Výlet do Tennessee

Autor
Štítky

Než přejdu k povídání o Tennessee, ráda bych se s vámi podělila o malou úvahu. Před nějakými 10 dny zemřel americký herec Sidney Pioitier.  Shodou okolnosti jsem se týden předtím dívala na film, za který získal Oskara - Lilies of the Field. (Máte-li chuť, zkuste se na to mrknout. Byť je to v angličtině, může tomu porozumět i středně pokročilý student jazyka, protože většina komunikace probíhá mezi hlavní postavou - Homerem Smithem, což je takový Ferda Mravenec, práce všeho druhu, a jeptiškami z německého kláštera, které žijí v Kalifornii na farmě, kterou jejich řád zdědil, z nichž pouze matka představená umí trochu anglicky, ostatní mluví německy. https://www.youtube.com/watch?v=o9usfYeY5vU&t=132s ) A v tom filmu jsem si všimla několika detailů, které mi od té doby tak nějak vrtají hlavou. Jak už jsem se zmínila, hlavní postavou je člověk, který se živí opravami a měl by být poměrně zdatný řemeslník. Přesto, když vytáhne nářadí, rukojeť kladiva je sněhobílá, ani jedna šmouha. A když staví zeď, chodí si pro každou cihlu zvlášť snad 50 metrů, kýbl s maltou tahá v ruce, přestože v předchozích scénách se vyskytovalo kolečko. Každý, kdo někdy podobné práce vykonával, ví, že rukojeť kladiva, které skutečně používáte, je zašlá od potu smíchaného s prachem, že cihly si navezete kolečkem tam, kde stavíte a že maltu v ruce taky netaháte, je-li po ruce kolečko. Ty scény jely podle scénáře, takže nám je naservírovali scénárista, režisér a produkční. Ani jednoho nezarazily ty drobné nesrovnalosti, protože zřejmě ani jeden z nich nepracoval rukama. Kolik takových filmů jsme shlédli, kdy nám nereálnou skutečnost prezentují umělci. Nekřiví nám to reálný pohled na svět, zvlášť pokud to pokřivení nebude tak patrné jako v tomhle filmu? Do jaké míry nám filmy ovlivňují naše vidění světa a názory na něj?

A teď už k tématu.

Začínám mít pocit, že vám už musí Mississippi lézt krkem. Udělejme si tedy krátký výlet do Tennessee. Byli jsme s Billem v Tennessee několikrát, především ve městě Knoxville navštívit Billovy přátele. Když se podíváte na mapu a necháte si zobrazit trasu mezi středem Mississippi a Knoxville, je vám jasné, že člověk musí jet přes město Chattanooga s tím, že do samotné Chattanoogy to trvá nějakých 6 hodin. Ideální čas na to, udělat si přestávku přes noc. A to víte, že jsem k tomu Billa aktivně přemlouvala, vždyť kdo by neznal písničku Glenna Millera - Chattanooga Choo Choo (Vláček do Chattanoogy)! https://www.youtube.com/watch?v=xO21y9Gflx0 Ráda jsem ji poslouchala už od mala, ale nikdy jsem necítila potřebu si o Chattanooze něco zjistit, takže mi spadla čelist, když jsme Chattanoogou projížděli a já zjistila, že počtem obyvatel se dá srovnat s Plzní, velikostí je někde mezi Brnem a Prahou, je sídlem několika univerzit, a že ta písnička není náhoda, protože co je pro českou železnici Česká Třebová,  to je pro Tennessee Chattanooga. Písnička popisuje cestu vlakem z nádraží Pennsylvania v New Yorku přes Baltimore a Severní Karolínu s konečnou stanicí v Chattanooze. To víte, jen jsme projížděli, tak nebylo tolik času na prohlídku města se všemi jeho atrakcemi, zvlášť když Bill se se svým bolavým kolenem sotva belhal. Večer, když jsme šli na večeři, jen jsem od stolu smutně sledovala světla pozemní lanovky (á la Petřín) jak se pomalu sunou na vrchol Lookout Mountain (Vyhlídková hora), protože mi bylo jasné, že tam se nepodívám. Přesto jsem aspoň Billa ukecala, abychom se zastavili na tom dnes už bývalém nádraží, které bylo přeměněno na luxusní hotel. Mít představu o tom, kam vlastně ten vláček do Chattanoogy směřoval.

Z Chattanoogy jsme dojeli k přátelům, kteří nás mimo jiné vzali na jednodenní výlet do Great Smoky Mountains (Velké kouřové hory - ony opravdu mají zdáli namodralý nádech, jako by se z nich kouřilo), konkrétně do Cades Cove, což je takový skanzen rozkládající se na rozloze zhruba 25 čtverečních kilometrů (okružní vyhlídková trasa měří cca 18 km). Původně tu prý měli letní ležení Čerokíové, kteří tak přečkávali pylovou sezónu z kvetoucí kukuřice, jak ji pěstovali v nížině podél řeky Tennessee. Později se v Cades Cove usadili bělošští osadníci. Velkou paseku v komunitě způsobila válka Severu proti Jihu, která značným způsobem zdecimovala zdejší populaci, a když už se z této rány komunita vzpamatovala, přišla rána další, tentokrát ve 30. letech minulého století - skanzen. Zatímco ve skanzenech na Veselém kopci nebo v Rožnově pod Radhoštěm sestěhovávali starodávné dřevěné stavby, které by se jinak zbouraly, na jedno místo, v Cades Cove nechali stavby na místě, byli to obyvatelé, koho vystěhovali. Z dobových dokumentů vyplývá (a je pochopitelné), že s vystěhováním bylo spojeno hodně hořkosti a křivd. Nicméně, když dnes přijedete do Cades Cove, přivítá vás pohoda a klid. Máte pocit, že tady je ještě svět v pořádku. Už jenom příjezd do Cades Cove. U začátku vyhlídkové cesty narazíte na kovovou krabici, ve které jsou uloženy prospekty k Cades Cove. Krabice není zamčená, u ní je cena za prospekt s tím, že návštěvník si prospekt vezme a do kasičky hodí příslušný obnos. Všechno založeno na důvěře. Nikde ani živáčka, který by to kontroloval. A pak už jedete a před vámi se objevují nádherná panoramata, pasoucí se koně a srnky, staré budovy, potoky valící se vody... (Prý je možné vidět i medvědy, ale to štěstí jsme neměli.) Zahanbeně přiznávám, že jsme výlet absolvovali v autě, jen s několika zastaveními. Billovo koleno mu nedovolovalo chodit velké vzdálenosti, a mimo jiné nás tlačil čas, protože jsme museli být do 4 odpoledne zpátky v Knoxville. Pokud byste snad do Cades Cove někdy zavítali, nechte si na to dostatek času. Stojí to za to.

