Čekání na mesiáše

Autor
Štítky

Tímto článkem už bych se chtěl pomaloučku začít dotýkat vánoční atmosféry. Ale protože bude přísně o dnešku a nebude moc veselý, chci ho zařadit už na dnešek. 

Takže mesiáš... Jsme někde kolem roku 0.  Římské impérium ovládá tehdejší středomoří pevnou rukou. Mají také konec dějin. Národy sice mají své rozpory, ale Řím je natolik silným hegemonem, že boj proti němu nemá smysl. Najdou se sice teroristé, kteří to zkoušejí, ale ti pak visí na křížích podél silnic. Pokud dojde k větší vzpouře, je v zárodku potlačena, není potřeba žádná mobilizace, ani zvýšení daní, Řím zvládá situaci svými běžnými silami. Žádné Limes Romanus ještě nestojí, legie jsou vzorné, dobře vedené, kvalitně vyzbrojené a slouží se v nich za dobré peníze. 

Středomoří je jeden velký hospodářský prostor ze kterého profitují všichni. Pirátsví je okrajový jev. Obchodu jsou všude otevřené dveře. Existuje náboženská svoboda, každý si může věřit čemu chce. Manželství a cudnost zažívají spíše úpadek. Svým způsobem se všechno smí. Můžete mluvit v tavernách o čemkoliv, nikdo vás nešpicluje, ale také nikdo vás neposlouchá. Ŕím vás v podstatě nepotřebuje. Má svůj obchod s otroky a z něj žije stejně jako dnešní USA z tisknutí dolaru. Římu stačí otroci a legie. Císař se na obyvatelstvo může v podstatě vykašlat. 

Pod povrchem se samozřejmě zvolna kupí problémy. Migrace existuje. Do Jeruzaléma se stěhují Řekové a mají tam své divadlo i chrámy. Do Alexandrie se stěhují Židé a nelíbí se jim tamní kult mrtvých. Řecko je plné naturalizovaných Keltů  a Thráků. Jsou z toho třenice, občas i pogromy, ale žádné řešení. Jen rostoucí nenávist. 

Obchod sice bují, ale vydělávají na něm bohatí, kteří bohatnou a chudí chudnou. Leckterý svobodný chudák bude už brzy křičet, že chce chléb a hry a bude se dívat, jak kolem projíždí otrok eunuch - správce nějakého latifundisty, ale v kolesce a bude mít nos hodně nahoru. Řemesla zažívají úpadek, vše se dělá ve velkodílnách. Boháči si stavějí obrovské nekonečné paláce, chudina žije v nájemních bytech. 

Lidé to vidí. Ne, nedokáží formulovat politický program, ale vidí, jak jsou pomaloučku šněrováni do budoucí nesvobody, jak se kolem hromadí problémy a řešení je v nedohlednu. Každopádně nepřijde ani od císaře, ani od senátu. 

Je divné, že všichni čekají mesiáše? Každý si do něj promítá něco jiného, ale jakékoliv řešení je politicky nemožné a vzpoura prostě špatně skončí. Ježíš nebyl jediný mesiáš. V tehdejší době se to proroky a různými zachránci jen hemžilo. Místní vládci si to dávali do titulů. Vznikaly sekty, mystici provozovali různé kulty, existovaly spolky, korporace. Doba tomu byla nakloněná. 

Nemáme to stejné? Podívejte na Macrona... politický nikdo měl hezký ksichtík a rázem si do něj voliči promítli své naděje, aby o dva roky později zjistili, že je všechno při starém.  U nás také volba prezidenta připomínala spíš volbu zachránce světa. Pamatujete ty fajsbůkové statusy, že když Zeman vyhraje, tak budou emigrovat? Drahoš a před ním Schwarzenberg měli být spíš mesiáši než prezidenty. Samozřejmě se nestalo nic a nic by se nestalo, ani kdyby to Drahoš vyhrál.

Nevěříte?  Zeman je prezident, Babiš je premiér a stejně se podepíše vždycky a všude to co nám řeknou protektoři. 

