Autoškola budoucnosti

Autor
Štítky

Sleduje debaty o koronaviru, globálnímu oteplování a také debaty o budoucnosti automobilismu či  elektromobilismu docházím k jakýms takýms závěrům ohledně příštího vývoje přepravy osob i nákladu.

Takže vozidlo budoucnosti? No jo, tak já vám, pánové sdělím, co ještě nevíte a vzhledem ke globálně oteplovacímu náboženství někteří snad jen tušíte. Eurokomunismus a již zmíněné nové náboženství nebude mít pravděpodobně za následek nikoli jízdu v kdovíjakých, třeba samonabíjecích hybridech do kopce energii potřebujících a z kopce se dobíjejících autíček na setrvačník. Budoucnost se totiž ponese ve smyslu návratu k přírodě. Budoucností je to, s čím ani současný silniční zákon nepočítá. Budoucnost je v koni. Sedlo do terénu, bryčka pro osobní a povoz pro nákladní dopravu. Basta.

Takže trochu s předstihem, to abyste byli v obraze, až to přijde - malá lekce z toho, jak to s koněm chodí.

Kůň. Docela hezké a milé čtyřnohé zvíře. Hlava je předek, ocas je zadek. Hlava na delším, hřívou zarostlém krku. Sestává se z tlamy, citlivých nozder, páru moudrých očí a nahoře ční pár citlivých uší. Jejich zvláštností je pohyb. Kůň stojí na čtyřech nohou, je lichokopytník s okovanými kopyty. Zadní konec koně se vyznačuje ocasem s dlouhými žíněmi, z nichž se vyrábí houslové smyčce, což byl a je nemalý přínos koní v kultuře, zvláště hudební.

Použití:

1. Čtyřstopé vozidlo (každý dotek kopyta stopa). Povinné vybavení je sedlo, uzda, třmeny. Pánové sedí na koňském hřbetu v sedle obkročmo, nohy v třmenech. Dámám je povolen posaz boční. Výhodou je vysoká průchodnost terénem. Více o tomto způsobu dopravy mohou poskytnout záběry z koňských závodů F 1, tedy z Velké pardubické a Chuchle.

2. Šestistopé vozidlo (čtyři kopyta, dvě kola, F1 klusáků, taktéž Chuchle).

3. Desetistopé vozidlo (osm kopyt, čtyři kola, povoz, bryčka, kočár, v zimě saně).

4. Čtrnáctistopé vozidlo (tzv. ruská trojka).

5. Dvacetišestistopé vozidlo (šestispřeží kladrubáků - pouze pro luxusu chtivé snoby).

Příprava k jízdě. Koni (koním) před jízdou pohodíme do žlabu a řádně je napojíme. (Nenapojíme je k zásuvce 400 V střídavých, ale dáme jim napít vody, kolik hrdlo ráčí). Koně vyčistíme věchtem slámy, kartáčem a hřebílkem. Vyčištěný kůň je spokojenější a je naší vizitkou, stejně jako v minulosti naleštěný bavorák. Spokojené koně nyní sedláme nebo zapřaháme.

Sedlání. Tento způsob se provádí, chceme li na koňském hřbetu do terénu. Spočívá v nasazení uzdečky na koňskou hlavu, vsazení udidla koni do huby. Následně nasadíme sedlo koni na hřbet a zapneme a zkontrolujeme řemení. Upravíme délku třmenů dle délky vlastních nohou a připravíme uzdu. Koně vyvedeme na volné prostranství, nasedneme, uchopíme uzdu k řízení a můžeme vyrazit. Pozor: Nikdy nenasedat na koně ve stáji nebo jiné uzavřené místnosti! Může se totiž stát, že kůň radostněji vyrazí a strhne jezdce ze svého hřbetu o horní část dveřního otvoru.

