Zabijačkové úvahy nad 17. listopadem

Autor

Krátký gastronomický úvodník: 

Mám prosbu. Před dávnými časy se v diskusi řešilo, jak připravit hovězí bujón jako pokrm. Možná si to pamatuju blbě, ale řešilo se tam přidání vajíčka do čistého vývaru a to stěžejní byla teplota vývaru, aby vajíčko zůstalo tekuté či tak něco. Tenkrát jsem to chtěl zkusit s vepřovým vývarem, ale pak to zapadlo, já to teď nedokážu najít a  nepamatuju si, jak to bylo s tím vajíčkem. Můžete mně to prosím připomenout? 

A teď k tématu: 

Čuník se jmenoval Buford a měl krásných 190 kg. Celé pondělí jsme měli co dělat, abychom celou nadíku té hmoty zvládli.  Když o tom tak přemýšlím, bylo to poprvé, co jsem na zabijačce neměl žádné hosty a museli jsme vše spáchat v nejuzším rodinném kruhu. I když jsem zapojil své větší ratolesti a dorazila i tchýně, stejně nám chyběli minimálně dva pracovití dospělí. Rozbourat prase, to by ještě šlo, ale udělat kompletní zabijačkové produkty a k tomu ještě dva kotle sádla... tentokrát to byla jen práce bez společenské události.  Doštrachal jsem se do postele po půlnoci....

.... ale zase nám zbylo hodně výslužky. 

Dobrá zpráva je, že jakmile koronavir trochu povolí, budu si zase zvát další hosty a pokud budou na Kydech nějací zájemci, rád je u sebe uvítám. Na jednu stranu je krize, na straně druhé nejsou lidi... 

Celý sedmnáctý listopad jsem pak zpracovával maso. Krájel, plátkoval, nakládal ve slaném láku, zavařoval paštiky, chystal vývar z kostí a po očku jsem sledoval televizi, co se kde šustne na Václaváku  a okolí. Večer jsem řádně zmožen projel své blogery, zkouknul fejsbůk a z posledních sil jsem napsal tento článek. Píšu to proto, že mé vývody mohou být poněkud zkreslené. Nezvládnul jsem si udělat lepší přehled a tak mi mohlo ledacos uniknout. Doufám, že v diskusi budou mé poznatky doplněny a opraveny. 

Vím, že pískali na Hamáčka....

Che, chce... a tak se chlapec i s celou ČSSD snažil, aby ho tam v Práglu měli rádi všichni ti mladí, krásní a chytří voliči, spolu se šéfy všech neziskovek, kteří mají volný přístup do naší vaší České televize. Tak se snažil, spolu s předchůdci odradil své straně většinu voličů, dosadil na viditelné zahraniční místo Pochetříčka, snažil se distancovat tu od Zemana, tu od Babiše a když už se mu podařilo dostat svojí stranu pod pět procent preferencí, tak na něj liberální demokrati stejně pískají. Ani Aspen mu nepomohl, ani Poche mu nepomohl pochopit, že líbodémo mu sice bude tleskat, ale volit ho nikdy, nikdy, nikdy nebude. 

Pak jsem ještě zaregistroval starého Klause, který měl roušku demonstrativně staženou na bradu, ale víc statečný pro jistotu nebyl. To chtěl po ostatních. Nevěděl, jaké instrukce policajti mají a byl raději připraven se sklonit před zákonem jediným pohybem ruky od brady k nosu. 

Pak byla jakási demonstrace o tom, že nejsme ovce, ale bylo to opět myšleno tak, že netřeba dodržovat opatření. Důkaz o tom, že občan je skutečným občanem a ne hloupou ovcí se dneska dokládá tím, že si sundáte roušku. Sice mluvili o tom, že umějí myslet, ale vzhledem k číslům, která dlouhodobě prezentuji a vzhledem k mrtvým, které to stálo a bude stát,  bych řekl, že s tím myšlením zase tak daleko nedošli. 

Nejvíc se mi na té demonstraci líbil transparent,  že chtějí chodit do školy a nechtějí sázet brambory. Ano, takhle to dneska máme. Chtějí chodit do školy, která je nic nenaučí, chtějí díky ní sedět v teplé kanceláři a díky vysokoškolskému vzdělání předpokládají, že brambory se zasadí samy. Co dodat? To neděláš dobře Jaromíre s tím transparentem. Jo, kdyby tam měli napsáno, že se chtějí učit a kdyby to nevyšlo, tak budou sázet brambory... to bych uznal. 

Pak jsem zaregistroval, že se mám zase bát o Českou televizi, neb je ohrožena její pravdomluvnost, vyváženost a objektivnost. Dokazovala to autodemonstrace. To jsme tu ještě neměli. 

