Zavržené pravdy

Autor
Štítky

Není pravda jako pravda. Jsou pravdy stálé jak zlato a diamanty, jsou pravdy méně stálé jak žulové kamínky, jsou pravdy jak tekuté písky a jsou pravdy s jepičím životem. Žádná pravda to však nemá jisté navěky. Platí to i o pravdách v rigorózním světě matematiky logiky a fyziky. V antickém Řecku byli Pythagoras a jeho žáci přesvědčeni o tom, že délku každé úsečky lze vyjádřit jako poměr dvou celých čísel. Jeden z nich Hippasos z Metapontu však dokázal, že pro úhlopříčku jednotkového čtverce to neplatí. Jeho nová pravda byla natolik nezvyklá, že byla pythagorejci zavržena a Hippasos byl svržen do moře. I tvrzení výrokové logiky, jakkoliv se zdají být nedotknutelná a trvale platná obsahují zákon, který lze zpochybnit. Je to zákon vyloučení třetího. Jeho zpochybnění vede k novým oborům – vícehodnotovým logikám, fuzzy množinám – užitečné teorie s výrazným přesahem do praxe. Euklidova geometrie popisovala náš prostor jako přímý a rovný. Tisíce let jsme netušili, že Euklidem narýsovaný třírozměrný svět není skutečný ale virtuální. Vůbec nám to nevadilo. Vadilo to ale některým matematikům (Lobačevský 1792-1856, Bolyai 1802-1860), kteří zpochybnili 5. Euklidův axiom a pokřivili tím náš rovný a přímý prostor. A udělali dobře. Připravili půdu pro vznik teorie relativity potažmo také pro přesné měření časoprostorových souřadnic. Díky tomu je určení vaší polohy pomocí GPS přesné.  Vývoj pravdy o naší sluneční soustavě byl jako na houpačce. Nejdříve antické Řecko – heliocentrizmus, středověk - geocentrizmus, v současnosti opět heliocentrismus. Matematické fyzikální ani logické pravdy nejsou nedotknutelné. Hrozí jim zneplatnění, zavržení, ale také znovuobjevení a rehabilitace. Při jejich genezi docházelo sice ke svrhávání matematiků do moře či upalování astronomů, ale lidských obětí nebylo mnoho. 

Jinak tomu je u společenských pravd, tj. obecnějších tvrzení týkajících se lidské společnosti a jejího chování. Geneze společenských pravd je daleko dynamičtější a bohužel i tragičtější. I zde lze však nalézt pravdy stálé, pravdy na houpačce a pravdy s jepičím životem.  

Chtěl bych se dále zbývat třemi tvrzeními, která považuji za pravdy s delší trvanlivostí. Jsou to pravdy na houpačce a v současnosti se nacházejí v období zavrhování, pokud již zavrženy nejsou. Jedná se o následující tvrzení: Poznání osvobozuje. Práce osvobozuje. Boj osvobozuje. Všechna tři tvrzení spolu souvisí, a i když se týkají chování lidí či lidských společenství, lze je vyvodit ze dvou přírodovědných zákonů - z fyzikálního principu minimálního účinku a z kybernetického zákona nezbytné variety. Blíže je tento vztah ilustrativně popsánv článku Dvěma principy ke svobodě.     https://vlkovobloguje.wordpress.com/2016/12/11/dvema-principy-ke-svobode/

Pojďme na první výrok: Poznání osvobozuje. Vychází ze Spinozovy definice svobody jako poznané nutnosti (Baruch Spinoza 1632-1677). Bráno ad absurdum: Vězeň vědom si své viny a odpykávající si v cele přiměřený trest je v podstatě svobodný – poznal nutnost omezení své volnosti. Zbohatlík s nabouchanou kreditkou v obchodní galerii plné zboží, který si nemůže vybrat, je v daném okamžiku nesvobodný, má sice volnost a možnosti, ale nemá schopnost (poznání) výběru. Je podoben Buridanovu oslu, který stojí mezi dvěma stejně voňavými a chutnými otýpkami sena a který zahyne hladem, protože si nedokáže vybrat. Aktuální příklad: Je doba covidová, je povinnost (nutnost) nosit roušky. Žádný problém se svobodou nemám. Omezení to jistě je, ale rozumím tomu. Chráním sebe a chráním ostatní. Bylo mi to vysvětleno, mám jistou představu o šíření kapének, pomohlo to proti španělské chřipce, proti SARSu. Nasadím si roušku a dál to neřeším. Je ale celkem zajímavé sledovat některé spoluobčany přicházející k zastávce hromadné dopravy. Jejich myšlenkový postup může být následující: Jsem svobodomyslný rebel a někdo mi chce brát mojí svobodu. Když si nasadím roušku budu velká ovce, když si ji nenasadím budou na mě koukat a možná bude konflikt. Dám si roušku na půl žerdi a budu in. Nezávidím mu takovou svobodu. K porci omezení a nutnosti patří také vždy porce poznávání a osvěty. 