Zapřahání. Koni nasadíme na krk podkladec. Je to měkká část chomoutu, aby tento na krku netlačil. Po podkladci nasazujeme na krk chomout. Přes hřbet přehodíme postraňky. Nasadíme ohlávku a do huby udidlo. Postraňky připojíme k chomoutu a druhý konec k brdečkům povozu. Postraňky slouží k přenosu síly od koně a chomoutu k vozu. Nezapomeneme připojit řetězové držáky od chomoutu k přednímu konci oje vozu. Tyto zase slouží k přenosu sil k řízení vozu. Zkontrolujeme řemení a opratě a můžeme vyrazit.

Pozor. Koně vždy zapřaháme tak, jak stáli ve stáji. Levý kůň jest „pocovní“, pravý kůň je „náruční“. Jsou takto zvyklí. Jejich přehozením je možno uvést koně ve zmatek a nadrobit si možné nepříjemnosti při řízení povozu. Směrodatná je oj vozu. Pocovní nalevo, náruční napravo oje.

Jízda. Vylézt na kozlík. Kozlík se neseřizuje a zpětná zrcátka nemá. Nikde nehledáme klíček ani pedály. Uchopíme opratě (nahrazují volant a pedál brzdy). Na omak velmi příjemné pásy kůže, vedoucí vašim miláčkům k hlavám a přes udidlo do huby. Důkladně zkontrolujeme, jestli nejsou opratě překřížené a levou oprať uchopíme do levé ruky a pravou do ruky pravé. V případě překřížení opratí budete dávat svým miláčkům matoucí povely a mohlo by se stát, že jim dojde trpělivost a našvihají vám ocasy po hubě. Řadící páku také nehledáme. Máme li uchopené opratě, voláme „vijééé". Koně pochopí a uvedou povoz do pohybu přímým směrem. Jedeme přímým směrem a chceme doleva. Koně to nevědí. Najevo jim to dáme taháním za levou oprať a voláním „čehýýý". Doprava je to stejné, pouze taháme za pravou oprať a voláme „hot". Rozjezd, doprava a doleva už umíme, tak zbývá zastavení. Povoz zastavíme taháním za obě opratě současně a voláním „prrrrr". Taková jízda mezi kužely pak vypadá takto: Vijééé čehýýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot prrrr. Vysvětlovat laikům couvání by bylo příliš složité a zdlouhavé, tak jen v krátkosti. Zatáhneme za obě opratě jako při brzdění a voláme „curiiik", Koně pochopí, a začnou couvat. Je již jen na šikovnosti vozky, jak a kam koně navede. Pro začátečníky doporučuji vždy jezdit tak, abychom se z nepříjemných situací dostali jízdou dopředu (tzv. jízda hlavou). Couvání věnovat pozornost hlavně nácvikem třeba mezi tyče. Takže postupným nácvikem k dokonalosti. Couvací čidlo ani kameru povoz nemá.

Spotřeba. Správní vozkové se nikdy nebaví o spotřebě svých miláčků, ani o tom, u které pumpy je laciná kvalita. Palivem je letní a zimní směs. Léto: Jetel a voda. Zima: Seno a voda. Ke zvýšení výkonu používáme oves dle možností a potřeby výkonu. Aditivem do paliva bývá občasná kostka cukru, jablko či jiný pamlsek podaný koni z dlaně. Za tato aditiva bývá kůň velmi vděčný.

Poruchy. V případě poruchy povoz či bryčku neodtahujeme do značkových servisů, ale závady na sedle, chomoutech a uzdách nám řeší šikovný sedlář, závady na bryčce či povozu řeší kolář a závady na koni veterinář v naší stáji či veterinární nemocnici.

Obutí. Vozkové nevyhledávají pneuservisy a kecy zda barumky či michelinky jsou lepší, jsou jim cizí. Dokáží si vzájemně sdělit pověsti o kvalitách různých kovářů a podkovářů. Rozhodujícím v kvalitě obutí našeho koně je totiž šikovnost a řemeslný fortel našeho podkováře. Podkovář přitlouká koni na kopyta podkovy. Podkovy dle způsobu použití koně. Lehké jezdecké a těžké pro koně tažné. Těžké podkovy jsou dále vybaveny přešroubovacími štulemi. Letní tupé, zimní ostré s hroty.

