Paní Petra o nakupování a financích

Autor
Štítky

Jak už jsem psala, v únoru 2013 jsem poprvé vyrazila s Billem směr Jackson, Mississippi. V Čechách ještě ležel sníh, ale tady už začínalo jaro. Kvetly kamélie, na mezích vyrážely narcisy. Jak jaro postupovalo, přidávaly se bílé a červené brsleny, fialové zmarliky, rudé probouzející se lístky javorů... Prvním dojmem 

z Mississippi bylo obrovské překvapení. S Billem jsem jela do Mississippi stylem jak se píše v knize Ruth "Kamkoli půjdeš, půjdu já" (i když tam to říká snacha tchýni). Čekala jsem nudnou rovinu stylem, pole, pole, strom, řeka, pole pole... Nic nemohlo být vzdálenější mým představám. Mississippi se dá rozdělit do několika částí - Hills, Delta a Coast (Kopce, Povodí Mississippi a Pobřeží). Hills, kde bydlíme, mi připomíná Českomoravskou vrchovinu, jen s trošku nižší nadmořskou výškou a s teplomilnějšími rostlinami. Při jízdě po silnici máte pocit, že jedete na lochnessce - nahoru, dolů, nahoru, dolů... Krajina kolem je posetá především borovicovými a dubovými lesy, pastvinami. Pole s bavlnou, kukuřicí, sójou nebo buráky  představují jen zlomek krajiny. Pokud chcete vědět, kde bydlíme, najděte si na mapě stát Mississippi a hledejte průsečík úhlopříček. Je to za malou vesničkou, tak nedůležitou, že ani strejda Google vám nenabídne Street view. Ono to ani nejde - kolem našeho domu nevede ulice, jen prašná, řídce osídlená cesta. Bill říká, že ve vesnici žije tak 250 lidí včetně psů a koček. Není tu obchod s potravinami, jen 3 kostely, benzínka a střední škola. (Přítomnost střední školy uprostřed nepatrné vesničky může být pro Čecha překvapivé, ale tady studenty svážejí školními autobusy, takže škola uprostřed ničeho není problém. Navíc, je to střední škola a tak studenti nad 16 let mohou přijet i po vlastní ose. Před školou mají parkoviště velké dost. Bývala tu i vlaková zastávka a pošta, ale obě už jsou dávno zrušené a také mléčná farma - tu už připomíná jen silo. Benzínka vede běžný sortiment, ale byla jsem tam jen jednou a stáhnul se mi krk, takže tam jen občas bereme benzín. Dnes bych vás ráda vzala s sebou na nákup do nedalekého městečka.

Už vidím pány, jak otáčí oči v sloup. Než jsem si vzala Billa, učila jsem soukromě angličtinu. Maximálně 4 lidi ve skupině tak, aby si pokud možno sedli věkově a  zájmově. Dospělí představovali zhruba polovinu klientely. A za ta léta jen jeden ze studentů připustil, že nakupuje s manželkou rád. Vůbec - divím se, že obchodní domy ještě nezaložily na principu dětských koutků i koutky pro manžely. Minimálně by nebyl potřeba nad nimi dozor. Viděla bych to takhle: pár přijde do nákupního střediska, kde se rozejdou. Manželka či přítelkyně jde, kam ji srdce a peněženka táhne, druhá polovička si zajde do koutku pro manžely - něco na způsob anglického klubu gentlemanů. Vysoká křesla, časopisy o automobilismu, o sportu, o zahrádkaření, včelaření, kutilství, případně hrací stoly na šachy či mariáš. K tomu je možné si objednat kávu a něco dobrého k tomu. Za hodinku, za dvě si je manželka vyzvedne,  on jí pomůže naložit nákup do auta a společně odjedou spokojeně domů. Já vím, je to sci-fi.

Když jdete nakupovat, první co potřebujete jsou peníze. Buď imaginární na kartě nebo hotovost. Placení kartou je v Americe stejné, proto se o něm zmiňovat nebudu. Druhou možností je hotovost. Važme si českých bankovek a mincí. Americké bankovky mají všechny stejnou velikost i stejnou barvu, takže je těžší je od sebe odlišit. Nominální hodnoty, na které můžete narazit jsou 1, 5, 10, 20, 50 a 100 dolarů. (Prý existuje i dvoudolarovka, ale na tu jsem viděla jen na obrázku.) Mince mají nominální hodnotu 25 centů (quarter - čtvrťák), 10 centů (a dime), 5 centu (a nickel - niklák) a 1 cent (a penny). Zradou u mincí je, že pěticent je větší mince než deseticent, a ten má stejnou velikost jako cent. Liší se jenom barvou - deseticent je stříbrný, cent měděný. A pak je tu ještě jeden způsob placení - šeky, což je tady hodně rozšířený způsob. Vím, že v Česku existují také šeky, ale ty, pokud vím, slouží primárně ve styku s bankou. To, že by české banky přijímaly vystavené na třetí osobu, to jsem neslyšela. Šeky lze použít placení zboží a k výběru hotovosti z banky. Záleží na každém, zda šeky přijímá. Náš zubař a pedikérka dávají šekům přednost a karty ani neberou. Benzínky naopak nepřijímají šeky, ale ve Walmartu například šekem platit na pokladně lze. Mají k tomu už připravený software, který šek naskenuje a ověří. Výhodou platby šekem je možnost nemít doma hotovost, a přesto platit běžné výdaje z domu, například, když vám dovezou plyn. Přijatý šek si můžete ve své bance buď vyinkasovat nebo uložit. Abyste uložili nebo vybrali šek, nemusíte vystupovat z auta. Využijete Drive through - venkovní zařízení, kdy komunikujete s bankovní úřednicí přímo z auta. K předávání šeků a hotovosti slouží potrubní pošta.