Poslední, co jsme v okolí Knoxville navštívili, byla mléčná farma Sweetwater Valley Farm. Vedle samotného chovu mléčných krav mají i sýrárnu, která je přes sklo spojená s firemní prodejnou sýrů, takže nakupující může i vidět, jak se sýry dělají. Samotný obchod nabízí širokou škálu sýrů v chladícím boxu podél průhledů do výrobny. Uprostřed obchodu pak je možnost jednotlivé sýry okoštovat. Z počtu krav, které jsem viděla bych si dovolila spekulovat o tom, že vedle prodeje ve firemní prodejně musí zásobovat i další podniky v okolí. Vedle toho, v jiné budově mají expozici vysvětlující výrobu sýra. Jinými slovy, vedle samotné produkce mléka a výroby sýrů mají dobře podchycený i marketing.

Nevím, jestli se ještě někdy do Tennessee podívám. Bill chtěl navštívit kamaráda, co se přestěhoval do Nashville, ale do toho přišel Covid. Uvidíme...

Na první kompilaci obrázků vidíte snímky z původního nádraží v Chattanooze. Pokud máte pocit, že vám interiér něco připomíná, myslím, že by to mohla být Fantova kavárna na hlavním nádraží v Praze. Obě budovy byly postaveny zhruba ve stejnou dobu, takže podobný styl je pochopitelný. Druhá kompilace snímků představuje Cades Cove. A poslední snímek, jak jinak, je ze Sweetwater Valley Farm.

nádraží

skanzen

nabídka jídla

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (91 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

"Kolik takových filmů jsme shlédli, kdy nám nereálnou skutečnost prezentují umělci."

Film je holt, iluze.
A pokud se netváří, že je to dokument (který je do jisté míry ale také iluze), tak je z obliga.
My, filmoví nadšenci, iluze zbožňujeme, pokud jsou dobře natočené.
A většina lidí ani od filmu reálný pohled neočekává. Někdy teda jo, ale když jste unavená a máte svých radostí dost, ráda sáhnete po něčem z továrny na sny.
Horší je, když film záměrně lže na zakázku režimu a stát má tvorbu filmů pod palcem..
To známe z Majora Zemana například.

"Do jaké míry nám filmy ovlivňují naše vidění světa a názory na něj?"

To by bylo na celý článek nebo spíš knihu.
Ameriku znám hlavně z filmů, třeba road movies, a ty formovaly můj pohled na USA.
Kdybych tam přijel, bylo by to samozřejmě jiné, ale lišilo by se to strašně moc?

Průměrný počet slepic: 1.9 (35 hlasů)

In reply to by Moviegoer (neověřeno)

Trvalý odkaz

V něčem ano, v něčem ne. Detaily života běžného člověka jsou asi dost přesné, i když dokud nepřijedete, tak vám to nic neříká. A když se tu rozhlédnete, tak vám hlavou bleskne: "Aha!" Na druhou stranu - moc ráda jsem sledovala seriály CSI: New York, CSI: Miami a o těchto seriálech začala vážně pochybovat poté, co jsem se sem přestěhovala. Důkladnost a preciznost, s jakou vyšetřují jednotlivé případy a nikdy nejsou omezeni financemi, časem ani kompetentností svých vyšetřovatelů... Jedna z věcí, která mi trochu otevřela oči bylo, když v roce 2016 nečekaně zemřel soudce Nejvyššího soudu USA. Zemřel v noci jako host na ranči, kde se účastnil honu na křepelky. V jeho případě nedělali ani pitvu a během několika dní jej zpopelnili. Když nečekaně zemřel můj tchán (zkolaboval na poště) - dělali pitvu a doktor mi vysvětlil, že pitva se provádí, pokud dotyčný zemře nečekaně ve veřejné budově. Dobře, ranč není veřejná budova, ale tchán taky nebyl soudcem Nejvyššího soudu USA.

Další odlišnost vidím v tom, že to, co obvykle ve filmech vidíme je velkoměsto. Jižanský venkov se mi vybaví snad jen ve filmech Řidič slečny Daisy nebo Forrest Gump, ale tam je problém, že spoustu detailů a odkazů na jižanské zvyklosti člověk nezaznamená, protože nezná kontext. Vysvětlovala mi Jane - například ve filmu Řidič slečny Daisy překračují slečna Daisy a její černošský řidič hranici Georgie a staví je policie. Pro Čecha to nic neznamená. Jane při té scéně zatajila dech, protože to pro ni znamenalo výbušnou směs - černošský řidič, židovka a policie v rasistickém státě v padesátých letech. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

byly oblíbené, dobře se na to koukalo, ale myslím, že bylo jasné, že je to pěkná pohádka.
Realističtější a přitom excelentní byl Breaking Bad, což ale zase nebyla kriminálka
A hodně realistický byl The Wire, ale taky ne kriminálka.

