Pohled člověka obecného (prostého, třeba vidláka s malým v)

Autor
Štítky

Přečetl jsem si dnes (18.8.) úvodní článek na Neviditelném psu. Jmenuje se to „To nemyslíte vážně, pane Zaorálku“ a pod značkou JAG to napsal jistý pan Jiří Wagner. Toho pána neznám, ale nemohu si pomoci a musím reagovat, ač mám dost své práce, ale někdo prostě musí. Autor v něm komentuje výrok L. Zaorálka : „Neplatit zaměstnancům slušnou mzdu je darebáctví. Když někdo říká, že jeho byznys by zkrachoval kvůli minimální mzdě, vlastně říká, že není schopen podnikat tak, aby zajistil zaměstnancům normální život, a měl by přestat podnikat. To má pro naši zemi nulový význam.“ Vezměme to popořádku. Pokud jde o minimální mzdu, kdy různí „ekonomové“ a „analytici“ tvrdí, že s jejím zvýšením by vzrostla nezaměstnanost (např. paní Šichtařová a podobní), předvádějí tak v praxi své odtržení od syrové skutečnosti a aroganci ve smyslu „sytý hladovému nevěří“. Předpokládají totiž pravděpodobně, že lid obecný žije v jeskyních a pase se na louce. Z minimální mzdy totiž nemůže trochu normálně žít ani samotný člověk (je prakticky totožná s hranicí chudoby, jak ji tito výtečníci sami stanovují), natož živit rodinu. To ovšem znamená, že normální, zodpovědný chlap–otec rodiny–má ještě nejméně jednu práci. A ať už legálně nebo „načerno“, každopádně tím bere práci dalším, čímž zvyšuje nezaměstnanost. Tedy dávám vplen názor, že rozumným zvýšením minimální mzdy nezaměstnanost klesne.

Teď k těm podnikatelům-zaměstnavatelům. Pokud neplatí slušnou mzdu (takovou, z níž je možné trochu normálně žít), buď nemohou nebo nechtějí. To, že někdo nemůže, by bylo možné mu věřit, pokud by rodina měla jedno auto (třeba Škodovku), bydlela v panelákovém bytě nebo v domku průměrné ceny, děti chodily do státních škol …. V takovém případě je ovšem záhadou, proč to dělá, neboť jistě všude vyhlašuje, že pracuje 18 hodin denně, spí 4 hodiny, stát mu hází klacky pod nohy (v tom má pravdu), a vůbec, kdyby dělal někde 8 hodin, byl by na tom stejně a bez stresu. To je ovšem v podstatě jemně vyjádřen fakt, že jako podnikatel je neschopný a měl by skončit. Potom je na řadě ten, kdo platit slušně nechce. Ten se vlastně nechá sponzorovat svými zaměstnanci, protože jim platí méně, než jaká je cena jejich práce třeba na evropském trhu. Proč? Protože trh práce u nás neexistuje. Proč neexistuje? Protože nefungují odbory. Dám jeden příklad- můj kamarád nemohl pochopit, jak je možné, že já jako inženýr se čtyřicetiletou praxí jsem vydělával v pozici vedoucího pily s 50 zaměstnanci mnohem méně než on, jako nástrojař ve Škodě MB. Prostě proto, že v jeho firmě fungují odbory a kolektivní vyjednávání. To je ovšem jedna ze světlých výjimek. V drtivé většině firem je to-bereš nebo ne, vezmu jiného. Moc má zaměstnavatel, zaměstnanec nemá páky k vyjednávání. Skutečná tržní cena práce by mohla vzniknout pouze tehdy, kdyby zaměstnanci mohli do stávky s tím, že jsou zákonem chráněni proti propuštění z tohoto důvodu. Potom by se vidělo, zda zaměstnavatel nechtěl nebo nemohl. V současné situaci jsou polemiky na toto téma mlácením prázdné slámy. Abych se vrátil k tématu, označit nechuť slušně platit za darebáctví je možná trochu příkré, obecně to však úplně zcestné není. Slušný podnikatel se na to povznese, potrefená husa se ozve. Nejsem ekonom, ale čistě od boku- v čem je ten rozdíl mezi firmou u nás a v Německu, že máme zhruba třetinové mzdy? V nákladech to asi nebude (pokud pominu naprosto neodborné až chaotické (ne)řízení veškerého dění ve firmě, případně rovnou tunelování z firmy domů), musí to být tedy ve výnosech. To znamená nejspíš špatný marketing nebo nekvalitní zboží.

Na závěr ještě jeden citát z uvedeného článku (zvýraznění Tom): „Že ale nerozumným tlakem na zvyšování minimální mzdy (za hlasitého potlesku odborářského bosse Středuly) mnohé donutí k likvidaci jejich firmy a propouštění zaměstnanců, je mnohem vážnější. Podobně to dopadne s velkými, často zahraničními firmami. Ty si to propočítají a pokud se jim výroba i přes daňovou optimalizaci a miliardové dotace od státu a EU nebude rentovat, jednoduše sbalí fidlátka a odstěhují se dál na východ, třeba až do Asie“. Nechávám bez komentáře. Přece jen ještě jedna otázka: Jak jinak, než rozumným zvyšováním minimální mzdy lze za současné situace zaručit, aby slušní, poctivě pracující lidé neskončili pod mostem a jejich děti v „děcáku“?

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Německá ekonomika je založená na vyšší přidané hodnotě. Na levnou pracovní sílu pro činnosti s nižší přidanou hodnotou (které se nevyplatí tahat s Číny) mají "kolonie" (Böhmen und Mähren, Slowakei, Ungarn, Polen), případně, pokud je to nutné, lidi z kolonií, kteří v Německu dělají za plat, který je vyšší než doma, ale nižší, než pro Němce (podmínkou zde je sušit hubu v Německu a být pak z vydělaných peněz king doma). Do tohoto postavení se systematicky propracováváme od 90. let a jsme v rezignaci na vyšší přidanou hodnotu asi nejlepší z celé střední Evropy (lví podíl na tom má právě ČSSD).
Omezovat srovnání s Německem na ceny nízkorozpočtových komodit (jídlo, spotřební zboží) je liché. Mrkněte se třeba taky na cenu bydlení v Německu, pojištění apod. Zjistíte, že tam, kde Němec musí živit Němce, to přirozeně stojí mnohem větší ranec, než u nás.

Nevím, co vyrábí vaše pila, jestli dává produktu nějakou přidanou hodnotu, nebo ho prostě jen rozřeže, jak je obvyklé, což je přesně ono. Škodovka se zde snaží (VW navzdory) udržet celý proces výroby auta, tedy i vyšší přidanou hodnotu, díky čemuž může slušně platit všechny pozice. Vy patrně jen rozřežete surovinu (případně usušíte) a pošlete ji dál. Ten např. nábytek, který je vyšší přidanou hodnotou (ale i střecha apod.), dělá někdo jiný, paradoxně, jak je u nás zvykem, v zahraničí...

