Co žije v Mississippi I

Autor
Štítky

Tenhle čtvrtek se v USA bude slavit  Den díkůvzdání. Co jsem tak mohla pozorovat, je tenhle svátek pro Američany důležitější než Vánoce. Aspoň v mé sociální bublině neexistuje, že by se široké rodiny nesešly. Klasikou je společný oběd, kdy, v případě velkých rodin, každý přispěje několika chody plus prací na organizaci celé akce, takže pro hostitelku to nepředstavuje nadbytečnou finanční i fyzickou zátěž. Klasickým chodem je pečená nebo smažená krůta (Na smažení krůty v oleji v celku si můžete pořídit dostatečně velký hrnec i s hořákem, který se napojí na plynovou bombu.). To se dělá venku a bývá to práce pro silnější polovičku rodiny. Pánové se seskupí kolem krůty a u piva probírají důležité věci jako například lov, úrodu, potíže se strojním parkem, sport či rodinné problémy. Vedle krůty se podávají zelené fazolky, brusinkový rosol (vypadá jako nakládaná červená řepa), kukuřičný chléb, zapékané fazole, ovocné nákypy a co kdo dalšího přinese. Bývá zvykem u stolu říct, za co je člověk vděčný. Když se ohlédnu , uvědomuju si, že pro vás poslední dva roky opravdu nebyly procházkou růžovým sadem a možná někdo pocítí osten hořkosti - za co že má v poslední době být vděčný. Moc vám všem přeju, abyste v následujícím roce nacházeli hodně důvodů k vděčnosti.

 

Co žije v Mississippi I

První, co člověka při příjezdu do Mississippi udeří do očí jsou ptáci v naprosto jiném, a řekla bych pestrobarevnějším složení, s kardinálem v čele. Tady mu ale kardinál neříkají. Je to obyčejný redbird (červený ptáček). Když jsem ještě učila angličtinu, četli jsme se studenty různé knížky v originále. Mezi nimi na významné místo řadím knížku od Fannie Flagg - "Redbird Christmas". Knížka vyšla i česky pod názvem Vánoční kouzlení. Ptáček kardinál tam hraje velkou roli v celém příběhu. Během četby této knížky markantně stoupla docházka. Nepřišel jen ten, kdo skutečně nemohl a při další hodině se okamžitě domáhal děje, o který přišel. Je to pohodové čtení, jehož předností je, že narozdíl od jiných příběhů, neodhadnete po deseti stránkách následující děj. Pravda je ale také ta, že být to ještě trošku pohodovější, bude to "kýč jak bič". Celá knížka je ztělesněním jižanského života, což jsem pochopila až když jsme poprvé přijeli do Mississippi. Redbird je pták velikosti kosa a jeho zpěv na jaře zní jako "Dobrý den, dobrý den" nebo "Tatínek, tatínek". Někteří kardinálové to ale někdy odfláknou a pak to zní jako "Zbytek, zbytek". Dalším typickým zvukem pozdního jara a začátku léta je volání křepela virginského, zvaného bobwhite. Křepelky bobwhite bývaly hojným ptákem a dodnes jsou ceněny pro lov. Bohužel, se změnou biotopu (původní pole byla zásahem státu z větší části přeměněna na lesy) a s rozšířením fire ants (ohnivých mravenců - říkají jim tak, protože jejich štípnutí je jako když vás spálí jiskra a na místě štípnutí vyskočí puchýřek s hnisem), kteří žerou křepelčí vajíčka, se jejich populace značně zmenšila a proto se dnes křepelky chovají uměle a do přírody se vypouští. Křepelka volá: "Bobwhite? Are the beans all right? No, not quite. They'll be ready tomorrow night" (Bobwhite, jsou fazole hotové? Ne tak docela. Budou hotové zítra večer.) Tedy to tvrdí Američané. Já tam slyším "Co si dáš?" "Zmrzlinu?" Pokud byste si to sami chtěli poslechnout a posoudit jak zpěv těchto ptáků zní, tady je odkaz na stránku "Audubon" (Průvodce ptáky Severní Ameriky). https://www.audubon.org/field-guide/bird/northern-bobwhite (Když si do vyhledávače vložíte název ptáka, zobrazí se vám informace a vpravo dole si můžete kliknout na nahrávku jeho zpěvu.) 