Ve filmech je často velkoměsto, ale road movies, s krajinou a zapadáky jsem viděl taky dost...za všechny Bezstarostná jízda

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

Teda idyla to je co popisujete,ale na C19 článek z časopisu NATURE 9.11.2015 s nazvem

"SARS skupina netopýřich koronavirůvirů DEMONSTRUJICICH potenciál přechodu na člověka" jste neodpověděla ani zda jste ho četla.
Co piše tisk v AMERU prý výzkum toho viru byl u vás financován z peněz na zelený úděl a k vám ty bacily vůbec nedošly?
Je to trochu brutální vim a od věci,výletu,ale proč nenapšiete co tam u vás děje a o tom stoji v novinách co stoji v AMERU v novinách,prý už vymiráte po tisicich a tady vidime idylu.
Nebude vás zlobit,když se zeptám znovu co se tam u vás děje a vy nám to tady dáte v člnku o skutečnosti? Vite,že ten darebák Putin našel porušováni smlouvy v oblasti lidských práv o koupi Aljašky z 1867 a chce tu Aljašku bud zpět ,anebo to dá k soudu?
Bože božičku co se tam u vás vlastně opravdu děje?

Průměrný počet slepic: 2.2 (21 hlas)

Je tam u vás též též ten neomarxismus?Zkusim tu dát vášeho vědce co vi co to je neomarxismus tady to nikdo prý nevi a mohu zopakovat odkaz na tu tvorbu C19,což hledá celý svět!,
Pokud to ještě nebylo zcenzurováno dm to po americky,aby tomu nikdo v republice nerozuměl,co vy na to pustite si to?

https://youtu.be/k1RasXw7iko

Průměrný počet slepic: 2.3 (19 hlasů)

Ja vám ho možná dám jako odkaz,pokud mi to nezablokuje cenzura.Jmenuje se

KAPITALISMUS S LÁSKOU a zobrazje co je kapitalismus BEZ přivlastků je to tedy na něho něco jako upozorněni ať se máte na co těšit,má české titulky.Slepičky ho mozná znaji je to celovečerni film,takže kdo ho zná dejte ho tady v odkazu!
Začiná origo vyloupenim banky a konči jak president "ROSWEL" dal světu svůj úděl a nestačil ho realizovat ,neboťť umřel,ale jeho učednici se rozběhli do celého světa dali ho do papirů rozflákaných a rozbombovaných zemi a ty ise staly pekelně bohatyými státy a konkurenci AMERU.
Když to tedy vite a znáte dejte ho nékdo tady neprodleně v odkazu ,jinak vás bude čekat brzy "překvapeni" o jakém se vám ještě ani v nejgoršich filmech ani nesnilo!Tak jsem na to zvědava!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

Škoda,že občané stále ignoruji realitu asi znova naletí zcela v duchu tehdy "cinkálistů"na křivé zrcadloo byti a nebyti demoracie,která byla změněna z boje mezi levici a pravici o rozdělen bohatstvi tak,že toto "třiděni"bylo nyni degradováno na zastupný boj mezi progresivisty a tradicionalisty.

Je tu nové zvoněni o kterém občané opět zdá se jakoby nevěděli,ale tehdy šlo jen o bilionové aktiva,které vlastnili společně,ale vůbec toto necitili a byli tohoto bohatstvi jednoduše zbaveni.
Tentokrát to bude jejich soukromý majetek o který přijdou vadnými zákony o exekucich,a dalšich schválenými parlamente menšiny,které beze změny režimu nejdou opavit.
Opět tu vidime jak lehce se dá skočit na špek a boj o rozděleni naše námi vytvořených aktiv se přeměnil na boj o tom ,kdo je muž a kdo žena a na prý hodnoty nové diktatury s nazvem humanistická ovšem daleko krutějši než bývalé CCCP!
NO NI?.
Jen málo poslanců a politických formaci vidi jak se progresivisté najednou solidarizovali v boji o moc a budou se rvát o aktiva,které ještě zuboženým občanům,kteři je zvolili ,ještě zbyly.
Vidime i tady mezi sebou tyto kreatury,kteři skrytě nynějši společnostcileně rozvraceji a nakonec budou jak doufaji poslednimi,které krokodýli kapitalismu sežerou!
Na živu má zůstat prý jen zlatá miliarda sluhů a i ta natáhne bačkory nebot ji bude nakredencována zcela určitě dalši medicina zla,které nikdy nebude dost!

Průměrný počet slepic: 2.4 (16 hlasů)

Když bude ten "gryndýl",který váš president jako demokrat podporuje ,pak se zmenši podil ve světě potřebné nafty a kryti dolaru pak logicky spadne,nebo ne?Máte tam ty bankéře ,kteři už vi čim pokrýyt ten dolar potom?Co je o tom slyšet u vás

Ten čert PUTIN o tom jistěvi a Čiňani jakbysmet,no tak by mě zajimalo co si myslite o této věci,když nyni je dluh Ameru astronomický a bude li se dale zvyšovat na př.zbrojenim může tento dluh každou chvili přejit do hyperinflace a to by jste v tom mohli zůstat i z velké části až po krk a celý svět by to mohl škaredě odnést,nemůete tady poslat a peložit o tom nějak články,dyž o to poprosime?
Kdo tam u vás o tom piše nevite to náhodou co se bude pak dit?

