Vlastně se jim to podařilo

Autor

Tož se nám zase otevřely knihovny. Šel jsem s dětmi vrátit knížky co měly napůjčované a nabrali jsme domů další zásobu čtiva. Koneckonců školy moc nemají, tak ať si alespoň rozšíří obzory. V knihovně jsme byli jedni z prvních. Skoro všechny knihy byly v regálech, nic nebylo rozpůjčované. Aniž bych to měl v plánu, skončil jsem u regálu s válečnou literaturou. 

Vidlákovská knihovna má sice už počítačový informační systém, ale v knihách jsou ještě založené ty kartičky, kam se zaznamenává půjčení knihy.  Docela jsem si to užil... 

Ztracená vítězství od Mansteina  - půjčené v podstatě pořád. Knihy o Třetí říši, hitlerových vojscích, zbraních SS, německých tajných zbraních, Guaderianovy Vzpomínky generála,  Erich Hartmann - německé letecké eso, všechny tyto knihy jdou z ruky do ruky. Po vrácení do knihovny se zdrží maximálně týden a už je zase někdo doma louská. 

Pattonův deník - Poslední půjčení před pěti roky a pak já. Montgomeryho Pamětí polního maršála - naposled půjčeno před deseti roky. Miloš Hubáček - Generál Patton, první díl - půjčeno naposled před dvěma roky. 

Maršál Koněv - válečné události roku 1945 - naposled půjčeno v roce 1995. Jednotka Normandie - Němen (o francouzské jednotce bojující na východní frontě) - nikdy nepůjčeno. 

I ve Vidlákově se potvrdil dávný trend, který jsem zaznamenal na serverech věnujících se vojenství. Každý článek o Němcích má zhruba dvojnásobnou čtenost, než článek o jakékoliv jiné armádě. I sami autoři dost často píší  tom, že jejich čtenáři znají poměrně do detailu německé reálie, ale ty spojenecké, nebo nedej bože sovětské, ty nezná skoro nikdo.  

Svým způsobem to bude platit i o nás... svým způsobem známe víc německých generálů i vojáků než našich vlastních. Možná známe pár našich západních letců, ale kdo dokáže ještě vyjmenovvat alespoň pár jmen ze Svobodovy armády. Známe názvy leckterého uskupení SS. Ale kdo si dokáže zařadit Pattonovy jednotky? 

Kdybych se zeptal na něco ohledně německé šesté armády, tak by leckdo vychrlil jméno generála Pauluse a přidal by Stalingrad. Ale kdybych se zeptal na 1. běloruský front, jen ti starší by mluvili o Žukovovi. A kdybych se zeptal obráceně, jakému uskupení velel Rokosovský, bez wikipédie by to skoro nikdo nedal. 

Za debily Hřiba a Koláře si můžeme tak nějak sami. Nějak jsme dětem nepředali všechna ta jména a základní orientaci. Jen u těch němců to bylo bez problémů, to všichni vědí, to za nás už někdo udělal. Zdá se, že tyDojče neziskovken fungují. Knihy o Mansteinovi, Modelovi, Guaderianovi, Paulusovi, Whitmannovi, Hartmannovi a dalších mají dotisky a dobře se prodávají a knihy o komkoliv jiném jsou propadák. 

Hřib nám teď už vlastně vysvětluje jen tu poslední fázi. Jak chrabrý němec Rudolf Toussaint (poctivý člověk a dobrý vlastnenec) podepisuje čestnou kapitulaci, protože je veden touhou po míru a ohledy na civilisty. To samé jsou najednou vlastně všichni ti němečtí generálové. Čestně podepisují kapitulace, čestně bojují a čestně prohrávají. Vlastně jen Hitler a pár lidí z jeho suity, to byli ti náckové, jinak celý wehrmacht byl vlastně plný vlastnecky smýšlejících poctivých němců. 

Trochu nám v tom dělají problémy ty Lidice, ale i na tom se už pracuje. První pokusy o nový výklad, že si za to ti mítní mohli sami, ten už se uskutečnil, ale bohužel ještě žijí někteří kteří Lidice zažili. Za pár let už budou úspěšnějí. 

Ale jinak jako by nic dalšího nebylo. O osvobození koncentráků a vypálených vesnicích bohužel píší jen ti generálové, které nikdo nečte.  Jako kdyby tam v SSSR nebyly desetitisíce Lidic. Tam je jenom Katyň. Kdo naposled mluvil o Babíj Jaru? Nebo o Oděse? Kaunaském nebo Vilniuském ghetu? 