Policie nezasahovala, nechala každého, ať si skanduje jak chce. 

Víte, co mě ale zaujalo úplně nejvíc? Ty nápisy, že květiny od STBáka na Václaváku nechtějí. Všechny televize, všechny noviny, celý internet, všichni to ukázali. 

Kdybych byl se svými Kydy slavnější a měl pocit, že také chci položit květiny na Václaváku, myslíte, že by mě také vypískali? Nejsem sice STBák, za předchozího režimu jsem ještě nevěděl, jestli jsem chlapeček nebo holčička, ale názory nemám právě líbodémo. A je nechuť k Babišovým květinám  skutečně tou údajnou STBáckou minulostí, nebo prostě tím, že některým tam v Práglu nevoní jiné názory? 

Přemýšlím, kdy to začalo.... Kdy se ze 17. listopadu stal svátek jen pro některé? Odkdy se píská na  vybrané politiky, či prezidenta? Odkdy se rozhoduje, kdo je dostatečně pravověrný pro položení květin? Začalo to házením vajíček na Paroubka? Kolik sedmnáctých listopadů už nebylo pro všechny?  Jak se stalo, že o okruhu tolerovaných na Václaváku rozhoduje nějaký nevolený neziskovkář, který má dost peněz (od státu) na výtisk krásných plakátů? 

Máte také pocit, že rok od roku je výročí plyšáku pro stále menší okruh lidí? Že kritéria pro Václavák jsou stále přísnější a vejde se do nich stále méně lidí? Když se píská na Zemana, myslíte, že by pískali na všechna rudá a hnědá prasata, jak se o jeho voličích vyjádřil nedávno zesnulý režisér? Takhle nějak vznikaly nepokoje v Ulsteru... Jedna skupina měla svoje veřejné svátky, které nebyly pro tu druhou stranu a byly jim vysloveně na vztek. Jako bych se na to předevčírem díval... 

Svým způsobem je to zákonitý vývoj. Po roce 89 byly různými způsoby zprivatizovány naše podniky. Teď se privatizuje naše zdravotnictví i důchody. Nemělo by mě překvapovat, že si někdo zprivatizoval i sedmnáctý listopad a zcela v souladu s českým vnímáním volného trhu, tedy prasácky, určil, kdo na Václavák patří a kdo ne. Samozřejmě zcela zpořádaně, za potlesku mladých, krásných a chytrých, za souhlasu moci soudní a ticha většiny veřejnosti. 

A samozřejmě za nadšeného přikyvování všech strážců vyváženého a objektivního zpravodajství, kteří nemeškali a tento vzkaz předali celé republice a postarali se, aby se i v té nejposlednější díře každý dozvěděl, kdo na Václavák nemá právo dávat kytky. A hned vzápětí ronili krokodýlí slzy, že to nejdůležitější výročí o tom nejlepším, co se v dějinách této zemičky stalo, zajímá rok od roku méně lidí. Ano, lidi to nezajímá... viděli v televizi, že nejsou vítáni. Když někde nejsem vítán, tak tam nelezu.... 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (102 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

doplní opěradlo václava klause a v budoucnu i hamáčkovo lože. P

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

Pyžámkový obleček pana prezidenta

Průměrný počet slepic: 1.3 (22 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

pan president má glanc.
Proč si uslintanej Schwarzenberg na spaní ve sněmovně taky nevezme pyžamo?

Průměrný počet slepic: 4.9 (29 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta sedla.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

PS: hamajda už loži má...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Neviděla jsem, že by nosil krátký jak Havel kalhoty.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jakuba Jandy. Ta je konstruovaná velmi, ale opravdu velmi speciálně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

"rudá a hnědá prasata, jak se o jeho voličích vyjádřil nedávno zesnulý režisér"
On Jan Hřebejk umřel?

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Si to Vidlák poplet s Menzelem.
Splést se bylo snadný, rozdílu v jejich, režisérskejch, na veřejnosti prezentovanejch světonázorech není.

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

plynulý přechod od vepříka k Hamáškovi :-))

Průměrný počet slepic: 3.5 (12 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

tohle je kontinuita. Dvě strany téže mince.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Ano zabijačka je konec chovatelského procesu, kdy se "sklízí " práce za minulé období.. Samozřejmě ti , kteří nechtějí sázet brambory budou odsouzeni k tomu, že brambor bude pro ně samozřejmě největší pochoutka, samozřejmě krmný. Nijak jinak to nelze komentovat
Státní symboly se nezpochybňují , pokud ano, pak se blíží doba , kdy daná státnost zanikne.
Kdy to začalo? Samozřejmě 17.11. 1989. Ale ani to není pravda, navazuji na předchozí článek od Alefa, začalo to mnohem dříve...

