Vánoce nejen v Mississippi

Autor
Štítky

Jak se překulí Díkuvzdání, v obchodech se rozjedou předvánoční slevy. V supermarketech a v rádiu zpívá Bing Crosby o tom, jak sní o Vánocích bílých, zatímco Frank Sinatra slibuje, že bude na Vánoce doma (byť jen ve snách). "Všude venku blinkají slaté čárofčičky", jak by se vyjádřil pan Kaplan z knížky Leo Rostena a není snad dne abyste ve schránce nenašli dopis se žádostí o příspěvek na tu či onu charitu. Žádosti jsou rok od roku sofistikovanější - obsahují dárky jako je kalendář, pracovní rukavice nebo podložky pod sklenice a vy musíte mít každým rokem silnější žaludek na to, abyste většinu, když už ne všechny ty úpěnlivé prosby hodili do koše. Rodiny vytáhnou uložené vánoční dekorace pro interiér i exteriér - vkusnější i ty méně vkusné - betlémem počínaje, drátěnými soby se světýlky pokračuje a nafukovacím Santou konče. Zatímco v Česku se vánoční stromeček strojí až v předvečer Štědrého dne nebo na Štědrý den ráno, v Americe je tradicí strojit umělý stromek už po Díkuvzdání. A minimálně v jedné rodině jej ani vytahovat nemusí, protože jej mají doma nastrojený celoročně. Pán domu to komentuje slovy, že jsou jedinou rodinou, která musí z vánočních ozdob otírat prach. V městech se pořádají vánoční průvody, kterými se prezentují různé spolky, organizace a komunity především formou alegorických vozů, případně pochodujících kapel. Jsem z této tradice trochu na rozpacích, když letos na voze baptistické církve seděl Mickey Mouse a jiný vůz byl evidentně vyzdoben dekoracemi vhodnými pro Halloween, včetně kostlivce. Co se mi líbilo byla pochodující školní dechová kapela stávající z nějakých 50 studentíků, hrajících vánoční píseň Angels We Have Heard on High. Další věcí, co mě napadá při zmínce o vánočních průvodech je vzpomínka na rodiny ve Wisconsinu, které přišly o své děti, když je ve vánočním průvodu srazil SUVčkem ten magor. 

Ve většině církví se už od podzimu nacvičují vánoční programy. Minulou neděli v našem sboru proběhlo vánoční pásmo složené biblických textů proložených vánočními písněmi, interpretovanými jak dětmi, tak i dospělými. Zvláštností toho programu byl doprovod ruční zvonkohrou, kdy každý hráč na zvonky ovládá jen několik tónů a výsledná hudba je kooperací všech hráčů. Přiložený odkaz není z našeho sboru - tak dokonalí zatím nejsou.  https://www.youtube.com/watch?v=djOA-G-5MrY Další tradicí, která se tu udržuje je carolling - zpívání koled. Včera večer zastavil u našeho domu miniautobus s dětmi sboru (plus dospělácký doprovod), aby nám zazpívali písně jako je Joy to the World. Byl to pro Billa a mě zlatý hřeb včerejšího večera. Ještě teď se usmívám, když si vzpomenu na ty malé prcky s jakým nadšením zpívali.

Často vzpomínám na Vánoce dob již dávno minulých, kdy jsme se jako velká rodina sešli u babičky. Vůně smažených řízků prolínající se s tlumeným povídáním dospělých a s chaosem způsobeným honícími se bratranci, všichni napjatě čekající, až se z obývacího pokoje ozve zvonek. Pomalu se otvírající dveře do pokoje, na jehož konci svítil ve tmě rozsvícený stromek. Už si nevzpomínám na dárky pod stromečkem, ale vzpomínám na dědu, sedícím v hlubokém ušáku, předčítajícím 2. kapitolu z Lukášova evangelia hlasem Františka Smolíka i na jeho modlitbu za ty, jejichž Vánoce jsou poznamenány smutkem či bídou. Vzpomínám na babičku, jak nás doprovázela na klavír, když jsme zpívali Narodil se Kristus Pán i Čas radosti, veselosti.