Průměrný počet slepic: 2.4 (17 hlasů)

Pak jsem zhlédla dokument o opravdové práci patoložky, už nevím z kterého státu USA a ta tam jasně řekla, že ty seriály jsou hezká pohádka pro diváky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by Moviegoer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten Major Zeman není v tomto kontextu zrovna nejlepší případ. Nejeden z příběhů je poměrně věrně podle skutečných událostí.
Pokud jde o americké filmy vs skutečnost... to snad nemyslíte vážně?! Neříkám horší/lepší, realita je prostě úplně jiná.
Co se týče vlivu "filmových zkratek" na myšlení diváků, částečně to právě teď vidíme kolem sebe. Mnoho lidí jakoby očekávalo, že s pandemií se vynoří zároveň nějaký superhrdina, který výzkum (patogenu, jeho vlastností, způsobu ataku... a způsobu. jak se mu bránit), který běžně trvá cca 10 let, zvládne za pár hodin. Mezitím jsou aplikovány ochranné prostředky, kterých je připravených více než dost, přestože co dva roky expirují! To je možné jen ve filmu. Ve skutečnosti občané nadávají svému "režisérovi", že superhrdinu včas neangažoval.

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

tak spíše využíval skutečné případy ke komunistické propagandě. Ale to bychom mohli diskutovat do rána a já jdu už spát.
A americké filmy vs skutečnost?
Není všechno Hollywood. Některé filmy se o zachycení reality snaží.
A třeba ten seriál The Wire...tam nebyla realita úplně jiná.

Průměrný počet slepic: 1.6 (24 hlasů)

M: Co se Majora Zemanaskute tak spíše využíval skutečné případy ke komunistické propagandě.
***
30 případů, a všechny propaganda??? Ostatně, novodobé české "krimi-serie" s vožralou p. Polívkou, to se o propagandu ani nepokouší, to je pouze blbé. A když už jsme u těch profláknutých komunistických herců, tak Nebesští jezdci (1968) ve srovnání s Tmavomodrým světem (2001), s komunistickým čertem Vetchým, kdo mohl antikomunistické agitce uvěřit? Stejné téma, které však v Tmavomodrém světě zprzní "svobodná" kinematografie kvůli (zacílení na) komerci...

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Komunistický čert Vetchý? K tomu jste došel jak?
Myslím, že hodně jednodušších lidí to mohlo jako antikomunistickou agitku brát.
Druhá věc je, že vyobrazené zacházení s "britskými" piloty, bylo ve skutečnosti o dost horší - ostatně se o tom dá dočíst i jinde, na to nemusím ani Tmavomodrý svět vidět.
Takový Stránský, ten asi neměl moc důvodů si vymýšlet - sám toho zažil na tři životy, mohl vyprávět čistou pravdu a přesto mnohé věci působily až neuvěřitelně, že člověk pochyboval, jestli se vůbec staly.
Přesto ve Zdivočelé zemi dopadl Dejdar, jak dopadl. A nebylo to kvůli tomu fakticky soukromému "hospodaření", s tou partou jakože kovbojů. Především to byl "britský" pilot se vším všudy, ale hlavně svobodomyslný, s mentální výbavou tolik odlišnou od bolševického vojáka.
Tohle svobodné smýšlení i smysl pro spravedlnost, měli snad všichni naši piloti, v Británii působící. Proto tomu předchozímu bolševikovi tolik vadili. A přestože jich byla fakticky hrstka, která nemohla nikoho a nic ovlivnit, byli nebezpeční nositelé "nákazy".
Až natolik, že jejich misi během pár málo let 100% obrátili proti nim. Mediálně z nich vyrobili zločince té nejvyšší kategorie.
Už tehdy, přestože těch pilotů tady zůstala jen hrstka (kdo jen trochu mohl, opět odsud zdrhnul), tak se našly mezi novináři hyeny, minimálně stokrát horší, než vidíme v médiích dneska.
Proto bych Tmavomodrý svět za typickou antikomunistickou agitku nepokládal, oni byli mnohem horší, než film ukazuje.

Průměrný počet slepic: 2 (15 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Leoš: Především to byl "britský" pilot se vším všudy, ale hlavně svobodomyslný, s mentální výbavou tolik odlišnou od bolševického vojáka.
***
1. moje replika byla na tvrzení o propagandě v seriálu Major Zeman (což už jenom to, že to i roce 2022 někomu vadí, asi hodně znamená...), na což jsem reagoval tím, že obdobný žánr ve "svobodné" době, jsou VE SROVNÁNÍ S TÍM jen sračky, popřípadě jako např. Tmavomodrý svět, kýč s plytkým antikomunismem...

2. každá česká rodina má dnes ve své minulosti něco s "komunismem" 50. let a následujícím...z našich příbuzných: zabrzdil u dělnickýho domku z 30. let na okraji Prahy náklaďák v únoru 1948, že jede hájit fabrika a má jet take...jiný, agent-chodec, několikrát překročil hranice, pak ho chytli, měl dostat provaz, ale nakonec z toho bylo 25 let, Leopoldov, Mírov a podobné destinace, když ho pak někdy v 60. letech propustili, vrátil se se stejným batohem, kabátem a kanadama, jako když ho chytli. Neuměl v civilu zpočátku ani sám projít dveřmi nebo se najíst. Vždy čekal na povel, že může jít nebo jíst...takže co? Co může nějaká sračka s Vetchým nebo Dejdarem vyprávět??? A komu??? To je stejně kreténské, jako když obtloustlý Mádl hrál nějakého heftlinga v koncentráku...

