i přes události v 68. neznamenali a ani dnes neznamenají ohrožení.

Je otázkou, co dál. Dnes jsme ekonomickou kolonií Německa, co ž není dobře, EU, která se zdála být řešením naší cesty, se ukazuje být problematickou. Oproti tomu se ukazuje, že ve střední Evropě existují v regionu minulého Rakouska Uherska společné názory a zájmy.

Co dál, co s tím?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Zatím jsme v naší novodobé historii byli buď politickou kolonií, nebo ekonomickou. Poprvé máme nakročeno stát se, nebo spíš, již se stali, ekonomickou kolonií Německa a politickou kolonií Evropské Unie. Jedno horší než druhé.

Soudím, že Evropská Unie a Německo musí být zrušeno.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Už jsme se kolonií stali. Vyčkejme na nějakou pořádnou krizi nebo technologický skok, ty minulé jsme už promeškali. Naší realitou je hospodářská závislost na Německu a politicky na Bruselu. Však se zhroutí jedno i druhé, stačí počkat. EU bude první.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

správně se říkalo "zničeno".
Nevím, jak kdo, ale já v tom nevidím pro sebe problém.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

No, chtěl jsem být trochu korektní, ale pravda, je třeba být historicky přesný a nenechat se vtáhnout do toho korektního blbince.

Evropská Unie a Německo musí být zničeno!!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jak Unie, tak Německo jak se zdá vzali a je to již delší doba, Vaše přání za své.

Zatím bez slepic

A někteří politici vkládají dnes stejnou víru v USA. Budou zklamáni, jako ti, kdo vkládali víru ve Francii nebo SSSR. Jen pomatenci dnes věří v demokratičnost Němců. Nacisté ukázali, jak rychle to mohou změnit.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokus stát se koněm Američanů ve střední Evropě byla snaha u nás instalovat radar. Podle logiky - Na poli šachovnice, na kterém leží americký kámen, nemůžou protihráči umístit bez boje svoje kameny. To ale není tah proti německé dominanci. Samotní Němci mají na svém území nevím kolik amerických vojáků na nevím kolika amerických základnách.

Je nutné snížit závislost na Německu spoluprací s jinými silnými hráči. Tím směrem jde snaha Zemana a jiných. Je okolo toho povyk. Aby nebyl. Jestliže jsme ekonomicky závislí na Německu, jsou Němci také obráceně také závislí na nás. Kecy, že by vzali svůj průmysl u nás a odstěhovali ho jinam, jsou jen kecy.

Také pomohlo podle mne užší navázání se na bývalé členy Monarchie, když to nevychází s EU. Jako část většího celku s vlastními prioritami by jsme se mohli vymanit z postavení klínu, kteří si silní prodávají.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Jen samotné přestěhování montovny (a nepočítám do toho výstavbu nové haly a zaškolení nových lidí) stojí kolem 200 mil. CZK. Takový typický český podnik od 100 do 400 zaměstnanců. Němci to neudělají, protože ty české montovny mají příliš výhodnou polohu vůči Německu a Rakousku. Protože dnešní kamiony dopravující zboží pro automobilový průmysl přepravují spíše vzduch a objem než hmotnost (taky se těm kamionům dobře jede - tam vezou nějaké díly v přepravních obalech, zpátky ty přepravní obaly a mezi tím spousta vzduchu), je každý kilometr jízdy navíc znát. To by musela být hodně levná práce jinde a hodně drahá u nás, aby se vyplatilo podnik přestěhovat. Nedojde k tomu. Přirozeně bude v ČR vždy převaha spolupráce se sousedními zeměmi a snahy vlády podpořit i vzdálenější investory jdou správným směrem.

