Multikulti po vidlácku

Autor
Štítky

Přátelé, dnes to bude výhradně o  kulturním zážitku. A pokud si dneska chcete povídat o politice... tak běžte pryč. 

Já se totiž o víkendu zúčastnil jedné takové menší akcičky. To víte, máme nějaká covidová omezení, tak nás nemohlo být moc, ale byli jsme tam všichni očkovaní (pokud vím) a nepřekáželi jsme si navzájem.  Jeden můj kamarád má takovou docela hezkou představu  o tom, že jsme tady ve střední Evropě v jednom společném kulturním prostoru a i když jsme rozdělení do různých států, přece jenom sdílíme společné podnebí, staleté obchodní stezky, máme podobnou kuchyni... a vlastně i podobné názory. A tak si nás tam sezval, aby nám to ukázal v praxi. 

Češi, Slováci, Maďaři... jeden Černohorec.... Společná řeč byla slovenština, protože tu umějí víceméně všichni a pojítkem se  stala  dokonalá cimbálová kapela. Ale dokonalá. K tomu výborná rakouskouherská kuchyně. A dostatek alkoholu.

Jak nás tam bylo relativně málo a z různých zemí, tak jsme si vlastně celý večer mohli přát své oblíbené písničky. Takže se zpívaly lidovky, národní písně, nacionální písně, ruské, polské, ukrajinské, české, moravské, slovenské, balkánské, řecké, italské... Ti hoši znali všechno. Fakt všechno. Hráli jak vídeňští filharmonici, ale neočekávalo se od nás chladné sezení na pozlacených  židlích, kde se člověk bojí i zakašlat. Stáli hned vedle nás, zpívali jsme s nimi, tančili, hulákali.  

A najednou to začne působit... Necháte si zahrát "Hej Sokoly" a pak koukáte, jak to lidi okolo vás znají také. Jak to každý začne zpívat ve své řeči. Vzpomenete si, kolik znáte slovenských písniček, zjistíte, že dík hudbě vlastně rozumíte i těm Maďarům... nepotřebujete umět tu jejich šílenou hatmatilku, rozumíte houslím a cimbálu, rozumíte kapelníkovi. 

A najednou vám tečou slzy po tvářích, protože jste mezi svými. Najednou jsme zase všichni v jednom státě, najednou vám naskakují celé dějiny nejen konfliktů, ale především bratření. Uvědomíte si, že právě proto má právě ten náš prostor tu staletou tradici pálenek z ovoce. Že je to právě prostor bývalého Rakouska-Uherska. Víte, proč ve Vídni zůstali ti slavní Filharmonici? Protože to hudba nás kdysi integrovala. Hudba a kořalka.

A pak vám to dojde... Oni s námi nikdy nepohnou. Oni nás nikdy neporazí, nikdy nás nevytěsní i kdyby moc chtěli. Nikdy nás také nerozhádají natolik, aby se to nedalo vzít zpátky. Sice mluvíme různou řečí, ale ten prostor je prostě náš. Patříme do něj a už dávno jsme v něm spojeni společnými staletími proti kterým je dnešní moderní doba jen takový mžik, který dneska je a zítra už bude minulostí. 

Víte, co bych udělal já, kdybych byl v Bruseli velkým kádrem? Zrušil bych všechny ty dnešní integrační projekty, přestal bych úplně mluvit o společné solidaritě, přestal bych tlačit na společnou měnu, přestal bych tlačit na společnou migrační politiku. Vzal bych všechny ty maďarské, české, cikánské, slovenské, polské, italské, řecké, ano i ruské kapely a dal jim peníze, aby jezdily po celé Evropě a hrály po všech náměstích, hospodách i akcích. Aby si téměř každý mohl  zdarma pozvat na svoje narozeniny nějakou takovou kapelu, jakou jsem měl možnost slyšet. Co slyšet... jakou jsem měl možnost zažít. Pro integraci nepotřebujete nic jiného, než aby byly běžně slyšet naše i jejich písničky. A porozumíte si s Maďarem i Cikánem. A oni porozumějí nám. A zjistíme, že když máme společné písničky, máme společné i lecos dalšího. 

I kdyby to byly desetitisíce kapel a i kdyby byly královsky zaplacené, v porovnání s dnešními projekty by to nestálo nic. A kdyby s tím před třiceti roky začali, tak dneska už by nebylo o čem mluvit. Už dávno bychom  byli spojeni hudbou. 

Ale... byla by to integrace, kterou nemá nikdo pod kontrolou. Ono by to dodávalo odvahu, budilo skutečný pocit sounáležitosti a mohlo by se ukázat, že žádný ojroúředník není zapotřebí. 

