Chcete děti? A máte povolení

Autor

Pod tímto titulkem vyšel v sobotních Lidových novinách 7.12.2019, na str. 17 v příloze Orientace text filozofa Matěje Širokého o eseji francouzského autora Antoina Buéna (1978) „Povolení rodit“.

V úvodu autor připomíná, že naši planetu obývá 7,5 miliardy lidí a v roce 2050 „jejich počet určitě přesáhne 10 miliard“. V souvislosti s tím klade otázku, zda by nebylo „zodpovědnější a morálnější nemít děti“.

Francouzský autor upozorňuje, že kapitalismus je silně pronatalistický (více lidí = větší spotřeba), podobně jako většina náboženství. Vysoká porodnost je i geopolitickou zbraní - „dělohy našich žen….“ a svoboda rodit je vnímána jako nejzákladnější lidské právo. Jak ji tedy omezit či vzít?

Důvody hledá autor např. v množství nefunkčních rodin, kde děti strádají. Proto nachází analogii s „řidičským průkazem“ pro plození dětí.

Jedno řešení vidí v podpoře rodinného plánování, druhé hledá inspiraci ve světovém obchodu s emisními povolenkami – po jeho vzoru by měl vzniknout světový trh s povolenkami rodit. K tomu bylo třeba vytvořit nadnárodní instituce, které by se tím zabývaly. V ekonomicky silných zemích by lidé platili za takové povolenky více, v chudých méně (nebo nic). U francouzských rodičů by povolenka měla vyjít na cca 3000 eur.

Autor staví na premise, že ne všichni mohou mít děti (mentálně postižení, homosexuálové). Z toho autorovi vyplývá, že přirozená schopnost mít děti musí být omezena zákonem.

Jak to ale všechno zařídit? Autor se „chce vyhnout praktikám omezování porodnosti, jaké se používají v Číně a v Indii“. Zde je podle M. Širokého „velmi citlivé místo“ francouzského esejisty. Ten bere v úvahu ekologické důvody, protože lidstvo se nemůže množit do nekonečna. Ovšem zatímco obyvatel Kataru vyprodukuje ročně 42 tun CO2, Somálec podle statistik OSN žádný.

K regulaci porodnosti už údajně dochází už dnes, a to hlavně kvůli ekonomickým tlakům. Ekonomika působí jako přirozený regulátor světové populace.

„Pokud chce lidstvo přežít, musí aktivně podporovat politiku, jež povede ke snižování počtu narozených dětí, a zároveň zakázat jakoukoliv proporodní politiku“. Jednou z cest je i zvyšování vzdělanosti žen – čím vyšší mají vzdělání, tím méně mají dětí, tvrdí se v článku.

K získání povolení rodit předpokládá A. Buéno zkoušky nebo test.

V závěru článku tvrdí jeho autor M. Široký (podle mě oprávněně), že na české čtenáře musí francouzův esej „působit jako červený hadr na býka, zvláště po zkušenostech s norským Barnevernetem“ a nebojí se ani termínu „soft totalita“.

P.S.: Hledáte-li nějaké Overtonovo okno, tady ho máte.

P.P.S.: Článek je obsáhlý, musel jsem krátit a tudíž i zjednodušovat, snad nikoliv zkreslit. Případní zájemci si celý text českého filozofa snad najdou někde na síti, já jsem to nedokázal. A lidé znalí francouzštiny si jistě mohou prolistovat i originální text.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

aktuální, ba možno říci přímo akutní. Koráb naší civilizace se řítí čím dál větší rychlostí k bodu zlomu. A všem normálním je dávno jasné, že se to k tomu bodu nedá ubrzdit.

Zatím bez slepic

nevidim to ako akutne, aspon nie v EU.
europske krajiny priam vymieraju a pocet obyvatelov sa prudko znizuje (na slovensku natalitu dvihaju jedine cigani a ani ti nestacia)
Prudke stupanie poctu obyvatelov vidim prave v rozvojovych krajinach kde pre zmenu vobec neuvazuju nad tak ako obmedzit obyvatelstvo.
Niektori riesenie vidia priamo v migracii, ale to zasa prinesie ine problemy, mozno este horsie.

je paradox ze burcujeme proti stupaniu poctu obyvatelstva, zatialco v reali (u nas v SK alebo v CZ a celkove v EU) mame presne opacny problem