Bič a bičík. Je velmi potřebné vysvětlit způsob použití této pomůcky. Jezdci stačí krátký bičík, který se používá ke zvýšení výkonu a akcelerace. Stačí jím zašmátrat koni po zadku a on už ví, že zrychlení je přáním pána. Bryčkaři a vozkové používají bič dlouhý, který je uložen ve svislé poloze v držáku u kozlíku. Tímto bičem stačí pouze koním pohrozit a mnohdy stačí po biči pouze sáhnout a koňové již vědí, že je třeba zapnout turbo. Dále se bič používá k avízu změny směru jízdy povozu jako blikač. Tam, kde nestačí ukázat směr jízdy rukou a vozka je zakryt boudou či nákladem použije bič jako prodloužení ruky. V žádném případě nedoporučuji používat bič nebo bičík k přílišnému či razantnímu použití podle jeho názvu. Koňská paměť je totiž příliš dlouhá a nelze ji vymazat. A kůň dokáže oplatit bití a špatné zacházení člověku i po dlouhé době. Zepředu kousnutím, zezadu nakopnutím.

Další příslušenství jen v kostce. Lapač kobližků se zavěšuje koni pod zadek a slouží k zachycení produktů spalování koně. Používá se v městském provozu a tam, kde tento ekologický produkt vadí. Kýbl. Důležitý k uhašení koňské žízně. Vozí se na háčku pod povozem. Vodu do kýble seženeme kdekoli. Pytlík s ovsem. Při přestávce v jízdě věšíme koni na ohlávku tak, že kůň má hubu v pytlíku. Doplníme tak koni jeho energetické potřeby. Petrolejka. Rozsvícená se věší pod povoz v případě nočního provozu. Viditelné bílé světlo ze všech stran.

Tuning. Zapomeňme na světla, clony, hi-fi soupravy, stavitelné volanty, airbagy, výfukové roury atd. Vozkovi stačí, když mu kůň foukne občas svým výfukem do tváře. Vozka toto foukání vítá, protože právě správná funkce koňského výfuku je indikátorem zdravotního stavu koně. Nefouká li, hrozí například kolika. Nicméně i koně lze vytunit. Vyčesáním hřívy a zapletení pentlí. Nebo do dredů, uděláním motoristům tak známé šachovnice v srsti na krku či zadních partiích těla. Zástřih hřívy na ježka, zástřih ocasních žíní, nátěr kopyt (pozor, ne kdečím!). Nedoporučuji však vázat koni ocasní žíně do uzlu. Uzel je velmi tvrdý. Kůň jak známo neustále mele a švihá ocasem. Švihnutí žíněmi je sice štiplavě bolestivé, ale švihnutí svázaným tvrdým uzlem po hlavě vozky může být něco jako K. O. v ringu. Je to rána, jako když kůň kopne. Tuningu bryček a povozů se meze nekladou. Možné jsou jakákoli přítlačná křídla a spoilery. A klidně i melodický klakson na balónek, co se mačká. (Pokud vám zrovna tento koně nesplaší.) Barevné úpravě se taktéž meze nekladou. Mezí je pouze fantazie.

Řazení rychlostí. Málem bych tento aspekt opomenul. U koní se řadí tři rychlosti. Jezdec řadí v podstatě všechny tři. Vozkové a bryčkáři řadí pouze první dvě. Jednička = krok je nejpomalejší. Kůň jde, co noha nohu mine, a kývá hlavou nahoru a dolů. Dvojka = klus. Kůň již nekývá hlavou, ale má ji nataženou dopředu. Pohyb jeho nohou připomíná velmi rychlý krok. (Dvojku řadí na závodech klusáků). Trojka = cval či trysk. Hlava koně natažená dopředu. V některých okamžicích se nedotýká země ani jedním kopytem. Cval či trysk s bryčkou čí povozem končívá špatně. Viděli jste někdo převrácený cikánský vůz?

