New Green Deal

Autor
Štítky

Evropa se zadlužuje částkou 750 miliard EUR, které si prostě vypůjčí na finančních trzích slavná EK

New Green Deal (NGD) říká, že:

- více než 75 % skleníkových plynů je svázáno s energetikou a užíváním energií,

- 40 % spotřeby energie je spjato s budovami,

- průmysl recykluje pouze 12% materiálů,

- doprava reprezentuje 25% emisí.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52019DC0640&from=CS

A také naznačuje směr, kde se budou peníze investovat, a co to má přinést, což se nazývá malovat straky na vrbě:

1.      čistý vzduch, voda a půda,

2.      čistá energie,

3.      recyklace, méně odpadů,

4.      inteligentní mobilita,

5.      zdravější potraviny,

6.      méně pesticidů,

7.      více dobíječek pro elektroauta,

8.      více ekologických produktů v obchodech

 Tak si to proberme postupně.

1.     1.  Čistý vzduch, voda a půda - to už dávno provádíme přesunem špinavé výroby mimo EU do Asie a Afriky. A budeme se rozhořčovat, že ty země neplní klimatické cíle a EU jim napaří clo za špinavou výrobu. Výsledek bude jen zdražení všech výrobků i dovozů.

2.      2. Čistá energie – bude znamenat více solárních a větrných elektráren. Které dovážíme z Číny. V letech 2011 – 2017 čínští výrobci větrných elektráren dodali zboží za 6,8 miliard eur. Solární panely dovážíme z Číny kompletně. Celá částka věnovaná na obnovitelné zdroje energie nakonec skončí v Číně.

3.      3. U recyklace plánují daň 0,80 EUR/kg nerecyklovatelného plastového odpadu. Sice není jasné, jak takový odpad budou počítat, ale budiž. Proč je daň zrovna 0,8 eura? Když si vezmeme, že netříděný recyklovaný odpad je na úrovni mechanických vlastností polypropylenu (PP), tak při porovnání cen zjistíme, že cena recyklovaného PP je obvykle 1,0 až 1,2 eura za kg, zatímco nerecyklovaného originálního PP je kolem 1,5 eura za kg. Přitom recyklované plasty se už v automobilovém průmyslu dávno používají, kde to jen jde, kvůli ceně. Jenže recyklace je tepelný proces, při kterém plast ztrácí své mechanické vlastnosti. Po 4 recyklacích už má materiál zhruba jen 80% mechanických vlastností a hodí se leda jako plnivo do originálního materiálu na snížení ceny výrobku. Plast budeme používat stále v přibližně stejném objemu, ale bude nám narůstat podíl recyklovaného plastu. Dobře, budeme míchat recyklovaný a originální plastový granulát. Jenže příliš velký podíl recykláž v plastu se už projeví na vzhledu dílu. U automobilek to jsou interiérové plasty, co tvoří největší část podílu plastu na autě. Pokud se do recyklát dostane jiný typ materiálu, projeví se to na výsledné kvalitě dílu a na jeho vzhledu.  takže při používání recykláž množství odpadu vzroste a zhorší se jeho mechanické vlastnosti. Konstruktéři to budou muset kompenzovat použitím většího množství plastu, takže současný lehčí díl bude nahrazen těžším s větším průřezem dílu, což bude znamenat větší spotřebu energie při výrobě.

V potravinářství, kde se používají především polyamidy, zase použití recyklovaného plastu bude znamenat, že už nebudeme mít průhledné obaly ze všech stran, ale černé dno a na něm průhledná folie.

Tak co budeme dělat s plastem, který vytřídíme? Už teď se netříděný plast skládkuje, protože se nevyplatí jeho recyklace. A třídit správně plast je složité.

Ale možná v podnicích vzniknou nová pracovní místa specialistů, kteří budou odpad třídit do jednotlivých kategorií. Bude dost nových špatně placených míst pro důchodce u třídících linek?

Výrobci dílů z plastů už recyklované plasty používají kvůli nižší ceně všude, kde je to možné, už dávno kvůli ceně. Další razantní navýšení podílu použití recyklovaných plastů se prostě konat nebude, i kdyby EK vyhlásila 10 New Green Dealů.