Zatím bez slepic

ale srovnání poměrů u nás a v Německu je nutné provést opravdu komplexně, s pomocí spotřebního koše, takže jednoduché příklady s vyššími cenami bydlení (to také obecně není pravda) nejsou korektní. Nijak nehájím darebáky ze soc dem ale bylo by možné podat nějaký (skutečný, nikoli jen obecné řeči!) důkaz lvího podílu ČSSD na nízké přidané hodnotě? A ještě - opravdu má (a má mít) pila jeko přidanou hodnotu výrobu nábytku??

Zatím bez slepic

Spotřební koš je v Německu o 57% dražší. Další rozdíly tvoří právě to, co popisuju - činnosti s vyšší přidanou hodnotou, a taky samozřejmě byrokratická komplikovanost našeho prostředí.

Jeden příklad za všechny, Zemanova TPCA. Typická montovna zaměstnávající za mrzký peníz značné procento agenturních dělníků z širokého okolí, i z dalekého zahraničí. Pobídek kolem toho byly miliardy, ale to hlavní, vývoj a výnos, se nás netýká.

Správně usuzujete, že být jen obyčejnou pilou dneska prostě nestačí. Já nevím, jak je to v tomto oboru, ale v jiných, které znám, se prostě stírá dřívější ohraničení jednotlivých výrobních profesí právě proto, že je nutno dosáhnout v každé oblasti do sfér, kde je vyšší přidaná hodnota. Nebo být alespoň filiálkou takového podniku.

Zatím bez slepic

bohužel co píšete není pravda, přidaná hodnota tvořená v německu je jenom obchod, popřípadě přebalení co vyvinul "čech, ind číňan", vyrobil taky někdo jinej mimo německo a pak se to do německa dovezlo a s marží jak kráva prodalo...
Jes smutné, že ještě někdo pohádkám o přidané hodnotě věří...

Zatím bez slepic

Bojuj Kei ✌

Zatím bez slepic

Aha, tak vy jste rekl a ostatni brebenti :D

Pak ano, pak mate samozrejme pravud a ostani jenom brebenti, holt jsem trochu ynteligencne omezen, kdyz toto nechapu. Priste prijmu proste tvrzeni, ze v nemecku je vzdy a vsude tvorena pridana hodnota a v cesku se proste jenom uklizi zachody a ted yzadnou pridanou hodnotu v CR netvoruime, moje chyba, ze toto nevim a brebentim :D

Zatím bez slepic

Protože sem taháš okrajové případy a vydáváš je za modelové. Navíc ještě se spoustou demagogie, třeba: "v nemecku je vzdy a vsude tvorena pridana hodnota a v cesku se proste jenom uklizi zachody" - to jsem nikdy netvrdil a ani nenaznačoval. Tvrdím jen, že rozdíl ve výkonu ekonomiky je především v přidané hodnotě. A to ostatně není z mojí hlavy, to ti řekne každý učený ekonom.

Zatím bez slepic

Je krásné, jak se podařilo vedení Škody Mladá Boleslav přesvědčit obyvatele ČR, jak se vedení zasloužilo o růst mezd podniku. Nic není více vzdáleno pravdě! Pátral jsem, co bylo klíčovým momentem, protože zpočátku byla Škoda tuctový podnik vysávaný německým kapitálem - podobně jako mnohé jiné podniky, s mizernými mzdami a odváděním vysokých zisků.
Tím rozhodujícím momentem bylo, když se německé odbory postavili za své české kolegy a v podstatě nařídily vedení VW trvale zlepšovat mzdy ve Škodě. Ti tak pod tvrdým nátlakem učinili a výsledek je dnes znát. Zásluha ovšem plně patří německým odborům, nikomu jinému.

Zatím bez slepic

Ale to právě posloucháme každý den "vyšší přidaná hodnota" a podbné slova, přitom Narex vyráběl i Protool (jenom jiná barva), ALE to černý se dovezlo do německa, tam olepilo etiketou, zabalilo a vyexpedovalo jako německý výrobek s německou "vyšší přidanou hodnotou", němec na to ani nešáhl, vyrobila česká továrna, ale v HDP to bylo započítáno v německu...
Vím kolik je firem v elektrice, a je to tam obdobné(jasně, každý má trochu jiný účetní styl, ale...), vyšší přidanou hodnotu vytváří papírově. Jak si jinak mám vysvětlit, když v říši už jsou "jenom úředníci", žádný vývoj ani výroba, přesto je to něměcký výrobek?

Co meopta, většina skel do optiky v evropě je z Meopty i ty švédi to kupujou, ale smontují(fakt přidaná hodnota...) a vyrazí jejich logo a prodají dráž, tedy místo přidané hodnoty "porostě ubohej přeprodej"...

Co si říci, že to není o přidané hodnotě jak neustále masíruje televize a vy jste uvěřil, ale prostě si nechali poslední článek, tj. obchod, kde přirazí maržu a rýžujou a pak mají HDP jak kráva? Ale to by si pak někdo mohl říci jako Číňani, že si to můžou prodat sami...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Do co příklad ze Slovenska, jedna firma Rakouská, má výrobu na Rakouské straně, ale i halu hned za hranicemi na slovensku, stejný výrobní program. Jednou se stalo, že museli na rakouské straně opravit halu a tak rakušáci dělali spolu se slováky, jaké překvapení, že kvalita slovenských dělníků vyšší (menší odpad), normy na hodinu vyšší, ale platy jaksi násobně nižší :-o

Rakouský podnikatel prostě musí skrachovat, když ti rakušáci berou tolik peněz, nebo nám lžou když jak píše autor by zvýšením minimální mzdy krachli? A to nemluvím o řetězcích, kde stejné prodejní ceny, menší platy, ale jaksi na Německé straně nekrachujou, když berou 2x-3x víc, nějaký zázrak?
Osobně bych hádal, že by pomohlo jenom zavření hranic a zákaz cestování, takto by si měli uvědomit, že lidi cestují a ví jak to je v tom zahraničí...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud jde o tu přidanou hodnotu, jsou obory s vyšší a s nižší. Velmi stručně v pilařině je to tak, že dobře prodáte řezivo vysoké jakosti a zpracovat se snažíte to ostatní, co nutně napadne (roste to v lese a každý kus je jiný, není to kov). Neznám pilu, která by vyráběla nábytek. Pokud jde o tu filiálku, Ass má zjevně jiné zkušenosti. Asi jsem to zavedl někam jinam. Původně jsem chtěl říci, že (aspoň z mého pohledu) je rozhodující nerovné postavení zaměstnanců vůči zaměstnavateli v procesu mzdového vyjednávání.

