Třetí námět - tentokrát od Jiřího Šifrína

Štítky

Pan Šifrín mi poslal následující text a chtěl ybch ho přidal k Yokerovu nedělnímu článku o manipulaci s vědomím. Nemohl jsem to udělat, protože jsem už byl mimo internet, ale slíbil jsem mu, že to pustím hned jak se vrátím domů. Vrátil jsem se včera večer, plním svůj slib a zítra už budu zase v plném nasazení. 

A

teď už Jiří Šifrín: 

Pan Yoker mi napsal, že na tomto webu bude uveden jeho článek o knize S. G. Kara-Murzy Manipulace vědomím. Já mu tímto za to velmi děkuji a jen bych jeho článek doplnil několika postřehy. Nejprve o tom, jak došlo k tomu, že jsem se dal do tohoto překladu. Původně jsem totiž s touto knihou vůbec nepočítal, ale chtěl jsem vydat dvoudílný svazek Sovětská civilizace – který velice překvapivě a velice logicky vysvětluje, co že to ten ‚reálný socializmus‘ byl, co nebyl a proč dopadl tak, jak dopadl. S autorem jsem začal jednat o překladu tohoto díla, jenže … to byl začátek roku 2020 a v této tradičně slovanské zemi se najednou začala rozjíždět fašistická propaganda, proti které kupodivu žádný soud nezakročil a tato propaganda nám z osvoboditelů udělala zavilého nepřítele a z masových vrahů ‚osvoboditele’. Shodou okolností jsem zrovna předal 1. díl Sovětské civilizace ke korektuře (ale teprve teď ji dávám do tisku) a měl chvíli volna – tak jsem se na tu Manipulaci vědomím podíval. Tato kniha přesně popisovala a vysvětlovala přesně tu naši profašistickou propagandu a vysvětlovala i to, jak se z toho ‚vykroutit’. A tak jsem připravovanou smlouvu s panem Kara-Murzou rychle doplnil o tuto knihu, Sovětská civilizace dostala odklad a s plným nasazením jsem se dal do překládání Manipulace vědomím. Bylo toho hodně a bylo to tvrdé, ale se štěstím (děkuji tímto hořovickému tiskaři panu Ženíškovi) jsem ji stihl vydat ještě před Vánocemi 2020.

Vynechám nějaký podrobnější popis této knihy, to je prostě na čtenáři a zde si každý může vybrat z přehršle popisů a vysvětlení. Jen uvedu takovou základní skutečnost, že manipulace vědomím se v liberální společnosti stala základním prostředkem pro ovládání lidí, když v tradiční společnosti tuto funkci plnil mravní zákon. Jenže to ve svém důsledku znamená, že liberalizace (osvobození od morálky) zbavuje individuum té tolik liberály opěvované svobody… Mimoto zmíním takovou docela překvapivou skutečnost, že čtenář se zde dozví, že kritiku televize, jako základního prostředku používaného pro manipulaci vědomím, sepsal Platón (!) – před dvěma a půl tisíciletími… A nakonec bych zmínil dvě velmi důležité záležitosti, popisované v této knize.

Nezbytnou podmínkou manipulace vědomím je zničení schopnosti chápání přijímaných zpráv. Toho se dosahuje záměrným vkládáním chyb do zpráv, vytvářením obtížně pochopitelného slovosledu a vkládáním cizích (přejatých) slov – pro která nemáme tzv. ‚kořen‘ – na jehož základě teprve slova a zprávu vyhodnocujeme. Tímto způsobem se i rozsáhlé zprávy pro posluchače/čtenáře zcela obsahově vyprázdní – a nic z nich nemůžeme pochopit. Na to by totiž bylo potřeba obzvláštního úsilí (které ale jsme schopni nasadit jen zřídka – je to příliš náročné). Proto základní obrana proti manipulaci vědomím spočívá v tom, převyprávět si zprávu vlastními slovy – a vynechat při tom ta prázdná slova (autor je označuje pojmem ‚amébová‘). Trochu pro uklidnění uvedu, že autoři takovýchto zpráv tomuto podléhají také a ve skutečnosti skutečnosti zhloupnou ještě dříve, než posluchači…

Druhá zmínka se týká systému školního vzdělávání. To bohužel od dob socializmu pilným úsilím manipulátorů zcela cíleně zapadá stále hlouběji do hnoje – a autor tomu věnuje v této knize docela dost místa. (Podotýkám, že z opačné strany se tato záležitost podává v 2. dílu Sovětské civilizace a v 1. dílu Sovětské civilizace je velmi pečlivé vysvětlení fašizmu a jeho role v zavedení masívní manipulace vědomím).

