Vyšší ideály prosím

Autor
Štítky

Motto:

Velice mnoho lidí pak se svými vyššími ideály bojovali čestně a správně, ale bohužel se špatnými informacemi - za lepší zítřek. Ten lepší zítřek by nenastal v žádném případě, protože ho pohltil buď Sovětský svaz nebo západní Evropa (v alternativní cestě dějin). Nicméně to nijak nesnižuje zásluhu těch, kdo za své vyšší ideály bojovali - včetně Palacha. Ti lidé za něco žili, na rozdíl od dnešní doby, která žije jen pro materii. Pro tyto vyšší ideály existujeme jako národ a stát. Vidlák žije jen pro zabíájačky, a vše řeší zabíjačkami, takže vyšší ideály naprosto nechápe.

Tento komentář včera zazněl i s několika dalšími reakcemi pod článkem o Palachovi. Tož bych si dovolil reagovat samostatným článkem. Když už se mluví o mně. 

Hned na první pohled mě zaujalo, že v diskusi dále zaznělo, co jsou ty nižší ideály, jako se najíst, napít, zasouložit si. Ale kupodivu nikdo neřekl, jaké jsou ty vyšší ideály se kterými se má bojovat čestně a správně za lepší zítřek. Ani se tam nikdo nezmiňuje, jak by měl takový lepší zítřek vypadat. 

Mimochodem, komentář má pravdu... žiju obrazně řečeno  jen pro své zabíjačky. Dokonce i  všechno ostatní pro co žiju, je podobně přízemní.   Skutečně jsem si zvykl, že zabíjačky ledacos řeší. Každé prase má totiž neuvěřitelné množství kamarádů, kteří jsou ochotni jet tisíce kilometrů kvůli pár jelítkům, je s nimi možné strávit večer, popovídat si o všem možném, je možné v jednom dni na jednom place mít dohromady příznivce i odpůrce a světe div se, oni se u špejlování střívek a ochutnávání pálenky nepobijou, ale celkem kultivovaně spolu hovoří. 

Moje další ideály jsou dost podobné a také jsem o nich mockrát psal. Mám pět dětí, úžasnou, pracovitou a tolerantní manželku. Máme maličké hospodářství, obděláváme to, protože si to tak dědeček přál. Dědečka jsme nechali dožít doma. Snažím se, aby z dětí nevyrostli sígři a lenoši. Rád stavím z lega, bo na jiné modelaření nejsem dost zručný. Pokouším se ratolesti dovzdělat v tom, co jim ve škole neřeknou. Pomalu se připravuju na pubertu své první dcery, snažím se ušetřit nějaké ty peníze, aby bylo na vysokou školu, to kdyby některé dítě projevilo zájem, píli a talent.  Chodím do práce, hospodu navštěvuju jen výjimečně, nebyl jsem nikdy nevěrný a před svatbou jsem neměl žádnou jinou holku než svojí ženu. K tomu ještě chodím do kostela, věřím v Boha podobojí způsobem, mám slušně velkou knihovnu, kterou jsem přečetl. Chodím k volbám. 

A samozřejmě píšu tento blog. 

Také mi není lhostejné, co se děje kolem nás. Se znepokojením sleduji směr, kterým se ubírá naše společnost i má církev, vadí mi balkanizace takřka všeho kolem nás, jak postupně nic nefunguje a jediné co bují je byrokracie, nelíbí se mi dělení společnosti na jehož konci vidím občanskou válku a ne smír. Vadí mi dokonce i plundrování přírody a deštných pralesů, vadí mi dezinformace, jen je zpravidla vidím jinde než ČT. Vadí mi dvojí metr ve světové politice, vadí mi mizerná kvalita školství, chtěl bych také lepší a spravedlivější svět. 

Ale nevím, jak to mám udělat. Kdybych věděl, už to dávno dělám. 

A mám pocit, že nejsem sám, kdo to neví. Nějak nám totiž došly -ismy. Už není žádný komunismus, socialismus, kapitalismus nebo darwinismus, o kterém bych si mohl myslet, že je receptem na dnešní dobu a pokud jej budu následovat a žít pro něj, tak se něco změní. Stejně jako nevěděli naši vysokoškolsky vzdělní lidé, jakým způsobem se měl národ vyburcovat za Palacha, stejně tak nevím já a se mnou hodně dalších, jak bychom se měli vyburcovat dneska. Četl jsem Patočku, Bělohradského, Kellera, Umberta Eca  a jestli se pánové na něčem shodnou, tak na tom, že něvědí, co by se mělo dělat. Většinou vědí, co by se mělo nedělat, ale řešení nikdo nezná. Natož pak takový Vidlák jako jsem já. 

Upřímně řečeno, také bych rád žil pro něco. Nějaký ideál, nějaký vznešený a vysoký cíl. Ale vy tu někdo nějaký vidíte? Je tu někde pod mou rozlišovací schopností něco, za co stojí za to žít takovým způsobem, aby za to byl člověk ochoten i umřít? 

Mohl by mi někdo ze čtenářů (a včerejších komentátorů) pomoci? Rád bych věděl, jaké jsou ty vyšší ideály.  Ale ještě raději bych se dozvěděl, jak mám pro takové ideály žít, či zemřít? Co nedělám, ale měl bych to dělat, abych o sobě mohl říci, že nežiju jen pro matérii a pro zabíjačky? Co mám udělat pro to, abych chápal ty vyšší ideály? 

Jednou jsem zkusil mluvit o české Haganě a bylo jasné, že je to pěkná blbost. Nic dalšího mě zatím nenapadlo. Jedině ještě blbějšího. 

Ptám se stejně jako ve včerejším článku...  Jak se mám vyburcovat, aby to splňovalo nároky na vyšší ideály? Mám víc burcovat proti muslimskému nebezpečí? Mám to pojmenovávat jako invaze či zničení Evropy? Nebo mám nějak lépe dělat to, co zkusil důchodce terorista? Nebo mám se postavit spolu s dalšími na demonstraci proti pražské kavárně? Jaké ideály to žil ten Palach? Byl to Dubček, což byla údajně jeho poslední slova? Nebo to byla svoboda  a samostatnost? Cizí vojska už jsou pryč a nemám nějak pocit, že jsme teď svobodnější a samostatnější. Nebo mám více recyklovat? Omezit uhlíkovou stopu? Sázet víc stromů? Nebo se zasazovat o další technický pokrok, aby na silnicích bylo ještě více aut a doma jsme měli ještě více zbytečností? Mám nevolit Babiše a místo něj volit Okamuru? Nebo ještě někoho jiného?  Mám být ochoten zemřít za Zemana, Drahoše , Kalouska či Havla? Je nějaký jiný nositel idejí, který by stál za následování? 