Zatím bez slepic

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

S nábytkem to byl extrém. Ale znám německou pilu, která (nejen) z ČR kupuje surové dřevo, a prodává (mimojiné) zpět hotové (kvalitní a patřičně drahé) dřevotřískové desky se stovkou různých dekorů dýhy. A přesně o tom to je. Posunout výrobní proces co nejdál a co nejvíc z něj vytěžit vyšší přidanou hodnotou.

Když se přesunu do obchodu - v době konkurence Alzy, CZC není možné prostě jen tak přeprodávat spotřební elektroniku, protože nikdy nebudete levnější, než jejich kontejnerové objednávky. Tu firmu byste nezaplatil a za minimum vám stejně nikdo v tomhle segmentu dělat nebude. Takže musíte "prodávat" něco víc - služby, hotová řešení na klíč, speciální produkty, projekty atd. Opět jde o přidanou hodnotu.

Zatím bez slepic

Mě by stačilo vysvětlit to s těma rakušákama, a tou přidanou hodnotou a platy, pak jsem ochoten uvěřit, že toto byl zázrak co se děje jenom u 1 firmy z tisíce... Viz jak zde někdo psal škoda a německé odbory, jinak platy jinde... Přitom vývoj sem přesouvá (i indie apod) dost firem, protože jsme levnější a hlavně na západě už to školství tolik neletí (kvalitou, což se snažíme dohnat) :D Viz hoooodně nobelovek v USA, ale překvapivě od někoho kdo nestudoval v USA nebo má v týmu kromě "vedoucího co to dostal" samé emigranty...

Zatím bez slepic

Dokud nenapíše, jaká je struktura firmy stran té české a rakouské pily, nedokážu odpovědět. Nejsem jasnovidec.

Vývoj zůstává převážně na západě a hlavy se pořád dovážejí. Indie je outsourcing - opět levná pracovní síla, i když odborná, ale zadání a zisk je v Londýně. Tohle znám osobně.

Zatím bez slepic

Tak jinak, nasi firmu cca 1200 zaměstnaců koupili němci, dosadili nahoře svého vedoucího a kromě zavedení "německého programu ve kterem musime jet" se nic neudálo. Jedina zmena je, ze zisk nezustava českému akcionáři, ale jde do němec. A myslím tím všechny pozice zůstali, jedina změna byla, že se začalo něco nakupovat zvenčí, ale strylem, že se "rozprodala část dirmy" tu vlastní bývalí vedoucí a prodávají práci firmě zpět dráž (výmysl němců, ten přeprodej...)
Nakupujeme materiál za stejné ceny a někdy i nižší než němci, náklady atd. finančně na projekt je po otrockém přepočtení stejný jak v německu, platy u nás v průměru 2,5x nižší.
Prakticky vše je stejné (struktura atd.) až na ty platy, které jsou jaksi u nás nižší...

Otázka pro mě technika co kontroluje projekty a rozpočty zní, proč v ČR je položka "náklady na pracovníka" nižší v násobcích oproti projektu co je v na německé straně? Proč v německém projektu se toleruje zisk podle ceny projektu nižší, ale v ČR musí být o tuto položku nižší? Protože němec potřebuje mít víc peněz za hodinu práce jak čech? Protože v německu je vše dražší, protože to každej říká, ale když sem žil na západě tak to pravda nebyla (ceny jednotlivých položek spotřebního koše jiné, ale celkově mi zbyla vyšší hodnota na soukromé věci...)?

Píšete, že když nevíte celý řetězec, tak se nevyjádříte, ale naproti tomu tvrdíte na sto pro, že máte pravdu i bez znalostí řetězce? Fakt je normální na jednu stranu psát, mám pravdu, ale zároveň, neodpovím, protože neznám řetězec?

A vývoj zůstává na západě? Hele, kdybyc h nedělal v technologické firmě aneviděl, že v německu zůstává "vedení vývoje, tedy šéfové", ale ti co ho dělají se začali přesouvat k nám, pak bych možná věřil... Ale vtipné je, že k nám se to přesouvá cca 10let od doby kdy nás koupili, ale platy nerostou, když máme ten vývoj a tu přidanou hodnotu... Nebude to tím, že "vedení a obchod" si nechali i když netvoří tu přidanou hodnotu, ale marže vždy dávala větší zisk, proto i v minulosti byli nejbohatší obchodníci ne výrobci...

Zatím bez slepic

Tohle je česká pila a český podnikatel? Nebo německý korporát? Viz níže.

Asi jste v oboru, kde Němci usoudili, že se jim vyplatí outsourcovat vývoj, budiž. Já znám ale spíš tu variantu, kdy Češi jezdí do Němcka, u vedlejšího stolu sedí inženýr z Indie, další je z Argentiny... Je možné, že dospějí k závěru, že je lepší takovouto kancelář provozovat třeba v Ústí, to je možné, ale papírově ten vývoj prostě bude pořád německý, protože mateřská firma je německá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je všeobecný předpoklad, že s věkem sílí moudrost a finanční gramotnost. Autor tuto letitou doktrínu nepotvrdil. Dokonce nepotvrdil ani současnou doktrínu, že je třeba toho vzdělání, aby bylo lépe.

Pokud nakoupím kubík dřeva za 2500, pořežu, a prodám za 5000 pak množství pořezaných kubíků určí mou možnou mzdu, ať pilu řídí i sám politický matador Zaorálek. Nevím jak by s tímto čistě technickým problémem co udělaly odbory, případně jejich předák Středula.
Jelikož si mohu za pár korun koupit pásovou pilu a v průjezdu pílit do bezvědomí, je tento biznis tak přeplněn, že se pokládají i vcelku dlouhověké pily, jež nepřidaly i jinou výrobu.

Pokud půjdeme obor od oboru, pak najdeme velké podobnosti jež v součtu určí to, jaká, nebo spíš, jak malá bude mzda.
Snad nám autor vyjeví mechanismus jak by bylo možné naplnit bez stranického usnesení pana Zaorálka lépe firemní kasy a vyplácet větší mzdy. Pokud mohu poprosit bez kondicionálů.

Jelikož předešlá věta byla jen řečnická otázka, je třeba i nějaký morální imperativ.
To, co je a bude špatně přemístitelné, bude drahé a tudíž i vyšší mzdy v tomto odvětví, to co bude lehce přemístitelné bude laciné a malé mzdy v tomto oboru.
Upřesním:
nemovitosti, a služby všeho druhu (včetně zdravotnictví a školství) budou vždy drahé a tím i prostému lidu hůře dostupné
čínský šunt bude stále více lacinější a budeme si jej moci kupovat po vozících, pokud na to budeme mít.

