Proč byste měli myslet

Autor
Štítky

Tohle teď není o tom, kde je pravda ohledně v poslední době velmi oblíbeného tématu. 

I když nechám stranou, co je můj osobní názor a zahraju si na Sokrata prohlášením "Vím, že nic nevím," tak nejde přehlédnout, že se ani jedné straně nedaří přesvědčit tu druhou. 

To je problém. 

Víte, co se stane, když se zaseknete na nějakém názoru a pro jistotu nechcete ustoupit ani o kousek, protože se vám nelíbí, co všechno by to vlastně znamenalo? 

Dříve nebo později se vám začne lhát. 

Napřed budete spokojení, že vás někdo chápe a říká váš názor. Pak vám sem tam bude něco divného, ale zaplašíte to. No a pak se stane něco, co už nebudete moci ignorovat. 

To se děje při průzkumech, kde kombinace všeobecného zastrašování a špatně vedených průzkumů dělá, že pak ve volbách vyhraje úplně někdo jiný, než ukazovaly průzkumy. 

To se stává holkám, které se nechtějí probudit ze svých pohádek a tak staví chlapa do situace, kdy ji buď nechá plavat a nebo ji odříká, co chce slyšet, aby se jí roztáhly nohy. 

Tohle vám udělají prodejci všeho možného, od akcií, forexu, oblečení, archivních vín až po drogy.  

To je to, co dělal Hitler Němcům. Samozřejmě, že některé názory měl upřímně stejné jako oni, ale ve spoustě případů do nich jen cynicky hustil jejich vlastní názory, které znal z dřívějška. To jiní neuměli a tak byl vládcem partaje. 

Myslet, ve smyslu, co mám na mysli teď, na rozdíl od reagování, to znamená být jakoby v pozici soudce, který váží pro a proti, zkoumá problém ze všech stran a pro a z pohledu jednoho každého. Na rozdíl žalobce či obhájce, kteří bojují jen za svou stranu a každá finta, každý argument se hodí. 

Jenže to je námaha a vyžaduje to sebezapření. Je to právě to myšlení, co bolí. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (66 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

mě to bolí.

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Pravda, myšlení bolí. A většina lidí udělá cokoliv, aby se vyhnuli bolesti, takže aplikují na sobě různé látky, z nichž většina podléhá spotřební dani. Nebo si najdou jiný koníček, který jim zaměsná hlavu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

myšlenkové těhotenství. Kdo ví, jak bude vypadat plod, jestli to nebude debílek.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

a místo dělohy zaujme mozek otravován opiáty a jejich deriváty tak urkitě. Potom jde veškeré plození do píky. Já mám tramínkového debílka :)

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

moc složitý

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

mimoděložní.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebo zaražené prdy.
(Diferenciální diagnostika je strašně ošidnávěc)

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Současná potíž je v tom, že lidé začali lhát sami sobě. Tak jako to dělá autor sám.

Průměrný počet slepic: 3.7 (21 hlas)

lež se toleruje a někdy dokonce doporučuje

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Natož trvalého pro budoucnost. Pravda vyjde najevo. Je to jen otázka času

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Pravda a Lež, Nohavica:
Leckterý hlupák se dodneška pro pravdu hádá,
pravdy se ovšem v těch řečičkách nedobereš,
jistěže ve světě nakonec zvítězí Pravda,
ale až dokáže to co dokáže Lež.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale ta poslední věta (jistěže ve světě nakonec zvítězí Pravda, ale až dokáže to co dokáže Lež) mně pobízí k otázce: jaký potom bude mezi těmi dvěma rozdíl?

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Rozdíl bude jenom v tom oblečení.
A jedné budeme říkat Naše Pravda a té druhé Jejich Lež.
Ale to už zabíhám do politiky.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

To byl jeden z Nohavicových překladů Vysockého.
Za které dostal Nohavica vyznamenání od Putina....

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Někdy dokonce stane se ideologií tak účinnou, že jí "uvěří" (nejprve pod určitým tlakem, později stačí jen lebonovská taktika a strategie) oparvdu velké masy lidí.
Např. milosrdná lež o trvání života i po jeho konci...anebo milosrdná lež o papaláších, kterým nejde o ně samé , o jejich rodiny a jejich kumpány...ale o blaho lidu.

