Autoškola budoucnosti

Autor
Štítky

Sleduje debaty o koronaviru, globálnímu oteplování a také debaty o budoucnosti automobilismu či  elektromobilismu docházím k jakýms takýms závěrům ohledně příštího vývoje přepravy osob i nákladu.

Takže vozidlo budoucnosti? No jo, tak já vám, pánové sdělím, co ještě nevíte a vzhledem ke globálně oteplovacímu náboženství někteří snad jen tušíte. Eurokomunismus a již zmíněné nové náboženství nebude mít pravděpodobně za následek nikoli jízdu v kdovíjakých, třeba samonabíjecích hybridech do kopce energii potřebujících a z kopce se dobíjejících autíček na setrvačník. Budoucnost se totiž ponese ve smyslu návratu k přírodě. Budoucností je to, s čím ani současný silniční zákon nepočítá. Budoucnost je v koni. Sedlo do terénu, bryčka pro osobní a povoz pro nákladní dopravu. Basta.

Takže trochu s předstihem, to abyste byli v obraze, až to přijde - malá lekce z toho, jak to s koněm chodí.

Kůň. Docela hezké a milé čtyřnohé zvíře. Hlava je předek, ocas je zadek. Hlava na delším, hřívou zarostlém krku. Sestává se z tlamy, citlivých nozder, páru moudrých očí a nahoře ční pár citlivých uší. Jejich zvláštností je pohyb. Kůň stojí na čtyřech nohou, je lichokopytník s okovanými kopyty. Zadní konec koně se vyznačuje ocasem s dlouhými žíněmi, z nichž se vyrábí houslové smyčce, což byl a je nemalý přínos koní v kultuře, zvláště hudební.

Použití:

1. Čtyřstopé vozidlo (každý dotek kopyta stopa). Povinné vybavení je sedlo, uzda, třmeny. Pánové sedí na koňském hřbetu v sedle obkročmo, nohy v třmenech. Dámám je povolen posaz boční. Výhodou je vysoká průchodnost terénem. Více o tomto způsobu dopravy mohou poskytnout záběry z koňských závodů F 1, tedy z Velké pardubické a Chuchle.

2. Šestistopé vozidlo (čtyři kopyta, dvě kola, F1 klusáků, taktéž Chuchle).

3. Desetistopé vozidlo (osm kopyt, čtyři kola, povoz, bryčka, kočár, v zimě saně).

4. Čtrnáctistopé vozidlo (tzv. ruská trojka).

5. Dvacetišestistopé vozidlo (šestispřeží kladrubáků - pouze pro luxusu chtivé snoby).

Příprava k jízdě. Koni (koním) před jízdou pohodíme do žlabu a řádně je napojíme. (Nenapojíme je k zásuvce 400 V střídavých, ale dáme jim napít vody, kolik hrdlo ráčí). Koně vyčistíme věchtem slámy, kartáčem a hřebílkem. Vyčištěný kůň je spokojenější a je naší vizitkou, stejně jako v minulosti naleštěný bavorák. Spokojené koně nyní sedláme nebo zapřaháme.

Sedlání. Tento způsob se provádí, chceme li na koňském hřbetu do terénu. Spočívá v nasazení uzdečky na koňskou hlavu, vsazení udidla koni do huby. Následně nasadíme sedlo koni na hřbet a zapneme a zkontrolujeme řemení. Upravíme délku třmenů dle délky vlastních nohou a připravíme uzdu. Koně vyvedeme na volné prostranství, nasedneme, uchopíme uzdu k řízení a můžeme vyrazit. Pozor: Nikdy nenasedat na koně ve stáji nebo jiné uzavřené místnosti! Může se totiž stát, že kůň radostněji vyrazí a strhne jezdce ze svého hřbetu o horní část dveřního otvoru.

Zapřahání. Koni nasadíme na krk podkladec. Je to měkká část chomoutu, aby tento na krku netlačil. Po podkladci nasazujeme na krk chomout. Přes hřbet přehodíme postraňky. Nasadíme ohlávku a do huby udidlo. Postraňky připojíme k chomoutu a druhý konec k brdečkům povozu. Postraňky slouží k přenosu síly od koně a chomoutu k vozu. Nezapomeneme připojit řetězové držáky od chomoutu k přednímu konci oje vozu. Tyto zase slouží k přenosu sil k řízení vozu. Zkontrolujeme řemení a opratě a můžeme vyrazit.

