Kohout na ČT 2

Autor
Štítky

Samozřeme, že na ČT je socialismus fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, fuj, ale přeci jen, soudruh Pavel Kohout z Charty je už někde mezi zbožštělými a tak ten může jaksi říkat, co ho napadne a každej se připlácne k zemi v hluboké úkloně a ani nepípne. Je už něco jako prorok pro muslimy, co udělá je správné ať je to, co je to.

Takže najednou máme na ČT dědka, co radostně vzpomíná na své mládí privilegovaného aparátčíka.

Větičky, za něž by se jindy už za jedinou křižovalo a nadávalo, tu padají v celých tuctech a nic se neděje. Dědek si vzpomíná, jak se dal ke komunistům, zcela logicky (to by si mohl Filip někde dovolit říct o sobě), jak zcela logicky obdivoval soudruha Stalina (to už by si ani v KSČM nikdo říct nedovolil), jak agitoval, jak se u nich na politických představeních dělal rámus až do půlnoci a střílelo se tam (a sousedi z toho asi měli radost he he he), jak se jezdilo na socialistické sjezdy mládeže doma i do ciziny, budovaly se stavby mládeže -(lopatou si asi moc nezaházel, ale jel tam brigádníků aspoň trošku vychválit soudruha Stalina a socialismus tehdy ještě bez lidské tváře) vydávali oslavné komunistické básně a psaly hry a jak to bylo všechno mladé, pěkné, nadšené. (Ty uranové doly, pétépáci, rozkulačenci, Mašíni, vyhazování ze škol, znárodňování, popravení, odsouzení, ničení církví - které se normálně připomínají když řeknete "kom...." jsou samozřejmě zapomenuti, respektive v Kohoutově vesmíru nikdy neexistovali.)

 Do toho filmové záběry a fotografie už třicet let nevídané, ze sjezdů, průvodů, brigád a angažovaných představení. Jakoby jsme se vrátili v čase.

 Dědek jen tak mimochodem napráská (polo)komunistickou minulost svých známých. Kterak si jeho manželka Alena Vránová - Pyšná Princezna - s ním dopisovala a chtěla být socialistickou manželkou, mít socialistického manžela a mít s ním socialistickou rodinu a socialistické děti, že to tak myslela a ještě vytáhne, že má ještě ty dopisy, které o tom psala. Ta ho pak kopla do prdele, když si na natáčení Pyšné Princezny narazila Ráže (jeden pohled na Ráže a Kohouta vysvětlí proč), Kohout to těžce nesl a napsal o tom divadelní hru, kde je právě záporák někdo jako Ráž, co odloudí svazákovi zamilovanou svazačku. Hráli tam Švorcová (další kamarádka později až z ÚV KSČ) a Kostka. 
 Kterak tam s ním ve vojenském divadelním souboru ČS Armády hrál nějakou agitku Sovák - a na fotkách pak vidíte další později zasloužilé umělce, např. Brodského. Zmiňuje tam další svůj agitační film, který je o záchraně moravských lidových tanců a pak tam zapálená mládež jede někam k obzoru, na mezinárodní sjezd mládeže, v dobytčácích vyzdobených mávatky. Tam zas poznáte Adamíru a další herce.

 Pak tam mluvil o procesech, jmenovitě tom s Horákovou a vysvětluje jak on, jakožto divadelník nebyl schopen uvěřit, že by to celé bylo všechno jen zrežírované a všichni - advokáti, prokurátor, soudci i obžalovaní tam jen odříkávali naučené role a tomu věřili. Ne nebojte se, nevyskočila tam nikde Witovská či Tvarůžková, aby mu to uvědoměle nandaly, že to měl soudruh prokouknout. Vysvětlil se a dobrý. Bába Poledňáková, tý to neprošlo a šupem demokraticky do lapáku.