Lov vůbec hraje velkou roli v životě Jižanů. Není to jen kratochvíle, ale také způsob, jak si přilepšit k rodinnému rozpočtu. Existuje vtip: Paní učitelka se ptá dětí, jaká že jsou roční období. Malý Joe se hrdě hlásí, a když ho paní učitelka vyvolá hrdě prohlásí: "Vysoká, krůty, kachny, veverky". Možná jsem nevyjmenovala ty tvory správně, ale jde o to, že malý Joe má roční období spojená s loveckými sezónami. Momentálně se nacházíme uprostřed sezóny pro lov vysoké. Pro lov existují přesná, ale poněkud složitá pravidla, na která dohlíží hajný (game warden). Samozřejmě, pro lov potřebujete povolenku, kterou lze získat ve Walmartu v oddělení sportovních potřeb. Na stejném místě můžete získat i návnadu na ryby i rybářský lístek (pokud budete rybařit u soukromého rybníku, pak lístek nepotřebujete. Jenom majiteli zaplatíte chycené ryby). Nejčastěji chytanou rybou je catfish. Tady u toho názvu je trochu zrada. Slovník vám řekne, že catfish je sumec. Ale tady pod slovem catfish nejčastěji narazíte na pangase. Ostatně, město Belzoni v mississippské Deltě se chlubí názvem Hlavní město světa uměle chovaných pangasů. Dalšími rybami, které jsou ceněnými rybářskými úlovky jsou bream [brim], bass [bés], okounci (crappie), okouni (perch). Můžete tu chytit i kapra, ale ten je považován za plevel a tím nikoho neoslníte.

Nedávno nám čeští politici předestřeli otázku státního ptáka. Skutečně to je naprosto klíčový problém, protože nic jiného teď občany nesvrbí. Mississippi to už řešit naštěstí nemusí, Tady už mají státních symbolů víc než dost. Nejenom zpěvného ptáka, ale i vodního, rybu, dva pozemské savce, jednoho savce vodního, motýla, hmyz, plaza a strom. Abych byla konkrétní tak co se týká živých tvorů jsou to kachnička karolínská, delfín, ryba bass, liška, jelenec, aligátor, včela a mockingbird. Mockingbird je bílo-černo-šedý zpěvný pták, který je tu poměrně hojný. Co mu chybí na pestrosti, to vynahrazuje nádherným zpěvem. Zpívá nejenom trylky, ale celé sloky. (I když na slavíka nemá. Jako holka jsem jednou slyšela zpívat slavíka a ten zážitek ve mě zůstává dodnes.) Ostatně, mockingbird se stal i součástí názvu dnes už klasického románu "To Kill a Mockingbird" (Jako zabít ptáčka) v jehož filmové verzi zazářil Gregory Peck. 

A ještě jednoho ptáčka nemůžu opominout - kolibříka, konkrétně ruby-throated (rubínohrdlý) hummingbird - krátce zvaný hummer. Patří k létu jako vůně k růži. Přilétají v dubnu a zůstává až do začátku října. Lidé je milují, a stejně jako Češi dávají v zimě na okna krmítka, tak tady lidé přes léto zavěšují speciální krmítka pro kolibříky, která plní roztokem cukru. Zdejší kolibříci neměří víc než 5 cm a jejich křídla vydávají tiché vrčení, které asi inspirovalo výrobce Harley-Davidson k názvu Hummer pro svou řadu motorek. (Tady je odkaz na video, kde si můžete udělat vlastní představu. https://www.youtube.com/watch?v=xn953SUkCKE) Kromě toho tito kolibříci potvrzují jev, že čím menší stvoření, tím víc si dovoluje. Pokud kolibří sameček bude mít dojem, že mu chodíte na cukrový roztok do krmítka, přiletí, zastaví se ve výšce vašich očí tak 70 cm daleko a vypne hruď. Tím vypnutím zvýrazní rudou skvrnu na krku, že to vypadá, jako by někdo škrtnul sirkou.