Přitom ti stejní, kteří pak dostali vysoké posty v Západním německu, ti posílali svoje vojáky vraždit a v celém wehrmachtu s tím prakticky nikdo neměl problém. Ale to nám úplně zmizelo spolu s knihami o Koněvovi a Sevastopolu. Manstein samozřejmě nikdy nepsal o tom, jak ve jménu nacismu vraždil. On samozřejmě čestně bojoval pln vojenské cti. 

Všimněte si, že Hřib neřekl ani slovo o obráncích rozhlasu, které jednotky SS postřílely u nejbližší zdi, protože to tak měly naučené z přecchozích čtyř let pobytu v Rusku. Ani slovo o tom, co rozkazoval Toussaint ještě o den dříve. Ani slovo o jiných zvěrstvech, ani slovo o bojích, které trvaly ještě další dny o fanaticích, kteří nekapitulovali a kteří ještě o den dříve byli součástí té armády, která údajně kapitulovala. Jako kdyby se tihle vrahouni probudili až po kapitulaci a den před tím byli mírumilovní beránci. 

Samozřejmě že se vraždilo o sto šest a i v poslední den války neměl nikdo ve wehrmachtu žádný problém postřílet libovolné množství civilistů a jediné co jim bránilo bylo vědomí, že další den budou v zajetí a mohli by je za to taky zastřelit. Dokud postupovali ruskými pláněmi, neměli žádné skrupule. I ten Toussaint byl hajzl první kategorie, který měl štěstí že u nás dostal jen doživotí. U jeho soudu vystoupilo dost svědků, kteří celkem přesně popsali, co tenhle zmetek rozkazoval ještě den před kapitulací. 

A jak vypadají ta jediná pravdomluvná média... Wehrmacht podepsal kapitulaci a ani slovo o vraždění.  Ale že přijeli Rusové a kradli hodinky a chlastali, to jo. Samozřejmě ani slovo o tom, že když byl takový ruský vojáček u něčeho podobného chycen, okamžitě byl zatřelen a nikdo se s ním nepáral. 

Když si člověk přečte třeba u toho Koněva, co všecho na svém postupu směr Berlín viděl, tak jsem překvapený, jak to Stalin dokázal, že svoje generály udržel na uzdě, že z Německa neudělali to samé co oni v Lidicích - že je prostě nevystříleli do doby kamenné. A to Stalin přišel o syna. A naprosto chápu Pattona, že zastavil vyšetřování svých vojáků, co po osvobození Buchenwaldu postříleli bez soudu všechny dozorce které pochytali.  

Není to samozřejmě Hřibova zásluha, ale v podstatě se to soudruhům Němcům podařilo. Ještě neuběhlo ani století a všichni jejich hrdlořezové jsou najednou čestní vojáci, kteří sice bojovali za špatného vůdce, ale vždycky férově a poctivě. 

Já s tím udělám jedinou věc... dám svým dětem do ruky i ty ostatní knihy. Aby si kromě Guaderiana  přečetly také něco o Žukovovi a Omaru Bradleym. Aby věděly, že jsme neměli jen letce v Británii a pěšáky u Tobruku. Ale že jsme měli i Svobodu u Buzuluku, že byla i nějaká dukelská operace a že samoosvobozená Praha byla ve stejné chvíli i vražděná Praha a ten stejný Toussaint, který kapitulaci podepsal, ještě o den dřív podepisoval úplně jiné rozkazy. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (251 hlas)

Komentáře

Nechápu, cos mi tím chtěl říct. Článek, která převypráví o obsahu jednotlivých smluv, není archivní dokument. Mě nezajímá, co kdo převypráví z dalšch převyprávěných článků. Já chci vidět archivní dokument a sám si na něj udělat názor. Tak jak jsem viděl archivní dokument Smlouvy mezi Německem a SSSR (R-M) včetně tajných dodatků, tak chci totéž vidět i u ostatních. Ne jen základní memorandum i tajné dodatky. Když máš přístup k těmto archiváliím, budu vděčný za odkaz, abych si mohl obohatit svůj osobní archiv. Předem děkuji.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

In reply to by Rusofil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Copak Angličané někdy takové dokumenty zveřejňují?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

prapodivná to sešlost a navíc, původní registrace neuznávají - chtějí nové a navíc s fotokopií občanky. On ten oný se nezdá/ ikdyž nevím jestli je to sledování z jeho hlavy nebo jestli to není "zásluha" lidovců. U těch svatejch člověk nikdy neví...., ale....