Zkusme to bez frází o vyšších cílech a ideálech, řekněte jednomu vesnickému Vidlákovi, který ještě nevzdal svůj optimismus, co má udělat, aby ty vyšší cíle pochopil. Případně mi popište, jaké vyšší ieály žijete vy ostatní. Můj blog je k dispozici. Každý článek na toto téma rád vydám. Vlastně mi nejde o nic jiného. Rád bych věděl, jak mám žít, aby to bylo v souladu s vyššími ideály, co mám pro to udělat a pokud to bude nutné, pro co mám položit život. Řekněte mi, jak mám bojovat čestně a správně. Řekněte mi, co nedělám, ale dělat bych měl. 

V opačném případě totiž budu stát tam, kam mě Pánbůh postavil. Budu krmit prasátka a zvát stále nové hosty a stále se budu snažit, aby jezdili i z ciziny z co možná největší dálky. Budu psát tento blog a nabízet zájemcům návštěvu u mě. Budu si hrát s dětmi, dělat rovné brázdy na poli a hnojit mrvou.  Když přijdu domů nejdříve se postarám o dobytek, pak o ženu, pak o děti a pak o sebe. Budu směřovat k tomu, abych měl po republice co nejvíce přátel všeho druhu. Budu se snažit být dobrým otcem a manželem, budu se snažit, aby náš dům byl vždycky otevřeným pro každého, kdo přijde s dobrými úmysly.  Ohledně tohoto blogu ponechám otevřené komentáře a pustím na sklo jakýkoliv článek, který bude mít úvod stať a závěr. 

Víc toho neumím. 

PS. Příští víkend mám zabijačku a jednu volnou postel. Pokud by chtěl někdo přijet, přespat, pomoci s čuníkem a odjet s výslužkou, ozvěte se mi. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

nám furt ještě málo teče do bot. Ale to už se tu opakuju, není-liž pravda...

Jinak není tak úplně špatný takový jeden úplně maličký vyšší ideál, který kdysi napsal Vidlák (tuším).
Ke konci života člověka stejně zajímá jenom to, aby spolu vycházely jeho děcka...
To není málo...

Na zabíjačku bych jel, ale už jsem slíbil Pinocchiovi, že ho odvezu na den otevřených dveří do firmy, kde by rád jednou pracoval...
To vlastně taky není špatný vyšší ideál (i když je taky malý) - vychovat potomka, aby neměl nasráno ani v hlavě, ani v rukou, a ještě k tomu nebyl zašívák...

Zatím bez slepic

... ale to fakt nestojí za to upálení, či jiný způsob demonstrativní smrti :) Jinak doufám, že se dostanete k Vidlákovi na nějakou příští zabijačku, bo bych Vás moc rád poznal!

Zatím bez slepic

In reply to by Ekonomický migrant (neověřeno)

Trvalý odkaz

Slova slečny, mimo jiných, která hasila toho hořícího :
" (...) já ho hasila a koukala jsem na lidi kolem, nikdo nevolal záchranku, i když jsem jim to říkala. já to nechápu, jak může někdo koukat na někoho hořícího a nevolat záchranku (...)"

Také projev "ideálů" dnešního člověka. Naprostá lhostejnost.
Ale možná to byli samí cizinci, kteří neměli číslo .....

Zatím bez slepic

In reply to by Sartre (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já bych jim to příliš nevyčítal. Lidé jsou různí a člověk nevycvičený ve většině případů zkrátka ztuhne šokem. Lidé jsou dobytek, pokud je potká něco co nezapadá do jejich koncepce běhu věcí mysl to nepřijme a bez mysli zbývá již jen zvíře, které opravdu neví co má dělat, jak zvednout telefon a vytočit číslo na zs. Na jednání v podobné situaci musí člověk mít povahu.

Zatím bez slepic

Targusi - Ekonomický migrant je majitelem těch dvou prasátek, které příští týden padnou. a když Vás zve i on, kurňa to byste se měl zamyslet, popadnout toho vašeho Pinochia a přijet i s ním ne? 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já se přiznám, že na toto téma se mi už nechce diskutovat.

Každá skupina má svou dynamiku lidí. Každá velká skupina lidí potřebuje mít lídra, potřebuje mít učence, potřebují mít dělníky, potřebuje mít ti co chválí i kritiky, potřebuje mít pragmatické lidi i naivy a snílky, potřebuje mít typy zaměřené na rodinu i typy zaměření na jiné cíle, potřebuje mít diplomaty i bojovníky, potřebuje mít lidi nadané různými směry, potřebuje mít lidi přísné i laskavé, potřebuje mít puntičkáře i lidi co nad něčím mávnou rukou, potřebuje mít lidi kreativní i nekreativní, potřebuje lidi plánovače i improvizátory, potřebuje lidi odvážné i opatrné, ...

Drtivá většina článků autorem "Vidlák" byla o tom, že chápu jen motivace a ideály ve stylu: "Podle sebe soudím tebe". Jiné myšlení, ideály byly pragamticky označovány za nesmysl - a nemluvím zrovna jen o Palachovi. Prostě všechny příběhy a hodnocení byly zglajchšaltovány podle jedno mustru jako univerzální hodnocení ve stylu: "Jedna velikost sedne všem."

Jakákoli společnost složená z jednoho jediného stejného typu lidí - ať jakýchkoli - je neživotaschopná. Je jedno, jaký typ lidí to bude, i ten nejlepší myslitelný - ale prostě nebude stabilní ani životaschopná - a v určitých situacích bude velice slabá a zranitelná.

***

Právě celá Evropa zkouší jednat s muslimy jako popisujete v tomto článku. Pozvala muslimy na "zabíjačku", tedy štědře hostí sociálními dávkami. Snaží se chovat se k muslimům přátelsky a dělat si z nich přátele - nepočítá zlé činy muslimů, jejich vraždy, zabíjení, mluví se přátelsky o nutnosti tolerance a vstřícnosti. A to pěkně prosím mají Evropané načteno hodně knih v knihovně, rozhodně více než drtivá většina stoupenců Alláha. Stejně tak se snaží Evropané být dobrými otci svým dětem a rodinám. --- A přesto muslimové jsou jen o to více násilní a vytvářejí o to více kriminality, no go zón, požadavků.

Jinak řečeno, hypoteticky, Evropa složená ze samých lidí, kteří dělají to co píše Vidlák v tomto článku, tedy rozhodně prohraje s muslimy, až půjde do tuhého. S muslimy musí jednat člověk jiného typu, smýšlení a založení, má-li to Evropa přežít. Jenomže takový člověk bude Vidlákem označen pragmaticky za nerozumně jednajícího v každém možném článku, který Vidlák o komkoli napíše. Protože to nebude Vidlák, protože bude mít trochu jiné priority, jiné ideály.

Skoro každý druh člověka, jednání a ideálů je ve větší skupině/státu potřeba. Každý se osvědčuje v jiných situacích.