Vedle lovců, rybářů a ornitologů by si tu přišli na své i entomologové a herpetologové, protože hmyzem i plazy se to tu jen hemží. Různé ještěrky, žabky, ropuchy, želvy - to je roztomilé, ale hady nemusím. I když i u nich je třeba rozlišovat. Na jedné straně tu máme 4 druhy jedovatých hadů - chřestýše, cottonmouth (ploskolebec vodní), copperhead (ploskolebec americký) a korálovce, který, naštěstí, žije pouze na jihu Mississippi. Kdykoliv vidím hada, napadá mě veršík z Mateřídoušky, který sice byl myšlen v jiném kontextu, ale tady taky platí: "Ať si jsou, kde si jsou, ať sem na nás nelezou." A na druhou stranu tu jsou i hadi prospěšní - konkrétně kingsnake (korálovka), která se živí jinými druhy hadů nebo chicken snake, který požírá myši a krysy (požírání vajíček a křepelek by si ale ten had odpustit mohl).

Co se týká hmyzu, mám smíšené pocity. Na jednu stranu jsou tu hmyzouci, které nemusím, například tomato hornworm, což je housenka můry, která se živí listy rajčete a během několika mála dnů je vám schopná celou rostlinu zdecimovat. Dalším hmyzem, u kterého bych byla nejraději, kdyby tu vůbec nebyl je redbug nebo taky chigger. Když jsme sem poprvé přijeli, poslouchala jsem s despektem povídání domorodců o chiggers. O tom, jak je snadné je chytit z vysoké trávy nebo při sběru ostružin, kterými to tu kolem nás oplývá. Říkala jsem si: "Ti s tím nadělají, pár štípanců!" a vydala jsem se trhat ostružiny. V noci to začalo. Poštípaná jsem byla v pase kolem dokola a taky v místech, kde se kůže překrývá. V koupelně jsem na sebe plácala cokoliv, co by mohlo to příšerné svědění zastavit. (Časem jsem zjistila, že na to dobře funguje ústní voda. :)) Od té doby mám před chiggers respekt. Na druhou stranu se to tu hemží motýly všech barev a velikostí. Objevují se postupně od jara do podzimu a nepřestávají mě fascinovat. Bohužel, nejsem odborník, takže vám toho k motýlům moc neřeknu. Ale aspoň si vychutnejte fotky, jak jsem je nafotila převážně kolem našeho domu, s několika výjimkami, kdy jsem fotila na cestách.

A pokud si někdo povzdechne, že jsem se vůbec nezmínila o domácích zvířatech, má pravdu. Ta si necháme na příště.

Na prvním obrázku si můžete vychutnat pohled na zdejší ptactvo. Jsou tam i ptáci, o kterých jsem se v textu nezmínila. Všimněte si ptáka, který se jmenuje buzzard - je to typ supa. Buzzards jsou tady všudypřítomní. Nejsou to sice žádní krasavci, ale umí překrásně plachtit a můžeme jim být vděční, že likvidují veškeré mršiny. A ještě si povšimněte toho obrázku ptáků, kteří se nazývají martins. Jsou příbuzní vlaštovkám. Narozdíl od nich si nestaví hnízda pod střechou, ale osídlují buď domky, které jim lidé staví, nebo duté tykve zavěšené nad pastvinami. Druhý snímek zobrazuje motýly a můry, většinu z nichž jsem vyfotila kolem našeho domu. Na posledním snímku je tabulka lovecké sezóny. Z ní možná pochopíte, proč jsem tvrdila, že pravidla pro lov jsou složitá.

ptáci

motýli

pravidla lovu

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (109 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

a ono je tady milé povídání.

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

jestli vás někdo (dnes, zítra) předčí v kvalitě příspěvku. Myslím to vážně.

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji Vám za kompliment. Potěší.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

radost, že jste se zrovna věnovala ptáčkům. Toho jsem si přesně na Jihu všiml, na rozdíl od různých Itálií, Řecek, že ti jarabáci u vás jsou úplně jiní. Žádní vrabci nebo něco, co známe. Hodně barevní i když "figuru" mají téměř stejnou jako ti naši. Motýly nepamatuji, na Ross Barnet Reservoir, ačkoliv jestli se nepletu - umělé jezírko, se snad i prohání aligátoři, fauna je opravdu zajímavá. I když, alespoň dle mých krátkodobých zkušeností, v těch vlhkých vedrech to na procházky přírodou moc není, jen rychlé přesuny z klimatizovaného auta do klimatizovaného obchodu nebo domu. Na jižní Floridě jsem zažil mladou, bílou ženu (s miminem, ale bez manžela), která normálně pracovala, ale neměla na zaplacení klimatizace a žila jen s ventilátorem. Nechápu jak.