Je toho ještě mnoho, co by se dalo o tomto způsobu dopravy minulosti a snad i budoucnosti, napsat. Pro začátek snad tato malá koňská autoškola stačí. Zatím si svou jízdu v rychlých bourácích v klidu užívejme. Chovejme se však tak, aby naše jízda v rychlém voze nevyústila v naši jízdu poslední a definitivní. Velmi pomalou, ve furgonu, taženém párem vraníků.

Závěrem snad jen jedno, skalní příznivci tvrdí, že nejkrásnější pohled na svět je pohled z koňského hřbetu. A já, ač miluji rychlou jízdu v silném autě, jim věřím.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (69 hlasů)

Komentáře

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ni?? :D :D :D

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

ELEKTRICKÉ sběrače trusu s vlastní baterií z lithia a s vlastní autonomní slunečníkovou, větrníkovou a měsíčníkovou nabíjecí jednotkou.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

nějakou příživu a tahejte ho denodenně tři hodiny na hrbu.
Pak se budem bavit o tom, jestli taky nebudete "náhodou" hledat kmínky, křoví a nízké větve.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

A co teprve, když má dotyčná příživa nadváhu! Běh za koněm s opratí udělá stejnou službu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

To mi připomnělo.
Tahali jsme v lese.
Práce šla od ruky, hřebec Agon mrskal kubíkový klády jako sirky.
Jen jsme při zapřahání dorazili o opravdu zarostlýmu kolečku s mlázím.
Mě se zasukovala oprať do ruky a ten debil Agon to zblesjnul. V mžiku vyrazil a já za ním. Mlází jsme v pohodě prorazili. Bodejť by ne, když naše dvojka obsahovala vpředu tunovej penetrátor.
Skončili jsme na druhý straně Agon pyšnej na svůj poslední opravdu povedený kousek a já bez zašněrovaných kanad na nohách.
Bosej

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

mirek58
To je potom fofr,když se kůň,koně splaší.
Když je to jezdecký a jezdec dobře spadne včas,kůň po nějaké chvíli zastaví,dezorientovány,schvácený a neví co má dělat.
Horší to je když mají koně za sebou nějaké nářadí,nebo vůz,to jsou schopni si i ublížit.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jak se zbavit těch příživ, které taháme na hrbu vlastně celý život a nejen, že je jenom taháme na hrbu, oni nám ty ku.vy ještě občas zaboří do těla ostruhy, nebo nás surově popoženou bičem a čas od času nás pošlou i na jatka...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

jedna šišatá Šíšo!
Vy jste tady proto, abyste trpěl(a), jako to zvíře!
Vlastně zvíře ne, to by mě mohli zavřít za porušování zvířecích práv. Beztak už tady číhají nějací ziskovkáři.

Tak tedy musíte trpět. Jak by řekl chytrý, krásný a mladý Karel Květen, totiž May, to je váš KISMET!!!
NEBOLI:
Čím víc trpíte a skuhráte, tím se máte líp, akorát vy jste tak blbej (blbá), že vo tom vůbec nevíte.

No uznejte, nevymyslel jsem to chytře, mladě a krásně? Že jo?!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Vymyslel jste to báječně.
Takže teď se mám vlastně nejlíp v celé své historii 🤣
Abych rozptýlil nejasnosti kolem mého nicku: jsem ♂
Význam: 司書 (google translator - japonština)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

jeden můj bývalý kamarád komentem (tehdy ještě poznámkou): "Ty vole, to je péro!"
Čímž nechci naznačit vůbec nic, akorát bych si dovolil doporučit, abyste se svlékl a probádal dosud zanedbávaná zákoutí své tělesné schránky. Nezapomínejte, že máme desítky pohlaví a vy jste do poslední chvíle netušil, jak dobře se máte.
Kdo ví, co vůbec jste za jednoho oného.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

