A je to tady

Autor

Dnes a zítra jsou komunální volby. Ty poslední, kde mají lidi ještě pořád alespoň trochu pocit, že mohou něco ovlivnit. Tedy alespoň na malých městech a obcích, kde se všichni znají.  Včera jsme mohli v televizi vidět hlavní lídry politických stran kterak se snaží udělat dojem na Pražáky a upřímně vlastně vůbec nevím, jak to může dopadnout. 

Asi jediná jistota je v ČSSD, která utrpí další debakl nejspíš horší než si představovala a je dost možné, že jsme v televizi za pultíkem viděli Hamáčka naposledy. A protože je situace jaká je, možná jsme naposledy viděli i ČSSD jako celek. 

U nás ve Vidlákově proběhl závěr kampaně celkem v klidu, při setkáních s občany nikdo nepomlouval, nikdo nevyhrožoval, jako by po mnoha  a mnoha letech všichni pochopili, že hlasy se nezískávají křikem. Na druhou stranu nikdy jsem neviděl tolik předvolebních letáků ve schránce a nikdy nebyl Vidlákov tak otapetovaný plakáty. Až to člověka nutí přemýšlet, co je na té radnici tak atraktivního, že jsou místní podnikatelé ochotni do toho sypat tolik peněz.  Obecní rozpočet i obecní majetek se tuneluje už skoro třicet let a pořád je o co se prát... 

Na druhou stranu jsem byl opravdu pozitivně překvapen čistotou letošního předvolebního boje. Jako by opravdu všichni viděli, že jde do tuhého a je třeba se dohodnout, jinak to dopadne blbě. 

Dovolte mi proto rozloučit se vlastním Vidlákovým zákonem obecního soužití - můžeš být na krizi připraven jak chceš, můžš mít zbraně, zásoby, vysoký plot i ostnatý drát. Můžeš znát bojová umění, mít diverzifikované portfólio, můžeš mít pod polštářem kilo zlata nebo velkou širokou rodinu. Můžeš mít plné mrazáky masa i koně, který bude orat i bez benzínu. Můžeš být připraven po všech stránkách. Ale pokud v případě katastofy půlka lidí v tvém okolí půjde po té druhé půlce lidí, k ničemu ti to nebude.  Pokud máš  v obci skupinu lidí, která je připravená zakroutit krkem jiné skupině lidí, nepomůže ti nic. Ani zbraně, ani plot, ani kamarádi, ani znalosti. 

A tak doufám, že se po volbách ve Vidlákově zase všichni dohodneme a nebude tak zle, jak se to jeví před volbami.

V diskusi si můžeme probrat, jak nám dopadne Babiš a jak ČSSD. Já osobně to v idím na zaříznutí Hamáčka a nastolení Zimoly. Babiš uspěje všude jinde nad očekávání, jen v Praze to bude trochu horší.  Na vzestupu jsou Piráti, kteří se etablují jako plnohodnotná strana. Kalousek a jeho banda skončí na smetišti dějin. Komunisti pohoří a začnou přemýšlet, jestli si neměli nechat Skálu a upozadit Filipa. Starostové a nezávislí už zůstanou jenom nezávislí.

A ve Vidlákově za ČSSD posbíráme čtyři zastupitele z patnácti, ale skončíme v opozici.  

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Po 24 letech ve funkci neuvolněného starosty jsem se rozhodl nekandidovat. Čest mojí památce!

Zatím bez slepic

A čest Trubačově odvaze a trpělivosti, že to vydržel 24 let.

Zatím bez slepic

Napoleon měnil provianťáky každý rok. Asi věděl proč. Není dobré, když se někdo zabydlí na furt, ani na věčné časy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Četl jsem včera zprávy jak piráti v Praze dávají lidi na kandidátky bez jejich souhlasu, tedy dělají přesně to samé co kritizovaliu druhých :D

Ale co bylo nejpřekvapivější, když se daný člověk ozval, tak předseda pirátů, řekl, že je problémem dotyčného se odhlásit z kandidátky ne strany, která ho tam dala bez jeho souhlasu, tímto překonal i to co dosud bylo, takže ano piráti už jsou klasická strana a přinášejí i novinky :D

Zatím bez slepic

No a co čekáte od vlastizrádného agenta vyškoleného v cizině a vedoucího vlastizrádnou stranu? Lidi jsou tak pitomí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Trubači, nejste sám. Zdá se mi, že mnoha Vidlákovech to starostové, kteří to táhnou skoro od převratu letos končí. Čím to?