Co Američané opravdu umí, jsou různé ZOO, tématické parky, akvária. Ať v Jacksonu jednodušší akvárium (?) s živočichy Mississippi, tak věhlasné akvárium v New Orleans, přes akvárium v Tampě na Floridě (i v pořadech kanálu Discovery Tanked dělali pro Tampu na zakázku nádrž pro medůzy). Prostě všude. Ale vlastně, kdo třeba u nás ví, že mimo známého Španělska, Francie si můžeme dojet do nedaleké Wróclawi a budeme procházet skleněným tunelem, kdy nad námi plavou takové ty placaté ryby (pro paní Petru "stingrays" ), žraloci (že by hammerheads ?)...

Mě by kupříkladu zajímalo, nakolik obyčejní Američané cestují. Už jsem tu uváděl nadšenou číšnici ve střední Alabamě, která prakticky v životě nenarazila na cizince mimo nás (že by podobný příměr jako v hospodě na severní Moravě by se objevili třeba Argentinci ?), floridského prodavače ryb před důchodem, pro kterého byla životním zážitkem návštěva Mardi Gra´ v Louisianském New Orleans. My mámé pocit, že Američané coby turisté jsou rozlezlí po celém světě. Já v U.S. měl pocit opačný, že pro obyčejné lidi je třeba návštěva Evropy jednou za život splněným snem. Ale možná se mýlím.

Ještě taková legrácka pro paní Petru. Ve střední Floridě jsem se bavil s místním a asi jsem něco vyslovil anglicky jinak, než místní lidé a onen muž se mě ptá, jestli jsem se chvíli nemotal na Jihu, když takto vyslovuji. Paradoxem je, že tzv. Deep South je severněji než Florida.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

S tím "jezírkem" Ross Barnett - si nejsem jistá. Je zhruba 2,5x větší než Lipenská přehrada. S tím poměřováním velikosti jsem si vzpomněla na vtip: Přijde Američan do české prodejny zeleniny a rozhlíží se: "Co to máte támhle?" "To jsou jablka." "To u nás, v Americe máme jablka dvakrát tak velká! A co to máte támhle?" To jsou hrušky." "To u nás, v Americe máme hrušky 2x tak velké." Prodavač se namíchne, vezme přepravku rajčat, vrazí do Američana a povídá: "Uhni, vole, nesu rybíz."

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

tím "jezírkem", to měl být pokus o vtip. Na délku má, tipuji tak 30 km...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paní Petro, dnes jste se mi trefila do vkusu, děkuji :-).

Dovolím si něco k Vámi napsanému doplnit, třeba to někoho zaujme...
Ten kolibřík, ve Vámi uvedeném odkazu, je nejrozšířenější kolibřík v USA, žije hlavně ve východní části a jako jediný kolibřík, létá až do východní části jižní Kanady. V jižní části USA žije 5 - 6 druhů kolibříků, ale spíše v západní části a podél Skalistých hor jich létá několik až do Kanady, ale západní. Těžiště druhové rozmanitosti kolibříků, se nachází samozřejmě v Jižní Americe.
Zajímavosti je, že peří pestrobarevných kolibříků, neobsahuje žádný pigment. Barvy vznikají lomem světla v peří, obdobně, jako třeba duha po dešti. Proto, když nejsou zrovna na slunci, jsou, jinde zářivé barvy kolibříků, vybledlé.

Ti jeleni, co se na jihu loví, jsou česky jelenci viržinští. V západní části USA se vyskytují jelenci ušatí. Jelenci zřejmě podle US angličtiny - deer. Jako okusovači zaujímají obdobnou ekologickou niku, jako v Evropě srnec. Proto se jim v starší, české předválečné literatuře, přezdívá pasrnec.

Krásní motýli na fotografiích. Ti tmaví, s modravým lemem zadních křídel, jsou otakárci. Obdobná barevná kombinace se vyskytuje i ve východní Asii. Ten žlutavý s černými proužky na předních křídlech, kresbou připomíná evropské otakárky.
Pak tu máme babočky, které jsou nejhojnějšími většími motýly, i ve střední Evropě. Monarchu stěhovavého, zbarveného dooranžova, pod ním okáče s velkými oky, obdobní žijí v jižní Americe. Dole hnědavou drobnější babočku, co silně připomíná evropskou babočku bílé C a vedle ní babočku, co tvarem těla, křídel a vzorem na křídlech, silně připomíná evropského batolce, akorát s jinými barvami.
Ti noční motýli jsou oba martináči, mající své sesterské druhy i v evropské přírodě.