Možná proto sice všichni kecali o evropské integraci, ale ve skutečnosti podporovali rozdělování a marginalizování zemí. Podporovali rádoby lidská práva, ale ve skutečnosti ji šlo o to, aby se národy nikdy nebratřily. Protože kdybychom se my Slované   opravdu zbratřili, byli by všichni ti Germáni v háji.  

Chcete získat Rusko? Ale doopravdy získat, ne vydrancovat. Pošlete tam Nohavicu na turné, které zaplatí EU. Pošlete tam dobré kapely, ať tam hrají naše i jejich písničky. A zaplaťte ruským kapelám koncertování tady. Zdarma. Pro všechny a ve velkém. Zařiďte, ať se všichni lidé každý týden dostanou zadarmo na dobrý koncert. Ať ho mají na svém náměstí a ve své hospodě. Tento koncert vznikl za prachy strukturálních fondů EU... Chcete Maďarsko? plaťte maďarským kapelám turné po Evropě a italským kapelám turné po Maďarsku. Chcete Polsko? Ukrajinu? Hudba je řešení. Ale je to řešení levné a snadné.  Dělejte to pár let a pro evropskou integraci to udělá víc než sto Uršulek dohromady. 

Nejspíš by se také ukázalo, proč můžeme mít v republice statisíce Slováků, Vietnamců, Ukrajinců i Italů, ale nemůžeme tu mít muslimy. Oni totiž nezpívají a nehrají. Oni nemají kapely. 

Mimochodem - vedlejším produktem by bylo, že by se takřka všichni cikáni uživili hudbou. A místo aby byli dlouhodobým problémem, stali by se tmelem evropy. Nikdo nedokáže fidlat na housle a zpívat líp než cikán. Vím o čem mluvím. 

Pokud někdy uspěju v politice, tak takhle bude za mé éry dělat Česká republika zahraniční intervence. Místo armády bude vysílat nové Antoníny Dvořáky, bude vysílat Jarka Nohavicu, bude vysílat cimbálovky, bude je najímat v zahraničí, bude podplácet maďarské kapely, aby hrály české písničky. Rusové mají jedny Alexandrovce. My jich musíme mít víc.  Udělají pro tuhle zemi asi stokrát tolik co naše přítomnost v NATO. A Petr Pavel jim bude na těch akcích čistit hajzly. 

Až dočtete dnešní článek, běžte si pustit Montiho čardáš. Já si ho pouštím pořád dokolečka, ale nevyrovná se to té živé kapele. Houslista hrál sólo přímo vedle mě. Hrál ho pro mě, hrál ho tak, že jsem se nerozbrečel jen díky alkoholu v krvi.  Odslzel jsem si to až druhý den. Maďarský nejoblíbenější čardáš. Napsal ho Ital žijící ve Francii. Každý Slovák ho zná  a Vidlácký buran z buranova u toho bulí jak želva.  Takhle vypadá funkční multikulti. Takhle se dělá integrace. Takhle se dobývají nikoliv území, ale lidská srdce. Takových skladeb a písniček je víc, ale právě tento čardáš mě sestřelil těžkým kalibrem. 

Pojďte si dneska povídat o hudbě. Vykašleme se jeden den na politiku i na covid. Vykašleme se na zájmy, na velmocí i kdyby dneska začala válka.  Vykašlete se na EU, na ojrokomisi, vykašleme se na Fialu i Babiše.  Pusťte si povinně ten čardáš a pak teprve napište komentář. A přidávejte další odkazy na hudbu která oslovuje vás. Dneska integrujeme. 

 A abych vám to usnadnil, tady je odkaz na toho Montiho: 

https://www.youtube.com/…Rv4

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (138 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Hezky a rozumně napsané. Nic netřeba dodávat.

Průměrný počet slepic: 3.6 (37 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Orkud nas z Parlamentu maji vyloupit a sestřelit ty co je zvolili,tak tady dostavamre uklidnujici injekce s obrazky pana Lady a šmakulaturu Kapitalismu bez privlastku

nyni prichazi dalsi davky a bromu,pry aby jsme radeji strčili k tomu vsemu hlavu do pisku.
No ja bych si dala radsi do hledacku kulturni vlozku: Andre Rieu Radeczky Marsch to je spravny dodatek a vzpamatovak nebo tu mame usnout?.
.