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

In reply to by Rusofil (neověřeno)

Trvalý odkaz

proč jel Konev o tolik větří ztráty než Žukov a proč i na konci války čistil minová pole tak, že tam nahnal pěchotu?

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

Prosím zdroj Vašich tvrzení.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by Rusofil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Scallop zásadně nezdrojuje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

... Ale stále kvoká, stále kvoká ...

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

scallope,
Koněv chtěl dobýt Berlín a na vojácích mu nezáleželo. Ale nemusíte se bát, pokud dojde k pochodu na Moskvu, budete to Vy, koho naženou jako pěchotu do minových polí. A hned budete znát odpověď, proč Koněv nahnal do minových polí pěchotu. Bude to ale třeskutá pravda.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

- proc byli ztraty rude armady tak obrovsky vetsi nez na zapade (i proporcne k velikosti nemeckeho protivnika). A navic byli velke rozdily mezi 'krvavym' Konevem a treba Malinovskym. (Ovsem na sochu se vic hodil fesak Konev nez mensi Malinovsky, ze.)

Archivy k tomuto v rusku pristupne nejsou. Ani v Rusku samotnem nevychazi moc knih o valce, ktere by prinaseli neco skutecne noveho. Za to si mohou Rusove sami. A dokud budou tocit sracky typu 28 panfilovcu nebo T-34, tak se k nam do kin jejich pohled na valku nedostane. V novodobe historii porad nic lepsiho nez film Leningrad (koprodukce Velka Britanie) nenatocili a dokud budou zaslepeni obhajobou vlatsnich fantasii, tak ani nenatoci. Pan vidlak breci na spatne miste .... vzdyt i to (zde u vidlaku ostudne zapomenute) Belorusko strci vsechny putinovy propagandisty do kapsy filmem Jdi a divej se.

Průměrný počet slepic: 1.5 (16 hlasů)

i na té profláknuté wikině máš u každé bitvy vyčíslení ztrát. Taková hovna, jakože sovětští generálové hnali své vojáky na jistou smrt, vymýšlejí leda tak idioti, kteří mají v šuplíku modrou knížku.
Když si dáš tu práci a procvičíš si matematiku z prvního stupně ZŠ, zjistíš, že RA měla v přímých bojích ztráty za celou válku cca 5,6 mio oproti 4,5 mio Wehrmachtu a jeho spojenců.
Další 3 mio mrtvých sovětských vojáků jde na vrub válečných zločinů NĚMCŮ!!!!!!! Neboli tito zemřeli jako zajatci v koncentrácích, nebo byli jako váleční zajatci popraveni. 470 000 sovětských mrtvol pak pocházelo z trestných jednotek, anebo poprav za zbabělost v boji.
Jestli si myslíš, že Dojčeři za zbabělost nepopravovali, JSI NA KRUTÉM OMYLU!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

Proč zase lžete scallope. V tom ruském archivu, na který jsem Vám dal adresu, jsou i tyto údaje. Dokonce jsou uvedena i jména vojáků, kde který padl a kdy. Ale to byste musel umět rusky, abyste se dostal k této informaci. Vy jste se asi nedíval, viďte? Asi neumíte rusky, tak jste odkázán jen na to, co Vám nabulíkují pan Hřib a spol. Ale překladač snad umíte používat, ne? Podle všeho, Vám dokonce nejde ani o fakta, vy si vystačíte s tím co Vám řekne ČT a to pak trousíte, kudy chodíte.
To, že ve válce proti SSSR padlo v porovnání s jinými zeměmi víc vojáku je přece logické. Proti Rusům se vedla vyhlazovací válka, která měla za cíl vyhladit všechny Slovany, včetně Vás. Víte vy o tom, že ve Stalingradu se bojovalo o Pavlovův dům déle (58 dnů), než trvalo porazit, Francii, Holandsko, a ostatní státy? To nebyla válka se skleničkou šampaňského a Francouzkou na klíně.
Pod Wermachtem bojovali vojáci všech západních států, také Slovenska, Poláků tam bylo 900 tisíc. Jediný stát, který tam neměl svojí jednotku jsme byli kupodivu my. Byla to válka spojené Evropy proti SSSR. Přesně toto se chystá dnes. Stačí najít jen důvod. Chce se Vám jít bojovat? Pokud ano, pokračujte ve svém plivání na Rusko a Vaše přání se Vám co nevidět splní.
Porovnávat ztráty na různých frontách, v různých přírodních, klimatických a jiných podmínkách může jen gaučový idiot.