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jeden magor se proslavuje rytím řepy v zemi a stavěním pomníků, druhý zase nápadem skládat zkoušky pro rození dětí, třetí skládat zkoušky způsobilosti pro volby, čtvrtý vystřílením ordinace, kde čeká nejvíc pacientů. No a pátý nestřílí, jen čeká až to všechno vychcípá. Všichni se chtějí proslavit na úrovni svého nízkého intelektu. A vede se jim to.
To je obraz dnešní společnosti ve které se máme nejlépe za celou historii.
K tomu se dá říci, že je to dobrá cesta, nejspolehlivější k vyhubení lidstva jako vadného projektu. A protože se Godot ptá jen na jednoho magora z té nekončící sbírky tak k věci.
Celá teorie je postavená na hlavu. Vyspělé země, ve kterých je míra reprodukce záporná, budou to mít s potomky ještě ztížené a během tří generací vymřou a zaostalé země, kde se děti rodí jako při pásové výrobě zaplaví svět svými nízkostopovými potomky. To může napadnout jen odborníka na úrovni českých volebních statistiků, kteří procenta vad u jednotlivých vzorků sčítají, nikoli průměrují. O tempora, o mores.
Jistě, lidstvo se nemůže množit donekonečna, i dnes, jak vidno, planetu ničí. Možných řešení je mnoho. Základní je zvýšení životní úrovně těch chudých. Další možností je VELKÁ PODPORA pro první dítě, malá pro druhé a při narození třetího se SNÍŽÍ podpora na dítě první. A tak dále. Při pěti dětech nula. Takových nápadů se nabízí mnoho.
Tak mně napadají různí hujeři, kteří se tetelí radostí, že do Evropy pronikají miliony připrchlíků, kteří nám vylepší bilanci porodnosti. A tak by možná stálo za to připrchlíkům dávat povolení k množení až poté co se naučí jazyk, najdou si práci a přijmou kulturní hodnoty země ve které žijí. Osobně bych k tomu dodal složení maturity, pro inženýry a lékaře by to neměl být takový problém. Máš maturitu, domluvíš se, pracuješ, tak si pořiď jedno dítě. A ejhle i velice pitomý nápad se stává zajímavým.
Minulý režim měl hodně divných nápadů, ale na něco takového jako ti výše uvedení nepřišel, přeci jenom pokrok nezastavíš.

Zatím bez slepic

Ono to vůbec vypadá, že někde se rozběh blázinec a chovanci se na svobodě činí.

Zatím bez slepic

Jo, viz malá ukázka - dav rozzuřených právníků v Pakistánu vtrhl do nemocnice a pral se s doktory. Zvláště pikantní je poslední odstavec v článku, kdy podle zpravodaje BBC začíná v zemi na některých místech převládat vláda davu nad vládou práva :-)
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/rozzureny-dav-pravniku-v-…

Zatím bez slepic

Nemusíme chodit do Pákistánu, stačí juknou do EP. Permanentní konference chovanců bohnického ústavu. Grétomilové, Raketýrnící, všechny druhy z klecových chovů nám tam lajnují budoucnost.

Zatím bez slepic

'podpora pro dítě', 'povolení k množení' - shoř v pekle debile. Pod kotlem ti můžou přikládat zákazama a směrnicema.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A somálec neprodukuje žádný CO2 - teď je mi jejich dovoz jasný.

Zatím bez slepic

https://www.novinky.cz/zena/deti/clanek/proc-se-zenam-rodi-stale-mene-d…

... se svěřil, že chce mít maximálně dvě děti právě kvůli žalostnému stavu naší planety. Čím méně potomků budou mít, tím menší uhlíkovou stopu zanechají.
Odborníci mají pro něco podobného termín ekologická úzkost nebo environmentální žal. Trápí lidi, kteří se obávají, že se naše planeta řítí do záhuby.

Lékaři se stále častěji setkávají s jedinci, kteří kvůli tomuto strachu nechtějí do tohoto světa přivést ani děti. Zvlášť když se všichni upečeme v důsledku klimatických změn a stoupajících teplot. Jako hlavní příčinu těchto negativních jevů vidí totiž právě přelidnění.

Už teď mají Češi asi vůbec nejdelší rodičovskou dovolenou z celé Evropské unie a jedny z nejvyšších státních příspěvků. Přesto se u nás nerodí víc dětí. Podle průzkumu European Values Study očekává čtvrtina žen, že zvládnou v nejlepším případě porodit a vychovat jenom jedno dítě. A pětině lidí ve věku 18 až 29 let připadá jedno dítě jako ideální počet.