Pozor. Koně vždy zapřaháme tak, jak stáli ve stáji. Levý kůň jest „pocovní“, pravý kůň je „náruční“. Jsou takto zvyklí. Jejich přehozením je možno uvést koně ve zmatek a nadrobit si možné nepříjemnosti při řízení povozu. Směrodatná je oj vozu. Pocovní nalevo, náruční napravo oje.

Jízda. Vylézt na kozlík. Kozlík se neseřizuje a zpětná zrcátka nemá. Nikde nehledáme klíček ani pedály. Uchopíme opratě (nahrazují volant a pedál brzdy). Na omak velmi příjemné pásy kůže, vedoucí vašim miláčkům k hlavám a přes udidlo do huby. Důkladně zkontrolujeme, jestli nejsou opratě překřížené a levou oprať uchopíme do levé ruky a pravou do ruky pravé. V případě překřížení opratí budete dávat svým miláčkům matoucí povely a mohlo by se stát, že jim dojde trpělivost a našvihají vám ocasy po hubě. Řadící páku také nehledáme. Máme li uchopené opratě, voláme „vijééé". Koně pochopí a uvedou povoz do pohybu přímým směrem. Jedeme přímým směrem a chceme doleva. Koně to nevědí. Najevo jim to dáme taháním za levou oprať a voláním „čehýýý". Doprava je to stejné, pouze taháme za pravou oprať a voláme „hot". Rozjezd, doprava a doleva už umíme, tak zbývá zastavení. Povoz zastavíme taháním za obě opratě současně a voláním „prrrrr". Taková jízda mezi kužely pak vypadá takto: Vijééé čehýýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot čehýý hot prrrr. Vysvětlovat laikům couvání by bylo příliš složité a zdlouhavé, tak jen v krátkosti. Zatáhneme za obě opratě jako při brzdění a voláme „curiiik", Koně pochopí, a začnou couvat. Je již jen na šikovnosti vozky, jak a kam koně navede. Pro začátečníky doporučuji vždy jezdit tak, abychom se z nepříjemných situací dostali jízdou dopředu (tzv. jízda hlavou). Couvání věnovat pozornost hlavně nácvikem třeba mezi tyče. Takže postupným nácvikem k dokonalosti. Couvací čidlo ani kameru povoz nemá.

Spotřeba. Správní vozkové se nikdy nebaví o spotřebě svých miláčků, ani o tom, u které pumpy je laciná kvalita. Palivem je letní a zimní směs. Léto: Jetel a voda. Zima: Seno a voda. Ke zvýšení výkonu používáme oves dle možností a potřeby výkonu. Aditivem do paliva bývá občasná kostka cukru, jablko či jiný pamlsek podaný koni z dlaně. Za tato aditiva bývá kůň velmi vděčný.

Poruchy. V případě poruchy povoz či bryčku neodtahujeme do značkových servisů, ale závady na sedle, chomoutech a uzdách nám řeší šikovný sedlář, závady na bryčce či povozu řeší kolář a závady na koni veterinář v naší stáji či veterinární nemocnici.

Obutí. Vozkové nevyhledávají pneuservisy a kecy zda barumky či michelinky jsou lepší, jsou jim cizí. Dokáží si vzájemně sdělit pověsti o kvalitách různých kovářů a podkovářů. Rozhodujícím v kvalitě obutí našeho koně je totiž šikovnost a řemeslný fortel našeho podkováře. Podkovář přitlouká koni na kopyta podkovy. Podkovy dle způsobu použití koně. Lehké jezdecké a těžké pro koně tažné. Těžké podkovy jsou dále vybaveny přešroubovacími štulemi. Letní tupé, zimní ostré s hroty.