Víte co nechápu? Proč ty Rusy nemáte tak rád. Co Vám udělali? Přece nás osvobodili a odtáhli domů. Nikdy o nás, jako národu nemluvili špatně, i když důvod měli, ještě od doby občanské války, kdy naši legionáři bojovali proti nim s Anglii, Francii a USA. Tak proč ta nenávist? Mohl byste odpovědět především sobě.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

In reply to by Rusofil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tuto otázku pokládám už asi 40 let lidem, kteří se nenávistně začnou vyjadřovat o Rusku (nebo i jiných národech, neboť já, věřte, nevěřte, osobní nenávist neznám). Odpovědí je samozřejmě 1968, dále že, jsou burani, uřvanní, všude se roztahují, expanze atd. Na to já se zeptam: "A co Němci, také je nenávidíte?" Zhruba v 85% zní odpověď, že ne nebo že jsou taky děsní, ale ne tolik jako Rusové.
Nenávist k Rusku je tisíciletá a musí mít podle mne duchovní základ, ne materiální. Pokračovatelé Říma, pravoslaví, porážka Chazarů, vztah s židovstvem aa svém území? Jsem zvědavá, takže mne mrzí, že se to nkdy nedozvím, leda tak mít stroj času.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Pamatuju si, jak jsem viděl nějaké školení mužstva US Army a školící oficír začal slovy "Nemyslíte, že je na světě moc Iránců" a jednotka souhlasně zahulákala. - Přitom kdo z nich kdy viděl Iránce zblízka.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Rusofil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Můžete mi prosím dát nějaký věrohodný odkaz na těch 900 tisíc Poláků po boku Němců v Rusku ?
Moc by mi to pomohlo.
Děkuji.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Máte rád játra?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

scallop vytočený doběla, proč? Snad proto, že zatím nemůže diskusi na Kydech vypnout, jak se to běžně děje na jemu konvenujících serverech typu Echo24? Vydržte, scallope. Legislativa postupuje rychle a místy už je trestné diskutovat svobodně. Penetrace bude pokračovat a jednou, dá-li bůh, převládne znovu jediný správný názor.

Hřib neřekl fakta, ale tvrdou proragandu. A jak už zde bylo vícekrát řečeno, může si to dovolit jedině proto, že pamětníci událostí definitivně vymírají.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

když někdo říká nepříjemnou pravdu.

O legislativě EU víte tolik, jako průměrný absolvent vumlu.

Průměrný počet slepic: 1.4 (11 hlasů)

absolvovat VUML a pak školení od našich přátel ze západu, to jsou zkušenosti k nezaplacení. I když si myslím, že platí dost kdejakému joudovi, i computer s připojením na internet dostane, že?

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Scallope, z Vás čiší prostota duše. Vysvětlete mi prosím, co máte s tím VUMLem? Víte vůbec co to byl VUML? To bylo povinné školení, kam museli chodit nestraníci, když chtěli pracovat v nějaké vyšší funkci. Žádný člen komunistické strany tam nechodil, pro ty bylo stranické školení. Vám, scallope, vadí, že nějací nestraníci pracovali občas i na nějaké vyšší funkci (třeba dělali mistra ve fabrice)?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Ohledně účasti ve VUMLu nemáte pravdu, chodili tam zejména členové KSČ. Studium VUMLu trvalo tři roky a bylo v hierarchii stranického vzdělávání prakticky nejvýše. VUML měl studijní program, jednotlivé předměty a studenti vyfasovali index, dostávali zápočty a chodili na zkoušky. Samořejmě sepisovali různé práce. Teď napadalo, že o VUMLu jistě něco bude na Interneteu, a bylo :-):
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ve%C4%8Dern%C3%AD_univerzita_marxismu-len…

Zatím bez slepic

oni nedostanou žádný prostor v mainstreamu. Přece jim nebudou nějací pamětníci bořit pracně vybudované fabulace.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Od dětství je mým velkým hrdinou velitel tanku č. 24, GONČARENKO. Ale do nedávna jsem nevěděl, že když přijeli na Smíchov, tak měli otevřené poklopy, včetně řidiče, jeden člen posádky byl venku na pancíři a český navigátor, který jim ukazoval cestu, byl také venku. Příjde mi to, jako kdyby do Prahy, kde údajně probýhaly zuřivé osvobozovací boje , jeli jako na vejlet a ještě při tom luftovali otevřenýma poklopama.