pořád ještě nosím svoji "první hračku" sebou i když už jsem postavil pomník nad padlým bojovníkem a pokud se na sebe chceme podívat, tak jedině přes videokonferenci nebo Skype kvulivá tomu směrem dolů se rozšiřujícímu hrudníku. V pase mám uvedeno gender/sex: male, takže se toho do konce života asi budu držet a zůstanu "male" i když se nebudu mít tak sqěle jako ti, co si nechají implantovat jiná pohlaví na jiných místech těla, nebo ti, co se např. cítí jako krabice od bot. Jsem asi konzerva...

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Já mám zvířata rád, možná jste párkrát viděli ten pořad, jak tam vystupuje psí psycholog Ruda Desenský. Tak ten měl kdysi psinec cca 200 metrů od mého baráku a měl tam německého ovčáka, kterému říkal Čenda. Byl to vůdce smečky a fakt dost ostrej kus. Já měl velkého knírače a on byl rasista, jelikož když šel kolem baráku cikán, nebbo ukrajinec, tak kdybych neměl dobrý plot, tak ho zakousne, ale když šel kolem neznámý Čech, tak vrtěl tím pahýlem vzadu. Tak říkám Rudovi, že bych potřeboval, aby vrčel i na Čechy a on, že mi půjčí Čendu. Dopadlo to tak, že Čenda skončil na zádech a Ruda si musel vycvičit nového vůdce smečky. Ale nezlobil se na mě, prý Čendovi už bylo 7, tak čekal, že brzy prohraje a když vůdce jednou prohraje, tak končí.
Kočky má taky rád i když s nima musíte fungovat úplně jinak. Zapomeňte na sedni lehni, můžete jí vycepovat tak, že před vámi si nelajsne skočit na stůl, ale pokud odcházíte z bytu a ona se tváří, že zbytek dne prospí, tak si můžete být jisti, že jakmile se za vámi zaklapnou dveře, tak vám prolustruje všechny stoly i kuchyňskou linku.
S koˇmi zkušnost mám minimální, ale jsem si jistý, že bych se s nimi dokázal taky skamarádit, akorát jsem tak nějak k tomu nedostal nikdy příležitost.
I když jednou vlastně jo. Dělám v lese a takhle jsem šel z práce a cestou koňáci, tak jsem se s jedním zakecal a on najednou, že musí do houští, ale neměli jsme téma ještě dokončené, tak čekám a nudím se u toho, tož si vytáhnu z batohu Bebe sušenky. A ten kůň, co tam stál se mnou, tak čuměl, co to mám, tak jsem mu půlku dal. On to schrupnul a čuměl, jestli bych neměl další. Tak jsem mu dal ještě jednu, ale povídám, brzdi hochu, ono to něco stojí a to taky nebyl kůň do Chuchle, ale takový velikánský hovado do lesa, ale přišel ten jeho majitel, tak jsme to dopovídali a já se rozloučil. Druhý den přijdu do práce a koňáci už tam byli, tak jsem se stavil na kus řeči. Ten kůň se ke mě hned měl a ten koňák se ptá - ty vole, jak to děláš? Já co dělám? On: ten kůň je pěkná svině, ten zatím každýho cizího vždycky pokousal a k tobě se tulí jak štěně. Já na to, to víš, halt to s koňma umím, ,mu přece nebudu říkat, že se to jeho velký hovado ze mě snaží zase vyrazit nějaký bebe sušenky.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