3. naproti tomu, co píši, individuální dějiny, jakkoliv jsou drsné a vlastně neuchopitelné, neznamenají konec historie: pokud většina národa prožije zradu 1938, Angličanů a Francouzů, stejně jako domácí elity, která ani nerozdala zbraně ze skladů, čímž je vystavila zvěrskému pronasledování od Němců a vlastních kolaborantů, takže když po válce, na jednu stranu, stejná elita (Beneš) znárodní majetky, tak se jiná, stejná elita pustí do placení náhrad Francouzům a Angličanům, za znarodněné majetky nebo vystavuje potvrzení o protinacistickém odboji, lidem, kteří na černo zabili prase, tak tato směs sociálně-ekonomické nespravedlnosti nemůže skončit dobře. Vede to k dalším nespravedlnostem, takže relativně krátká doba teroru a emigrace (ČSR) nebo rozsáhlá emigrace (Itálie) nebo masivní ekonomický rozvoj (Německo, Holandsko) se dokáže společnost s tímto poválečným fenoménem vyrovnat. Některé státy, pak v totalitní podobě s terorem, pokračovaly dokonce už z dob před válkou dále celá desetiletí (Španělsko, Portugalsko)...

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Tam došlo k vymýcení původního mateřského jazyka a to brutálním způsobem. A k tomu vysoká emigrace do USA, Kanady a Austrálie.
V 90. roku mi tam nějaká vzdálená teta dala 5 australských dolarů. Nikdy už své sourozence neviděla, stejně jako má teta už neviděla do své smrti své děti, které žijí v Kanadě.
A já se patrně do Řecka též nepodívám, kovidfašismus rádi i tam. Očkovat se nehodlám.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

...hlavně svobodomyslný, s mentální výbavou tolik odlišnou od bolševického vojáka... Hmmm, a to píše kdo, co ? Havloidní štábní kripl, co má modrou, kterou si někde koupil ? Pochybuji, že autor vůbec kdy v zakopu byl, že si i jen z toho sapíku vystřelil, a páč je mentálně morální gigant, automaticky má za vzor a nejlepší kamarády hajzly, co při první příležitosti utečou, zradí, a když už jdou v jejich zájmu mnozí méněcenní chcípat, tak si nechají zaplatit i poslední tkaničku, nemluvě o blokaci zlatého pokladu. Jde o ty samé kamarády, kteří chtěli necelé 2mesice po skončení jatek 2 sv.v.rozpoutat za účasti a pomoci bývalého nepřítele nácků, jatka další, tentokrát proti bývalému spojenci.
Proč jen to samé řádilo na opačné straně, proč se o tom cudně mlčí, proč se dodnes mlčí o záměru ihned po konci války v koalici s wermachtem znovu napadnout Sověty, a proč kritik údajné "bolševické malosti" ( ač sám jakýmkoliv způsobem vojensky nepolíben ) tady lže, žvaní a dehonestuje ??? Sám by v tom zákopu po první salvě měl plné gatě...
Ale páč je "demograd" ( kudy chodil, tudy krad, jakýkoliv demokrat ), hrdě nastaví hruď za zrádce, skutečného okupanta, podlého zbabělce mávajícího papírem na letišti, hajzla, co mu zařídil okleštění republiky, co mu neoprávněně blokoval vydání zl.pokladu, a co si za chcípající jedince v jeho zájmu nechal vše do posledního šroubku zaplatit, ... Fuj, to individuum musí mít kachní žaludek, ale dnes standart...
Apropo, i piloti dobře věděli, znali tehdejší atmosféru, realitu, je že ne ...
Že nebylo vše tak jak mělo, se vědělo již tehdy, a rány byly v 80-tych letech téměř zahojeny... Ovšem přišel čas kolaborantů, že, bylo nutné rány otevřít, a nasypat do nich sůl, aby nebylo vidět, nebo nebyli vidět ...
Nějak nám salonní bojovník za tu mentální a morální převahu demokratického vojcla ( že se nešel přeptat pamětníků z I WW ) opomněl dodat, zmínit, že se k politické a výkonné moci dostali kolaboranti s nácky a jejich potomci, že si na plivání na vlastní historii ti tzv.umelci a autoři postavili živnost stejně jako autoři mnoha zákonů, že vědomě zkreslovali skutečnost, a a srovnávání socialistického režimu s náckovskou okupací je lež, demagogie, ideologická zbraň rádoby revolucionářů z listopadu placených tu jistými rozvědkami, tu tzv.krajanskymi spolky.
Nejste jeden z nich, nebo participujete na kydání špíny z tepla obýváku u klávesnice, popřípadě angažovanosti v nějaké neziskovce, milion chvilek či liberální pravici ? Úroveň by tomu odpovídala...
Ještě nebyla zmíněna Ukrajina - tam máte možnost všechny okolo minimálně tady přesvědčit svojí fyzickou angažovaností v první linii, jaký že onen mentálně-morálni rozdíl demo vojcla od bolševického mužika na straně druhé, drsný střelče z Řeporyjí ...

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

A nevěřím, že vojenský pilot je svobodomyslnější než pilot bolševický. Oba jsou v armádě a musí poslouchat.
Navíc, jak dlouho se tu budeme mrskat za dobu, kterou jsme neovlivnili? My jsme se do toho narodili a to jsme ovlivnit nemohli.

Před několika lety se říkalo, že děti nemohou za to, že se narodí do africké rodiny, že si člověk nevybírá, kde vyrůstá. A chtělo se po nás aby jsme platili adopce na dálku.
A my můžeme najednou, že jsme bílí, že jíme maso a že jsme se drze narodili do bývalé socialistické země.
A před lety to řekl i Putin, že dnešní generace Němců nemůže za to co se dělo před 80 lety!