 

4.     4.  Inteligentní mobilita - EU chce nabízet alternativní způsoby dopravy. Zajímalo by mě, co tím má být. Volský nebo koňský potah na pole? Kdo by s tím oral? Jaké jiné způsoby nám chce EU nabídnout kromě dosavadních? Nevšiml jsem si, že by byl vyvinut antigravitační stroj, takže nám zbývá doprava silniční, železniční, vodní a letecká. Každá je poněkud speciální a má své důvody, proč je používána. Jestli si někdo vsadí na říční dopravu, tak v létě 2019 nebylo dost vody v kanálu Rýn – Rhona a lodní doprava tehdy stála. Rčení až naprší a uschne, dostane v logistice zcela nový význam. Až naprší dost vody pro říční dopravu, dopravíme zboží. O výběru typu dopravy rozhoduje cena a termíny dodání.

5.   5.  Zdravější potraviny a méně pesticidů – Rád bych tomu věřil, kdyby v holandských sklenících nepoužívali tolik pesticidů. Popisoval to už zde Vidlák v jiných článcích, takže stručně. Zdravé potraviny bez chemie vypěstovat nejdou, nějaké minimální množství chemických postřiků je nutné. Méně pesticidů znamená menší úrodu a nutnost dovézt potraviny ze zemí, kde si s postřiky nelámou hlavu. Zvláště u potravin určených na vývoz.

6.   6.   Více dobíječek pro elektroauta – příkladem nám budiž Norsko, kde už tamní dobíjecí síť nezvládá nápor, když všichni chtějí nabíjet auta najednou. Nejsme na to připraveni. Můžeme za enormních finančních nákladů vyměnit a posílit kabely rozvodné sítě, ale kde budeme brát elektřinu pro všechna auta? Ze solárních a větrných elektráren asi sotva, když většina lidí bude auta dobíjet přes noc. A to přinese další komplikace na sídlištích. Nehledě na vysokou spotřebu baterek a nutnost jejich recyklace.  

Mnohem rozumnější cestou by bylo ponechat spalovací motory v provozu a vyrábět benzín Fischer-Tropschovou syntézou https://www.national-geographic.cz/clanky/o-vyrobu-benzinu-z-vody-a-vzduchu-usiluje-nemecka-firma-20141124.html s využitím přebytků elektrické energie vyrobené jadernými elektrárnami. Tím by došlo k regulaci výkonu jaderných elektráren. V době špiček odběru by se výroba benzínu utlumila, v době nízkého odběru naopak zvýšila. Došlo by k odstranění CO2 ze vzduchu a vyhnuli bychom se všem negativním jevům spojeným s elektromobilitou. Zatím je těžba a výroba z ropy pořád levnější než výroba ze vzduchu. Bez levné energie se nám zatím nepodaří vyrábět benzín ze vzduchu v masovém měřítku. Se zdražením elektrické energie kvůli podpoře solárním a větrným elektrárnám se asi levné energie nedočkáme.

7.   7.   Více ekologických produktů v obchodech asi nebude, bez minimálního množství chemie se prostě neobejdeme. Jinou věcí je, že je chemie opravdu nadužívána, ovšem nikoliv zemědělci z Čech, Moravy a Slezska.

 

A hlavně, spotřeba energie v Evropě je v podstatě stabilní už od roku 1985. https://ourworldindata.org/grapher/primary-energy-consumption-by-region  Hlavní nárůst spotřeby elektrické energie se děje v Asii a křivka krásně odpovídá přesunu výroby zboží do Asie. Zejména do Číny, která se stala dílnou světa.

Takže plán EK utratit 750 mld EUR bude znamenat, že se část těch peněz přesune do Číny. Tedy peníze určené na technologie, protože největší část balíku 750 mld. eur půjde na pomoc Itálii (81 mld dar a 127 mld půjčka) a Španělsku (72,2 mld dar a 67,8 mld půjčka), a tam je zřejmě použijí na udržení státu v chodu ještě dalších pár let. https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/skutecnym-vitezem-jednani-o-fondu-obnovy-je-italie-dostane-28-procent-sumy-40331225

 

Nakonec je skoro jedno, komu EU peníze přidělí. K běžnému obyvateli EU z neprivilegované vrstvy z nich nedoputuje nic. Co se neumoří na chod státu, spolknou nesmyslné projekty a z nákupu technologií značnou část obdrží Čína.

