Vzdělaný idiot Beneš a nevzdělaný idiot Xindl X

Autor

Dneškem počínaje jsem vzal své starší děti na vodu. Můžete nás najít někde mezi Chebem a Vojkovicemi, jak nám lodičky drhnou kýlem o dno.  Proto chci poděkovat Čmoudovi za sérii článků, díky čemuž se nemusím ani omlouvat, ani si brát sebou počítač. Vrátím se domů nejspíš v neděli. Do té doby jsou Kydy Čmoudův píseček. Díky Čmoude, teď už je to vaše: 

 

Viděli jste film Rainman, hlavní postavu tam hrál Dustin Hoffman, měl to být autista. Na jedno mrknutí věděl, kolik párátek jste rozsypali. Dělal z hlavy komplikované výpočty, ale nebyl schopen řešit praktičtější úkony, jako kolik se vám má vrátit při nákupu.

Jsou případy hospitalizovaných bláznů, co z hlavy odmocňují a když se jich ptáte, jak to dělají, tak vám odpoví, že támhle nad skříní vidí žlutou dvojku, na stole tancuje růžová šestka, nade dvěřma modrá sedmička. Přesto odmocňují správně.

Je plno podobných podivných případů. Jsou to hříčky přírody a ač udivují, tak je to tak nějak v řádu věcí. Jestli jsou nějak pošahaní, že jim mozek nefunguje tak jak má, tak celkem snadno vezmete, že jim občas nefunguje tak jak má i v tom kladném směru. Všichni jsme na něco nadaní a na něco leví, jen ne v takové míře.

Ale pan doktor medicíny Vladimír Beneš, profesor to neurochirurgie, to je jiná. I když můžete vystudovat medicínu pomocí fotografické paměti, tak tam čekáte i nějaké racionální uvažování. - Ne u psychiatrů, tam se tak nějak předpokládá, že někteří budou už hodně magoři, podobně jako jejich chovanci, a člověk si tím ledajakou podivnost omluví, ale u zbytku doktorů tu racionalitu nějak automaticky čekáte.

Ale pan doktor Beneš má dokonce dost možná i vysoké IQ. Vy pak čtene na Parlamentních listech rozhovor s ním a dumáte, kde ta blbost vůbec pramení. O to víc vás překvapí větičky jako:

PL:
Kde se ta nespokojenost bere? (rozuměj naší populace se systémem)
MUDr.:
Je to asi závist. Protože spousta lidí má méně než ten jejich soused. ....   Lidé by měli povinně jezdit na stáž někam jinam, kde je hůř. Stačí Rumunsko, Ukrajina, Bulharsko, Moldávie, Balkán.
Č: - To je knížecí myšlenka. Vidíte žebráka, co den nejedl. Šup s ním  na vejlet někam, kde se jí jednou za tejden, aby si vážil, toho co má. Vidíte lidi co je obrali o 100 000, šup s ním za někým, koho obrali o 10 000 000. Někomu zabili manželku, šup s ním za někým komu zabili celou rodinu a hned je veseleji. - To je ale bedna ten profesor. No není divu, že byl přednostou zrovna ve vojenské nemocnici, protože i poručík Dub a plukovník Kraus byli vojáci. - Na kliniku s takovýmhle esem bych se hrnul, aby se mi trošku povrtali v mozku.

 Doprdele. To ho nenapadne se těch lidí třeba zeptat? - Když už teda neslyšíte, proti čemu protestují? Jsem nespokojenej třeba s církevními restitucemi. Doopravdy závidím někomu, že žije ve lži a ještě z nakradenýho? - Ne, mě vadí, že se krade z peněz, který já dávám na vzdělání, hasiče, policii, armádu, doktory, zubaře, důchodce atd. Já bych si taky dokázal vycucat z prstu desítky náboženství, není nic jednoduššího, když je člověk cynik. Všechno od Mojžíše po Gusu Járu je to jedna verbež. Nedělám to.
 Závidím exekutorům, že dřou z kůže nevzdělaný prosťáčky, zanedbaný děti, zmatený důchodce a kde koho v pozici slabosti? Hovno. Mě to jen sere, jak je to nízký, sprostý a ubohý. Jsou pro mně stejný zrůdy, jako ti rodiče, co maj pocity nadřazenosti když zmlátěj, zesměšněj, ponížej, znásilněj vlastní dítě, který se nemůže jinak bránit.

 To samý solární baroni. Závidím jim, protože bych chtěl jeden být? - Ne. Je to jen zlodějina a ne, nechtěl bych bejt jako oni. Zrovna tak můžu jít dělat sňatkovýho podvodníka, krást a prodávat děti na orgány, kšeftovat s drogama, šidit důchodce a podobný prasárny.

 Závidím Tvarůžkový, že se živí omíláním lží? - Ne, mě by stačilo, kdyby tam byl někdo, kdo říká pravdu, jaká je. Někdo inteligentní by byl fajn, ale klidně by to mohla bejt i ta hloupá Tvarůžková, jen ji do těch papíru dávali něco věrohodnýho bez tolika absurdních lží. 
 Atd. - Co na tom doktor nemůže pochopit?
 
 Masaryk snad záviděl poserům a zlodějům, když říkal "Nebát se a nekrást." Záviděli snad husiti kostnickým, že si mohli upálit Mistra Jana a oni ne? Záviděl snad Kristus penězoměncům, že oni mohou kšeftovat v chrámu a on ne?