Jiří Šifrin

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (73 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Třetí odstavec je skvělý, dává nahlédnout ke kořenům a mnohé postupy a vyjádření vysvětluje. Nadějné je tvrzení "autoři takovýchto zpráv tomuto podléhají také a ve skutečnosti zhloupnou ještě dříve, než posluchači…"
My, Vidlákovi čtenáři a kydači ošlehaní uplynulým časem, tomu rozumíme a známe to. Je naším úkolem takové poznání předat dál.

Průměrný počet slepic: 4.4 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

čaj k tomuhle počtení - a než jsem ho zamíchal, jsem na konci...
No škoda. Jsem myslel, že se dozvím něco víc...
Takže jen poděkuju za zprávu a asi někoho pověřím, ať mi tu knížku sežene.

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)

Blboňů co se živěj, s laskavým svolením vrchnosti, je fakt moc. Už jen mačkat klávesy je dřina a co teprve ty myšlénky. Ostatně jen zopakuji, že blboň kerej nemá vlastní podíl na půdě a podíl z rozpočtu o kerým rozhoduje je jen obyčejnej otrok. Nic víc. A může kolem teho kadit kadidlem co snese.

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

Pro mě to znamená implantace nových očí, co zkurví starý brýle. Naopak je to pro mne dost nepřijatelné, a to i na velkém monitoru :)

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Čaj z Valtic" právě došel! Už se vrátil ten Godot z města? Na uzenky kašlat! :)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

nepoučitelně blbej robertík, a naprosto ignorujete mou zdarma udělenou cennou radu, že když si dáte štamprlu něčeho dobrého, hned vidíte o pět metrů dál.
Pročež jste si neměl dát implantovat nové oči, nýbrž si nechat přišít štamprlu do ruky, abyste ji při "tankování" nemusel držet!!!
Doporučuje jedenáct opilců z deseti!!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

ta manipulace je ke stažení na uložto. zadax 3/4hodiny, nebo placená zrychleně. Ale je to výživné čtení, aloe pro znalce knih o podvědomí docela chápatelná

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

ta manipulace je ke stažení na uložto. zadax 3/4hodiny, nebo placená zrychleně. Ale je to výživné čtení, aloe pro znalce knih o podvědomí docela chápatelná

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)
Trvalý odkaz

"Vědět - znamená učit se !" J.V. Stalin

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

"Nezbytnou podmínkou manipulace vědomím je zničení schopnosti chápání přijímaných zpráv."

Manipulací se přece nemění schopnost chápání. Co se mění je jen to, že z člověka na podíle s plným právem rozhodování se udělá bezprizorní otrok, kerému se dá do ruky klávesnice a ujištění, že do ní může namlátit co se do ní vejde. A gdyž pak dostane hlad, de do korporátu koupit šmakulády, náhražky teho co by mu rostlo na podíle zadarmo, jen se trošku starat. Ale dnes má problém aby mu zbylo na zaplacení, půdy, střechy nad hlavou, vody a vysrání. To je ta kvalita 21. století. heh

Průměrný počet slepic: 3.8 (17 hlasů)

"vnímání".
A já bych to ještě doplnil o "následné rozhodování".

Příklad 1.:
Stupidní volební kampaně.
Může to jen náhoda, neúsmysl - prostě projev marketingové nedostatečnosti nasmlouvané agentury.
Ale také to může být úmysl, který má potenciálního voliče odradit od účasti ve volbách.
Ne "Prověř si kandidáty a partaje, zamysli se, vyber a JDI volit", nýbrž "NEJDI volit vůbec!"

Příklad 2.:
Stupidní "novinařina". Záměrně nejasné, zavádějící, smysl nedávající články, jalová témata, agresivita.
Nemají za cíl přimět potenciálního čtenáře k přemýšlení, k ověřování, k vyhodnocování.
Cílem je "NEčti to, NEpřemýšlej, NEzajímej se!"