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)

chovatelského procesu začíná fází konzumentskou. Přechod je plynulý.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

když jsem si někde početl, že demonstrující CHTĚJÍ DO PRÁCE!
Nechtějí PRÁCI, ale DO PRÁCE!
Co tam ti pinglové, vyhazovači, budou asi tak dělat? Relaxovat od svých drahých poloviček? Nebo že by rozvíjeli své obchodní umění z václaváku na teoretické bázi?

A k privatizaci 17.11., ona vlastně tak nějak nenápadně odstartovala dávno. To že při jejím potlačování jako PRVNÍ byl zabit pekařskej štyft se promtně zapomnělo.
(Komu na nějakým usmoleným učedníkovi záleželo a záleží. Modla a "symbol" to je to pravé ořechové za všech režimů)
Je to blbý, ale kořeny téhle privatizace sahají do pěkné/nepěkné hloubky

Průměrný počet slepic: 4.5 (30 hlasů)

v Mezibranské ulici došlo k zabití pekařského dělníka Václava Sedláčka (22 let) a v Žitné ulici k postřelení Jana Opletala. Ten byl následně převezen na kliniku prof. Arnolda Jiráska, kde byl i operován. Dne 11. 11. v 11:45 hod zemřel na následky střelné rány v břišní dutině.

Dne 4. 11. se na branickém hřbitově odehrál za asistence bezpečnostních složek tichý pohřeb Václava Sedláčka. Bohužel stejně tragický osud potkal během války i jeho příbuzné a o jeho hrob se tak nemohl nikdo postarat, a tak byl v roce 1965 zrušen.*

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

jména Václava Sedláčka. Včera mi trapně, pro mne, prostě vypadlo.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Reakcí na zprivatizovaný 17.listopad 1989 by měl být bojkot. Prostě nějaké připomínky přestat vnímat. Na žádná shromáždění nechodit, televizní vysílání na to téma vypnout. Vypustit.
Proč? Protože to se 17.listopadem 1989 samozřejmě bylo jinak, než je oslavovaná verze. Prostě to není můj svátek. Pokud se hlásím k připomínkám 17.listopadu, pak k tomu z roku 1939.

P.S.: Líbil by se mi tady na Kydech kuchařský koutek/poradna. Takový nepravidelný občasník. Jak je to s tím požadovaným vejcem nevím, tuto metodu nepoužívám.
P.P.S.: Byl jsem si dnes po 43 letech zastřílet olympijskou rychlopalbu. Veselý zážitek..... takový "hořkomléčný".

Průměrný počet slepic: 4.9 (38 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přečetl jsem si to ještě jednou a pochopil, oč Vidlákovi jde.

1. Vývar musí být co nejsilnější. Můj postup charakterizuje nejdřív výběr surovin. Používám kombinaci hovězí oháňky, žebra, nožiny a pár kousků morkových kostí. Zelenina - mrkev, celer, petržel. Koření - bobkový list, pepř celý černý, nové koření. Sůl, samozřejmě. Všech přísad opatrně. Pak to pomaloučku "táhnu" cca šest hodin (nevařit, jen aby šly malinké bublinky ode dna). Poté zeleninu vyhodím (své už odevzdala), maso vyjmu a vyberu z něho skutečné použitelné maso (odložím k dalšímu využití) a zbylý "odpad" (on to samozřejmě žádný odpad není) táhnu dalších cca šest hodin. Pak už všechno z vývaru vyhodím a přefiltruji tak, že sítko vyložím zdravotnickou (sterilní!) gázou (několik vrstev), která zachytí prakticky všechny miniaturní "nečistoty". Vývar je pak nutno "vymíchávat" v chladu (aby se v něm pod vrstvou chladnoucího tuku nenamnožily mikroorganismy). Zchlazený vývar nechat úplně vychladnout/ustát (do rána) a odstranit z něho ztuhlou vrstvu tuku (hodně je to z těch morkových kostí). Pak se nechá čistý vývar, který získal prakticky podobu "sulcu", použít na mnoho způsobů.

2. Jeden ze způsobů nazývám "consomé jerez". Oficiální recept vypadá třeba následovně:

3. Do bujonového šálku opatrně vložíme nepoškozený žloutek a zalijeme horkým, takřka vroucím vývarem
Bujon se žloutkem se podává spíše při slavnostnějších, vícechodových příležitostech jako první, nebo druhý lehký chod před dalšími, zpravidla sytějšími jídly, ale jedná se i o tzv. "postelové" posilující jídlo pro choré.
Bujon podáváme v šálku na podšálku s bujonovou lžící (v současné době spíše v misce s polévkovou lžící), kterou konzument použije či nepoužije podle vlastního uvážení. Čistý bujon lze upíjet po doušcích ze šálku (snažíme se nesrkat).
K tomu mám své výhrady.

