Kdo horuje za Euro?

Autor
Štítky

 

Čeští europoslanci Luděk Niedermayer za TOP09 a Pavel poc za ČSSD začali kampaň za přijetí eura v ČR. Proti tomu nic nelze namítat, jde o jejich legitimní právo, ovšem pro podporu své ubohé argumentace používají nepravdivé informace.https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/kvuli-euru-za-reky-platit-nebudeme-rikaji-europoslanci-pro-r/r~38ce11aee00111e7af7dac1f6b220ee8/
 
Především tvrdí, jaké výhody euro přinese české ekonomice. Ekonomika ČR je dnes pod průměrem EU ohledně HDP. Dokud se nevyrovná HDP ČR průměru HDP EU a nebude období 2-3 let na vyrovnání cen, nemá smysl o zavedení eura v ČR vůbec mluvit, protože jeho zavedení by zdražilo náklady na základní potraviny, zboží a služby, což by nejvíce pocítily domácnosti s menšími příjmy. Přesněji by to odnesli nejvíce důchodci. K takovým tlakům došlo ve všech zemích, které přijaly euro, protože kurz převodu stanovuje ECB.
 
Pokud je euro tak výhodné pro nová pracovní místa, kolik jich přineslo Portugalsku, Španělsku, Itálii nebo Řecku, k jejichž ekonomikám se ČR v HDP na obyvatele nejvíce blíží? Nic! Euro zlevňuje německé vývozy a vývozy všech zemí s HDP nad unijním průměrem, a poškozuje všechny země s HDP pod unijním průměrem. Díky nemožnosti devalvovat měnu a zlevnit tak export a pomoci domácí výrobě oproti dovozu se ekonomiky Itálie a Španělska potácejí na hranici bankrotu. Tvrzení o nových místech díky euru je lživé. Ostatně, jak rozlišit, zda euro přineslo opravdu nová pracovní místa? Argument není možné ověřit, ale zkušenost nám říká, že žádná nová místa nevzniknou, tak jako ve Španělsku a Itálii.
 
Dalším argumentem je, že zapojením do ESM (Evropský stabilizační mechanismus) vůbec nebudeme muset platit za Řeky nebo italské banky dluhy, protože rozhodují země jednomyslně hlasováním ministrů financí a každá země má právo veta. Vyvrátit takovou lež je snadné. Vzpomeňme si na uprchlické kvóty. Měly být přijaty hlasováním premiérů také s právem veta. Pro jasný odpor Maďarska se EK rozhodla přijmout uprchlické kvóty většinovým hlasováním ministrů vnitra. Rebelové byli přehlasováni. Ta neuvěřitelná podlost ze strany EK je nyní vydávána za demokratický mechanismus a nutnost podřídit se platnému hlasování, čímž se ohání Evropský soud. Nic podlejšího dosud EK nevymyslela. Jak by dopadlo slíbené veto v případě plateb eurovalu ESM je nasnadě. Nějaká chytrá obezlička by se opět našla, hlasování ministrů s právem veta by bylo pod nějakým vznešeným důvodem nahrazeno většinovou volbou a na nÃ
 ¡zor nějakého českého ministra, i kdyby jím byl vlastenec, by EK, EU a ECB vůbec nebraly zřetel.
Že je nemorání, aby chudé státy platily dluhy za ty bohaté? Ze strany EU, EK i ECB nezájem. Slovensko muselo po přijetí eura dát vládní záruky za půjčky Řecku v hodnotě 4,37 mld. eur. To představovalo čtvrtinu tehdejšího slovenského rozpočtu. Chtěli bychom takto platit za mnohem bohatší důchodce sousedních zemí, např. rakouské? Byli bychom ochotni si ze svých daní a důchodů utrhnout, aby zůstala zachována životní úroveň rakouských důchodců? Slováci to museli udělat, přestože průměrný důchod na Slovensku byl kolem 400 eur a v Řecku kolem 1500 eur.
Pochybovače odkazuji na článek https://finmag.penize.cz/ekonomika/264132-oskubane-slovensko .
 
Díky větší ekonomické jistotě si investoři prý raději vybírají země s eurem. Protože česká ekonomika už má potíže s nedostatkem levných pracovních sil, není zájem lákat investory za každou cenu, ale mělo by být naším zájmem lákat investory, kteří raději ocení kvalitu práce než její láci. Jinými slovy, Luděk Niedermayer (TOP09) chce zřejmě podle jeho podpory ekonomicky nevýhodných procesů zakonzervovat současný stav levné montovny, zatímco naším zájmem je přilákat investory se zájmem o práci s vyšší přidanou hodnotou a také lépe placenou.
 