Jediným důsledkem New Green Deal nakonec bude posílení Číny jako nové supervelmoci na světě a zvýšení závislosti EU na Číně a čínských výrobcích. Dost se divím, že proti tomu neprotestují USA, ale asi si té neúmyslné pomoci Číně ještě nevšimli.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (77 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

udělal chozrasčot.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Už někdy koncem let sedmdesátých jsem četl úvahu o tom, že Evropa se postupně stane tím, čím ve skutečnosti je poloostrovem asijské pevniny. Vida - a dožil jsem se toho.
Našemu bláznivému poloostrovu se začnou ti rozumnější vyhýbat. Například některé automobilky už se z Evropy stahují. Jistě, bláznivá politiky EU není asi jediným důvodem, ale výrazně k tomu trendu přispívá:
https://www.lidovky.cz/byznys/auto/automobilka-mitsubishi-konci-na-evro…

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

stahují se i zbrojovky. Sig-sauer už v evropě skončil.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

v německém Emsdetten a Eckernförde, ale gros výroby přesunula už před dvaceti lety do Virginie v USA kvůli EU snahám o omezení výroby krátkých palných zbraní.
Momentálně má nějaký malér kvůli ilegálním prodejům zbraní do Mexika.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

uzavření výroby (celé fabriky) v Eckenforde bylo oficiálně oznámeno už začátkem letošního června. Výroba, jak píšete už předtím byla z větší části v USA, teď něco budou stavět i v Mexiku. Vzhledem k tomu, že vyhráli zakázku na armádní pistoli US Army o ně strach nemám. No a němečtí a švýcarští dělníci si holt něco najdou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

STÁLE JE DOSTATEK BLBOŇŮ CO SI MYSLÍ, ŽE TYHLE PROCESY ŘÍDĚJ PŘI VOLBÁCH.
Komentují potřeby korporací, čili nadevším vládnoucích firem a vlastní potřeby hážou biánko v stranickej plén.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

Zkusil bych se podívat do přírody. Proč některé živočišné druhy máme na Zemi miliony let a jiné pobyly jen krátce? Proč lední medvěd nežije v Africe a velbloud kolem severního pólu pólu? Proč třeba klokani jsou endemity kteří žijí jen v Austrálii a blízkém okolí? Proč ptáci se nepotápí do hlubin moře? Proč mravenci jsou známi téměř po celém světě, a jak je to možné když jsou tak malí? Proč ryby nelétají ani na stromy, natož na Měsíc?
Napovídat víc nebudu. Lidstvo je stejně jako každý dav nepoučitelné. Ale co, nás, dokonce ani našich pravnoučat se ten problém zatím nebude týkat.A Zemi je lidstvo lhostejné. No problém.
Já bych byl nejraději tím mravenečkem co si opanuje své mraveniště a vede jej k obrazu svému, nepotřebuje být dinosaurem ani bájným ptákem Fénixem. Tedy jsem pro diktaturu práva, zvyklostí, pořádku, pracovitosti, spravedlnosti, proti neomezené svobodě a rozmazaným konturám v dnešním slova smyslu. Nemusí se to vyplatit ... když přijde slon nebo rošťák s klackem. Takový je život. Ale alespoň pokusit se je třeba.

Průměrný počet slepic: 4.8 (38 hlasů)

???

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

Boháči a jejich jelitní podržtašky celé věky vymejšlejí systém, kerej je zbaví "práce" a hodnoty z "práce" otroků budou natrvalo skákat do jejich truhel tak aby se lidi nemohli nigdy dostat na trvalou soběstačnou úroveň. Otroci se celé věky snaží vyhnout se "práci" a proto vymysleli všechny nástroje, keré jim život v robotě usnadnily do té míry, že si mohli dokonce kupovat někěré výrobky a služby, keré sami vytvářejí. Konkurují tak svým existenčním zápasem boháčům přez všechny jejich překážky a staví svoji existenci na dosažené úrovni industriální základny, kerá jim jakože politicky ani ekonomicky nepatří igdyž ti rozumější blboni vědí, že industrie není soukromej majetek a ani v podobném rámci nemůže nigdy vzniknout, páč je zhmotněna nekonečným množstvím společenských přediv.

Konflikt zájmů, čili potřeb těchto skupin, vznikl už dávno. Stal se přirozenou součástí všech režimů. Boháči a jejich kuběny potřebují uchvátit virtuálně industrii pryč od otroků tak aby otrokům zbyla jen "práce" a nigdy jim nekynuly hodnoty v reálné podobě. A otroci chtějí právě to aby industrie pracovala za ně a měli z její činnosti podíl na užitku. Této společenské schizofrenii se říká krize, kerá vyhřezává rozdíly v potřebách. Boháči potřebují aby lidi měli neustále stejně vysoko do žlabu a byli tak snadno ovladatelní a otroci potřebujou uspokojit základní životní potřeby, o keré je žádnej mechanizmus nebude moci připravit.