4. Mně moje zkušenost říká, že by vývar neměl být až tak úplně vroucí, protože se mi pak žloutek "nerozpustí", ale vlastně uvaří, zdrcne na malé kousky (jako když vám praskne vajíčko vařené natvrdo). Myslím spíš tak 80 stupňů - tak horké to stejně nedokáže nikdo jíst!

5. Elegantní je podávat takový vývar ve vysoké sklenici s dlouhou "koktejlovou" lžící (slouží jen k zamíchání). K tomu se přiloží žloutek v polovině vaječné skořápky (nejlépe postavené ve "velkém panáku") a k tomu malý panák (pokud možno ze stejné sady, samozřejmě) suchého sherry. Každý strávník si to pak vloží/vlije do vývaru sám a zamíchá. Během tohoto procesu právě vývar poněkud vychladne na použitelnou teplotu. Takový vývar se pak nejí lžící, ale pije se. To sherry je fakt důležité!

6. To všechno je o hovězím. Jak to bude chutnat z vepřového vývaru netuším, ale mám určité pochybnosti. To není nic proti prasátkům v jakémkoliv poživatelném stavu, ale myslím, že prioritně je můj recept určen pro skot. Zkoušel jsem i zvěřinu, bylo to dobré, ale nemá to tu sílu - to se nedá nic dělat, zvěřina je jaksi z podstaty poněkud jalová.

7. Synkové a vnuci se po této polévce můžou utlouct, ale já ho servíruji jen zřídka. Tak třeba jen jednou/dvakrát ročně.

8. Dobrou chuť.

P.S.: Dnes je den "Nového Beaujolais". Zajímá to někoho?

Průměrný počet slepic: 4.7 (34 hlasů)

Mě ano! Jaké je, jaký bude ročník. Díky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Je mladé, ale nezestárne, bo se hned vypije. Není na archivaci určeno, takže o "ročníku" nelze mluvit; to by se poznalo až po roce dvou ... ale to nehrozí, toho času se toto víno "nedožije"!!
Proto se tento marketink vytvořil, aby se mladé víno prodalo v co nejkratším čase a nemuselo se o něj starat.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Ten marketink se dokonce ukázal jako dvojsečný, neboť široká veřejnost začala postupně chápat beaujolais jen jako "mladé víno", nikoliv jako obvyklé červené, které má (není-li určeno k tomuto rychlému vypití, ale zpracováno obvyklým způsobem) obdobný potenciál, jako ostatní červená vína.
Já letos nakoupil (jako obvykle) ve své vinotéce Merlot d´Or a ti k letošní své nabídce píší:

"Přestože dnešní doba oslavám nesvědčí, tradice je tradice a 3. čtvrtek v listopadu patří mladému vínu z oblasti Beaujolais. Každý rok se totiž o půlnoci ze středy na 3. čtvrtek v listopadu otevírají miliony lahví Beaujolais Nouveau po celém světě a transparenty ohlašují dobrou zprávu: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! „Nové Beaujolais dorazilo!“ Na konci tohoto svátku mladého vína je po celém světě distribuováno a vypito více než 65 milionů lahví, což je téměř polovina celkové roční produkce regionu.
Tradice mladého vína se v Beaujolais objevovala již v meziválečném období, ale oficiálně byla uznána až roce 1951. Oficiální datum bylo stanoveno na 15. listopadu a tak se oficiálně narodilo Beaujolais Nouveau. Od této doby si místní tradice získala tak velkou popularitu, že se její zprávy dostaly do Paříže a netrvalo dlouho a sláva se rozšířila z Francie a do celého světa. V roce 1985 bylo datum změněno, tentokrát na třetí listopadový čtvrtek, který byl spojen s celým víkendem.
Z technického hlediska by víno mělo být nazývané Beaujolais Primeur. Podle francouzských a evropských pravidel se víno uvolněné v období mezi sklizní a datem následujícího jara označuje jako Primeur. Naopak víno vydané v období mezi vlastní sklizní a sklizní v následujících letech se označuje jako nouveau. Každopádně jde o triumf marketingu a propagace, hlavně díky úsilí Georgese Duboeufa, který je největším negociantem v regionu a neúnavným propagátorem Beaujolais a Beaujolais Nouveau.

Oblast Beaujolais leží mezi Burgundskem a Lyonem a naprostá většina jejich vín je červená vyráběná z odrůdy Gamay. Víno má krásnou nachovou barvu a díky rychlé maceraci i bohaté ovocné aroma a chuť. Je svěží a přátelské.