Vidím, že socialismus naděla vskutku nedozírné morálně znalostní škody.

Zatím bez slepic

Ta poslední věta :
"Vidím, že socialismus naděla vskutku nedozírné morálně znalostní škody."
je buď hloupost nebo je vysvětlitelná tak, že jsme si kapitalismus zidealizovali až k naprostému zblbnutí.
Většinou proto, že si pleteme kapitalismus se svobodou a naopak.
Hezký den.

Zatím bez slepic

k morálně znalostní vlastnosti se pojí "že já jako inženýr se čtyřicetiletou praxí" , tedy člověk jenž vystudoval za socilalismu, nabíral zkušenosti za socialismu a pokračuje socialismem v kapitalismu.

Zatím bez slepic

Ale to je hodně nelogickej oslí můstek...

Shrnu si to, vystudoval technický obor za socialismu, technický obor podléhá pouze a jenom fyzikálním zákonům, matematice atd. Vliv na fyziku by kapitalismus, socialismu a jiný ismus by určitě chtěl, ale jaksi fyziku nezmení na přání.
S toho vyplívá, že inženýr co dělá technické věci podléhající fgyzikálním zákonům, může být omezen z venčí kapitalismem nebo socialismem, ale sám pracuje stále zyikou nezávisle na systému, tedy vlvi je právě naopak než píšeš ty, tedy inženýr nezávisle na systému jej ovlivňuje a systém naopka pouze omezuje...

Nebo chceš naznačit, že skušenosti, že když vyrobím hřídel o 50 cm širší a ona se rozlítne bude jiná v socialismu než v kapitalismu? Já si myslím, že ne, rozdíl bude jenom v "následcích" co pro inženýra nastanou, tedy systém ho omezí...

Zatím bez slepic

Již se tím nechci pitvat, tak jen drobnost. Krom fyzikální stránky vzdělání, byl autor vzdělán i v částečně fyzikální oblasti - technologie, tak i naprosto nefyzikální, Marx-Leninisměm počínaje a politickou ekonomií konče. Pak obrážel různé socialistické závazky, brigády socialistické práce a podobné vymoženosti té doby. Nepohoršuji se nad tím, neb jsem toto vše absolvoval také. Jen mi přijde nezajímavé brečet, že to v mém oboru je posraným nahoru a není naděje na lepší zítřky a spoléhat na zvyšující se minimální mzdu. Jakákoli regulace, včetně minimální mzdy se vždy a za každých okolností vždy obrátí proti zvýhodněným. Můžeme se vášnivě pozastavovat na čímkoli jen nemůžeme překročit fyzikální realitu současného ekonomického prostoru jež obýváme. Zvyšující se minimální mzda našeho ekonomického prostoru má jeden důsledek. Bude víc automatizace a lidé, jež se nehodí platit ani tou minimální mzdou, budou na kraji společnosti jež má taky vcelku obstojné náklady.

Zatím bez slepic

Ael bavíme se o tom, že technický pracovník myslí socialisticky, ale technické pracovník koná na základě pravidel co mu nadiktuje manager=netechnické pracovník. Technický pracovník je tedy omezen fyzikálními zákony, které určují jak lze něco vyrobit, může navrhnout zlůepšováky atd. které musí respektovat ony fyzikální zákony, a vždy nezávisle na "politickém zřízení", ale na druhou stranu právě to politické zřízení mu diktuje jak to organizovat atd.
Znovu píšu, technik sám o sobě není ovlivněn socialistickým myšlením (jeho osoba), ale socialistickými pravidly, které mu nadiktovali "humanitně vzdělaní" lidé. Technik jakmile dostane jiné prováděcí předpisy, se jim okamžitě přizpůsobí, protože musí. Ale ten kdo tyto předpisy píše, ten má problém s tím, jak je ovlivněn tou či onou ideologií.

Jinak řečeno, chlap u soustuhu neřeší při soustružení marxe a jeho teorie řízení, ten řeší jak upnout obrobek a jak sním napožit podle vnitřního předpisu firmy a podobně v bleděmodrém i konstuktér..., tyto pozice opravdu během práce neřeší "politickou stránku výroby", v hospodě u piva ano, ale v práci opravdu neeee

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Opravdu nevím, proč se všichni držíte pily, ale budiž. Je veliký rozdíl v tom, jakou kulatinu pořežete, jaké řezivo z ní v jaké jakosti a s jakou výtěžností vyrobíte, za kolik prodáte a spousty dalších faktorů, které ovlivní Váš hospodářský výsledek. To měl L. Zaorálek zřejmě namysli když hovoří o neschopnosti. Ale dobře, zapomeňme na to a řekněme, že je to tak jednoduché, jak si představujete. Pak, prosím, vysvětlete, jak je možné, že i na té "pitomé" pile mají v Německu podstatně vyšší výdělky. Vaše suverénní názory o moudrosti a finanční gramotnosti mi nestojí za komentář.

Zatím bez slepic

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

...ale na té "pitomé pile v Německu" dělají přesně jen to, co v Čechách, nebo jsou součástí větší společnosti, výroby, která je svým způsobem dotuje? Kdo vlastní tu českou pilu?

Zatím bez slepic

Neodpověděl jsi mu proč jsou ty platy jiné.

Tak jiný příklad, obchodník:
Máš Globus, náklady +-autobus stejné (elektrika atd.), liší se platy v německu atd. prokazatelně výrobky nižší cena od stejného výrobce při větší kvalitě, takže i marže globusu "menší" v německu. Přesto ty platy od prodavačky až po ředitele jsou jiné, proč? Žádná přidaná hodnota se nekoná, dělají přesně tu samou činost, přesto ohodnocení jiné? Nevlastní následný podnik, že by výrobní řetězec pokračoval, tedy co vyčítáš pile není (druhá věc, že jsi popsal, že místo cel mafiánsky ovládají trh a je to vlastně plánované hospodářství=socialismus...)

Stále píšeš dokola své dojmy, ale jaksi faktické důkazy co by vnesli pochybnosti a člověk si mohl říci máš pravdu zde nejsou. Já pracoval v Anglii, USA(načerno), mám zkušernost z finska, ruska, ale i slovenska, ale jaksi co popisuješ reálné sledování světa okolo mě nepotvrzuje, ale jenom vyvrací.

Zatím bez slepic

Korporát - německé zaměstnance platí zisk z českých Globusu. Další?
Tohle vůbec nesouvisí s problémem jedné pily, na tohle si jdi stěžovat západním směrem. Teď sis sám dal vlastní gól, bohužel.