Ale ty máš asi na mysli takovou tu obyčejnou, lidskou lež....jako že se chabému rozumem řekne, že když dostane víc peněz, tak rázem nabyde i rozum ( a bude tak např. vskutku dobrým učitelem). Nebo když se nadanému rozumem neustále říká, že by měl zůstat skromný a neměl by usilovat o moc, aby nezpyšněl (a tak přenechá moc hlupákům a gaunerům). Atd apod.
Zajímavé je, že toto, až na výjimky , nefunguje na počátku navazování milostných vztahů, tam se i si dotyční odmítají milosrdně lhát, jsou pouze klamáni. Tam asi ještě kultura moc nepronikla, tam je to stále převážně o samičkách a samcích (v této souvislosti mě napadlo...když muže dělá slovo a ne smlouvy....kolik je vůbec např. u nás ještě mužů ?!??).
V průběhu a v koncích těch vztahů tou už mnohdy bývá jinak, tam už se milosrdné lži stávají prakticky nutností.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes večer. Respektive v tuto chvíli už vlastně včera. Díval jsem se na hlavní zprávy. Reportérka Jana Schilerová prezentovala příběh svojí rodiny. Její manžel byl pozitivně testován. Celá rodina do karantény. ŠUP. No za dva dny se naprdli a jeli se nechat testovat jinam. Všichni negativní. Tak jeli zpět do té první laboratoře, a zas byli všichni pozitivní. Tak jeli zas jinam a ejhle byli zase negativní. To celé opakovali 10 x. Z deseti případů byli třikrát testováni pozitivně a sedmkrát negativně. Přišlo je to na 12 000. No a jak se to projeví ve statistice ? Tam bude jenom těch 9 pozitivních testů. Poprvé jejího manžela a pak po 4 celá rodina. Správně říkáte MYSLET. Takže všechny ty grafy a statistiky si může Master, Vidlák, i naše vláda nabouchat do ucha. Jeden velkej podfuk. Jako volby. Vůbec není důležité, kolik komu pošlete hlasů. Důležité je, kdo ty hlasy počítá a komu je překlopí. To samé platí i o těch testech. Důležité nejsou samotné testy, ale to, kdo je vyhodnocuje a kdo za to bere bere prašulky od farmalobby.

Průměrný počet slepic: 3.8 (47 hlasů)

součástí naší existence. Kradou a podváděj už i zvířata.
Tak proč by se nekradlo, nepodvádělo v laborce? Když je to tak lukrativní kšeft?
Tady není se čemu divit.
Tenhle fakt, mě taky vedl k přesvědčení, abych před časem vyslovil svůj názor, že jediná tvrdá data ( v rámci možností)poskytuje nemocnice a ti co tam potřebují felčarskou pomoc.
I když!
I zde bude nějaká korekce v budoucnu nutná. Tedy, pokud o ně bude někdo stát, pokud se bude chtít ohlédnout a hodnotit.

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

Prostě podvod je podvod. Tvrdím to zde jíž dlouho, Vidlák mi nadává za zpochybňování, ale ta čísla tvoří ti, kteří nás pak dusí dle instrukcí. Hrají si s námi a bohužel mají na své straně exekutivu. Lidé jim to žerou. Doufám, že zatím...

Průměrný počet slepic: 4.3 (20 hlasů)

Ale co se týká čísel.
Mám spolužáka co arbajtuje za čárou u zajišťovny, jako řekněme, ředitel jejich počtářů.
A ten mi na tohle téma sdělil, že pokud se lže, krade, podvádí podle stejných podmínek a známých modelů, jako počtářům rizik jim to vůbec nevadí.
Jde jen o potřebné množství jednotlivých dat v čase. Je li jich dostatek, dokážou tyhle, řekněme anomálie, identifikovat a pracovat s nimi.
A zde se z fluktuace, anomálie, jako je podvod, dělá věc, která znevěrohodňuje systém. Chyba! Právě kdyby tyhle podvody, anomálie, fluktuace nebyly, znamenalo by to, že systém není reálný. Uvědomte si, že dnes, už vlastně máme celosvětová data za min deset měsíců. Takže lze v pohodě provádět syntézu dat a tak třeba prostě jen porovnávat.

Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)

proto se asi blbě zeptám. Chápu vás správně, když píšete, že pokud chybí v datech podvod, jsou všechna data nevěrohodná a systém není reálný?

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

systém není reálný.
Proč, to je jiná otázka.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

Kam se hrabu. Veškeré moje zde zveřejněné konspirace jsou směšné oproti vašemu vidění světa.

Průměrný počet slepic: 3.7 (16 hlasů)

Proč? Protože je samoúčelné. Nekouká z něj žádný přínos. Navíc, nikdy před tím nikdo nic takového nedělal. Asi k tomu byl dobrý důvod, řekl bych.

Co by mělo smysl, je vyhledávání superpřenašečů. Tak jak tu bylo kdysi napsáno, že to dělají v Jižní Koreji. A funguje jim to.

Podařilo se jim nás většinově zblbnout. Kdyby nebylo testování, nevznikla by ani hysterie, kterou prožíváme. Vlastně by vyšlo jasně na povrch, kdo že je ta ohrožená skupina a jak se má chránit. Takhle jsou miliony nakažených, protože to řekly testy. A přitom jsou zdraví.

Ať už jsou cíle organizátorů pandemie jakékoli, snaha pomoci ohroženým je zcela marginální. To je zřetelné. Pro to nedělají skoro nic.

Průměrný počet slepic: 3.8 (26 hlasů)

mirek58 měl nejspíš na mysli tu okolnost, že jev "podvod" patří do reálného světa. A matematický model, který ho neakceptuje a nezahrne do svých úvah, není realistický - nemůže tudíž o skutečném světě pravdivě vypovídat.

Pravda je taková, že součástí světa je i lež, i když se nám to nelíbí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

příležitostí, kdy pravdomluvný bude hrdý na svoji lež

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

...realita postavená na podvodu? Politika, obchod... všichni jsou si rovni, jen někteří si musí být časem rovnější a musí to něčím pojistit....

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

O validitě testů někde kolem úrovně 10 % se už prý vypráví i u vrabců na střeše.
Chci ale věřit tomu, že zas tak totální blby u vlády nemáme, aby vyhazovali mraky peněz na hovadiny, které prohlašují za empirická data. Že snad jde jen o nějakou náhodnou akumulaci šlendriánu na jednom místě.....což se může stát.

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

I takhle se dojí stát a zisky jdou na na správnou adresu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

a z Primy... mno jen jestli si z nás nedělá.... a 10x...tomu snad uvěří leda ......nezapmeňte, že je to emerická televize a .......

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

a z Primy... mno jen jestli si z nás nedělá.... a 10x...tomu snad uvěří leda ......nezapmeňte, že je to emerická televize a .......

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

No jestli to udělali 10x, zajímalo by mě, kolik dní jim to trvalo - objednat se, počkat, tam, zpátky, nebo si zabukovali 10 testů po půl hodině? Reportáž jsem neviděl, ale JAK to udělali, to bych si teda nechal vysvětlit.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

je to nějaký místní šlendrián, ale jednoduchým to stačí několikrát denně předříkat v televizi, zobecnit to na celou republiku a neopomenout přitom pomluvit vládu. A je to, zase se to podařilo.

Průměrný počet slepic: 3.2 (21 hlas)

Náhodou jsem včera taky viděl.

Co ta reportáž přinesla nového?

Že testy nejsou 100% spolehlivé, to se ví a člověku trošku zběhlému v problémech měření a statistiky to nikdo nemusí vysvětlovat.

Co je na tom tak objevného?

Průměrný počet slepic: 3.7 (16 hlasů)

proto jsme ve fyzikálním praktiku při experimentech prováděli deset nebo i více měření, poctivě zapisovali do tabulky a počítali střední hodnotu měřené veličiny.

Člověk, kterého zajímá, zda nakažen je či není i s celou rodinou, takhle postupovat asi nemůže.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

nám fyzikář docent Vašina říkal něco jiného : aby bylo měření přesné, je nutné ho provádět pouze jednou a pouze jednou metodou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by střelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dnes se někdy měří tolikrát, až se dojde ke kýženému výsledku.
Například v referendech.
(ale je to nefér srovnání, neměly by se vytvářet takové analogie : fyzika -celospolečenské pohyby...ale co je v dnešním světě fér ?!??)

