New Green Deal

Autor
Štítky

Evropa se zadlužuje částkou 750 miliard EUR, které si prostě vypůjčí na finančních trzích slavná EK

New Green Deal (NGD) říká, že:

- více než 75 % skleníkových plynů je svázáno s energetikou a užíváním energií,

- 40 % spotřeby energie je spjato s budovami,

- průmysl recykluje pouze 12% materiálů,

- doprava reprezentuje 25% emisí.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52019DC0640&from=CS

A také naznačuje směr, kde se budou peníze investovat, a co to má přinést, což se nazývá malovat straky na vrbě:

1.      čistý vzduch, voda a půda,

2.      čistá energie,

3.      recyklace, méně odpadů,

4.      inteligentní mobilita,

5.      zdravější potraviny,

6.      méně pesticidů,

7.      více dobíječek pro elektroauta,

8.      více ekologických produktů v obchodech

 Tak si to proberme postupně.

1.     1.  Čistý vzduch, voda a půda - to už dávno provádíme přesunem špinavé výroby mimo EU do Asie a Afriky. A budeme se rozhořčovat, že ty země neplní klimatické cíle a EU jim napaří clo za špinavou výrobu. Výsledek bude jen zdražení všech výrobků i dovozů.

2.      2. Čistá energie – bude znamenat více solárních a větrných elektráren. Které dovážíme z Číny. V letech 2011 – 2017 čínští výrobci větrných elektráren dodali zboží za 6,8 miliard eur. Solární panely dovážíme z Číny kompletně. Celá částka věnovaná na obnovitelné zdroje energie nakonec skončí v Číně.

3.      3. U recyklace plánují daň 0,80 EUR/kg nerecyklovatelného plastového odpadu. Sice není jasné, jak takový odpad budou počítat, ale budiž. Proč je daň zrovna 0,8 eura? Když si vezmeme, že netříděný recyklovaný odpad je na úrovni mechanických vlastností polypropylenu (PP), tak při porovnání cen zjistíme, že cena recyklovaného PP je obvykle 1,0 až 1,2 eura za kg, zatímco nerecyklovaného originálního PP je kolem 1,5 eura za kg. Přitom recyklované plasty se už v automobilovém průmyslu dávno používají, kde to jen jde, kvůli ceně. Jenže recyklace je tepelný proces, při kterém plast ztrácí své mechanické vlastnosti. Po 4 recyklacích už má materiál zhruba jen 80% mechanických vlastností a hodí se leda jako plnivo do originálního materiálu na snížení ceny výrobku. Plast budeme používat stále v přibližně stejném objemu, ale bude nám narůstat podíl recyklovaného plastu. Dobře, budeme míchat recyklovaný a originální plastový granulát. Jenže příliš velký podíl recykláž v plastu se už projeví na vzhledu dílu. U automobilek to jsou interiérové plasty, co tvoří největší část podílu plastu na autě. Pokud se do recyklát dostane jiný typ materiálu, projeví se to na výsledné kvalitě dílu a na jeho vzhledu.  takže při používání recykláž množství odpadu vzroste a zhorší se jeho mechanické vlastnosti. Konstruktéři to budou muset kompenzovat použitím většího množství plastu, takže současný lehčí díl bude nahrazen těžším s větším průřezem dílu, což bude znamenat větší spotřebu energie při výrobě.

V potravinářství, kde se používají především polyamidy, zase použití recyklovaného plastu bude znamenat, že už nebudeme mít průhledné obaly ze všech stran, ale černé dno a na něm průhledná folie.

Tak co budeme dělat s plastem, který vytřídíme? Už teď se netříděný plast skládkuje, protože se nevyplatí jeho recyklace. A třídit správně plast je složité.

Ale možná v podnicích vzniknou nová pracovní místa specialistů, kteří budou odpad třídit do jednotlivých kategorií. Bude dost nových špatně placených míst pro důchodce u třídících linek?

Výrobci dílů z plastů už recyklované plasty používají kvůli nižší ceně všude, kde je to možné, už dávno kvůli ceně. Další razantní navýšení podílu použití recyklovaných plastů se prostě konat nebude, i kdyby EK vyhlásila 10 New Green Dealů.

 

4.     4.  Inteligentní mobilita - EU chce nabízet alternativní způsoby dopravy. Zajímalo by mě, co tím má být. Volský nebo koňský potah na pole? Kdo by s tím oral? Jaké jiné způsoby nám chce EU nabídnout kromě dosavadních? Nevšiml jsem si, že by byl vyvinut antigravitační stroj, takže nám zbývá doprava silniční, železniční, vodní a letecká. Každá je poněkud speciální a má své důvody, proč je používána. Jestli si někdo vsadí na říční dopravu, tak v létě 2019 nebylo dost vody v kanálu Rýn – Rhona a lodní doprava tehdy stála. Rčení až naprší a uschne, dostane v logistice zcela nový význam. Až naprší dost vody pro říční dopravu, dopravíme zboží. O výběru typu dopravy rozhoduje cena a termíny dodání.

5.   5.  Zdravější potraviny a méně pesticidů – Rád bych tomu věřil, kdyby v holandských sklenících nepoužívali tolik pesticidů. Popisoval to už zde Vidlák v jiných článcích, takže stručně. Zdravé potraviny bez chemie vypěstovat nejdou, nějaké minimální množství chemických postřiků je nutné. Méně pesticidů znamená menší úrodu a nutnost dovézt potraviny ze zemí, kde si s postřiky nelámou hlavu. Zvláště u potravin určených na vývoz.