MUDr.
„My jsme se tu 40 let oddávali komunismu, takže si teď nemůžeme žít jako Němci, kteří makali a dřeli. Navíc u nás byli lidé zvyklí, že se o ně stát postará,“ říká s tím, že deziluze z polistopadového vývoje tak nutně musela nastat. 
 Č - Cože? Oddávali komunismu? Jako se někdo oddává alkoholu, hazardu, sexu a tak, my jsme se jako národ oddávali komunismu? Jako 40 let jsme se od toho nemohli odtrhnout a že nám to rozmlouvali? Kde to ten doktor doprdele žil? - Nikdy neslyšel ani o totalitě, ani o diktatuře, ani o zadrátovanejch hranicích, ani StB, ani Jaltě, ani o pohraničnících, ani o pétépácích, politických vězních, popravách, normalizaci, ani o emigrantech? Copak se to furt neomílá od rána do večera? Ta totalita tu snad nebyla, aby nás před tím komunismem chránila i proti naší vůli! Ta tu byla, aby nám ho vnutila!
 Jak to ten doktor dokáže nevědět! Jeho tatínek, taky neurochirurg, a maminka se asi oddávali komunismu a proto on, synek vystudoval medicínu, žil si jako ve vatě, ale většina národa toho měla plný zuby.

- A my si teď nechceme bezpracně žít, jakobychom byli němci. - Nám by stačilo, aby nás tu západ pořád neokrádal a my si mohli žít jako češi. - My bychom byli rádi poskočili za těch 30 let jen o to, co poskočila Čína. Klidně i o polovinu toho, co číňani. Chtěli bychom takovej luxus, jako jídlo aspoň podle komunistickejch norem a ne západní odpadky, továrny, co nám tu zrušili a odvezli si je do Německa a jinam, vodovodní sítě, co jsme si tu postavili zcela sami a teď jsou cizích korupčních firem jako Veolie, co vybírá výpalné místo vodného, kterým pak korumpuje místní politiky atd, atd. 
 Co na tom pan doktor nechápe?

MUDr.
Politika se mění. To, co bývalo dřív, určité zařazení buď doleva, nebo doprava, individualita versus kolektiv, se do určité míry vytratilo. Bohužel teď je politika jaksi amorfní, bez idejí, bez nápadu, bez jakékoliv snahy prosadit cokoliv, co by třeba bylo pro občany nepříjemné

Č. - Ha? Jakože doteď nám politici odezírají ze rtů a snaží se odhadnout naše přání, jak zamilovaný student kozaté spolužačky? Takže všechna ta protestní hnutí a strany vznikají proto, jak se politici předhánějí plnit přání občanů. Církevní restituce protlačené pomocí podvodu s odsouzeným poslancem, to bylo občanům příjemné? Solární tunel, to nám je příjemné? Exekuce nám jsou příjemné? Neumanové lyžařský tunel nám byl příjemný? Vnucovaná imigrace nám je příjemná? Fikce poštovního doručení nám je příjemná? Vymírání národa nám je příjemné? Odliv kapitálu do ciziny nám je příjemný? Rozvrat školství a šikana neziskovek nám jsou příjemné? Lži z ČT a bakalonovin nám jsou příjemné? Snaha o rozpoutání války s Ruskem nám je příjemná? Fízl vyhrožující v TV schvalováním atentátu, co vlastně ani nebyl, ještě k tomu na výročí vzniku protektorátu, to nám je příjemné? Homosexuální masturbátor v roli vrchního cenzora, to nám je příjemné? Neustálé pokusy o Majdan nám jsou příjemné?
 Nedovedu si představit, co pan profesor považuje za nepříjemné, co by se nám, věčným rozmazlencům, mělo vnutit. (a co by tak dělali němci, francouzi nebo angličani, kdyby spadli na naši, ó tak rozmazlenou, úroveň).

PL:
Hrál v posledních volbách roli populismus? 
MUDr.:
Samozřejmě, ale je to víceméně celosvětový jev. Navíc populismus nemůže směřovat nikam jinam než hodně doleva, do silné role státu, do přerozdělování.

Č. - Ano, třeba populista Trump. Ten tam chce asi zavádět socialismus, kdežto liberální levice pod vedením Clintové tam chtěla tak nějak Reaganovat? - Blábol. To Obama přerozděloval. 
 Macron představuje pravici a populistka Le Penová představuje krajní levici? - Blánol. To jí se nadává do exrémní pravice, i když je jen střed.
  Žluté vesty v ulicích chtejí silnější stát a Marcon, co na ně posílá policajty, chce ten stát slabší? Ne, obráceně. To nepopulista Macron chce silnej stát. 
 Populistická AFD chce snad všechno přerozdělit, aby i migranti dostali svůj díl, je tedy extrémně levicová a že se jí nadává do extrémní pravice, to je jen důkaz, jak moc je nalevo? 
 Kdežto nepopulistická Merkelová sem imigranty vlastně snad ani nepozvala a nic jim dávat nechce? Její mláticí komanda z Antify jsou přece i v mainstreamovách novinách označována za extrémní levici a mlátí ty populisty, jimž se nadává do nácků? - A náckové jsou jako levice.
 U nás je populistický Okamura podle doktora nejspíš nalevo od komunistů a nepopulistická umělecká fronta a všechny neziskovky, co si chodí s nataženým pařátkem pro další a další dotace a granty, to jsou právě ti kovaní pravičáci, hrdí na to, jak se sami uživí svým umem, důvtipem a kreativitou. - Blábol.

 Člověk by se ptal, čím se tam v tý vojenský nemocnici sjížděj, že z doktora padaj takový šílený hovadiny.

 
 Jeho názory mi připoměli soudruha Xindla X s jeho písničkou Čecháček a totáček.

 Složil to k nějakýmu koncertu politické písně a celý to bylo o tom, jak čecháčci loozeři nemaj rádi náš skvělej systém a chtěli by zpět komunismus, protože se jim to líbilo. 
 