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Filmy - to je v prvni rade komerce. Dokud to neskodi kseftu, jsou v nich tvurci schopni jakychkoliv "oslich mustku" krivicich realitu kvuli atraktivnosti deje.  Konec koncu, film Posledni akcni hrdina si z toho delal srandu :) Zel nevidim moznost napravy nejakymi uchopitlenym prostredky typu predpisy, zakazy. To by byla akorat cesta do pekla nepripustneho svazovani tvurciho procesu. Musi byt spolecenska poptavka po moudru a raciu. Treba film Smrtonosna past 2 mela kritika doslova vypiskat za hloupe - az idiotske - zjednoduseni deje. Lumpove ovladnou komunikacni zarizeni washingtonskeho letiste a vydiraji tim ze letadla nemaji navadeni ze zeme. V realu by okamzite odstartoval (zejmena pokud se jedna o hlavni mesto !!) armadni AWACS ktery by letovy provoz ridil. A pokud vim, zadna takova kritika nebyla, Bruce zase vsechny zachranil - dyt proto nemohl hrat ve fimlu Titanic, pac tam by to udelal taky :D  Takze spolecenska poptavka davajici prednost omudrovani pred zabavnym ohlupovanim - to je jediny lek. Jak ji vytvorit ?

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

In reply to by hulvath

Trvalý odkaz

a to ani ty, které se tak tváří.
Filmy jsou iluze a akční tím tuplem.
Pletete si žánry.
Chtít po filmařích, aby v akčňáku bylo všechno "realistické" je podobný nesmysl jako chtít po Boženě Němcové, aby v její pohádce nemluvil kůň lidským hlasem.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

I mezi akčními filmy se dají najít uvěřitelné snímky, stačí hledat. Jen se musíte smířit s nepohádkově krutým koncem.
Příznivcům akčních filmů by mohlo prospět pár takových snímků vidět. (Na západní frontě klid, Umírání za dlouhého dne, Modré uniformy, Návrat do Cold Mountain..... )
Bohužel je tento typ filmů dnes na vymření.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Homere, co vy? Uděláme registraci? Pokud byste chtěl, ozvěte se mi na mail. 

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

ze sis na me KONECNE vzpomel ... :-D
Poslu mail v prubehu tydne, az pomine prvotni naval zajemcu o zapis na Zed vidlacke slavy.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

první dva jsou válečné, třetí western, který jsem neviděl a dávám si do seznamu, čtvrtý (válečné) drama.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

pokud si neošklivíte westerny, doporučuji ještě Ulzanas raid (Ulzanův nájezd) 1972

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

to neznám, díky źa tip

Zatím bez slepic

co scénáristi a režiséři vč, herců prožili. Vytýkáte jim že jsou pro nebo proti. Ale ono se to týká nejen našich, ale i zahraničních. Vezměte si poválečnou tvorbu ať francouzskou, italskou a mnohdy i německou. Ono je úplně něco jiného, když píší a hrají ti co něco prožili v té které= době, a NE jak si představují že se žilo v té které době, Proto je většina našich nových "veleděl" a předělávek o tom jak si představují že to bylo a pochopitelně to přenášejí na plátno a blbnou lidi. Proto je tolik šmejdů ve filmech. Zazlívá se mnohým a nejen našim, že jsou... a kdesi cosi. Právě naopak nedostatek prožitků a paměti dělá dešní filmy tak ubohé a proto je tak zoufale málo dobrých herců. Až odejdou ti poslední tak.... Možná proto je tolik válečných a zasazených do budoucniosti, protože o historii nemají ani páru a jsou líní si něco nastudovat. lidi by jim nikdy neuvěřili, že by se to mohlo stát. . Bohužel
Ale ono je to tak i u knih a prapodivné nesmyslné výzkumy, jen aby nemuseli vzít za práci... speciálně u nás. sorry

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Spíš jsem to myslela něco na způsob Saturninovy "Agentury uvádění románových příběhů na pravou míru" - jak tam píšou, že kluci si uvědomují, že nejsou kovbojové na divokém Západě, protože to je dostatečně odlišné od reality. Dívky, naopak, jsou schopny věřit, že děj zamilovaného románu popisuje objektivní skutečnost a podle toho se chovají. Do jaké míry nám filmy (a knihy) podsouvají nesplnitelná očekávání a nelogické vzorce chování. Ostatně, každou chvíli čteme, že nějaká dáma poslala "americkému doktorovi/důstojníkovi" značné sumy peněz a čekala, že dotyčný přijede a budou žít šťastně až do smrti.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

Staci nase VS vzdelana dama ktere se predstavi narvany, suverenni chlapek  jako byvaly pilot, ted letecky dispecer, VS vzdelany. Zel pro nemoc toho musel nechat. A ze ji nikdy nepredstavil nikoho ze sveho byvaleho zivota, rodiny, nemel zadny artefakt ze sve kariery, neumel popsat realie zemi do kterych lital - to neprekazelo aby u ni pul roku bydlel a byla pysna na sveho borce.  Az kdyz  chytrej jeji bejvalej odhalil ze jde o zakladne vzdelaneho pana co jezdil 25 let s hovnocucem - co myslite, koho nenavidela ? No toho co ji to rekl :)  Jenze bylo pozde.  Mezitim ji zapletl  do skveleho podnikatelskeho zameru ktery jaksi nevysel - rucila jako spolecnice svymi dvema domy.  Ja ji spoznal kdyz bydlela v pronajate garsonce v osobnim bankrotu. A muz byl pravne zcela nepostizitelny, pac jeho lzi nesouviseli nijak s jejimi dobrovolnymi podnikatelskymi aktivitami na ktere ji navedl.  Takze pouceni : Nemichat se do zivota hluchoslepe do chlapa yeble zeny.  Nechat ji at si to vyzere, jakkoliv cloveka boli srdce kdyz se na to diva...