České ekonomice by prospělo postupné vyrovnávání ekonomické úrovně na úroveň průměru EU v HDP i cenách, platech a  důchodech. Jakmile by k tomu vyrovnání došlo, pak je vhodný čas mluvit o přijetí eura, přičemž pak běží tříletá lhůta pro plné zavedení eura od vstupu do mechanismu směnných kurzů ERM II. Čím méně šoků ekonomika ČR zažije při přijímání eura, k tím méně sociálním otřesům dojde.
Vlastní měna nám v současné době zase až tolik výhod nepřináší, CZK je stejně svázaná s EUR. Ale vlastní měna je záchranný člun pro případ, že by česká ekonomika v rámci eurozóny začala krachovat. Italové, Španělé, Portugalci a Řekové svůj vlastní záchranný člun vyhodili a tak jim nezbývá, než se vézt v podpalubí potápějící se lodi.
 
Ale proč nám čeští europoslanci vnucují přijetí eura? Odpověď je dost prostá. Nehájí zájmy obyvatel ČR, ale už jen svá vlastní bruselská koryta. Po odchodu Velké Británie a problémech, kdy je euro zachraňováno jen naplno puštěnými tiskárnami ECB, potřebuje eurozóna nutně nějaký pozitivní signál. Ekonomika ČR vykazuje nejvyšší stupeň sladění s ekonomikou eurozóny kromě zemí, které si vyjednaly trvalou výjimku z přijetí eura (Dánsko). A Dánsko nikdo k přijetí eura nutit nebude. Proto má ČR z rozhodnutí bruselských vládců a jejich nohsledů z řad českých europoslanců přijmout euro i za cenu ožebračení domácností českých zaměstnanců špatně placených v montovnách nebo českých důchodců s důchody, které neodpovídají tomu, co za celý život do systému odvedli. Důvod nízkého důchodu je u důchodců zřejmý, platí za chyby vlád ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP09 a dalších stran, které se na vládn
 utí podílely od 1989 a za jejichž vlád ČR neprosperovala. Z konkrétních jmen jmenujme působení Miroslava Kalouska ve funcki ministra financí, které bylo jako celek značně negativní. Názor obhajovat už nebudu, udělal jsem to již několikrát v minulosti a na internetu je dostatek důkazů o krizi v ČR v době, kdy všechny okolní ekonomiky rostly. Příčinou byl především Kalousek. Koupenými oceněními pochybného časopisu mě o užitečnosti politické kariéry Kalouska nepřesvědčíte.
Zpět k euru. Čeští občané mají posloužit vyšším zájmům bruselských mocipánů, kterým houby záleží, zda dojde k sociálním otřesům v nějaké ČR.
Kdy by ale byla vhodná doba pro přijetí eura? Těžko odhadnout, protože doba souvisí s vývojem ekonomiky. Pokud by se dostal k moci ministr financí se schopnostmi Miroslava Kalouska, přijetí eura by se posunulo na další generace "až někdy". Možná až za rok 2100, kdyby se moci chopil Kalousek ještě jednou. Při řekněme kontinuálním a předvídatelném vývoji ekonomiky dle současného trendu vývoje (bez uvažování ekonomické krize, která jednou eurozónu stejně postihne), by vhodný termín nastal nejdříve v letech 2025 až 2030. Pak by následovalo tříleté období dle ERM II a pak přijetí eura. Dříve sotva.
Pokud Luděk Niedermayer horuje pro okamžité přijetí eura, jedná mimořádně nezodpovědně vůči občanům ČR a neosvědčuje ani znalost ekonomických procesů, které nám v přijetí eura objektivně brání. Ostatně členové TOP09 nikdy nevynikali sociálním cítěním, to jim bylo odebráno výměnou za stranickou legitimaci TOP09. Proto je některým europoslancům zcela lhostejné, jaké sociální otřesy by předčasné zavedení eura vyvolalo. Smutné je, že jsou mezi nimi i europoslanci za ČSSD kteří by měli mít k sociálním problémům přeci jen blíže. Nebo se ztratili v labyrintu bruselských chodeb opojeni štědře placenými funkcemi? Doposud se vzdal platu europoslance jen Petr Mach za Svobodné. Nikdo další.
 