Bič a bičík. Je velmi potřebné vysvětlit způsob použití této pomůcky. Jezdci stačí krátký bičík, který se používá ke zvýšení výkonu a akcelerace. Stačí jím zašmátrat koni po zadku a on už ví, že zrychlení je přáním pána. Bryčkaři a vozkové používají bič dlouhý, který je uložen ve svislé poloze v držáku u kozlíku. Tímto bičem stačí pouze koním pohrozit a mnohdy stačí po biči pouze sáhnout a koňové již vědí, že je třeba zapnout turbo. Dále se bič používá k avízu změny směru jízdy povozu jako blikač. Tam, kde nestačí ukázat směr jízdy rukou a vozka je zakryt boudou či nákladem použije bič jako prodloužení ruky. V žádném případě nedoporučuji používat bič nebo bičík k přílišnému či razantnímu použití podle jeho názvu. Koňská paměť je totiž příliš dlouhá a nelze ji vymazat. A kůň dokáže oplatit bití a špatné zacházení člověku i po dlouhé době. Zepředu kousnutím, zezadu nakopnutím.

Další příslušenství jen v kostce. Lapač kobližků se zavěšuje koni pod zadek a slouží k zachycení produktů spalování koně. Používá se v městském provozu a tam, kde tento ekologický produkt vadí. Kýbl. Důležitý k uhašení koňské žízně. Vozí se na háčku pod povozem. Vodu do kýble seženeme kdekoli. Pytlík s ovsem. Při přestávce v jízdě věšíme koni na ohlávku tak, že kůň má hubu v pytlíku. Doplníme tak koni jeho energetické potřeby. Petrolejka. Rozsvícená se věší pod povoz v případě nočního provozu. Viditelné bílé světlo ze všech stran.

Tuning. Zapomeňme na světla, clony, hi-fi soupravy, stavitelné volanty, airbagy, výfukové roury atd. Vozkovi stačí, když mu kůň foukne občas svým výfukem do tváře. Vozka toto foukání vítá, protože právě správná funkce koňského výfuku je indikátorem zdravotního stavu koně. Nefouká li, hrozí například kolika. Nicméně i koně lze vytunit. Vyčesáním hřívy a zapletení pentlí. Nebo do dredů, uděláním motoristům tak známé šachovnice v srsti na krku či zadních partiích těla. Zástřih hřívy na ježka, zástřih ocasních žíní, nátěr kopyt (pozor, ne kdečím!). Nedoporučuji však vázat koni ocasní žíně do uzlu. Uzel je velmi tvrdý. Kůň jak známo neustále mele a švihá ocasem. Švihnutí žíněmi je sice štiplavě bolestivé, ale švihnutí svázaným tvrdým uzlem po hlavě vozky může být něco jako K. O. v ringu. Je to rána, jako když kůň kopne. Tuningu bryček a povozů se meze nekladou. Možné jsou jakákoli přítlačná křídla a spoilery. A klidně i melodický klakson na balónek, co se mačká. (Pokud vám zrovna tento koně nesplaší.) Barevné úpravě se taktéž meze nekladou. Mezí je pouze fantazie.

Řazení rychlostí. Málem bych tento aspekt opomenul. U koní se řadí tři rychlosti. Jezdec řadí v podstatě všechny tři. Vozkové a bryčkáři řadí pouze první dvě. Jednička = krok je nejpomalejší. Kůň jde, co noha nohu mine, a kývá hlavou nahoru a dolů. Dvojka = klus. Kůň již nekývá hlavou, ale má ji nataženou dopředu. Pohyb jeho nohou připomíná velmi rychlý krok. (Dvojku řadí na závodech klusáků). Trojka = cval či trysk. Hlava koně natažená dopředu. V některých okamžicích se nedotýká země ani jedním kopytem. Cval či trysk s bryčkou čí povozem končívá špatně. Viděli jste někdo převrácený cikánský vůz?

Je toho ještě mnoho, co by se dalo o tomto způsobu dopravy minulosti a snad i budoucnosti, napsat. Pro začátek snad tato malá koňská autoškola stačí. Zatím si svou jízdu v rychlých bourácích v klidu užívejme. Chovejme se však tak, aby naše jízda v rychlém voze nevyústila v naši jízdu poslední a definitivní. Velmi pomalou, ve furgonu, taženém párem vraníků.