Domaine Château Préty, rodina CURIAL

Philippe se stará o své vinařství ve vesničce Saint-Véran od roku 1992. Předtím absolvoval několik stáží ve Francii i v zahraničí, v roce 1988 na slavném vinařství Ch. Beauséjour Bécot, kde se poznal s Michelem Rollandem a čerpal mnoho zkušeností, stejně jako když po boku Gérarda Bécota vinifikovali nový ročník. Po ukončení studia se rozhodl odjet do Kalifornie, kde pracoval pro různá vinařství v Napa Valley a Sonoma Valley. A konečně po návratu do Francie převzal rodinnou doménu, kde se o vína stará v duchu trvale udržitelného zemědělství.

Jaký byl rok 2020 v Beaujolais?
V posledních týdnech před sklizní panovalo v Beaujolais nádherné počasí. Celkově se jedná o překotný ročník, a tak vinaři mohli začít sklízet už 22. srpna. Hrozny optimálně dozrály a hlavně byly zcela zdravé. Mladé Beaujolais 2020 bude skvělé!"

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky za info:c) Mějte se.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ročník 2020 :)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

nemám rád, jsou moc mastné (Š+G).

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano,odkazem roku 1989 a to 17.11. jsou například zničená Poldovka,Plzeňská Škodovka,stovky zemědělských podniků v krachu záměrně zničených již v roce 1992.Dále odkazem roku 1989 je zničenná profi+ branecká armáda o počtu 260 000 mužů a žen ve zbrani(dnes tak do 10-15 000 žoldáků).Odkazem roku 1989 je také teze Václava Havla,že nebudem vyrábět(jako tedy že ČSR,potažmo ČR) vůbec žádné zbraně(mimo loveckých),zničené zbrojovky,odkazem roku 1989 jsou také zničené Družstvo Slušovice.Proč zrovna Slušovice a Čuba museli být ihned odkráglováni?Protože v praxi předvedli,že nezáleží na tom,kdo podnik vlastní,ale kdo jej řídí a toto poznání bylo krajně nežádoucí pro všechny privatizátory,kolonizátory,uchvatitele.Škodovku MB jsme tak prodali do vlastnictví podniku,který patří Německému státu,to jsou paradoxy,že?Rok 1989,17.11. jeho výročí,není také mým svátkem,Václav Havel nebyl,není a nebude nikdy mým prezidentem.V roce1989 mně bylo 30 let,velmi dobře se pamatuji co bylo před i po roce 1989 a ČR se dopracovala k velkému průšvihu,majetek je rozchvácen(zničen,rozdán,rozprodán),dluhy z nuly narostly ny biliony a nikdo za nic nemůže.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

s blábolivým mudrlantem, kulisákem Havlem bych taky připomněl jeho pohrdavé žgryndy na téma panelákových "králíkáren".
Sháníme dceři byt (Brno) a v nabídce jsou běžně třeba 3+kk o výměře kolem 60-65 m2 za 7 a více mega. Zlatý králíkárny.... A i ty padesát let starý (3+1) nejdou pod 4,5-5 mil.
Kapitolou samou o sobě je likvidace školství různými inkludujícími a jinými debily, konec řemeslného stavu atd.
Co by nám ještě jakž takž šlo je překrucování dějin

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Před třiceti lety byla taky zabíjačka. Boural se a porcoval se státní majetek. Teď se chystá zabíjačka soukromého majetku. Omáčku a přílohu si každej může přimyslet sám.

Podvodů u teho bude jako u emrickejch voleb, hafol. Tam se chystá taky zabíjačka. Konzum dosáhne dokonalosti. Zkonzumuje se sám. A temu se říká řád, demosgrátickej pořadek. A pořadek a zodpovědnost, muší bejt, páč sou to pilíře demosgráce. Muheeee

Průměrný počet slepic: 4.5 (35 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

To se jenom tak říká, že demokracie je řád s pořádek. Moc vážně se to nebere.
Praxe potvrdila, že nejlépe se krade tam,kde je všude, a ve všem, bordel.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Váš dnešní sarkasmus je dokonalý.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

vaří na měkko, ve skořápce. Vytáhne se po 3 minutách a odnese se, čímž se z něj stane ztracené vejce. Chuť vejce se spojí s chutí párku. Vepřový párek se vytáhne a vývar se jí s odleželým chlebem.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