mal gule ist do Lombardie nieco kecat o tom ako sa o pandemiu nejedna :D :D :D

Ak by sa dalo - poprosim live stream :D :D :D

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Tak jsem přečetl a závěr. Pan Mudr. je blb. Prostě něco dříve mohlo být tak jak píše, stejně jako války, ale dnes je to jiné. Myslím si, že by se lidi sami podivovali, kde že se bere tolik mrtvých v jedé části země, že je nestačí ani odvážet a pohřbívat. Připomělo mi to jednoho zeleného blba po Plyšáku. Tenkrát ten blb zvažoval znovuuvedení do naší obranné linie pevnosti z druhé světové. Prostě blb.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Víte, já se touhle myšlenkou na mírnou reaktivaci našeho předválečného opevnění také trochu v bezesných nocích zaobírám... Proti připrchlíkům a těhotnému Bundeswehru by to snad fungovat mohlo :)

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bohužel to naše opevnění bylo děravé jak cedník, aby nebylo, muselo by se používat ostrých a to zatím jak víme nesmíme, takže tuto myšlenku nechte být. Zkuste jinou a inspirujte se v Řecku. Tam s tím už mají svoje zkušenosti.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím... :)

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

a řopíky byly koncipovány celkem primárně pro použití ostré munice . Nebyly (převážně) schopné vlastní obrany před útočící jednotkou,leč křížovou palbou chránily vedlejší objekty které to zvládly na oplátku za ně. Děravé to moc nebylo ... v dokončených úsecích.
V současné době přichází otázka přímé - PŘÍMÉ - střelby opět ke slovu.
Proti "neozbrojené" hordě.
Nechtěl bych tam být ať na velitelské nebo bigošské funkci ani omylem.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

byla samozřejmě konina na entou. Ovšem jestli propagoval obnovení obrany proti komukoliv ( něco jako obranná strategie Francie "Všechny azimuty" v cca padesátých letech ) , nebyl to až tak velkej blb. Všímáte si aktivit a politických prohlášení Polska ?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Pěkný článek, Tekutý Prde. Představuji si eurokoně s majáčkem, jak míří do poslanecké sněmovny, aby dovezl "drahocenný náklad" k projednávání nějakého veledůležitého zákona...a jak to u p.s. řehtá, když promlouvá někdo z tábora PaL...a nechybí u toho přenosový žebřiňák ČT...V přenosném holubníku netrpělivě povrkávají mainstreemoví poštovní holubi, aby nám včas došly zprávy...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

musí mít na hlavě dotyčný "drahocenný poklad"!
To by se mi moc líbilo.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak sa právało konopné prádlo

Do kuchyně sa postaviła „pajchovňa“ (větší dřevěný škopek na vyšších nohách), do ní sa dały ty režné šaty a naleło se vody, tak ale na dva prsty, neplná, a na to se dał popel. Potem do péci se dało kaméní, jak hoříło v peci, takových „kudáčů“ pískových, rozpáliło sa v peci a potem sa vytahovało z peci a dávało sa na tu „pajchovňu“. Dávało sa to žížlavé kameni z peci na tu vodu a na ten popel. A jak to začało vřít, klokotat, na „pajchovně“ spodem sa trochu čep poslábił, co stěkała trochu voda, a vrchem sa zas přilévała na to, jak to klopotało. A tož zetřikrát sa to tak udělało a už było vyvařené, ty šaty. Pak sa to naložiło do nádob a šło sa to prat na potok. Pak sa to dało uschnút a poválało válkama.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

No a už to tady máme...
Kritický okamžik nynější krize musíme využít k rychlému postupu vpřed ke Green New Dealu a k prosazení radikální trasformace hospodářství
Kritický okamžik nynější krize musíme využít k rychlému postupu vpřed ke Green New Dealu a k prosazení radikální transformace hospodářství.
https://denikreferendum.cz/clanek/30935-dalsi-krizi-nesmime-promarnit-v…-

Zatím bez slepic

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tahle krize není dost hluboká, aby hlupákům došlo, co je opravdu podstatné...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Malýmu smradovi může máma furt říkat, nesahej na plotnu, spálíš se.
Smrádě nevěří a tak vyzkouší jak se bulí se spálenými prstíky. A stačí mu to do konce života.
Ale proboha co s Tímhle?
Jediné co mě napadá, je To utratit, než se to stačí namnožit