Spinozovo pojetí svobody jako poznané nutnosti je v současnosti jakoby tabu. Ve veřejném prostoru jsem tuto hlubokou myšlenku neslyšel vyslovit více jak 30 let. Přinejmenším je považována za totalitní frázi.

 Poznání, potažmo vzdělání se dosahuje učením jak praktickým, tak teoretickým. Učením poznáváme zákony přírody, tj. ty nutnosti a zákonitosti, které je třeba respektovat a využívat v náš prospěch. Vzdělání vždy zvyšuje míru svobody, ať je to vzdělání v oblasti přírodních, technických či seriózních společenských věd. Naopak vytěsňování praxí ověřených poznatků a jejich nahrazování rádoby moderními a povrchními sociálními studiemi je cestou k nesvobodě. Toto je ale samostatné téma. V této souvislosti si dovolím pouze zopakovat rčení jednoho rozhořčeného pana učitele v diskusi o rušení maturity z matematiky: „Pokud zrušíte maturitu z matematiky očekávejte, že vám do deseti let začnou padat mosty.“ Stalo se.

Závidím ptákům, chtěl bych létat jako oni, ale nemůžu, nemám křídla, a navíc ta gravitace. Je to sice poznaná nutnost, ale to mi k létání nepomůže. S křídly na rukou jsem to zkoušel, ještě teď mám modřiny. Gravitační zákon nelze změnit … ale o to mi vlastně ani tak nejde, já chci jenom létat! Něco vymyslím a udělám. Co kdybych tak třeba vyrobil … . Člověk není pasivní součástí přírody a jejích zákonů. Nejenomže je musí respektovat, ale může je také využívat ve svůj prospěch. Poznání je jednou ze součástí aktivní interakce člověka s přírodou – práce.

Práce osvobozuje, je tvrzení, které je zavrhováno od druhé světové války, kdy bylo zneužito nacisty. Na branách koncentračních táborů byl totiž nápis stejného významu v němčině „ARBEIT MACHT FREI“. Tato skutečnost fakticky znemožnila o vztahu práce a svobody dále diskutovat. Bez ohledu na to, kdo to řekl a proč to řekl, jsem přesvědčen o tom, že práce skutečně osvobozuje. Prací člověk reguluje a kontroluje nepříznivý vliv přírodních procesů. Stává se tak více nezávislým na přírodních vlivech. Zvyšuje stupeň volnosti svého pohybu -může létat. Zvyšuje akční rádius svých možností – byl na Měsíci. Učením, poznáváním a prací redukuje omezující nutnosti svého prostředí – osvobozuje se. Protože člověk poznával, a pracoval, tak ho tu příroda nechala. Ne, nebyla to od ní žádná laskavost. Člověk na zemi prostě zbyl jako součást přírody, v té podobě v jaké nyní je. Jiná neměla šanci. Člověk se doslova propracoval do své nynější podoby. 

Práce je společensky prospěšná činnost. (Ech, další totalitní fráze.) Bez ní by člověk nevznikl a bez ní se ani nemůže zachovat. Bez vzdělávání a práce už zbývá pouze degenerace ať jednotlivců, celých komunit, a dokonce i státních celků. V tomto kontextu je aktuální a hodně diskutované téma začleňování sociálních skupin do širší společnosti. Podle mě to bez práce není možné. To je opět na samostatné téma. 

Příroda nás někdy ohrožuje katastrofami či pandemiemi, ale vždy se chová objektivně a nestranně. Je přiměřeně předvídatelná, umí sice překvapit, ale není záludná a už vůbec ne škodolibá. Dá se zvládnout vzděláním a prací někdy se zpocenou košilí, někdy i se ztrátami na životech, ale pouze vzděláním a prací. S přírodu se nebojuje s přírodou se prostě žije. Pro boj jsme si my lidé zbyli sami. 