Zatím bez slepic

In reply to by hexvonkei (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hmm, takže mi vlastn ěpíšeš, že němci nemají přidanou hodnotu a produktivitu oproti ČR, jenom vezmou zisk s produktivity v ČR a to dají německé prodavačce na výplatní pásku?

Pak díky, toto celou dobu všichni co ti oponují tvrdí, pak nechápu, jakej máš se svýma oponentama problém? A ten gól jsem si opravdu dal já? :D

Zatím bez slepic

Rozumíš vůbec tématu, které tu bylo nastoleno? Protože je to o voze a o koze. Řeč byla o jednom českém podnikateli s jednou českou pilou. O výrobě! A proč nedostávají jeho zaměstnanci mzdy jako v Německu, kde je jeden německý podnikatel s jednou německou pilou, když výstup z pily je zhruba stejně drahý. Result mnohých je, že to není možné, že český podnikatel okrádá své zaměstnance. Já tvrdím, že je potřeba se podívat na strukturu jednotlivých firem, co dělají, jak to dělají, zda třeba ten německý podnikatel nemá náhodou ještě vedle pily i další výrobny, kde prostému produktu z pily dává přidanou hodnotu (jednoduše výrobek), ze kterého tu pilu dotuje (protože se mu to vyplatí - JiT apod.) atd., protože vyšší přidaná hodnota, umění ji najít a chytit se jí, to je to, co vydělává.

Korporát, který navíc nic nevyrábí, je úplně jiná kapitola a jiný problém. Jak chceš přeprodávat jídlo a dát tomu vyšší přidanou hodnotu? To jde dost blbě. Takže se musí růst honit kvantitou (obrat), zvláště, když to konkurence dělá taky. A zisk se samozřejmě z vytěžených lokalit vozí domů, protože o domácí tu jde, ne o nějakou českou prodavačku. Tou přidanou hodnotou pro korporát tu vlastně pomyslně je schopnost expandovat na další trhy. Ono to není zas tak snadné...

Jak jsem psal už dříve - na chování korporátů si stěžujte u své vlády a na západ od nás. Ale nemotejte do toho prostředí "malopodnikatelské", lokální atd. Jsou to jiné světy.

Zatím bez slepic

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo jo, když nevím kudy kam, tak se obrátím na Německo. Zbývá už jen USA a musí to skončit Ruskem a Putinem.

Ale i tak je to zřejmé.
Němci napřed budovali kapitalismus a tak si mohou v současnosti dopřát i trošku toho socialismu.
My jsme v tomto údobí budovali komunismus, pak chvíli kapitalismus bez přívlastků a teď již zase dlouze socialismus, v čele se soudruhem Zaorálkem, Středulou a předvojem a světlonosičem pokroku míru a stability, Evropskou unií.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

, který jsem dnes shodou okolností objevil na PL.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Montujte-a-drzte-hubu-Do…

Řekl bych, že je mimořádně zasvěcený.
Navíc od autorky, kterou znám a které to mimořádně pálí.
**********
Co se týče Věštce - začíná být pro mne jako pro člověka, který se zajímá o propagandu, logické klamy, skupinové myšlení - jakož i o extrémní případy selektivního vnímání skutečnosti - zlatým dolem zábavy a poučení :-) Nevím, zda se na jeho morálněznalostním profilu a schopnostech kritického myšlení podepsala genetika či socialismus, ale pokud to byl socialismus, pak mi opravdu nezbývá než socialismu připsat další malé bezvýznamné mínus. :-)

Zatím bez slepic

Nevím, proč to odeslalo neúplný odkaz. Zkouším znovu:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Montujte-a-drzte-hubu-Do…

Zatím bez slepic

Takže to je nejspíš to opatření proti šíření hybridních hrozeb.
Najděte si tedy, prosím, Parlamentní listy sami, příslušný článek tam ještě je.

Zatím bez slepic

Odkaz se sice nezobrazuje celý, ale po kliknutí normálně otveře požadovanou stránku.

Zatím bez slepic

In reply to by Petens (neověřeno)

Trvalý odkaz

A to nejen v tomto mnou vloženém případě. Coby počítačový pologramota se obrátím na synovce, co s tím.

Zatím bez slepic

Je jasné, že Váš počítač chytil virus od bílé dodávky. Pozor, je nebezpečný jako bílá dodávka! Musíte se okamžitě semknout a nenechat si vzít své hodnoty! :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde,
dal jsem na vás a semkul jsem se, obě půlky mám semknuté tak, že nejdou odemknout. ani jedna evropská hovnota neprojde.
Ráno musím buď pro Gutalax nebo si najít nějaký rozhovor s Jakubem Jandou.

Zatím bez slepic

Kdyby to smeknutí trvalo příliš dlouho, na Filipínách je jistý guru Jára, co tvrdí, že musel ženy osvobodit od zla prošťouchnutím. Třeba by Vám guru Jára pomohl, ale moc jej nedoporučuji. Policisté si na něj stěžovali. :-)

Zatím bez slepic

Článek dobrý, ale po bitvě je každý generál. Ono ani tak nejde o privatizaci, ale o to, že se ta závislostní ekonomika dlouhodobě živí a podporuje, protože generuje nízkou nezaměstnanost (sice špatně placení, ale zaměstnaní) a ta se dobře prodává u voleb. Podporuje se nejen tehdá, ale i letos. Jak se to mohlo udělat jinak a lépe... kdo to ale tehdá mohl vědět? O konkurenci, volném obchodu, trhu tu každej věděl s prominutím úplný h***o. Byl to risk, někdo dopadl dobře, někdo špatně (otázka je, zda by se udržel v konkurenci i kdyby šel jinou cestou), řadu toho jsme si sami vykradli (Liberta aj.). Je to jako když pustíte uměle odchované zvíře do přírody. Čtvrtina pojde, půlku sežere predátor, čtvrtina se přizpůsobí a přežije.

A ty osobní invektivy byste mohli nechat stranou, což? Možná by zde mohl Vidlák zavést Hnojník, kam by vás vykázal :-)

Zatím bez slepic

Zajímavé je, že velmi podobně dopadlo celé bývalé RVHP. Někdo hůře, někdo lépe, ale v podstatě všichni prošli stejně mizernou fází a ta trvá a trvá a trvá. Buď jsou ve všech zemích politici naprostí idioti nebo je zde nějaký globální vliv. Nebo oboje, je globální vliv na naprosté idioty.

Zatím bez slepic

Holube, to jsou jen vaše navoněné kecy.

V čem je ono:
zajímá o propagandu,
zajímá o logické klamy,
zajímá o skupinové myšlení,
zajímá o případy selektivního vnímání skutečnosti.