Průměrný počet slepic: 3.4 (22 hlasů)

Napsal uživatel ANNA husita z KSH (neověřeno) dne Po, 13. 12. 2021, 02:49
Chléb a hry.
Když je chléb, jsou i hry.
U nás platí, nejdřív práce, potom zábava.
Máme období Adventu, proto přemýšlejme kam chceme patřit?
Mezi rozvojové, nebo vyspělé státy?
Tento týden se to rozsekne.
Návrh pořadu 5. schůze
Od 15. 12. 2021 09:00
Sněmovní tisk 26/0
Novela z. o dani z přidané hodnoty - EU – RJ

Sněmovní tisk 27
Novela z. o podmín. obchod. s povol. na emise skl. plynů - EU

Sněmovní tisk 69/0
Novela z. o podporovaných zdrojích energie - EU - RJ

https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=9&CT=69&CT1=0

Období Karnevalů, fašanků přijde, pak nastane postní doba, doslovně.

https://www.youtube.com/watch?v=pxZRaJFY3fE

Průměrný počet slepic: 4.1 (16 hlasů)

In reply to by Josef původní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tento clanek zakazuje jakoukoli obranu .Jen se na nej pane Josef podivejte jaky dava navod.

Aby jste byli vy osli volici zase tim sami vinni,zazpivejte si,,popijte jak mužici koralku,zrusite tak vsechny zbytecne integracni projekzty z Bluseli a JA bych prestal uplne mluvit O SPOLECNE SOLIDARITE.

No podivejme se co je to za škvara ,to by pan mistr HUS asi nedovolil! . . .
Tak to je to co vam vezme posledni dech a nedivte se,,ze vam bude řeceno,ze vůle lidu neni a nebude nikdy vule boži!

BEZ JAKEKOLI MOZNOSTI ODPORU A KONTROLY OBCANU SCHVVALILI POLICEJMNI STAT,JELITA BUDOU NA HRBETE?!

Kdopak tady bude urrcovat co je politicky koment a co ne?To by jsme meli vedet včas!No a kdyz ne zakleju sproste francouzsky
MERDE!

Průměrný počet slepic: 2.3 (18 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není jednoduché se setkat s jinými lidmi, skamarádit se s nimi, užít si to, procítit, napsat o tom ostatním. A to tak, že to ocení.
Pro vás je ovšem jednoduché vše. Protože jste sám jednoduchý.

Průměrný počet slepic: 1.9 (38 hlasů)

tie iste pesnicky (hlavne vianocne koledy), len ine slova (v kazdom jazyku trocha odlisne)
poliaci madari cesi slovaci rakusania atd

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mně se ta hudba nelíbí.

Průměrný počet slepic: 2.5 (16 hlasů)

In reply to by Jakešík (neověřeno)

Trvalý odkaz

uši.
Své uši.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

jenom vydra.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

slivka.

Průměrný počet slepic: 3.7 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

...že první v řadě na placené koncertováni za peníze EU by byl Hutka.

Průměrný počet slepic: 4.7 (46 hlasů)

In reply to by Štefan (neověřeno)

Trvalý odkaz

zvracet. Toho vína bylo moc, Hutkou to "určitě" není.

Průměrný počet slepic: 3.1 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Byli tam arabi? černoši? peršané? eskymáci? indiáni? kreolové?….? Asi jen Evropané.

Průměrný počet slepic: 3.8 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

...protoze : 1. Evropska komise nespi. 2. Rada Evropy bdi. 3. Funkcionari EU maji na ruzich ustlano. 4. Europoliste a Frontexiste stoji na strazi. A zbytek pujde sedet.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

víte o tom, že zpěvák Omegy (necht je mu země lehká), zemřel protože, stejně jako vy, se odmítl očkovat?
A aga je na tom taky kdoví jak...

Průměrný počet slepic: 2.8 (25 hlasů)

Zemřel na covid nebo z pozitivnim testem? Osobně, když slyším, že věcihni umírají na Covid, viz včera nějaká sestra řvala "90procnet na JIP jsou neočkovaní" a pak čtu svodku od Dostála kde říkají, že to je 60:40, zda co říkají o těch mrtvých je pravda anebo žvást, jak od té "pravdomluvné sestry z nemocnice"...

Průměrný počet slepic: 4.1 (25 hlasů)

Jeste ze practhyne zemrela rok pred covidem. Rakovina, zapal plic, JIPka, posledni den zoufaly boj o dech. Dnes by byla ukazkovy priklad "zemrela na covid".

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

(Honza Tulák je překlad jména János Kóbor) jsem tu dával snad před třemi dny. A znám spoustu lidí, kteří umřeli v mnohem mladším věku, než se podařilo Honzovi.
Jaký byl jeho aktuální zdravotní stav, to netuším.