Ty časy jsou pryč. Člověku je jasné, že teď je na něm, aby zajistil oslavu Vánoc pro další generaci. A stejně ho pokaždé dostane nějaký detail - vůně, melodie, věta - které jej vrátí zpátky tam do dětství.

Co bych přála sobě i Vám k nadcházejícím Vánocům? Dvě věci: abychom se všichni sešli se svými milovanými u štědrovečerního stolu a, pan Vidlák promine, aby se z pana Vidláka, apoštola apokalypsy stal Vidlák - prorok Jonáš, jehož proroctví lidé vzali vážně a učinili úspěšné kroky k odvrácení prorokované apokalypsy. 

Na dnešním snímku vidíte škálu vánočních dekorací, jak jsem je nafotila v městečku. Dlouho jsem dumala, jakou píseň vybrat k vánočnímu tématu. Nakonec to vyhrál gospel v podání Kenny Rogerse (jehož písničky česky nazpívali zpěváci Pavel Bobek a Petr Spálený) a skupiny Home Free. Škoda, že tenhle gospel nepřevzal do svého repertoáru Spirituál kvintet blahé paměti. https://www.youtube.com/watch?v=o4qNaAlZ1xc

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (73 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

na ně se dá napasovat všechno, i poděkování… v dnešní situaci.

Že mohu jíst datle, fíky
díky Andy, díky díky!
Že mohu jíst révu v lednu!
Po volbách už jenom blednu.
U moci je holota.
Fialova drahota
v opasku mi dírky razí
v obýváku stěna mrazí
autobusák ruší spoje
děda se ptá: co je? co je?
Ukradli mi moji mísu
asi pojím plody tisu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (50 hlasů)

Schodek státního rozpočtu za rok 2021 bude zřejmě kolem 400 miliard korun.
Alena Schillerová #38132 novinky.cz
Alena Schillerová
Vstoupím do historie jako ministr financí s největšími schodky, ale umím s tím žít.

Průměrný počet slepic: 1.9 (31 hlas)

musíme platit desátky ve formě chcanků od Ficeru. Protektor je protektor a daň z práva na život se platit musí. To se už vědělo, když točili trilogii o Fantomasovi.
Fico si otevřel klapačku a hned šel do báně - pardon - podávat soudruhům orgánům vysvětlení.

Průměrný počet slepic: 4.6 (36 hlasů)

chci se tady někoho zasvěcenějšího optat:
už je zveřejněnej nějakej mezisoučet k datu konce Babiše za byť jednu jedninou z těch nekonečných položek za covid? Být Fialou, neotálel bych! Vlastně kecám, byl by sám proti sobě, neb to je excelentní černá díra i pro něj a jeho boys. předpokládám, že NKÚ je asi dávno mimo hru.

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)

... taky jsem to četl, Anonyme, a říkal jsem si, že mě to furt překvapuje! Další z tý nekonečný řady před náma defilujících jájíků, kterej tím jejím: „:“ ...já s tím umím žít...“ jasně dokazuje, že vůbec netuší, která bije, že nejde o ní, ale jen o ty, co s tím žít moc neuměj, vlastně jen přežívaj, nebo přežívat z tý sekery záhy budou.

Něco v mleděmodrým jsem zrovna četl od dalšího tutovýho jájíka Klause s tou jeho ..."Lipavským narušenou křehkou rovnováhou ..."(nechce se mi tu přesnou citaci hledat). Jakoby tady těch 30 let nějaká byla ... tedy zase, jak pro koho!