Zkuste to v mém textu najít- ale jo, i plácat blbosti je vítaná kratochvíle.

Zatím bez slepic

jsem rád že Vám moje kecy voní.
Jinak s Vámi musím souhlasit - nevyjádřil jsem se přesně: Ve Vašem případě nejspíš nejste ani tak autorem, jako spíše objektem propagandy a logických klamů.

Moje blbosti berte jako nekulturní vložku - doporučuji použít kolečko na myši a rolovat.
Jak už jsem se vyznal, mně ty vaše nevadí, naopak je upřímně vítám!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ono je to ještě jinak. Lidi jsou ochotní pracovat za minimální mzdu, ze které nejde vyžít proto, že dostávají ještě část svého příjmu bokem načerno na ruku. Takže i když oficiálně dostávají jen minimální mzdu, nechodí se pást. Pan podnikatel tak okrádá stát na odvodech a tím ty všechny ostatní, kteří si podobným způsobem přikrádat nemohou. I kvůli němu se pak stát musí zadlužovat, aby pokryl své mandatorní výdaje. Proto se zvyšuje minimální mzda, aby bylo nutno z ní platit odvody, jelikož jinak se to u nás uhlídat nedá.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prej podnikatel okrádá stát... a nejvíc ho okrádá, když se na podnikání vykašle a jde na pracák, co? Tohle myšlení fakt miluju. Podívej se na výplatnici, kolik stojíš firmu, kolik jde státu a jak s tím ten tvůj stát hospodaří. I kdybych ty prachy hodil do kanálu, bude z nich větší užitek, protože aspoň budou mít potkani pelíšek na zimu, než z toho kupovat vepříny a denně číst, kolik kdo zas kde ukrad a jak mu to nikdo nedokáže. Mít tak všechno, co jsem do té černé díry za ta léta naházel, tak mám zlaté zdravotní pojištění (soukromé), stříbrně životní pojištění (soukromé) a bronzovou sochu TGM na náměstí s darovací plaketou. Takhle máme všichni úplný hovno.

Zatím bez slepic

Tyhlety názory miluju, jak alternativou podnikání je jít na pracák. Což takhle místo pracáku jít do zaměstnání, jako každej normální člověk a hezky platit plné sociální a zdravotní a daně? To asi žádného pravičáka nenapadne. Mimochodem ten pracák jsem si zažil s manželkou, když v roce 2011 po letech s dětma doma nemohla najít práci a od toho slavného pracáku dostala 3499 Kč na měsíc. Fakt vejvar, že tím určitě stát úplně ruinovala.

Zatím bez slepic

Já nevím, jak to vidíš ty, ale pro mě je i 0 vyšší číslo, než -3499. Ale to nechme stranou. Alternativou podnikatelů, kteří se drží zuby nehty, je skutečně pracák. Ty si jako myslíš, že se s tím trápěj na hranici udržitelnosti z prezíru? Ne, je to proto, že zrovna širší lokalita neumožňuje získat kvalitní práci jako zaměstnanec v oboru, pokud snad ano, tak je to u podobného podnikatele za stejně špatných podmínek (taky se drží zuby nehty). Jinak by se na to samozřejmě vykašlal, protože co je kolem toho byro-problémů, to každej rád hodí za hlavu a oželí těch pár stokorun navíc (za podmínky, že se mu moc nedaří samozřejmě!) a bude si užívat všech náramných výhod zaměstnance (placená dovolená atd.).

Zatím bez slepic

Otázka je zda je pravda "okrádá" nebo to není pravda "neokrádá", pocitové hodnocení, kdy se nekdo z dané skupiny cítí uražen lze chápat, ale když se takový člověk ohradí nedokazuje, že část nebo celá skupina opravdu nekrade...

Citové vydírání "že se vykašle na podnikání", ať se vykašle, kdyby mu to neneslo prachy tak to nedělá a už tam dávno je, takže nikdo mu v tom nebrání, proč o tom tedy píšeš? Asi protože, to hezky zní a lidi na to posledních 30 let slyšeli nebo lépe věřili pohádkám?
Ale souhlasím co píšeš, "zaměstnanec stojí firmu", zde musím říci, že rád slyším, skutečný stav věci ne Kalouskoovu pohádku "platí zaměstnanec a platí za něk podnikatel" ;) Smutné je, že zamestnancům začíná vadit, že stát je živen a placen s větší části jenom z jejich daní ne firemních, přitom silnice atd. jsou likvidovány právě podnikateli, ne auto typu škoda oktavia a přitom se odmítají adekvátně podílet na financování, proč? Protože slyšíme věty "buďte rádi že vám davájí praci, jinak byste byli na pracáku" apod. ;)
Když ty prachy viděláš, zdaníš, nikomu nevadí, když je tam hodíš (tedy kromě zákona co to trestá, poškozovaní měny nebo jak se jmenuje...) a v principu je každému jedno co snima uděláš i když naznačuješ, že ti v tom někdo brání, není to pravda, klidně si pomocí nichzatop v krbu...
Kdyby jsi ti prachy měl, tak máš pojištění ala USA, životní ALA USA, ale já tam žil a mám reálnou zkušenost, takže tvůj optimismus z něj nesdílím, ale můžeš dál číst pohádky o tom skvělém pojištění v USA, nadruhou stranu když má někdo jiný názor bylo by vhodné nepsat, že nemá pravdu, protože nechce co cheš ty, tedy jinak řečeno že se ti nechce podřídit a dělat co se líbí tobě...
Hovno máme všichni, ne, že odvádíme daně, ale nekontrolujeme co za ně dostaneme, a zde na cecíku není přisátý zaměstnanec, ale soukromé firmy kamarádů politiků, takže lidi nadávají na správně, že kradou firmy/podnikatelé/politici, ale ty si myslíš, že ti co kradou nejsou taky podnikatelé a urážíš se, že někdo napíše ukradl to podnikatel... Je to stejná korektní mluva, jako když se zakazuje "ukradl róm", ale může se "ukradl čech", stejně tak se může říkat "zaměstnanci kradou", ale když se "řekne podnikatelé kradou" už se řve...

Takto jsem se bavil z kamošem podnikatelem, platí daně, zaměstnance atd. a když jsem mu řekl, ty vole, stejně kradeě, tak frflal, ale že je kamoš, tak jsme se bavili dál a nakonec přiznal, "bezzin jde do nákladů, auto jde do nákladů, počítače v rodině jdou do nákladů, oblečení co nosí jde do nákladů" atd. Pak se stočilo na plat, ano dává si plat, ALE nemusí si platit na důchodové víc bež co se vyplatí tedy aby dostal důchod +-11-12tisíc, platí si dále jenom zdravotní (na ostatní kašle) a odkládá si to, takže důchodovej systém co je založen na solidaritě je v prdeli a když se mu neco stane (vozíček apod.) tak bude placen právě z důlchodového protože klaus zařídil, že když tito lidé dosáhnou důchodového věku, tak se to pak co dostávájí paltí z něj...