 Když byl nedávno dokument o procesu s Horákovou, tak jsem se taky podivil, jak pěkně a procítěně Poledňáková i Horáková odříkávaly svý role. Bylo mi to teda hned divný, protože to bylo až moc dobře přednesené a doopravdy to připomínalo dobře zahrané představení. Hned bylo poznat, že to je odehraný a ne přirozeně řečené. Normální řeč je o hledání slov, zámlkách, zádrhelích, nevědění, upřesňování si myšlenek, více lidech mluvících současně atd - právě on jako dramatik by to měl poznat, ale protože si myslím, že je to v podstatě jen hloupá (i když vychcaná )tak docela věřím že to on neprokoukl. (A taky chápu, že to neprokoukly nějaký sedřený přadleny, který se ani moc nesnažily, protože co jim je po tom, jak se vrchnost morduje mezi sebou)
 
 V úterý, středu a čtvrtek běží další díly už se těším na přerod stalinisty v disidenta a prasácké historky z disidentování.

 Celkový dojem je směs radosti z toho, že vidím něco z mého mládí, už dávno nevídané, i když jsem to tehdy neměl rád a znechucením nad tímhle hloupým vyčůránkem a pak ještě, že ti herci byly ještě větší kurvy, než jsem si myslel, protože propagandu padesátých let si ani komouši už pozdeji netroufali promítat.

 Taky mě napadlo srovnání s dnešními mladými aktivisty, zažranými vítači a havloidy, nikdy nepochybujícími a neuznávajícíma cizí názor. Jak to asi bude s nimi? - Také se nám pak rozdělí a "Viki je mi dvanáct let" pak bude nadávat "Lále", Adam Mišík Jirkovi Mádlovi, aktivista Stark aktivistu Čechovi a podobně? 

 Ve skutečnosti není zázraků. Disidenti si po osmšedesátým a "odhalení vlastních omylů o komunismu" nešli s omluvou za svejma bejvalejma nepřátelema a obětma, neuznali omyly a nesnažili se je napravit. Když vytopíte sousedovi byt, tak mu zaplatíte vymalování, když rozbijete okno, zaplatíte sklenáře. Způsobili jste škodu, snažíte se ji napravit. - Nic takového se nestalo. 
 Z vnějších půtek o moc přešli jen k vnitřním půtkám, nic jiného než vlastní prospěch je nezajímá, zločiny jichž se účastnili, jen použijí proti bývalým kumpánům a k lepšímu živobytí pro sebe, to je tak všechno.

 Nakonec běžely titulky. Námět: Jakub Železný, Dramaturg: Tomáš Brzobohatý, zvuk Miroslav Hřebejk, Použitá hudba Michal Pavlíček dále spolupracoval Jan Jablonský, Tomáš Jílek, Emil Kopta, David Bělohradský... je vidět, že správný příjmení stále pomáhá při cestě ke korytu.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Nebyla to spíš Polednová? Poledňáková je zase jiná paní. A s těmi rolemi u Horákové... Myslím, že ve své situaci měla dost času k přemýšlení o tom, co bude chtít říct - navíc byla poměrně zkušeným řečníkem už z důvodu profese. Ty zámlky atp. jsou samozřejmě výraznější třeba u Fráni Zamínové. Tady si myslím, Vidláku, že se trochu střílíš do vlastní nohy a tak nějak vnitřně mi vůbec napsání jmen Horáková a Viki, o dalších nemluvě, připadá dost nepřiměřené.
Disent obecný - ona ani Boučková ve svých prvotinách nevylíčila otce Kohouta jako obdivu - hodnou osobnost...

Zatím bez slepic

Jo Polednová. Nemůžu to hned ověřovat tak se omlouvám o nepřesnosti.

Horáková říkala to, co ji předepsali. Já jsem kus toho procesu viděl přímo v televizi, to nebyly její názory ani náhodou, ona se tam sama obviňovala. Jakoby její a Polednový text psal ten samej člověk.