Důvodem tohoto jevu nejsou peníze. Evropa se má dobře, přesto počet žen bez dětí nebo s jedním potomkem stále roste.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Býval jsem šílený truhlík.
Tolik let kopal jsem uhlík.
Amík dí: i já si hrob kopu
tolik let těžil jsem ropu.
Somálec na všechno sral
a najednou je z něho král.
Hovno má uhlíku prosté
vědec ho prozkoumal po sté.
Tohle je zízřek rodu
ten nedělá škodu
na naši planetě modré
tohle je správný hombré.
Ni číňan, slovan či sas,
žádné mísení ras;
na knížecí kavalec
lehne si jenom somálec
a vedle něho somálky.
Tohle je výsledek morálky.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Iba Somalec v Somalsku má nula. Akonáhle prejde do civilizácie má viac ako my!!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V dalekém Africkém rohu
našlo se hnízdiště bohů.
Tam je teď silikon valey
bohové se tam válej
tam hledej mesiáše.
Od Hrčavy či z Aše,
z Gorolie či Doupova
zněla kdys píseň troubova.
Kde domov můj.
Zpíval ji každý chuj.
Vytrh ná z toho Petříček
na oštěp napíchl svetříček
zatančil tanec hula hula
náčelník Muhammad Mulla
mu osvědčil glejt
že nesmí žrát prejt.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak je nás v Čechách příliš.
S plozením prdel si vyliž.
Kápo ti vystaví povolenku
že můžeš chodit venku.
Tvoje místo je pod drnem
pod prahou nebo pod brnem.
Povolenka drahá jak čert
není to žádný žert;
není tu pro tebe místo
vypdani teroristo
podívej jaká jsi rasa
prázdná je tvoje kasa.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

By mne zajímalo, jak Somálci dýchají.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

žábry.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

také ti se žábrami vydechují CO2.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Že by anaerobně?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stanu se vezírem Ostravy
každý mě uctivě pozdraví.
Před kanclem budou stráže
ovívat mě bude páže;
nad řekou padací mosty.
5x klečí lid prostý
poslouchá kvílení z mešity
každý druhý je přešitý
soudruzi dolejš i urban
mají na hlavách turban.

Zatím bez slepic

Baldíku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stačí se podívat,kde je a u koho, největší porodnost u těch co mají nejméně rozumu.
Zastavil bych se u těch homosexuálů,když si nebudou moci osvojit bílé dítě,tak jim ho prodá muslim.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

pravověrní musulmani nemají ve zvyku zacházet s homosexuály zrovna v rukavičkách.

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane L.C.
Chtěl jsem něco napsat,je u muslimů tak velký nárůst homosexuálů jako u nás a západních zemí?
Právě že muslimové,při tak velké porodnosti si tak dětí neváží a při v hodné částce je prodají.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Řekl bych, že ten poměr bude asi všude plus mínus stejný. U nás a v západní Evropě existují určité faktory, které v muslimských zemích nejsou, takže co je vidět u nás, tam vidět není a naopak. Těžko hodnotit.

Okamžitě jsem si ale vzpomněl na Ramzana Kadyrova, kterého kdysi napadli, že v Čečensku jsou homosexuálové pronásledování. Opáčil tehdy pohotově, že v Čečensku žádní homosexuálové nejsou a kdyby se tam náhodou nějaký přece jen objevil, jeho rodina by již věděla, co má dělat.

Jestli si dětí váží, nebo neváží, se neodvažuji tvrdit. Reálie islámských zemí neznám a nikdy jsem tam nebyl. Dokonce ani ve Francii ne, takže můj pohled je ovlivněn spíše mým vlastním pohledem na rodinu a ten mi říká, že rodina je nedotknutelná.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Homosexuálové jsou v islámských zemích pronásledováni, shazují je z vysokých míst (ale ne z minaretu). Rodina jej buď donutí se oženit a navenek homosexualitu skrývat nebo jej zabije.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

podobne tema o detech a zodpovednosti

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/98901/vladimir-pikora-auta-a-rod…

Tento týden na mě na mnoha místech vyskočily oslavné články, že ve Finsku vznikla vláda 34leté premiérky Sanny Marinové. To, co média nejvíc oceňují, je, že kabinet tvoří hlavně ženy a často nezvykle mladé. Dvěma ministryním je jen 32 let. Musím říct, že já nadšení médií nesdílím. Dokonce si myslím, že z pohledu mnoha lidí se může jednat o sexistickou adoraci, když někoho opěvují nikoli kvůli výsledkům jeho práce, ale jen kvůli jeho pohlaví.

