Tip na dobrou knížku

Autor

Dobrý den, nedávno jsem na Kydech neprozřetelně napsal, že bych uvítal nějaký tip na dobrou knížku. Vidlák mi odepsal, že mám možnost. Takhle jsem to úplně nemyslel, ale řekl jsem si, že to zkusím, že knížku, která mě zaujala třeba ocení i někdo jiný. Když ne, maximálně se ztrapním, o co jde. Tak tedy dnes je tu první (a možná poslední, co já vím) Hrochochodův tip.

Jestli je to dobrý tip nebo ne, už musíte posoudit sami, ale nejdřív si ji musíte přečíst. Doporučuju nějakou veřejnou knihovnu, není to novinka, ale tak nějak zapadla…..Takže:

Michael Brun  - Drama nad Sachalinem

 

Z letiště v Anchorage vzlétají 31. srpna 1983 dva Boeingy 747 Korejských aerolinií, KAL 007 z New Yorku a KAL 015 z Los Angeles, obě letadla míří do Soulu. Interval mezi jejich vzlety je 14 minut, piloti KAL 007 přitom na nastoupání do letové hladiny 31 000 stop potřebují o pět minut více času než jejich kolegové do výšky 33 000 stop, důvodem je pravděpodobně zatížení větším množstvím paliva. Obě letadla ale mají stejný cíl, mají se pohybovat po stejné ose rozdíl v obsazení cestujícími není významný. Korejské aerolinie přitom tlačí na úspory paliva, piloti vždy startují s předem vypočítaným objemem paliva na let a malou rezervou navíc.

Ještě před odletem jsou narychlo vyměněny odpočaté posádky obou letadel, posádky  připravené na let jsou přesunuti na KAL 007 jako cestující. Pilotování KAL 007 se ujímá kapitán Čan Bjung In s osádkou, kteří přiletí na poslední chvíli a o dvě hodiny zkrátí povinný odpočinek. Nikomu v Anchorage to zdá se nevadí. Kapitán Čan je velké zvíře v Korejských aeroliniích, je bývalý vojenský pilot a občas pilotuje i vládní letadlo. Kapitán Park Young man se ujímá pilotování letu Kal 015, je to Čanův dlouholetý přítel a kolega.

Obě letadla mají prolétávat civilním leteckým koridorem Romeo 20 a na určitých kontrolních bodech hlásit čas přeletu, to ale provádí jen KAL 015, hlásí přitom časy přeletu i za let kapitána Čana. Ten se už v té době odchyluje a směřuje nad Sovětský Sachalin a Kurily, hlásit se sám už nemůže, je mimo dosah vysílačky. Nikdo na Západě v té chvíli neví, že případům, kdy sovětské stroje nebyly schopny dostihnout stroje protivníka narušující vzdušný prostor nad Sachalinem a Kurilami je konec. Zastaralé Migy 21 jsou z některých letišť odsunuty a místo nich mají piloti novinku – Mig 31, který zvládne skoro tři machy a je konstruován pro zajištění vzdušné převahy.

Pro posádku a cestující letu KAL 007 jsou to poslední hodiny života. Oficiální americká verze je jasná – Sověti záměrně sestřelili civilní let, který omylem zabloudil nad jejich vzdušný prostor.

Michael Brun – letec a letecký vyšetřovatel, který se díky tomu, že má za manželku Japonku a mluví plynně japonsky dostal k japonským dokumentům předkládá jiný příběh. Měl totiž jako jediný západní novinář možnost získat údaje z japonských radarových a odposlouchávacích stanic, operačních deníků námořnictva a nahrávek kontrol leteckého provozu, které po velkém tlaku japonské veřejnosti nakonec vláda uvolnila. Získal přístup i k troskám, které v mezinárodních vodách vylovili Japonci. Získaná data interpretuje zcela jinak než oficiální zpráva ICAO, podle něj došlo nad Kurilami k letecké bitvě, při které nejméně tři stroje USA skončili v moři. Přetiskuje i vzpomínky ruských potápěčů, kteří v různých oblastech okolo Kurilských ostrovů lovili trosky. Vyhodnocuje i „důkazy“, na kterých spočívá oficiální zpráva ICAO.                                 