Co se týká mého zdravotního stavu, jistá paní doktorka, která už mne bohužel nemůže léčit, mi poradila, abych se vystříhal všech přípravků, které jakkoli ovlivňují imunitu.
Což emerycká šmakuláda činí zásadním způsobem.
To za prvé.
Za druhé nemám absolutně zájem ležet co půl roku s chřipkou, coby důsledkem očkování, jak se stalo téměř všem opíchancům, které znám. Už jen proto, že chřipkové onemocnění u mne spouští dosti brutální nežádoucí autoimunitní reakci, která způsobuje nevratná poškození na mém zhuntovaném tělíčku.
Tudíž momentálně zastávám názor, že raději zemřu na kovid zdravý, než zcela zdevastovaný opakovaným podáváním šmakulád.

Průměrný počet slepic: 4 (17 hlasů)

Povídání o současné situaci a optimismu se Soňou Pekovou

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=GPIf2xMjn1I&feature=share

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

AA team SV ji poslal odkaz na clanek z nejstarsiho vedeckeho casopisu na svete NATURE,pres sefa SWISPARTAJE.

Je tam presne napsano kdo dal penize na GRANT se zadanim vyrobit nikdy v prirode nevidany virus a jak.Jakmile jsme to dali na weby OKAMZITE TO BYLO ZCENZUROVANO!
Ani sef te partaje se ji to asi neodvazil dat,ona o tom nemluvi!
Je tam totiz presne vypsano kterych 6 institutu a 9 vedcu virus na zakazku vytvorili,kdo to financoval a z ceho.Nikdo to nesmi videt!

NENI TOTIZ DUVODU CLANKU Z TAK RENOMOVANEHO SVETOVEHO CASOPISUNEVERIT!

Sidlo v pytli neutajis,radsi si misto propagace cimbalove muziky jeste vcas poslechnete co vam video pani Jirinky dava misto zakazu solidarity.
Vsadim se ,ze se pan vidlak to video z r 2015 z casopisu NATURE nikdy neodvazi rozebrat i kdyz tu dam na neho presny odkaz..

NO NI?

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

se nikdy nestane, protože kámoši na sebe většinově nebonzují, neudávají se, nedělají si vzájemně zle více, než je nezbytně nutné.
A my si chováme v Bruslogradu Jouřici.

Á propos - jsem zvědav, jestli se dozvíme po rozpadu Německé uhnije, že soudružka konala v Bruslogradu výzvědnou a rozvratnou činnost, za kterou následně obdrží nějakou vkusnou medaili...

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

Jourovou si zvolil vidláci volbou Babiše. Ale základní pravidlo dobrého voliče vidláka zní: já nemůžu za to, jak jsem volil :-)

Průměrný počet slepic: 2.1 (31 hlas)

Jourová v Bruseli je jiná Jourová, než byla před Bruselí. Změnila se tam. Jako hodně ostatních chytla Bruseli tremens. Proto je nutné moci politiky, co onemocní, moci odvolávat.

Průměrný počet slepic: 4 (25 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

A i jeho synem.to bude opravdu,ale opravdu s nimi prča.Sotva se mlady SERES vydal na cestu po EU a začal Rakouskem,okamzizte tam pry odoperoval kancleře a nejen jeho,ale i jeho nastupce.

Nedejte se mylit ,ze Babiš nechce do salamu cpat sušene ponravy.Bude to prosazemno směrnici EU komise ,kde poslal ten vykutalený "migrlanc" JOURU,aby nam zalepila mordy pres šefovou EK řidici rozpad nami oblibene EU systemem CHUCPE a to,ze pry se mussi setrit a ponravy budou po C 19 vyrobeny mRNA je taky nazor piratu,pročemž je zámerně prave zakazuje Sputnik V to se prozatim taji.
Jak se mame veselit ,kdyz hospody jsou zakazany a jlevny plyn take nebude,tak jak to bude?
TAK TO JE ,ABY BYLO JASNO!

Průměrný počet slepic: 2.1 (21 hlas)

Že bych měl pravdu v tom včerejším příspěvku?
O tom, kdo se taky může účastnit "diskuse" ve veřejným prostoru, co je zadarmo a volně?

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Mohlo by se vse obratit proti vam a tak se budou smat brzy i slepice na dvore,ale nic ve zlem ,priznate se,ze tady volate skryte po cenzure ?
Mame to tak chapat?
Radsi nam tady upresnete co chcete, co jste napsal vcera a co OPRAVDU hodlate hrat jako vasi nejspise falesnou notu.