V4 by se mohla pod tlakem Bruselu sjednotit v jeden celek s užší spoluprací samostatných států. Ale bude to fungovat jen do doby, dokud bude tlak z Bruselu. Až pomine, i V4 pozbyde na významu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

z delšího pohledu do minulosti. A pak uvidíme, že v 1.500 let dlouhé historie našeho pobytu v české kotlině bylo takových Mnichovů hafo. A přežili jsme je. Jako jediný slovanský národ nejzápadněji zakousnutý do Německa. Soupeření s desetkrát silnějším národem tu bylo stále. A často šlo o vyhubení národa, třeba během 30ti leté války. Je fakt, že během II. světové to s námi bylo o fous. Stačilo, aby Hitler začal Barbarossu o měsíc dřív a byl u Moskvy v říjnu 1941. Nakonec především díky Stalinovu SSSR jsme genocidě unikli. Rok 1968 podle průzkumu ČT považují lidé v počtu o 1% vyšším za horší, než Mnichov. Holt propagandě se něco podařilo - u blbců.
Poučení z toho všeho je jediné, státy nemají přátele, ale jen současné, nebo budoucí nepřátele.
Takže poučení

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

a málem se mu to povedlo i s námi. Jen co by vyřešil věc s židy, byly by na řadě podřadné rasy, především na východě. Rusové o nic takového neusilovali, takže přirovnávat 68 k protektorátu je nesmysl.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Spočtěte si laskavě počty vyhubenných slovanských národů a porovnejte to s počtem vyhubených Židů - samozřejmě v porovnání s počtem před začátkem jejich - dejme tomu vybíjení. Bizoni se taky vybíjeli, že ano.
Židé měli jednu významnou nevýhodu - jelikož jim všichni ve středověku i v tzv. novověku zakazovali z politicko-hospodářských důvodů řemesla, zůstalo na ně bankovnictví, resp. obchod. Tudíž zbohatli, páč jim jejich náboženství a tradice nedovolovaly všecko rozfrcat.
A zároveň měli jednu významnou výhodu - Hitler je musel nahánět po celé Evropě, tedy kam na ně dosáhl. Tudíž jich nestihl pomordovat tolik, jako by byli na jednom místě. Jak se to stalo třeba Bělorusům, Polákům, Ukrům, abych byl konkrétní.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je mně velmi divné, že naši tzv. čelní politici vůbec nepřipomínají Mnichov a 29. - 30. září 1938. To se s komentáři k výročí 21. srpna 1968 vůbec nedá srovnat. To už nás všichni prodali Němcům? Nebo Angela Merkelová zakázala Miloši Zemanovi o Mnichovu mluvit? Miloš Zeman v těchto dnech dělá velkou politickou chybu, ale už byl podruhé zvolen prezidentem, tak na mínění jeho voličů nezáleží. A co Andrej Babiš? Taky mlčí? Nebo M. Kalousek s M. Němcovou, K. Schwarzenbergem, J. Štětinou, J. Pospíšilem? Vždycky mají plná ústa řečí k jakémukoliv pšouku v Bruselu, a najednou mlčí?
Komu se hodí, aby se na zvěrstva nacistů a sudetoněmeckého Freikorpsu zapomnělo? Jsme již přiřčeni do další tisícileté říše národa německého? Jsem z české politické reprezentace velmi zklamaný. Po těch připomínkách k 1968 jsem očekával stejnou názorovou vyváženost vůči Mnichovu 1938. Ale za týdne jsou komunální volby a prohlédnu si, jak se který kandidát vyjadřoval o Mnichovu 1938. Vždyť je to chvíle, kdy český národ ztratil málem svou existenci a stačilo k tomu velmi málo!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Jenom pro připomenutí, tu podporu Francie pro vznik Československa dohodl Milan Rastislav Štefánik, hoch z malé vesničky na Slovensku, který to ve Francii dotáhl na generála. Ale to nic nemění na skutečnosti, že Francouzi po dvaceti letech neviděli důvod pálit si prsty kvůli Čechům.
Ještě jedna perlička k tvrzení, že cizinci nemají šanci naučit se pořádně česky a prozradí se nejpozději při druhé větě. Před léty při zájezdu s CK do Egypta jsme měli místního průvodce. Ten se prozradil tím, že mluvil tak dokonalou češtinou, jakou jsem nikdy předtím ani potom z ničích úst neslyšela, včetně přízvuku na správné slabiky. Vystudoval Češtinu na univerzitě v Káhiře.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejpravděpodobnější hypotéza Štefánikovy smrti je akce francouzské zpravodajské služby, v té době byly letecké havárie její specialitou.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Souhlasím, nejakceschopnější z toho triumvirátu, s osobními styky a charismatem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V zasade suhlasim s clankom, ale so zaverom rozhodne nie.
Ano - velmoci nas predali. Nie - velmoci za to nemozu. V konecnom dosledku za to moze priposranost Benesa, ktory sa neodhodlal na ozbrojeny odpor.
Vo vacsine knih je napisane, ze nemecka armada v tom case nemala na to, aby prekonala ceske pohranicne betonove pevnosti. Zaroven mala CSR prislub o pomoc zo ZSSR, ak by o nu poziadala. Takze v konecnom dosledku si za vysledok Mnichova mozeme vsetci byvali cechoslovaci, lebo sme nemali gule na to ist na hranu rizika. Hitler gule mal. Stalin gule mal.
Mozno gule robia narody velkymi a malymi. Vidlak - vzhladom na svoj literarny talent by sa moho fundovane zamysliet aj nad tymto aspektom... teda ak bude mat chut napisat nieco co nepotesi oko cloveka zijuceho v cesko moravsko sliezko slovenskej kotline :D