Babiš dostal hlasy také spíš proto, že si do něj voliči promítli své touhy, než že by měl skutečně ambici dělat demokratickou politiku dle vůle lidu. Źe zrovna v dnešní době je asi tím nejmenším zlem, to je spíš náhoda. A pokud bude pokračovat, jak pokračuje, ukáže se brzy nový mesiáš a z hnutí ANO nic nezbude. 

Proč tomu tak je? Inu USA jsou pořád velmi silné. Pořád mají armádu, rotačky na dolar a svoje zájmy všude po světě i se svými věrnými. Německo je také pořád mnohem silnější než Česká republika a Rusko je také pořád na svém místě a silnější, než by se čekalo. Skutečný konflikt je v podstatě díky atomovkám nemožný a jakékoliv řešení je politicky nemožné. Elity jsou odtržené od lidí a vůbec jim to nevadí. Oni už ani naše daně nepotřebují, oni si ty prachy prostě natisknou. Nepotřebují nás pro armádu, to dělají profíci, nepotřebují nás pro nic. A pokud budeme vyskakovat, zakroutí nám krkem jako nic. Katalánští politici by mohli povídat. 

Źe přišel mesiáš, to se zjistilo až sto let po Ježíšově smrti. V jeho době se nijak nevymykal běžnému folklóru. Jeho hnutí nebylo ničím výjimečné a jeho učení bylo jen pro hrstku následovníků. Ostatně doba byla taková, že se lidi chytali čehokoliv. Dneska je to stejné. Od teorie placaté země až po Liberlandy na Dunaji. Dokonce i Vidlák si svými Kydy získal čtenáře (a návštěvníky zabijaček).  Zkrátka není problém něco hlásat a najít i pár stoupenců. 

Že se objevilo něco, co pak přetrvalo tisíciletí, to se dlouho nepoznalo. Tak dlouho, že nejprve byli křesťané skoro všude a pak si teprve intelektuálové tehdejší doby uvědomili, že by se o tom mohlo psát. Mesiáš se našel až zpětně. 

Dneska to nebude jiné. To životaschopné už tu třeba dávno je. Ale ještě se to neprojevilo. Barbaři ještě nepřevzali kontrolu. Novodobý Attila ještě nežene své hordy i když k tomu už jsou všechny předpoklady. A až to přijde, legie k ničemu nebudou. Barbaři tenkrát také nepřišli zakutí v železe s polními kuchyněmi, ale v nevydělanýchh kůžích s oštěpy opálenými v ohni. A většinu Germánů si císaři pozvali sami. Chtěli, aby bojovali proti jiným Germánům...

Teď je to mezidobí. Nejspíš se nám nová doba už dávno někde zformovala, jen o ní ještě nevíme. Je pod naši rozlišovací schopnost. Zatím je to teorie, kteoru vyznává jen pár bláznů a že právě ona bude jednou základem kultury, to si ještě ani nedovedeme představit.  

Mesiáš se prostě objeví až zpětně.  

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Dovolím si malý úkrok... I když kdo ví...
Kdybyste to nevěděli, tak nejdůležitější krok k modernizaci učiva na školách je zúžení jeho rozsahu: https://www.novinky.cz/veda-skoly/492367-pouhe-zuzeni-obsahu-uciva-na-m… Čím méně se učíme, tím jsme modernější, protože znát přece nemusíme nic... Stačí si jen jako tak nějak vyhledávat na internetu a jako spolupracovat. Vždycky mne fascinuje, jak se všichni ti, co prošli komunismem, vůbec v tom světě dokázali se svým zastaralým vzděláním uplatnit... A druhá teze je ještě legračnější: Školením ředitelů ke zlepšení vzdělání žáků... (O to totiž jde doopravdy. Žít ze školení. Kartous, nedostudovaný češtinář, co v životě děcka neučil, to odhadl už dávno...)