Přeji Vám příjemné čtení.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (43 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

je-li prokázaný, že jedno osádka jednoho letadla hlásila průlety nad kontrolními body i za posádku letadla druhého.
Tady končí veškeré diskuze.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

No, pokud se jedna posádka nedokáže spojit s řidícím střediskem, může ke komunikaci s ním využít jiné letadlo jako retranslační stanici. Tedy stále se děje totéž - KAL 015 komunikoval s Anchorage i za KAL 007, mezi nimiž se měl nacházet. Lze to ale interpretovat jako spiknutí ("maskuje se tak skutečná poloha"), i jako standardní postup. Přiznám se, že mi ta kniha připadá jako volovina (viz níže). Zvláště když vezmeme v potaz, že v roce 1978 sundali sověti jiného jikorejce nad Kolou: https://www.dotyk.cz/publicistika/ctyricet-let-od-chvile-kdy-rusove-zac… Fakt vidím pilota, který si jde, byť na nějaký tajuplný pokyn, špásovat se sovětskou vzdušnou obranou (i s ohledem na tehdejší politickou situaci v regionu)... (Jasně, o tom nediskutuju s tebou, o tom jsi nic nepsal.)

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Targusi, před 2 dny jsem se dival na seriál letecke nehody, mylsim letadlo DHL někde na arabském poloostrove, kdy se nemohla preladit vysilacka kvuli dymu na letiste, kde meli nouzove pristat a zustali nedostupni=daleko+nizko pro komunikaci, takze vedeli, ze pilot je naladen na starou frekvenci, tak pozadali blizke letadlo a piloti z tohoto letadla teleli tlumocniky mezi ridici vezi a letadlem co nemelo spojeni... Skoncilo to, ze letadlo se rozmazlo na vojenskem letisti, protoze se netrefilo.

Takze konci diskuse, fakt? Na zaklade neznalosti odmitas neco jako nemozne :-o

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Připojuji se k TARGUSOVI, hlášení polohy a její striktní dodržení bylo v té době, vlastně i dnes, u dálkových letů nezbytné, zvláště když trasa letu je poblíž území s maximální vojenskou obranou ve vzduchu, na moři i pod hladinou. Chybné nastaveni autopilota nebylo u sakra zkušené osádky argument. Další zajímavost je doba nastoupání do letové hladiny nižší o 2000 stop, autor sám konstatuje šetření palivem u KAL, žeby cestující měli tak těžká zavazadla? To by se zjistilo během mezipřistání předchozí spotřebou paliva.
Každopádně nějaká letecká rvačka tam byla díky svědkům z rybářských lodí v té oblasti (záblesky ve vzduchu, hořící padající objekty atd).
Kruté pro civilní obětí.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

In reply to by Pek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Targus přestřelil, viz dokument o DHL letadlu ;)
Co se týká šetření palivem, si přečti některé články o Ryanair, ale i jiných jak se šetří. Třebas to halo, v poslední době, s tím jedním motorem, že se letělo až do prahy, protože by byla draha oprava a starost o lidi mimo domovske letiště + cil cesty ;)

K ostatnímu se nevyjadřuju, nevím, ale nedalo mi to, že argument šetření je směšný v době, kdy se platí za zavzadla, nedává se jídlo apod.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na něm se dá docela slušně vydělat. Páč mi není jasné, proč, když japonská vláda nahrávky uvolnila, to nevešlo ve všeobecnou známost. A proč by to DNES Rusové potřebovali tajit.
Každopádně, zajímavá kniha to bude.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

To je vysoce závažný argument. Proč by to Rusové dodnes tajili, když oficiální hodnocení incidentu je považuje za viníky.
Skutečně existuje nějaká oficiální japonská zpráva? Občas je zmiňována, ovšem vždy bez uvedení úředního zdroje.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

na obou stranách. Letecká bitva, trvající několik hodin! Letištní personál, letci, námořnictvo... musela by v SSSR po napadení jejich území být vyhlášena mobilizace celého vojenského východního okruhu(!), vojáci a zbraně s ostrýma ihned přesouváni do místa konfliktu, vojenská pohotovost v celé zemi, protože pokud se jednalo o regulérní bitvu, trvající několik hodin(!), SSSR nemohl vědět, že se Amíci nepokusí o něco podobného na jihu nebo na západě taky.