Průměrný počet slepic: 3.1 (14 hlasů)

Ládíku jen upřesnění, ty plody na chuť nic moc, ale z celého stromu jediné , potvory, nejsou jedovaté. Ale rým je dobrý : -)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Dužina plodů tisu jedovatá není, ale semínka ano.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

švihnout tiramisu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Bohužel postrádám ten avizovaný snímek ... ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Kat (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte pravdu. Jsem já to sklerotik. Zkusím to ještě panu Vidlákovi doposlat, třeba to tam dokáže přidat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paní Petro , jednak přijměte poděkování za články na kydech, jednak ten obrázek si tam dá každý svůj takže se nic nestalo. Hezké svátky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

paní Petře o to víc do dálky.
Dívali jsme se včera na Bohdalové polední rádcovský pořad, bylo tam i pěkné její povídání s Jiřím Strachem (mám ho rád jako herce, režiséra i člověka). Na její otázku o jeho nejlepším vánočním dárku řekl že to bylo nedávno, v 2019, kdy jeho pohádka Anděl páně II měla sledovanost 3,5 milionu. Neuvěřitelné pro malé Česko, ale chápu, já jí byl taky nadšený, i jedničkou. Viděli jsme s vnučkou dvakrát v kině když se ještě dalo chodit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Veselé vánoce a Štástný nový rok.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Ted je aktualni neuspesny (protoze dokonce i jinak "zlutackym" Papezem tvrde odmitnuty) pokus eurokomisarky zrusit Vanoce v lidske reci, jako neco nekorektniho. Cast tech co delaji takove veci jsou proste hlupaci - ale kazdy hlupak na miste kde muze rozhodovat, je nesmirne nebezpecny. Anebo zli a chytri lide, kteri moc dobre vedi ze zlikvidovat tradice je prvnim krokem k vyprazdneni duchovniho prostoru a jeho zaplneni novym obsahem. Takove pokusy pamatujeme i u nas, nejen co se tyce nahrady Jeziska Dedou mrazem, ale i v jinych oblastech, treba zacatkem 50. let po vzoru SSSR pokus o zruseni doktoratu mediciny - vznikl (ne)titul "promovany lekar". Neuspelo to, odpor byl tak velky, ze se to v tichosti zrusilo. Mejme na pameti ze tradice, i ty vanocni, nejsou jen nejake zbytne ci smesne ritualy. Kdyby tim byli, jsme roboti a ne lide. Takove roboty chce mit jen totalita. Aktualne ta "progresivni", neomarxisticka, ti dnesni samozvani majitele pravdy. Ubranime se ?

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

Promovaného lékaře si "užila" moje maminka. Prý tehdy studenti pokřikovali: "Ukažte nám Kahudu, ať mu dáme na hubu."
Pokusy nahradit Ježíška Dědou Mrázem - tomu jsme odolali, ale Santovi jaksi odolat neumíme. Figurky Santy na nás koukají z reklam, z dekorací v obchodech, z amerických vánočních filmů...

Průměrný počet slepic: 4.5 (25 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

ano, Petro, potvrzuju, od tý doby se traduje zavádění jednotek, mající základ právě v jednotce: jeden kahuda. Obávám se však, že to nebude UŽ stačit, třeba taková Langšádlová s Lipavským brzy ohrozí i dosud platnou a všemi ještě furt uznávanou soustavu jednotek SI, když ještě se slzou v oku vzpomeneme na jednotky, jako: Laudát, Baudyš, Stehlíková, Tomisová atd....ale počítám, že až to rozjede Černochová s tou svojí vizí ohledně US-základy u nás, pak i ona přepíše jednotku jeden Vondra.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