Aby bylo jasno - je samozřejmě pravda, že snažit se "moderními metodami" zvládnout už tak notně protříděné učivo, jednoduše nejde. Ale víra v ony metody je něco... jako ona víra v mesiáše...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.......

Nevím zdali je naše touha projektovat minulost do současnosti tou správnou metodou vhledu do budoucnosti. Naše znalosti a možnosti předvídat budoucnost jsou však natolik omezeny, že nám nakonec nic jiného ani nezbývá. Co velí nepodléhat oné projekci je však to, že se svět za ono dlouhé údobí hodně proměnil. I když válka klasickými zbraněmi je stále vysoce efektivní, ukazuje se, že i psychologické a ekonomické války jsou stejně účinné. Západní pseudodemokracie má dva světové nepřátele. Rusko a Čínu, Rusko má materiální zdroje, Čína lidské, a tomu bylo potřeba přizpůsobit i onu nevojenskou válku. Pro Rusko je tu akce Skripal a sankce na tisíc způsobů. Dlouho jsem čekal jak to začne s Čínou, a nakonec se dočkal. Nejprve cla a pod divnou záminkou byla čelní představitelka HUAWEI zatčena a následně i firma shledána závadnou. Tak jak nebyly důkazy u Skripala, nejsou důkazy o podvratné činnosti HUAWEI, ale všichni se začínají odvracet od této firmy a dokonce se nacházejí letitá upozornění na závadové chování výrobků této firmy. Odhaduji, že akce Skripal a HUAWEI se bude v různých formách konat s neztečenou intenzitou. No a jak se pak v tom máme s tím Římem vyznat.

Zatím bez slepic

Lidská rozhodnutí a následné činy mají své důsledky krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé. Tím víc to platí pro rozhodnutí politiků. Hlupák nedokáže odhadnout ani krátkodobé důsledky nějakého rozhodnutí, o střednědobých a dlouhodobých ani nemluvě. Ti, co mají hodně znalostí a myslí jim to, dokážou poměrně přesně odhadnout krátkodobé důsledky a s jistou neurčitostí i ty střednědobé. Dlouhodobé důsledky rozhodnutí a činů nedokáže předem poznat vůbec nikdo.

Zatím bez slepic

Mám možnost každý den, kdy se přesouvám z jednoho okraje města na druhý jet asi čtyřmi trasami. Každá trasa má své neduhy a já mám pocit, že ať zvolím jakoukoli, vždy si vyberu tu špatnou. Tudíž u mne nepůsobí ani ta krátkodobá rozhodnutí, tudíž jsem se ke své smůle zařadil mezi "Hlupák nedokáže odhadnout ani krátkodobé důsledky nějakého rozhodnutí".

Co tím chci říci, plácáte všeobjímající nesmysly.

Zatím bez slepic

anebo mate spatny horoskop, hvezdy vam nepreji, nekdo vas proklel, vestby jsou spatne a nebo se jen pletou pocity a zadna cesta neni dobra.

Ja vam tedy uprimne preji dobre cesty (je to zadarmo), at se to aspon trosku posune na druhou stranu.

Zatím bez slepic

Myslím, že největším nepřítelem západu je... západ samotný...