Fakt chceš neustále psát pohádky, že zaměstnanci jsou nasraní neprávem a chudáci jsou podnikatelé? Přitom všem rozumným jde pouze a jenom o rovnost podmínek,tedy, když toto můžou podniklatelé, můžeme taky... Ale to by se systém zhroutil a podnikatel by paltil mýtné i na silnici třetí třídy nebo za průjezd vesnicí...

Zatím bez slepic

To není citové vydírání, to je konstatování faktu, kterého jsem viděl v praxi plno. Spousta lidí podniká ne proto, že je baví podnikat a hrabat se v papírech, ale že je baví odvětví, ve kterém jsou, a ve kterém se sami zaměstnávají, třebaže zaměstnání v tomto odvětví sehnat je v okolí takřka nemožné. Jsou to hodně i lidé 50+, klasika, kterou, i kdyby bylo kde, bude těžké zaměstnat, a to i mimo obor.

Každej si představuje "podnikatele" jako arogantního blba v luxusním autě, ale já znám spíš s.r.o.-čka kotlářů, plynařů, tesařů, co jezdí v otřískaném vraku, zaměstnávají dva, tři pomocníky a "dovolenou" mají, když se jim zasekne veřtát. Když jim pak přijde finančák, že ten, co od nich koupil, patrně neodvedl dál DPH, a povinnost je tak ze zákona na nich ho zaplatit podruhé (pokud znáš, tak víš - akce kombajn), tak jen valí bulvy a nechápou. Většinou totiž nemají patřičné právní a ekonomické znalosti, protože u nás je to tak složité, že se časem z onoho "podnikatele" musí stát zákonitě i amatérský právník. Četls třeba někdy zákon o EET? Já jo, musel jsem kvůli práci. A pak mi Bělobrádek do televize řekne, že pro to zvedl ruku, ale nikdy to nečetl, že na to nemá čas... ty vole, tohle je ten stát, co mám platit?? Mně tu jebe s EET zákonem, který je psán nesrozumitelnou právničinou, samotné ministerstvo posílá protichůdná stanoviska s douškou, že jsou právně nezávazná, Němci se nám chechtají, co za Kocourkov jsme, když jim to povídáme, a mám jásat, když mi seberou řádný kus peněz na tenhle svinčík??

Na silnice přispíváme všichni řidiči z dálničních známek a zdaněním paliva, dále silniční daní. To je málo? Zdaníme třeba i vzduch, aby bylo na silnice? Sakra, ať si stát udělá pořádek v tom, co je na co, ať si zajistí kvalitu silnic za slušnou cenu, a nekecá blbosti! Peněz na to má dost, jsou chudší země, které mají silnice v lepším stavu. Viděl jsem, zažil jsem, uvěřil jsem.

Ano, stát mi brání nakládat s prostředky, které jsem jako zaměstnanec vydělal tím, že mi jich část sebere a rozhází. Pokud to nevidíš, tak se z toho hnoje nehospodárnosti řízení země nevyhrabem. Kdyby to tu fungovalo, jak má, tak budu držkovat míň, protože budu moci říct: "Ano, stát mi to sebere, ale servis, který za to mám, má adekvátní kvalitu a rozsah." Nádherná je ta pohádka o zdravotní péči zdarma atd. A sotva dorazí k doktorovi, už se mi hrabe v prkenici...

Jinak je omyl, že chci, aby ostatní dělali, co já chci. Klidně si budujte svůj socialismus, ale já se ho účastnit nechci. Proč nemám tu možnost a moje pohledy ostrakizuješ tím, že by to zas nechtěli ostatní?

Skanska, Veolia, Eurovia nejsou "podnikatel". Nějaký pitomý s.r.o.-čko, pokud není založené naoko, se ke státnímu cecku nedostane. Tam sají větší ryby, které bych už nenazýval podnikateli. Asi by to chtělo si vymezit pojem podnikatel, firma, korporát atd. Jinak nám to bude drhnout.

Důchodový systém a solidaritu si taky můžeš schovat pro někoho jiného. Já jsem z generace, která nebude mít žádný důchod, protože ta vaše solidarita je dobrá tak pro vás, starší jedince, co se vykašlali a kašlou dál na reformu, takže my utřem nos. Samozřejmě, že se snaží každej z naší generace obejít tuto tvou "solidaritu" a nacpat si to někam, aby sám měl co žrát, až mu udeří sedmdesátka a neudrží lopatu, tužku, myšlenku, moč... Vidíš, jak je to sobecné? Po nás chceš solidaritu, chválíš systém, a už nevidíš, že na mnohé lidi okolo ten systém z vysoka sere.

Poslední věta je taky blábol, najdi si "silniční daň".

Suma sumárum, předvedl jsi poměrně nekonzistentní soubor textu, který je dílem realistický, dílem naivní, dílem produktem neznalosti. Doporučení: Zkus si to na obou stranách barikády a pak promluv.

Zatím bez slepic

Že je baví podnikat? A jako že zaměstnance programátora to nemůže bavit, když programuje a je zaměstnancem, nebo projektanta to samé? co to je za argument a jak to souvisí s tím ostatním, když práce může bavit kohokoliv na pracovním trhu včetně zamestnavatelů?

Každej nevidí jako blba, ale jako někoho kdo je chytrej a využívá kliček v zákoně, ale že ti největší "podnikatelé" právě protože jsou chytří si platí politiky, aby jim ty "díry" nejenom nezáplatovali, ale nepíchali do systému další. To tedy opravdu není o tom, že lid má podnikatele za blba, ale za chytrího vychcánka... (Jasně nejsou takový všichni s principu, ale aby se udrželi, musí výt s vlky...)