Závěrem musím jen říci, že přijímat dnes euro je hodně nešťastný nápad. Doba ještě není vhodná.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Tak dnes to není na pět slepic, alebrž na patero vidlí hozených do bruselské kupy hnoje.
S Gerdem nemůže nesouhlasit pouze naprostý tupec. Nikdo, kdo má všech pět pohromadě, se nezbaví vlastní měny a nezavede si měnu, v níž jsou nejméně tři státy, které se pohybují na hranici bankrotu, a ty ostatní alespoň pilně vrší dluhy.
Btw. Vidláku, chtělo by to nějaký vánoční dárek pro zdejší fanoušky a přátele venkovských fekálií. Co takhle zavést hodnocení článků? Pochopitelně nikoli pitomými hvězdami, ale něčím onačejším. Helvajz rozdává z cizího slepice, já navrhuji virtuální jelítka nebo jitrničky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Samozřejmě, že s Gerdem nemůže SOUHLASIT..., těch záporů jsem tam namastil ňáko moc...

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je transformované kouzlo českého dvojitého záporu, který se vymyká pravidlům formální logiky. Všichni čtenáři vás jistě pochopili z kontextu.
Moje věta "Nikdy bych byl býval neřekl, že EU se až tak zvrhne, ale něco jsem tušil a hlasoval proti vstupu" dvojitý zápor obsahuje v až krystalické podobě, ale i tak j z kontextu srozumitelná.

Zatím bez slepic

Nikdo neví, že neví, že nemůže … třeba létat.

Co to znamená doopravdy v normálním jazyce?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jednoduše protože, měna souvisí se strukturou ekonomky, i té šedé a se zákony.

Jakmile nejsou takřka podobné, tak slabší země nemohou automaticky korigovat své postavení devalvací a Euro se tak stává pumpou na peníze od slabších ekonomik k silnějším.

Dnes si Němci eurem řeší svoji nadprodukci na úkor Řeků a protože už vysáli jih, chtějí vysát na kosr i nás. I tím pak sponzorovat imigraci.

Zatím bez slepic

Faktem je, že kdyby euro měli jen Němci, byl by kurz o dost jiný v neprospěch německého exportu. Euro je optimální pro průměr eurozóny, ale země s nižším HDP, než je průměr, ožebračuje a prodražuje jim práci. Výsledkem je vysoká nezaměstnanost, pouze inflační hospodářský růst a trvalý růst zadlužení. Řekové už stejně fakticky zkrachovali a nepomohlo jim to. Tak se jen potácí pod diktátem německých bank, kdy se čeká, až i německým bankéřům dojde, že peníze z Řecka nikdy neuvidí. Vlastně němečtí bankéři mizerné úvěry hodili na stát. Německý stát půjčil Řekům, aby mohli zaplatit dluhy německým bankám. Za situace, kdy některé banky a jejich akcionáři měli pohledávku za špatným úvěrem, se stala situace, kdy věřitelem u řeckých dluhů je jen stát a německé banky jsou oddlužené. Zachránit německé banky bylo nutné, ale současně měli nést bankéři a akcionáři následky rizika mizerné investice. Např. německý stát by převzal jen 80% pohledávky.
Západoevropské země připojením středo a východoevropských trhů získaly dodatečný čas, který jim umožnil prodloužit hospodářský růst od 1989 až do 2008. Další vývoj je pak ovlivněn masivním zadlužením státu a tiskem nekrytých peněz. Brzy nás bude ECB nutit, abychom si ČNB a česká vláda kupovali evropské dluhopisy.
Eurozóna bude mít stále problémy a můžeme se jen vsadit, zda spouštěčem další krize bude opět Řecko, Španělsko nebo Itálie.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zachránit německé banky bylo nutné - Vážně? To říkali tak leda bankéři. Co se stane, když zkrachuje banka? Nic, velcí střadatelé přijdou o peníze a malí se převedou, do jiné banky, protože na to je pojištění. Velcí pojištění neplatí, tak by měli nést riziko.

Banka je podnik jako každý jiný, když zkrachuje, tak věřitelé dostanou jen část, ale systém jako celek zůstane zdravý.