K završení tohoto evolučního procesu chybí otrokům procitnutí a pochopení, že svoje potřeby musejí reálně pochopit, napsat a společně sečíst tak aby věděli, co je podstatné a seřadit to pod sebe aby zjistili hodnotu jejich důležitosti. čili například místo kydů je potřeba na podobném veřejném místě sečíst potřeby, hlasovat pro ně, a ke každé potřebě vést zdůvodňovací argumentace tak aby se důležitost podložila závažnými argumenty a důkazy.

Tak vznikne společný plán, mapa našich potřeb, keré je třeba řešit a vytvořit k nim industrii tak aby plnila společenské, naše, zadání.
Tímto způsobem se lidi zbaví zavádějících politických názorů a před nimi se rozevře plán potřeb s návrhy jak je uspokojit, co je potřeba k jejich naplnění. A teprve v ten moment má smysl se ohlížet koho tím pověřit, páč výsledkem plnění potřeb skončí jha vrchnosti a ukotví se soběstačnost našich synů a dcer, keří přestanou být závislí na režimu, kerej je v podstatě nemá rád a je protinárodní, proti rodinný a proti našim synům a dcerám. Tak je to.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

Už byl učiněn i krátký (historicky) pokus o jejich realizaci.
Jak známo dokonalý je jen Bůh (který navíc není) takže realizace se některým lidem (hlavně těm kdo ji nezažili) nelíbí a nelíbila. Co naplat, přísná paní učitelka či maminka zlobivým dětem taky nevoní. Tak se nechali vmanévrovat ke starému osvědčenému a mnohá staletí poznanému biči a hrám ... teď pozdě bycha honit.

Průměrný počet slepic: 4 (16 hlasů)

Na škole sme se neučili o potřebách našich synů ani dcer. Evoluce v pravém smyslu slova poroste s námi tak jak nás naše potřeby budou vzdělávat. To by měla být páteř našeho vědění o samých sobě.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Sasine, proč kážete důchodcům a ne potřebným synům a dcerám?

Obujte opánky, vemte hůl a plášť a vyražte kázat křepčícím smažkám na technoparties. Ti potřebují zmoudření.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Myslíte, Čmoude, že blboňům má smysl kázat vodu nebo raději víno. Co byste poradil?

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

Říká se, Čmoude, že důchodců sou tři miliony volebních lístků, keré padaj do urny zbytečně dříve. Je to jejich vina a neschopnost se spojit na pár základních potřebách?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Sicut erat in principio, et nunc, et semper. Et in saecula saeculorum. Amen.
A to si stále pamatuji i když jsem ministroval před 70.lety . Hluboká pravda.
Bylo tak od počátku, je stále a bude tak na věky časů

Zatím bez slepic

In reply to by random (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rovnost před zákonem zní trilkovitě, jakoby boháč s otrokem bouchali demosgráticky na stejná vrata Pána Boha.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Pepe (neověřeno)

Trvalý odkaz

umět své nicnedělání zdůvodnit.
Já dodávám - případně obelhat platící diváky a tento podvod nazvat hrdinstvím. A nechat si udělit metál.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

1. Korporace (ti, kteří mě úkolují) budou mít zakázky
2. Daňový soumar (evropan běžný, kterého kasíruji) bude poslušnější, protože zadluženější
3. Budu vypadat, že něco dělám, tudíž budu zase zvolen

Vedlejší efekt - z každé dotace něco ukápne.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Dotace je něco jako řeka peněz řítící se do závrtu v krásném vírů. No a na břehu stojí hafo lidí mají lana a na nich kýble ty házejí to tý řeky a vytahují. Čím větší řeka, tím víc kýblíků se vytáhne aniž si toho někdo všimne. Důsledkem je, že smysluplné dotace na malé projekty prokazatelně něco zlepšující nejsou - chodník z dotace nepostavíte, ale cyklostezku odnikud nikam přes pět okresů ano. To proto, že každá dotace má obslužný aparát (vedoucí, realizátor, koordinátor... a peníze na propagaci - to může být třeba takový malý rautíček - všechny výdaje pevně procentně určené z výše dotace). Plebs se k penězům dotací dostane v okamžiku, kdy se zjistí, že někde leží nevyčerpaná suma s pevným termínem a aby si řídící orgány mohli rozdělit dávku musí se rychle proinvestovat celá suma a ta se musí vykázat (odměna rozepsaná na lidi apod.). Obsluha dotace může v klidu přesáhnout i 50% (zažil jsem i 80% spotřeboval "realizátor" a za zbytek vznikly materiály k ničemu na krásném křídovém papíře) a často se outsourcuje na specializované fy schopné zvládnout byrokratickou zátěž (generaci barevných excelovských tabulek).