Závěrem snad jen jedno, skalní příznivci tvrdí, že nejkrásnější pohled na svět je pohled z koňského hřbetu. A já, ač miluji rychlou jízdu v silném autě, jim věřím.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (69 hlasů)

Komentáře

Sasine... a je mezi vašimi 10 základními potřebami také ten "kus pořádný baby"?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Samozřejmě, Ale to je osobní potřeba. No a pak sou obecní potřeby a pak ty zemské. Například mě nevzrušují tlusté, držkaté , černovlasé a pitomé baby. S tím nemůžu nic dělat.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pohlreich: Zavřené restaurace? Ať vláda zaplatí naše lidi
Zavřít Čechům hospody, k tomu už musí být důvod. Majitelé podniků se bojí, že se z epidemie české pohostinství jen tak nevzpamatuje. Špičkoví šéfkuchaři a majitelé restaurací a kaváren proto píšou vládě. Chtějí jasné záruky finanční pomoci. Jedním z nich je šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Hospody jako jeho, sem tahaj cizince, Tak by se mu spis mela poslat faktura a cestovkam, co vozily blbce do Italie a Rakouska taky poslat fakturu.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

dál vaří a prodávají jídla "do bandičky", rozvážejí je na telefonickkou objednávku, ve spolupráci s obcemi vaří pro seniory, postižené a nemocné LEVNÁ meníčka (konkrétně u nás za 70.- Kč vč. polévky) a rozvážejí je nebo rozvoz zajistí obec.
Dtto kavárny a cukrárny.

Takže ať se tihle namachrovanci zeptají těch OBYČEJNÝCH hospodských, jak bojují o svou klientelu a o své přežití, ANIŽ by si vyřvávali od státu nějakou pomoc.

Už mi tihle vyžírkové, co mají pořád plnou mordu žvástů o kapitalismu a o tom, jak si každý musí pomoci sám, zatímco pro sebe by chtěli socík nebo rovnou komík, fakt pijou krev.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Mě Pohlreich zklamal tak napůl, k opatřením se staví celkem rozumně, ale furt mele o těch prachách. Dorazil mě objevným zjištěním, že ONI si vydělávají prací. No, a já si asi vydělávám čím, šéfe????

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Teď jsem náhodou našel dotaz na činnost sdružení autodopravců.
Sdružení samozřejmě existují a i já jsem byl členem jednoho takového spolku. Co se nezdařilo a co ano, by bylo tématem na tlustou knížku. Zásadní problém - při jakémkoli hlasování mají členové tzv. bodovou váhu podle počtu přihlášených aut. Konec tečka.
Ergo kladívko z logiky věci nejvíc do toho kecají ti, kteří mají k volantům nejdál a ke špinavým dohodám se zákazníky nejblíž.
Pokud vás zajímá, podle čeho se řidiči mají řídit v oblasti tzv. sociálních předpisů, je to nařízení Evropské komise č. 561/2006 - najdete na netu.
Toto nařízení bylo "vylepšením" tzv. dohody AETR
https://cs.wikipedia.org/wiki/AETR
kterou doslova a do písmene zkurvilo, jak jen se dalo.
Jelikož soudruzi politici vřískali o nutnosti uvolnění trhu v rámci EU (na západě potřebovali srazit rostoucí ceny práce), hranice se otevřely a východní lopaty se nasáčkovaly na západ.
Soudruzi politici ovšem po dosti krátkém čase zjistili, že dopravci ze starších států EU spějí do prdele - pardon - bankrotu, vymysleli onen zákaz týdennícho odpočinku a povinnost dokazovat policajtům na cestě, že se těmto řidičům vyplácejí alespoň stejné mzdy, jako jsou obvyklé ve starých státech EU, a to i přes skutečnost, že takový požadavek odporuje unijnímu právu.
Čímž se rozpoutal hon na řidiče a dopravce z východu, protože společností, které jsou vlastněny západním kapitálem, se to pochopitelně netýká, byť jsou provozovány na východě. Jde o pobočky západních firem, anebo přímo nově založené firmy soudruhy z té lepší půlky světa.
Stran sociálního zabezpečení (parkování, hajzly a sprchy na firmách) jen tolik. Když začali u nás fízlové prudit s víkendovými odpočinky, lehce jsem zašťoural do hovna a ono velmi nelibě zapáchlo.
Všechny tyto povinnosti nejsou v zákonech, nýbrž v právně závazných normách ČSN, následně je pak povinnost postarat se o zaměstnance cizí firmy ošéfována v ZP, § 101 - 105, tuším. Jenomže to by se nám ty montovací šopy pěkně prodražily. Takže se na to házel těžký salám. Tak těžký, že od toho dali pracky i z IBP, odboráři, státní správa je jasná, a nakonec zbyla jen Šabatice, která to zařízla taky.