Průměrný počet slepic: 1.8 (13 hlasů)

In reply to by Aleš Leksa (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tank měl číslo 23. Nevím, jestli jste někdy byla v tanku, ale moc z ven něj vidět není, a při příklopech v bojových polohách téměř vůbec. V tankovém terénu a v boji se s tím počítá, jde s vámi pěchota a případně se na tanku veze výsadek - to jsou vaše oči a ochrana. Tady se jelo po městě, kde boj neprobíhal plošně, takže není nic divného, že velitel pozoroval z otevřeného příklopu. Navíc si nešťstník mohl myslit, že už je opravdu konec války :-(.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by Aleš Leksa (neověřeno)

Trvalý odkaz

Necestoval.
Jinak bys nemlel hovna.
Nejčetnější mrtvoly sovětských tankistů byli velitelé vozů (tanků), neb kvůli orientaci museli alespoň občas vystrčit palici z věže ven.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Aleš Leksa (neověřeno)

Trvalý odkaz

Probýhaly a pět samyc.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Aleš Leksa (neověřeno)

Trvalý odkaz

na Smíchov nedojel....
oprav si dějepis

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

HŘIBŮV PROJEV PŘED ČESKÝM ROZHLASEM
Dnes si připomínáme výročí 75 let od počátku Pražského povstání. Po těžkých letech utrpení a nacistického útlaku lidé pozvedli své hlavy a šli bojovat na barikády za svou svobodu, i když si byli vědomi, že dobře vycvičení a vyzbrojení nacisté mají převahu. Na památku těchto lidí, kteří se nebáli vzít svůj osud a osud svého města do vlastních rukou, nesmíme nikdy zapomenout. Také díky jejich nasazení byl nacistickpoděkovat hrdinům jako Karel Kutlvašr a mnohým jiným, kteří byli navíc po válce tvrdě perzekvováni komunistickým režimem .
ý odpor na našem území rychle zlomen a národ tak mohl znovu získat svou čest a hrdost,“ píše pražský primátor na facebooku.

„Chtěl bych proto vzdát díky všem, kteří tehdy vyšli bojovat do ulic, a vyjádřit svůj vděk za to, že žijeme ve svobodné zemi,“ dodal. S tím, že chce
Poté Hřib zacílil na současnost, především na kauzu údajného ruského agentu, kvůli kterému má i sám pražský primátor policejní ochranu. „Když jsem v loňském roce před budovou Českého rozhlasu říkal, že oběti Pražského povstání nás zavazují k tomu, abychom se nesmířili s totalitou, autoritářstvím nebo útiskem, netušil jsem, že budou má slova letos snad ještě více aktuální,“ posteskl si.

Průměrný počet slepic: 2.1 (26 hlasů)

In reply to by TO (neověřeno)

Trvalý odkaz

N E K R M I T!

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

N E CH CE ME SLYŠET PRAVDU

Průměrný počet slepic: 2.4 (14 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

🖕

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale proč se vy, bakalháři, houfujete tady?

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Nejsem to já omlouvám se za něj

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

In reply to by TO (neověřeno)

Trvalý odkaz

Houbič je manipulant, v lepším případě vůl. Zapřáhnout do jařma a zamávat bičem.