 Protože je Xindl X tak hloupej, tak to neměl nějak moc promyšlený a tak looseři byli na střídačku lidi, co byli rádi za socíku vedení autoritou a teď se děsí výběru, co nabízí moderní doba havloidního blahobytu. Pak noví papaláši, co se honěj za peugeotama, octávkama, jeepama (dle autora to nejsou zbohatlíci, co současnej režim milujou, ale looseři čecháčci). Nakonec mezi ty loosery patřila i šlechta disentu, co ráda vzpomíná, jak se scházeli po bytech a vydávali samizdat (což normální lidi nedělali). Stejně to jsou looseři, i když se ve skutečnosti dostali k těm nejlepším korytům v zemi. K jejich souputníkům a doprovodu patří i sám Xindl X, protože vystudován na filmové škole, jedné z bašt posametového režimu a je tvrdě zaháčkován v médiích. 
 Sama písnička byla presentovaná na nějakém to festivalu kde s ním byli taková umělecko myslitelská esa jeko Tomáš Klus.

 Z obou těch pánů je cítit to nehmatatelné cosi. - Jak to jen vyjádřit... 

 ... když jste otec rodiny, tak jste pro děti šéf a vaším cílem je, aby všichni vyrostli a byli úspěšní. Nemáte snahu dát jednomu dítěti všechno a ostatní ať si chcípnou. Všechny děti jsou vaše investice. Takže tak nějak dělíte zdroje, aby se na všechny dostalo přibližně stejně, od třešní po pozornost a připomínáte jim, že jsou sourozenci a musej se dělit a pomáhat si. 
 Děti se podřizujou, protože spravedlivější díl je lepší než trest, ale samozřejmě pořád do určité míry bojujou každej za sebe a soupeřej spolu a někdy vidíte, jak špekulujou a hledaj, jak to překroutit, zdůvodnit a zaonačit, aby jim šlo víc. Že jsou nejstarší, že jsou nejmladší, že jsou největší, že jsou ti chytřejší, že jsou ti nadanější na jednu či druhou věc, že jsou nejhezčí, že jsou chlapečkové, že jsou holčičky, že ti druzí jsou špatní, že neposlouchaj, udělali to a ono atd.

 No a právě tohle dětské špekulování právě mluví z těchle dvou a potažmo z celý kavárny. Před 30 lety a více se dostali oni, či jejich rodiče, ke korytům. Oni dobře věděj, že si zdaleka nezasloužej vše, co maj, že je to často na cizí úkor, ale jak malý, bezohledný, chamtiví, zlí haranti, co se nechtěj dělit, nechtěj nic vracet. Chtěj si jen udržet, čeho se zmocnili a každá záminka se jim hodí do krámu a když je třeba, tak budou řvát, ječet, kopat, kousat, škrábat, mlátit a v konečném důsledku i zabíjet, jen aby jim to všechno zůstalo, popřípadě si ještě polepšili. 

 
 Zeman ani Babiš nejsou mentálně sobecké děti. Jsou to hlavy rodiny. Myslí za všechny, ne jen na sebe a to je to, co kavárnu tak nekonečně sere. 

 Beneš a Xindl X jsou krásnou ukázkou jak to funguje. Jsou v nějaké pozici, která jim vyhovuje. Beneš je primář, má funkci, má prachy, má vysokej status, dost možná se chodí někam na univerzitu naparovat před studenty, když ne, pořád tam má mediky a další zdravotnickej dorost. Xindl X má samozřejmě taky status, živí se hopsáním na pódiu, kopíruje styl černošské muziky, děvky mu samy lezou do postele. 

 Oba si mohou myslet, jací nejsou pašáci, ale ruku na srdce, ani dělání přesně stejnýho řemesla jako dělal tatínek, ani obšlehnutí něčeho, co funguje jinde, není žádný velký výkon.

 Né, že by to nebylo vůbec nic, ale se správným zázemím by vystudovalo medicínu devět gymnazistů z deseti a při psaní jedný písničky denně deset dobrejch za rok na album prostě napíšete vždycky. Navíc dnes i totální sračky můžete vydávat za ten náročnější styl, který primitivové nechápou, takže se prostě splést nemůžete.

 Jestli máte odmněnu daleko větší než vaše zásluhy, ještě na něčí úkor, tak si to prostě nějak zdůvodnit musíte, jinak byste sám před sebou vypadal jako svině, což je morálně nepohodlné. Lepší je se podívat po okolí, z koho jiného byste tu svini udělal a kdo je lepší než ti, na které u koryta nezbylo místo a nemohou se moc bránit.

 Když jste se vy dostal na medicínu, protože váš tatínek byl papaláš socialistické medicíny, tak to radši přičtete svým vrozeným kvalitám a ti, co se tam nedostali, jsou jako ti hloupější a už jste sebejisté něco. (To že byl někdo třídní nepřítel a bylo proti němu uplatňováno třídní násilí, to s trochou úsilí opomente). Každá vaše myšlenka je samozřejmě lepší, už jen protože je vaše a ty k vám kritické musí být automaticky špatně, jen je třeba to správně zdůvodnit (nejradši nějakou vrozenou charakterovou vadou kritika).  
 Stejně tak hoch, co kdysi objevil, že sepsat písničku není tak těžký a že je schopen se na podium dostat, holkám to roztahuje nohy, můžou se přetrhnout, aby vám nabídly píču, klidně si ji pro vás vylížou s kamarádkou nebo se nechaj pochcat a podobné radovánky. To už si pak jen musí zdůvodnit, že on je tam proto, že je nejlepší a ne, že takhle to umí kde kdo, ale na pódium se každej neprodere a někdo tam bejt musí. 
 Zase, vysvětlení je jednoduché, prostě jsou ti ostatní (někdy i kritičtí) neschopní, hloupí, závistiví - jen vy jste ten nejlepší.