Tak, už bychom měli peníze. Další, co potřebujete je auto a benzín nebo někoho, kdo vás na ten nákup odveze. (V našem okrese neexistuje ani autobusová, ani vlaková doprava. Dálkové autobusy staví ve městě 15 kilometrů vzdáleném. Pokud chcete cestovat vlakem, nejbližší zastávka je v Greenwoodu (asi 60 mil/100km daleko) a je jen pro dálkové spoje. (Z popsané situace je vám asi jasné, že vzájemná komunitní pomoc je životně důležitá. Jednou pomůžu já tobě, příště ty mě.) Co se týká auta, vlajkovou lodí Jihu je Chevrolet. Jezdí tu auta různých značek, jako jsou GMC, RAM, Ford, Lincoln, Chrysler, ale jižanskému venkovu jednoznačně vévodí Chevrolet. Když jsme projížděli Ameriku, dělala jsem si poznámky o značkách aut, která jsme potkávali. Dělala jsem to pro jednoho malého kluka v Čechách. Měl neuvěřitelné oko a už z dálky dokázal říct, o jaký typ auta se jedná. Tady jsem se poprvé setkala s auty značky Lexus, Mercury, Infiniti, Acura, ale to spíš ve větších městech. Co se týká benzínu - aditivem tu není derivát z řepkového oleje, ale ethanol. Za Obamy stál benzín 3,2 dolary a víc za galon, za Trumpa kolem 2 dolarů, do minulého týdne to bylo na většině benzínek v okolí 2,79 a dnes, když jsme jeli do města, už byla cena o 10 centů vyšší. (To jsem psala před týdnem. Cena benzínu od té doby poskočila nad 3 dolary za galon.) Ceny ojetin začínají někde na 2000 dolarech, ale to je pořádná šunka (lemon - citrón). Slušné ojeté auto je tak mezi 5 až 10 tisíci, s tím, že horní hranice asi neexistuje. Zajímavostí je, že občané mají právo za rok prodat 5 aut - takové to koupím levně, vyhezkám a prodám se ziskem. Ale musí to zdanit. A ještě něco. Včera, když jsme byli na nákupech, ve všech třech obchodech s technickým zbožím, kde jsme byli, měli vystavené řady kanystrů. Červené na benzín, žluté na naftu, modré na petrolej. To je novota - dřív byly kanystry v koutku, ale teď jich je plno a v pohledové úrovni zákazníka. 

Tak fajn, už máme peníze a máme se jak na nákup dostat. Na nákupy jezdíme do blízkého městečka vzdáleného nějakých deset kilometrů, které oplývá Co-op obchodem pro farmáře , jehož hlavním artiklem je krmivo pro všechna možná domácí zvířata - od psů a koček počínaje přes slepice a krůty až po prasata, krávy a koně, řetězcem Tractor Supply (Tam ale traktor neseženete, jen náhradní součástky, sekačky, kultivátory, kurníky a běžné vybavení pro farmáře. Na jaře prodávají kuřátka, kachňátka a housátka - mají u toho obvykle ceduli, že jsou to živí tvorové a aby si to lidi nekupovali jako dekoraci na Velikonoce), a pak ještě třemi řetězcovými obchody, které všechny mají v názvu dolar a všechny prodávají podobný sortiment - Dollar Tree, Dollar General a Family Dollar. Chvíli mi trvalo, než jsem se v nich zorientovala. Dollar Tree prodává všechny položky za 1 dolar plus 7% DPH. Dollar General je asi nejrychleji rostoucí řetězec. Jeho pobočky vyskakují na venskovských místech jako houby po dešti. Jejich ceny jsou vyšší, ale spoléhají na to, že člověk na venkově nechce trávit čas a benzín pro to, aby ušetřil dva, tři dolary. 

A samozřejmě nesmím vynechat Walmart a ještě jeden, lokální supermarket. Walmart mi hodně připomíná Tesco s určitými odlišnostmi. U vchodu vždycky stojí zaměstnanec, který vás zdraví (a v současnosti nabídne masku, pokud nemáte vlastní). Oproti Tescu prodává Walmart také zahrádkářský sortiment a má i lékárnu (v současnosti s nejnižšími cenami ve městě, ale i tak jsou to dardy. Škoda, že řetězec Fred's zkrachoval - ti byli podstatně levnější.), kde se můžete i nechat oočkovat proti Covidu. V zákaznickém centru Walmartu lze zaplatit účty. Bývaly doby, kdy Walmart prodával i zbraně a náboje, ale kdeže loňské sněhy jsou... Nákupní vozíky nemají zámky na mince a kupodivu to jde i bez nich. Vedle obyčejných nákupních košíků mají ještě 4 elektrická vozítka pro zákazníky se sníženou pohyblivostí. Jeden čas jsem pomáhala se starat o starou paní, která měla potíže s chůzí. Občas, aby přišla na jiné myšlenky a přišla mezi lidi jsem ji brávala s sebou na nákup a využívaly jsme právě to elektrické vozítko. Jen málokdy se stalo, že jsme během nákupu nepotkaly někoho známého. 