Několikahodinová bitva by se před světem neutajila. Už tehdy bylo odposlouchávání na úrovni. Věděli by to Indové, Číňani, Japonci (kde by mělo vojsko okamžitě alarm po celé zemi), Korekci, stejně tak západní země jako Francie, Británie a další. A nebyl ani důvod! Sověti by slavili velké propagandistické vítězství, kdežto za sestřelení civilního letadla byli v těžké defenzivě.
Žádné paměti se sedícími fakty přímých účastníků konfliktu, třeba i posmrtné, nebo ano?

Autor knihy zaměnil sovětská letadla, to o pečlivé práci s fakty nesvědčí.

Sověti dali k dispozici černé skříňky, se kterými se dle francouzských expertů nemanipulovalo a hovor pilota s řídícím střediskem.

HLAVNĚ pokud by se USA a SSSR opravdu nějak dohodly a ututlaly vzájemný vážný konflikt na území SSSR(!!!), tedy USA jednoznačný provokatér, PROČ Boeing spadl u Sachalinu, USA to propagandisticky zveřejnily, západní sdělovadla do toho bušila a Černého Petra tak měla pouze 1 strana??

Když zakamuflovali všechno, mohly se obě strany domluvit Boeing "nechat" spadnout z "přirozených" příčin do moře jinde, třeba 500 km od Sachalinu...

On fantasy je čtivý žánr, dobrodružný...a dá se na něm slušně vydělat, když ho umíte...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

No, mně to, přiznám se, připadá jako ptákovina. Letecká bitva??? Nejméně tři americká letadla sestřelena? (MiG-31 jako stroj "pro vybojování vzdušné nadvlády?" Neexistuje snad typičtější příklad záchytného stíhače - ale to by bylo slovíčkaření), podstatné je, že KAL007 sundaly Su-15 ve spolupráci s MiGem 23. Už takovéhle detaily by měly probudit výstražné majáčky.

Ostátní je také poměrně přesně zdokumentováno. Možná by pro začátek mohlo stačit: https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/sestrel-korejskeho-boeingu-747-k…

Ale že on je to takový test naší ostražitosti? Ale máme to marný, Scallop nás za to stejně nepochválí ;)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

ten článek na výšezmíněném odkazu z technet-u vyznívá dost důvěryhodně (narozdíl od některých jejich dalších rádobytechnických článků). Koneckonců Jelcin uvolnil i přepis radiokomunikace Rusů během sestřelu, který je tam popsán. Ten přepis nezmiňuje (ale ani nevylučuje) nějaké další současné manévry v okolí.
Pokud si pan Michael Brun plete MiG 31 s MiG 23 či Su 15, tak bych vztah jeho literární díla k realitě určitě nebral moc doslovně, koneckonců fiction literatura vydělává obvykle víc než literatura faktu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Scallop se nám neozval od chvíle, kdy jsem se jej dotázal, do jaké funkce že to bude Miloš Zeman kandidovat, jak nám scallop předkládal. Od té doby je ticho. Asi přetěžuje těch několik neuronů, které odvážně nazývá mozkem. Stále neodpověděl.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Scallopovi narostla druhá noha,včerejší Tomáš Jedno.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je ještě další varianta, že elfové poslali někoho o trochu chytřejšího než Scallop. Jen o trochu, abychom si záměny nevšimli.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Scallop svou jednou nohou objevil možnost (ne)udělování slepic.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky alespoň za tu jednu slepici! :D

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Hrochochode, díky za tip na dobrou knížku. O KAL007 psal dost podobně Kchodl před 3 lety v Bavorově síni, cituji část a celé viz odkazy níže:
"Ve skutečnosti to bylo mnohem barvitější, nebyl sestřelen jen KAL007, ale i řada dalších letadel. Proběhla tam velká letecká bitva mezi Sovětskou PVO a Amíky, trvající řadu hodin, které se účastnily dohromady desítky letadel. V moři se našly trosky několika výzvědných RC135, další krycí B747 bez cestujících, vystřelovací sedačka z tehdy nové F-15, titanové křídlo a elektronika z SR-71. A to našli až civilisti, Frantíci a Japonci, několik let potom – bezprostředně po těch událostech tam lovila trosky námořnictva všech zůčastněných stran včetně japonského. Je o tom několik knih."
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2016/09/27/pokrytectvi-pentago…
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2017/02/14/prehrada-wearville-…

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Rusáci se zásadně nikdy k ničemu nepřiznávali.
Naprostou výjimkou bylo prohlášení, kdy k Putinovým narozkám poslalo ruské raketové vojsko svou "navštívenku" z Kaspického moře do Sýrie, a to s poměrně drzou oklikou přes Írán.