6.   6.   Více dobíječek pro elektroauta – příkladem nám budiž Norsko, kde už tamní dobíjecí síť nezvládá nápor, když všichni chtějí nabíjet auta najednou. Nejsme na to připraveni. Můžeme za enormních finančních nákladů vyměnit a posílit kabely rozvodné sítě, ale kde budeme brát elektřinu pro všechna auta? Ze solárních a větrných elektráren asi sotva, když většina lidí bude auta dobíjet přes noc. A to přinese další komplikace na sídlištích. Nehledě na vysokou spotřebu baterek a nutnost jejich recyklace.  

Mnohem rozumnější cestou by bylo ponechat spalovací motory v provozu a vyrábět benzín Fischer-Tropschovou syntézou https://www.national-geographic.cz/clanky/o-vyrobu-benzinu-z-vody-a-vzduchu-usiluje-nemecka-firma-20141124.html s využitím přebytků elektrické energie vyrobené jadernými elektrárnami. Tím by došlo k regulaci výkonu jaderných elektráren. V době špiček odběru by se výroba benzínu utlumila, v době nízkého odběru naopak zvýšila. Došlo by k odstranění CO2 ze vzduchu a vyhnuli bychom se všem negativním jevům spojeným s elektromobilitou. Zatím je těžba a výroba z ropy pořád levnější než výroba ze vzduchu. Bez levné energie se nám zatím nepodaří vyrábět benzín ze vzduchu v masovém měřítku. Se zdražením elektrické energie kvůli podpoře solárním a větrným elektrárnám se asi levné energie nedočkáme.

7.   7.   Více ekologických produktů v obchodech asi nebude, bez minimálního množství chemie se prostě neobejdeme. Jinou věcí je, že je chemie opravdu nadužívána, ovšem nikoliv zemědělci z Čech, Moravy a Slezska.

 

A hlavně, spotřeba energie v Evropě je v podstatě stabilní už od roku 1985. https://ourworldindata.org/grapher/primary-energy-consumption-by-region  Hlavní nárůst spotřeby elektrické energie se děje v Asii a křivka krásně odpovídá přesunu výroby zboží do Asie. Zejména do Číny, která se stala dílnou světa.

Takže plán EK utratit 750 mld EUR bude znamenat, že se část těch peněz přesune do Číny. Tedy peníze určené na technologie, protože největší část balíku 750 mld. eur půjde na pomoc Itálii (81 mld dar a 127 mld půjčka) a Španělsku (72,2 mld dar a 67,8 mld půjčka), a tam je zřejmě použijí na udržení státu v chodu ještě dalších pár let. https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/skutecnym-vitezem-jednani-o-fondu-obnovy-je-italie-dostane-28-procent-sumy-40331225

 

Nakonec je skoro jedno, komu EU peníze přidělí. K běžnému obyvateli EU z neprivilegované vrstvy z nich nedoputuje nic. Co se neumoří na chod státu, spolknou nesmyslné projekty a z nákupu technologií značnou část obdrží Čína.

Jediným důsledkem New Green Deal nakonec bude posílení Číny jako nové supervelmoci na světě a zvýšení závislosti EU na Číně a čínských výrobcích. Dost se divím, že proti tomu neprotestují USA, ale asi si té neúmyslné pomoci Číně ještě nevšimli.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (77 hlasů)

Komentáře

Dělník je děvka, co prodává svou práci za cenu práce ostatních děvek na trhu a je to minimum, za jaký můžete ještě fungovat. Trh určuje jeho cenu a nic jinýho.

Všechno nad náklady je Zisk. Když je prodejní cena nižší než všechny náklady, je to Ztráta. Obojí jsou na triko těch, co investovali.

Živnostníci si nechávají i zisk, ale taky mají i riziko. Dělní/zaměstnanec nemá žádný riziko. Dnes živnostníci ve špatných oborech úpí pod koronou, když před půl rokem byli frajeři největší. Zaměstnanci některejch korporátů mají vegáč největší, protože ztráty šly na firmu a práce jsou teď mraky. (Pro některé)

Zisk je tvořen tím, že podnikatel je schopen sehnat peníze, je schopen podat patenty, je schopen najmout účetní a právníky, je schopen prodat výrobky atd.

Jinak by dělníci jen stáli u strojů a za branama továren by se vršily hory hrnců, či plnila nádraží neprodanými lokomotivami. Nejspíš by stáli jen na louce a koukali po sobě, protože by nebyla továrna a nebyly stroje.

Podnikatelé toho zas tak moc nekoncentrují. Jo, možná v Applu, ale už ne v Dellu, kde maj zisk někde 4 dolary z výrobku. Dělníci v tom rozdíl nedělají vůbec a navíc dost možná to jsou ti samý.

Třeba kečupy různých značek se míchají na jedný lince v jednom závodě a stejně tak různé druhy jogurtů. U těch kečupů to dokonce někdy funguje tak, že je dražší linku přenastavit na malou sérii, tak tam nasekaj lepší/dražší kečup, protože i tak je to vyjde laciněji.

Rozdíl v ceně je jen z reklamy a image značky. Ty maminy, se síťkama ve vlasech dělaj pořád to samý.

Skutečnou koncentraci dělají bankéři a přeprodejci. Jestli jim taky říkáte podnikatelé tak fajn, ale jsou to jiní podnikatelé než subdodavatelé, co s jazykem na vestě plní zadání odběratele, aby se s obrovskýma investicema dostali do pár procent zisku.

Dnes nežijeme v kapitalismu, ale v podivné směsi socialismu a kapitalismu, což byl ovšem minulý režim taky, protože podniky se mezi sebou museli chovat tržně.