Na obchvatu městečka najdete ještě fastfoodové řetězce McDonald's, Wendy's, Burger King, KFC a Sonic. V Česku jsem do fastfoodů nechodila. Pokud jsem potřebovala se někde najíst, obvykle jsem si zašla do restaurace nebo bufetu, proto můžu mít zkreslený dojem, ale v Česku jsem měla pocit, že McDonald's je spíš pro hipstery a je to poměrně drahé. Tady jsou McDonald'sy běžnou a levnou formou stravování pro obyčejné lidi. Uvidíte tam instalatéry, zdravotní sestry, studenty, obchodní cestující, sraz důchodců, v neděli rodinu s dětmi (to třeba u Wendy's). Totéž platí i pro ostatní fastfoodové řetězce. Když jsme cestovali, ráda jsem si objednávala u McDonald's southwest salad, který se skládal z hlávkového salátu, rajčat, vajec natvrdo, kukuřice, vařených černých fazolí, chipsů, grilovaného kuřete a dresinku. 

Ještě jsem opominula pár dalších prodejen, ale to snad někdy jindy. Snad bych ještě zmínila prodejnu elektra zkombinovanou s opravnou aut. Ta elektra byla pro mne prvním zklamáním. Z Čech jsem byla zmlsaná, že v elektře je celá police varných konvic, další police fény, další žehličky, lednice, pračky, mrazáky, mikrovlnky, audio a video elektroniku, zkrátka, co si vzpomenete. Tady to byly travní sekačky, několik grillů, pultové mrazáky, několik typů lednice, pár mikrovlnek, a pračky - všechny s bubnem, co se otáčí podél svislé osy s šnekovitým trnem uprostřed a to bylo vše. Pod dojmem toho, že nic jiného v nabídce není, jsme takovou pračku koupili. Byly to vyhozené peníze. Pralo to mizerně a každou chvíli jsem měla sežvejkaný kus prádla. Když jsme se později nastěhovali natrvalo, jsem Billovi dala nůž na krk a v Jacksonu jsme sehnali klasickou Boschku. Sice se po roce poroučela a nebylo možné sehnat autorizovaného opraváře, ale nakonec, protože to ještě bylo v záruce, to prodejce vyřešil tím, že poslal pračku novou. Tu starou máme v garáži na náhradní díly - co kdyby, že? Co neseženeme ve městečku kupujeme buď v hlavním městě - Jacksonu, když tam máme cestu, nebo přes internet.

Na prvním obrázku vidíte tu nešťastnou pračku. Kdyby vás to někdy zaválo sem, za Atlantik, budete vědět, čemu se vyhnout. Druhá fotka zobrazuje těžké silniční stroje scrapery, jak upravují "vozovku" kolem našeho domu tím, že před sebou hrnou štěrk a současně jej udusávají. Takhle to dělají tak 3x do roka. Na třetím snímku vidíte kurník (Made in China), jak jej můžete koupit v Tractor Supply. Počítám, že v rámci globalizace lze něco podobného koupit i v Česku. Pokud uvažujete o chovu slepic, zkuste si sehnat něco od domácího výrobce. Tohle je vyrobené z velice měkkého dřeva a během 2 let se to začne rozpadat. Na čtvrtém snímku je vůz dodávající plyn domácnostem. Během topné sezóny přijíždí jednou měsíčně, přes léto si člověk musí zavolat, pokud potřebuje. Ale ještě nikdy jsme jej v létě volat nemuseli.

Pračka

Údržba silnic

Kurník

Dodávka plynu

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (98 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

... za minulého režimu, tak se tomu kavárna dodnes posmívá víc než nedostatku banánů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (44 hlasů)

Vidíte, a dnes by se ten systém dodávek plynu hodil mnohým rodinám. Zálohy, co jim napařila Innogy - když jsem to četla, jen jsem polkla. Pro spoustu rodin to může být likvidační a nemají šanci se z toho teď, před zimou dostat. Tady platíte jen za plyn, který vám načerpají, nemusíte plyn platit zálohově každý měsíc. A když máte hluboko do kapsy, můžete si vypomoct dřevem v kamnech a okamžitě si tím snížit výdaje. A silnice - pravda, náš vůz lze na parkovišti vidět už z dáli - je to to nejzaprášenější auto. Ale zase je tu klid a kolem jezdí jen místní, rybáři a pár puberťáků co prohání čtyřkolky. Vždycky je to něco za něco.

Průměrný počet slepic: 4.9 (38 hlasů)

Taky jsem zíral, když mi kamoš řekl, že jeho zaměstnanec měl zálohy 4000,- a teď mu podle spotřeby napařili 17000,-

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

TAk mi to kolega u kávy vysvětlil, on ten obchodnik posledni instance nema jistotu, ze mu pak jakmile uzavrou smlouvu s nekym jinym zapalti odebrany plyn, protože už začala topné sezóna a nemá peníze kdy si zálohama lidé "naspořili" s léta, takže chtějí 3 zálohy "jakoby dopředu".