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Asi bych tolik nevěřil blbečkům od zeleného stolu.
Zkuste se mrknout na Vidlákovo hnojiště v příštích dnech. Něco o tom tady bude. Tedy doufám...

Zatím bez slepic

kludne si to vyjasnime
Hitler mal gule od polovice 30-tych rokov si robit co chce..a s jedlom mu rastla chut.
Stalin, ak by sa zachoval ako Benes a sice ako bez guli ... tak Nemci su na Vianoce '42 v Kremli a polovica z nas by sa nikdy nenarodila...a ani Vidlak :D
I ked to vyzeralo ako jasna katastrofa a mnohi si kladli otazku ci to ma zmysel ... tak Stalin, Zukov a rusky muzik bojovali.
Cesi sa posrali. (Samozrejme..aj Slovaci - to nie je narodnostna problematika, ale konstatovanie skutocnosti - takse v tomto mere klud :) )

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě mi nebylo 100 let, ale třeba i bude... .
Se vznikem Československa mám spojeno hlavně to, že tatíček byl sice zvolen v roce 1918 prezidentem, ale ještě měsíc cestoval se svými přednáškami po USA a do své nové samostatné vlasti se vrátil vlakem přes Dolní Dvořiště a "Budějce" až těsně před Vánoci. Je zajímavé, že ti, co tady riskovali v nejlepším případě kriminál a organizovali první dny nového státu (a je jedno, jestli se jmenovali Kramář, Rašín nebo Šmeral) "nemají zásluhy o stát...! A takhle to pokračovalo i dál. Mnichov nám ukázal, že jsme malí a možná pod rozlišovací schopnosti velkých politiků, ať už spojenců (Anglie, Francie), "nesnášenlivých nepřátel" (Německo) i nových nepřátel (Itálie) či dočasných spojenců spíše těch druhých (Sovětský svaz)...! Jedno ponaučení do života nám to ale dalo. "Mnichovanství". V zasněženém březnu 1939 plné ulice zoufalých pohledů a potají zvedaných pěstí, v dalších měsících se stejný dav rychle přizpůsobil novému řádu nového útvaru (protektorátu) a větší nenávist, než uniformy (hnědé či černé...) začala probouzet skutečnost, že sousedka si přivezla vajíčka či máslo z venkova, nešlo vždy o udavačství či kolaboraci, ale Ti, kteří to občas udělali, si to pak uměli rychle v "akčních trojkách" po osvobození vypořádat s těmi, kteří to na ně mohli vědět. Jak se dívat s hrdostí například na vlastní uměleckou garnituru, která v petici přímo v únorových dnech 1948 žádá Beneše o přijetí demise ministrů a umožňuje tím vznik vlády Gottwalda, přičemž mnozí z nich později podepisují další a další dokumenty (zleva či zprava)... 2000 slov, antichartu, později se stávají občanskými "fóristy", atd., atd. "Mnichovanství" je dnes mezinárodně uznávaný termín, kterým jsme obohatili světový slovník pojmů, stejně jako později tunelářstvím... ! Příliš optimismu nám naše historie nedává. Často myslím na to, že první větu zneplatním tím, že se vypravím do Holandska zakoupit si injekci eutanazie ! Ale než to udělám, ještě chvíli budu číst Vaše názory - jsou nejen vesměs dobré, ale maistreamem tohoto státu nešířené! Ach jo!

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)