Zatím bez slepic

Žádný strom neroste do nebe. Jednou musí přijít okamžik, že i ten největší bude přerosten. Každý hegemon má přímo ze svého hegemonství prospěch a tak se snaží to své hegemonství udržet. Na tom asi není nic špatného. Věřím, že kdyby v podobné situaci bylo Rusko, bude jednat stejně. Tudíž nezatracujme hegemona, že chce být i nadále hegemonem.
Ten základní problém v souvislostmi s analogií s Římem je zásadní. Společnost měla nějakou tmelící ideologii. V té době to bylo náboženství. Sice založené na dogmatech, ale o to asi lépe působící. Nikdo se nemusel patlat s nějakým dokazováním a přesvědčováním. Křesťanství přes své skromné začátky nakonec na dlouhatánskou dobu zvítězilo, ukázalo na tu dobu životaschopnost dát lidem tolik potřebnou jednotící ideu pro každodenní život.
Problém dneška a to je ta zásadní neznámá, je, že žádnou jednotící "viru" nemáme. Křesťanství eroduje, sice má pořád v církvích dominanci, ale pro bezvěrce je život bez nějakého zřetelného směru jak chůze ve tmě. Orientace na zisk a konzum a hromadění majetku je sice fajn, ale nedává to onen jednotící rozměr víry. Navíc i ty možné směry víry, třeba ekologie jsou tak zdeformovány a podléhající onomu konzumu, že to spíš vnáší rozkol, nežli jednocení.
Asi si musíme počkat jak následovníci Ježišovi na něco, co bude zřetelnější a použitelné pro většinu.
On ten mesiáš určitě dorazí. Jen aby to nebyl muslim.

Zatím bez slepic

ale pro bezvěrce je život bez nějakého zřetelného směru jak chůze ve tmě.

..... to neni pravda. Orientace na zisk a konzum a hromadění majetku krestanska a zidovska kvalita. Hollandsko je krestanske, USA jsou krestanske, Britanie je krestanska. Banskteri jsou zidovsti nebo krestansti.

To verici jsou zdroj zla.

Zatím bez slepic

Panstvo neni zapad.

Zatím bez slepic

Tak mame obchodni konflikt z Cinou tak jakepak tajemstvi. Az bude zlobit Costarica tak nebudou banany.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, díky za zajímavý článek, myslím, že jde o zajímavou analogii a je vidět, že historie vás baví. Já bych ale upozornil na tři věci, které jste opominul. Předně, 1 století n.l. je pro Řím zlatou dobou ekonomického vrcholu. Odtud pak už byla jen cesta dolů. Ačkoliv nám to dnes asi nepřipadá, tehdy se většině svobodných lidí (o otrocích se samozřejmě nebavíme) žilo celkem slušně, i když pochopitelně byli chudí prolétés, ovšem ti tu byli už i dříve za republiky. To si myslím je také analogické ke dnešku, protože navzdory dnešnímu nadávání se i nám daří relativně solidně a domnívám se, že budoucnost není moc růžová. Jak říká klasické úsloví - je hrozné pomyšlení, že ta dnešní doba bude jednou nazývána staré zlaté časy…
Dalším dle mne zajímavým postřehem je, že otrokářství, pro nás asi nejhorší tehdejší instituce, nebylo ani těmi nejlepšími soudobými filozofy považováno za v principu něco špatného. I Seneca, asi největší ze současníků Ježíše, o něm pouze psal to, že k otrokům je třeba chovat se slušně. Naprosto si nedokázali představit nic jiného. Stejně tak i my jsme děti své doby a neumíme si představit lepší (ovšem funkční) řád, který ten náš případně nahradí.
No a za třetí - asi s tím jako křesťan nebudete moc souhlasit, ale podle toho, co o skutečném Jeshuovi víme (a je toho zoufale málo, jde vlastně pouze o legendy), tak on ve skutečnosti žádnou revoluci neplánoval a nechtěl. Šlo o židovského reformátora, který nehodlal budovat novou církev, ale reformovat židovství. To vyplývá z několika málo asi autentických výroků, které jsou natolik proti pozdějšímu smyslu křesťanského univerzalismu, že snad jsou původní - například Matouš 10,5: “Na cestu k pohanům nevstupujte, do samařské obce nechoďte, jděte raději ke ztraceným ovcím z lidu izraelského.” I Jakub Spravedlivý, Ježíšův bratr, který po jeho smrti vedl židokřesťanskou obec v Jeruzalémě, zůstal po celý život věrný židovství. Dá se předpokládat, že věděl, co jeho bratr opravdu zamýšlel… Zakladatelem křesťanství je ve skutečnosti spíše svatý Pavel, který se paradoxně s Ježíšem osobně nikdy nepotkal. To mi přijde na křesťanské historii nesmírně zajímavé - že jeho “autor” způsobil revoluci, kterou vůbec nezamýšlel…
Ovšem za 4 - jak už bylo zmíněno. Tuším, že Churchill kdysi prohlásil, že není nic falešnějšího, než historická analogie. Dnes jsme jinde. Ano, mnozí by rádi zvolili spasitele, to je fakt. To je asi to jediné společné.