Z tohoto dlouhého textu vyplývá sdělení jedno prastarého pořekadla - hovno, hovno, zlatá rybko, akvárium nebude.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

jako mladoch jsem si rikaval, proc ja vubec studuju, ldyz be me vlastne vic bavilo jezdit nakladakem jak v americkym filmu, od obzoru k obzoru, poslouchat country, povidat si po vysilacce, obcas nejaka rvacka nebo devka, jidlo v motorestu ….

a vy my tu pisete, ze bejt ridic je neco mezi otrokem, ouradou a sprostym podezrelym...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

mi tu pisete

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Targusi,
takže i dopravy se týká oligarchizace. Řidič má pěkně pracovat pro pobočku západní firmy za český plat a vydělávat na majitele, a ne aby sám byl tím majitelem. Těžký úděl bez světla na konci tunelu. :-(

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

O tom, jak koronavirus zapůsobil v Bruselu, informoval včera europoslanec Alexandr Vondra z ODS: „Dnes zemřel na koronavirus první člověk v EP. Kontraktor, který v sídle EP zajišťoval telekonference s poslanci, kteří nemohou být v Bruselu. Situace v Belgii je horší než tady. Přitom ještě minulý týden to tam brali na lehkou váhu...“ pravil.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Kdo se také věnoval tématu ekologie, byl vývojář Daniel Vávra. Ten prohlásil, že ze současného vývoje musí Greta Thunbergová a Extinction Rebellion „řičet radostí“. „Letecká doprava je skoro na nule. Turismus je na nule. Turistické lodě nejezdí. Automobilová doprava klesla na dlouhodobé minimum. Fabriky přestaly chrlit zplodiny do vzduchu. Myslím, že se letos zacelí ozónová vrstva, dorostou ledovce, CO2 bude v záporu a teploty klesnou o několik stupňů,“ přeháněl pro efekt vývojář.

Ale dodal, že Thunbergová požadovala ještě více. „Tak aspoň máme všichni představu, jak ten Green Deal vypadá v praxi,“ kopl si na závěr.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

- Přeháněl pro efekt -
Mě se zdá, že tady někdo nenápadně "kope" do Vávry.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Psal to sam na PL dnes rano, projdete si clanky.

Zatím bez slepic

z jeho fejsu.

Zatím bez slepic

smrádek zatuchlýho jednonoha!
( Koňský kobylince jsou mému nejkrásnějšímu, nejjemnějšímu nosánku příjemnější)

Zatím bez slepic

ne ne, to cichas Kuberova hovna - Kolik mate u vas v Teplicich rousek a respiratoru?

Zatím bez slepic

Protože nejsem z Teplic.
Ale když jsem se před půl hodinou koukal na stolek, tak látkových roušek samodomo bylo na hromadě asi 50ks, připravených k odvozu potřebným, možná do nemocnice.
Kolik jich máš připravených k odvozu Ty?

Zatím bez slepic

Takze to nepredvidal, chytrolinek? Jen chtel rozesrat vztahy s se svetovou velmoci.

Skoro to vypada, ze jste vylezli ze stejny lecebny.

Zatím bez slepic

jestli Kubera netuším.
Budeš muset trošku přidat, zatím je to slabota, kavárenskej čajíček.
Máš na víc! Snaž se trošku!

Zatím bez slepic

Boze na co si chces hrat blbe?

Tak si na ten odkaz klikni a uvidis to sam, ze to tam je.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ten-kasle-Ta-je-nakazena-…

Zatím bez slepic

mám na to dokonce i dochtorský potvrzení.
A tedy mi nějak uniká souvislost, nebo návaznost rozhovoru Vondry z dneška s Kuberou, který umřel 20.1.2020
Pouč mě, prosím.

Zatím bez slepic

Tak si to precti jeste jednou a nekomu si rekni, at ti to vysvetli.