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

Proto by se nemělo říkat dotace, ale dotační zločin.

Ať se dotují cyklostezky nebo Polívkův penzión.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

pokus o EUperpetuum mobile?
Pokud se mýlím, vyveďte mě někdo z omylu, prosím.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

ale mně spíš připadá jako černá díra. Pohltí vše.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Můžete upřesnit tu cyklostezku přes pět okresů odnikud nikam ? Myslím že lžete.

Průměrný počet slepic: 1.9 (13 hlasů)

Asi jste ještě neslyšel o nadsázce/hyperbole jako literárním a argumentačním prostředku.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hyperbola_(literatura)
Kdybyste občas otevřel nějakou knihu, možná byste se s tím setkal. Poděkujte Kydům za nový intelektuální poznatek.

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

tak kousek před ní nebo za ní je vesnice, kde mají podél silnice krááásnééé žluťoučké eurozábradlí s co 10m ceduličkami, že bylo pořízené za eurodotaci. Chodník za ním je samá záplata a místy obyčejná hlinitá cesta.
Není to sice cyklostezka odnikud nikam, ale jako příklad nesmyslného cílení eurodotací to praští do očí každého, kdo přes tu ves jede.
Dtto "rozhledny" v ďolíku a pod.

Cyklostezky odnikud nikam najdete v Praze, Havířově, Havlobrodě, Táboře a určitě i na venkově.

Eurodotace obecně jsou cíleny na převážně zbytnou nadstavbu, k níž však chybí základní infrastruktura.
Proč?
Protože jsou primárně nepřímou dotací firmám z jádrových zemí EU.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Konec Vašeho příspěvku je velmi řádně praštěný hřebíček na hlavičku!
P.S. Za nejlepší "cedulku" EU považuji tu u cesty na Slatinu nad Zdobnicí. Je na krásném novém, betonovém... hnojišti :D

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

vedou jen k vytváření dluhu, tedy podřízenosti států, bez umožnění se z toho vyhrabat. Žádné výrobní podniky, jen spotřeba k ukolébání občánků, kteří jen relaxujte na kolech, nebo koukají z rozhleden. Žádná tvůrčí činnost není podporována, není na východě žádána, spíše potlačování i třeba nesmyslnou administrativou, standardy a normami. Lidský rozum skončil.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

takto, dle instrukcí EU, použité dotace vedou jen k vytváření dluhu, tedy podřízenosti států, bez umožnění se z toho vyhrabat

Ano a proto jsou zločin. Je potřeba se na to dívat jako na podvodné spiknutí těch co půjčují a těch, co si půjčují. Neměli na to mandát, tak se to nemá splácet. Jako to udělali na Islandu.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

až budeme skoro zadarmo topit termálními prameny a pěstovat díky tomu rajčata a okurky celoročně taky skoro zadarmo, až budeme bydlet na ostrově a budeme si moci dovolit rozhodnout, koho na něj pustíme a koho ne, tak si budeme moci vyskakovat jako Islanďané.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Ale můžeme si to alespoň uvědomovat a ne si hrát na to, že je to normální a že to jinak nejde.

Zas tu dokážeme jiný věci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Otázkou je při současném vývoji a jeho tempu, jako dlouho ty věci ještě budeme umět.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2014/10/18/silnice-odnikud-nikam-an…
Ale samozřejmě silnička odnikud nikam existuje pouze v rámci jednoho okresu.

BTW, v dobách zveřejnění toho blogu ještě Vlk povoloval diskusi a je velmi zajímavé, že pod tím článkem diskutovala řada zdejších kydařů. (Vidlák, Občan, zemědělec, Pepa Sláma, Hudec...). Jó, kde voni jsou ty časy!