Zatím bez slepic

Jenom na okraj k těm otrokům - záleželo též na tom, jaká práce vám coby otrokům byla přiřazena a o které starověké společnosti hovoříme. Faktem je, že mnohý otrok římský (např. z řad vzdělané řecké vrstvy sloužící jako osobní sekretář či domácí učitel u bohatých patriciů) byl zabezpečen výrazně lépe, než svobodný Říman - bezzemek či malorolník. Jen onen koncept pojmu "svoboda" byl prostě jiný, než jaký máme dnes. Ale to bychom nemuseli ani do starověku.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to je pecka.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že to ve skutečnosti mimo téma není.

Nemá smysl čekat na mesiáše. Každý z nás musí najít v sobě sílu být sám sobě mesiášem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych ani ze svého pohledu neřekl, že dnes hledáme spasitele.
Hledáme "vůdce" - v tom ne negativním významu, který nás stmelí a seřadí, abychom se mohli bránit. Ani ne, že by nás vedl tam kam my chceme, ale aby nám pomohl bránit se, proti tomu, co nechceme a kam jsme tlačeni. Hledáme toho, kdo vztyčí prapor a my se pod ním sešikujeme.

Zatím bez slepic

Spasitel i vůdce sám o sobě nestačí, nejdůležitější je společná idea. Ta dnes zoufale chybí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak i píše pan Admirál,ani ne spasitele,ale chytrého,poctivého a pravdu mluvného jedince.
To přirovnání mne to napovídá také,naprosto odtržená vrchnost od běžných občanů,událostí,povinností.
Také nekřesťansky odírají otroky,stavějí si honosní sídla,zatím u tu armádu mají dobře a kvalitně vyzbrojenou i plat tomu odpovídá.
Takže si neodpustím toho,že ty daně tihle potřebují čím dál víc a co slyším,že po novém roce podraží všechno,takže i Babiš bude brzy zatracován,jak říkal Soukup,už se i u nás rozdávají žluté vesty.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

"chytrého, poctivého a pravdu mluvného jedince"
Zemědělče, tuhle práci Mirek Dušín nezvládne.
Jak už jsem psal, musí to být tak trochu parchant, aby dokázal vyjxbat s megaparchanty, musí umět lhát, jako když tiskne, aby dokázal skrýt, co má zůstat skryto a zmást své protivníky.

Žižka měl zkušenost lapky. Znal léčky a úskoky, jak obrat silnější. Díky tomu zaháněl křižácké výpravy jednu za druhou.

Zatím bez slepic

Krizaci bojovali jak pitomci a on nebojoval jen s lapky ale na polskem vychode.

Zatím bez slepic

Ano, u Gruenwaldu byl. Už tam to bylo s křižáky.

Zatím bez slepic

To je trochu zmatení pojmů.
Někteří historikové chápou "křižáky" jako účastníky křížové výpravy. Ta v Polsku v rozhodujících letech 1409 - 1411 vyhlášena nebyla.
Jiní chápou "křižáky" jako členy křižáckých řádů, vedle templářů a johanitů i Řád německých rytířů, který byl spojen se třetí křížovou výpravou do Svaté země (1189 - 1192). Tento řád vytvořil v Pobaltí svrchovaný stát, což je pozoruhodné. Pozoruhodná je i mapa z té doby, na níž je zřejmé, kterak byly (a jsou) Polsko a Litva teritoriálně historicky neukotvené (prostě ležely částečně dost jinde, než dnes).
Velmi čtivě k tomu Radek Fukala "Velká válka s křižáky 1409 - 1411" (Epocha, Praha 2011).
Takže Žižka bojoval v Polsku vlastně s terminologicky jinými křižáky, než později v Čechách. Dlužno podotknout, že vojenská kvalita těch řádových křižáků byla o hodně vyšší, než těch narychlo sebraných Zikmundových.