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Dole se píše :překlad článku vznikl za podpory Klimatické koalice...o tom jsem nikdy neslyšel, takže:

Klimatická koalice je platformou českých nestátních neziskových organizací, které se zabývají zejména ochranou životního prostředí, rozvojovou spoluprací a humanitární pomocí. Vznikla v roce 2007 se snahou vyvolat a vést veřejnou diskusi o změně klimatu, o možnostech jejího zmírňování a o dopadech klimatické změny zejména v rozvojových zemích....

Opět Člověk v Tísni, Greenpeace apod.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takze stara dobra CIA

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Docela by jim s tím "Green New Dealu" prospěl nějaký čas život v rezervaci. Čím ta rezervace bude zelenější, tím lépe.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Evropská komise chce zavést uhlíkové clo na dovozu zboží do EU a tím by chtěla donutit i zbytek světa snížit emise....
Vtipné je jak je rovnou dáno že na připomínky nebude brán ohled...

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiativ…

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdysi na vojně jsme se rozhodli, že uspořádáme dostihy na prasatech. Byl víkend, dobrý dévéťák, prasata jsme měli veliká a naše představa byla, že po zaznění startovního výstřelu se naši favorité rozběhnou a kdo bude první támhle po 50. metrech na konci té rovinky, tak vyhrál. Sice jsme jí měli jako vidle ale blbí jsme nebyli, tak jsme věděli, že prasatům nemůžete jenom říct "Start", ale měli jsme nějaké zašité náboje ze cvičení, tak jsme jim střelili těsně za ušima. Ovšem oproti našemu očekávání, jak se všechna vrhnou k vytyčené metě, se tři vrhli každé na jinou stranu, moc jsem to nezáviděl Martinovi, jeho šampion ho protáhnul šípkovými keři. Já si evidentně vybral toho největšího prasečího flegmatika, jelikož když moji soupeři odfičeli každý jiným směrem, tak můj povoz prostě zůstal stát na startovní čáře. Ani jeden neprošel tou původní předpokládanou cílovou čárou, takže my dodnes nevíme, kdo tehdá vlastně vyhrál.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Admirál.
Četl pozorně,ani nemrkal.
Jinak má problém vyslovit tři rozvité věty.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já nemám problém, že Ježibabiš nedá dohromady z patra tři rozvité věty.

Měl bych mnohem větší problém, pokud by střílel rozvité věty z taháku od EK, Soroše, Bakaly, Zelených atd.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

A chybi vam Kalousek nebo Sobotka?

Zatím bez slepic

ano cetl to pekne ze cteciho zarizeni co mu pripravili

stejne jako ta merkelova

zadnej vlastni nazor, zadne zmourani na poznamky co ma rict jako obvykle, proste pripraveny a nahrany prednes ( to herci musi ocenit ;-)

to si radsi poslechnu bolest od zemana

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

skeble nemen porad ty nicky, clovek te pak snadno prehlidne.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

(asi tak jeden den) trvat, než vybádají, co a jak na něm ztrhat.
Pečinka už začal - https://www.reflex.cz/clanek/komentare/100386/bohumil-pecinka-pseudopre… - a další se brzy přidají. Jako třeba Němcová - https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nemcova-je-tu-To-muselo-p…
Zíztra bude těch upachtěnců plný internet.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Více než koně mě zajímá Ruslan ze Šen-čenu, který právě přistává v Karáčí. Číslo letu je ADB5368, matrikulace UR-82008, tedy stejný stroj, který přivezl první várku do Pardubic. Očekáván je někdy v noci, ale myslím si, že to bude až k ránu.
Stále si kladu otázku, kde jsou stroje CASA Armády České republiky? Nemohly by si zalítat po Evropě, například doletět do Roterdamu, kde je prý nějaká uvízlá zásilka ochranných pomůcek? Nebo zaletět na Nizezemské hranice, kde má být další zadržená zásilka ochranných pomůcek? Nebo pomoci Rusku přepravit humanitární pomoc pro Itálii, když to Rusové musejí oblétavat přes Turecko? Alespoň bychom si v Itálii trochu spravili pošramocenou reputaci.
Letci přeci potřebují mít nalétané hodiny, aspoň by to bylo pro něco užitečného, konečně by nám ty letadla CASA k něčemu byly. Oceňuji přepravu koní Przewalského do Mongolska, ale ta letadla by mohla pomoci i jinde!