***

Před nějakým časem jsem dostal na výběr. Buď na týdenní pobyt plný zabíjaček, jídla, výletů a zábavy. Nebo na kurs biochemie lidského těla plný odborných a nudných přednášek od rána do večera. Vybral jsem si to druhé a užil jsem si daleko více než tu zabíjačku. Pak už jsem ty znalosti rozvíjel sám. Přátele jsem si tam také našel. Prostě mám jiné pořadí toho, co mě baví, a co považuji za větší zábavu. Není nic špatného na zabíjačkách ani ničem jiném, dokonce na ně rád chodím, ale jsou pro mě na nižším místě než třeba u Jana Vomáčky nebo třeba u Alberta Einsteina. Moje motivace a rozhodnutí v tomto výběru ale nejsou pochopitelnými pro většinu lidí - nejsou tím pádem ani dobrá ani špatná, jsou to jen osobní preference.

Adolfa Hitlera také neporazili spojenci tím, že mu udělali zabíjačku. Dokonce se celý svět choval k Adolfu Hitlerovi přátelsky. Skoro celá Evropa včetně západní Evropy, Polska, ba i toho Sovětského svazu s ním podepsali pakty o neútočení. Pár států darovali přátelsky Adolfu Hitlerovi jako dárek české Sudety v Mnichovské zradě. Aby byli přátelští, tak dokonce přimhouřili oko, když to zabral celé a vytvořil Protektorát Čechy a Morava. A stejně tato vidlácká strategie nepomohla, nakonec 2. světová válka s cca 70 milióny mrtvými, desítkami miliónů zmrzačených, dalšími desítkami miliónů sirotků, dalšími milióny uprchlých z Evropy.

Později přišly všechny státy, že každá situace chce jinou povahu člověka, jiné myšlení. Ochlasta a hulvát Churchill se osvědčil lépe než perfekní Chamberlain. Žukov se osvědčil lépe než jiní před ním.

Jiří Drahoš je přátelský, snaží se být se všemi zadobře. Dokonce i tu zabíjačku by uspořádal. I stažení králíka předvedl. Snažil se získat si maximum přátel, mluvil vždy slušně co to dalo. A přesto ho lidé nezvolili prezidentem, protože geniální strategie pro vedení vědeckého ústavu či skupiny lidí - je špatnou strategií pro lídra státu.

***

Na různá míra jsou potřeba různé nátury. Ve vyjednávání s nepřítelem, který vás hrozí zničit jsou třeba jiní lidé s jinými vlastnostmi a ideály než na vyjednávání s přáteli. A pokud nejste bojovník - neoceníte je v běžném životě.

Steve Jobs vydupal firmu Apple do obrovských úspěchů. Ale určitě byste s tím člověkem nechtěl trávit delší čas.

Jak působí na silného nepřítele odhodlaný člověk, který je ochoten dotáhnout svůj cíl i za ztrátu života? Demoralizuje nepřítele. Pár takových ukázek a nepřítel si konflikt často i rozmyslí, nebo alespoň odloží. Ohodlaní husité či Kozáci poráželi mnohem silnější vojska než byli sami.

***

Zkrátka, když bude vymýšlet strategii obrany či posunu k lepšímu člověk typu popsaného v článku, tak selže. Za současné situace, kdy bují byrokracie, čím dál agresivnější menšiny, hrozí zničení Evropy muslimy, a zároveň stát a úřady brání jakékoli obraně, ba i jen kritice - tak prostě člověk ideálů popsaných v článku nemá nejmenší šanci nic reálně úspěšného vymyslet. Skončí nakonec u toho, že "nic nemá smysl" a "bude žít tak jak žije a ono to nějak dopadne".

Na to je potřeba jiný typ člověka, který ale bude označen pragmaticky třeba za nerozumného. Ale pokud je určitého typu, bude mnohem úspěšnější. Prostě pokud nejste bojovník, tak každý bojovník bude pro vás jen nesmyslně jednající člověk v mnoha případech.

Stejně jako málokdo pochopí, proč jsem si ve firmě za doměnu vybíral kursy biochemie nebo pokročilého řešení diferenciálních rovnic namísto mecheché někde na pařbě. Taky jsem podle mnohých vůl, a cela pragmaticky.

***

Prostě jiné typy lidí mají jiné ideály. Život Vidláka je skvělý a nejlepší možný. Ale každý typ člověka je vhodný pro jiný kontext, jiné místo, čas a situaci. Když hodnotíte jiné lidi - tak pokud se neodprostíte od sebe Vidláka jako univerzálního etalonu - a nebude se snažit proniknout do myšlení, motivací a žebříčku hodnot jinak myslících lidí - tak ty hodnotící články nemají žádný smysl.

Skoro všechny velké muže historie, vědy, génie, umělce - považovali okolní lidi za minimálně divné. Pragmaticky všichni jen zbytečně marnili čas nesmysly. A o tom to je.

Zatím bez slepic

"Má nás pánbůh všelijaký", říkala babička. Lidstvo je dál něž ostatní zvířectvo proto, že je obrovsky variabilní. Každý jednotlivec je jiný, každý dokáže něco jiného. Někdo má lepší svaly, někdo hlavu. Někdo dokáže astronomické výpočty, někdo dokáže nabrat do injekční jehly jednu spermii, někdo dokáže ve výšce betonovat most, někdo za noc upeče víc rohlíků, než by dokázal kdokoli jiný.... Lidstvo má obrovské množství vědomostí a dovedností, neexistuje jednotlivec, který by obsáhl všechno.
V žádném Vidlákově článku jsem si nevšimla, že by sám sebe prezentoval jako etalon.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

To ne, ale fakticky napsal "a ted mate sanci dát argumenty me presvedcit, ze to delam spatne jinak zustanu u toho co si myslim"...

A Trump psal, že právě tento postoj je základ omylu, tedy, že Vidlak napsal blbost. Trump napsal, že Vdilák nepotřebuje přesvedcit... Etalon je to co chce Vdilak, nejakou zakladni pravdu pro kazdeho, teorii vseho, bohuzel pro nej zakladni pravda je jiná, pro někoho kdo miluje sportovat tak, že na konci patne vysílením a pro druhého je vrcholem všeho brnak si na kytaru, a pokud jeden nebo druhý napíšeš "máte šanci mě přesvědčit", myslíš, že význa dává smysl nebo je u těchto dvou lidí zhovadilost, žádat jeden po druhém aby se nechali přesvětčit, že jeden má přesntat brnak na kytaru a běžet v dešti bahnem až padne a naopak, sportovce, aby seděl a brnkal...

Já pochopil co napsal Trump takto, potřeba pro společnost jsou oba, a to rozdělení spolkečnosti není špatné, špatné jsou lidi jako Hřebejk, kteří píší, že musíme být všcihni stejní a to pouze tak jak se líbí jemu... Vidlak napsal prakticky to samé jako hřebejk, jenom s tím rozdílem, že on dává možnost, aby jste ho přesvědčili, kdo má pravdu, která pravda je ta správná, ale Hřebejk má hybu ve svém mozečku, právě v tom, že ta rozdílnost společnost posiluje a jediný kdo ji oslabujeje právě Hřebejk, protože tu rozdílnost nechce skousnost a chce tu rozdílnost ve skutečnosti zničit a sprůměrovat na svůj etalon...