Zatím bez slepic

Ale svým způsobem měl štěstí, že stihl zemřít dřív, než prohrál tu svoji - byť třeba jedinou - bitvu. Prokop Holý byl možná ještě šikovnější stratég a vojevůdce, ale má prostě ty svoje Lipany (i když, přísně vzato, také stihl umřít dřív, než prohrál)...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je sice pekna, ale keby toto iste napisal nejaky muslim (kedze krestanstvo uz vladlo a valcovalo) tiez by to nevyznelo pre nsa super.
Rim upadal a posledne roky Rima bol pekny cvrkot a nastala atomizacia. USA to dnes robia divne az nepochopitelne, mozno je za tym genderova a inkluzivna politika na veducich postoch. Nasrali uz uplne kazdeho - okrem tych, co su hlboko v hrubom creve. A ti uz nie su podstatni.
Najvacsia fun je v tom, ze cez ruske "zasahovanie" do volieb si v USA otvorili pandorinu skrinku a Trump je vlastne stale jednou nohou neprezidentom. Ak to bolo zamerom - genialne. :D Teraz vznikla afera Huawei. Ake cistky resp bordel, resp. prezbrojovanie, resp vymeny v HW nastanu nik nevie, ale pruser to je znacny. Ano - firmu to polozi, ale ako poucenie - ako to robit - zostane.
:D a aj tak si myslim, ze Cina vie o USA zbraniach uplne vsetko, kedze su postavene z ich dielov :D
A ked stiahnu svojich vedcov z USA univerzit Rusi, Indovia a Cinania - zostanu tam iba vratnici:D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

a casu predvianocnemu :D
soryjako :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak jak jsem to četl mi kdosi koukal přes rameno - koukám a on to duch nějakýho Uljanova ušklebujíce mumlá "tak ony ty dějiny potvrzují co jsem kdysi psal, ty dějinné zákonitosti co už formulovali ti dva - víme kteří - fungují, když i Vidlák ...." - prostě doba zraje na revoluci a té se neuteče.
A k HW - nepadne, ani náhodou - jednak má kam prodávat a jednak je to pro stát strategická firma, a ... víme vůbec nakolik je v ní stát zaháčkovanej???

Zatím bez slepic

Však už se u nás trochu zařadila zpátečka ve smyslu, jako že se běžný občan telefonu bát nemusí...
Mě na tom vlastně zase nejvíc dráždí jenom ta neomalenost, s jakou je nám vše sdělováno. Že z nás dělají totální blbečky. Prokazatelné fízlování světa od NSA - nic. A teď mám jako lomit rukama nad MOŽNOU věrolomností Číny? (Mimochodem, nerad bych se mýlil, ale nemají zákonnou povinnost spolupracovat se svými zpravodajskými službami i Google a Facebook v USA? Matně si vzpomínám, že právě to byla největší překážka pro harmonizaci zákonů na ochranu osobních údajů v EU a v USA.) Samozřejmě, že Čína bude využívat všechny své možnosti. Samozřejmě, že je pro nás chyba, že jsme ji ve své nenažranosti vše naučili. Samozřejmě, že by bylo lepší, kdybychom kupovali naše zařízení montovaná u nás s našimi technologiemi. Ale jsou taková? A musíme být při tom tak falešní?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zajímavá předvánoční Šebetíkova úvaha o jednom z pramenů protibabišovské svaté války: Svatý stolec (to jest t.č. PR cesosvětově působící oddělení Vatikánslé banky) se spojil s tuzemskou SPN (sjednocená politická neschopnost, sama sebe nazývající též Demokratický blok)

http://casopisargument.cz/2018/12/16/odkud-vane-mimo-jine-protibabisovs…

Pochopitelně to nevysvětluje všechno: Jde o doražení jakéhokoli tuzemského zemědělství a potravinářské výroby. Babiš by se přece mohl v budoucnosti ve větší míře přeorientovat na potravinovou soběstačnost Česka...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslím, že poučení z Vidlákova textu, byť třeba nezamýšlený, zní takto:

Nemá smysl čekat na spasitele. My sami si jím být máme. Nejbližší pomoc je ta, která je na konci vlastní ruky.