Supi v Americe nežijí. Jedná se o kondory. Podle moderní genetiky dokonce kondoři nepatří k dravcům, ale jsou příbuzní čápů.
Drobní ptáci, co se vyskytují v boreálních lesích, jsou obdobní evropským ptákům boreálních lesů. Ptáci, obývající listnaté lesy, migrovali z Euroasie dříve, takže dnes se liší od evropských nebo jsou to přistěhovalci z jižní Ameriky. Základní skupiny ptáků, odpovídají běžným rodům v Evropě, zde na fotografiích třeba pěnkava..

Průměrný počet slepic: 5 (31 hlas)

Pane dexxi, moc děkuju za odborné doplnění. Je to zajímavé čtení.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Ed Pe Pills I Can Buy With Gift Card <a href=https://vsildenafilos.com/>viagra for young men</a> Kamagra Review Forum

Zatím bez slepic

viagra and cialis and <a href=https://cscialisan.com/>buy cialis online using paypal</a> cialis side effects eyes

Zatím bez slepic

where can i buy furosemide in the uk <a href="https://asalasixo.com/">united pharmacy lasix no precrcription</a> cialis interaction with sudafed

Zatím bez slepic

Levitra <a href="https://apriligyn.com/">priligy tablets over the counter</a> Ordina Kamagra A Buon Mercato

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bez povoleni od lekare ? Bez plomby na ucho ulovku ? Bez bumazky od policie ? Bez clenstvi v Mysliveckem svazu ? Bez zkousek ? Bez kandidatske lhuty ? Pekny chaos :)

Průměrný počet slepic: 4.4 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Krásné a poučné pohlazení po duši, a ani jednou jsem nečetl slovo koronáč, covid, vakcína.
Paní Petře děkuji))).

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

Ale Ládik čte rychlejc než já, tak mě předběhl s pointou. No co už.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Ono s tím koronáčem je to jako s uštípnutým zubem. Pořád tam musíte jazykem zajíždět, už máte jazyk podrážděný a chcete na ten uštípnutý zub zapomenout, tak jste rád, když vám něco odvede aspoň na chvíli pozornost.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

lavička Václava Havla? Mohla by tam být třeba na hadí farmě.
Mám takovou škaredou myšlenku…. no, nechám to na inda.

Průměrný počet slepic: 4.5 (29 hlasů)

Od té doby, co jsem se přistěhovala už tady v okolí zaregistrovali, že existuje Česká republika. Do té doby měli zafixované Československo. Pochvalovali si zbraně z ČZ, kytaru z Cremony Luby, a klavír od Petrofa. Ale myslím, že naše politiky, to bychom asi chtěli moc. :)

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

jaká musí být první reakce uštknutého chřestýšem. Rozříznout ránu a nechat jed odplavit krví?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Pokud se nepletu, první pravidlo je zaškrtit a co nejrychleji do špitálu pro sérum.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy asi máte přírodu ráda, že?
Usuzuji na to dle stylu, jakým o ní píšete.
Vnímá ji někdo z Vašeho okolí stejně nebo podobně?

P.S.: S tím uštknutím tedy asi pomažete na "Emergency".
A po vlastní ose. Nebo existuje i v MSP něco jako "erzeta"?
A ošetří na pohotovosti každého příchozího, nebo jen pojištěné?

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Asi je běžné, že člověk přednostně vnímá to, co je odlišné od toho, nač je zvyklý. Možná proto jsou Amíci tak nadšení tím, co v Evropě vidí. Co se týká Emergency - máte pravdu existuje i RZ. Zatím jsme ji nepoužili. Dokonce tu u nemocnice mají i heliport pro vážné případy. Na pohotovosti vás ošetří, ale bez pojistky si to hezky zaplatíte. Někdy si to zaplatíte i s pojistkou, pokud nemáte dobrou. Co je opruz je, že musíte svoji pojišťovnu do 72 hodin informovat. Komunikace s pojišťovnou - to je lahůdka.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lze požadovat náhradu po majiteli pozemku ? Kvůli tomu, že se na jeho pozemku zcela volně pohybuje jedovatý had ?
:-D))

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

Jak byste chtěl hadům bránit v pohybu? Tady jsou obrovské prostory, kde hadi můžou být. To se kontrolovat nedá.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Když to jde u lidí...
:-D
Já myslel, že v USA se dá vysoudit všecko. No, prostě jsem se zmýlil...