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

u PCR testů se doporučuje max. 32 replikací (násobení původního vzorku, aby se ve stěru vůbec něco našlo).
U nás se dělá 39 replikací, v NSR myslím těch 32.
Někdo z WHO asi před dvěmi týdny někde pindal, že počet replikací testu se má snížit na něco kolem 30.
No, ono je to asi jedno. Zmnožení původního vzorku o 30 řádů (tedy nikoliv třicetinásobně) musí dát nějaký výsledek, i kdyby člověk měl na nose jen třeba čtvrtinu nějakého vira, který zrovna letěl okolo. Bez ohledu na to, jestli je člověk opravdu nemocný.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

infomace o počtu těch replikací.

Díky předem.

Zatím bez slepic

In reply to by blbec pepík (neověřeno)

Trvalý odkaz

V tomto kontextu je zajimavá následující zpráva WHO:

https://www.who.int/news/item/20-01-2021-who-information-notice-for-ivd…

PS: na netu se lze dočíst že sám vynálezce pcr metody považoval výsledky při ct >25 na nespolehlivé.

Zatím bez slepic

In reply to by střelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

s mou vlastní praxí, takže se ho nepřidržím :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Vám ho. Pouze reprodukuju co jsem (kdysi) zaslechl na přednášce. Vašina byl formát a věděl jek zaujmout :-)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Z hlediska závěrů Čmoudova článku:
Lze (ne)věřit tomu, že si rodina reportérky CNN nechala udělat deset testů stejně tak, jako (ne)věřit, že výsledky testů na COVID jsou stoprocentně přesné. Nic víc.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

To bych nedělal, intervjůkům, vlastně v tomto případě intervjůčici není co věřit. Raději bych věřil odborníkům, kteří jsou přeci jenom věrohodnější, než nějaká přemotivovaná reportérka.
Samozřejmě, že žádná metoda není 100%, ale to neznamená, že se testování nemá provádět. Protože v epidemiologii, což je v podstatě aplikovaná statistika, jde o velká čísla. Jak se říká, výjimka dělá pravidlo.
Testování je potřebné k tomu, aby se výrazná část přenašečů dala do izolace. Samozřejmě, chybou je, že stát nedělá plošné testování, které by odhalilo nepříznakové superpřenašeče. Státu by se to vyplatilo, když se podíváme, jaká mají omezující opatření negativní vliv na ekonomiku. Jenže stát nikdy nejedná racionálně, protože vždy tam hrají roli různé lobistické zájmy na straně jedné, a degenerace byrokratického aparátu (Murphyho zákony) na straně druhé.

Průměrný počet slepic: 2.7 (10 hlasů)

Tedy raději máme věřit oklamaným odborníkům - než ujištěné laičce ?
To znamená že vadná data, pokud je vyhodnocují odborníci....mají nám sloužit ku prospěchu ? A data korektní, pokud jsou daty empirickými, avšak jen jednotlivými...máme zahodit do koše, protože by nám škodila ?

Pokud vím, tak se netestují ani ti, kteří "prokazatelně" covida prodělali, a uplynula vpravdě to pouhá karenční doba (říká se jí " karanténa" - a např. ve stísněných poměrech bytových je vynikajícím zdrojem další nákazy) , snad vychází aspoň ta z nějaké zkušenosti nepodvodného charakteru....že skutečně již virus v potenciálním přenašeči není či je jen málo aktivní..

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

ač názorů jsme různých, dnes je to za pět (slepic, samozřejmě, dodávám pro pochybovače).

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

vždycky myslela, že kašulírovat se musí chlapům a ono dle Čmouda ženským

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

O dvou poněkud odlišných,tedy úplně jiných mozcich
A Tale of Two Brains

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

V dnešním článku myslím že rozumím poslední větě, ale celý ten text před tím mi připoměl monology ze seriálu 'Jistě pane premiére'.
Je tak napěchovaný slovními smyčkami a kaskádou podpůrných myšlenek, že ta základní myšlenka článku mi unikla. Nu což, lepší už to se mnou nebude.

Dnes můžu přispět jen přiblblou básničkou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)