Teď ještě jak to ale uvést v život, abychom jen trpně nečekali, až někdo přijde a zachrání nás. Protože nepřiijde. Nanejvýš nás zavede na jiná, zase svoje jatka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák
Podle různých zdrojů,se dá vypozorovat,že se čekalo na mesiáše několik generací.
Tvrdí se,že tím signálem,že přichází mesiáš,byla kometa,takže k jeho narození,přišli se poklonit králové z východu.
Takže,zase přijde nějaký signál a tři králové z východu,ale nemusí to být v Nazaretu.
O úlohu mesiáše se po dobu dvou tisíciletí pokoušelo několik jedinců,ale pokaždé to skončilo špatně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

7 nebo kolik miliard "spasitelů ", to bude ale zase revoluční mela a i přetlak mesiášů všeho druhu.
Jedna parta už sjednocující IDEOU má, a to dost fest.
Ostatní se zabývají, (kromě růstu a obchodních válek s magií ekonomie a honěním agentů z Ruska a Číny), humanitou, definicí, kdy se z migranta stane uprchlík, a naopak. Tedy v podstatě udržováním válek, aby bylo dost i gender uprchlíků k tomu pomáhání.
A také tím, jak se za peníze, ukradené del ZÁKONA občanům, jinde "upomáhat" a tím "spasit" svět, a přitom získat nemalou malou domů.

Z Ježíška -mesiáše křesťanů, se stalo zlaté tele v každém smyslu.
Hry na mesiáše (stanovené i zpětně) jsou jen a pouze součástí způsobů ovládání dolních miliard.
Světového mesiáše-jednotící ideu již přece i elity mají - NWO, celosvětový kotel „DOBRA bez hranic “, a adepty na jmenovitého mesiáše se to v NGO jenom hemží.
Číslo 3 taky žije.(všechny ty podivné organizace mají 3 písmenka, ale to určitě nic neznamená, je to jen náhoda).
A na MESIÁŠE se protože jsme lidé stále hodně věří, doufá, či čeká.
Ve skutečnosti se neustále dokola zneužívá lidské víry v NADĚJI.
Maškaráda-Lermontov- tak vidím a vnímám svět dneška, NIC podstatného se nezměnilo, jen kulisy a technologie.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za překlepy se omlouvám, ruka v ortéze.
My na vlastní kůži nyní pocítíme, kromě růstu cen, jak dopadne Brexit (s dohodou či bez) na EU, a následně i na ČR.
Vždyť i ta EU byla pro mnohé jedním z mesiášů, alespoň tak se to prodávalo.
Už jen tím, že odpadne jeden plátce do EU a vypadne několik desítek europoslanců z této země, bude vše v 2019 jinak.
A kampaň už se rozjela střetem zájmů, a novým dělením nedělním dotací, a tím vydíracího (vyjednávacího) potenciálu.
Do toho ta obchodní válka USA s Čínou, do které je vtahována i EU, potažmo zase my...však jsme zřídili úřad na kybernetickou atd.bezpečnost.
A zase argument to a to je bezpečnostní riziko, PROTOŽE může........důkazy nemáme, ale řekli to spojenci, tož věříme.
Inu uvidíme, dějiny nám běží on-line, a zprávy a informace s jepičím životem i našeho zájmu, jsou vršeny jedna na druhou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Naši předci měli v 19. století úderné heslo: "Potkáš-li kdo spasitele, nakopej ho do ...... ." Tolik asi tak ke všem vůdcům a spasitelům.

Zatím bez slepic