kromě jiného se zabýval výzkumem proutkařství. Takže např. Geoindustria služby proutkařů využívala docela často. Spočívalo to v tom, že si jej vyzvedli měřiči z geologicko měřičské služby a v místě, kde se dělala sanace sesuvu svahu měl určit, kde a jak se nachází spodní prameny, tedy cosi jako počátek, kde byl v hloubce terénu pramen již patrný a dále místo ,kde se jevil nejúčinněji a k tomu hloubku (na jím označeném počátku i konci a k tomu počet m^3/s. Měřiči na ta místa jím označená zatloukli kolíky a tato pak měřiči zaměřili a na tom místě pak "vrtáci" provedli příslušné vrty, vertikální a na zákkladě proutkařem stanovených hodnot odvodňovací horisontální. A jelikož to fungovalo, tak asi to pavěda nebyla. Takže jedná se spíše o obyčejnou pomluvu hlupáků, neschopných cokoliv ověřit v terénu. Takže jednotka blbosti = každý kdo to nezkusil. Potom by také musila být pavěda plecebo efekt, kdy pacient který obdržel napodobeninu léku a zaznamená podobný účinek, jako jiný pacient, který obdržel skutečný lék.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

In reply to by Geoindustria (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když ta virgule se cukala podle toho co ten proutkař viděl kolem sebe - zúročené zkušenosti a vědomosti - tak to většinou vyšlo.

Průměrný počet slepic: 2 (13 hlasů)

Před nějakými lety jsme nechávali na pozemku dělat vrtanou studnu od studnařské firmy, nejdřív přijel chlapík s proutkem, chodil po pozemku, zatloukal kolíky. Pak s námi chodil od kolíku ke kolíku a říkal, kde v jaké hloubce je pramen. (bylo to na svahu pod kopcem) Vybrali jsme místo, kde tvrdil, že se kříží dva prameny, vrtáci vyvrtali, prameny se skutečně kříží, i v tom úzkém vrtu je pořád voda, i ve velmi suchých rocích. Můžu točit a točit, vana, pračka, zalévat. Ve vrtu jsou sondy, které při poklesu vody vypnou čerpadlo, aby se nezavzdušnilo, co pamatuju, stalo se mi párkrát, když jsem hadicí hodně zaléval. Nedovedu si představit, že by se prošel po pozemku a podle terénu (svažující se travní plocha) by něco od oka poznal. Jo předpoládám, že od spolku Sysifos by dostal bludný balvan, šarlatán jeden.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Na většině našeho území je v podloží břidlice, a v té je voda všude a vždy. Problémem je žula. Viděl jsme zase jiného "proutkaře". Zeptal se majitelů pozemku, kde by chtěli mít studnu nejraději. Pak uřízl vidlici z křoví, chvíli tam rejdil, řekl, že by to šlo, a pak vrtali, až prorazili 3 zvodnělé vrstvy a byla voda. Při pravidelném čerpání se tam potom pramen stáhne. Chce to jen čerpal přiměřeně a nestrhnout pramen.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Myslím, že schopnost proutkařit není až tak neobvyklá. Jen to lidé s danou schopností o sobě nevědí. Jednou na letním táboře jeden vedoucí usekl větvičku ve tvaru Y a předvedl nám to. Potom jsme to mohli zkusit s ním - chytíte se za ruce a větvičku držíte každý vnější rukou. Nakonec jsme si to mohli vyzkoušet sami. V dané skupině zhruba dvaceti účastníků byli dva nebo tři, kterým to také fungovalo bez pomoci proutkaře. Byla jsem mezi těmi, kterým to šlo. Jen nemám zkušenosti jak pohyb proutku interpretovat (a ani nemám v plánu se to učit).

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Při vrtných pracech proutek používám, ale opačně. Mou motivací je nepřevrtat stávající vodovod, plynovod, elektrický kabel, telefonní kabel, kanalizaci, trubku s lehkým topným olejem a další podobné inženýrské sítě. Zatím se daří a pár historek k tomu taky mám...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Sem s těmi historkami.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Napsal uživatel Petra (neověřeno) dne Ne, 19. 12. 2021, 16:14

Pár let před Listopadem, jsem v práci viděl velkého šéfa KSČ, jak chodí po dvoře areálu s virgulí.
Něco o virgulích jsem věděl, ale ten paradox, šéf strany, která nevěřila na pavědu, ji provozuje.