Zatím bez slepic

Z té současné koronavirové situace zcela jasně vyplynulo:

jestliže stačí jen na pár týdnů zavřít všechny lidi, aby se prudce snížilo znečištění obřích čínských měst...
jestliže stačí jen cca 2 týdny na to, aby byla v Benátkách průzračně čistá voda a vrátili se labutě a delfíni...

pak mají greténi pravdu alespoň v tom, že člověk evidentně ničí tuhle planetu na plné pecky, a ne, že ne.

Koronavirová příhoda také ukázala cestu šílencům a fanatiků z Extinction Rebellion, jak na to. Stačí pravidelně sehnat a poslat do světa nějakou šikovnou breberku a rázem bude po klimatické nouzi.... ostatně, viz film 12 opic.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

https://www.euronews.com/2020/03/20/debunked-video-does-not-show-dolphi…
Byl to fekovej ňůs. Ale zelenoteráčům se hodil; pokud rovnou nebyli autory.

Jasně, že ničí. Už jenom tím, jak je přemnožený a jak moc zdrojů, vody a půdy potřebuje pro svoje holé přežití (tj. BEZ veškeré moderní technologie a energetiky).
Pro holé přežití potřebuje JEDEN jedinec cca 2ha půdy (pole, zahrada, les, pastva) PLUS zdroj vody. Za předpokladu, že funguje na úrovni někde na rozhraní pozdního eneolitu a starší doby bronzové - tzn. že si VŠECHNO opatřuje sám, max. v kooperaci v rámci klanu.
Sice jsme se nějakým záhadným přičiněním naučili používat (ale nikoli zvládat) technologie, ale mentálně jsme se stále ještě nehnuli z doby, kdy cromagnonci dojídali poslední neandrtálce. Pořád jsme primitivové neschopní KOOPERACE VE PROSPĚCH CELKU; jen máme místo bronzových sekeromlatů elektronické.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já mám jiný názor.
Když se totiž podívám na současný problém z úhlu kontinentálního pohledu.
Co vidíme?
EU protože je na hovno, se nezmohla na nic.
( Leda tak na kecy o přijetí Albánie)
Ale její podřízený stupeň, národní státy, zareagoval, vědomě, nevědomě, dobrovolně, nedobrovolně a uzavřel národní hranice.
První předpoklad ke karanténě!
Jistě teď se krade zdr materiál, ale to je normální průvodní jev.
Tedy kooperace ve prospěch celku je realitou, jen ji nevidíme.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Vy jste asi neviděla film 12 Opic z cca 1996, že? Tam se PŘESNĚ s touhle premisou pracuje. ;)

Zatím bez slepic

Tak teď Vám nerozumím... vždyť jsem napsala: ".. viz film 12 opic.", ne??

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Vávra je blb, který ani neví, že ozónová díra je už dávno zacelená. Vážně. Zajisté pro mnohé velké překvapení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

dnesne vecerne Vesti na RTR planeta este nie su v archive,

ale aj u tychto ukazuju ako sa batuska Putin prezlecie do atombordelu a ide do biohazard zony.
Je sice pravda, ze ma nejaky ultra filter, oproti lekarovi, obliekli ho ze... az, ale i tak.

Vo vecernych spravach ukazovali i zabery z mobilu, kde bol vo vnutri a mal celkom respekt cokolvek tam ohmatavat :) - stale je to len clovek.