Víte, jak se dobře mažou dluhy? Válkou. Že by důvod pro ty tanečky kolem Ruska a migrantů? - budoucnost ukáže.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jí zase souhlasím s panem Gerdem.
Těch záporů je tolik,že to ČR položí jako Řecko a i s toho důvodu,když stát nemá páky na firmy,a.s.

Zatím bez slepic

Pane zemědělče,
v dnešní situaci nám euro uškodí, tedy nemá smysl jej přijímat. Ale kdybychom se v HDP na obyvatele dostali na 110% průměru EU, pak by nám euro zlevnilo export - na úkor chudších zemí eurozóny. V tak velkém celku je vždy jeden prohrávající.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Především je třeba pojmenovat věci a lidi správnými jmény.

Luděk Niedermayer za TOP09 a Pavel Poc za ČSSD kolaborují s Evropskou fašistickou unií.

Zatím bez slepic

Niedermayer i Poc se bojí, že až jim skončí mandát v Bruselu, už jej neobhájí. Tak se v budově EK rozhlédli a jistě už mají vybraný teplý flek, kde budou moct řešit normy zakřivení banánů. Nejde ale jen o ně, i Bohuslav Sobotka dělal do poslední chvíle vše, aby se ukázal jako věrný stoupenec Bruselu a EK. Panáčkové zapomněli, že v jednotlivých zemích je takových zasloužilých politiků mnoho, a tak dá EK raději koryto těm politikům, kteří jí mohou ještě v budoucnu prospět.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlas, také myslím, že je evidentní, že v současné době je euro nepřijatelné, kámen z ESM by si na krk uvázal jen cvok.
Nicméně, myslím, že by bylo asi lepší spíše než srovnání s Řeckem raději srovnávat naši ekonomiku se Slovenskem. Nejprve se psalo, jak jim euro ublížilo, dle mých zkušeností to byla i pravda, teď se zase občas objeví článek, jak je pro ně pozitivní a překvapivě mi i někteří Slováci tvrdili, že už se jim daří lépe a jsou prý rádi, že euro mají (a nemyslím tím nějaké manažery z Bratislavy, bavil jsem se s dělníky...). Netuším, jak to je, ale pokud máte Gerde nějaké informace, budu za ně rád.
Jo a jednu malou poznámku - nesouhlasím s tím klišé o "levné montovně". V průmyslu se celkem dost pohybuji, takže bych dost nesouhlasil, že produkce našich fabrik je nějaká podřadná a jednoduchá. Ano, máme tu samozřejmě "garážové" firmičky, svařující primitivní konstrukce pro Němce atd., ale vznikly tu i celkem solidní ba hitech firmy, kde dělníkem nemůže být kdejaký chlap z ulice. Jak to tak v průběhu cca 20 let své profese sleduji, tak naopak vidím cestu vzhůru... Naším problémem je, že jen výjimečně dodávají naše firmy produkty koncovým zákazníkům, respektive kompletní investiční celky. Prodáváme to přes Němce, Holanďany atd., kteří slíznou tučnou marži...

Zatím bez slepic

Tzv. zlepšení ekonomické situace lopat na SK nemá s přijetím ojra vůbec nic společného s výjimkou konce sladkého života bank a směnárníků žijících výlučně z vekslu, což nebylo zas tak moc.
Slovensko je na tom tak, že celý východ dělá v Blavě a okolí, celá Blava a okolí pak hákuje ve Vídni, Praze, anebo v automotivu (průměrný brutto plat lopaty překročil 1400 €).
Otázka: kdo dělá na východě?
Odpověď: už tam nechtějí ani Srbové a Makedonci. Tlačí se taky k Blavě.
Ergo kladívko musejí se zvedat mzdy. Blava je dražší, než Prágl, v Košicích je to půl bídy, na Spiši a spol. stále bída celá.
Ano - průměrná mzda roste, ale nikoli rovnoměrně. Platy zdravotního personálu a učitelů jsou ještě mizernější, než u nás. A je naprosto běžné, že tabulkové platy některých profesí jsou pod státem určenou minimálkou.
Éto slovenský hospodářský zázrak - půl mio Slovače hákuje za čárou.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

ofiko zdroje, Slovenský rozhlas a televize (SRT), cca tři dny v týdnu.

Zatím bez slepic

...takže jsme montovna

Zatím bez slepic

banda blbců v "chytrých" montovnách.
Máme přece chytré telefony a chytré pračky a chytrá auta a někteří občas i polochytré děti.

Zatím bez slepic

Prodáváme to přes Němce, Holanďany atd., kteří slíznou tučnou marži...