Jak jsem napsal výše, kapitalismus funguje báječně v Číně. Žádné problémy nemá. Komunisti v Číně se poučili a vytvářejí rámec, místo aby řídili prkotiny.

Kdybyste opustil ideologický model kapitalismus x socialismus a víc zkoumal, co se děje skutečně, tak byste se spíš dopracoval nějakého pochopení a nepřičítal byste jedněm chyby druhých.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Dělník je děvka, co prodává svou práci za cenu práce ostatních děvek na trhu a je to minimum, za jaký můžete ještě fungovat. Trh určuje jeho cenu a nic jinýho.

Všechno nad náklady je Zisk. Když je prodejní cena nižší než všechny náklady, je to Ztráta. Obojí jsou na triko těch, co investovali.

Živnostníci si nechávají i zisk, ale taky mají i riziko. Dělní/zaměstnanec nemá žádný riziko. Dnes živnostníci ve špatných oborech úpí pod koronou, když před půl rokem byli frajeři největší. Zaměstnanci některejch korporátů mají vegáč největší, protože ztráty šly na firmu a práce jsou teď mraky. (Pro některé)

Zisk je tvořen tím, že podnikatel je schopen sehnat peníze, je schopen podat patenty, je schopen najmout účetní a právníky, je schopen prodat výrobky atd.

Jinak by dělníci jen stáli u strojů a za branama továren by se vršily hory hrnců, či plnila nádraží neprodanými lokomotivami. Nejspíš by stáli jen na louce a koukali po sobě, protože by nebyla továrna a nebyly stroje.

Podnikatelé toho zas tak moc nekoncentrují. Jo, možná v Applu, ale už ne v Dellu, kde maj zisk někde 4 dolary z výrobku. Dělníci v tom rozdíl nedělají vůbec a navíc dost možná to jsou ti samý.

Třeba kečupy různých značek se míchají na jedný lince v jednom závodě a stejně tak různé druhy jogurtů. U těch kečupů to dokonce někdy funguje tak, že je dražší linku přenastavit na malou sérii, tak tam nasekaj lepší/dražší kečup, protože i tak je to vyjde laciněji.

Rozdíl v ceně je jen z reklamy a image značky. Ty maminy, se síťkama ve vlasech dělaj pořád to samý.

Skutečnou koncentraci dělají bankéři a přeprodejci. Jestli jim taky říkáte podnikatelé tak fajn, ale jsou to jiní podnikatelé než subdodavatelé, co s jazykem na vestě plní zadání odběratele, aby se s obrovskýma investicema dostali do pár procent zisku.

Dnes nežijeme v kapitalismu, ale v podivné směsi socialismu a kapitalismu, což byl ovšem minulý režim taky, protože podniky se mezi sebou museli chovat tržně.

Jak jsem napsal výše, kapitalismus funguje báječně v Číně. Žádné problémy nemá. Komunisti v Číně se poučili a vytvářejí rámec, místo aby řídili prkotiny.

Kdybyste opustil ideologický model kapitalismus x socialismus a víc zkoumal, co se děje skutečně, tak byste se spíš dopracoval nějakého pochopení a nepřičítal byste jedněm chyby druhých.

Zatím bez slepic

Čmoude, z předchozího a tohoto příspěvku jsem pochopil, že jste emotivní člověk, s dosti značným komplexem.
Chápu, že chápete, že ty maminy v síťkách dělají to samý. Chápu, že podnikatelé celého světa krom Apllu netvoří zisk, jež následně převedou na kapitál. Jen mi není jasné kde se berou teda ty daně.
V každém případě s emocemi se nedá diskutovat, to buď člověk tak nějak cítí a nic mu to nevyvrátí.
Zkusil jste pochopit tvrzení, že hodnota pochází jen z přetvoření hmoty? Jak do toho zapadají bankéři jež s hmotou nemají nic společného. Pochopil jste jak tvoří zisk banky, patrně asi ne, když jste ochoten tvrdit, že "Skutečnou koncentraci dělají bankéři a přeprodejci." Pokud se nic nevyrobí, banky a přeprodejci si mohou tak akorát točit mlýnek.
Ne, s vámi již nikdy, bez invence, jen prázdné emotivní pocity.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Máte nějaké ekonomické vzdělání nezatížené studiem Marxe?

Když o tom budete dobře přemýšlet, tak zjistíte, že i přemýšlení je přetvoření hmoty. Takže je to pravda vždy. - Co mi sakra chcete dokázat? Že bez myšlení a organizace cokoliv komplikovaného vytvoříte?

I učitel přetváří hmotu - propojení neuronů dětským mozečcích. Myslel to tak Marx?

Kterou hodnotu myslíte přesně? Užitnou hodnotu? Nebo prodejní cenu?

Nepřekrucujte, co říkám. Někdo dělá velký zisk, někdo malý, někdo má ztrátu. - Daně jsou procento z příjmu. - Proč to motáte dohromady?

Já nediskutuji s vašimi emocemi, já jsem apeloval na váš rozum. Vy nemáte ponětí, o čem mluvíte.

Když najdete kus zlata v řece, tak to zlato má nějakou hodnotu? Ano. Přetvořil jste tam něco? Ne.

Bežte si o tom popovídat s těma, co vás tyhle nesmysly učili. Měli by vám platit odškodný.

Zisk a kapitál jsou pořád jen peníze. Jen jsou v každé části procesu jinak pojmenovány - pro praktičnost.