https://russia.tv/video/show/brand_id/5403/episode_id/2256895/video_id/…

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Dne 23. března 1999 vydal tehdejší generální tajemník NATO Javier Solana příkaz k bombardování Srbska, které začalo 24. března. Tato akce se stala nechvalně známou jako tzv. “humanitární bombardování”, jak byla nazvána jeho tehdejšími podporovateli.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Diky moc za pripomenuti.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bombardování Jugoslávie považují za největší hanbu České republiky. Nebylo bombardováno jen Srbsko, ale i Černá Hora, například přístav v Baru. Je nepochybné, že už samotné bombardování jako takové bylo válečným zločinem a v rámci něho bylo spácháno mnoho válečných zločinů jednotlivě. Typickým zločinem proti humanitárnímu právu bylo bombardování budovy televize v Bělehradu dne 23. dubna 1999, které bylo obhajováno tím, že "(televizní stanice) byla nástrojem propagační války která řídila kampaň proti obyvatelstvu Kosova…".
Zločiny proti humanitě jsou nepromlčitelné a byl bych rád, kdybych se dožil toho, aby za ně byli jejich pachatelé potrestáni. Jeden z nich, Václav Havel, už světské spravedlnosti unikl…
Pochybuji, že Javier Solana vydal nějaký příkaz. Generální tajemníci NATO jsou jen pohůnci, kteří plní cizí rozkazy. Jsou to takoví ti odložení politici, kteří jsou šťastní, že jim někdo dal práci. Typickým příkladem byl Anders Fogh Rasmussen, odložený dánský politik, který byl jedním ze signatářů "zvacího dopisu", jinak zvaného "Dopis osmi" , který vybízel prezidenta G.W. Bushe k útoku na Irák. Dalším signatářem byl, kdo jiný, než Václav Havel. Dále José María Aznar, José Manuel Barroso, Silvio Berlusconi, Tony Blair, Péter Medgyessy a Leszek Miller.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Naše čísla vypadají na první pohled optisticky, ale jsou velmi zavádějící. Zřejmě je to tak, že číslo ve statistice se navýší tehdy, když nějaká laboratoř ohlásí pozitivní výsledek. Jenže se vůbec nezohledňuje, kdy byl vzorek pro ten test odebrán a to vzhledem k čekacím dobám mohlo být klidně před týdnem, dokonce je to tak asi i většinou. Správná metodika by byla tak, že by rozhodující bylo datum odběru vzorku a čísla za poslední týden by se tak pro jednotlivé dny navyšovaly zpětně s tím, že číslo pro včerejšek bude realistické až tak koncem příštího týdne. Dokud kapacita testovacích laboratoří nebude taková, aby byly výsledky všech odběrů známy do konce následujícícho dne, nedá se z těch čísel dělat v podstatě žádný závěr.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

V této chvíli by už bylo podle mého dostatek vstupních údajů pro kavalifikované odhady počtu SKUTEČNĚ aktuálně latentně nakažených v jednotlivých zemích.
Jenže na to by byl zapotřebí tým složený z epidemiologů, odborníků na statistiku.

Určitě by nebyl výsledek spolehlivý ani v té míře jako odhady volebních výsledků, ale mohou by to dát přibližnou představu a predikci vývoje...
Řekl bych, že Prymula se o podobné předpovědi pokouší.

Výhodou je, že ho zřejmě Babiš bere váženě a to, že je Prymula VOJENSKÝ lékař.
Protože právě vojenští lékaři měli nejspíš jakés-takés školení v tom, jak by vypadala bakteriologická (nebo virologická) válka.
Netvrdím, že současná pandemie je skutečně způsobena nechtěným únikem (nebo nedejpánbu dokonce záměrným vypuštěním) biologické zbraně. Myslím, že na tom v současné chvíli ani příliš nezáleží.
Důsledky jsou totiž pro tuto chvíli (a následující týdny) stejné.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

ta Tilia s.r.o.
Resp. pplk. MUDr. Miroslav Pek, který je jejím spolumajitelem.

BÝVALÝ vojenský epidemiolog, působící v nejvyšším ranku AČR (mj. ředitel VZÚ a velitel nemocnice v Těchoníně) do r. 2014.
Pak šlus a najednou byl obvoďákem na Praze 6; ve čtyřiceti.
A pak VETERINÁRNÍ pidilaborčička, spoluvlastněná jeho manželkou a mající jednoho zaměstnance.
Nedá se o něm zjistit skoro nic.
Prymula ho MUSÍ znát.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

a podle tamních čísel stoupá "smrtnost" - momentálně je na 4,47%.
Včera byla na 4,35%.
15. března byla 3,84%.
10. března byla 3,61%.

Buď něco počítám špatně, nebo se situace zhoršuje.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

To nejspíš znamená, že nakažených je ve světě mnohem víc, než je uváděný počet a nákaza se šíří mnohem rychleji.

Zatím bez slepic

In reply to by Vrabčák (neověřeno)

Trvalý odkaz

šel bych se podívat na hodiny, na comp a z okna :o)

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

já viry srovnávat nepotřebuju, mám je vzorně porovnané do řádků.
Vy hřešíte na to, že korunový virus zatím měkkýše nenapadá, že?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)