Průměrný počet slepic: 4.9 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

Za mě je psaní o Mississippi v pohodě. Krkem mi určitě neleze. Jen tak dál. A třeba i o Tennssee. Zajímavé a poučné čtení. Děkuji

Průměrný počet slepic: 4.9 (39 hlasů)

Woody co vy? Uděláme registraci? Pokud byste chtěl, ozvěte se mi na mail. 

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Pane domácí, zapomněl jste na Jožinka a na Ponkráce.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

moc jeho filmů tu neběželo, asi jen ty nejlepší.. Panu učiteli I a II, V žáru noci, Noe Dearborna, Rajské zahrady. Filmy ukazující jak to tam vypadá. S těma školskýma jsem si nedokázala představit, že by to tak bylo a včil když poslouchám semtam co je u nás. ...Tak moc nepravdivé nejsou. a ty\ další taky nijak vylepšené nejsou...Žádné slaboduché holyvůdské pozlátko pro blbý.
Ta detektivka krásně popisuje, jak to vlastně fungovalo a musím říct, moc dobrý obrázek to o amících v druhé půlce posledního století minulého tisíciletí nedělá. Není jich moc ale stejně se divím že vůbec vznikly. Teď se oukám na \SPY Game...
Hmm zlatá devadesátá, dávali to nejlepší co bylo. Teď už asi by to nepustili. njn

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Free of Eden : , tam si zahrál s dcerou- ona byla vlastně hlavní postavou.
Jinak něco o
Kriminální román Johna Balla V žáru noci (1965, česky 1992), líčící vyšetřování vraždy podnikatele v malém jižanském městečku, jehož se ujme projíždějící policista černé pleti, se stalo podkladem jednoho ze stěžejních filmových titulů šedesátých let. Z víceméně standardního detektivního příběhu se na plátně stala aktuální výpověď o stavu společnosti na americkém jihu, kde i po podepsání Zákona o občanských právech (1964) neustále doutnaly rasové konflikty. Snímek je postaven na hereckém mistrovství dvou naprosto odlišných představitelů, černošské hvězdy na vrcholu popularity Sidneyho Poitiera a předního exponenta Stanislavského herecké metody Roda Steigera. Jejich přístup k herectví je stejně rozdílný jako postavy, jež ve filmu vytvářejí. Na jedné straně elegantní, vzdělaný a sebevědomý černý detektiv Virgil Tibbs a proti němu zavalitý, životem ostřílený, ale bigotní jižanský šerif Gillespie. Rasové napětí mezi oběma protagonisty se postupně mění ve vzájemné pochopení a dokonce respekt, a díky oběma hercům je tento posun uvěřitelný, jakkoli se může zdát scenáristicky vykonstruovaný. Snímek se při oscarovém účtování dočkal pěti zlatých sošek, které si odnesli producent Walter Mirisch, scenárista Stirling Silliphant, herec Rod Steiger,
A taky se v Tennessee natáčel.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

a když to dávali v telce, tak se mi to moc nelíbilo. |Právě tohle mi připadalo moc nahrané.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spy Game je super!

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

jste zapomněla na Hádej kdo přijde na večeři. To jste přece musela vidět ;) .

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Šklíbo na Vás bych také nerad zapomněl... pokud stojíte o registraci, ozvěte se mi na mail. 

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Jo, Sidney Poitier byl pan herec.

Průměrný počet slepic: 4.8 (14 hlasů)

jediny, u kterych jsem temer nemel pocit ze jsou nasilne z duvodu "korektnosti" zarazovani do filmu jen proto, ze jsou te spravne barvy...

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Dokonce si myslím, že něco takového by ho tenkrát v šedesátých letech bytostně urazilo. Nedávno proběhl internetem úryvek z rozhovoru (1968), ve kterém se docela dost rozčiluje, že se ho reportéři pořád ptají jen na rasové otázky. https://www.youtube.com/watch?v=oDZAZWOyQAA&t=105s

Od té doby uteklo blbých čtyřiapadesát let - a všecko je naruby. Najednou je moderní a přínosné trpět tou správnou formou útlaku, a největší kanón je ten, kdo si od bílých vykňučí nejvíc preferenčního zacházení. Dožít se toho Malcolm X, tak jim všem prokopne druhou díru do zadele.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Petra

Trvalý odkaz

tak právě ten se mi taky moc nelíbil a víte proč, protože v době kdy běžel u nás takové problémy nebyly. Nemyslím že by v té době u nás někdo řešil jinou barvu pleti, asi proto, že u nás otroci nebyli a ani to pseudo intelektuální myšlení. Prostě tenkrát u nás barva pleti nebo původu nehrála žádnou úlohu. Snad jen zvědavost že vypadají jinak, jako to bylo u kubánců co se učili v Třebíči, nebo syřanů na VAAZ. To až později se to začalo zvýrazňovat. I když z dnešního hlediska jistě byly výkony té úžasné trojice neskutečné. A snad jen díky jejich umění a proslulosti mohl ten film vzniknout. Hrát v tom někdo neznámý asi by skončil na smetišti a tohle v té době udělat nemohli A cenu dostal asi proto , že hodnotitelé s tím měli taky problém díky svým zkušenostem jak rasismus funguje. Je to sice absurdní, že se nyní řeší a přehodnocuje to co se vše se stalo a zapomíná se že díky tomu/jejich robotě se stala amerika amerikou.
Protože jen díky tomu se vyšvihla do popředí. Vždyť těch bílých tam zase tolik nebylo. No s černochy se sice srovnali, ale protože neumějí pracovat sami, tak zase nastala obdoba s mexičany a dalšími z jihoamerických. Nebo s přistěhovalci ze světa. Amerika prostě nemůže fungovat bez výkonných lidí odkudkoliv. si proto ty masívní vstupní pohovory, knížky k pobytu. Prostě jen zjišťují, může-li jim být ten který člověk užitečný. ať už přímo prací tam, nebo v pomoci ovlivňová lidí v jeji domovině v rámci rozšiřování jejich působnosti či podřízenosdti/viz ten náš pos.anec/..
Oni si prostě nedají pokoj, protože jinak by nebyli schopni existovat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Připadá mi, že ty počty možná trochu přeceňujete.