Proto, má Trump pravdu, Vidlák se pasoval za Etalon, který je ochoten zaměnit za jiný, když ho přesvětčí někdo argumentama...

Zatím bez slepic

Já chápu, co napsal DT - že na různé věci jsou zapotřebí různé nátury. Že jsou zapotřebí Jobsové, kteří něco dokázali vydupat, ale osobně jsou nesnesitelní. Chápu, že existují Chrchillové, kteří chlastají, ale byli důležití, když se bojovalo s Hitlerem. Tomu rozumím. Stejně tak nějak neočekávám, že všichni budou chovat prasátka a dělat zabíjačky a ani nečekám, že by ke mně na zabijačku přijelo celé lidstvo. Ale kde jsou ty ideály? Kde je to žití pro ideály, které nechápu?
Prosím řekněte mi úplně jednoduše, kdo u nás v naší republice ztělesňuje nějaký ten vyšší ideál? Kdo je ten, který nezve muslimy na zabíjačku, ale koná ta správná opatření, aby nás jednoho dne nepřeválcovali? Kdo u nás připravuje zemi, hospodářství a národ na brexit nebo rozpad EU? Kdo u nás prosazuje nějaké správné ekonomické kroky, abychom se vymanili ze závislosti na Německu a nebyli jen montovna? Kdo v našem národě představuje nějaký ten ideál, aby bylo možno se kolem něj semknout a sjednotit? Kdo napsal nějakou tu Postilu, abychom jednou, až ho v Německu upálí, mohli za jeho myšlenky bojovat i umírat?
Kde je náš kurdský Ocalan, židovský Jozue, muslimský Mohamed, křesťanský Ježíš? Kde je náš nový Jan Hus?
Jinak jsou to všechno jen řečičky. Hubou se ideály ztělesňují strašně dobře. A já sice mluvím rád, ale nerad naprázdno mlátím slámu. A když nejsou velké ideály, je třeba mít alespoň ty malé. Vypiplat rodinu, udržet vztahy, mít kamarády, dělat zabijačky... Jo, muslimské nebezpečí to fakt nezadrží. Ale bohužel nevidím ani nic jiného, co by ho zadrželo. To bude muset (jak říkal Targus) téct mnohem více do bot, aby se něco našlo (nebo někdo našel).
Nejsem etalon nějakých ideálů a vůbec Donaldu Trumpovi neberu jeho postoj k životu. Ale prostě nikde nevidím ani jeden velký ideál pro který by stálo za to žít nebo umřít. A nevidím ani nikoho jiného, kdo by to tak měl. Ani Donald Trump není schopen říci, čím žije a za co velkého by umřel.
A tak zůstanu u toho, že bych si ještě tak troufl umřít za rodinu a byl bych ochoten za svoje děti a ženu dát všechny své zabijačky, všechno své lego, všechny své peníze, dům, zahradu, záhumenky a kdyby to jinak nešlo, dal bych i život.
Jestli je někdo ochoten dát život i za něco jiného než co tady popisuju, sem s tím. Chci vědět, co to je.

Zatím bez slepic

bylo překrouceno na “za stranu, za lidi”, když ten pán s granátem spadl pod tank.

Zatím bez slepic

bylo překrouceno na “za stranu, za lidi”, když ten pán s granátem spadl pod tank.

Zatím bez slepic

Kdyby měl každý (nebo podstatná většina lidí) takové nevysoké ideály jako bratr Vidlák, bylo by na světě tolik pozitivní energie, že by snad ani nebylo těch vysokých třeba. Já vím, kdyby.......

Zatím bez slepic

Kdo zosobnuje společný ideál? Nikdo a nikdo takový nemůže existovat a pokud v to někdo věří, věří v pohádky...

Ideálem je mít co nejlepší mix všech vlastností a mít jejich optimální koordinaci. Ale to už není jeden ideál, protože mix se může různit a optimální koordinace se mění podle prostředí a poměrů mixů různorodých jedinců. Když jsem jednou četl psychologickou studii, kde říkali, že nejlepší rozhodnutí v krizi dělá muž, +-36 let, bezdětný, tak mám věřit, že toto je ideál? Nebo v reálu, bude společnost potřebovat i tebe vidláku, co vychová co nejlépe 5 dětí, ale to, že máš děti už tě diskfalifikuje na nejlepší rozhodování v krizi?
Osobně říkám, že společnost potřebuje toho bezdětnýho 36 letého muže, ale i tebe Vidláku + x dalších různých lidí, kteří mají ty či ony vlastnosti.

Ccheš vědět/znát něco co neexistuje, každý o tom demagogicky hovoří a možná to je jedna z odpovědí, proč je svět kde je, každý se honí za jednoduchou odpovědí nejlépe jednoslovnou typu "42", a přitom je to pouze o to co nejlépe žív v kolektivu a mít ho vyvážen tak, aby sloužiul nám lidem pro lepší život, který je ale někdy hnusnej v tom, že musíme umírat protože nás sousední stát napadl apod.

Jeslti to chceš vědět, tak bohužel chceš něco co mít nikdy nebudeš, přesněji, nikdo nikdy mít nebude, prostě jediným ideálem odpovědí co kdo napsal a nikdo lepší nenapíše je "42" ;)