Viki už zase nepatřila k té Horákové, ale k rozhádaným soudruhům. Lála bude jednou ta pravá multikulturalistka a Viki se dá na kaviár-disent nebo obráceně.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jej, já už si tak zvykl, že ses, Čmoude, odmlčel, že jsem vinil Vidláka ;). K Horákové - to by bylo o dost komplikovanější. Já si z toho odnesl, že Horáková říká: "Lidičky, jestli nechcete umřít, nebuďte pošetilí jako já", "Pokud přijmeme teorii o jednotě státu a strany, pak ano, v tom smyslu jsem konala proti státu" a "Mě potrestejte, stejně to chcete udělat, ale buďte shovívaví k ostatním". Pro všechny tři hlavní postoje, byť je lze interpretovat po tvém, mám interpretaci zcela odlišnou. A ve srovnání s procesy s ostatními členy skupiny, či v následném kole se soudruhy z toho Horáková fakt vychází nezlomeně. Smířená s trestem. Za proviněním si stála. Chápala, že vést v tuto chvíli podobný boj znamená oprátku. Člověk má páchat sebevraždu jen má-li to smysl. Ona se už zachránit nemohla. Nechtěla být tím, kdo bude mít na rukách krev ostatních. Mezi textem jejím a mezi textem Polednové je rozdíl ohromný.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

souhlas, ale předem upozorňuji, že na rozdíl od vás jsem to neviděl, ale vámi popisované jsem předpokládal (neb to vámi shlédnuté nebyl první Kohout vysílaný v bedně)a jak vidno moc jsem se nespletl. Až se člověk diví, že to kurvám nějak podezřele v životě vychází lépe než těm, co se snaží být alespoň trochu zásadoví, že? ... za mě ale taky fuj.
P.S. na další díly se taky koukat nebudu, mně úplně stačilo si ten Kohoutův svět prožít na vlastní kůži!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vy jste masochista, že se díváte na takové věci?
Ono vůbec sledovat "publicistiku" na ČT je sebetrýznění, vámi uvedený příklad je ovšem už zcela extrémní.
Tuto moji kritiku berte, prosím, s rezervou. Když jsem byl mladší, četl a sledoval jsem také ledacos. U zmíněného starce, když se nám navrátil z emigrace, se mi nejvíc líbila jeho kritika našich poměrů ve srovnání třeba s Vídní, a přitom se na vzniku těch našich poměrů dost významně podílel a k těm vídeňským přišel jako slepý k houslím.
Ten živočich se dožil vysokého věku, což svědčí mj. o tom, že má asi fakt silný žaludek.
Exhibuje, místo aby alespoň držel hubu. Naslouchat mu je opravdová ztráta času.

Zatím bez slepic

Oni to dávali dvakrát, večer jsem se na to koukat nevydržel a okamžitě jsem to přepnul a druhý den dopoledne to běželo znova a měl jsem to jako kulisu.

Ztráta... no jako televize vůbec. Ale přeci jen se tam dozvíte jinak neslýchané věci. V dalším z dílu bylo, že jim StB otrávila psa, protože jim osobně nesměli/nemohli nic udělat.

Kdo jinej tu jistotu měl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vždy jsem se divil, jak disidenti nadšeně budovali do roku 1968 socialismus, aby po 1968 stejně nadšeně proti němu bojovali. Jejich přínos pro společnost je stejný, jakoby házeli hromadu písku na jinou hromadu a pak zase zpátky. Výsledek je nakonec sice stejný, protože hromada písku zůstala na svém místě, ale toho kraválu kolem!
A když už se někteří lidé fatálně zmýlili (i když to dělali spíše kvůli výhodám, co ze své činnosti pro socialismus měli), měli raději držet ústa, zalézt a dožít v ústraní. Ale ne, oni vylezou a zase rozdávají svá moudra. Měli držet ústa, jak píše Godot.
Do toho zde máme mládež novou, mládež Stalinovu - ne vlastně mládež evropských hodnot. Jen stejně ideologicky zapálenou, stejně odhodlanou své názorové oponenty fyzicky likvidovat. Ti jsou schopni opět demonstrovat za popravu Milady Horákové, jen by se jmenovala odpůrce imigrace. Není rozdíl mezi Jakubem Jandou a Pavlem Kohoutem. Naslouchat kterémukoliv z nich je ztrátou času, morálně jsou na stejné úrovni prodejných prostitutek. Pornoherec a socialistický dramatik - žádný rozdíl.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