Dovolil jsem si na sociálních sítích jeden z oslavných článků, který neinformuje o politických úspěších, pouze o pohlaví, věku a orientaci matky, okomentovat slovy: „V době, kdy mohou dobře otěhotnět, jsou v politice. Kariéra je pro ně přednější. Až budou chtít děti, budou se divit, že je pozdě. Podle mě politika mohla počkat dvacet let. Ty holky nechápou priority a chtějí vládnout. A média je milují a obdivují.“

Vřava na sociálních sítích

Nečekal jsem, jakou vřavu to na sociálních sítích spustí. Kolika novinářům a politikům to bude stát za jedovatou poznámku. Kolik demokratů bude potřebovat vyjádřit, že je hrozné, když si někdo troufne říct svůj názor. Kolik lidí mi s pravdou a láskou v srdci vulgárně vynadá.

Zatím bez slepic

ale je to pravda.
Postupne sa blizime k dobe, ked sefom vlady bude trojrocne decko (samozrejme s regentom :D ), lebo ako jedine zo sirokeho okolia to dieta nebude mat negativny status na Instagrame a ziadne skandaly s korupciou :D :D :D

Myslim, ze dvojrocni ministri (nie dva roky vo funkcii, ale ze maju dva roky vseho vsudu :D :D :D ) budu svetlym zajtrajskom.

More - na piatok 13. tazka tema :D :D :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I kdybych se chtěl obávat, že v totalitní EU taková věc může nastat (a to asi může a nejen to), tak určitě není moci, která by donutila oblasti, které nárůst obyvatel planety vytvářejí bez ohledu na všechno. Takže v klidu, počet lidí poroste čím dál rychleji až do úplného zhroucení. Oni Francouzi vždycky měli sklony k utopistické salónní filosofii.

Zatím bez slepic

To, že neexistuje síla, která by podle tohoto návodu, donutila inženýry z jihu a východu, je jasné.
Bohužel, krom Francouzů, tu máme ještě Němce a ti jsou v dotahování pi..vin, pardon skvělých nápadů, do konce, přímo vyhlášení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Viz kosa: Vlkovi to asi konečně došlo...

Zatím bez slepic

In reply to by Vrabčák (neověřeno)

Trvalý odkaz

už před první volbou Zemana napsal, že (volně parafrázuji) Zeman je nevolitelný, ale Schwarzenberg naprosto nepřijatelný.
Tenhle jeho nejnovější závěr je vlastně o tomtéž.
Babiš je pro mne nevolitelný, ale pokud bych si MUSEL vybrat mezi kýmkoliv z debilbloku a Babišem, volím bez sebemenšího zaváhání Babiše.

Zatím bez slepic

Též gratuluji vlkovi ke, že došel k závěru, ke kterému zde po kratším či delším tápání došla většina kydačů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

opět zvolili Brexit.

Zatím bez slepic

A anál lytici z ČT opět žasnou :-D

Zatím bez slepic

I debata o kde jaké šílenosti, dává té šílenosti legitimitu, proto za sebe nemám, co bych k tomu tématu článku řekla.

Žasnou nejen v ČT, žasnu klidně i já, že se to třeba tomu Borisovi, přes všechno podceňování povedlo!
V Anglii se stala důležitá, skutečná a podstatná věc.
I Vidlák tu 1. srpna napsal a myslí si (myslel?) o Johnsonovi nepěkné věci, dokonce snad i debilem ho nazval.
A ano k listopadu to nebylo, v tom měl Vidlák pravdu, ale jinak se zdá, že Británie právě "díky" Johnsonovi a jeho povaze a postupu odejde (osvobodí se) z EU 31. ledna 2020.
Ať je BJ čím chce, "debilem" tedy nebyl a není - dle mne ani omylem.

A nyní jsem jen zvědavá, co se začne dít po 31 lednu.

Zato za šéfku komise nám byla vybrána úspěšná likvidátorka bundeswehru, a i AB to tehdy prodával jako úspěch. (stačí aby další kandidáti byli prý ještě horší a volí se oblíbené menší zlo..)

A nyní nám tato dáma (ti za ní)ukáže, že zlikvidovat lze kde co....