I sázení brambor je školou, ale plkat 17. listopadu, že nechtějí sázet brambory a místo toho jít do školy, znamená, že by se měli opravdu hodně a hodně moc učit, když si myslí, že po nich někdo chce 17. listopadu sázet brambory. Proč ne, mohou nadále pohrdat méně vzdělaným venkovem, vzdělávat se na you tube, pořádat workshopy v neziskovkách, hlásat ty správné názory, dávat si lajky a palce na ksichtknihách, stahovat aplikace a navzájem se přesvědčovat, jak jsou skvělí, mladí, krásní a chytří. Ale až bude kvůli hladu nutné sázet ty brambory, najednou jim všechno dosavadní poznání bude k ničemu. Nejsou schopni se uživit sami, proto budou první obětí jakékoliv katastrofy. Máme je litovat? Proč? To jen příroda vyhladí nesprávné konání a geny. V přírodě je totiž za chybu a neposlušnost jen jeden trest, smrt.
Zajímavé je, že pamětníci 17. listopadu na akce moc nechodí, pokud si z něj neudělali živobytí. Tak za 17. listopad demonstrují ti, kdo byli v té době spermií a o 17. listopadu znají jen oficiální verzi. Mně osobně svátek 17. listopadu vyhovuje, připomínám si jej prací doma.
ČSSD se z odlivu voličů nepoučila a nepoučí. Pořád se lísá k těm, kteří jí hlasy nepřinesou. Místo sebereflexe předvádí jen semknutí tvrdého jádra kolem ztracené varty. Svým způsobem je signifikantní, jak moc se chování ČSSD podobá chování EK. Místo řešení problémů líbivé řeči, místo změny politiky jen Více Evropy. Řítí se špatným směrem a ani nemají zájem na tom cokoliv měnit. Tolik fleků v Bruselu nemají, aby všechny jejich funkcionáře zaměstnali. Vzpomeňme na Bohuslava Sobotku a jeho vztah k Jean Claude Junckerovi. Tolik se kamarádili, a kde je jim konec! A Sobotka flek v Bruselu stejně nemá.
17. listopadu dali v Praze najevo, kdo na Václavské náměstí může, a kdo ne. Mohlo to být kultovní náměstí, kde by jakákoliv událost měla významný dopad na myšlení lidí.Pražské sekci PaL se podařilo erodovat význam náměstí v dějinných událostech. Byl to záměr? Nebo jen nezamýšlený důsledek současného konání?
A boj proti Babišovi? I tohle pomine a Babiš dopadne exemplárně špatně, jakmile přijde o své voliče. Jako odstrašující příklad, aby miliardáře už nikdy nenapadlo, že by mohli být v politice sami a ne prostřednictvím uplacených politiků. Po vzoru ČSSD pro ztrátu voličů Babiš dělá opravdu hodně. I ČSSD měla své věrné voliče, kteří jí hodně odpustili, ale ne vše. Teď o ně přišla a jejich návrat bude možná nemožný. Funkcionáři ČSSD to možná ví, a tak si svým lísáním hledají nová místa v řadách PaL. Příklad Sobotky jim dosud neotevřel oči, o jak marnou snahu jde. Skončí ČSSD mimo parlament už v příštích volbách nebo až těch dalších?

Průměrný počet slepic: 4.7 (32 hlasů)

brambory do Egypta, bojí se Muslimského bratrstva ze Sinaje a nilských krokodýlů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Ale některým jejich sympatizantkám by zahalení prospělo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

že v některých případech by více prospěl spíše onen nilský krokodýl.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak dodává pragmatik,kdy to začalo,no přeci po nezdařeném socialismu s lidskou tváří v roce 1968.
Ať to bylo s ustanovením prognostického ústavu,založením charty 77,ale hlavně,mnozí prošli školením na západních VŠ.Klausem počínaje a Bělobrádkovi stačilo 14 dní.Nemusím snad připomínat,okamžitě po sametové,celé osazenstvo prognosťáku se chopili státní moci,rozdělili se do všech politických stran a všechno za řízení určitých osob z STB.Také musím připomenout PZO,kde bylo hnízdo nových kapitalistů,kteří si na nákup firem vydělali kšeftováním s našimi výrobky v zahraničí.
A toto musím k tomu napsat,zase v tom všem mají drápy židé,co je zmiňováno už od doby Lenina,Hitlera.

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Celkem rázné vyjádření Neffa k coronavirové kalamitě.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/je-to-organizacni-a-technicky-…

Bezezbytku souhlasím.

Měli by si přečíst hlavně protirouškoví poštívači. Je tam hodně pregnantně a srozumitelně sděleno, o co jde.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Celý svět hledá a zkouší vakcínu. Sází na prevenci, Sází na obranu organismu proti napadení virem. A moc dobře ví, že vir svou mutací dokáže obranu překonat a nemoc se vrátí.