Soudím, že to je prostě taktika nevyložených karet. My víme, že oni nevědí. Oni jen tuší, možná nepřesně odhadují. Přesně v duchu reakce na US Tomahawky, které Čundrák - pardon - Trampík nechal vystřelit na cíle v Sýrii jako trest za úspěšné Saddámovo "bombardování" civilistů ocelovými přepravními láhvemi s technickým chlórem. Zasahovala "prý" syrská PVO s prehistorickým systémem, světovému publiku se předhodilo asi tak pět dávno opuštěných budov určených k demolici a pár nepoužitelných či vybrakovaných letadel.
Tenkrát jsem si dal tu práci a prošel přístupné fotky. Nedostal jsem se ani náhodou nad číslo 30. Přitom těch raket měl odletět dvojnásobný počet...

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Pokud si dobře vzpomínám, těch tomahawků letělo 105, a nejméně dva si Rusové odvezli dvě do Moskvy na kontrolu řídících a navigačních systémů raket a jejich povrchu, který absorbuje radiové vlny, aby si vylepšili PVO. Podle Pentagonu všechny střely zasáhly cíle, zatímco Rusko tvrdilo, že ze 103 se jich syrské protivzdušné obraně (PVO) podařilo sestřelit 71. Podle Pentagonu sice byla syrská PVO aktivní, ale její antirakety vylétly až po přeletu amerických.
V syrské Východní Ghútě, kterou ovládali povstalci a kterou dobyly vládní síly, se podle ruského tvrzení našly kontejnery s chlórem z Německa a dýmovnice z anglického Salisbury (ano, město známé se jménem Skřípal).
A kromě toho Syřané našli chemickou továrnu zřízenou v Dúmá, asi tou umírněnou demokratickou opozicí, a týden předtím v Afrísu, ale o té se nemluví.

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/darek-…

Jsme subjekty zpravodajských her. Připravené zprávy jsou nám předkládány jako oslovi seno. Někteří nad zprávami přemýšlí, někteří je bezmyšlenkovitě přijmou.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Aby nedošlo k mýlce, přikládám vysvětlení pro scallopa, poslední věta patřila elfům a jiným místním dozorujícím orgánům. Tady nejste v evropských hodnotách, kde by sežrali i lejno z USA, zde čtenáři a diskutující přemýšlí (s výjimkou elfů).

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Tak jsem si ty odkazy prošel a řekl bych, že obsahují směsice faktů, nepřesností, chyb nebo dokonce výmyslů. Podle mne se jimi nemá cenu zabývat. Jinak pí./sl. Kotlanová je či byla rozhodně velmi plodná, její dílo je obsáhlé.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

za to, že konečně objevil, jak jsem geniální. Když budu hodně skromný, tak zcela nejchytřejší na Kydech. Marná věc.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2020/01/04/konecne-mam-vedecky-a-te…

A musím se jít rychle podívat do zrcadla, jestli jsem náhodou přes noc i nezkrásněl.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Také jsem si všiml, že všichni, kdo se podíleli na porážce IS, jsou postupně prostřednictvím USA likvidováni. Kurdové, teď Sulejmání. Když k tomu připočteme ty podivné omyly při bombardování pozic IS, které IS paradoxně pomohly, podivné přehlížení mnohakilometrových kolon cisteren s ropou prodávanou IS, aktivity Bílých přileb v Sýrii, mediální podporu pohrobkům IS v Afrínu, podpora turecké invaze do severní Sýrie, až se nabízí otázka, zda si USA ten IS vlastně nevytvořily samy. Nebo jej nenechaly vytvořit např. Katarem a Saúdy.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejen Spencerová, ale i další znalci místních poměrů říkají buď natvrdo nebo alespoň implicitně poukazují na to, že "islámský stát" byl iniciován, založen a podporován Američany, především pro likvidaci SEKULÁRNÍHO syrského režimu .
To, že se později IS rozdělil na frakce a příliš ambiciózní část se podle očekávání pokusila o na USA nezávislou politiku, mohlo těžko překvapiti jeho americké sponzory a zakladatele. Totéž se stalo a stane s mnoha americkými "zkurvysyny, ale našimi zkurvysyny", jak oni říkají svým svým dočasným pomocníkům, havlózním alpinistům, mordýřům či upřímným čistým duším mdlého ducha.
Všichni jsou pro ně buď nepřátelé, nebo zbytečná přítěž, nebo konkurenti či v nejlepším případě prostě použitý jednorázový spotřební materiál na způsob kvalitnějšího či recyklovaného toaletního papíru.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Strategie a taktika je zde zřejmá i obyčejné Majce.