Za prvé, černoši jako pracovní síla přestali být klíčoví dokonce ještě před občanskou válkou, zhruba v téže době, kdy u nás rušili robotu - zároveň s tím, jak se rozmáhal průmysl a ekonomika přestávala záviset na vývozech cukru a bavlny a naopak začínala záviset na slévačích, inženýrech, strojnících, stavařích, projektantech, chemicích... zkrátka na dovednostech, které černý otrok neměl kde pochytit, zatímco bílý imigrant si je přivezl ze staré vlasti.

A za druhé, v dnešní populaci je černochů kolem patnácti procent - a před sto lety to nebylo o mnoho jiné číslo (namátkou v roce 1870 bylo 87,1 % bělochů a 12,7 % černochů). Není bez zajímavosti, že podíl černochů v populaci zůstává po všechny ty roky v podstatě konstantní, zatímco podíl bělochů setrvale klesá a dnes už je pod šedesáti procenty. Rozdíl samozřejmě dělají Hispánci a Asiaté. (Zatímco když se koukáte na současný americký film nebo seriál, tak máte kolikrát pocit, že v Americe jsou běloši s černochy půl napůl a jinak tam už s nimi nikdo jiný nebydlí... to ale patří spíš k té debatě o filmové propagandě o pár vláken výš. :))

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Kniha má asi 800 stránek. Také je někdy zpochybňována autenticita obsahu - a sice že anglický překlad (mj. i Bormannových záznamů), je nejen zkreslením původních německých textů, ale že je v něm i dost fabulací. NEOžel má němčina je chabá, takže prověřovat to nebudu.

Hrané filmy jsou samozřejmě vynikajícím prostředkem propagandy, manipulace. Obrázek je víc jak tisíc slov, nebo jak to už kdysi říkal Konfucius. Obrázek navozuje vyšší stupeň " reality", vtiskuje představu účinněji jak text, pokud jsou obrázky pohyblivé, tak lze působit na vědomí (při jistých technikách i na podvědomí) i kontextualně.
Hrané filmy mají poměrně velký podíl na výrobě zdegenerovaného maloměšťáctva.

Mimochodem - jeden z německých mecenášů A. Hitlera, také iniciál AH - Alfred Hugenberg, byl, krom novinového imperia, i majitelem největšího kontinentálního filmového studia UFA.
Srovnej s dnešními časy i toto.

Konec mimotematického , ovšem později neopravovaného - a to by se mělo ocenit, hlášení.

Průměrný počet slepic: 3.8 (15 hlasů)

je dnes hlavně (veleúspěšným) nástrojem bezstrukturního řízení celosvětové společnosti.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hmmm....to funguje už po celé generace. A nejen tam. Například potrhlé infantilní učitelky dostaneš spíš na nějaký ten doják, než na dokument o tom, proč zas musí chodit na haldy pro uhlí a vařit třikrát týdně kaši z otrub.
Mimochodem - Goldwyn je takové poměrně honosné příjmení, že ? Szmuel Gelbfisz - to už může někomu znít dost divně.

Je vysoce strukturní, od zatím poměrně zdravého děcka až po hluchou stařenu. Od chudáka až po miliardáře. Od kreténa až po profesora historie...

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

AMÍCI SE CHTĚJÍ NASTĚHOVAT NA SLOVENSKO A NEPLATIT ČIDŽI. Pré tam budou dělat jen svý tajný věci do kerých nikomu nic néní. Řekněte tam vašim aby šli do prdele. Děkuji.

Průměrný počet slepic: 4.5 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

Dávám sem rozhovor Angeliky Bazalové (členka Rady ČTK a výborná novinářka) s Ondřejem Dostálem a ostatními odborníky na téma vyhlášky o povinném očkování.

Rozhovor je nadupaný užitečnými informacemi a rozhodně stojí za poslechnutí a za archivaci pro následující týdny, během kterých se bude s napětím čekat, jestli vláda vyhlášku o povinném očkování zruší nebo jestli ji a la chytrá horákyně zbaběle modifikuje, aby vypadala stravitelněji.

Ondřej Dostál: Jak se nenaočkovat? Právní rádce pro zaměstnance, kterým hrozí povinná vakcinace
https://www.reflex.cz/clanek/a-plus-x/111187/ondrej-dostal-jak-se-nenaockovat-pravni-radce-pro-zamestnance-kterym-hrozi-povinna-vakcinace.html

Průměrný počet slepic: 4.2 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Filmy beru jako psychologicko / sociologickou studii o sociální bublině jejich tvůrců. Nikoli jako realitu. Totéž divadlo, totéž noviny a novináře.

Umění, vědě i politice velice prospívalo, když drtivá většina z nich část života žila obyčejný život, a uměli si ho představit, a znali běžné lidi.

Dnešní situace, kdy drtivá většina herců a novinářů se častěji viděla s Tomášem Halíkem a George Šorošem než s běžným člověkem - je opravdu už jen sociologická studie jedné oborové vrstvy. Brát to jako cokoli jiného je lhaní si sám sobě.

Není to vidět jen na filmech. Naprostá neschopnost drtivé většiny lékařů a vědců a odborníků v ránci epidemi koronaviru byla jak z Kocourkova. Nebyli sto pochopit, že se od nich čeká realita a ne diskuse na vědecké konferenci a žvanění s mlácením prázdné slámy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (36 hlasů)