Toto vysvětlení se mi zdá pochopitelné.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Vypadá to hrozně, ale on ten DPI se chová racionálně.
1) Lidé u BE roky vydělávali na tom, že majitel nakupoval plyn až na poslední chvíli a spoléhal na to, že je plynu nadbytek a že jej koupí levně. Roky to vycházelo. To skončilo a plynu je nedostatek a pokud nemají nasmlouváno, tak stojí fakt hodně.
2) Lidé u BE si 7 měsíců, kdy se netopilo, platili třeba tu zálohu 4.000,- Kč a měli tím naspořeno na zimu, kdy se topí. Bohužel BE krachlo né na jaře, ale zrovna ve chvíli, kdy se začíná topit (jaká náhoda) a bude se 5 měsíců topit.

Tak kolik by měli platit zálohu teď? Vychází mi tak 15.000 měsíčně a to se již těm 17.000 blíží. Nebo budou radši, když za pět měsíců budou mít dluh na vyúčtování 50.000? Naběhnou penále, soudní poplatky, exekutor a dluh vyroste na 100.000? Státe zaplať?

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

3) A je pravděpodobné, že hodně těch z BE u DPI, nakonec nebudou schopni zaplatit drahý nenasmlouvaný plyn a skončí u soudu a v exekuci. Někteří dluhy již nesplatí nikdy. Ale ten DPI odebraný a nezaplacený plyn stejně bude muset zaplatit "ze svého". Zůstanou mu jen dlužníci.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Takže jsi mi zopakoval co jsem napsal před půl hodinou, co mi řekl kolega?
Nějak nenacházím informaci navíc oproti kolegovi, takže tak trcohu nechápu co mi chceš vysvětlit?

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

Čtu od shora dolů a reagoval jsem na to stejné co Vy, a máte pravdu, reagoval jsem jako Vy. Vlastně jsem to potom tou trochu rozšířil o další aspekt - DPI musí počítat s tím, že mu z té kohorty přestupvších zůstane docela dost neplatičů, pro které teď ale musí nakoupit předražený plyn mimo nasmlouvané objemy pro své kmenové původní klienty.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Ok, ja myslel, že mi vyvstluješ něco co jsem napsal, ale chapu špatně ;)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ono to vlastně u BE bylo takové spoření naopak. Roky vydělávali třeba tisícovku měsíčně a teď během jedné zimy vše vrátí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

v práci mi ukázal přeposlanou MMS od přítelkyně (nežijí spolu, začátek vztahu, ona samoživitelka), kdy zakryl citlivé údaje prstem - nová částka za zálohy 25000,-

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

doplnění - ta MMS ofocená faktura. Tak ne jen, jedna paní povídala...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mě to řekl kamoš, kterými věřím, tebe neznám, takže nezlob se, ale od tebe je to pro mě "jedna bába povídala", ale od kamoše "je to pravda" ;)
Takže ano, od tebe je tato informace i když píšeš opak, jenom ve stylu "z doslechu" ;)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

ANO, už je líp

Průměrný počet slepic: 1.8 (12 hlasů)

tak. S Eurosvazem spadla bída na zem. Nebo jak se to říká.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Kde píšu OPAK ? Ale jo, beru. Chápu, že pro vás je to informace nulové hodnoty, mohl jsem si to celé vymyslet. Já to beru tak, že jsem to viděl na vlastní oči. Faktem, je, že jsem fakturu nijak nestudoval, tedy jaké jsou tam podmínky. Jestli to je na tři měsíce či jak. Spíše jsem to bral jako povzdech, kdy po ženské chtějí HNED 25000,- ber, kde ber.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stale nechápu, mam informaci, ktere verim a vy mi pisete, ze vam nekdo ukazal fotku, tak teto informaci co verim musim verit? Ano v situaci, kdy verim informaci mi dokazovat, ze ji mam verit, tak je to pro fakt nulova hodnota...

A nepsal jsem, ze faktura je na 3 mesice, jak pisete, ale psal jsem, ze dali tak vysoke zalohy, ze potrebuji mit nejake penize za spotrebu, protoze si najdou nekoho jineho a nemusi mit penize na to zaplatit skuztecny odber ;) Coz je vic nez maly rozdil v informaci....

Tak, chtejí hned, protože nebudou tratit protoze predtim lidi utekli k bohemce, protoze usetri a ted maji na ukor svych zakazniku datvat slevy, aby ti co vsadili pouze na cenu se meli stejne dobre, jako ti co vsadili misto ceny na stabilitu?
Fakt me chces napsat, ze tito lidi jsou chudacci? Vzdyt v reklamach bylo "jedni cenu" a druzí "stabilitu", proste si vybrali a vsadili spatne, ano melo by se jim pomoci, ALE nezlobse, nemelo by se to za ne platit...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Snad byste nevěřil víc tomu, co jste viděl, než tomu, co vám říkám?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Řeporyjcem, pajdáčkem, satanem a dalšími výtečníky?????

Zatím bez slepic

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nepochopil jsem,jestli se jedná o zálohu na měsíc, tři měsíce - nebo na jiné období.
A nepostřehl jsem ani údaj, jak vysokou zálohu na STEJNĚ DLOUHÉ období platila u dosavadního dodavatele (BE).
--------------

Tak či onak - pro mnoho z těch důchodců, kterým už nyní zbývá po zaplacení nájmu a energi kolem dvou tisíc na )prudce zdražující jídlo a doplatky na nezbytné léky dohromady, se jedná prakticky o rozsudek smrti.

Není nejmenší naděje, že by v nastávající situaci stihly úřady VČAS vyřešit statisíce kompenzačních sociálních příspěvků a je malá naděje, že by se o to nastupující pravicová vláda reálně i jen pokusila.