USA (ti co tam skutečně vládnou) chtějí (potřebují) zaútočit na Irán ("7 zemí za 5 let").
Proč? Protože mohou a chtějí, protože Izrael, protože ropa, protože Rusko Čína a Irán......
A proč nevyužít a nepoužít i jiné "zdroje", parciální nenávisti, zájmy či blbce ...
https://www.youtube.com/watch?v=an3A3hRA8_M

A nyní - 52 cílů v Iránu- hlásá DT(už je jejich) i naše média.
Irán ještě není rozvrácený a tak já nevěřím na zástupný boj jen v Iráku, jak naznačil minule Vidlák, ale bohužel uvidíme co skutečně nastane.
Přímý útok na Irán není nyní pro svět a už ani některé "spojence" kosher, je potřeba ta Babišem již zmíněná prý ODVETA. (A že už jich bylo a uvidíme za CO přijde zase ta další...)
Prostě vyprovokujeme (dosaď si každý co chceš) nepřítele zájmů USA k nějaké akci, (či ji vyrobíme) a pak ODVETA, nejlépe jak jinak "obranná, odstrašující a ukončující".

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

MAJKA.
Naprosto vhodné to sem přidat,trochu si osvěžit paměť.
To právě to,že se jim podařilo rozbít soc.tábor,tak od Ruska ale i Číny,žádný odpor nebyl,tak se jelo v dalších likvidacích států.Jen taková útěcha,nepodařilo se ovládnout Sýrii,tak to s tím Iránem snad také tak dopadne.
Sice Pompeo něco naznačil o vlažném přijetí zavraždění Sulejmána,takže bych čekal,kolotoč návštěv a jednání se členy NATO o pomoci při dalším útoku na Irán.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

účastníky akce pobíhat volně po světě je totálně nezodpovědné!
( Kdo ví, co se při dané akci mohli dozvědět!!!!!!!!!)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi jim to doporučil Bibi.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

ještě uslyšíme, to nezapadne.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

jako kdyby snad byl na Fejktualne omylem,..

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Nemůžu se pochválit.
Co si pamatuji,tak jen zprávy o sestřelu dopravního letadla.
Teď se dozvídám o letecké bitvě,takže všechno připravené v USA,jen jestli tam vůbec byly cestující,nebo jen špionážní přístroje.Co ale tam dělali USA stíhačky,co to všechno mělo způsobit a když dostali na budku,to je v pořádku,jen ještě chybí ztráty na Sov.strané.
Jinak to krytí dopravním letadlem,bylo nedávno provedeno v Sýrii.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Podobnost čistě náhodná :
-Ukončete let KAL ......
-Ukončete život Solimana ...
Soliman (Větvička):

Ja teda nevim jak vy, ale do te doby, než z něho Ameryka zrobila mrtveho, tak sem ani nevěděl, že je živy. Ale asi je dobře, že je mrtvy, když to řika Česka televiza.

"Ostatně domnivam se, že během zasahu proti temu iranskemu generalovi existuje jeden činitel, o kerem nemože nikdo pochybovat. Nalety a tři rakety z bezpilotniho stroja na cizim uzemi na mezinarodnim letišťu nebyly vyvolane hmotnym zajmem. Jejich povaha byla vylučně humanytarni. To, co tady bylo ve hře, su zakladni principy, lidska prava, kerym byla dana taka pryjoryta, že lidske pravo jedinca je tady naprosto nicotne. Tady prostě všeobecna lidska prava su duležitějši, než jakesik jedno lidske pravo nebo třeba statni suverenyta..."