Zatím bez slepic

Byl sem delší dobu mimo dosah intrnetu, tedy se zpožděním, omlouvám se.
Spomenel jste zde jako etalon Alberta Einsteina, nevím zda je to to správné ořechové !!
Oficiální povídání: Fyzik Albert Einstein (1879 – 1955) se stal jasně zářící stálicí na vědeckém nebi. Vypracoval teorii relativity: speciální (1905) a obecnou (1916). Zabýval se kvantovou fyzikou, kterou dále rozvinul – například o luminiscenci, za kterou získal v roce 1921 Nobelovu cenu. Jeho rovnice relativity E=mc2 se stala zaklínadlem moderní vědy. Od počátku 21. století se však stále častěji objevují tvrzení, že to s Einsteinem jaksi není v pořádku: Sám se prý v matematice příliš nevyznal. A co víc - mnoho svých teorií někomu ukradl!
Souhrn dosud nezveřejněných údajných důkazů se až nyní objevil v odborné publikaci „Die lukrativen Lügen der Wissenschaft“ (Lukrativní lži vědy). Chlubil se prý cizím peřím
Autor Johannes Jürgenson mj. píše „Einstein nebyl žádný velký počtář, i když pověsti o pětkách z matematiky jsou výmyslem. Faktem však je, že jeho oporou byl přítel Marcel Grossmann, který mu pomáhal s matematikou už na curyšské polytechnice, kde Einstein vystudoval obor odborného učitele (ne však ingenýrig či profesora - takže nesměl učit na vysokých školách). Pak mu obstaral místo na Patentním úřadu v Bernu a postaral se, coby spoluautor, o matematickou část Obecné teorie relativity v roce 1913. Einstein se však o něm zapomněl zmínit; stejně tak se vytratili i Voigt, Fitzgerald, Lorentz, Poincaré, Hasenöhrl a jiní, od kterých tuto teorii opsal.“
Tak prý odpovědnost za nesmysl, jakým má teorie relativity podle některých odborníků být, dnes leží jen na Einsteinovi. Autor zdůrazňuje: „Není to spravedlivé, protože Einstein mohl zveřejňovat od roku 1900 své teze v renomovaných Análech fyziky jen díky protekci vlivného Röntgena. Ten však nerozuměl matematice a Einsteinovým diletantským nápadům už vůbec ne. Tak se Einsteinovy elaboráty, včetně všech matematických chyb, dostaly do Análů.“ Einsteinovým podporovatelem byl také slavný Max Planck - tvůrce kvantové teorie. . Nejnovější dokumenty odhalují, že Planck za něj také intervenoval, když ho kolegium profesorů Curyšské univerzity odmítlo jako docenta.
K tomu badatel Jürgenson prozrazuje:„Planck ovšem nemohl velkého nositele Nobelovy ceny přivést do rozpaků, nebo dokonce ztrapnit kuratorium Análů. Proto průběžně korigoval četné Einsteinovy matematické chyby, kterých si Röntgen vůbec nepovšiml."
Je mnoho důkazů o tom, že Röntgenův asistent A. F. Joffe (později člen Akademie věd SSSR) nazval Einsteina „neohrabaným učitelem ze základní školy".
A jak to bylo s oním proslulým zaklínadlem E = mc2? Není pravdivé tvrzení, že jde o výplod mozku emancipované Einsteinovy ženy. Jürgenson tvrdí: „Jediné, co rovnice dokazují, je přeměna hmoty na energii, což ovšem nedokázal Einstein, ale už v roce 1846 Weber. Později to Lebeděv a vídeňský fyzik Hasenöhrl (rok před Einsteinem) shrnuli do rovnice E=mc2.
Ale relativisté to zas tak přesně neberou a Einsteinovi patří zásluha za opisování bez udání zdrojů!“ Co na závěr říci… snad jen to, že kdyby to prezentoval dnes v CZ, bylo by celé jeho dílo prezentováno jako falzifikát !!! … viz různé disertační a jiné práce našich politiků.
A nedivím se, že jej při jeho první presentaci posluchači vypískali, vždyť všichni věděli, odkud to vzal, nikoliv že by nepochopili jeho "genialitu"!

Zatím bez slepic

In reply to by neználek (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, takze takovej soudruh Freud pres fyziku. Hlavne ze chodil do te spravne modlitebny.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

S článkem to souvisí, i když by se to na první pohled nezdálo.

Jaromír Soukup se rozhodl, že také vstoupí na politickou půdu, a založil vlastní politické hnutí, dnem vzniku je 17.tého ne listopadu, ale ledna.
Kdo ví, třeba bude nadějí, třeba někoho z Vás- nás i osloví , TŘEBA někoho vyburcuje…………..
Známým je již dost, média již vlastní, a tedy sám sebe vyzval, svoji výzvu přijal, a nyní nabízí i ostatním svůj LIST.
https://www.listjs.cz/

Třeba to podělá, možná je naivní, možná vyčůraný, uvidíme.

S Targusem souhlasím, i s tou zemitostí.

Zatím bez slepic

co ty politické projekty miliardářů budou znamenat pro dolních 10 mil.
Možná jsou to jen nové byznys plány.
Ono je opravdu něco jiného hodně mluvit, ke všemu se vyjadřovat, kritizovat, ale pak něco prosadit, změnit, to už je o hodně jiné.
Však Zeman se na tím počinem ve čtvrtek večer celkem pousmál, a nezdálo se mi, že mu pro vstup do politiky nějak fandí.
Politika je dost tvrdé a specifické řemeslo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nemám vyšší ideál, než se držet svého kopyta a při práci nikoho neomezovat. Nevím, jak vysoký byl Gavrilo, jen to, že vypálil 7 kulí. Jiný měl třeba jen 6 a nestihl je vypustit.
Ideál je nedosažitelný, pro každého je jiný a jinak vysoko. Život je cesta k němu. Nedá se koupit, bo je zadarmo. Dá se ale pošlapat nebo posrat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jsou -ingy: brainwashing, tuning, týmbildink, mítink, stajlink, .... a tisíc jiných. Nehledají se příčiny, na blbosti není čas, musí se makat, aby bylo co do huby. Chléb a hry. Závod se smrtí. A rychle, bo po smrti je už hovno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

sam Ste tymto blogom na sebe namaloval terc. Musite to ustat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sám za sebe mohu říct, že žádné vyšší ideály nemám. Naprosto netuším co si pod tím slovem mám představit. Pokud bych použil slov klasika "Zaprvé nevím, co to je, a zadruhé mě to uráží!".
Donaldovo plky mi nic neobjasnily. Kurs biochemie bych v klidu dal na roveň kursu šití, zabijačce, či honění se za motýly ..... Každý zkrátka dělá to co ho baví a žádné vyšší ideály v tom nevidím.
Jsem prostě jouda. Ale na rozdíl od starého a ošklivého Targuse každým rokem mladší a krásnější.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, myslím, že se nemáš vůbec za co “stydět”, žiješ plnohodnotný život, jsi prospěšný rodině, společnosti, prostě tak to má být.
Co se “vyšších ideálů” týče, tak osobně se domnívám, že je to spíše záležitost celé společnosti, která by je měla definovat, než jednotlivých lidí. Když se podíváme do historie, tak staří Egypťané měli jako vyšší ideál dobře pohřbít boha faraona do pyramidy, staří Řekové a Římané chápali jako vyšší ideál mladých mužů ochotu bojovat a padnout za stát (toto se v historii opakovalo mockrát) a účastnit se politického života, Mayové a Aztékové potřebovali dobře zajmout nějakého významného nepřítele, aby s pomocí jeho krve zajistili chod světa, středověk byl plný vyšších ideálů, od stavby katedrál, různých poutí, křižáckých výprav atd, vše spojené s křesťanstvím, kde můžeš mít jako vyšší ideál třeba misijní činnost atd.
Ale co dnes? EU evidentně chce, abychom zachraňovali planetu, ale s tímto “vyšším ideálem” se nějak neumím ztotožnit. Je skvělé, když bohatí v rámci vyšších ideálů založí třeba park, knihovnu, muzeum (tak to fungovalo už za Římanů), jenže pro nás nedostatečně bohaté je toto asi nedosažitelné. A tak zbývá jen ta “drobná práce” někdy i “politická”, prostě zvelebovat své okolí, svou obec na naší malé lokální úrovni…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Znovu upozorním na Žáka III i proto, že je k tomu, co dnes dal na sklo Vidlák:
http://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-zak.php?itemid=33237
Takhle to vypadá, když se odhodí zástupná témata a vylezou na povrch dilemata, co nás čekají. Tomu odpovídající je i diskuze.