Pásol Jano tri voly, u hája,
pásol Jano tri voly,
na zelenej ďateli,
na zelenej ďateli, u hája.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

In reply to by TO (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pražské povstání. Zase se musím vrátit k pánům Hřib, Novotný a Kolář.
Panu Novotnému, který postavil pomník Vlasovcům, bych rád položil otázku. Proč Vlasov, se svými "vojáky" neosvobodil Prahu již v listopadu 1944. Vždyť tady v té době pobýval, dokonce i pronesl projev. Nic mu přece nebránilo Prahu osvobodit již tehdy. Proč Vlasovci čekali až do května 1945? To čekali až rozkvetou šeříky?
Panu Hřibovi a i České televizi, kteří nakonec připustili, že Rudá armáda tady sice byla, ale Prahu osvobozovali Ukrajinští vojáci, bych položil otázku. Víte vy něco o divizi Černých nožů, která Prahu osvobozovala? Byla to divize složena jenom z rusů a utvořila se z dobrovolníků 3 oblastí na Uralu. Takže žádní Ukrajinci, jak se nám to snaží do podvědomí nasadit ČT. Podívejte se na fotky tanků, které Prahu osvobozovaly. U čísla tanku mají namalovanou značku ve tvaru hřebene, kde počet zubů ukazuje, ze které oblasti pod Uralem pocházejí.
No a nakonec bych se pana Koláře zeptal. Skutečně jste si jistý, že pan Koněv byl za to, aby spojenecká vojska Varšavské smlouvy vstoupila na naše území? Podle dochovaných informací, byl právě Koněv proti tomu. Ale i kdyby to nakrásně nebyla pravda. Byli to naši spojenci a byli tady na pozvání demokraticky zvolené vlády. Dnes Vám přece u nás také nevadí rejdy Americké armády, jelikož jsou to naši spojenci. Tak když jsou tady Američané, tak je to OK, ale když tady byli ve stejné roli Rusové tak to již OK není?

Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)

heslo "Ukrajinský front", z čehož ten "vzdělanec" dovodil, že je jednalo o jednotky složené z Ukrajinců.
Nic víc v tom nehledejte.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

Právě na to jsem narážel. Ale Bůh má smysl pro humor. I když to byl Ukrajinský front a byli tam vojáci mnoha národností, tak co čert nechtěl, Prahu osvobozovali ruské tanky s ruskou posádkou od Uralu. ČT se to zase nepovedlo.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Původním autorem je bývalý polský ministr zahraničních věcí Gregorz Schetyna (který je sám ukrajinského původu), který v roce 2015 prohlásil, že Osvětim osvobodili ukrajinští vojáci z 1. Ukrajinského frontu. Jména frontů se měnila podle oblasti působení. Dne 20. října 1943 byl Voroněžský front přejmenován na 1. Ukrajinský front, což souviselo se změnou oblastí bojů. Sám Voroněžský front byl přejmenován 7. června 1942 z Brjanského frontu (Brjanský front pak byl znovu sformován v březnu 1943 a v říjnu 1943 byla část jeho sil včleněna do 1. Běloruského frontu a část vytvořila základ Baltského frontu, který se pak stal 2. Baltským frontem.
Takže Hřib nebyl vůbec originální a jen ukazuje svoji nevzdělanost, která je pro pražské sluníčkáře tak typická. Po trapasu Schetyny si to mohl odpustit.
Mimochodem, scallope, jaké máte vzdělání? Taky asi nic moc? Že by Plzeň?

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Nechtěla jsem to dávat pod předcházející Vidlákův článek, protože by to tam už zapadlo. A dobře jsem udělala.
Sem se to hodí skoro víc.
Jste-li někdo nespavec, tak vám zaručuji, že po poslechu posledního Pjakina máte do rána o čem přemýšlet. Tentokrát je to celé k tématu o kterém se tu kydá už několik dnů ne-li týdnů. A není to nic pěkného. Vlastně se v Rusku potýkají s tímtéž jako my tady. O nás je tam taky řeč. Celý ten cirkus s pomníkem Koněva, vlasovcům, odstraněním desky ze starom. radnice, kecy o tom, že se Praha vlastně osvobodila sama atd. atp. vůbec není jen náhoda. Je to sakra promyšlené. I ten škebloň tu zřejmě nepindá z dlouhé chvíle.
No, užijte si to a já si jdu vzít knížku abych přišla na jiné myšlenky.
https://outsidermedia.cz/v-v-pjakin-otazky-a-odpovedi-ze-dne-11-5-2020/

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

díky placené aktivitě té trojice s plnou podporou mainstreamu a placené pasivitě naší vlády se ta provokace vydařila. Úkol byl splněn, základ pro další konání. Jak jsem včera někde v diskuzi kde byl Fischer a další poťapanci, nechci to hledat, bylo konstatováno, že by se Rusku mělo zabránit v kandidatuře na dostavbu Dukovan.... co dál k tomu říct? Už Nečase stála pouhá zmínka o výhodné ruské nabídce kariéru. Ne, že by se mi po něm stýskalo, ale při pomyšlení, kdo v tom měl prsty.....