V tom 68 - ony jako korouhvička zareagovali, ale stal se malér, nevyšlo to a kát se už nešlo - toho másla na hlavě bylo moooc takže byli spláchnuti i když by snaha byla by se káli - mnohým to vyšlo, co toho neměli na hlavě tolik, či včas pochopili že je to slepá ulička, příležitost přišla až v 89 - je to sorta která pokud by sem přišli nějací z dálného východu, tak by si dali i oči zešikmit.

Zajímavé je že před převratem týhle nalejvárny ubývalo - dá se říct od 50tých let, s mírným oživením za normalizace, kdežto dneska ji nechutně přibývá.

Zatím bez slepic

V 1968 někteří opravdu neodhadli vývoj situace a převlékli kabáty příliš brzy.

Zatím bez slepic

Jakub Michalek - Pirátská strana - toho jsem viděl v den kdy se schvalovala vláda. Fungoval jsem jako Tereza Spencerová, přepnul na to, vydržel ty žvásty tak minutu, pak po nějaký době zase zpátky a tak pořád dokola.

Až jsem jednou přepnul a mluvil tam Michálek. Okamžitě jsem přehodnotil svůj názor na většinu politiků a Michálka nadále považuji za největšího idiota české politiky. Kalousek ví že lže, dělá to pro peníze, tak je vlastně normální. Němcová nemá ráda Zemana, tak čela na první příležitost manifestačně odejít. Racionalita jak vyšitá.

To Michálek nastoupil k pultíku a vedl tam filipiku, jak je Babiš hrozný nebezpečí pro svobodu projevu a ještě že se pan Bakala se svými medii tak snaží nás informovat. - Koukal jsem na to a docházelo mi, že je to nefalšovaný blázen, co tomu fakt věří.

Pak ho někdo někde na netu obhajoval a aby jako potvrdil, jaká je Michálek hlava chytrá, tak zmínil jeho vzdělání: Oundle School ve Velké Británii a na Cranbrook-Kingswood v USA. Během pobytu v USA pracoval na University of Michigan.

Tohle vzdělání je soukromý a drahý. Kde na to Michálek vzal ty potřebné milióny, to se nikde nezmiňuje, ale je to jako naši hoši Dubček a spol, vyškolený v SSSR. Korupce vzděláním.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rozdíl mezi Kohoutem a Jandou je.

Kohout věřil.

U Jandy bych řekl, že dělá propagandu a vola za peníze a že je mu to jasné, jak se věci doopravdy mají.

Zmiňovaný pořad na ČT jsem neviděl, ale slyšel jsem ho mluvit na ČRo. Ze způsobu vyjadřování jsem usoudil, že on je stále stejný a nepoučitelný svazák, jako v 50. letech. Jen párkrát změnil ideologii, které upřímně sloužil a sloužil dál stále stejným svazáckým způsobem. Až zjistí nyní, že to, čemu složil je hovadina, bude hledat nové zářné zítřky, kterým by mohl sloužit. Dokud ho smrt nezastaví. Četl jsem o d něj nějaké knížky, myslím, že jako spisovatel není špatný. Jako člověk je, alespoň jak jsem ho měl možnost posoudit, věčný svazák.

Podobný typ je Jiřina Šiklová.