Boj osvobozuje. Je poslední tvrzení naší triády. Že se dá bojem osvobodit ze zajetí, z otroctví z nevolnictví, z národnostního útlaku si lidé vyzkoušeli. Je toho plná, bohužel krvavá historie. Boj tu byl, je a bude. Ano, lidé se přirozeně v životě dostávají do konfliktních situací. Do konfliktních situací se dostávají národy i nositelé různých náboženství. Ty konflikty, které vedou k boji potažmo k válkám, jsou tzv. antagonistické konflikty. V teorii her se jim říká hry s konstantním součtem. Podstata hry s konstantním součtem je prostá - co získáš, ty nebudu mít já. Území, které ovládneš ty, ztratím já. Zdroje, které budeš využívat ty, nebudu využívat já. Při platnosti postulátu: v jediného boha (proroka) věřiti budeš, může i víra být antagonistická. Ti, kteří budou věřit v tvého boha, nebudou věřit v boha mého. 

Tvrzení život je boj snad uzná každý. Kde je tedy problém? Proč je tvrzení boj osvobozuje zavrhováno? Boj minulý zavrhován není-osvobozoval, zavrhovat současný boj, na to nemají bojující strany čas. Zavrhován je boj budoucí, a to zpravidla vždy tou stranou, která ten boj následně prohraje. Připravovat se na boj ještě neznamená si boj přát. Ale zavrhovat přípravu na boj znamená koledovat si o boje příští. Vždy se pak najde někdo, kdo bude potřebovat vaše území, vaše zdroje, levně získat vaší práci či vědomosti. Stačí jen když vás přesvědčí o tom, že připravovat se na obranu není třeba, že pravda a láska vlastně zvítězí samy o sobě, že je třeba jen vítat, usmívat se, tolerovat, a hlavně nikoho nestrašit. A používat násilí, no to už vůbec ne! 

Boj považuji za krajní řešení konfliktů. Nicméně společnost, která se nepřipravuje na boj, se připravuje na vazalství. Ve společenstvích, kde je ctěno vzdělání a práce, a která se připravují na svoji obranu, ani k boji nemusí dojít. 

Myslím si, že bez ohledu na to, kdo to řekl platí: „Učit se, učit se, učit se. Pracovat, pracovat, pracovat. Bojovat, bojovat, bojovat. Budeme-li tak činit v uvedeném pořadí budeme svobodní.

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (93 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

(...) Kniha "Vojenské bratstvo Slovanov" sa venuje fenoménu slovanstva, vinúceho sa európskymi dejinami už viac ako 1500 rokov. Nie je však len opisom jeho etnogenézy a sondou do minulosti, prítomnosti a možnej budúcnosti slovanského spoločenstva, ale mapuje i jeho úlohu vo vojenských konfliktoch. (...)

https://www.hlavnespravy.sk/slovania-su-hlavnymi-nepriatelmi-zapadneho-…

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

...může být i tato kniha : "Vojenské osobnosti dejín Slovenska 1939 – 1945".
Zmiňuje role mnoha slovenských (nejen slovenských) " vojenských osobností" během ww2. Například právě že i v konfliktu s jinými Slovany, na východní frontě.
Až na malou relativizaci záporných stránek vojenského řemesla, jakožto i podsouvání stanoviska " co voják, to vlastně jen úředník státu" v úvodu ...docela dobře zpracováno, po stránce evidenčně-dokumentační.

" Nepřátelé " ? Možná druhoplánově. Ve skutečnosti jde jen o konkurenty. Možná že časem o spolupracující, ale to zřejmě až po změně režimu soutěže o fiat měnu zatíženou úrokem, jinak to půjde stěží.
Díky za doporučení, na oplátku : Válka slovansko-turecká (1876)

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Ještě před !! vypuknutím SNP zakládá partizánskou skupinu (zajímavé je, že v knize se zmiňuje " partizánský teror" ...např. vůči "TZV." zrádcům....zajímalo by mě, bratia Slováci., jestli tento fenomen " partizánského teroru" je někde více rozvinut, v nějaké práci slovenského autorského tvůrčího kolektivu, však i u nás jsou někdy zaměňováni "tzv." zločinci za oběti, nebylo by to tedy překvapivé)......po válce se stává členem KSS. V roce 1947 kvůli nesouhlasu s politikou KSS z ní vystupuje. .......V zinscenovaném procesu je souzen a v roce 1950 popraven.

Takže i uvnitř té které slovanské země...i tam se děly (a dějou a budou dít) věci.
Kde tam se bratřit i navenek, cesta dlouhá, kroky protisměrné (např. Slovan Babiš vs sankce proti Rusku).