Exekuční a pohřební průmysl jsou nejperspektivnější odvětví následující éry.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Psal jsem to zde v pátek- staříčci, plyn z 1500 u BE na 8600 u innogy. Podle jakési spotřeby která vůbec neodpovídala vyúčtování.
Někdo tady ty ceny zdůvodňoval tím, že nemají rezervy pro nečekané zákazníky... Ten samý den odeslaná poptávka k innogy... nabídka 4100 na 3 roky a najednou podle úplně jiné spotřeby, než byla na trestním výměru DPI.
Ale podle ERÚ je vše úplně v pořádku a hlavně nemají s přepisem na nové prodejce spěchat, aby je nezahltili.
Mimochodem, aby lidi byli ještě víz zmatení, tak spoustě z nich došly minulý týden dopisy s novou nabídkou od BE jejich sesterek...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Vrabčák (neověřeno)

Trvalý odkaz

A není rozdíl "innogy zákazník=kapacity co nakoupili pro své zákazníky=budes jejich zákazník 3 roky" vs "cena na trhu aktuální=drahá=neví jak dlouho, s tebe bude vejvar, takže proč by ti dávali něco zdarma, když to prodají dráž svým"?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jenom přihodím, dělám při práci i osvč a mám dva druhy cen, pro stálé zákazníky vs náhodné, řekni mi jediný důvod, proč bych měl dávat stejně draze stálému zákazníkovi cenu práce vs nahodilé práci na 4 hodiny?
Toho prvního nechci ztratit, u toho druhého mi je jedno co s ním bude...

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Tak tomu říkám fajn obchodní model.
Já tu funguju 1 cena a stálý zákazník sleva 10, 20, 30%.

Nicméně, co jsem nezdůraznil, záloha 8600/měs. bylo za vylhanou spotřebu 2x vyšší, než byla skutečná a ta nabídková byla už podle skutečné.
Paradoxně, kdyby byly zálohy DPI podle skutečné spotřeby, tak by byly dokonce o 400 nižší, než cena z nabídky pro stálého zákazníka.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Víte co by zajímalo mě? Celé jaro a léto jsem poctivě platil zálohy u Bohemky. Samozřejmě tam mám před zimou řádně předplaceno. Jestlipak ty prachy dostanu zpátky? Nebo už hoši zkrachovali a mně zbudou jen oči pro pláč? A já jsem na tom ještě dobře. Co ti důchodci co poctivě platili zálohy, teď platí 3x tolik a přeplatek od Bohemky už třeba nikdy neuvidí? V takovém případě je také na místě exekutor? 

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

... ale o majiteli se ve stejný den, kdy Bohemka krachla, v novinách objevila zpráva, že je co?, pětatřicátý, nebo dokonce pětadvacátý nejbohatší Čech. Opravdu si nemyslím, že by šlo o něco víc jak tunel. Tohle bude další Bakala. Podle mě už krom očí pro pláč případně nějaké kompenzace ze strany státu nic dalšího neuvidíte.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Miliardář v ČR v exekuci :)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Od BE dostanou ho...
DPI je obere o zbytek.
No, jestli nemají děti/vnoučata, co jim pomůžou, nebo jestli jsou moc hrdí, tak potěš koště :(

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Znovu, dostalo se ti odpovědi a ty neodpovídaáš a komentuješ pouze svoji teorii "vylhana spotřeba"...

Takže znovu Vrabčák, stálý zákazník=má smlouvu s dodavatelem=dostane s nakoupeného plynu; zákazník poslední instance=vnucený ze zákona=dostane cenu jaká je na krátkodobým trhu a bude v tom cena bez spoření ;)

Ty nějak furt opakuješ "lživáý spoteřba", ale jaksi on ten výpočet podle ní může být jiný, protože je rozdíl, že nejsi poslední instance a jsi ;)

A cena pro stálé jiná jak pro nahodilé, ty říkáš "zajímavý model" a pak mě řekneš, že děláš to samý jenom pod jiným názvem a místo dvojí ceny máš jich ještě víc? To si děláš srandu nebo fakt myslíš, že tvoje 4 ceny nejsou vlastně variace na to co mám já,a le něco úúúplně jinýho, to byl vtip, že to je něco jinýho ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Když někomu dám (dle mého názoru) nedostatek faktů a on mi odpoví, tak když si fakta doplním, mu je předám taky.
S tvým názorem nesouhlasím, protože kdyby tam nebylo napsáno: Dle vaší spotřeby od 19.9.2020 do 20.9.2021 která je 15MWh a ve skutečnosti je 7,5MWh je to co? Jiný vzorec?
A Když potom v návrhu smlouvy pro zákazníka je těch skutečných 7,5MWh, tak je to co?

pozn.: Já se tvému obchodnímu systému nevysmívám. Prostě mi to takhle vtloukali do hlavy- "cena je jedna, máš marži a z té ty dáváš slevu".