Zatím bez slepic

....a já se k Admirálovi znovu připojuji.
K tvorbě vyšších i nižších ideálů - jakkoli jsou potřebné ktomu, aby se druh Člověk nějak odlišil od jiných (mnohdy i mnohem sympatičtějších živočichů) je zapotřebí zůstat ještě alespoň nějaký čas naživu.

Zatím bez slepic

Z té Žákovi analýzy vyplývá, že tom vrcholném a podstatném mocenském sporu žádné ideály (pokud za nepovažujeme moc a peníze) nefigurují a že máváni různými ismi je pouze taktická figura k dosažení strategického cíle, jímž je "podmanit, zotročit vyloupit, zničit".
A co my s tím? Zrnka písku v poušti za blížící se bouře?
Těžké, velmi těžké, myslel jsem, že nás čekají volby mezi špatným a velmi špatným. Ale musím to opravit, volba bude mezi velmi špatným a velmi špatným. Pokud by jsme si nechtěli vybrat, tak nám to humanitárně vysvětlí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čím vyšší cíle, tím bolavější pády. A i když se zprvu zdá, že vše je jasné a čisté a jde to samo... Myslím, že chvíle, kdy si uvědomíte, že se zem nemilosrdně blíží a vy nemáte padák, zato máte ještě čas přemýšlet... to musí být děsivé.

Osobně se cítím být trochu v pasti - nějaké vyšší ideály bych také toužil mít, ale zároveň si pokaždé uvědomím, jak hrozně snadné je stát se loutkou někoho, kdo se jimi ohání. Nebo nakonec zjistit, že jsou (v lepším případě jen) kolosálním omylem.

Existují ale hodnoty prověřené staletími. Nezdají se být vysoké, ale o to pevnější. To jsou ty vidlákovské. Řídit se jimi každý, je svět krásný i bez vysokých ideálů. Jenže neřídí. A pak jsou holt třeba občas i hajzlové...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Možná, že je můj příspěvek mimo většinu příspěvků o ideálech, ale myslím navazuje na Vidlákův článek. Je to část řeči, pronesené na pohřbu mého strýčka, veterináře v Trhových Svinech - co má člověk druhým přinést - cituji " Za léta svého působení znal trhosvinensko natolik, že znal téměř každou rodinu, znal dobře osudy lidí a uměl i trampoty s těmi lidmi prožívat a s lidmi cítit, jako by byl jedním z nich. Pro každého měl slova povzbuzení i vzácný smysl pro pomoc a porozumění. Ti dříve narození vzpomínají, jak v létech druhé světové války pomáhal každému, kde to bylo možné, mnohdy za cenu vlastního nebezpečí. Vzpomínají, jak svým postojem a jednáním vyjadřoval tu nefalšovanou, neprospěchářskou, opravdovou lásku k vlasti, národní hrdost a smysl pro čest. Jak dovedl rozeznávat hranice dobra a zla a vytvářel tak nepomíjející mravní hodnoty. Jak nedávno řekl jeden hospodář - jo, doktor Konvička, to byl člověk mezi lidmi." Já myslím, že tím ideálem má být právě takový život a skutky a ponechání takové stopy mezi lidmi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A co je spatne na idealu vychovat slusne sve deti? Podle me se z toho pomalu stava vcelku vysoky ideal, jelikoz to neni vubec snadne. Nehlede na to, ze pokud clovek vychova slusne sve deti, tak tim ve finale prispiva k lepsi budoucnosti naroda, coz uz by vyssi ideal mohl byt, ne?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ideály,cíle,je to jako s novoročním předsevzetím.Je lepší dát si takové,jaké můžu splnit.
Ty vyšší,skupinové státní,už tolik nemůžu ovlivnit,ale jen napomoci,pokud se s nimi ztotožňuji
Jinak je to,jako s mladými děvčaty,když to není princ,tak aspoň milionář a pak má ochlastu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

že žádné skupinové a státná ideály neexistují. Pouze může být v rámci praktického zjednodušení funcionality státu nějaký ten ideál vyhlášen (nadirektován) za státní, ale rozhodně se tím nestává cílem všech jedinců národa.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dle mého skromného názoru má pravdu Vidlák i Donald Trump. Náš svět stojí na Vidlácích, kteří hospodaří, vychovávají, budují, někteří více, někteří méně vzdělaní. K tomu platí daně, za které další Vidláci vymýšlejí, organizují, vzdělávají. Tito Vidláci jsou tím gruntem, základem, solí země, nositeli zdravého selského rozumu. Jejich ideály (rodina, poctivost, dodržené slovo) se někomu mohou zdát nízké, ale jsou právě tou základnou, na které stojí svět, který známe, uznáváme a ve kterém chceme žít.
Jenže občas se ten svět porouchá a ke slovu přijdou ti druzí, kteří třeba děti vychovat neumí, hospodaření jim jde od deseti k pěti, nasávají zbytečné vědomosti (jako třeba jak nejlépe zabíjet lidi). Podle mne je takovým typickým představitelem Jan Žižka z Trocnova. Grunt asi prohospodařil, manželství kdovíjaké, v padesáti v lapkovské tlupě, v pětapadesáti možná žoldnéřoval ve Francii, potom na stáří pohodlné poklidné místečko nižšího úředníka u dvora... A najednou ho dějiny zmáčkly. Někdo na to reaguje jako stéhlo, které se zlomí. On na to reagoval jako houba, historie z něj vyždímala vše nejlepší a najednou je tady skvělý manažer a organizátor, který vybuduje tvrdé jádro neporazitelné armády, geniální vojevůdce, který si ví rady v každé situaci a pokaždé v bitvě zvítězí jinou taktikou. Tvrdý voják, který nezapomíná na své zajaté spolubojovníky a zachraňuje je, pamatuje si nepřátele a splácí jim své dluhy, otec svým bojovníkům, kteří si po jeho smrti říkají sirotci, kníže celé země, který si z celé kořisti nechá malý hrádek uprostřed nepřátelského území...
Tedy věčná chvála všem Vidlákům, kteří naši zem vybudovali a díky za Žižky, kteří se v pravou chvíli objeví.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Každý člověk je odpovědný především svému svědomí.
Vím, jsou lidé tzv bez svědomí, není jich většina, spíš je to vyjímka, vývojově slepá větev.
Každý člověk je zodpovědný především sám za sebe a pak za ty, které k sobě připoutal. Partnera, děti, zvířata...
Pak má sdílenou zodpovědnost za místo, zemi a kulturu ve které žije.
Měl by tedy ovlivňovat okolí tak, aby bylo k obrazu jeho a jeho ideálů. V našem prostředí ovlivňujeme volbami,
Volba může být dobrá, nebo špatná. Je rozumné, špatnou volbu neopakovat. Kdo k volbám nechodí, nemá právo si na jejich výsledky stěžovat.
Tak jako si k sobě domů nevezme někdo na bydlení člověka který má úplně jiné hodnoty a z toho vyplývající chování, nemůžeme do naší země pouštět lidi z jiné kultury a doufat, že se té naší přizpůsobí. Někdy v budoucnu. možná.
Napřed přizpůsobit (kultuře) a pak přijít.
Žít svůj život pro setkávání se s přáteli (a nejen s přáteli), třeba prostřednictvím zabíjaček, kde se vyměňují a tříbí názory, člověk vidí jak na svět nahlížejí jiní je dobré a správné.
Vychovávat 5 dětí, je více než chvályhodné. Je to obdivu-hodné.
Vidlák píse: došly nám -ismy. Můj děda, který prožil obě světové války, byl v Rusku, Německu, Francii.. prožil revoluce a převraty od 1905 do 1989 včetně vždy říkal: všechno, co končí na -ismus je špatné. Tedy kapitalismus, socialismus, komunismus a pod. Správné je jenom Demokracie. A já dodávám demokracie ano, ale bez přívlastků tipu sociální, liberální a pod.
Došly nám ismy - nevadí.
Sázet stromy je také chvályhodné. A když občas vysadíme nějaký ovocný strom na státní, třeba u cesty, nebo do lesa, je to jen dobře.
Z mého pohledu to Vidláku děláte dobře.
Mluvíte s lidma a šíříte své názory do světa i prostřednictvím tohoto blogu.
:-)