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

o Rudé armádě za II. SV docela pravda. V cloudu mám slušný prostor, kam si mimo jiné ukládám videa převážně z YT. Jednu složku tvoří videa přednášek z USáckých univerzit, včetně vojenských, kde se přednáší podrobně historie II. SV. O Sovětském svazu a jeho Rudé armádě se tam učí kupodivu docela objektivně a podrobně. Horší už je to, když se předmětu ujme Hollywood a politruci.

Na populární německé literatuře o II. válce mne vždycky fascinovalo, jak bezchybně a bravůrně to ve svých vzpomínkách němečtí soldáti nakládali bolševikům, jenom mezi epizodami už nevysvětlují, že s přibývajícím časem byli zase o kus dál na západ.
Básník Jaroslav Seifert to v pamětech napsal stručně. Bylo jich mnoho (nakažených nacismem) a byli příliš krutí. Seiferta zasáhla smrt Vančury, ale také si prožil pár okamžiků před popravou v květnu 1945 na Masarykově nádraží. Z exekuce unikl o fous, tak věděl o čem píše.

Dnes jsou Němci poněkud jiní, než byli celou společnou historii. Přičítám to skutečnosti, že geneticky nejlepší vůdčí vrstva německého národa nechala kosti v zemi postupně od Stalingradu až po Berlín. Přežili jen ti méně kvalitní a zašíváci. A nyní si navíc DNA mrší islámskou krví. Hitler by se z toho podruhé zastřelil, kdyby to viděl. Navíc už jsou jenom třetiřadou velmocí a lepší už to v budoucnu nebude, pro nás naštěstí.

Každopádně je třeba neustále o této naší minulosti mluvit s dětmi a vnuky, to je trvanlivější, než oslavné knihy o grupenführerech. Každý z nás hezky za sebe a svým potomkům a potom různí zrádci jako Člověk v tísni a Ústavy zkoumající jen jednu stránku historie a to ještě blbě, nemají šanci.

V našem městyse je uprostřed park, na jehož jednom konci je velká pískovcová socha rudoarmějce. 9. 5. 2020 bylo u sochy 5 kytek. Potěšilo mě to.

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

A bylo tam kytek moc. Čím to asi je?

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

In reply to by A v našem měst… (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože je tam položili politici, a že jich tu máme. Od Bernarda (který už ví, že vsadil na špatného koně), přes Zarzyckého (který je sám špatným koněm), Baxu (který sedí na dvou koních/nebo na třech?), až po Náhlíka (který sedí na chcíplém koni). To je kytek jako v zahradnictví, doufám, že mají množstevní slevu.
P.S.: V Moskvě jsem za Mauzoleem v roce 2014 viděl spoustu květin jen na jediném náhrobku - Stalinově. Lze z množství květin něco vyvozovat? Nejsem si jist.

Průměrný počet slepic: 4.9 (24 hlasů)

i obyčejní Plzeňácí. Když vezmu v úvahu tu 30 let trvající masáž a navíc nikomu za to nic nehrozí. To pokud šel někdo dát kytku ke"Koněvovi" 9. 5. 2020, byl vyfotografován a zaevidován policií.

A ještě jedna poznámka. Patton po skončení války prohlásil, že celou válku bojoval proti nesprávnému nepříteli. Jestliže i při vědomí této informace někdo Pattona oslavuje v Česku a nosí kytky k jeho soše, je buď vůl, nebo vlastizrádce.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Nemyslím, že by se jeho prohlášení týkalo zrovna Čechoslováků.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby Patton potažmo US Army bojoval po boku Nácků proti Rudé armádě, bydleli bychom teď v lepším případě někde za Uralem. Pokud by tedy Rudá armáda nakonec stejně nezvítězila, ale to už by byl úplně jiný svět.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

vyhladit národ.
A dnes k tomu není potřeba ani otevírat protivníkům tepny.
Kdo by se špinil...

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Co ten milion černochů v Ejfryce? Hutové a Tutsiové?
Co ty hony na muslimáky v Barmě?
Co Lužičtí Srbové v Dojčeristánu?
Co ČESKÁ MENŠINA V POLSKU???

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)