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Takže, teď konkrétně, jsi dodal novou informaci a tedy přímo hodnoty, ale jaksi zase jsi nedoplnil KDO DODAL OBCHODNÍKU tyto data? Ty automaticky jedeš "on si je vymyslel", ale takto obchodníci nefungují, ti komunikují s distributorem co jim předává informace o spotřebě jejich zákazníků a když je nemá, dělá se to výpočtem, který je schválen ERU, nebo mu dodá zákazník faktury ;)

Takže přepokládám narychlo, že to jelo prostě jako dosud, kdy dodavatel poslední instance odhadoval spotřebu výpočtem, nastavil ceny podle autuálních cen na trhu ne ze svých dlouhodobých co má pro své smluvnípartnery.
Pak zákazník začal řešit, že musí do 6 měsíců mít nového obchodníka, jinak by se s něho stal černý odběratel, vzal fakturu za minulý rok, kde kromě záloh je i skutečná spotřeba a s tím šel za obchodník,, který pak měl skutečnou cenu a navíc mu dal cenu menší než trhovou aktuální, tedy cenu co má pro své obchodní partnery a z toho mu vypočítal zálohy ;)
Takže žádná jaderná věda ;)

A co se týká "mého jiného modelu", takže mi chceš říci, že dávám slevu stálému na úkor nákladů, že jdu do mínusu a nejedu "z marže=zisku" :D
Není pravda, že ty jsi si natvrdo určil 3 sazby procentama, já hodil jednu od oka, tedy je to úplně stejný model, ale u mě procento určeno odhadem, ale u tebe 3 sazby a určeny, aby vypadali hezky na papíře "10,20,30"?

Takže ty fakt chceš tvrdit, že mám jiný model než ty? Že 3 sazby procetní vs jedna, dělá s tvého modelu úplně jiný? Nebo jsi si fakt myslel, že dám slevu a jdu do mínusu v nákladech?

Zatím bez slepic

Jenom dodám, i další pravděpodobnou verzi:
Že spotřebu odhadovanou musíš počítat i podle ročního období, kdy na faktuře máš hodnotu za celý rok, maloodběr nemá průběhové, takže roční odečet/12, ale obchodník poslední instance vypočítává zimní období/6...
Pak když přijdeš k obchodníku, se kterým dáš dlouhodobou smlouvu na 3 roky, zase bude výpočet podle celý rok/12.

A to jsou jenom dva příklady co mě napadají podle praxe co mám za sebou, jak přistupovat k výpočtům spotřeby a fakt obchodník neokrádá, jenom odběratel nemá praktické znalosti a nebvere v potaz věci co by měl, ale neche, protože pak platí hodně a to nechce...

Zatím bez slepic

nebo 17000 doplatek za uplynulý rok?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

... něco proti článku. Jen jsem chtěl poukázat na dvojí metr těch, kteří se u nás považují za něco víc. A věc, která by posloužila jako další záminka z dehonestaci minulého režimu, by titíž lidé zcela přehlédli u USA, nebo by to dokonce ještě vychvalovali jako vychytávku. Vtipné je, že když už prakticky dvaatřicet let může tahle "lepší sorta" lidí ukazovat, jak to všechno oni umí lépe, tak nebyli sami schopni vybudovat ve své režii v podstatě nic. Jen využívají toho, co už vybudovali jiní, často do totálního zchátrání, viz třeba mosty. A asi bych tohle vůbec nepsal, kdyby nebylo krátce po volbách a tihle ve skutečnosti neumětelové a netáhla s generálským komplexem zas neměli téhle zemi vládnout.

Průměrný počet slepic: 5 (31 hlas)

A nelze si nevšimnout, že to, co se současné garnitury v těch 32 letech snažily "rekonstruovat-revitalizovat" dopadlo zpravidla tak katastrofálně ojebané materiálově a odfláknuté řemeslně, že se to musí za dva-tři roky udělat znovu a ještě za větší peníze.
Vidíme to třeba na silnicích, ale i na stavbách. Tyhle garnitury nepostavily nic ani vzdáleně podobného tomu, co naprosto běžně a s rutinou stavěli komunisti. Postaví-li se dneska někde nový most, je to zpravidla velká sláva. Nový se staví z větší části ne proto, že by ten původní socialistický nešel opravit, ale aby měla stavební firma kšeft. Nové mosty už po pár letech mají praskliny, někde něco opadává či odpadává a rozhodně to nevydrží třeba padesát let, jako ten předchozí.
Míval jsem kdysi takový blbý pocit, že díky technickému i technologickému pokroku a moderním materiálům prostě MUSÍ ta nová věc být ve všem lepší, než ta stará z před padesáti let. Nemusí a zpravidla také není. Čím novější, tím horší. Funkčně, na údržbu i životností.
Vezměte si třeba nátěrové hmoty. Kvůli posrané ekologii a všelijakým zákazům-příkazům-nařízením se už nesmí používat spousta chemikálií, které u dlouhoživotnostních nátěrů prostě byly nutné - příkladem je třeba zinkochromátová základovka či chlorkaučuková barva.
Bolševický Izokryt, nebo i Luxol v tom původním složení, to vydrželo léta, o venkovních fermežovkách i syntetikách ani nemluvě.
Ty dnešní, různě eko-vodou ředitelné srajdy jsou k ničemu, dva roky a je po nich. Zakázali toluen do lepidel - a po lepidlech je hovno.
A tak je to i v jiných oborech se vším "moderním".

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ony ty mosty jsou dimenzován yna nějakou zátěž, když máš na mostě značku "25t", a vidíš, že tam jezdí aby nemuseli po dálnici delší trasou náklaďáky co jsou přetížený, co to udělá se životností, mostu, který nepřetežovaný má 100let?¨
Navíc, bylo na některých mostech zakázáno solit, protože technologie mostu, aleto se někdy v čase po 89 změnilo, a začalo solit a hodně, co to udělá s kovem a betonem, který nepočítal se solí?