 Tohle je kořen toho, co rozděluje společnost. 
 
 
 Ta neschopnost uznat, jak se věci mají, to nezadržitelný nutkání dělat z každýho kritika vlastních privilegií toho nejhoršího ze všech. Ta neférovost.

 Přitom, co by se jim stalo? Kdyby doktor přiznal, že je něco divného, že 10% dětí nemá na obědy? Jako doktor by mohl vědět, proč přesně potřebujeme jíst a jak moc je to pro dítě ponižující a destruktivní, když nemá ani na jídlo, když fakani vedle mají iPhony za 20 tisíc. Nestalo by se mu vůbec nic. Stejně tak s dalšíma očividnejma problémama.

 Když za války v SSSR lidi hladověli, tak jim režim neříkal, jak se mají dobře. Říkali jim, že jídlo jde přednostně pro bojové jednotky a i když nebyli blbí a věděli, že straničtí funkcionáři, důstojníci a různí kuchaři, skladníci mají víc jídla, tak to celkově brali, že přeci jen trpí za vlast a to má nějakej smysl. To uznání dělalo hodně.

 Ale když slyšíte místo uznání vašich problémů jen nadávky a jste obviňován z něčeho, za co objektivně fakt nemůžete, tak vás stejně nikdy nepřesvědčí, nakonec už je nebudete ani poslouchat a při volbách pak jdete a hodíte to na truc každýmu, koho kavárna nesnáší. - Protože oni serou na vás, tak vy budete srát na ně. 

 

 

   
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Čmoude, z toho textu emoce cákaj na všechny strany... ale za mě dobré. Fakt jo. Asi i právě proto. Tvůj nejlepší text. A nesnižuje jej ani to, že s blbostí je to jako s krajinou. Některá se fotografuje prostě sama!

PS: Ještě bych k větě "...Němci, kteří makali a dřeli..." dodal: "Na to, že se tady nemakalo, zůstalo po komančích pozoruhodné množství staveb... Od obchoďáků po přehrady. A často v rámci brigád a o víkendu zdarma."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jo

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

soudruhovi Aleši Michlovi.
Tento týden jsem zahlédl jeho jméno v papírovém plátku zvaném Dnes a vytáhl jsem to kolegovi zpod svačiny (deset deka lovečáku, kýbl bulharky a čtyři rohlíky.)
Soudruh Michl se čtenářské obci snažil vysvětlit, že se ti ubrečení a ustěžovaní hajzlíci (to jako Češi) mají vlastně jak prasata v žitě, páč v r. 1900 američtí soudruzi pracovali v amerických hutích dvanáct hodin denně za dolar na den a měli asi tak tři dny volna za rok. A navíc tam měli spoustu prachu a strašný kravál, že neslyšeli vlastního slova a domlouvali se pomocí posunků.
No, nevím, jestli byl soudruh Michl aspoň jednou v životě v současném těžkém provozu. Třeba na takové válcovně, anebo na ocelárně..., po stu a dvaceti letech...
Eh co, nikdo není dokonalý...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

kde mají zaměstnanci v horku nárok na dvojnásobné množství ochranných nápojů než při běžném provozu, se nejvíce pijí minerálky. Loni náklady na ochranné nápoje přesáhly 13 milionů korun." (Acz)

Zatím bez slepic

Soudruh Aleš Michl se dostal do křesla v ČNB a za koryto holt musí plácat pokrytecké korektní kydy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za mě taky dobrý, i když je to na můj vkus trošku "moc".
Jen mi tam úplně nesedí, jak Babiš myslí na všechny. To mě pobavilo.
Snad jen trochu připomínka kdysi z vojny. Voják se stará, voják má. Bylo a je. Bude?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

a ještě platilo, mladý voják - hotový kouzelník.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Děkuji za článek, klobouček dolů - sepsáno pěkně. Již jsem zvědav na další články během týdne ale asi bude bohatě stačit polemika o tomto.
off topic , před návštěvou kydů jsem se stavil u vlka a opět dočet jen k "svědkům milošovým " a tisknul hvězdu very poor(už i vlk lze v článku najít)

Zatím bez slepic

A všiml jste si, že je dnes (a jedině dnes!) obrácen směr řazení hvězdiček, tedy zcela vlevo je "very poor", vpravo excellent??

Zatím bez slepic

What? To bylo vždycky.

Zatím bez slepic

A co říkáte na vlkovo hodnocení nového zákona? Ve výběrové komisi by měli sedět 3 z 5 lidí jmenovaní ministrem spravedlnosti, 2 ze sdružení státních zástupců. Je to ok nebo ne? Kdo by vlastně mel určovat státní zástupce? Jaké mají státní zástupci zájmy a co je jejich prací - oficiáln í i neoficiální? Co to je vlastně za lidi? :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Text je působivý, kapku exaltovaný, dobře napsaný, užitečný, zaplaťpánbu, že vyšel.
Když začneme rozebírat jednotlivosti, zjistíme, že jeho celková síla i jeho jednotlivé slabosti pocházejí z jednoho zdroje.

Pár podstatných věcí bych vyškrtl prostě proto, že jsou příliš snadno napadnutelné, vyvratitelné, zesměšnitelné.
(Třeba to, že devět z deseti gymnazistů by bylo schopno při patřičném zázemí vystudovat medicinu...)

Nicméně celkově článek velmi dobře odráží příčiny i následky současné polarizace společnosti, která je už za hranicí studené občanské války.