Pro nás je tedy mnohem podstatnější "kolik bude stát povolení svítit o povolení žít nemluvě"

Zatím bez slepic

Já bych ani neřekl, že Boris má v tomhle tak moc osobní zásluhu. Pokud existuje kontroverzní politik, tak je to právě on.
Na druhou stranu, podle voličů, očividně představuje typického Angličana (ne Brita)- neznám nikoho, tak nádherně představujícího politickou korouhev, jako je on.
Je možné, že podobně, jako názory naší, místní většiny- než volit Corbyna, tak radši Johnsona.
Volba labour v bývalých průmyslových oblastech a v těch chudších, je pochopitelná a tradiční, ale že bude Londýn tak rudý... U univerzitních měst. to ale zase tak moc nepřekvapí...
Ale popravdě, myslíte, že parlament schválí brexit? Podle mě, ani náhodou.

Zatím bez slepic

In reply to by Vrabčák (neověřeno)

Trvalý odkaz

raději nemyslím☺, jen sleduji činy.
Jistě psát můžeme donekonečna a sama toho i nažvaním, či napíšu hory.
A velice často se i mýlím.
Samozřejmě také tuším, že politika VB a ani volby nejsou jen ten Johnson jako PLUS, ale jde o různé zájmy a ukázky síly těchto zájmů a manipulace s voliči a ano jistě připouštím volbu menšího zla..
Co schválí či ne parlament se nechme překvapit..
Můj komentář byl jen ve smyslu, že ať je jaký chce, "debil" to prostě není. NIC více a nic méně jsem neměla na mysli.
A Vy fakt neznáte nebo nechcete znát - to je k té korouhvičce,,,, ale nepište odpověď sem, jen sobě si ji dejte prosím.
Já zase osobně vidím kam pohlédnu i v naší kotlince samou "schopnou" politickou korouhvičku...☺

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mýlit se je lidské. Nemyslet výhodné... občas.
Nechtěl jsem obhajovat Vidláka, že (jestli) ho označil za debila to je jeho názor.
Debil rozhodně není, IQ má určitě vyšší, než 70.

PS: Pardon, zapomněl jsem říct, že v B(b)ritánii. V naší kotlině, vidíte určitě líp a víc, než já.

Zatím bez slepic

to asi culik na blistech pukne - jak jste mohli ;-)

Zatím bez slepic

In reply to by alepro (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co třeba ruská stopa, nebo čínská chobotnice?

Zatím bez slepic

In reply to by alepro (neověřeno)

Trvalý odkaz

Úmrtí v rodině.

Zatím bez slepic

Za to může přece Putin.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Roste počet obyvatel, roste spotřeba. roste HDP, roste výběr daní. Až přijde krize.
Musí přijít, nekonečný růst není možný.
Totéž platí i s růstem populace. A krize, která v tomto směru také musí přijít, bude strašná, protože s tímto růstem si člověk ničí i základnu, na které stojí.
Regulace porodnosti je nutností, chceme-li řešit problém humanisticky. Necháme-li řešení na přírodě, poznáme, že je stejně krutá, jako vyhlazovací války.
Jak dlouho už bojujeme za lepší životní prostředí ? A jak se nám ten boj daří ?
Řekl bych, že čím větší boj vedeme, tím horší jsou výsledky. Ve městech je vzduch stejně špatný, jako dříve. Máme dokonalejší auta s katalyzátory, ale co je nám to platné, když je jich v ulicích dvacetkrát tolik ? Odstranili jsme síru při spalování uhlí, Krkonoše se vzpamatovaly, ale jen na chvíli, teď tu máme sucho a kůrovce.

Autor je myslitel na baterky. V civilizovaných evropských zemích by počet obyvatel přirozeně klesal i bez regulace. Mít děti je sebeobětování, stojí to hodně peněz, hodně odříkání. Lidé bez dětí mají také hodně bohatý život, nevaž se, odvaž se, že ? Zajímavé je, že pro Araby v Německu to neplatí, tady je příčinou vysoké porodnosti náboženství. Takže nějaká regulace i v Evropě by asi nebyla na škodu.
Uhlíková stopa je sice také nějaké měřítko, ale devastace přírody se víc projevuje tím, že 7 miliard lidí se musí denně najíst. Pro tento účel se rabují poslední zbytky pralesů, ryby ve světových mořích a roste doprava. Futro se musí převážet ze zemí, které jsou ještě schopné vytvářet přebytky, do zemí kde jsou na dovozu závislí.