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Na nádraží ve stanici Cheb najdete nad vchodem vpravo tabulku, kde se děkuje za příspěvek (uvedena častka) z fondu PHARE na elektrifikaci úseku trati Cheb- státní hranice (to je asi 12 km). Tabule je z roku 1998. Nedávno jsem tam šel,pěšky, troleje končí ve stanici Cheb - Skalka. V Chebském deníku psali, že už v roce 2030 bude elektrifikace hotova. .

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Podíváme li se kolem sebe v domácnosti, a zamyslíme se nad tím co by bylo třeba ještě doplnit, tak asi krom toho, že by to mělo být novější, nic nenajdeme. Lednička, pračka sušička, sporák, trouba, mixer, ......
Tato zařízení našich domácností se stala díky zhromadnění a globalizaci, dostupná pro drtivou většinu. Vezmeme li si například ledničky. Je nás deset milionů, což je zhruba 2,5 milionů rodin, tudíž 2,5 milionu ledniček. Vydrží li lednička deset roků, pak na obnovu je potřeba ročně 250000 ledniček ročně a ani jedna navíc. Jak s touto skutečností má růst HDP jako základní modla a zaklínadlo ekonomů a politiků. Pokud si tímto postupem rozebereme cokoli v domácnosti, tak musíme dojít ke stejnému, případně podobnému výsledku.
Zjednodušeně, dostali jsme se na hranu fungování kapitalismu.

Tudíž, když potřebné věci se nějak ne a né rozmnožovat, tak musí přijít na řadu postup, jak dostat mezi lid věci jež nepotřebují. Dotace, to je spása. Podpoří se věci co by v normální soutěži neobstály. Tak tu mám dotace do solárních elektráren, bioplynek, ekologických paliv a mnoho dalšího. Mají jedno společné, neužitečnost pro společnost. Jsem upřímně zvědav jaké hovadiny se v to GrýnDýlu budou realizovat.
Nebo je to jen taková zástěrka jak pomoci jihu Evropy ještě nějakou dobu přežít v míru a spokojenosti pod křídly EU.
Opět zjednodušeně, politici si kupují jen a jen čas.

Je jen a jen otázka, zdali budou politická rozhodnutí silnější než ekonomická. Zatím svět fungoval tak, že ekonomika, tedy to abychom se udrželi při životě, byla vždy silnější. Uvidíme zdali politici EU toto pravidlo převrátí. Až se nějaký politik nají svých politických krásných slov, pak tomu uvěřím.
Zbývá jen a jen stanovit termín rozpadu. Poločas rozpadu máme již za sebou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Bohužel existují zaručené léčebné postupy, které kapitalismu umožní fungovat i za hranou:
Kurvítka, inflace, (a)morální zastarání, šrotovné aut (a výroba nových a horších) , šrotovné obyvatelstva (a dovoz nového a lepšího)....

Horší je, že kapitalismus mílovými kroky překračuje hranice neofeudalismu a blíží se automatizovanému novootrokářskému systému.

Noví postkapitalisté totiž už nepotřebují ani kapitál, natisknou si místo něj virtuální peníze na nákup politických dozorců sluhů a výrobců televizních mozkových klystýrů.
Nepotřebují už ani 95% podřízeného obyvatelstva, dovezou náhradní, aby se posléze s tím původním vzájemně vylikvidovalo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Kurvítka, inflace, (a)morální zastarání, šrotovné aut (a výroba nových a horších) , šrotovné obyvatelstva (a dovoz nového a lepšího)....

Kurvítka už nejsou volná soutěž. Kdo by si to koupil, kdyby měl na výběr. Inflaci dělají vládci, šrotovné je socialismus,

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

Lednička, pračka sušička, sporák, trouba, mixer - ty tu byly dávno před globalizací.

Některé vznikly dodáním elektrického motoru k již fungujícím přístrojům. Jiné vznikly po 1 světové válce, když spousta chlapů odešla na frontu, ženy je musely zastoupit ve výrobě a pak už se jim nechtělo zpět k těžké práci v kuchyni a tak se hodily přístroje k ulehčení práce v domácnosti. Plus současně měly továrny výrobní kapacity a hledaly výrobní program.

Jedině mikrovlnka vznikla až po světové, a masivně se rozšířila až v 70 letech, kdy už byla vhodná a cenově dostupná pro domácí využití. Též to byla před globalizací.

Globalizace udělala jen to, že výrobu přesunula do laciné Asie, takže v USA si člověk najednou mohl v supermarketu koupit směšně laciný výrobky, ale zavřeli mu továrnu za barákem, která živila generace jeho rodiny a sežene jen nějakou sračkopráci v MacDonaldu, za sračkový peníze. V EU a u nás to samý v bledě modrým.