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Když vidím Sob, projede mi myslí Alexandr Pečerskij.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Polákům se těžko vysvětluje, že Rus není nepřítel,
A jak málo propagandy stačilo, aby Ukrajinci začali likvidovat Rusy ve vlastním státě. Bělorusové už se nemohou dočkat, až budou sloužit Germánům.

Je to s tou slovanskou vzájemností všelijaké. Konečně, ani Češi, kteří Slovákům hodně pomohli na nohy, se žádného uznání nedočkali. Přitom každý ví, že větší celek, Československo, měl větší váhu, než dva nové, menší.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Mam z druhej ruky, a teda hadat sa nebudem, ale na osobnej rovine vraj bolo toho moc, co po vojne mohli slovaci cechom vycitat ... ze vraj kazda odpoved z Prahy na ziadost zo Slovenska znela 'nelze vyhoveti' ... ale hovorim, mam z druhej ruky, ja som az husakovo dieta, a rodina sa moc v starych krivdach nehrabala, pokial neprisiel niekto vykusovat.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Leč...

1) "...Spinozovo pojetí svobody jako poznané nutnosti je v současnosti jakoby tabu. Ve veřejném prostoru jsem tuto hlubokou myšlenku neslyšel vyslovit více jak 30 let. Přinejmenším je považována za totalitní frázi
..."
Příklad: Vím o lumpárně, která ale ještě není trestným činem. Je "jenom" nemorální.
Nemám prostředky (vliv a dostatečné existenční zajištění) na to, abych s tím něco udělal (jít hlavou proti zdi jsem si osobně vyzkoušel a nehodlám to opakovat).
Poznanou nutností je "Pokud chceš přežít, drž hubu a krok".
Myslíte, Sobe, že to je osvobozující poznání?

2) Práce (myslím tím práci vynaloženou na poznání) osvobozuje jen velmi omezeně.
Pokud je člověk znalým, ale nemá poznatky jak uplatnit (nesmí, nemůže, obává se), stává se vynaložená práce a z toho plynoucí poznání spíš zátěží.
Dostatečně to popsali vzdělanci strávivší život ve skromných až nuzných ekonomických poměrech. Většinou je to dost hořké čtení.

Ani práce (fyzická) třeba na zahrádce, nebo na nějakém koníčku, neosvobozuje. Ale přináší uspokojení, což je pozitivní.

3) Osvobození bojem je asi nejrelevantnější a nejkonkrétnější, takže s tím není proč polemizovat.

Sám pojem "svoboda" je sám o sobě silně relativní.
Sice někteří lidé, mající zkušenost s déletrvající extrémní situací (zajetí, věznění, kruté zacházení, otroctví a pod.), hovoří o o tom, že v průběhu situace dospěli k vnitřní svobodě, ale ta většinou trvala jen do skončení extrémní situace. Potom se skoro vždy projevila nahromaděná deprivace a následovaly nejrůznější psychické a sociální poruchy, končící až fatálně.

Ani člověk žijící v poddaném postavení (tím je i nutnost pracovat za mzdu) není svobodný. Jeho rozhodování o něm samém i o jeho blízkých je vždy limitováno ekonomickými a z nich plynoucími sociálními možnostmi a podmínkami.

Snad nejsvobodnějšími jsou přírodní národy; pokud ovšem mají to štěstí, že zůstaly skryty před "civilizací".

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Děkuji za palec,
myslím, že váš příklad (druhý odstavec) je spíše potvrzením pojetí svobody jako poznané nutnosti. Vy jste danou skutečnost sice poznal ale nepovažoval jste ji z nutnou (zdůvodněnou, akceptovatelnou). Skutečně za uvedených podmínek jste byl silně nesvobodný.

Sob

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Děkuji za palec,
myslím, že váš příklad (druhý odstavec) je spíše potvrzením pojetí svobody jako poznané nutnosti. Vy jste danou skutečnost sice poznal ale nepovažoval jste ji z nutnou (zdůvodněnou, akceptovatelnou). Skutečně za uvedených podmínek jste byl silně nesvobodný.