Bankéři do toho zapadají tak, že na začátku ty peníze půjčují a pak si berou část zisku. - Pro ně je malé riziko. Plus to dělají v každé části procesu. Takže jim je jedno, jestli to je místně vyrobené zboží nebo dovezené zboží. - Trik je v tom, že ono se to někde vyrobí - jen ne v USA nebo v ČR, bankéři a přeprodejci na tom vydělávají tak jako tak. Výrobci u nás už ne a co nám je do těch v Číně, ti se s námi dělit nebudou.

Vykašlete se na pocity, vemte si tužku papír a rozepisujte si to. Kreslete si schémata. Grafy. Není to tak težký, chce to jen trochu soustředění.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

"Bankéři do toho zapadají tak, že na začátku ty peníze půjčují a pak si berou část zisku." No a problém vznikl v okamžiku, kdy jim systém umožnil nové peníze vytvářet fakticky z ničeho, jen pár kliknutími myší a stiskem pár kláves, přičemž ty peníze nejsou kryty ničím reálným, jen vírou společnosti (trhu), že existují a mají hodnotu srovnatelnou s reálně existujícími statky a službami.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

to je tak zjednodušené, že to vlastně už není pravda. K tomu aby mohl náš dělník přesouvat hmotu, musí mít splněno spoustu dalších podmínek a faktorů, které zajišťují jiné profese. Dělicí čára mezi fachčenky a zbytkem populace je velmi nezřetelná. V tomto směru není marxismus a teorie vykořisťovatelské a vykořisťované třídy nepřesná - ona byla naprostou kokotinou už devatenáctém století.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pád Konstantinopole v roce 1453 se také dlouho chystal, ale že nastane právě v tomto termínu, to samozřejmě nikdo nevěděl. A tak ani my nevíme, zda je poločas před námi nebo za námi. Ale tak nějak tušíme, že je někde kolem nás. Prostě nám mnohým to tak připadá.
Hovadiny se totiž v naší/jejich EU množí geometrickou řadou (pozor, to je zase nadsázka/hyperbola, kterou nelze matematicky dokázat), což je zřejmé z četných příkladů. Emisní povolenky mě tak nějak hned napadají. Třeba. Většina světa na něco takového z vysoka kálí, to jen v Bruseli jsou spasitelé.
Můj nebožtík tatínek mi kdysi kladl na srdce, abych se choval zodpovědně, ale abych nechtěl nést na bedrech tíhu všehomíra. Zdá se, že bruselští takového tatínka postrádali.

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co když tím poločasem byla Lisabonská smlouva, jak se nyní ukazují všechna jejich nepovinná ustanovení jako povinná?

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bitva o Vídeň, Bitva u Tour, obležení Malty.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Mám dojem, že sem nepíšou ani čerpači dotací, ani rozdělovači dotací, natož bankéři (u kterých nakonec skončí i ty dotace).
Ovšem na stejné straně......Nebýt dotací, tak by asi nebyly ani doby mírové. Neb jak dobře víme, tak kapitalismus požírá sám sebe, pročež je nutné mu sypat do žlabu, do krmelce, do chřtánu a tak podobně. Včetně toho, že se mu sype sekundárně, nejen primárně (např. do zbrojní výroby), tedy přes různé sociální programy či podpory. No uznejte sami - jak by asi takový kapitalismus dopadl, kdyby musel žrát jen sám sebe ?!??
Složený úrok je holt sviňa, někomu pak nestačí ani 6 koulí zlata o váze zeměkoule, s jídlem totiž roste chuť, morální (i logický ) apel pohádky Otesánek rozplynul se v realitě všední honby za úspěchem. Přitom zlato žrát nejde.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Jak s nenažraností mocných a rozežraných souvisí kapitalismus? To je jen způsob organizace výroby a fungování trhu.

Už Kristus vyháněl penězoměnce z chrámu. Už staří Římané viděli stejné ekonomické fenomény jako my. Kapitalismus neměli.

Výroba zbraní byl dobrý kšeft vždy. Výroba brnění pro rytíře byla práce na rok pro spoustu lidí. Nezakládaly se korporace, ale cechy. Sama antiteze kapitalismu.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
1 hod ·

Erdogan nevydržel nekrást plyn ani jediný den

V pondělí hlásila s velkou slávou zvláštní emisarka EU - španělská ministryně zahraničí Gonzáles Layová, že s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem dohodla měsíční zastavení narušování řeckých a kyperských výsostných vod tureckým vrtnými loděmi, které v Egejském moři kradou ropu a plyn. Zmrazení nelegálních tureckých vrtných aktivit, které slavnostně vyhlásil Erdogan za účelem jednání s Řeckem, však nevydrželo ani jediný den. V úterý večer pronikla podle řeckého webu pronews.gr turecká výzkumná loď Barbaros (na prvním obrázku) východně od města Famagusta do výhradní ekonomické zóny Kyperské republiky. Opět „zkoumá“ kyperská ložiska plynu v oblastech označovaných jako čtverce 2., 3. a 13. V prvních dvou sektorech má přitom těžební práva pronajaté francouzsko-italské konsorcium TOTAL-ENI.

Turecký prezident spolu s těžařskou lodí poslal ke Kypru i válečnou korvetu. Chuti mu zřejmě dodala změna postoje USA. Po cvičení, které provedla skupina letadlové lodi Dwight Eisenhower spolu s řeckým letectvem a námořnictvem počátkem týdne, nyní US mariňáci podle libanonské agentury Al-Masdar cvičí spolu s tureckou fregatou Kemalreis (na druhém obrázku). Podle řeckého webu pronews včera zmizelo z webu US State departmentu (ministerstva zahraničí) prohlášení odsuzující „nelegální turecké vrtné operace ve výhradních ekonomických zónách Řecka“.