Položme si otázku, proč se na léčbu nedávají stejné peníze, jako na vakcinaci ?

Přitom má lidstvo dobrou zkušenost s trochu větší potvůrkou - s bakterii. Byla vynalezená antibiotika, která dokáží bakterie u už nakaženého člověka zlikvidovat a nemocného člověka vyléčit. Tak proč se nepostupuje stejně razantně při hledání účinného antivirotika ?

Důvod není těžké hledat ! Jde o kšeft ! Zdravý člověk, případně levně vyléčený člověk, je pro kšeft nepoužitelný, zato vakcinace, toť zlatý důl.

Musel jsem to napsat, především z toho důvodu, lidi zajímá víc zdraví, než kšeft a v médiích není místo na podobnou úvahu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Neff se v tom v 1. řadě snaží nemachat, zmiňuje, že jedno z řešení by měla být vakcína, nenimrá, jestli to bude nebo nebude kšeft (dá se to předpokládat).
Konstatuje v podstatě, že se chováme v nové situaci, tak jak se dá předpokládat - nedokonale.

Zdůrazňuje velkým písmem účel toho bordelu a smiřuje se s tím, že to v našich podmínkách, s novým problémem, který tu po generace nebyl o moc lépe udělat nejde.

Kšeft je jiná věc, můžeme se o tom bavit.

Antivirotika jsou přece taky kšeft - hledejte rozdíl.

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

A komisaři EU jako každý řádný a zodpovědný (zdravím Sasina) člen liberální demokracie svůj plán, stanovený 12. 9. 2019, zcela jistě splní.
Toho dne EK s WHO uspořádala v Bruseli první Globální summit o očkování. “Cílem je celosvetově urychlit úsilí o zastavení šíření nemocí, kterým lze předejít očkováním a zabránit rozmachu dezinformací o očkování.”
EK stanovila “Deset opatřeních k pročkování celé populace” obsahující slova jako “je nezbytné, každý, všichní, všude”, takže nemějme tedy obavy, vše bude, vakcína, pass svobody (jak ho nazval B. Johnson) i ta úplná digitalizace.
https://ec.europa.eu/czech-republic/news/190913_vaccination_cs

V druhém odkazu je zpráva ČTK, jak to všechno začínalo. Pochází z doby před dcaceti lety, když se ješte tak nebojovalo proti dezinformacím: “Dar (750 milionů dolarů od Billa a Melindy G.) je prvním příspěvkem k nové iniciativě nazvané Světová nadace pro dětské očkovácí látky. ... Nadace bude úzce spolupracovat s novým mezinárodním sdružením Světová aliance pro očkovací látky (GAVI), což je partnerské sdruženi mezinárodních rozvojových a finančnich organizacích, filantropických skupin, farmaceutického průmyslu a dalších. Partnerství organizace GAVI, mezi nimiž jsou WHO, OSN (UNICEF), Světová banka a Program B. a M. Gatesových...”
https://www.protext.cz/novy/press-release.php?id=1737

P. S. Jako celoživotni škarohlid, co se týče těch nahoře, se domnívám, že současné oslavy 17.11. jsou normální kontinuitou (zdravím Brahmu) společnosti “my a oni”. Jen současný systém je skvělý kouzelník s iluzemi.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Jediná průchodná cesta, jak snížit populaci na Zemi na zlatou miliardu, je vakcinace.
Jediné, co schází, je souhlas poddaných.

Před několika minutami ministr zdravotnictví ve sněmovně garantoval, že vakcína na covid nebude povinná. A dodal, že málokomu se bude chtít nechat se testovat při každém překročení hranice.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Vakcinace?

To už bych tu vlastně neměl být?

Napíchali mě proti č. neštovicím, obrně, spále, tetanu, tyfu, tuberkulóze, žloutence - a možná toho bylo i víc. A NIC! Jak mi chutná!

Až Přijde vakcína proti covidu, pravděpodobně se nebudu bránit.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

to jsou přece dvě nesrovnatelné věci: očkování před rokem 1989 - a po roce 1989.

Vidím v tom opravdu zásadní rozdíl - "socialismus" měl zájem na tom, aby obyvatelé byli zdraví (a nechyběli v práci), a vakcíny pečlivě a důkladně prověřoval.
A taky - nebyla to "rejžovačka first".