Sob

Zatím bez slepic

zkusil ve Finsku a ta parohatá mrcha mi ho chtěla ukousnout.
Ale kdybyste měl vážný zájem, objednal bych vám z Laponska přes rohlík.cz nůši lišejníku. Nebo radši dámejídlo.cz? Klidně si poručte.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

extrémní situace, která skončila úplně ganc fatálně.
To se stalo, když mi sousedi ukradli kvas a já jsem zůstal na zimu bez domácího kvitu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Doufám, že Vás tím vnitřně osvobodili, přivedli na jíné myšlenky, obohatili a tak podobně.
Bo jestli ne, ak byla jejich životu nbezpečná námaha zhola zbytečná.

NEEEE!!! Opravdu nechci slyšet jak moc Vás osvobodili, obohatili, povznesli a tak podobně. Už teď mi ta slova a názvy rezonují v hlavě a hrozí výbuchem :o))

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Ale to muselo být již hodně dávno, bo tu byla hláška, že "gorala nelze vypít" (tedy ty jeho zásoby kvitu) ...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

nejsvobodnější jsou bezdomovci. K bezdomovectví se většinou dostali přes realizaci své touhy po svobodě. Asi ne všichni, ale významná část z nich.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

... a tam končí moje svoboda, protože jsem nucena s nimi jet, když nechci přijít pozdě do práce. :-(

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

pro koho?
*****
"Přijeli jsme vyměnit poznatky, pacienty léčit nemůžeme, uvedl šéf týmu amerických zdravotníků"

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/prijeli-jsme-vymenit-poznatky…
---------------------------------------------
Kolik nás ta soudružská internacionální pomoc bude stát?
Fakt to nešlo vykecat/vykorespondovat a poukazovat přes internet?
Aha, nejspíš nešlo, oni jsou to VOJENŠTÍ lékaři a zajímají je (především) naše VOJENSKÉ nemocnice.
Takže asi "tajemství - děsně tajný".

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

dneska pisálkům pošlapal socdem Vlk na Kose

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

12.11 do Česka z USA dorazili jeden lékař, jeden zdravotní terapeut, tři sestry a jeden organizační důstojník, kteří představují aktuální sestavu vojenské zdravotnické pomoci z USA. Dorazit měl ještě jeden. Lékař. Jestli už dorazil zatím nevíme. V téhle sestavě se spíš jedná o turistický zájezd což konečně, jak vidno v článku, potvrzuje jeden z nich. Možná to dostali za odměnu. O tom, že by mohli zjistit v našich vojenských nemocnicích něco co ještě v USA nebo v NATO nevědí, pochybuji.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

taky vám nová opatření nedávají smysl ? Pordloužit otvíračku obchodů tak, že po odchodu z obchdu vás hned zatknou ? Povolit nově právě a jen kadeřnictví pro psy ? A zřpísňovat obchody ?

Na jaře mohli blbnout. Snad i na podzim, když to rostlo až moc rychle. Ale teď ? ... trocha konspirace

Posunutá zavíračka mohla mít spojitost se zrušením zákazu nočního vycházení (nebo posunutí)
Stanovení max počtu lidí v obchodech mohlo mít spojitost s otevření dalších druhů obchod
Kadeřnictví pro psy - no možná se mělo otevřít víc služeb.

Prostě možná někdo připravil logicky ucelený soubor uvolňujících opatření. A někdo jiný pak půlku smazal, bez souvislostí, tak, že vše vypadá naprosto pitomě.

Kdo ? Inu, druhá část konspirace.

Blatného neberou ti, co měli rádi Prymulu
ovšem, po těchto nesmyslech ho nebudou mít rádi ani ostatní, bude pro smích,ty rozpory jsou do očí bijící.
Tedy, Blatný bude vyřízen u všech.

A konspirační tečka :
Kdo nás ochrání od zatčení po odchodu z obchodu ? Kdo se ukáže jako zachránce, řešitel problémů a napravovatel neprovostí ? Hádejte.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Já jsem ukázněný občan nosící roušku tam a tehdy, kdy mě k tomu nabádá odpovědnost k sobě a ostatním kolem mě.

Ale toto "uvolnění" opatření už také nedávám. Někdo si s náma hraje jak s pimprlovým divadlem a musí z toho mít sadistický požitek.

Napadlo mě, že když se naučím věrohodně štěkat a vrčet, že mi třeba moje vlasy dobarví a ostříhají i v nějakém salonu pro psy.... tohle otevření salónů pro psy a kočky je jasným výsledkem tlaku nějaké loby a určitě tlačil i Babiš, který má pejsky (ska?) a má je rád.