Libanonská agentura upozorňuje, že za změnou přístupu USA k turecko-řeckému sporu o plyn může být snaha Washingtonu opět použít Turecko jako nástroj proti Sýrii. Případně proti jiným ruským zájmům a spojencům.

V Sýrii již týden probíhá ofenziva Syrské arabské armády (SAA), která je věrná prezidentu Bašáru Asadovi, proti džihádistům, staženým pod tureckou ochranu do provinicie Idlíb. Syrská vládní vojska ostřelují z těžkých děl a raketometů islamisty, kterým dodává zbraně turecká tajná služba MIT. Do další skupiny džihádistů u města Homs buší ze vzduchu ruské letectvo.

US ministerstvo financí včera podle nového zákona vyhlásilo na Sýrii další sankce. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že „jejich cílem je přimět syrskou armádu k ukončení brutální války proti syrskému lidu“. Tajné služby mu zřejmě „opomněly“ sdělit, že v řadách džihádistů bojujících v Idlíbu již nejsou Syřané, ale teroristé, které sem turecká tajná služba svezla z celého světa. Syrský prezident Bašár Asad libanonské agentuře sdělil, že Sýrie americkým sankcím vzdoruje již celá desetiletí, a že ani ty nejnovější nezlomí bojeschopnost SAA.

Večer se ozval i turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. V prohlášení pro tisk uvedl, že syrská ofenziva ohrožuje i turecké vojáky. Jaksi přitom zapomněl dodat, že turecká armáda je na území Sýrie nelegálně. Turci od roku 2018 okupují kurdský kanton Afrin a od roku 2019 část kurdské oblasti Rojava v severní Sýrii. Podle Dohody ze Soči, kterou zprostředkovalo Rusko mohli turečtí vojáci dočasně vstoupit na 40 dní do Idlíbu, aby si odsud evakuovali džihádisty, které Turecko vyzbrojilo. Tato lhůta však vypršela již před rokem a půl. Libanonská agenura upozorňuje, že Çavuşogluovo prohlášení může být předzvěstí další turecké vojenské invaze do Sýrie.

Turci však podle ruské agentury Avia „přikládají pod kotel“ i na Kavkaze. 6 tureckých dronů Bayraktar TB2 (na čtvrtém obrázku) se podle dokumentů ruské agentury zúčastnilo ázerbajdžánkého útoku proti Arménii. Avia cituje zdroje ruské vojenské rozvědky GRU, podle nichž Turecko exportuje do Ázerbajdžánu tisíce džihádistů, kteří bojovali v rámci Islámského státu (ISIL) v Sýrii. Turecko počátkem týdne poslalo do Ázerbajdžánu část své armády na společné vojenské cvičení. Letecky byly na místo dopraveny těžké houfnice, obrněné transportéry a protiletecké systémy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

"V roce 1992 nakoupili podnikatelé více než půl milionu lahví rumu, které deklarovali jako zboží pro export. Podle tehdejších zákonů se na takovou zásilku nevztahovala daň z obratu. Místo do zahraničí však 70 kamionů s alkoholem rozprodali v Česku a správci daně předkládali padělané doklady. Stát tak okradli přibližně o 60 miliónů korun. Řada svědků přísahala, že do daňového úniku jsou zapojeni lidé z ministerstva vnitra, policie, či prokuratury. Podezření se však neprokázala." (politické kauzy)

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Hamáčik je solventní ženich, moc dobrá partie pro každou. Mladou i starou, krásnou i škaredou, odeesačku i komoušku. Je přes celé spektrum.

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)

afér. Ve sdělovadlech jsou tyto prokládány událostmi ze zámořského a západoevropského sportování. O pozemním hokeji z Indie nic nevíme.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale ve stejném stylu lze napsat pravý opak.
Třeba elektromobilita: to je pro Ferda a ostatní nepochopitelné že elektrifikace hlavních železnic je dobrá i když do Vidlakova bude pořád jezdit diesel?
Podobně energetika: to nepochopil že největší firmy vyrábějící vetrniky jsou německé a dánské?
Atd...

Průměrný počet slepic: 2.8 (14 hlasů)

muselo by mít větrníkové pole rozlohu Pardubického kraje a nepřetržitě rovnoměrně by se do něj muselo foukat, vednevnoci. Viz studie ze Strojní fakulty ČVUT.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

A fotovoltaika na střechách by stačily pro náš celý region (Nemecko, Rakousko aV4) na veškerou elektřinu

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Výrobci větrníků sídlí kromě Německa a Dánska i ve Francii, třeba. Ale lopatky jsou z Číny.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

kombinované s mlhou?
Budou aktivisti točit klikou rumpálu a tak pohánět turboalternátory?
Hlásej se dobrovolně?

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

s tou alternativní elektrikou protivný jak hovno.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Mobily byly výhodné už v devadesátkách.

Byl jste instalatér v dodávce, koupil jste si mobil, zavolali vám, když jste makal u jednoho zákazníka a mohl jste si hned domluvit práci na odpoledne. Každej to pochopil i bez vysvětlování.

To, že je skvělý investovat do První Nejlepší Americké už vám museli vysvětlovat v bance a to, že První Nejlepší Americká nakoupila pofidérní hypotéky nezaměstnaných černochů, to jste se dozvěděl až po krachu.

Taky blaha konsolidační agentury jsou stále ještě pro mnoho lidí tak nejasná, jak světlo na konci zahnutého tunelu.

Až se bude o výhodách alternativní elektriky hovořit šeptem, ze strachu aby nám nevykoupili větrníky a soláry, tak tomu budu věřit.