Průměrný počet slepic: 1 (7 hlasů)

Nikdo si nikoho nemohl zvolit, obzvláště demokraticky. Páč to není demokratická instituce, tvářit se může jak chce. Tam se jen dosazuje.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 2 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

….. vězte, že první hnutí mysli je vždy třeba potlačit. Bývá totiž nejušlechtilejší....

Ale máte pravdu, při tomhle se ve mně ozývají nějací moji vzdálení předci, kteří podle jména (toho skutečného) museli k nám na podlesí dorazit odněkud z východu:
https://www.youtube.com/watch?v=S6nb15RnqlI

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

Typická komerční kapela ze Šlágru ....
Ale nakonec jo, oni se už naučili čím se vlichotit.

Průměrný počet slepic: 2.2 (17 hlasů)

…. je to ovšem i v ruské verzi. Snad ji Petrpavel (mudřec nade všechny) také nezavrhne:
https://www.funmagazin.sk/budes-mat-zimomriavky-piesen-hej-sokoly-zaspi…

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

odvrhl jsem ty komerční interprety.
Neboť se nepovažuji, jako mnozí jiní, za mudřece nad všechny.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

je co podle vás? Komerční interpret ano nebo ne? Podle mne ano a to dokonce v křišťálové podobě, a to se ještě mírním protože normálně bych ještě připodotkla....kýč, a to velmi drahý kýč.
Já jen, že jste je sem šoupnul nedávno dokonce dvakrát.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Známí ve Francii to vidí úplně stejně.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Hrají světoznámou hudbu, s odřenýma ušima a zavřenýma očima se dá říci že klasiku, byť někdy jinak, s humorem :

https://www.youtube.com/watch?v=5Gww3bczK28

Vyhovuje mí že to není tak prvoplánové jako na Šlágru - kupte si desku, kupte si céděčko, kupte si mast na kolena, kupte si pět CD za cenu tří ...
Promiňte že, bude-li zájem, budu šooupat dál. Nebude-li, zkusím Peterku a jeho partu:

https://www.youtube.com/watch?v=2d4pSQDsauw

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

klidně si sem šoupejte co chcete, mně to nevadí, ale nemusel byste kritizovat druhé, když sem šoupnou něco co vám zrovna nevoní.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

To snad můžu...nebo už ani to ne?
Buďte klidná, já už toho mnoho nenašoupu...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

jenže primitivové to milují. Místo folkloru kýč. Místo Šulákové pop. Lidovou hudbu v Česku skoro neslyším, zato kýč furt a dokola.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Tak je potřeba propagovat starší, ideálně předlistopadové nahrávky. OĽUN, BROLN, atd. Z doby, kdy tady šly ještě peníze přednostně do folklóru a ne do "alternativních" duhovo-sluníčkových festivalů. Je to sice taky kýč, ale aspoň je to kýč řemeslně zvládnutý, bez elektrických samohrajek.
Hele: https://www.youtube.com/watch?v=3dVs8eDOoMQ
Nebo: https://www.youtube.com/watch?v=_S05x_MwnY8

On vůbec celý ten kanál stojí za to (https://www.youtube.com/user/Rusnackafajta/videos). Budu si to muset příležitostně postahovat, než to nějaké iniciativní autorskoprávní střevo nechá zavřít.

Zatím bez slepic

posvátný pták Slovanů. Je to raroh (turul), posvátný pták Maďarů. :-/

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Sám víte nejlíp co zaslouží taková svině když naroste do tak obludných rozměrů jako se podařilo eujůnii. Kdepak nějaké sbližovačky u písní a u piva a společné chrochtání a mlaskání, sebrat svých posledních pět švestek a utíkat hodně daleko na východ. Otázkou je jestli nás nepošlou, a právem, zpátky.

https://www.youtube.com/watch?v=qsEwHsRvhTc

https://www.youtube.com/watch?v=8Y4_2Qa0QQs

https://www.youtube.com/watch?v=PmGOJ6oT6gc

https://www.youtube.com/watch?v=mW_XY02Vvac

Průměrný počet slepic: 3.5 (20 hlasů)

moje nejoblíbenější video na youtube, z Metropolitní opery v New Yorku, USA :

https://www.youtube.com/watch?v=2VejTwFjwVI&t=73s

Vlastně jo Vidláku - hudba sbližuje. Ale jenom normální lidi, ne šílence.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

ne společná chlastačka Čechů, Slováků, Polák někde u hranic .... :

https://www.youtube.com/watch?v=lNApkX2NUmE

Respektive : bejvávalo ........... bohužel, bejvávalo!

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)