Šel jsem za ním, s dotazem co to dělá, on mi v klidu vysvětlil, že hledá potrubí, které není zakresleno v plánech, a navíc jsem si to mohl vyzkoušet.

Z dílny vzal dva svařovací dráty od autogenu.

Ke konci drátů přiložil dlaň, a na šířku dlaně je ohnul do pravého úhlu, pak do každé ruky vzal jeden drát za ohnutou část.

Ruce dal před sebe, dráty rovnoběžně směřovaly dopředu, pod úhlem asi 45o k zemi.

Dráty nebyly pevně sevřeny rukama.

Při chůzi se dráty opravdu hýbaly, bral jsem to jako zpestření dne.

Po Listopadu došlo k havárce vody v areálu poroden prasnic, kdy naší předchůdci rozšiřovali kapacitu přístavbou na přívodním potrubí, takže úkol zněl zaslepit vadnou část potrubí, obejít vnějškem část objektu, napojit přívod na funkční část.
V časové tísni, načerno.
Prošel jsem archívy, kontaktoval bývalé šéfy, údržbáře, vlastníka pozemku, zda tam něco není. Nikdo o ničem nevěděl.

Nedalo mi to, vzal jsem švajcdráty, a procházel místy, kudy mělo jít potrubí.

Na jednom místě mi to „hýbalo“, pro jistotu jsem to prošel vícekrát z různých směrů, vždy se to hýbalo v jednom místě. Místo jsem označil.

Po příjezdu bagristy, již soukromníka jsem ukázal plány, vysvětlil, co chci a řekl, že tam nic nemá být, ale virgule mi tam reagovala. Bagrista se shovívavě pousmál, řekl, že dá pozor.

Bagr ještě svítil novotou, v kabině koberečky, bagrista jak ze škatulky, začal pracovat.
Když dojel do označeného místa, pousmál se, zabral a zbledl.
Vyskočil do rozbahněného výkopu, a rukama začal něco čistit.
To něco, byl tajný vojenský kabel, silný jak ruka, funkční, který v rámci utajení nebyl v civilní dokumentaci.
To by byla pálka.
Věřte, nevěřte .
Můžete vyzkoušet.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Geoindustria (neověřeno)

Trvalý odkaz

....dosud neznámé podzemní kaverny pouhým prostudováním důlních map.
Říkali mi to kdysi na jednej markšajdce, tamní předpenzisti (neskaj by jim bylo asi tak 110 roků každému )

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

na mapách vyznačeny.
Když se dole (v dole) ještě kopalo ručně, chlapi měli čas si občas dílo prohlídnout a zařídit se podle toho, co viděli a slyšeli. Štajgr to pak nahlásil a zaneslo se to do map.
Jisté je, že když se přiblížíte ke kaverně, mění se vnitřní tlak v hornině, která vás obklopuje. Zvlášť, když je třeba natlakovaná vodou. Určitě se to projeví na postavené výdřevě, která běžně "zpívá", neboli praská v určitém rytmu.
Hydraulické válce ocelových výztuží vám o tom, co se děje kolem vás, povědí akorát tak hovno.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

pro zdravotní sestru po šesti létech (4 + 2 bakalářské) studia, že hulvathe? Tradice?
Nebo titul JUDr. po dvou létech nestudia na plzeňském právu. Nová tradice?!
Už vám vymyli mozek tím pojmem "neomarxismus"? Co proboha má společného s Marxovým učením?
Náhrada Ježíška Santou je přece ok, že? Stejně Vánoce musí být zrušeny...ty hlupáky do EU volil kdo? Ty vámi zmiňované zlé lidi do EP a EK poslal ve volbách český lid, německé německý lid, ... žádní rusáci.

Průměrný počet slepic: 4 (24 hlasů)

ani zredeny.

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

a těla lépe než vaše vyjádření výše - v 03:02.

Ale pozor! V souboji o největšího .... máte velkého konkurenta v Mlynářovi s jeho příspěvky "Žvást!".