Zdroj: https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=741250

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

ukončit se dá leccos, dokonce i existence VŠECH současně existujících lidských civilizací.
Myslím, že si většina z nás, Vidlákových kydařů, potřebuje v hlavě přechroustat, že se po této vraždě situace a způsob uvažování spousty lidí na celé planetě nevratně překlopilo do jiné polohy. Přirovnal bych to k 11. září v USA - či 21. srpnu u nás.
Iránci tuhle nezapomenou ani po třech generacích, ostatní svět definitivně zjistil, kam až je schopny SKUTEČNĚ ROZHODUJÍCÍ síly v USA zajít v destrukci sto let se vyvíjejících psaných i nepsaných norem mezinárodního práva.

(Něco pozitivního? Pokud někdo vlastníte akcie amerických zbrojařských firem, jste za vodou, prudce stoupají.)

https://www.lidovky.cz/svet/analyza-blizky-vychod-v-napeti-utok-na-kont…

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

USA mají (přiznaný) státní dluh větší, než je 22 bilionů $. Náklady na zbrojení jsou cca 650 miliard $ ročně. Jednoduchou trojčlenkou se dá vypočítat, za jak dlouho by se zbavili onoho dluhu, kdyby nezbrojily. A dluhy se šmahem dají smazat i válkou.
A k tomu konfliktu USA vs Írán : Trump varuje Írán před odvetou, že pak zasáhne vojensky proti Íránu. Ten nebude provádět voj. odvetu a tak si Amíci sami potopí nějakou ojetou letadlovku v Perském zálivu (jehož vody omývají Floridu) a řeknou halasně, to je ona odveta přímo na nás a budou si mnout ruce, že mají důvod vojensky zasáhnout v Íránu. Existuje vždy cíl a pak prostředek, jak cíle dosáhnout.
A děti zbrojařů nebudou mít nafouklá bříška od hladu.
Ještě nevíme, jak by se zachovala Čína, která je dost zaháčkovaná v Íránu. Nemá zatím zájem ničit USA, včetně $, kterých má ve svých rezervách asi 2 biliony, které zatím mohutně utrácejí (zlato, hedvábná stezka).

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

nevaruje, ale hrozí ☺

Zajímavé věty od "Izraelských uší":
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Izraelsky-expert-Bohbot…

Zde mne zaujala upřímnost:

"Jaká je v tom role Izraele?
Na rozdíl od jiných útoků tentokrát Trump okamžitě oznámil, že za útokem stojí USA. Hlavním důvodem samozřejmě bylo, že očekávají odvetu. Irán neřídí hlupáci a každý ví, že když jde o informace, a zvláště o tak složité, USA NEMAJÍ dostatek schopností získat je samostatně."...

"Vraťme se na začátek rozhovoru. Vidíte akci jako úspěch, nebo jako chybu?
Je to vážný strategický krok, který říká: Chcete válku? Jsme připraveni! Definitivně je to neuvěřitelný zpravodajský a vojenský úspěch. Očekávám tvrdé reakce ze strany Íránu, ale důležitý vzkaz byl poslán, a jestli někdo cítil, že Američané jsou tolerantní, což dlouhou dobu byli, dostal připomenutí, že šerif je naživu a stále nebezpečný."
*******************

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Analytik-Stefec-rozebira-…

Odtud:
"Zabití vojenských špiček íránské armády na dlouhou dobu omezí akceschopnost Iránu vojensky a ideologicky zasahovat v zahraničí a sníží riziko ohrožení amerických zájmů v regionu po stažení americké armády,“

"Zároveň tímto útokem, provedeným bez jakýchkoliv pochybností ve spolupráci s izraelskými zpravodajskými službami, jasně deklaroval svou podporu Izraeli."

"Zajistil si tím (DT dodává Majka) rozhodně dostatek finančních příspěvků na svou volební kampaň,...“
*********************