Zatím bez slepic

Je to prosté, věk. Štafetu dostane další generace, ta uvědomělá s evropskými hodnotami.

Zatím bez slepic

- to že se lidem nezavděčí, to už ví a problém to už většinou není. Lidé jsou schopni nadávat a přestat s vámi mluvit i když jim uděláte novou asfaltku
- s obcemi dost nevybíravým způsobem jednají většinou tyto státní instituce : Pozemkový úřad, Úřad pro zastupování státu ve věcech ajetkových, Lesy České republiky (možná jsem na některé zapomněl), které jakoby měli za cíl malé obce zničit
- u majetkových přiznání nevadí ani to přiznání jako takové, ale většinu informací o vás stát už má (plat ze sociálky, nemovitý majetek z katastru) a vyplňovat to do toho hrozného formuláře je pro mnoho lidí opravdu příšerné. Nevím proč tam stát věci které už ví nevyplní jen k odsouhlasení.
- nesmyslnými restitucemi se nastolila doba středověkých poddanských vazeb, kdy jiná obec vlastní pozemky ve vašem katastru - což je tedy vrchol "naší nové mladé demošky"
- pozemky a majetek obce ja kapitola sama pro sebe
- téměř každá investice či větší náklady jdou jen přes dotace, ty dost často samoutnou věc zdraží o tolik, že bez dotace to vyjde obec na stejné peníze. Navíc u dotací jste sáte jednou nohou v krimu
- na malé obce je navršena téměř stejná agenda jako na mnohem větší a tak se i neuvolněný starosta třeba musí starat o prostoduchého pitomce, který pozbyl svéprávnosti a neziskovky si pak ještě na obec ztěžují a dělají problémy.
- větší obce a města, které právě patřičný servis mají ho využívají k tomu, aby "hraniční" problémy přenesly na malé obce, například přetáhnou mrtvolu v lese tak aby se "našla" v katastru malé obce a ta se pak o ní musela postarat (zaplatit)
- vyděrači ze psích útulků vám nahlásí "přivedli se psa z vaší obce, dostaneme x tisíc". a pak se s nima dost hádáte, že službu, kterou jste si neobjednali platit nebudete, zvlášť když ani nemají iniciály toho kdo psa přivedl, psi jsou vůbec neřešitelný problém
- GDPR - v rámci toho lze zrušit a napadnout vše co si umanete
- znalost zákonů a nařízení můsí být kompletní, což nejde u neuvolněných starostů na malé obci
- jediné pozitivum, že rozpočty (daňové příjmy) malých obcích při slušném hospodaření jsou vcelku dobré (u nás rozpočet cca 4mil na konci roku na účtech zbyde cca 4-5mil)
- aktivita lidí je rok od roku viditelně horší, zábavy a podobné akce už téměř nejsou, ale to může být případ od případu. Jádro obce tvoří pár starousedlíků - důchodců. Mladší nemají o nic zájem, tedy kromě vlastního baráku a pozemku.

atd atd ... pokračovat by se dalo do nekonečna :-)

Zatím bez slepic

No nezavděčí? Ono je máslo na obouch stranách a zálaží fakt na tom kdo tam sedí a ne obecně napsat "lidem se nezavděčí"...

Zatím bez slepic

Konstatování stavu ještě nikdy nic samo o sobě nevyřešilo. Je nutné říci taky ,,B." Kde hledat nápravu a jak jí docílit. Ovšem, musí být snaha. Když jsem viděl tu snahu v den, kdy nám byly doručeny volební lístky, respektive druhý den ráno a více jak polovina těch volebních lístků se nacházela v odpadu, tak jsem si řekl: ,,je to marný, je to marný, je to marný." Takže konstatovat žalostný stav naší země není o ničem. Neboť, většina národa je spokojená s ,,Ordinací v Růžové zahradě," ,,Ulicí," a podobnými sračkami, a nic jiného než kus kostelecký uzeniny a lahváče v lednici ji nezajímá. Takže co ? Pokud nedojde k tomu, že si národ začne uvědomovat skutečné hodnoty nutné k jeho přežití, tak to zůstane jen v té oblasti: ,,je to marnost." A to je to ,,B." Volit takové ,,soudruhy, " kteří dokážou ty lidi PROBUDIT !!! A pak už to bude o něčem jiném.