Zatím bez slepic

On vůbec Jakub Janda za peníze udělá asi všechno. Ona se od sebe pornoherečka a prostitutka vlastně neliší.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslím si,že už i Kohout poznal,že bude potřeba oprášit starý kabát,může se hodit.
Podobných hrdinů máte v republice více,jak někdo jim říká převlékači kabátů.
O které komunitě se to říká vím také,rychle toho využít.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

preco treba vymenit obyvatelstvo Europy. UT (univerzalni tvorovia) zacinaju byt prilis preflaknuti medzi europskymi starousadlikmi a hrozi, ze zdegenerovanu vrstvu UT posle nie do vlad parlamentov univerzit justicie a akademii - ale do zabudnutia.
Jednoducho treba znizit IQ populacie o 30, 40, 50 bodov a bude na 1000 rokov vystarane. To by davalo zmysel.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Po delší době hezký článek, pořad jsem neviděl, asi bych se na to koukat nevydržel, ale jsem rád, že na něj tady bylo upozorněno. Na mě to dělá dojem, že se patrně ČT stává objektivnější, když pustila něco takového. Trošku těm lidem z padesátých let závidím, že měli nějakou dobrou myšlenku, za kterou šli, měli upřímnou snahu dělat svět lepším a to i do té míry, že byli ochotní ze sebe kvůli tomu dělat blbce, neboť jak jinak filmy z té doby s odstupem působí. Ale oni prostě měli tu odvahu zkusit tvořit něco nového, co mělo být lepší a nebylo jisté, jak to dopadne, ale vzali na sebe to riziko a šli do toho. Chápu to tak, že byli pak zneužiti tehdejší okupační mocí dosazenou ze Sovětského svazu a ve prospěch nového impéria donuceni dělat zločiny, před kterými by se už každý slušný člověk dávno zarazil. Ale Vidláku, naprosto nesouhlasím s tvým závěrem, že: „nic jiného než vlastní prospěch je nezajímá“. Právě naopak. To byli tehdejší dobroserové. Lidé, kteří tady hlasovali pro fotovoltanické elektrárny, to také nebyli ti solární baroni sami, ale lidi, kteří chtěli elektřinu s omezením tepelných a jaderných elektráren. Ti, kdož hlasovali pro přimíchávání biosložky do paliv, to nebyl sám Agrofert, ale lidi, co chtěli snížit naši závislost na dovážené ropě. Problém je, že u nás se každá dobrá myšlenka vždycky zneužije, takže jakákoliv změna stávajícího stavu je jenom ke škodě a prospěch z ní má jen několik sobeckých chytráků a ostatní jsou na to hůř jak před tím. Ty se zřejmě angažuješ v církvi, taky to děláš pro dobrou věc a ne proto, abys schramstnul zbývající státní majetek restitucemi a mohl v budoucnu šikanovat lidi za to, že málo choděj do kostela a nepřihlašujou děti na katechismus. A přitom ten výsledek po mých zkušenostech právě takový bude. Já nevidím jinou cestu, než něco jako mírný pokrok v mezích zákona, reformismus, vědět, kam to tlačit, ale po maličkých, maličkých krůčcích s tím, že cíle se nikdy nedožiju, jedině to je cesta, která nevede přes hory mrtvol. Ale jak říkám, to nadšení pro správnou věc, jim závidím.

Zatím bez slepic

Zase jeden co nerozlišuje poctivce od těch co byli "u" - právě ti "u" byli největší fanatici, poctivci makali a v podstatě nebyli vidět.

Zatím bez slepic

mám přesně opačnou zkušenost, a to se "soudruhem" Zaorálkem a jeho svitou, když jsme šli apelovat, aby neprodlužovali trvání biopaliv, o nichž už tehdy každý věděl, že to je přehlídka vyhozených peněz a vzorová ukázka ničení životního prostředí a zbytků nezničené přírody.

Zatím bez slepic

Když víme,že si poslanci schvalují zákony ve svůj prospěch,tak se nedivme,když si schválili výstavbu fotovoltaické elektrárny.
Podobně to bylo s přimícháváním biosložky do PH,které vyšlo cenově dráž na litr,než z ropy.Přitom to škodí motorům i jak píše pan Targus i životnímu prostředí.Podobně se to děje i s dotacem EU.Proto tvrdím,korupce je přímo řízena státem.
Poslední výpotek vlády,Babiš je schválen jako vedoucí protikorupčního oddělení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

autorem článku nen Vidlák...

Zatím bez slepic