No a to dodržování "zředení" zákazníků v hitlermarketech... ech... už vidím, jak všichni pracovníci hitlermatketu lítají kolem zákazníků s pásmovým metrem a upravují prostor 15m2 kolem každého jednotlivce.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

vznikne člobrdo/psí mutace Corony

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

V důsledku postupu vlády
(nekritizuji, jen konstatuji stav-není třeba po mě házet slepicemi), kdy se opravuje a mění a ruší předchozím usnesením vlády vydaná krizová opatření zase usnesením dalším a novým jak na běžícím pásu (i na chvilku pouhou), občan nemá šanci to běžně vše sledovat.

Zákaz vycházení byl vydán,
-původně Usnesením vlády č. 1113,
-toto bylo upraveno zase pod číslem 1142
-a toto číslo Usnesení vlády 1142 pak bylo nyní zrušeno tím usnesením 1192, níže odkaz...
a 1192 je vydáno s platností nyní JEN od 18-20. listopadu..

A až se prodlouží (či ne) znovu ten Nouzový stav, bude to zase třeba sledovat....

Upřímně nehledala jsem, zda není pohyb v noci jinde a znovu nějak omezen, nemám na to čas ani nervy a tedy nikoho nenabádám vyrazit dnes v noci, 18.11 od 00 hodin ven jen tak!

Současně reaguji i na Manecu - metry čtvereční (15) na jednoho nakupujícího.
Jde o holý přepočet povolených max. kusů nakupujících v obchodě na metry čtvereční prodejní plochy.

Kacíř ve mně si říká a co krám, provozovna do 15 metrů plochy, bude to fuška dostat tam i jen 1 zákazníka a neporušit...

Možná tito už zkrachovali a není provozovna, není problém! (smutný sarkasmus)

Přitom (a asi je to moje nedostatečnost- připouštím), platí-li ( dříve stejně platila) podmínka 2 metry minimálně rozestupy (doleva, doprava, dopředu dozadu), to by dokonce minimálně mělo být požadováno 16 metrů čtverečních na kus, nebo ne?

V Německu stačí na ochranu LIDU prý jen 10 m2 a ještě druhá podmínka současně - minimální rozestup jsou tam jen 1,5 metru (to mi vychází i ty rozestupy OK a lze splnit obě podmínky SOUČASNÉ)...

Asi jsme opatrnější Němce, nebo prskáme méně, nebo nám naše vláda chce dopřát (prodejcům) hru na rébus (chyták), jak rozestup 2 metry zajistí, když využijí 15 metrů čtverečních....

Možná bych doporučila lidem počkat si s nákupem snad až na 21.11, co vydají zase za nová Opatření...

https://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/uv201116-1192.pdf

Odtud kousínek kopíruji:

"III. nařizuje, aby v provozovnách podle bodu I/1, jejichž provoz není zakázán, provozovatel
dodržoval následující pravidla:
1. v provozovně nepřipustí přítomnost více zákazníků, než je 1 zákazník na 15 m2
prodejní plochy,
2. aktivně brání tomu, aby se zákazníci zdržovali v kratších vzdálenostech, než jsou
2 metry,
3. zajistí řízení front čekajících zákazníků, a to jak uvnitř, tak před provozovnou,
zejména za pomoci označení prostoru pro čekání a umístění značek pro minimální
rozestupy mezi zákazníky (minimální rozestupy 2 metry),
4. umístí dezinfekční prostředky u často dotýkaných předmětů (především kliky,
zábradlí, nákupní vozíky) tak, aby byly k dispozici pro zaměstnance i zákazníky
provozoven a mohly být využívány k pravidelné dezinfekci,
5. zajistí informování zákazníků o výše uvedených pravidlech, a to zejména
prostřednictvím informačních plakátů u vstupu a v provozovně, popřípadě sdělováním
pravidel reproduktory v provozovně;.."

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

opravdu výstižné zhodnocení "sametu a posametu" od Ivo Šebestíka na Argumentu
http://casopisargument.cz/?p=32622

a toto říká ta svazácká potvora Pajerová-Donagh /Parlamentky/

Když si uvědomím, že za první republiky měli lidé pouhých dvacet let, a my se tu hmoždíme už jednatřicet let, trochu se stydím,“ přiznala.

Za nejdůležitější považuje splnění dvou úkolů, které jako generace roku 1989 dokázaly. „Jsme konečně členy Severoatlantické aliance, nemůže se nám snad stát, aby sem přijely cizí tanky a okupovaly tuto zemi. Jsme zpět v Evropě, kam jsme chtěli, a v západním kulturním civilizovaném prostředí. Bohužel ne vždy se tak podle toho chováme,“ všímá si Pajerová.