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Po první reorganizaci sestry musely studovat dokonce 4 + 3 roky, to by už za sebou mohly mít polovinu medicíny.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

vnučka opravdu musela 4 + 3 !

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

vázány na civilizace severní polokoule a jejich zimní slunovrat - na rovníku nic takového neznají.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

někde jinde.
Vánoce, které chovám ve svém srdci, byly vánoce bez telky a rádia, bez kapra a salátu a s jedním zabaleným dárkem pod stromečkem. Zato jsme po večeři sundali z pravé jedličky zbytky svíček, usadili je v ořechových skořápkách a pouštěli je v lavoru "do světa", krájeli jsme jablka, zpívali jsme nejen vánoční písničky, povídali si různé příběhy a pohádky.
A jelikož jsem byl neobyčejně protivné stvoření již od narození, všechny vypravěče jsem ihned na místě opravoval, pokud řekli něco jinak, než jak jsem to měl od nich naposloucháno.
Se divím, že mě nevyhodili přes zavřené okno do sněhu a mrazu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (27 hlasů)

ještě nechodil do šůle a dospělí vládli z cizích jazyků jen dojčerštinou.
A babi byla protivná po mně, takže už mládí sama sobě slíbila, že tímto jazykem mluvit nebude, bo ji tehdejší Genossen vždycky seřezali, když šla dom z měšťanky pro Čechy.
Takže méry (Mären) nebyly.

Ale později jsem našel Mein Kampf i Što děélať. A pro dlouhé zimní večery tam byly kompletní Sebrané spisy. Jenže to nebyly vánoce. To jsem likvidoval pozůstalost a na pohádky jsem moc neměl náladu.
Na žádné pohádky jsem neměl náladu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

To že jste opravoval to, co bylo řečeno jinak - vsadím se, že vaše maminka na vás byla pyšná, jakého máte pamatováka.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

ve mně zbylo, vděčím svým babičkám.
Jedna byla vystudovanou učitelkou (vychodila tzv. učitelský ústav) a mé schopnosti se snažila rozvíjet.
Ta druhá byla prostá žena z rodiny ostravského havíře, kde vzdělání převyšující měšťanskou školu bylo nedostupnou iluzí. Mimo jiné byla z šesti sourozenců, kteří se dožili dospělosti nebo tak nějak.
A ta mě jednou sledovala, jak se coby malé dítě předvádím a naparuji, aby pak stručně shrnula celý můj život, který jsem měl skoro celý před sebou.
"Synku, ty bedžeš mieč kruchi źywot.
Asi tomu rozumíte i bez překladu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

Moudrý, upřímný, svérázný muž.
Když jsme se před půlstoletím připravovali na maturitu z matematiky, zaujatě poslouchal naši pro něj absolutně nesrozumitelnou diskuzi, pak pokýval hlavou a moudře pravil:

Hoši, hoši, z vás určitě něco bude, jestli vám na hlavu mouchy nenaserou!
(Bylo - a nasraly.)

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Na pozdněštědrovečerní rádio mi nesahejte! Sedl jsem si k němu, zapnul, počkal, až se nažhaví lampy a rozvítí magické oko, a na středních vlnách lovil stanice. Některé silné, jiné se teprve vynořovaly z šumu, jak se ionosféra otevírala, nejrůznější jazyky, ale téměř na každé bylo něco vánočního.
Mimochodem, letos 31. 12. přestává Český rozhlas na středních a dlouhých vlnách vysílat, během roku - dvou budou zlikvidovány anténní stožáry v Topolné i v Českém Brodu. Je to podle mne chyba, Topolná (Radiožurnál) se dala chytat pomalu po celé Evropě (poslední dobou už ne, snížili výkon na cca 5 % původního).