Filozofové mluví o "tekutém hněvu".
Chtělo by to (pro ty, kteří vědí, o čem je řeč) napsat VŠEOBECNĚ SROZUMITELNÝ článek o fenoménu tzv."tragédie obecní pastviny"
Plus článek o tom,co to znamená tzv. "altruistické trestání" a proč je nezbytné pro udržení soudržnosti a životaschopnosti jakkoli velké či malé skupiny lidí - a nejen lidí, třeba i pouhé smečky zvířat.
Odbourání těchto maličkostí znamená rozsudek smrti pro jakoukoli společnost.
(Předpokládám, že Gerd, Standae, možná Vidlák vědí o čem mluvím...
Ještě někdo se hlásí?)

Ale abych se nezakecal - Čmoude, dík za text, těším se na další.

Zatím bez slepic

teorie her neznám, ale zajisté je v praxi dnes a denně prožívám, jen nevím, kam je teoreticky zařadit :-)

Zatím bez slepic

Fenomén obecní pastviny funguje tak dlouho právě z důvodu, že mnozí vidí, kam by takové jednání vedlo, a neúčastní se jej. Zatímco ti vychytralí na něm prostě vydělávají. Když nezneužívají moc, prochází jim to. Po zaměření jen na sebe člověk klesne na úroveň zvířat, jen přežívá. I tak jde žít, jen dokud je mladý, silný a úspěšný. Jakmile jím být přestane, konec bývá krutý. Přesně z toho důvodu jsou efektivní jen menší skupiny lidí, kde si vidí do talíře a moc dobře vědí, kdo pomáhá a kdo se jen vede. Dlouhodobě je nejúspěšnější spolupráce dvou lidí, proto musí LGBT i racionálně egoistické běsnění časem zajít na úbytě jako slepá ulička vývoje.

Zatím bez slepic

Tak z hlediska spolupráce LGBT zas tolik omezující být nemusí. Pohlaví asi není nutně tím, co určuje spolupráci nejméně dvou lidí. Sexuální přitažlivost ji samozřejmě může posilovat - vytváření páru - ale ta se vyskytuje i v gay, lesbické, bi a dálemněneznámé komunitě.

Zatím bez slepic

Beru zpět. Podstatou vašeho sdělení není ono LGBT, ale ono "běsnění". Dneska bude před reakcí dobré se asi vždycky dobře zamyslet.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Čmoud.
Tvrdě jsme budovali socialismus,který nám prodali a ještě jsme jim na ten kup dali peníze.
Tak se nedivím,že tito podvodníci chválí tuto dobu.

Zatím bez slepic

In reply to by Dan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mě fascinuje, že noblesně pokárá redaktora, že "oni" nepoužívají slova zhoubný/nezhoubny, aby je hned v odpovědi sam použil :D
nebo
Cituji"U voleb hraje ohromnou roli individualita vůdce a emoce voliče. O programech to není. Jde o to, kdo si dokáže lidi získat, ten vyhrává a to bez ohledu na ideje. Hlavně jim toho musí hodně naslibovat."

Nějak nechápu jaké je rozdíl v program vs sliby, je nějaké pravidlo o kterém se u vojáků učí co je volební program vs co slib?

Ten člověk má hodně problém s tím co říká, že si odporuje v každé druhé větě, chápu, že někdo na začátku rozhovoru hot a nakonci čehý, ale jakou musí mít bohorovnost, když si když sjebe redaktora za použití slova a vzápětí ho sám použije?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a názory mám z toho, co vidím nebo slyším. V roce 92 jsem to hodil ODS, bo jsem už byl 2 roky ičař a myslel jsem si, že udělám dobře. Lhali. Havel lhal. Všichni politici lhali. Komanči předtím taky. Dalo se někomu věřit? A dá se dneska? Ani omylem a ani náhodou. Jedině sám sobě a blízkým. Co zavání politikou nebo jakoukoliv “veřejnou službou”, to je šmejd. Volební kampaně jsou reklamy na šmejdy za moje peníze. Kdo vůbec jde do politiky? Jen prase a může to okecávat, jak chce. 30let referencí stačí a každodenní masáž na tom nic nezmění.

Zatím bez slepic

Prave proto je tak sympatickej Okamura s primou demokracii a odvolaelnosti politiku.

Zatím bez slepic

Srdce mé stále po lásce prahne, nikomu však již nevěřím. Když někdo ke mně ruce své vztáhne, ustoupím bojácně ke dveřím! Propil jsem peníze, na dluh pít budu. Šťasten, kdo propije boty své!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to velmi čtivé, spousta pravdy, trochu projekce vlastního postoje (ale od toho autorský článek je, ne?), jen bych měl jednu připomínku. Na celkovém vyznění a kvalitě článku to nic nemění, ale musím se ozvat. Vyřadil bych tam (nepodstatnou) zmínku o Kateřině Neumannové. Článek sám by tím neutrpěl a vůči ní osobně je to nespravedlivé, protože na ní to mistrovství hodili ve chvíli, kdy hrozil organizační prů...r, a s tím na ní hodili všechny zlodějiny, které ale už byly všechny upečené - od prodeje pozemků, přes nákupy nábytků a sto dalších sviňáren. Výsledný schodek je ovšem spojování s její osobou, i když ona to mistrovství víceméně zachránila a s uzavřenými "obchody" už šlo těžko něco dělat.
V podstatě celé to mistrovství byla od začátku jen hovadina a obchodní případ, započatý 10 let před tím služebními cestami do Brazílie pro zkušenosti k pořádání MS.
Tak tolik pohled lokálního patriota, asi si ta drobná zmínka v článku nezasloužila tak dlouhou reakci, ale vždycky mě to nadzvedne, tak sorry.

Zatím bez slepic

In reply to by Petr (neověřeno)

Trvalý odkaz

nepotřebovala to snad. Byla už tehdy dospělá a věděla, do čeho leze. Je to její problém.