Doufá, že se v Evropě začneme chovat dospěle a zodpovědně. „Tak abychom si členství zasloužili a nebyli jen zbytečnou zátěží,“ podotkla.

Paralely mezi rokem 1989 a dneškem vidí především v tom, že se lidé cítí odcizení od světa politiků. „Lidé nemají ani chuť překonávat propast, která je dělí. Mezi politiky a jimi, lidmi, kteří se cítí opuštění. V tom je paralela s rokem 1989 dost děsivá. Je to nebezpečné a musíme to zastavit,“ vybízela své spoluobčany. /její dcerenka - taky podařená dívčina je Emma Smetana/

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

17. listopad 1939 je ve spodním šuplíku a zase se na nebe vzývá vožralej Venca.
Je to ta samá technologie moci, jako když v Kostnici flanďáci upálili Mistra Husa, a aby to vyvážili, nedlouho poté vytáhli na piedestal svého mučedníka a na něm rajtujou do teďka.
( Mimochodem, Nepomucký se až po uši zapletl do mocenských hrátek. Ne do ideálů nebo myšlenek)

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

Nejlepším polistopadovým prezidentem byl Havel, nejhorším Zeman, míní většina Čechů
ČTK
před 22 hodinami

Průměrný počet slepic: 1.5 (16 hlasů)

... to se jistě ptali jen v tý "Pražský kavárně" a u "kulturní fronty" ... na venkov nejeli, tam by mohli něco chytit (někdy i facku, viz karfiol Feri při koštu vína v Boršicích ...)

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Prezident je nemocný, oznámil Hrad. Nad klenoty vrávoral a klimbal
10. května 2013 11:55, aktualizováno 17:55
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nemocny-prezident-zeman-vravoral.A13…

Průměrný počet slepic: 2 (12 hlasů)

pro něj je to významné datum, protože od té doby ho nikdo v takovém stavu neviděl. To není jak Kalousek, ten na jaké datum si ukážete, vždycky se trefíte :-)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omlouvám se, napsala jsem to nesrozumitelně, tak líp :
Pro TO je to významné datum, protože od té doby prezidenta v takovém stavu nikdo neviděl. To není jako Kalousek, u toho ten na jaké datum si ukážete, vždycky se trefíte :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neuvěřitelné! V popředí či v zákulisí, všude důsledně škodí České republice a nechávají si za to dobře platit.

Průměrný počet slepic: 3.4 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Já se raději než na politiky nebo žvásty v diskusích podívám na krásnou ženu, třeba Sabalenko (krev a mlíko, https://www.youtube.com/…OeE ) jak před pár dny hrála a vyhrála ATP turnaj ve Vídni, nebo tuhle pianistku ( https://www.youtube.com/…6aM ) nebo Bartošovou. L.Kozderkovou či Rottrovou před pár hodinami na ČT v pohádce Plaváček ( https://www.youtube.com/…93s ) kterou jsem už hodně dlouho neviděl protože se člověk domnívá že už zná a nemusí, i na chlapa může být pohled hezký když mluví jak mu zobák narostl ( https://www.youtube.com/…Akw ) nebo pokolikáté na "zahnutý zuby" ( https://www.youtube.com/…5ec ) ….
Tak a podobně já slavím 17. listopad

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

odkazy nefungují ! ?

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Di do prdele ty čuráku vlezlej...

Průměrný počet slepic: 2.1 (14 hlasů)

4 rozbíječi...mnó na svátek dobrý, slavěj ho, jak jsme byli zvyklí čím ? "Prací".
Tož Vaší práci čest.......

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Nikdy v životě jsem se necítil nesvobodný. Možná jsem cítil okolo sebe málo prostoru, ale i v menším prostoru jsem se cítil svobodný.