Kupříkladu na prodej drog nikdo dotace nepožaduje. Ekonomické znamení, toho, že je to výnosný. Dokonce i když jim policie hází klacky pod nohy jak jí jen korupce dovoluje, stejně je to výnosný.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Už dlouho mi vrtá hlavou (a možná to už někdo a někde uvedl a jen já o tom nevím a ještě ke všemu su blbec jak sfiňa):
víme:
1. jaká je zhruba celosvětová průměrná roční/denní spotřeba energie (?)
2. jaké je zhruba průměrné roční/denní množství energie vyprodukované jedním ventilátorem (dále pouze "V") (?)
3. dtto pro průměrný solární panel (dále pouze "SP") (?)
4. jaká je plocha, kterou pro správnou funkci zabere V a jakou SP (?)

- pokud se to podělí a vynásobí a nakombinuje, dostaneme počet V a SP a následně zastavěnou plochu.
- pak lze spočítat i množství materiálu potřebné na výrobu všech těch V+SP a porovnat ho s odhadovanými světovými zásobami
- z průměrné životnosti V a SP lze spočítat, nutnou průměrnou roční výrobu V+SP a z toho energetické náklady na těžbu a zpracování surovin, na provoz výrobních závodů, na logistiku, na zajištění pracovních sil
- dále pak zjistíme množství a nebezpečnost odpadů při konci životnosti V+SP a energetické náklady na jejich EKOLOGICKOU likvidaci
- z předcházejících bodu zjistíme, jaká část V+SP produkuje energii pouze na svojí prostou reprodukci a jaká část je pro lidstvo vlastně k využití.
- no, a pak si spočítáme, jak velká plocha zůstane na bydlení a jak velká plocha na zemědělství a nakonec uvidíme, kolik nás bude žít na metru čtverečním a kolik rohlíku zbyde na 1 člověka a den
- taky se zamyslíme nad tím, jestli bude místo pro lesy a co s klimatem udělá ostínění povrchu Země SP a jaký dopad budou mít V na naše větry.

PS: S Targusem jsme se už dohodli, že umístíme SP na lopatky V a tuto koncepci bych vylepšil tak, že mezi SP na lopatkách V by byly mezery s bezpečnostnímu pásy a tam by se umístilo lidstvo.
PPS: Možná někoho napadne, jak řešit občasné nefoukání, zatažení, ale hlavně ti zasranou noc!!! Sakra, jak zajistit nepřetržité provozy hutí a skláren potřebných na výrobu V+SP?! Tak to už mám zmáknuté: SILOVÁ WIFI - každý V+SP bude vybaven WIFI vysílačem a každá továrna, byt, auto i televize WIFI přijímačem. A v pravidelných úsecích bude na zemském povrchu naskládaná hromada baterií vybavená jak WIFI přijímačem, tak i vysílačem - na vykrytí případných výpadků.

PPPS: Na začátku příspěvku jsem byl trochu skeptický, ale i jako skeptik jsem část svých výhrad sám vyřešil, takže to nakonec bude fakt dobrý klimaticko-změnový nápad a přihlásím se za člena Svazu větráko - solárního přátelství a zajdu si na ministerstvo pro nějakou tu dotaci.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

vám okamžitě uděluji deset kur.
A navrch certifikát, že jako jediný, krásný, chytrý a mladý jedinec z Vidlákova chovu máte privilegium školit nýmandy Milany o tom, jak jedině správně vymýšlet, konstruovat a používat soláry a vrtulníky.

Zatím bez slepic

Budulínkovi.
Tu já nejradši.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

to je těžce přestřelený odhad. Se studiemi soudruhů z ČVUT mám své zkušenosti.
To za prvé.
Za druhé tvrdím, že odhad výpočtu spotřeby energie je těžce podseknutý.
Skutečnost by byla daleko, daleko horší...

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Jezdí na baterky??? Pokud není TT, samozřejmě...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Jezdí na baterky??? Pokud není TT, samozřejmě...

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Střelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejdřív dieslovou mašinu (100,- Kčs), pak parní (145, Kčs), dobytčák, cisternu a starý osobní vagón, který svítil.
Nejraději jsem jezdil potmě. Ležel jsem na břiše s hlavou u kolejí a osvětlený vlak mastil ke mně a ode mne a vypadal úplně skutečně.
Co mi utkvělo v paměti nejsilněji, tak to byla vůně elektrického motorku. Zvláště po delší jízdě jsem pak vrazil nos do podvozku a šňupal. Že by to byla izolace z vinutí nebo ozón z komutátoru?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

I N byly ... ta vůně byl asi fakt ozón ... bohužel fakt že páteřní tratě na baterky nepojedou to nezmění :.(
Nové brushless motorky už tu ozonovou vůni bohužel nedají...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já měl TT. Teda ještě mám, rozmontovaný na půdě. 3 mašiny, rychlíkovou soupravu, pak vagony k parní mašince, 2 okruhy (2 trafa), jedno hlavní nádraží a jednu zastávku. Srdce mi to trhalo, že když jsem to postavil svým dětem, už si s tím nechtěli hrát. No, už startovala nová doba.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod....Jan Werich

Cyklostezka v Praze už taky nevede odnikud nikam, a je nyní hodně využívána ale to už se od nikoho nedozvíte....atd.
Prostě vývoj jde kupředu, občas projde slepou uličkou ale pokračuje dál tam kam nejsme schopni dohlédnout.