Zatím bez slepic

Jistěže dospělá byla, ovšem jak říkám, v době, kdy nastoupila, byly už všechny obchody uzavřené, ona tu syneriádu tady neroztáčela, z přípravných výborů v Brazílii už byli všichni doma, jen dotáhla akci do konce od chvíle, kdy ji chtěli přeložit jinam. Za to se stala obětí mediálních tupců, protože dobré skutky mají být po zásluze potrestány. Po právní stránce, že by ji někdo zažaloval že něco ukradla, o tom nevím, navíc měla od chlapa s gulema příslib, že schodek dotlačí stát. Nakonec ten chlap s gulema, co říkal, že Žid uhne (snad jste ho všichni poznali), tak uhnul sám, včil si nasr.l do krku a vybod se na ni. Tak jen zpátky k článku - slovní spojení "Neumanové lyžařský tunel", je podle mě nesprávné, to jen mediální m.... vařili z lejna guláš a čtenáři Blesku jim to četli a do dneška opakujou. Ale jasně, je to jednoduché heslo...

Zatím bez slepic

In reply to by Petr (neověřeno)

Trvalý odkaz

Skoro mi to přijde jako: na chuděrku Neumannovou udělali podvody a ona věřila v čistotu sportu a myšlenek s tím spojených.
Možná potřebovali nějakého bílého koně, ale potom nechápu, že ta chytrá holka toto neprokoukla a nechala se ustanovit šéfem celého spolku.

Prostě ať je důvod jakýkoli, přijala záři reflektorů a nese husa hloupá, důsledky. Patří do článku. Pokud by se to stalo komukoli z nás, již dávno sedí. Tato výběrová beztrestnost mi přijde velice divná.

Zatím bez slepic

In reply to by Petr (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je a byla dospělá. O tom žádná. Zároveň se zkouším vžít do její situace a asi bych dospěl k tomu, že je mi jí vlastně i tak trochu líto. To jste tak dlouho opečovávanou panenkou, tak dlouho vás plácají po rameni, mají vás rádi, jsou na vás hodní, říkají vám, jak jste chytří.. A pak najednou "Kačenko, je třeba přijmout odpovědnost! To dáš, jestli to neklapne, bude to zářez pro celý náš sport. Pomysli na budoucí běžce. A nejenom běžce!" Holka žila v bublině a doplatila na to."
Ale může tu být samozřejmě i jiný příběh.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Díky za odkaz na onen rozhovor, schválně jsem si jej přečetl a potvrdil si to, co jsem tušil - Čmoud schválně vybral pár odpovědí, kde profesor evidentně podlehl pocitu, že když perfektně rozumí svému oboru, rozumí i všemu dalšímu (to je častá potíž, viz třeba nesmyslné tvrzení, že populisté musí být levicoví). Jinak ten rozhovor doporučuji, je v něm tu a tam nadřaznost, ale nelze se divit, na rozdíl od Čmouda vím, že tento člověk je opravdová kapacita a tou se nestává 9 z 10 gymnazistů. Můj bratranec byl také primářem neurochirurgie, takže fakt vím, o čem mluvím, tito lidé něco dokázali, jejich výkon rozhodoval o životě a smrti spoustě lidí a nelze se divit, že mají na svět jednoznačný názor a mají pocit, že musí být správný. Kromě toho, Beneš evidentně vůbec není ten pravý PaL (ačkoliv Havla evidentně obdivuje), viz třeba odpověď na politickou korektnost: “My jako Češi jsme naštěstí ještě tolik nezblbli. Ovšem všude v cizině, kam jezdím, věci toho typu, který jste naznačil, vidím. Zvláště v akademických kruzích, tam je toho opravdu moc. My ovšem pravděpodobně zásluhou čtyřiceti let komunismu, který nás odnaučil blbnout, jelikož byl v mnoha aspektech velmi realistický, jsme na tuhle vlnu ještě nenasedli. A to ať už mluvíte o multikulturalismu,transexuálech, roli rodiny či čemkoliv jiném, co je dnes moderní a co vzývá skupina lidí, které se říká neomarxisté.”
Je tam spousta i dalších odpovědí na téma reformy EU atd, kterým by zdejší komentátoři určitě tleskali. Kromě toho, rozhovor začíná o medicíně a profesor evidentně není zrovna nadšen tím, že PL původně medicínskou debatu stočily na politiku. Zkrátka, ten rozhovor podle mne ukazuje to, co se tu snažím říkat i já - fakt, že nejsem zastánce AB a MZ ještě neznamená, že jsem pro politickou korektnost, migranty atd. Já na rozdíl od profesora neobdivuji Havla, na rozdíl od Čmouda ho ale nepovažuji za nějakého vyvrhela. Čmoud využil tento rozhovor pro napsání tohoto článku a vlastně profesora vmanipuloval do nějaké pozice srovnáváním s Xindlem X (což by muselo být pro Beneše hodně urážlivé), ovšem sám profesor v tom rozhovoru dle mne jasně ukazuje, že takovéto postoje nezastává a ostatně nad humanitním vzděláním v náznacích opovrhuje a řemeslníků si váží. Zkrátka, podle mého názoru se Čmoud dopustil manipulace. Ani mně Beneš se svými názory 100% nekonvenuje, ale fakt, že někdo má jiný názor, než vy, ještě neznamená, že jej musíme odsoudit.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

pro doktora jedno je. Je to pacoš, body, prachy. Doktor jen řekne, že každý má svůj hřbitov - a to je celé. Nedělejte z doktorů nadlidi, stačí televizní seriály, kde není nic jiného, než doktoři, žrádlo a černoši v každé reklamě.