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

chytal ještě v Helsinkách. V Moskvě to už byl "vopruz", cca 100 km před Moskvou jsem to přecvakával na "Rádijo stoadíín". V Bělehradě to hrálo snad ještě líp, než v Čechistánu.
Njn, časy se mění...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Na jedne strane je to skoda, vzdavat se jednoducheho, z jednoho centra siritelneho informacniho zdroje. Ale pokrok ma i sve nevyhody, ztrata teto schopnosti je takovu nevyhodou. Ale dejiny nas uci, ze to jinak asi nejde. Treba byl dlouhovlny globalni navigacni system OMEGA, tomu stacilo take jen nekolik malo vysilacu po zemekouli, velice robustni reseni. Jenze s prichodem GPS byl vytlacen na okraj a zanikl. Dnes mame v provozu 4 nezavisle, ale navzajem slucitelne satelitni navigacni systemy. Je to lepsi situace co do presnosti, masove dostupnosti, uzivatelske jednoduchosti, apod. Tomu se dala plne prednost a nikdo (tedy USA) uz nechtel platit energeticky narocne sireni dlouhych vln. I kdyby se jako zaloha pro pripad nouze jednou tento system mohl hodit - ale aby to davalo smysl, museli by tuto aparaturu treba nadale mit letadla, lode, co by jejich provozovatele brali jako ekonomickou ujmu (vaha, obsluha, udrzba...) Takze skoda toho analogoveho vysilani CRo, ale obavam se tady se jen odrazi obecne smysleni verejnosti - kolik obcanu ma treba doma byt jen male pripravy na blackout, apod. ?

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

V krizi je třeba zrušit veškeré zálohy všeho životně důležitého, jinak by přece nemělo cenu krizi vyvolávat.
Vysílání na středních vlnách (dlouhé vlny už moc dnešních tranzistoráků nemá) by bylo životně důležité v případě blekautů. Bateriové tranzistoráky a autorádia budou fungovat, internet, telefony, jakož i všechny ostatní možnosti komunikace (s výjimkou poštovních holubů) ne.
Občanské radiostanice se skoro nepoužívají a krátkovlnné vysílačky, jakých měli tisíce radioamatérů doma a které jsme kdysi v případě průšvihů žhavili, se povalují zaprášené na půdách. (Ty dosavadní státní střdovlnné vysílače by pochopitelně měly fungovat na náhradní generátory a i po vypnutí pravidelného vysílání by měly být udržovány a jednou měsíčně zapnuty a přezkoušeny - podobně jako požární sirény.

Ale je pravda, že od nastupující vlády bychom se nejspíš těžko domohli nějakých smysluplných pokynů - vyjma toho, že se celá vláda spolu s evropskou komuisí potmě semkla a připravuje urychlený přechod na nejen sluneční, ale i měsíční a hvězdnou energii.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

...ktery nastupuje, a bude nezavisly na pozemnim segmentu, to zcasti resi. A take bude vicero nezavislych ( i kdyz na rozdil od GPS neslucitelnych) systemu... I rusove a cinane chtelji delat vlastni. A radioamateru je porad nekolik tisic a CB stanice by se rychle improvizovane zase ozivili, mnoho lidi je jeste doma ma, a staci ji vytahnout z nejblizsiho uvizleho kamionu...

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Ještě jsem si vybavil, že jsem si sedl k rádiu, když jsme se vrátili z půlnoční a rodiče šli spát. To už ionosféra vypadala úplně jinak, blízké stanice byly slabší a objevily se signály z okrajů Evropy a z Blízkého Východu a severní Afriky. Tedy asi, soudím podle arabské hudby a zpěvu muezínů.
Ještě k dlouhé vlně - je/byla to naše válečná kořist. Před válkou si Německo usurpovalo pět kmitočtů a na nás nezbylo nic. Po válce se kmitočty přerozdělily, Němcům zůstal jeden a my jeden získali (272 kHz, později změněný na 270 kHz). Bez problémů umožňoval celodenně pokrýt území Československa od Aše až po Čiernou nad Tisou (nebo třeba až po Jasinu ;-)).

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)