Nejmíň prostoru jsem měl na vojně. stáhli mě jako ptáka z oblohy a zavřeli do klece. Řešil jsme to spánkem. snažil jsem se to co nejvíc zaspat
Když spím, nejsem na vojně.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

rokem, ale udělal.
Nafasoval jsem autobus. Nebyl, zelený, bylo to tzv. lakované auto, takže soudruzi se s buzerací moc nechytali. A začali jsme blbnout. Když se setmělo, anebo bylo časné ráno, autobus vypadal, jak pojízdná střelnice. Všude plno barevných světýlek, všelijakých vychytávek, které jsou dnes ve standardu, lakovalo se, svařovalo se, čalounilo se, natíraly se na červeno hlavičky šroubů a na stříbrno nýty, když bylo volno, šlo se na plzeňský šroťák, protože jsem naprosto nutně potřeboval sehnat náhradní díl, který vojáci nebyli schopni sehnat. A do toho sobotní jízdy s partou vojenských muzikantů, kteří dělali muziku k tancovačkám.... a o letních nedělích se jezdilo hrávat do Mariánských Lázní, občas i do Frantovek...
Pochopitelně největší svátek byl, když umřel lampasák a my mu jeli s posádkovou hudbou zahrát poslední marš.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

...mlýnské kameny " pravd".
Kvůli inkvizici katolické musel nejenže studovat pod pseudonymem, ale musel před ní utíkat, i z jejího vězení. Nakonec ho ale nechali upálit kalvinisté, jeho názorový odpůrce (Servete prý psal v urážlivém, znevažujícícm, ironizujícím tonu, to duchu protestantismu asi bylo cizí) Kalvin se také při tom angažoval (došlo i ke kombinaci projevu protestantského ducha a ducha kapitalistického - zabavili Servetovi také všechen majetek), ale přes svého pochopa. Upálen byl zejména kvůli zpochybnění učení o sv. Trojici (Servetus chtěl zatraktivnit křesťanský starověký věroučný koncept pro židy a muslimy, ti totiž drží striktní , biblický monotheismus - toho se chtěl držet i on) a křtění malých dětí. Stalo se to roku 1547. Prý spolu s ním byly spáleny i knihy. Ty ale, jak známo, velmi špatně hoří...benzin tehdá ještě neměli.

Mimochodem - jako první Evropan správně popsal plícní oběh (zřejmě byl obeznámen s tehdy již téměř 300 let starou prací polyučence , Syřana Ibn al-Nafise), známá a populární byla jeho práce věnující se sirupům (ang. název Complete Explanation of Syrups ). Nebyl pouhým žvanilem jako např. Jan Hus...ale mj. i lékařem (údajně se vyjádřil i k problému syfilidy) , respektive anatomem.
Někdy se tvrdí, že jeho poprava vyvolala ty individualní a společenské pohyby, které posléze vyvrcholily uznáním práva na svobodu svědomí, respektive názoru.

Vůbec mají téměř peklo na zemi ti lidé, kteří se nechtějí bezvýhradně stát bezpodmínečnou součástí nějaké té šimpanz...eh, lidské tlupy.
Zde se to naštěstí odehrává jen v rámci kurníku, maximálně jen nějaký ten cenzorský zásah, tedy jde jen o zabíjení nudy. Špiclové a udavači prominou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

Ty vole, ty jsi si to tady pro ty svý "moudra" pronajal?

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

že jste si moc nepočetli.
on Nepřítel píše pro lidi sesmyslem pro humor a s IQ nad osmdesát.
Ale i vy můžete být platnými členy naší kapitalistické společnosti!
Když si umyjete nohy, můžete například šlapat zelí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)

nemůžu si pomoct,
asi mě tu nebudou mít zase rádi,
ale ačkoliv mě tu a tam naserete, vždycky jsem v pokušení dát vám pět slepic.

V posledních dnech taky oceňuji Alefa nulu, Gerda a Občana.
Já vím, trochu nesourodý výběr, ale když já jsem takovej polydialektickej, my holubi milujem jednoty protikladů - čím je jich víc, tím je milujem líp.

(Mimochodem - Nepříteli, věřil byste, že si zaboha nemůžu vzpomeout, pod jakým nickem jste psal na Aktuálněm ?)

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Avšak musíte nejprve upřesnit rok a měsíc. Ale rychle, tady to bývá také občas nejisté.....

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Nepřítel lidu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já si jen pamatuji, že to bylo v nejlepších letech blahé sametové krutovlády cenzora Stejskala. Už tehdy jsem si říkal, že byste měl napsat knihu... tedy pokud jste ji už nenapsal.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Budu volit VV

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Odpůrci roušek skandují proti Prymulovi
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/on-line-cesko-slavi-17-listopad-40…

Vypadá to že tihle demonstranti byli zřejmě měsíc někde na pustém ostrově, kde byli naprosto odříznuti od světe. Jinak by museli vědět, že pláčou na špatném hrobě a že min. zdr. je už Blatník.

Průměrný počet slepic: 3.8 (17 hlasů)