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

proste slepa vira v progress

"Prostě vývoj jde kupředu, občas projde slepou uličkou ale pokračuje dál tam kam nejsme schopni dohlédnout."

ke hvezdam a nikdy zpet

druha cast citace z clanku Greera to vysvetluje
-----------------
Druhou věcí na grafu, kterou si čtenáři všimnou, je jemnější a možná budete muset knihu přečíst, abyste ji pochopili: limity růstu jsou ekonomické limity, nikoli technické. Stručně řečeno, je to, že náklady na růst rostou rychleji než přínosy, až nakonec nakonec přemohou růst a přinutí globální ekonomiku na kolena. To znamená, že navrhovaná řešení musí být ekonomicky životaschopná, nejen technicky proveditelná.

Modloslužba Progressu to ignoruje a přetáhne tuto nebo tu pomyslnou technologii - je to obvykle jedna z asi tuctů možností, z nichž většina byla součástí této rétoriky od 70. let - a trvají na tom, že od té doby ještě nebyla Ukázalo se, že je to technicky nemožné, musí nás jistě zachránit nás všechny. Není tak; Pokud náklady na léčbu, která by mohla zachránit váš život, stojí deset milionů dolarů a co nejvíce můžete získat, je několik tisíc, bez ohledu na to, jak dobře léčení funguje, zemřete. Přesně stejnou logikou, i když se ukázalo, že fúzní energie je technicky proveditelná, pouhé náklady na několik posledních projektů fúzního reaktoru přesvědčivě prokázaly, že žádný národ na Zemi si nikdy nebude moci dovolit napájet svou síť tímto způsobem.

-------------
https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://www.ecosophi…

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Banny,
a kdo neumí najít důvody, vymyslí dotaci. Cyklostezka je zhola zbytečné zařízení dokonce i v Praze, protože by bohatě stačily současné silnice a kdyby se řidiči aut i cyklisté k sobě chovali navzájem ohleduplně. Pak by nebyl problém sdílet jednu silnici a občas by jeden druhému trochu uhnul.
Takže cyklostezky jsou vyhozené peníze, které Vy považujete za vývoj. Já je považuji za daň z hlouposti a sobectví.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jenže já skrze dotace někomu sponzoruji jeho zábavy.

Cyklostezka je prostě jen drahej dárek jedněm z peněz druhých. Ať se u vstupu postaví mýtná brána s placením přes hezkou aplikaci a hned se uvidí, jak je to užitečný.

Když jedu autobusem, jsem ochoten za to zaplatit, protože mi to šetří čas/peníze. Stejný, když liju benzín do nádrže auta, když platím kroužek, kino, jídlo v restauraci.

Když za něco platíte, tak jen proto, že je to zábava/užitek. Když platěj oni vám, tak proto, že je to oser.

V interakci kurva-klient je podle toho snadno poznat, kdo se baví a kdo zatíná zuby.

Občas někdo dělá zábavnou práci, ale to je jen souhra okolností a není to tak pro všechny. Jágra baví hokej a tak ho hraje dodnes, když ostatní už vedou nějaký penzióny (a od korony možná ani to ne), Michelangelo miloval malování víc než prachy a když mu platili barvy a přežití, tak i to by mu to stačilo, Jobs by si hrál s počítačema celej život i kdyby mu to vynášelo na holý přežití.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

citace z jeho aktualniho prispevku s pomoci prekladace google

-------------------
Jedním z velkých mentálních slepých míst naší společnosti je představa, že existují pouze dvě možné budoucnosti: na jedné straně se podnikání jako obvykle nekonečně táhne do budoucnosti, přičemž se v určitých intervalech utlumí vedlejší technologický pokrok; na straně druhé, náhlá apokalyptická masová smrt, s malou kapsou přeživších, kteří seděli kolem táborového ohně, nebo bez nich, když se finální kredity válí. Úžasný počet lidí se v dnešní době doslova nenechá přemýšlet o žádné další možné budoucnosti a buď změní téma, nebo se na vás zuřivě rozzlobí, pokud byste měli být tak smělí, že to navrhnete.

Únik a hněv pocházejí ze stejného zdroje, což znamená, že tyto imaginární budoucnosti jsou způsoby, jak se většina z nás odvádí od budoucnosti, kterou vlastně dostáváme: budoucnost úpadku. Všichni to víme. Pokud jste dost starý na to, abyste byli mimo základní školu, už jste viděli neustálé snižování životní úrovně, veřejného zdraví, veřejného pořádku, kvality vzdělávání, stavu naší infrastruktury a mnoho dalšího. Tyto trendy definují naši budoucnost. Také definovali budoucnost každé minulé civilizace, protože takto končí civilizace, a tak končí naše, za sto až tři sta let. Znovu to na některé úrovni všichni víme, ale je to tabu diskutovat o této záležitosti nebo o ní dokonce přemýšlet, a proto tolik lidí pohřbívá hlavu v neskutečných fantaziích neustálého progessu nebo nočního kataklyzmu.

Ještě jedna věc. Technologie nás nezachrání před dlouhým sestupem, protože technologie je hlavním faktorem pohánějícím dlouhý sestup. Čím více technologie máte, tím více energie a zdrojů všeho druhu je třeba vybudovat, udržovat, opravit, vyměnit a zlikvidovat a nesoulad mezi nekonečně rostoucími náklady na zdroje a tvrdými limity konečné planety je jednou z hlavní faktory způsobující poklesy, které jsem právě popsal. Technologie rovněž neumožňuje nahrazení jednoho zdroje energie jiným, s výjimkou malých a nerelevantní způsobů.

Svět nyní například spaluje více uhlí, než tomu bylo například na vrcholu uhlí, a více dřeva, než tomu bylo v případě, že palivové dřevo bylo hlavním zdrojem topného paliva na celém světě. Když se do směsi přidaly obnovitelné zdroje energie, množství spálených fosilních paliv nekleslo - stouplo. (Mimochodem, je to způsobeno všeobecně uznávaným zákonem o energetické ekonomice; podívejte se někdy na Jevonsův paradox.) Pokud je problémem problém, další pokrok není řešením - ale tady znovu, to je v těchto dnech naprosto nemyslitelné.