No a to je prave ta montovna, jeste vyvazime suroviny.

Zatím bez slepic

pavte,
je tomu už pár let, kdy došlo k zavedení eura na Slovensku. Zpočátku skutečně způsobilo problémy a skokové zdražení základních potřeb, jenže mezitím se za těch několik let cyklus uklidnil. Slovenské ekonomice především pomáhají Slováci, kteří pracují v ČR, Polsku, Maďarsku, Rakousku a jinde, kteří tu větší část spotřeby realizují na Slovensku.
Euro je měna, samo o sobě je neutrální a záleží jen na správném nastavení směnného kurzu lokální měny vůči euru v okamžiku převodu, a nějaké delší stabilitě vývoje. Co se týká větších platů, tak na to euro nemá žádný vliv. Větší platy mají lidé jen díky přesčasům.
Levná montovna spíše znamená, že zahraniční vlastníci v ČR provedou pouze práci a zisk si odvedou na ústředí. Kromě toho se z ČR vyváží především subdodávky, a za konečný výrobek platí zákazníci centrále.
Díky levné práci se do ČR dostaly subdodávky s nízkou přidanou hodnotou. ČR pomáhá především geografická poloha blízko Německa a Rakouska, kdy logistické náklady na dopravu z Ukrajiny by byly větší než náklady na dražší zaměstnance v ČR. S nedostatkem pracovníků nepomůže dovoz lidí, naopak pomůže robotizace rutinních činností. ČR má několik příležitostí ekonomiku nechat růst, stačí, když vláda moc nezasahuje.
Až si firmy uvědomí, že mohou zaměstnávat kvalifikované lidi za nižší náklady než ve Francii, Německu, atd., začnou sem převádět i centrály. Zatím ještě ne. A kvalifikovaným lidem bude třeba dát vyšší platy, a lidé přestanou dělat za nízkou mzdu v montovnách. Postačí, když se česká vláda nedopraví levnější zaměstnance z Afriky.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak si je třeba dovezou do Německa a Francie z východu, podrží si technologie doma a až je budou moc vykopnout díky industry .4 tak ho vykopnou.

Zatím bez slepic

Třeba k tomu opravdu dojde, viz např. Poláci ve Velké Británii.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Euro? Za panující situace v unii se k ní ještě více uvazovat? To může být kámen na krk při skoku do vody.

Jak píše správně pavt: "Prodáváme to přes Němce, Holanďany atd., kteří slíznou tučnou marži..." Pouze svůj poznatek nezabudoval do svých vývodů.
Přes přijetí eura cesta ke změně tohoto nevýhodného a ponižujícího stavu nevede, pavte.

Na forhontě je Babiš. Na jedné straně je nadějí, že je to člověk z reálného světa, podle toho, co dosáhl jak v podnikání, tak v politice, dokáže počítat a i úspěšně vést ústupové boje. Na druhé straně je nejasné, zda se nás, podobně jako Sobotka nepokusí pokoutně prodat a prodávat to za své vítězství. Pokud Bakalu chválí za jednání v Bruseli mainstrémový póvl Palata, tak je něco špatně.

Píše se, že se vyjednává vláda ANO s lidovci a soc. dem. To by bylo za dané situace špatně.

EU ano, ale ne za každou cenu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Euro? Za panující situace v unii se k ní ještě více uvazovat? To může být kámen na krk při skoku do vody.

Jak píše správně pavt: "Prodáváme to přes Němce, Holanďany atd., kteří slíznou tučnou marži..." Pouze svůj poznatek nezabudoval do svých vývodů.
Přes přijetí eura cesta ke změně tohoto nevýhodného a ponižujícího stavu nevede, pavte.

Na forhontě je Babiš. Na jedné straně je nadějí, že je to člověk z reálného světa, podle toho, co dosáhl jak v podnikání, tak v politice, dokáže počítat a i úspěšně vést ústupové boje. Na druhé straně je nejasné, zda se nás, podobně jako Sobotka nepokusí pokoutně prodat a prodávat to za své vítězství. Pokud Bakalu chválí za jednání v Bruseli mainstrémový póvl Palata, tak je něco špatně.

Píše se, že se vyjednává vláda ANO s lidovci a soc. dem. To by bylo za dané situace špatně.

EU ano, ale ne za každou cenu.