Zatím bez slepic

Každý jsme jiní a doktoři nejsou svatí. Jako všude se i mezi nimi najdou hovada a naopak. Třeba má matka lékařka má zkažený den, když se jí něco hodně nepovede a evidentně ty, kterým nedokáže pomoci, lituje. Také má své věrné pacienty, kteří si ji považují. Jako vše je to o lidech. Já nedělém z doktorů nadlidi, pouze tvrdím, že trvzení "dokázal by to každý" je hodně hloupé. Nedokázal.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tím jste postižen. Dostala se na LF za komanče (iluze jsou pryč) a celá její rodina je potom "vyšší level" s pohledem shora na ten "póvl dole".

Zatím bez slepic

Tak to jsem se pobavil:) Sice o mé rodině vůbec nic nevíte, ale jsem postižen, protože má matka vystudovala LF, protože byla premiantkou na gymplu a LF vystudovala s červeným diplomem. Nikdy nebyla v KSČ, stejně jako nikdo z rodiny. Tak má matka vadí, ale fakt, že máme za premiéra papalášského synka, možná agenta STB, který díky vysoce postavenému otci studoval v 70 létech v cizině (kdo to tenkrát mohl???), tak to nevadí? Možná by nebylo od věci být aspoň nějak konsistentní. Bohužel, mnoho lidí jako vy má podobný názor, pocit, že ti vzdělaní jsou už z principu špatní. Toto přesvědčení přímo tryská i z tohoto článku.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

co je křivé... Jeden můj kamarád revizák říkal: co je křivé, to je drahé.
Nejde o vystudování. Jde o vůbec možnost dostat se na studia, v době komančů. U nás v rodině je více premiantů, kteří se na zvolené školy nedostali (i z čistě politických důvodů) a excelovali potom na technice nebo v praxi.

Zatím bez slepic

přesně!

Zatím bez slepic

I můj otec měl jako syn živnostníka se studiem za komunismu problémy, musel si jej odpracovat jako kotlář. To nic nemění na faktu, že v rodině nikdo nebyl v KSČ a matka vystudovala. Rozhodně to nebyl jediný podobný příklad za komunismu. Možná, že v 60 letech byla jiná situace, než dříve a později, nevím. Je mi líto, že ve vaší rodině to bylo jiné, ovšem vaše dalekosáhlé závěry jen z tohoto faktu je poněkud odvážné.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč se omlouváš, máš pravdu ty i on, ale co znám případy od nás (A tím neshazuju ladika), tak to byl zastupnej problem, proste nekoho někdo sral, takze se to svedlo na kadr, miho otce takto nechteli pusit na ing., ale mezi dverma tise mu rekli "dejte vypoved a bezte do vedlejsiho podniku, tam vam to povoli"...
A odkud pochazela mamka, zase museli jit delat do jineho kraje a pak zase nebyl problem.

A dneska je to zase jinak, rodice maj hluboko do kapsy a nemaj na vydrzovani, protoze nezvdelani, spatna prace v jejich krraju atd., takze taky nemuzou, proste kazda doma ma sve a v kazde dobe, kdyz se chtelo tak to slo obejit...

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

pak jde o něco jiného, než o posuzování Vašich rodičů - doktorů, ale celého lékařského stavu, mezi nimiž někteří mnoho sympatií mezi svými pacienty nezískali a tím ublížili i dalším doktorům. Osobně mám zkušenosti velmi blízké Ládíkovi. No a si Váš otec něco odpracoval jako kotlář? Jiní tak pracují celý život. A na zdravotním stavu se to zajisté podepíše více, jako dočasnost na Vašem tatovi. Ne všichni mohou být doktory. Někdo holt tu práci rukama udělat musí.

Zatím bez slepic

Tak to jsem fakt nepochopil, proč máte potřebu házet hnůj na každého, kdo se dostal na studia za komárů? To mám snad zalézt do kanálu, že jsem byl z běžné venkovské rodiny, rodiče nebyli disidenti a já jsem se na školu dostal? Tak to bych od vás nečekal....

Zatím bez slepic

kde to bez tlačenky a kádrového profilu zkrátka nešlo.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mohlo to jít, pokud si něco dočasně odpracoval jako kotlář, či jak to bylo napsáno. Pak snad ano.

Zatím bez slepic

Dovolím si poznámečku:
ad. házet hnůj na každého, kdo se dostal na studia za komárů? To mám snad zalézt do kanálu, ....
Nikoliv, ale mnozí posílají nás do Koreje, Ruska, či kam. Tož prosím pěkně, neposílejme se nikam vzájemně. A bude to stačit.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemyslím, že Čmoud manipoloval i když to může působit, protože vypíchl jenom to co nejvíc svítilo.

Problém je co dedukuješ ty, kdy mě chceš říci, protože je super odpoborník na jednu věc, že musím automaticky přijmout, že pak nekriticky musím přijmout jeho myšlenky a názor na jiné věci, protože jako špičkový neurochirurg co něco dokázal má onu autoritu, podle tebe ve všem nebo jak působí tvoje odpověd v tom co řekl, protože s ním souhlasíš...?

Sám jsem dal výše příklady, co se mi u profesora nelíbí, a že třeba souhlasím s tím co řekl o korektnosti? A to má znamenat, že pak vše co řekl je ok? A základní problém toho článku podle mě není to zda má pravdu nebo ne, zda sohlasím z 90 nebo jen 10 procenty toho co řekl, ale ta bohorovnost s nadřazenou arogancí, kdy sděluje "já mám pravdu" a ten Bernard-Henri Lévy je šmejd co si tu jedinou pravdu přisuzuje, přitom dělá přesně to cen Levy...