Zatím bez slepic

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na dosažení tohoto stavu se už skoro 30 let pracuje nástroji pravda, láska, banány, v létě místo na Vranov do Chorvatska. Hypotéka do smrti a mlčeti zlato, makati zato. A probuzení by nutně znamenalo poznání. A naopak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Paradoxně nejvíce proto, že nám přidali na platu. My vždycky vzali jeden plný plat neuvolněného starosty, rozdělili ho 60:40 pro starostu a jeho zástupce. Jenže nám pochybný spolek sdružení měst a obcí prosadil zákonný plat pro starosty cca 11.000,- kč měsíčně a na místostarosty se vybodli, já mu sice nějakou část svého platu poukázal na účet, aby mi neutekl, ale to za prvé krom nás dvou a účetní nikdo neví, a také se neví, kdo bude sedět v zastupitelstvu dále. Ale vzhledem k právě tomu platu se najednou vyrojilo 15 kandidátů, přitom jsme vždycky měli problém přemluvit do 7 členného zastupitelstva alespoň 8-9 lidí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pardon. Psal Trubač

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud máš v obci skupinu lidí, která je připravená zakroutit krkem jiné skupině lidí, nepomůže ti nic. Ani zbraně, ani plot, ani kamarádi, ani znalosti.

Toto je trochu od veci - nemyslis Vidlaku? Ak mas zbrane, plot i taktiku ... tak tej druhej skupine ludi proste zakrutis krkom ty, lebo na to mas. :D Inak su ti tie tebou vymenovane veci presne k tomu k comu betonove opevnenie na zapade CSR. Netreba to vymenuvavat...ak to nie si schopny pouzit v boji. Obavam sa len, ze ked je to taktika CSSD - suc som vzdialeny a nezainteresovany pozorovatel - tak to je oxymoron :D ... nic v zlom

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Také to tak pozoruji,že Hamáček pracuje na likvidaci ČSSD a ještě mu v tom někdo pomáhá,když hodily do placu Lithium,jako kostlivce ČSSD.Piráti je podobný projekt jako VV,aby pomohly demokratickému bloku.Snad ODS kdosi protlačuje zas,určitě mají dost prostředků k tomu z minula.Okamura a spol,toho zlikvidují nastupující pražáci co vlezli do SPD.
Proč ta bitva o posty v komunálních volbách,hlavně větší obce a města.To není jen plat starosty,ale být v několika a.s.to dá víc než plat starosty.Pak není problém,aby město tyto a.s. podpořilo několika mil.a pak se o to podělili.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

nutnost.
6 % je slušnost, 3 % povinnost. Tohle vás neučili?

Zatím bez slepic

Pane Targus.
Proč jsou v a.s.komunální politici,aby ta nějaká dotace přišla.
A když je starosta třeba ve čtyrech a.s.tak to něco hodí i jemu.
Ty procenta máte staršího data.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Piráti jsou podobný projekt jako zelení jen v násilnějším. VV byly amatérštější verze ANO:

Piráti jsou vypatlaní levičáci pro vypatlané levičácké sluníčkáře.

Kéž by Hamáček skončil. Praha se mění v gheto skoro den ode dne. Mnichov byl aspoň vidět a ruská okupace taky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vyšetřil jsem kapánek času na ony odkazy.
Webnode a Technet tam mají docela velký rozpor mimo jiné i v zásobách paliva a munice, o čemž jsme rovněž diskutovali (14 versus 50 dnů). Další odchylky nejsou z hlediska roku 2018 až tak podstatné.
No, myslím, že další přetahování můžem odložit na příští rok, pokud tu ještě budu strašit.
:-)

Zatím bez slepic

Jen strašte. :-) Je lepší, když straší Targus než terorista.

K těm 14 dnům zásob - to mysleli Wehrmacht jako celek, na 50 dnů bylo v nástupním prostoru první linie pro danou skupinu vojáků. Je to statisticky totéž, jako když točíte volantem a já se válím na posteli. Statisticky jsme každý za den ujeli třeba 1000 km, i když Váš kamion 2000.

Zatím bez slepic