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jste zmínila tu znalost CZ, komentovali nějak, že Česká zbrojovka Group SE koupila Colt Holding Company LLC? Mně to dodnes přijde jako zpráva z jiného vesmíru, i když byl Colt v těžkých problémech...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Myslím, že to nezaregistrovali. Já ano a měla jsem radost, že se české firmě daří.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak v představenstvu, tak v dozorčí radě sedí občané USA, a to na statutárních pozicích.
Komu momentálně skutečně patří, nelze zjistit, protože od října r. 2020 nemá uvedené(ho) akcionáře. Posledním zjistitelným jediným akcionářem byla "Česká zbrojovka Partners SE" se ZJ 4 000 000.- Kč.
Navíc má základní jmění pouhých 3 400 000 Kč, což je VELMI málo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

i tohle již u nás neděláme....

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Já vím. Je to moc škoda. Pokaždé, když vidím, co z Česka zmizelo, je mi smutno. Jen nevím, co bych mohla dělat, abych ten trend pomohla zbrzdit.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podporovat národní evropské státy. A nezasahování USA do Evropy. Ale v praxi to nejde, vím. V USA jsou báječní lidé, ale vládnoucí oligarchie je prohnilá. Jako ostatně v Evropě také.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

měli založit nadaci za účelem podpory šíření laviček VH ve státě MSP.

V případě, že by na ně (na ty lavičky) srali srali nejen ptáci, ale i soudruzi Emeryčané, mohli bychom je elegantně překonstruovat na Popravčí lavičky Soudruha Havla. Pod každou lavičkou by bylo v úhledné krabici klubko vzteklých zmijí, nebo jiných jedovatých soudruhů.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Když mi píchli první dávku
klesl jsem na Havla lávku.
Havlíčku Havle!
Byla na ní šavle.

Pak mi bodli dávku druhou
stolici jsem polotuhou
pustil na té lávce,
věren pravdě, lásce.

Třetí mě prý posílí
patřím mezi fosily.
Říkala to Markéta
hytlerova koketa.

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

…. mně je veškerý dobytek celkem ukradený, pokud se nehodí do trouby nebo na pánev. Ale zaujala mě vaše čtenářská vsuvka:
"Knížka vyšla i česky pod názvem Vánoční kouzlení. Ptáček kardinál tam hraje velkou roli v celém příběhu. Během četby této knížky markantně stoupla docházka. Nepřišel jen ten, kdo skutečně nemohl a při další hodině se okamžitě domáhal děje, o který přišel. Je to pohodové čtení, jehož předností je, že narozdíl od jiných příběhů, neodhadnete po deseti stránkách následující děj."

A tak se Vás pro příště zeptám, jak tak lidé/amíci kolem vás čtou. Zda vůbec a pokud ano tak co a tak všelijak jinak. Zda se o knížkách baví, a zda mají třeba nějaké doma (mám pocit že moc ne, ale je to jen pocit).
Pokud se Vám tohle téma nebude zamlouvat, tak se na ně vykašlete, nejde o život. Ale.... zajímalo by mě to, vzhledem k úpadku čtenářské kultury v naší/vaší kotlince.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

Klekí-petru?

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

:D, Hodně o tom pochybuju.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pamětníci snad jo. První Vinnetou tam šel do kin v roce 1965 (pod názvem "Apache Gold"). Dabovaná verze některých mayovek vyšla pak i na VHS.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Ladova Mikeše?
A co takhle Honzíkova cesta? Anebo Malý Bobeš?
Mikeše jsem četl v první třídě, ty další dva "druhotřídní hity" jsem s opovržením odhodil s komentem, že to radši budu číst jízdní řády tehdejších ČSD. Čtení v jízdních řádech jsem zvládal už ve druhé třídě, byla to senza zábava. Vždycky jsem si představoval, jak to na té které stanici vypadá a kolik stojí v nádražním kolejišti mašinek.