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Rozdíl je v tom, že ti předchozí komunisti ty mosty stavěli s dobrou vůlí, na sto let životnosti a brutálně je předimenzovali.
Na mostě sice byla značka 25t, co tam musela být kvůli únosnosti silnice i terénu pod mostem. Ale když po něm občas přejela 50-70t souprava, stalo se houby, nic se nepoškodilo, ani o tom ten most nevěděl.
Mohu posloužit příkladem ze své praxe - úplně se stejnou filosofií konstruovali i vyráběli rožnováci, po celou tu éru výroby polovodičů až do r.1993, jimi navržené výkonové tranzistory. Jak je dlouhodobou praxí vyzkoušeno, tak běžně a dlouhodobě snášejí klidně dvojnásobek hraniční (!!) hodnoty z katalogu. Protože prvořadým kritériem byla maximální spolehlivost už ve standardním provedení, natož tak průmyslovém či armádním. Tímpádem se nešetřilo na nepravých místech a proto ten solidní fatrc křemíku a kus mědi v základně, přežívá dodnes - spousty tesláckých zařízení s nimi, funguje úplně běžně a s plnými výkony - třeba nezničitelný KD503 z roku náběhu 1973. Skoro půlstoletí.
Jenže dnes, ti současní komunisti, ten most nařídí naprojektovat a postavit opravdu na těch 25t, s malou rezervou třeba 25%.
Projede-li po něm třeba 50t souprava, o které starý ani nevěděl, zpravidla se něco nevratně poškodí a musí se "opravovat".
Už při návrzích se dneska postupuje s maximální úsporností, nejde o nic menšího, nežli vejvary. Je třeba tam samozřejmě potřeba, nechat "okna" pro dostatečné marže (čti zlodějnu) všech zúčastněných na stavbě. A i když se dneska už nekrade nedostatkový cement, armovací i profilové železo, tak stejně se brutálně šetří na použitých materiálech. Jsou i případy, kdy jejich výrobce (čínské traverzy) prostě nepíše pravdu o jejich skutečných vlastnostech - jak to ostatně mají ve zvyku dělat už dlouhá léta.
I tohle falšování vlastností, lhaní, falešné certifikáty ze zkušeben, falešná prohlášení o EMC kompatibilitě, shodě a elektrické bezpečnosti, to všechno, na čele s rafinovaným ojebáváním, tohle všechno jsme ty rejžáky v průběhu 30 let naučili my sami.
Bílí hetero Evropani a Amíci, namyšlení, nenažraní, líní jako vši, vychcaní a ve své nekonečné tuposti myslící, že ten rejžák bude makat skoro zadarmo navěky a ještě nám bude děkovat za přidělenou práci.
Už jsem o něm psal. Maxu Grundigovi, Willi Studerovi (Revox, Studer) a bratřím Steidingerům (Dual) se rozsvítilo jako jedněm z prvních. Protože ti všichni si ještě dobře pamatovali, kterak Japonci, též asiati, ale mnohem slušnější -elegantně a s úklonou do půl pasu- vyjebali s Amerikou, málem jim položili polovodičový a slaboproudý průmysl a v 70.letech položili půlku automotive, na který byla Amerika tak hrdá.
"Zasraný Japonci", prohlásil tehdy už šedivý kmet Max Grundig na jednom z krizových zasedání správní rady.
Velmi dobře si pamatuju první rejžákovy kroky, když v půli 80.let začal zaplavovat západní i východní trhy ultralevným vercajkem a jeho sadami. Stálo to venkoncem za hovno, ale třeba kombinačky "s diamantem" byly tak strašně levný, že i socialistický Narex, by za ty prachy nevyrobil ani návleky na rukojeti těch našich..
Krok směrem do prdele, učiněný vlastní hloupostí, ten holt nezastavíš..

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já bych chtěl jenom zareagovat na tu lež, že výkonové tranzistory Tesla dlouhodobě zvládnout dlouhodobě dvojnásobek deklarovaného výkonu. Nezvládnou ani omylem.

Fyzikální zákony platí pro komunisty stejně jako pro 21. století. V minulosti stejně jako nyní. Limity většiny tranzistorů jsou v teplotní vodivosti pouzder, a tam je většinou slabé místo. Když se podíváte v katalogu do teplotní vodivosti polovodičového přechodu na pouzdro, a dále pouzdra na chladič - tak zlaté voči, které viděli dvojnásobek deklarovaných parametrů tranzistorů Tesla.

Dnes snadno pořídím tranzistory mnohem odolnější.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

A jsme u vzdělávání. Měli jsme učitele na ekonomiku, který nám tvrdil, že pokud budeme navrhovat nádrž na zachycení kalů, máme brát v potaz pouze padesátiletou vodu. A že dluhy jsou dobrá věc. Že díky inflaci na tom člověk vydělá. No, tak jsme mu to na zkoušce odříkali a mysleli si svoje. Ale možná učení takovýchhle týpků někde zapustilo kořeny - nechávat si minimální rezervu.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

"položili oni"? Jako, že přesun výroby, který se začal realizovat v první fázy ne přesunem továren, ale nákupem u nich místi v USA, je jejich vina, teda japonců a korejců?
Jinak řečeno, když náš podnikatel přesune výrobu do asie, takje to čínská chsoponost obchodovat co s náma vyjabala?