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zeptejme se generála Pavla, nebo kdo to má na povel. Že by bojovali za Prahu jinde?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vždyť uměj jen mlátit hubou, jak porazej rusa

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

dočista ošalel.
Takové krásné, mladé a chytré lítací hračky a ty bys je chtěl šoupat na takovou pitomost, jako jsou zcela debilní roušky.
FUJ JE TO!!!

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

svým krásným, chytrým a mladým synátorem - Pinocchiem, že když chcete někam letět, musíte mít za Á povolení, za BÉ musí být takové letadlo schválené na provoz v zemi, v níž byste chtěl přistát. Tedy pokud nechcete riskovat kolizi s cizím státním aparátem.
Absolutně netuším, co asi tak může taková podmínka znamenat v praxi, ale může být, že čarostroje ze Špánu by jednoduše povolení na vlet do vzdušného prostoru Čajny nedostaly z důvodu nějakého chybějícího papírku...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

V případě leteckého mostu Šanghaj Čajna - Praha by se z letadel CASA stala spíš hopsadla, protože se zátěží uletí sotva 2500 km a pak se musejí někde napapat. Takže by Casy hopkaly z Prahy do Moskvy, z Moskvy do Čeljabinska, z Čeljabinska do Novosibirska, z Novosibirska do Ulanbátaru a z Ulanbátaru by to s oroseným čelem snad už konečně dohopkly do Šanghaje. Eventuálně z Ulabátaru do Pekingu a pak konečně do Šanghaje.
To bychom to mohli rovnou vozit šlapacíma rikšama...
Anebo povozama, když jsme dnes u těch koní.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://cs.wikipedia.org/wiki/CASA_C-295
Navíc CASA je v podstatě malý letoun a obyčejné dopravní letadlo jí překoná skoro ve všech parametrech. Samozřejmě v dopravním letadle nepřepravíte tři gazíky a taky s vykládkou a nakládkou je to u CASY lepší a rychlejší, ale to je tak všechno. No prostě je to letadlo dobré tak na přepravu těch koní o kterých zde dnes píše Tekutý Prd.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Když už tedy jezdit na koních, či onom praseti (viz i pohádka H.CH. Andersena), tak nezapomeňme na to, vyvézt hnůj na pole, kde dodá poli potřebné prvky a pak budeme mít z pole kvalitnější stravu..
viz i https://www.youtube.com/watch?v=fXb7lSI-Gkc od 28,30 min. - prevence, stravování,...

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Létat se sice musí , ale ne moc... mohli by jsme je taky moc rychle olítat a víte jak jsou drahý náhradní díly?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Gdyž Pejraka soudili, Angelika plakala na kůru. Ani exorcista nemohl pomoci, zabili ho, před usvědčením soudu osvědčeným testerem KATmodlářů, co čaroděje a čarodějnice dycky usvědčí, gdyž se na testeru zmáčkne pojistka. Projev bolesti byl důkazem spolčení s ďáblem. Scénu podpořila šílená neziskovkářka s vůvů panenkou, že ho viděla obcovat s ďáblem a pak se zkácela na důkaz k zemi a z huby ji vyteklo mýdlo. A tak byl odsouzen a Angelika temu věřila pěkně dlouho. Ale byl to kus pořádný baby.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)