To JE manipulace vědomím.
Pokud zahrnete příjemce informací nadbytkem balastu, nejasností, hrubosti, buď jej unavíte, nebo dožerete, ale kýženým výsledkem je, že ztratí o informace zájem. Ne o některé infromace, ale o VŠECHNY informace.
Zmanipuloval jste jej tak, aby se DOBROVOLNĚ vzdal určitých možností.

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

Z velké to není daná žádnou dohodou všech novin, ale jednoduše vývojem techniky. Doba internetu a postmoderní tekutosti vede k tomu, že novináři potřebují tvořit články rychle. Rychle je dávat na web. Klidně i s chybami věcnými a pravopisnými. Šéfredaktor potřebuje, aby redaktoři napsali o dnešních událostech hned a než budou nejdřív týden shánět podklady, vše ověřovat z více zdrojů a potom napíší dlouhý kvalitní článek. Potom by čtenáři radši četli ten den méně kvalitní článek u konkurence a nebyli ochotni čekat týden na ten lepší. Doba stále zrychluje a neprospívá udržení pozornosti u delších článků. Jenže se nedá čekat, že čtenáři opustí webové noviny a vrátí se k tištěným. Do toho je ještě vliv různých majitelů médií nebo jejich generálních ředitelů, kteří mají své zájmy a své přátele v politice a byznysu. Ještě za 1. světové války šlo o to udržet pod kontrolou noviny, telefon, telegraf. Zpráv přicházelo málo. Dnes nejde zabránit zcela toku zpráv, takže je možné jedině důležité zprávy obklopit stovkami nedůležitých a rozdělit pozornost čtenáře.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Manuel.
Dobře napsané,ale proč se blokují různé weby,blogy,zprávy,takže to je další manipulace.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Velcí giganti blokují informace na svých sítích. Chce to mít blog na vlastním webu. Pokud jsou odkazy na něj blokovány sítích, jde je šířit i maily nebo na něj mohou odkazovat zase jiné blogy, lepší než nic.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyloučení " nežádoucích" názorů.
A dílčím procesem procesu glajchšaltovacího (též spjatého s fašismem).
Samozřejmě že jsem ale pro, ať se perzekvují ti, kteří vyzývají k násilí či k organizování se za účelem páchání násilí (tento pojem je ale aplikován tak doširoka, že se např. už jen poukázáním na určité pasáže z Talmudu může člověk vystavit nebezpečí stíhání - za anisemitismus /paradoxním je, že za daleko nenávistnější projevy vůči Čechům , Rusům..ale i muslimům....se neděje nic....což je také tak trochu fašistické/).

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Jenom doplním ještě jednu "techniku": zahlcení posluchače. Názorný příklad byl Sobotka (ČSSD). Slova z něj lítala takovou rychlostí, že to vypadalo, že je přeplněný vědomostmi. Člověk vůbec nebyl schopen o tom, co říká, přemýšlet. Teď, jak někdo začne mluvit rychle, vypínám zvuk.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by yoker (neověřeno)

Trvalý odkaz

objevil někdo chytrej, kdo přišel na to, že myslet se nesmí!!!
Proto tu ostatně máme škebloně, že ano.
Uděluji vám pochvalu před nastartovanou vétřieskou.
Anebo ne, tady se nejezdí.
Uděluji vám pochvalu před vidlemi zaraženými do kupy hnoje!!!

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Jo, přišel jsem na to sám. Ale pak jsem si to znovu přečetl u Kara-Murzy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

jste prozatím ještě chlap)!!!
Vy jste lump!!!
Dovolujete si číst zcela nevhodné a pobuřující texty a jedině nedoporučené tiskoviny!!
Za tento prohřešek vám ty zaražené vidle kradu zpět!!!
A vůbec mě nesere, že jste si na nich mezitím naštrajchoval násadu lodním lakem! Beztak byl kradený, jak vás znám!