A cenotvorba, když v EU musíš započítat do nákladů x dalších věcí, tak to není o tom, že nejsi schopen vyrobit za stejné peníze, ale rozdíl, že ty musíš započítat vícenáklady a tím nemyslím jenom, auta pro celou rodinu, ale třebas, povolenky na emise apod.

Ono se tvrdí, že za první republiky to bylo "jiné jak za komančů" onen zahraniční obchod, ale i tehdy se dávali koncese na dovezené suroviny, a jelo se podobně jako za komančů "má dáti/dal", jenom dneska se po vzoru západu zavedlo, že stát nemusí řešit základní sebezabezpečení, neříkám, že všechno, měl by zajistit základní suroviny na jídlo "aby nebyl hladomor", ale nemá řešit, zda bude 100druhů sýra.

V obchodě vždy platilo, když přijde němec do USA něco prodávat, tak v předklonu a anglicky, že nepoznáš cizí přízvuk, ale naopak, když amík chce něco prodat němci, tak zase amík v předklonu a čisotu němčinou ;)
A toto platilo mezi lety 1918-1989 i u nás, že když jsme prodávali, přijeli jsme v předklonu, ale když přijeli k nám prodat, tak přijížděli v předklonu i amíci, což se dne neděje a nějak si toto odvikli a pak se diví jako ty, že čínaň se nepředklání, nemá proč, ten kdo prosí, ten se předklání ;)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

jestli si nemám koupit nový přístroj. "Paninko, dokud půjde opravovat neměňte". Tak teď jen aby měli dost náhradních dílů... njn

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Jen tak dál, informace od insidera s našimi kořeny je jedinečná.
Dvoudolarovku jsem dostal od kamaráda, pro kterého jsem udělal nějakou důležitou práci. Nic jsem nechtěl, ale on, musím ti zaplatit v dolarech a určitě neodmítneš. Jasně, dvoudolarovku jsem neodmítnul, dnes je již památkou na kamaráda, který odešel. K dvoudolarovce napsal i pěkné povídání a tak je to rodinná relikvie.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

To máte raritu. A vzpomínku, kterou za peníze nekoupíte. :)

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

pocit, že dvoudolarovku jsem normálně v krámě dostal. Ale je fakt, že jen jednou.

Vy, jako učitelka angličtiny, už jste přivykla k "Southern Drowl" ? Mluvíte anglicky jinak, než jste se přestěhovala na Deep South ?
Díky za odpověď

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, jižanský přízvuk byl velký šok. Měla jsem pocit, že anglicky vůbec neumím a že bych měla vrátit školné svým bývalým studentům. A ano, mám slovanský akcent. Jednou jsem chtěla slečně pochválit šaty a povídám: "Nice dress." a ona odpověděla: "Where are you from?"

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Dnes na mě vykoukla reklama - prodej bankovek a mincí. Dvojdolarovka se dnes prodává za 13.99 dolaru.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zajímavé, těším se co se ještě všechno od Vás dozvíme :). Dcera pracovala 3 měsíce v Kanadě a 4 měsíce ve vinařství v USA, poblíž Seattlu, v době kdy cestovala po USA a Mexiku. Ale proč to píši, strašně jí rozčilovalo, že dostávala výplatu v šecích se kterými musela do banky. Nemohla pochopit proč jí zaměstnavatel nepošle peníze rovnou na účet, stejné to bylo v Kanadě jako v USA. Také jí dost naštvalo, že když si zakládala účet v bance, automaticky jí vnutili kreditku, prostě si jí musela vzít i když jí nechtěla. Podle ní jsou v bankovních službách co se týká převodu financí 100 let za opicemi ;).

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Výplatu ve formě šeku dostávají spíš ti, kteří dělají "podřadné" práce, těm "lepším" už to na účet chodí. Finta je v tom, že když si chudák chce za výplatu něco koupit, tak ten šek musí nejprve proměnit za hotové. Pokud nemáte bankovní účet (což pro chudého člověka nebývá snadné), tak musíte do směnárny či do banky, kde to ovšem není zadarmo, pár procent si z toho strhnou, zatímco ti, kdo dostávají plat na účet, ho samozřejmě dostávají celý. Takže výplata formou šeku je jen další ukázkou toho, jak si systém nejvíce smlsne na těch, kteří už tak mají nejméně.
Děkují paní Petře za pěkný popis života na americkém venkově. Prožil jsem za oceánem devadesátky, její psaní je pro mě občas příjemná nostalgie, občas se zájmem registruji, jak se život na farmě liší od života ve velkém městě.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

I v 21. stolení Amerika používá šeky. Ale proč?
Karolina Scharfen
Zveřejněno 9. 11. 2020
.......Vypozorovali jsme, že velká část amerických firem trvá na vypisování šeků i kvůli svým zajetým postupům a nastavenému účetnictví. Šeky jsou nejoblíbenější formou vyplácení mezd zaměstnancům. Výjimkou ale nejsou ani šeky za služby dodavatelům.....

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Někdo zde dal odkaz na američanku, který to vysvětlila např. "malé banky", nepřijímají převody, pouez hotovost nebo šeky, takže nemáš na výběr.
Zase u nás se používají kolky, co a v USA dle ní bylo naposledy za občanské války :D

Holt, někde lezeme po stromech my, jinde oni ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)