A závěr (Štefec), co nás jistě netěší:
*******
"Vědí (Íránci), že jejich možnosti asymetrických odpovědí jsou velmi široké a mohou výrazně poškodit nejen USA, ale také (a možná především) Evropu.(Třeba s tím DT a ti za ním dokonce u neposlušné Evropy počítají, dodává Majka)
Iráčané si po útoku definitivně uvědomili, že je Američané považují za obyčejnou kolonii a neberou je vůbec vážně. Během pár týdnů zde nejspíše dojde k mohutnému vzestupu projevů protiamerických (a protievropských) nálad, které skončí krveprolitím a stažením všech cizích vojsk z jeho území. Pravděpodobně dojde i k pádu vlády. Co bude s českými vojáky a policisty, kteří tam působí, to bůh suď. ČR by je měla stáhnout dřív, než bude pozdě,“ zmiňuje také radu pro Česko. (Včera bylo pozdě, dodává obyčejná Majka)
......
„V souvislosti s tím si musím nutně položit otázku, jak jsme jako stát připraveni na potenciální důsledky asymetrických teroristických nebo jiných akcí pod taktovkou Iráku a Iránu v Evropě a zda si vůbec někdo připouští, že k nim s vysokou pravděpodobností skutečně dojde. Soudě podle stavu ochrany pražských ulic v období Vánoc a silvestrovského veselí, stále ještě žijeme ve sladkém snu o tom, že jsme div ne nejbezpečnější země světa a že ‚tady se přece nic podobného jako v Paříži stát nemůže‘. Bojím se, že probuzení bude velmi tvrdé a zjistíme, že jsme v tom sami, protože ‚spojenci‘ budou mít svých starostí dost. Ostatně jako obvykle,“ uzavřel Štefec."
************

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

MAJKA.
Ještě jsem četl,že Sulejmán byl vlákán do léčky.
Ta schůzka byla dojednána s předsedou Irácké vlády a věděl o ní i Trump.
Mělo se jednat o celkovém uspořádání na BV,ukončení bojů atd.
Irácký parlament momentálně jedná o vyhoštění armády USA..

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

MAJKA.
Ještě doplnění.
Takže se Trumpovi nepovedlo zastrašit Irácký parlament.
Irácký parlament odhlasoval stažení cizích armád ze svého území.
Teď teprve začne tóčo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

že ani náhodou, protože "irácký lid si jejich přítomnost přeje". A že prý k tomu usnesení donutil irácký parlament Írán (zdroj: WSJ).

Zatím bez slepic

Jsem se v jejich ČT doslechl, že irácký parlament scgválil pouze rezoluci o vykopnutí Amíků ze země, která ale pro vládu prý není závazná. Tak jak to tedy je? Ne, že bych ČT neveřil...

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

irácký parlament vládu zavázal (uložil jí) - "obliging" a požaduje "requiring". Parlament se sešel k mimořádnému jednání na návrh úřadujícího premiéra (ten sice někdy v říjnu formálně rezignoval, ale zatím není nový, tak úřaduje dál).
Irácký zaminir si předvolal US velvyslance a sělil mu, že USA hrubě porušily iráckou svrchovanost a dopustily se na území Iráku zločinu.
(Zdroje: CNN, Business Insider, Al Jazeera)

Samozřejmě to jsou určitě fejky a já také pevně věřím našívaší veřejnoprávní.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

MAJKA.
Už se agenti Mossadu ani nemusí krýt,dokonce dostane prostor v médiích.
Ještě mě napadá jedna šance pro Irán,okamžitě povolat armádu Číny,Ruska a třeba i dalších státu,aby se usadili na území Iránu,pak možná by se Trump neodvážil bombardovat Irán.Je ale možní,že by to donutilo Trumpa jednat okamžitě,když jeho cílem je zničit Irán.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

a patrně se ani nebude obtěžovat záminkou. Obávám se, že útok je otázkou max. desítek hodin.
Spěchají, protože nemohou připustit, že by Francie a Německo uspěly při horečných jednáních, která od soboty vedou prakticky nepřetržitě.
USA hrají vabank.

A Ne...jahu se dnes prokecl, že I...el je jadernou mocností. Ne, že by to celý svět nevěděl, ale to jeho ukecnutí se (bylo-li jím) také lze číst jako odhodlání ZHN použít. Vzhledem ke zločinům, které mají na triku již dnes, nemám důvod se domnívat, že by to neudělali.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

že nosím akcie US zbrojařských firem zašité v rozkroku svých nejoblíbenějších nedělních kalhot.
Jak mi teď má chutnat nedělní oběd, když jsem zrazen a prozrazen?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Argusi,
nic nového jsem neprozradil, o tom, čím máte tak mohutně vycpaný poklopec si štěbetají slepice v okruhu několika kilometrů od vašeho obydlí.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Holt jsem asi myslel na to zlato ve Vašem rozkroku...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

To je známo. Plenkové kalhotky.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)