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co se týče Vidláka, naprosto souhlasím!
Co se týče voleb... asi je jiná situace v Helvajzu a v aktuálním zdejším Hajzlu.

Nemám nic proti rituálnímu házení toaletních papírků zvaných volební lístky do zpopelňovací pixly nadějí, zvané trefně urna. Taky se tohoto rituálu účastním, páč neovládám vůdů ani bílou magii.

Problém je v tom, že u nás nastavený systém propouští mezi volitelné vrcholné představitele převážně vyfiltrované, předem globálně prověřené servilní blbečky či naopak slizké prolhané hady.

Tu a tam některému zdánlivě spolehlivému zločinci ve vrcholové funkci prdne v kouli, zradí svůj klan a odmítne vraždit v příliš velkém, mnohamiliónovém rozměru, jako se to stalo Kenedymu, dědici zločinecké oligarchické dynastie. Takoví jsou pak po zásluze utraceni.

Nicméně občas spadne hovno do větráku a uspěje v těch či oněch volbách srandovní postava, připuštěná tam jen pro zdání jakési demokratičnosti či jako terč pro hod bahnem.

No a právě proto nyní zažíváme v Evropě i u nás intenzivní snahu po zlepšení této preselekce tím, že budou včas a v předstihu vyřazeni všichni, kteří by byť i v náznaku hrozili, že budou byť i jen přihlížet k zájmu svých voličů.

Něco optimismu:
Známá bajka o dvou myškách spadlých do hrnce se smetanou praví, že zdánlivě nesmyslná a zbytečně mučivá taktika - plavat a mlít nožičkama i v takto evidentně beznadějné situaci a nikoli se autoeuthanaziovat utonutím v lahodné smetaně, nemusí být blbá.
Hloupější a vytrvalejší myška zcela proti svému očekávání utloukla packama hroudu másla, usedla na ni, odpočinula si a z hrnce vyskočila. Netušila nic o másle a jeho výrobním postupu. I nesmyslné mlácení packama v hrnci se může neočekávaně ukázat jako smysluplné. Nemáme veškeré informace, stejně tak je ale nemají myši či naši páníčci.

Jen kalí můj zbytkový optimismus, že teplota tání jakéhokoliv másla (včetně másla na hlavě) je hluboko pod teplotou jaderných výbuchů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ideály jsou jen jedny, neexistují žádné vyšší nebo nižší cíle. Takový Hitler měl vysoké ideály o čistotě německé rasy, o vůdčí úloze německého národa, který přinese to světlo pochodně zaostalým untermensch, které dílem poněmčí a dílem vyhladí. Nelze mu upřít, že by se o naplnění jeho ideálů nesnažil. Nezanedbatelná část německé populace jeho ideály vzala za své a dělali vše proto, aby ideály naplnila. Jenže ty ideály byl dobré jen pro Němce a strašlivé pro všechny ostatní.
Nad všechny ideály světa je lepší pomoci ve svém okolí a podle svých možností. Zapálit svíčku místo stavění vatry. Pomoci sousedovi než stavět školu v Africe nebo jezdit s lodí po Středozemním moři a zachraňovat hazardéry na chatrných člunech.
Ideály samy o sobě jsou k ničemu. Přesně podle zenových mistrů. K čemu je zvuk padajícího stromu v lese? Jen zvuk. Význam získává až s tím, kdo jej uslyší.

Největším ideálem není obětovat se pro druhé, ale prožít šťastný a spokojený život a udělat kolem sebe šťastnými tolik lidí, kolik je jen možné a kolik zvládneme bez toho, abychom někomu určovali, co má dělat, jinak než příkladem. Ale nikdy za cenu sebezničení. Nejvyšší oběť není jít na smrt, ale žít i v době, kdy ostatní padnou hrdinskou smrtí. Padlých hrdinů jsou plné hřbitovy. Přeživší nějak nikdo neuznává.

Každý režim potřebuje své modly a své hrdiny. V zájmu toho je překrucována minulost, upravovány dějiny, sdělovány polopravdy a někdy použita lež. Například lze říci dalším generacím, že Adolf Hitler byl vegetarián a měl rád zvířátka. Musí na neznalého pozorovatele působit jako dobrý člověk. Jen do chvíle, kdy dodáme, co všechno za hrůzy spáchal. Ale tak se vyrábí hrdinové a modly pro další generace. ideálně z mrtvých, protože ti položili svůj život za ideály a nemohou zničit obraz hrdiny svými dalšími činy.

Slyším-li hlasatele vznešených ideálů, které mají nějak naplnit ti druzí a obětovat se pro vznešené ideály, pomyslím na heslo našich předků: "Potkáš-li kde spasitele, nakopni jej do pr....!" Cesta do pekel je vždy dlážděna dobrými úmysly. Proto před vznešenými hrdiny raději stavím ty, kdo nemají ambice ostatním určovat, jak mají žít.