Zatím bez slepic

Nejlepší je nechat vedle sebe běžet paralelně eurozóny a českou ekonomiku s CZK. Stačí nezasahovat a nechat kurz CZK/EUR, aby si sám vybral ustálenou hranici kurzu. A s takovým kurzem pak euro přijmout. Čím delší je proces sbližování ekonomik, tím lépe pro obyvatele a tím méně bude sociálních otřesů. Příliš rychlé přijetí eura se projeví turbulencí cen.
Přitom stačí počkat. Dánsko se sbližuje s eurozónou už přes 25 let a jejich samostatná měna evidentně nikomu nevadí.

Zatím bez slepic

pořád mi jaksi nedochází, PROČ bychom měli tojro v ČR zavádět.
Jaký je jiný - pokud možno racionální - důvod kromě politického zadání, to mi vrtá hlavou.
Abych uvedl příklad - namísto účtu v jedné bance mám dva účty ve dvou bankách (za pakatelní peníz), namísto jedné platební karty mám rovněž dvě, ve šrajtofli mám dvoje papírky, pokud tam není zrovna vymeteno, v obchodech platím tím, co si prodavačka poručí, a když nemám, zalepím to kartou v jiné měně za nepatrný tříprocentní poplatek - a to je asi tak celý rozdíl.
Kromě toho, že mám kapánek složitější orientaci v barevných papírcích uvnitř šrajtofle, vůbec nevidím žádný pro mne důležitý rozdíl. Poplatky jsou zanedbatelné, velkolumpové - pardon - korporátní partneři (hypermarkety, elektrika, plyn, voda) mne okrádají daleko víc.

Zatím bez slepic

pořád mi jaksi nedochází, PROČ bychom měli tojro v ČR zavádět.
Jaký je jiný - pokud možno racionální - důvod kromě politického zadání, to mi vrtá hlavou.
Abych uvedl příklad - namísto účtu v jedné bance mám dva účty ve dvou bankách (za pakatelní peníz), namísto jedné platební karty mám rovněž dvě, ve šrajtofli mám dvoje papírky, pokud tam není zrovna vymeteno, v obchodech platím tím, co si prodavačka poručí, a když nemám, zalepím to kartou v jiné měně za nepatrný tříprocentní poplatek - a to je asi tak celý rozdíl.
Kromě toho, že mám kapánek složitější orientaci v barevných papírcích uvnitř šrajtofle, vůbec nevidím žádný pro mne důležitý rozdíl. Poplatky jsou zanedbatelné, velkolumpové - pardon - korporátní partneři (hypermarkety, elektrika, plyn, voda) mne okrádají daleko víc.

Zatím bez slepic

Euro je politický projekt a důvody k jeho zavedení jsou ryze politické, ekonomické nejsou takřka žádné. Dánsko v pohodě prosperuje i s vlastní měnou, i když je vůči euru stabilní kurz. Euro je jen měna, ani výhodná, ani nevýhodná. Výhodnost či nevýhodnost tomu dává až politická reprezentace a jak se k tomu staví - lokajsky nebo sebevědomě. Euro klidně ano, ale bez sociálních otřesů, které by příliš brzké zavedení vyvolalo. Vzhledem k nedořešené krizi v eurozóně ale není o čem mluvit, druhou podmínkou pro zavedení je, aby na euro byla uplatňována pouze ekonomická a nikoliv politická kriteria. A to se za současného obsazení ECB a EK nestane, euro má být vlajkou evropské integrace - potrhanou a splihlou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jenomže Gerde tohle jsou Vaše plány, nevím jestli globální plánovači je budou brát v potaz

Zatím bez slepic

Určitě je nebudou brát v potaz, ale mohu jen udělat, aby se někteří lidé dozvěděli, o jaké svinstvo s přijetím eura jde. Eurosvazáci dnes ovšem vládnou, tak si nedělejme iluze, že by nebudovali světlé zítřky. Jenže dopadnou jako budovatelé socialismu a příživníky, kteří způsobí pád EU si už dovezli. Kdyby správně mixovali a dávkovali příchozí z různých kultur, mohli mít docela spokojenou a sjednocenou Evropu. Při přemíře islámu dostanou jako výsledek islámskou teokracii. Pro hlídací psy demokracie - to není rasismus, jde jen o konstatování faktu podle vývoje v jiných zemích. Stejně už toho moc udělat nemůžeme, islám v EU už vyhrál.

Zatím bez slepic