Dálniční známky, jsou jenom zlomek výdajů na silnice, výnos za dálniční známky je kolik 3-4 miliardy, kolik stojí kilometr dálnice? Kolik stojí obnova a údržba? Fakt chceš psát, že silnici rozdrbají auta co váží maximálně 3,5tuny? Jasně jsou země, kde mají méně peněz a lepší silnice, ale to je o tom, že tam jaksi není korupce, aby firmy dostali předražené zakázyk, a tu korupcu dělá pro zisk kdo? Projektant=ézaměstnanec nebo ti co tu firmu řídí společně s politikama? Tedy, určitě v ČR za předražené silnice mohou ty zaměstnanci co přehazují lopatou :D

Ano, a to píšu, problém není ani tak v tom, že mě "stát" sebere 40 nebo 60 procent ze mzdy, když za to dostanu adekvátní služby. A sám si i odpovídáš, kdyby silnice nebyli předražené, vojenské zakázky taky, úředníků méně (protože litva spol + počítače dokázali opak), kdyby se daně odváděli jak před klausem jako prostě procento (takže drahej soft, učetní atd. by nemusel nikdo platit) a prostě by to pak počítač jenom rozeslal na dané !instituce" atd. pak klesne nákladnost statní správy.
A to je ten rozdíl co říkám já, ty chceš zmenšit "daně" a pak budou lidi jako ty řvát, že silnice je děravá, kdežto já tvrdím, že se musí řvát proč se utrácí tak hodně za konkrétní věc, když to jde levněj a pak teprve snižovat daně...

Jakej socialismus? Taky každej za socialilsmus předkládá pohled co kdysy v devadesátkách vytvořil Klasu a Kalousek (ši podobní ynteligenti), to se socialismem nemá nic společného, takže laskavě svoji definici sociaslismu si nech prosebe, když ji notabene chceš používat jako nadávku. Normální by bylo definovat co si tu vůbec vlastně definuješ za ten cocialismus, když už ho chceš jako tu nadávku používat, ale to pak může skončit tím, že ti druhá strana napíše" co to meleš za blábol podle nás je socialismus toto, ne co jsi si vymyslel ty"...

Skanska jsou nadnárodní firmy, kdy jejich majitelé se skrývají za další firmou co vlastní skansku askoro jistě další firmu co vlastní firmu , která vlastní skansku... Hele, to že je něco "akciovka" či "sro" atd. znamená dnes něco? Vdyž právě protože se majitel podobných věcí skráývá za Kryprem, Lichlnštejskem apod. což proniká ve velkém i do ˇCT a přesto píšeš "je to sro" :D

Důchodovej systém a solidarita?A že nebude na důchody? Z jakého důvodu? Že to politicky někdo rozhodne ze slovy, že to krachlo (bude to tvrdit, ne že je to pravda) nebo skutečně protože je to prodělečné? Četl jsi jaké změny se v důchodovém systému změnili od roku 1989, hlavně ty co definoval Klaus (tzv. pravice), ale i potom ČSSD (tzv. levice)? Jenom příklad, když budeš mít "kryplovský dochod", kdy je placen člověku před dosažením důchodového věku z jiné škatulky a potom co ho dosáhne se začíná platit "s toho chůldodového"? Toto vymyslel klaus... A takto se s toho "důchodvového" platí hoooodně jiných skupin, protože s rozpočtu to bylo drahé a přeci Klauss a další vlády musí mít rozpočet vyrovnaný...
O čem chcete debatovat na téma důchodový systém, když kromě toho co vám strhnout na výplatní pásce o něm vlastně nic nevíte, ale přitom víte jak je špatnej? Tedy ten průběžnej...

Suma sumárum, jste tu nekonzistenci předvedl vy, což by nevadilo, že sám skákáte jak když pes "sere", ale že ani neznáte podrobněji věci o kterých píšete a u toho ostatního, prostě neříkáte vše, aby to dokázalo co chcete vy, je smutné, ale vysvětluje mnoho...

Ano, pak když se zamlčuje, nezná atd. pak podle vás píšu protimluvi, to chápu, to pak musím dát za pravud vám, když se budem bavit jenom o 5 procentech toho co něco ovlivnuje a to jenom co vyberete vy, a to ostaní budeme brát jako by neexistovala :D
Holt jsem nerealita, co blábolí, takže s tímto závěrem, skončíme nebo se dozvím ještě další info o čem nic neví, o čem protiřečím a blábolím :D

P.S. Vy jste přesně názorově jako v diskusi pod článkem o důchodovém systému vs OSVČ, dk ytam dole OSVČ žvatlajou o výpočtu a jak vlastně oni trpí a přitom, když jim na jejich příkladu někdo oponuje výpočtem, že nemají pravud tak se to ukončí "závistivej zamestnance co neumí počítat" :D

Zatím bez slepic

A zase zamotáváš dohromady šíbry s kontakty na nejvyšší patra a obyčejné podnikatele, kteří nikoho neznají a makají, jako každej jinej. A zase jsou v jednom pytli.

Auta nad 3,5 tuny platí mýto (a není malé), silniční daň 6 mld., daň z pohonných hmot ti mám hledat? Tohle je z tvé strany demagogie. Vybereš si nejnižší položku a na ty nejvyšší se vykašleš. Fuj.

Já chci ale oboje. Nejsem troškař. Zefektivnit a zúspornit stát a logicky s tím pak i snížit daňovou zátěž, protože se prostě ukáže, že do nějaké úrovně jsou to účelně vynaložené prostředky, od nějaké úrovně se jen vyhazují zbytečně za kraviny. Najděme tu míru, zefektivněme řízení země, zjednodušme veškerý byrokratický marasmus, zapojme do procesu stroje (elektronická správa)... Máš snad pocit, že za posledních třeba 10 let se alespoň něco málo pohlo tímto směrem? Kde?

Za socialismus považuju třeba švédský systém, Klause nech spát.

K majitelům s.r.o. - no jistě, Franta Novák z Kotěhůlek - Fanov s.r.o., opravy komunikačních technologií, má jistě prachy na nějaké mazané skrývání na Kypru... ach jo... Já nevím, proč je to tak nejasné. Já nebráním šíbry, podvodníky, vychcánky, ať už dělají, co dělají, já bráním tomu, aby se do pytle "zlý podnikatel" házel KAŽDÝ PODNIKATEL.

O čem chci diskutovat stran důchodového systému? Třeba o tom, jak se hodlá vypořádat s rasantním populačním poklesem. To chci vědět. Povídej! Zatím tu byl takový ten trapný pokus s pilířema, kde bylo pozitivní, že si aspoň mocipáni uvědomili, že "máme problém", ale jich se vlastně netýká, tak co... řešení žádné. Průběžný systém prostě z logiky věci nemůže fungovat při populační depresi.

No jistě, já tomu nerozumím, zato ty jsi odborník na klišé "to Klaus", na nepochopení spousty podstatných rozdílů a teď jsem ještě zvědav, jak mi vysvětlíš ty průběžné důchody s výhledem k roku 2100 a populací 1:1 (jeden důchodce na jednoho pracujícího). To jsem zvědav, jakým kouzlem vyčaruješ peníze, které nejsou.

P.S.: Osobně neznám OSVČ, který počítá se státním důchodem. Jsou to vesměs mladí lidé a moc dobře si uvědomují, že si na to prostě musí ušetřit sami.

Zatím bez slepic