Zatím bez slepic

http://zvedavec.org/komentare/2019/12/8124-trvaly-rust-v-uzavrenem-syst…

A pro mne tam podstatný komentář odtud:

********************
"Naopak rozumím a možná až moc dobře

Ali-ste BEL 185.?.?.?
Naopak rozumím a možná až moc dobře, neboť to plně (opomíjíc drobné diskuzní detaily) odpovídá tomu, co jsem psal v článku "Global restart button", u něhož sice mnozí nepochopili zdůrazněnou fiktivnost otevřeného dopisu Gretce.
Celá ta klimatická histerie, v níž je Gretka jen zneužitým dítětem pro rozdmýchání generačního konfliktu, nedává smysl, neboť ani uhlíkově neutrální (není to to samé co bezuhlíková a nehodnotím její smysl) ekonomika není opravdu realizovatelná pro osm miliard lidí na této planetě.
Z globálního a bezcitného pohledu (neříkám tím, že mého) jsou lidi v tomto počtu nejen nepotřební, ale stávají se v tomto počtu hlavním rizikovým faktorem.
Ano, to my jsme (v tomto počtu) pro planetu tou největší hrozbou.
Vše naopak dává smysl pro jednu zlatou miliardu, případně pro dvě, tři. Ano, pak i nastupující průmyslová revoluce, globálně řízená bezhotovostní společnost na síti páté generace, autonomně řízené stroje a dopravní prostředky, elektromobilita, ....
Ano, kdysi se vedly války o území a lidi, z jejichž práce bylo možné těžit obrovské zisky, ale dnes?
Naplňujeme všechny(!) symptomy civilizačního kolapsu (včetně i těch bizarních) a jestliže i z archeologického výzkumu víme, že mezi kolapsové příznaky patří i nárust byrokracie, pak je jasné, že nemáme-li dostatek smysluplné práce pro lidi, necháváme je dělat náhražkovou pseudosmysluplnou práci - ty lidi dělají papíry, kterých jsou tuny a nikdo se už v tom ani nevyzná.

Zůstávají dvě stěžejní otázky:
1 - Lze ještě na poslední chvíli tento kolaps našeho civilizačního okruhu odvrátit?
2 - Pokud ne, pak jak ho zvládnout, jak se na něj připravit a co po něm?"
************

Zatím bez slepic

Změna by mohla nastat, pokud by lidé uvěřili (či pochopili?) "konspiraci", že jejich životy řídí ta zlatá miliarda. To je však ve společnosti tabu č. 1., hned za tím je vliv reklamy atd.
Malá ukázka - miliardáři v USA přispívají na prezidentskou kampaň, např. Soros vloni dal demokratům 20 milionů dolarů a letos "zatím" jen 6,5. Slyšeli jste někdy, že by někdo řekl, co takhle zrušit sponzoring politických stran?
https://www.lidovky.cz/svet/dary-na-prezidentske-kampane-v-usa-tecou-od…

Zatím bez slepic

K té "konspiraci" - už jsme to tady diskutovali. Já osobně nevěřím v konspiraci jako takovou - že se někde někdo sejde a ukuje velký Plán. ALE věřím, že společné zájmy spolu s ekonomickou silou musejí vést k jednání, jež ve svém součtu vyvolá zákonitě jevy přisuzované oné konspiraci. Obvinění z "konspirace" pak pomáhají odvádět pozornost od oněch důsledků.

Zatím bez slepic

S hlavní úlohou výsledných vektorů ekonomiky něco na způsob Marxových zákonitostí naprostý souhlas.

Jsou tu však neoddiskutovatelně různí Sorešové, tlačící věci určitým směrem. což konspirace/spiknutí zaručeně je.

Na druhou stranu, pokud ti Sorešové nevezmou v úvahu ty zákonitosti a půjdou proti proudu, zákonitě dojdou do....

Zatím bez slepic

Asie 100,26 obyvatel na km2
Evropa 72,54 obyvatel na km2
Afrika 39,06 obyvatel na km2
Jižní Amerika 23,46 obyvatel na km2
Severní Amerika 23,43 obyvatel na km2
Austrálie a Oceánie 4,37 obyvatel na km2

Pro dlouhodobější budoucnost Evropy je nutný okamžitý zákaz dovozu lidí z jiných oblastí

Zatím bez slepic

Rusko 8 obyvatel na km2 (2013). To může být jen další důvod proč je třeba jej eliminovat.
No považte takového místa a takové zdroje. Zatím se jim jen zřejmě přece jen ekluje zmínit to na plná ústa.

Zatím bez slepic