Probíhající víra je nejoblíbenější modlářkou naší doby a velké množství lidí, kteří tvrdí, že patří k jiným náboženstvím nebo vůbec k žádnému náboženství, jsou oddaní ctitelé ve svatyni zlatého tele jménem Progress.
-------

https://www.ecosophia.net/the-arc-of-our-future/

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

Umoznil že nás je na zemekouli přes 7 miliard

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

tak nejak to fakt nepovazuju za pokrok

ale jen technologicky pokrok umozni ze nas bude 200 milliard a pak chcipnem jak bakterie v petriho misce v jedne generaci

https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AFst_bakteri%C3%A1ln%C3%AD_populace

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

uživit maximálně 3,5 miliardy lidí, aniž by docházelo k rozsáhlé a mnohde nevratné devastaci životního prostředí.

Sice nás je 7,4 miliardy, ale většina populace nemá pořádně co žrát, nemá dostatek pitné vody a nemá se jak živit, protože není dost obdělavatelné půdy. Třetina veškeré pevniny je totiž neobyvatelná. A přes všechny kecy progresivistů a socinženýrů se stále znovu ukazuje, že zemědělství JE pro lidstvo JEDINÝ způsob, jak jako živočisný druh přeží(va)t. NIKOLI "služby", NIKOLI výroba a doprava, ale jen a pouze zemědělství.

V roce 1950 bylo lidstva kolem 2,5 miliardy a to bylo skoro hraniční množství. Teď je nás třikrát tolik a malér už probíhá. Zachránit nás může jen zastavení růstu populace a její snížení. ZATÍM by se toho dalo pořád ještě dosáhnout NEkrvavou cestou, pokud by se s tím začalo hned. Za deset let už to - při současném růstu počtu lidí na planetě - jinak než genocidou minimálně čtyř miliard lidí nepůjde.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Aby mohlo fungovat zemědělství výkonně, potřebuje strojírenství, hutní průmysl. sklářský průmysl, chemický průmysl, banky, IT, univerzity, satelity atd.

Růst obyvatelstva je otázkou třetího světa. Jak přesně budeme z Evropy regulovat jejich populaci, aniž bychom vypadali jako rasisté, eugenikové a nacisté? To nemá řešení.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Ale mír nebo navždy zmizelé živočišstvo a rostlinstvo (ale i horninstvo) aj. si za něj nekoupíš.
Tuším že Wuketits tvrdil, že pokrok je stav , kdy se daří udržovat při životě aspoň tu různorodost přírody, jaká je mometálně k dispozici. Takže prrrr. když slyšíme slovo " pokrok" tak čehý a hot a možná že raději i prrrr.....
Když se pak skouknem tkzv. historii lidstva , nesebestředně, neetnocentricky, s jistou mírou objektivity jako na lajnu.....tak nemusíme mít až tolik semestrů z nějaké té měkké vědy, abychom usoudili, že to, co se děje na Zeměkouli spolu s civilizační expanzí lidstva, není normální, je to v podstatě úchylné. Možná že proto megaorganismus zvaný Evoluce zasáhl, užil svého nejvěrnějšího kamaráda, respektive jednoho z nejvěrnějších (baktérie zřejmě jsou tím nejvěrnějším soudruhem evoluce)- virus , nemohl se už na to dívat, a to ta podívaná zas až tak moc dlouho netrvá, asi tak 500 let, tedy plivanec v moři, jedno okénko dlouhometrážního filmu....
No a s touhletou současnou mentální výbavou někteří chtějí hledět s jiskrou v oku a svrběním v ruce ke hvězdám, respektive dalším planetám...prý že pokrok tam zavedeme....a bazény budou...a trávníky zelené a sestříhané....a dost vajec i mléka...a hudba taky spustí...
Tady se to zavře a bude se jen čerpat voda a degazovat.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Velká vymírání způsobená činností pána tvorstva nikolivěk. Ta se tu , z logiky věci, mohla objevit až s existencí pána tvorstva, respektive až objevil všechny ty příslušné technologie a prostředky. No a použil je, že, bez použití by to nebyla až taková sranda.
Za těch pár set let sice dokázal míň než dokázala návštěva velkého kosmického tělesa za několik sekund, ovšem nebylo by prozíravé, z hlediska víry naší mládeže a důvěřivosti našich dětí, přirovnávat lidstvo k pustošícímu meteoritu. Pravda , dokázal víc než zbytek pozemské přírody dokázal za několik desítek tisíc let....ale to by zas bylo nezáživné, dohledávat to a tak různě.
Prostě berme to jako brzdu pokroku. Nic víc , nic míň.
Zřejmě největší z velkých paradoxů - pokrokem brzdíme pokrok, ba snad ho i ničíme.

Zatím bez slepic

Je mi. jako když mi muslim oznámil, že kdyby se člověk vyvinul z opice, tak by tu nebyly opice.

Nevěřím na Hospodina s jakýmkoliv jménem, ale jestli si s ním po večerech povídáte u piva, tak mě se to nestává a tak se my dva nikdy nedohodneme.

Zatím bez slepic

za pokrok? Pokud vím, vrtule se točily už ve staré Čajně. Starou myslím předletopočtovou. V Ojropě pak byl za chytráka jistá Heron, který v podstatě pouze opsal a popsal ve starověku zcela běžně využívané mašinky.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)