O vakcínách natvrdo/úlisně nám vnucovaných (zvlášť v posledních pár desetiletích) si nemyslím nic dobrého. Nějak nejsem schopna se přimět k tomu, abych uvěřila, že ty farmafirmy se tak honí jen proto, že mají na mysli pouze naše dobro a zdraví.
A to tím spíš, že "případné" vedlejší účinky svých do nebe vynášených "téměř stoprocentně účinných očkovacích látek" pečlivě utajují, případně se z odpovědnosti za ně bezostyšně vyvlékají.
----------------------------------------
"„Big Pharma“ nenese odpovědnost za poškození vakcínou COVID-19"
************
(...) „Jde o jedinečnou situaci, kdy my jako společnost prostě nemůžeme riskovat, pokud vakcína vykazuje nežádoucí účinky během čtyř let,“ řekl Ruud Dobber, manažer společnosti AstraZeneca.

„Ve smlouvách, které jsme podepsali, požadujeme vyloučení odpovědnosti. Pro většinu zemí je přijatelné podstoupit toto riziko na svých bedrech, protože je to v jejich národním zájmu," řekl Dobber.

Výrobci vakcín nechtějí riskovat, ale populace, která bude pravděpodobně povinně očkována riskovat bude. Riziko poškození zdraví je přeneseno na miliony lidí a „zdravotnické úřady“ to schvalují.

Pro společnost „Big Pharma“ jde o obrovské zisky bez rizika. Podle „boha očkování“ Gatese je na celém světě 7 miliard „zákazníků“. Je to skvělé, podporovatelé vakcíny jsou osvobozeni od jakékoli odpovědnosti a mohou vstřikovat nečistoty.

Pokud je vakcína proti COVID-19 tak bezpečná, o čemž se dozvíte brzy po zahájení očkování, proč jsou farmaceutické společnosti chráněny státem před nároky na náhradu škody za poškození vakcínou? Přesně proto, že se očekává poškození vakcínou, končí komentář von Freeman. (...)

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/big-pharma-nenese-odpovednost-…

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Před 89. jste se domohla nějaké náhrady za škody očkováním? A případy byly. V tomhle se nic nezměnilo a logicky nezmění.
Já neznám žádnou vakcínu, která ba byla zcela bez rizika. Malého, ale rizika.

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)

v mém okolí se nevyskytovaly (tím samozřejmě netvrdím, že nebyly), takže nedokážu posoudit ani náhrady/nenáhrady.

Jistěže jsou rizika, každý jsme jiný a každý organismus reaguje odlišně.

Rozdíl vidím v tom, jestli se něco neblahého přihodí i přes veškerou snahu o eliminaci všemožných rizikových faktorů, a mezi tím, jestli se rizikové faktory ignorují a vedlejší účinky bagatelizují nebo se na ně rovnou hází bobek.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Omlouvá se, ale ještě dodám další filantropy, ať jsou ti dobrodinci pohromadě.
Odkud myšlenka projektu “PES” možná přišla? V Majčině odkazu o “PES” (zdravím Majku) jsou uvedena jména tvůrců indexu rizika. Jsou jimi Jan Kulveit (dnes pracuje ve Future of humanity institute Oxford; člen projektu Epidemie fore casting. org., který pracuje pro rúzné vlády nebo hledal pro obří farma firmu, kde je nejlepší testovat vakcínu) a Tomáš Gavenčiak (matematik z UK Praha). Pánové jsou členy Spolku efektivni altruismus (Kulveit byl předseda), což je nové sociálni hnutí (asi pět let) cílené na “talentované mladé lidi, typicky z elitních západních univerzit”. Prý ti, co vydělávají ročně nad 52 tisíc dolarů, patří k jednomu procentu nejbohatších a měli by dělat dobré skutky, dávat např. deset procent z platu.
Globální dobro v souladu s cíli udržitelného rozvoje (chudoba, klima, očkování, utrpení zvirat, plus digi a uměla inteligence) by se mělo dělat účinně na základě matematického modelu (zjednodušuji).
S hnutím je spojený filozof Peter Singer, oxfordský filozof W. MacAskill, výzkumník Toby Ord a spoluzakladatel Facebooku D. Moskowitz. Ten má s manželkou nadaci Good Ventures, která zase spolupracuje s dalšími nadacemi založenými pány z hedge fondů, Světové banky atd.
Mladí miliardáři (zdravím Milana V) ve spolupráci se starými pardály nezahálejí a míří k cíli a také si ohýbají inteligentni stromky svým směrem, dokud jsou mladé.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by Fito (neověřeno)

Trvalý odkaz

báječně spát - ráj je podle všeho nadosah... Takovejch altruistů všude kolem...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Bakterie mají na rozdíl od virů vlastní metabolismus, proto je lze likvidovat baktericidními léčivy, nebo omezit jejich pomnožení bakteriostatiky. U virů je to podstatně složitější, proto antivirálních přípravků je poskrovnu. Zbytek se dá najít s pomocí strýčka Šmíráka Googla.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)