Vydělaj na tom v Číně, dělníci trochu, podnikatelé hodně, pak dovozci a prodejci. Nejvíc banksteři, kteří si všude berou svůj podíl.

Ovšem s kapitalismem samotným to ani nehnulo. Ten v Číně jen kvete, protože ho nechávají fungovat jak má.

Když budete mlátit do hodinového stroje kladivem, taky nebude fungovat a přesto s ním není nic v nepořádku.

EU provozuje socialismus a Obamovy USA provozovaly taky socialismus.

Spíš než o poločas rozpadu, co sníží něco na polovinu bychom měli čekat náhlé zhroucení, jako když se v autě opotřebuje příliš mnoho součástek najednou.

Na to se připravuje jen islám a ten s vána nepočítá.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Dnešní kavárna a chvilkaři budou jistě mezi prvními, kdo začne nosit kefíje a burky, modlit se pětkrát denně, ukamenovávat homosexuály a nepouštět ženy bez mužského doprovodu ani ven.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

řeči o nevyhnutelném konci současného systému jsou stejně staré jako lidstvo samo. Na internetu se začaly objevovat vpodstatě hned po vzniku nezávislých diskusních fór. Stanovit termín rozpadu vpodstatě nejde a pokud tak bláhově učiníte jako apokalyptici roku 2000 a 2012 postačí na Váš termín počkat a konstatovat, že se zase nic nestalo. Poločas rozpadu je ještě velmi daleko před námi.

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

to si říkal i "generál" Petrpavel, Vladimír Dlouhý, ředitel Dvořák, Telička, Tlustý, Štefan Füle, Maroš Šefčovič a sposta jinejch chytrejch lidí, když po roce 1984 vstupovali do KSČ. Valná většina z nich šla i studovat do Sovětskýho svazu.

Takový chytrý lidi.
Přece nebudou bláhoví apokalyptici, vždyť co by se mohlo posrat?
Dyť ty řeči jsou starý jak lidstvo samo, no nééé?
Stačilo počkat a konstatovat...

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne vojín Petrpavel, ale generál Petr Pavel.
Já jsem vstoupil do KSČ v roce 1982 :-)

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

a všichni Vámi zmiňovaní sametový převrat ve zdraví a hojnosti přežili. Někteří si i polepšili.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

jsou jakešové, lidi se jim smějou.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

jak hezky se dá uznat omyl.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

A jejich chyby zaplatil zbytek národa.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Takové bohorovné nadnesené povýšenectví je k ničemu.

On je problém jak definovat onen kapitalismus. Jsou to zbožně tržní vztahy, je to vlastnění výrobních prostředků, nebo koncentrace kapitálu?
On ten kapitalismus je tu od nepaměti, pouze a jenom se proměňuje podle politického sytému. I socialismus musel být podroben základům kapitalismu, bez toho nefunguje společnost.

Jistě lze připustit, že nějaká forma kapitalismu zde bude i za dalších tisíc roků. Není tedy spor o jeho konci, ale nefunkčnosti některého jeho podstatného rysu současné doby. Jak se bude vyvíjet nikdo neví a dokonce nikdo neví v jaké fázi přeměny žijeme.

Společnost v kapitalismu funguje tak, že někteří vytváří hodnoty přesouváním hmoty a jiní tyto hodnoty spotřebovávají. Marxismus tuto složku výsledku definuje jako nadhodnotu. Soudím že je to špatně neb nadhodnota je něco navíc, co neexistuje. Dělník vytvoří svou prací na hmotě hodnotu jež se nějakým způsobem rozdělí. Část dostane dělník, část stát a část podnikatel. Problém je, že ona část pro podnikatele koncentrací znevýhodňuje odměnu pro dělníka.

No a ona koncentrace podnikatele a NEkoncentrace pro dělníka je dnes již ve velkém nepoměru, což vede k napětí. To je ona hrana kapitalismu. Zcela určitě se bude muset onen poměr nějak upravit. Změna těchto poměrů probíhala ve všech epoch fungování lidstva a zcela určitě feudalista nevěděl kdy se tak stane. Ale stalo se. Stejně se stane i za současnosti nevyhnutelně nějaká změna. Je jen otázka zdali bude poklidná, či krvavá.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)