Ideál nelze oddělit od člověka, kterému má zlepšit život. Tvrdit, že Palachova oběť svrhla po 20 letech režim jako Sartre výše, je hodně odvážné. Po 20 letech se z Palachova činu stala jen historická událost. Nic víc. Režim padl z jiných příčin a nebylo to kvůli Palachovi, Chartě 77 nebo činnosti disidentů. Režim padl, protože většina lidí dospěla k názoru, že jim nepřináší lepší život a je k dispozici jiná alternativa. Takhle jednoduché to je. Žádné vznešené ideály.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Slovo "ideál" je synonymem pro "vyšší cíle".

V duchu obecně přijatých definic pak tvoje první věta "Ideály jsou jen jedny, neexistují žádné vyšší nebo nižší cíle." nedává smysl.

Zatím bez slepic

In reply to by Sartre (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslel jsem si, že jsi chápavější. Evidentně jsem Ti přisoudil vyšší IQ než máš. Neboj se, provedu korekci a příště pro Tebe budu psát srozumitelněji samostatně, protože ostatní diskutující zde mají vyšší úroveň inteligence.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

To pokud možno udělej, protože větší hlouposti než ty od tebe jsem tu ještě nečetl :-)))

Zatím bez slepic

In reply to by Sartre (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stejně bys nic nepochopil, je to zbytečné. Kdyby byl Tvůj důvtip nožem, doporučil bych Ti na týden používat brousek.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd pisete ze:"Režim padl, protože většina lidí dospěla k názoru, že jim nepřináší lepší život a je k dispozici jiná alternativa.". Dalo by sa povedat ze to bola spontanna zmena rezimu? Je mozne toto vztiahnut aj na prevrat na Ukrajine? Lebo ak nie, tak to neplati ani o prevrate v Ceskoslovensku aka ak boli do prevratu na Ukrajine naliate nejake peniaze a bol niekym zorganizovany, nepochybne to plati aj o prevrate v Ceskoslovensku.
Zastavam nazor, ze spontanna zmena rezimu "zdola" nie je mozna, historia to potvrdzuje.

Toto nie je odpoved na Vas pane Gerd, ale na margo idealov resp. vyssich principov atd - samozrejme prist o zivot kvoli nejakemu idealu/principu je asi ta najposlednejsia vec ked sa uz inak neda. Polozit zivot za rodinu, blizkeho chapem. Branit vlast tak, ze polozim zivot chapem tiez, prenesene ak polozim zivot za vlast, polozim ho za svoju rodinu.
Samoupalenie povazujem za dost nezmyselny akt samovrazdy aj ked sa to pokusaju rozni jedinci prikryvat politickymi zasterkami. Nijaky politicky ideal nestoji za samovrazdu. Kto sa rozhodne z podobneho dovodu pre takyto cin, vidim to skor ako pripad pre psychiatra.

Zatím bez slepic

Pane PL,

když ke změně režimu musí být především vhodné mezinárodní podmínky, jinak je každá změna jen marnou snahou, jak se přesvědčili třeba Maďaři v 1956, abych vzal příklad odjinud. Bez vhodných mezinárodních podmínek nezmůže nikdo nic. Kosovští Albánci měli podporu, tak se odtrhli. Obyvatelé Krymu se snažili o referendum několikrát marně, až je pak podpořilo Rusko, a stejně samostatnost nemají. Totéž v poslední době Katalánci. Ta touha po změně je důležitá, ale sama o sobě je bez vhodné konstelace mezinárodních vztahů marná tužba.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já bych byla k "ideálu" ještě tvrdší - Ideál v pravém slova smyslu neexistuje, je to něco jako vzdalující se horizont..... ani neustále se zvyšujícími cíli ho nedosáhnete, jako se nelze přiblížit horizontu.
Žijeme v době, kdy lež se bez uzardění vydává za pravdu a nenávist za lásku, kdy slovům se obrací význam, "kradou" se mrtví "hrdinové" a mluví se o "ideálech", aby se zakryla prázdnota či něco horšího.

Hezký večer

Zatím bez slepic

In reply to by Alfa-Beta (neověřeno)

Trvalý odkaz

Souhlasím, ideál je nesplnitelný sen. Jenže Japonci pro to mají zvláštní výraz wa, kdy hledání vlastní cesty je důležitější než cíl. Předpokládají, že cestou člověk objeví hodně věcí, které mu změní původní cíl a že jen samou cestou se zlepšuje. Zapomínají ovšem, že cesta bez cíle je bloudění. A také se musíme kriticky podívat na ten cíl, je vždy skryt za snůškou frází.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ten diskutující to nepsal v reakci na Trumpa, ale přes dalšího diskutujícího potvrzoval Trumpovo "mnohaideálnost". Já s nimi také souhlasím. Ideály má každý člově své. U někoho je nejvyšším ideálem žádné ideály nemít.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vyčítat zrovna Vidlákovi nedostatek ideálů či omezení na ideály materialisticky přízemní vyžaduje podle mého názoru opravdu usilovné a zabedněné zavírání očí.

Přiznám se bez mučení, že mu závidím.
Tu a tam považuji některou z jeho myšlenek za hovadinu, ale v mnohem menším procentu případů, než se mi to stává u mých vlastních myšlenek.

Udržet si dnes konzistentní životní postoj bez toho, že by člověk zavíral oči před zjevnou realitou vyžaduje dnes buď být přinejmenším imbecilem (přirozené omezení nepohodlných informačních vstupů!), nebo vidlákovské renesanční vnímání vlastního lidského údělu.

Pokud zrovna nešaškuji, snažím se - pokud se jedná o technická řešení - nejprve o vyplození co největšího počtu takovýchto řešení, bez ohledu na jejich realizovatelnost. Teprve ve druhé fázi provádím selekci a vařazuji řešení nepraktická, neekonomická nerealizovatelná či škodlivá.
Podíl zbylých neblbých se obvykle pohybuje mezi nulou a pěti procenty.

Brainstorming coby převážně průzkum slepých cest nevynalezl největší z Čechů Jára da Cimrman! A přestože vypadá v průběhu realizace srandovně, je neobyčejně efektivní.
Nenechte se mýlit, přátelé, Vidlák má mnohem širší záběr a rozhled než většina z vás (o tom, že větší než já nepochybuji).
Jistě, jeho životní strategie je využitelná jen pro malé procento populace. Ale buďte mu vděční (já teda jsem!!) za neobyčejnou a nefalšovanou demokratičnost a velkorysost, s níž zřídil a spravuje tuto kyďáckou brainstormingovou platformu!

Můžete se mnou nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat - ale to je tak to jediné, co se proti tomu dá dělat...s výjimkou nahlášení jandům, čulíkům nebo jejich krysařům.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podle toho co jste tu o sobě napsal, jste praktikující evangelík žijící podle desatera. Jaké další ideály ještě chcete. To co děláte je strašně obtížné.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

I když, policie tvrdí, že to pravděpodobně udělal z nedostatku jiné zábavy.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky jsem koukal.

Zatím bez slepic