Zatím bez slepic

Myslím, že jsem jasně napsal, že podlehnutí dojmu univerzální platnosti mých pravd je u lidí, kteří opravdu něco dokázali, celkem běžný. Samozřejmě, tím je jasné také to, že nemusím nekriticky přijmout vše, co řekl, to jsem nikdy nenapsal. Čmoudova manipulace je ale v tom, že profesora díky některým odpovědím evidentně vmanipulovává do pozice PaL případně “kulturní fronty” srovnáváním s Xindlem X, zatímco dle mne nic takového z rozhovoru nevyplývá, naopak, profesor humanitárním vzděláním evidentně opovrhuje. Další Čmoudova absolutní manipulace je snaha snížit či zesměšnit profesorovo vzdělání a profesní kariéru tvrzením, že by to vlastně dokázal každý. Nedokázal, ani omylem.
Nikde netvrdím, že je třeba s Benešem 100% souhlasit, ano, je evidentně sebestředný někdy až arogantní jako mnoho lidí, co něco dokázali (a třeba Babiš či Zeman arogantní nejsou, tam je to správné?), jenže odsuzovat jej za arogantnost mi přijde nesmyslné. Prostě takový je. Vy jste vypíchl jednu drobnost z jeho odpovědí, toto bych v rozhovorech s MZ našel snad v každém z nich, kde zesměšňuje redaktora atd.
Nejpodstatnější je závěr mého komentáře - fakt, že s něčím nesouhlasím, neznamená, že toho druhého musím odsoudit a samozřejmě to neznamená, že musím souhlasit s tím dalším jen proto, že to říká kapacita v nějakém oboru.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tady pravděpodobně nepíší příspěvky náctiletí, ale trochu starší, nebo ještě starší. Se svými životními zkušenostmi. Nevím, koho by Čmoud svým textem chtěl zmanipulovat a oblbovat. Jeho text vyjadřuje jeho názor - jestliže v něm cítíte snahu někoho manipulovat, tak je to jenom Váš pocit. Každý 40-50--70 letý člověk, který píše veřejně na netu zajímavé postřehy ze života, se moc manipulovat nedá.

Zatím bez slepic

Nesouhlasím, že tento text je pouhým názorem. Když pominu expresivní formu, která mi tedy nesedí (považuji to za hloupé) a označování někoho za idiota, ale prosím, to je věc názoru, tak především mi vadí právě ono vypíchnutí několika odpovědí a na nich dokazování, že Beneš patří do nějaké skupiny a vyvozování nějakých závěrů o této skupině - tedy PaL. Jenže pokud si člověk ten rozhovor přečte, zjistí, že Beneš je především konzervativním pravičákem a PaL není, protože se mu evidentně nelíbí moderní trendy jako korektnost atd. Těžko soudit, koho volí, ale určitě ne Piráty a pravděpodobně ani Kalouska, protože vůči EU je evidentně skeptický a sociology má za škodnou. A to považuji za manipulaci, pokud z nějakého rozhovoru vypíchnete pouze něco, co se vám hodí, a zcela zamlčíte něco jiného, co by vaše konstrukce nabouralo. Přesně tohle tu často kritizuje třeba Gerd na mainstreamu, kde se novináři dopouští manipulací, co Zeman řekl, neřekl nebo měl říct. A vám se to tehdy nelíbí. Když se přesně toho samého dopustí Čmoud, tak mu tleskáte, protože vám to konvenuje.
Aby bylo zcela jasno - mě Beneš osobně není nijak sympatický, četl jsem s ním více rozhovorů, nicméně on prostě není PaL a je zkrátka faktem, že v oboru něco dokázal, toto bagatelizovat je směšné. A s mnohým z toho, co v rozhovoru uvedl, osobně souhlasím a věřím, že by s tím souhlasila i většina zde, pokud by si rozhovor přečetla.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Maximálně AH (Asfaltovému holubovi, abyste to nepobral jinak), ale ten o tom ani neví.

Zatím bez slepic

Tak to se omlouvám, nechtěl jsem vám přisoudit nic, co byste neděla.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

V čem je rozdíl mezi profesorem a zemanem? Zeman řekne proč nesouhlasí a jak to vidí on a následně počastuje označením, KTERÉ, ale primárně nemyslí jako urážku, ALE aby to nazvedlo sluníčkáře.
Kdežto profesor o Levim? Primárně ho počastoval urážkou a nějak opemněl zdělit co mu na něm vadí a jaký má on názor na tom co mu vadí...

A co má společného Xindl X a profesor? Přesně to co sám profesor řekl o Levim, že si o sobě myslí, že mají pravdu na sto pro, ani na minutu si ani jeden z těch tří lumenů nepřipustí, že mají názor a hlavně, že názor co mají může být pravdivý od 0-100procent, on připouští, že ho má na sto pro, viz direktivní názor na Leviho nebo to, že máš jet porovnávat se do Bulharska, ale sám se chodí porovnávat do neměcka, tedy trochu víc než logický rozpor...

Ok, omlouvám se, za naznačení, že s ním opsuhlasíš, ale nějak jsem očekával, že nemluvím o souhlasu, když jsem napsal "nezaleží na souhlasu 10 nebo 90 s jeho slovy", ale přesto jeslti jsi to pochopil jako tvrzení, že sním osuhloasíš, mělo to znamenat, že vůbec není debata o tom jak moc souhlasíš, spíše trvdě řečeno, že zatáhnout do debaty souhlas s jeho slovy je demagogie, protože to co napsal čmoud není o souhlasu, ale o manipulaci co dělá profesor ne čmoud, viz ta logika porovnání, že ten on se může srovnávat s německam, ale ten s kým nesouhlasí s bulharem...
Manipulace jak kráva, když přidám jeho jebání redaktora za neodborné slova, ale sám ho používá, pak jsme kde, kdy redaktor je blbec, ale profesor ne? Co jineho nez manipulace...

Zatím bez slepic