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

S tím Malým Bobšem máte pravdu. Měli jsme to ve třetí třídě jako povinnou četbu, což znamenalo, že jedna odpolední vyučovací hodina týdně byla věnována společné četbě knížky - jeden četl nahlas, ostatní sledovali v knížce. Bylo to "za trest".

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

pravdu. Kdo chtěl jedničku z českého jazyka, musel Bobše přečíst do konce druhé třídy, plebs ho pak četl o rok později nahlas. Naštěstí si z něj nic nepamatuji, protože v hodinách čtení jsem startoval svou literaturu, přinesenou z domova. Souška úča to moc nedávala, když jsem jí vystřihl koment k nedočtenému příběhu o McBainově Stevu Carellovi. Zejména pak nemohla strávit mou poznámku o tom, že mne tím pitomým zabavováním knížek zdržuje ve čtení.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Vás už jedině předčí jeden známý. Prvního půl roku v první třídě neuměl číst. Učitelka řekla mamince, že bude muset do zvláštní školy. Milá maminka se naštvala, synka naučila číst než by řekl švec a první kniha, kterou samostatně přečetl byla Anna Karenina.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

diskuse se rozproudila...Já měl kdysi dávno strýce, o kterém se tradovalo, že nejen přečetl i noviny, ve kterých občas bylo zabalené zakoupené zboží, ale když měl čtenářský absťák, tak dětem vytahoval učebnice z aktovek a dokázal číst i je. Samozřejmě ne chemii, matematiku, ale něco, co mělo nějaký děj. Zeměpis, dějepis...

Já byl také čtenářský maniak, tak do pětadvaceti. Od Verna jsem četl snad vše, co u nás vyšlo, dnes si to ani nepamatuji a ten zrovna útlé knížky neměl.
Pak křivka rychle klesala. Posledních tak patnáct let čtu prakticky jen digitálně. Vzledem k tomu, že zde i jinde se neustále připomíná Haškův Švejk, kterého jsem kdysi také četl, rozhodl jsem se, že si oživím vědomosti. Po letech jsem započal číst knihu. Byl jsem šokován. Nevěděl jsem jak na to, protože čtu hlavně večer, v ložnici nemáme lampičky (a manželka by mě s rozsvíceným světýlkem stejně hnala). Představte si, ona ta kniha nemá PODSVÍCENÍ !

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

…. zmiňuji se o úpadku čtenářské kultury u nás (nevím jak ve světě, ale asi to bude podobné), čímž myslím i sebe. Býval jsem mimořádně "začtený" aktivní a neúnavný čtenář, ale posledních tak asi 15/20 let se nemohu začíst do beletrie. Jen do faktografie, ta je O.K.

Tak jsem si usmyslel, že si přečtu Marcela Prousta "Hledání ztraceného času", všech sedm dílů.
Na první pokus jsem dočetl první díl jen asi na str.130, dál to nešlo. Na pokus druhý podobně. Teď vykonávám pokus třetí - a přišel jsem na to!
Musím mít dvě/tři hodiny klid, uvařit si dobrou kávu, ticho, zavřené dveře od pracovny, vypnutý telefon.... a soustředěně číst. A je to nádhera!! (Dva či více vykřičníků nikdy nepoužívám, tak berte tu nádheru vážně).
Problém je tedy v naší roztěkanosti, rozptýlenosti, neschopnosti se na delší dobu soustředit k věcem zdánlivě nedůležitým. Vrahem takového soustředění je internet, kde sledujeme kdejakou blbost.

Průměrný počet slepic: 4.9 (33 hlasů)

- právě jste uhodil hlavičkou o hřebík.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Já jsem k němu musela dozrát.Nejdřív jsem to s ním zkoušela ve 30, pak o 5 let později a teprve kolem 40 jsem se do něj doslova zamilovala.Pro mě největší a nejhlubší autor všech dob.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Zuzka (neověřeno)

Trvalý odkaz

nějaký hen ten oný vyonďatý Proust je mladší, krásnější a chytřejší, než já.
A okamžitě si přečtěte nějakou mou povídku, páč já chci taky být od vás milován.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Pane Targusi, dejte své povídky "do placu". Určitě si je rádi přečteme.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)