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Občane, právě tahle stupidní novinařina by měla vést k tomu, aby si člověk zjišťoval sám jak to je. Právě tvrzení, či snad chvála v profláknutém médiu, či od profláknutého novináře, či spíše pisálka, to by mělo být tím prvním upozorněním, že se jedná o lež či cílenou manipulaci. Člověk by si měl začít zjišťovat sám jak to skutečně je, získat více informací z místa, případně se poptat známých, kteří okolo místa události žijí, kterým věřím, respektive, u kterých znám jejich postoje. Pokud to je v zahraničí, dostanu se ke správným informacím dost snadno. V Čechách je to jako přes kopírák, je jen jeden schválený zdroj a ten pak papouškují všichni. Ani slovosled se nenamáhají změnit.
Začínám chápat i to omezení cestování, neb být tam, to je nejlepší možnost si názor vytvořit a pak jej sdělit. Měl jsem tu možnost vidět jakým způsobem fungovali vloni v Lombardii, v Německu, ve Francii a to je k nezaplacení. Pak je člověku hned jasné, kam to ti politici v které zemi tlačí. Občas něco podobného napíše Větvička, ale ten se pohybuje v zemích, které zde nejsou příliš v kurzu, takže to nemá tu účinnost. I když ty fotky jídel dovedou normálního člověka chytit za srdce.
Manipulace v Čechách je neskutečná. Politici likvidují zemi, po ekonomickém vydrancování, teď hlavně na úrovni společenské morálky, vědomostí, zpochybňování historických událostí a tedy vlastně vlastenectví. Likvidováni jsou lidé pracující rukama, většinou soukromníci, kteří vidí svět reálněji a nějak jim ty bláboly nežerou.
Vytváří se pseudoproblémy, jež vedle manipulace zahlcují lidem hlavy tak, že skutečně nechtějí myslet a otupí. Ovčín je cíl. Vím, že je zde dost přispěvatelů, kteří mají blízko k našim severním sousedům. Máte taky takový názor, že zatím co se za těch třicet let naše zem likvidovala, tak Polsko se postavilo na nohy?
Mají kvalitní silnice, uklizeno, kvalitní a převážně polské potraviny, rozvinutý soukromý sektor, žádní válející se čekáte na dáfky, všude jsou děti. Vidíte mladé rodiny s dětmi. A že mají víc než jedno. Tam je vidět, že vláda dělá něco pro svoje lidi, pro Polsko a lidé jim asi víc věří, neb to i vidí, nejen slyší.
Kdo z diskutujících v Polsku byl, viděl jak jsou Poláci na svoji zemi hrdí. Kdo to vůbec z našich lidí vnímá? Politici? Ti to jen svedou na Unii, ale tam jsou Poláci také.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

In reply to by Dan (neověřeno)

Trvalý odkaz

".... Likvidováni jsou lidé pracující rukama, většinou soukromníci, kteří vidí svět reálněji a nějak jim ty bláboly nežerou...."

Můžete uvést několik příkladů - takové zdejší likvidace zdejších soukromníků, kteří nežrali ty bláboly?

Máte na mysli i ty kvalitní polské silnice jak jim tam Číňani sypali do nich hlínu...anebo ty, co přežívají ještě z dob německého Adolfa ?

Poláky bych si raději moc neidealizoval, ale vaše věc.

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

In reply to by Rodinné Štěstí (neověřeno)

Trvalý odkaz

že tento způsob připomínky mi připomíná trola.
Jinak ve vašem příspěvků jsou jen kecy někoho, kdo zná Polsko pouze z mapy a z knížek. Zejména vás asi inspirovaly historické romány Henryka Sienkiewicze. Odhadoval bych to tak na jeho román Křižáci.
Místo keců bych vám doporučil se tam zajet podívat. Tedy dokud to ještě jde.

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

Neboj, přicupitají slepičky a pofoukají ti tvoje polské bebínko...

Párkrát (asi tak dvacetkrát) jsem v Polsku byl.
Křižáci jsou fajn , nicméně znám třeba i jiné knihy polských autorů, i nějakou tu filmovou tvorbu (nejen o bitvě u Grunwaldu...blíží se její výročí).

A proč by to nemělo jít dál , Danečku ? Kdo nám zakáže cestovat do Polska ?

Howgh, hodnotiteli trollů - zřejmě jeden z nich, neboť jak píšeš......- jinak by totiž ty tvé soudy o trollech byly jen kecy, určitě jejich prostředí detailně znáš....určitě tam pobýváš mezi nimi často.

Průměrný počet slepic: 1.6 (14 hlasů)

No nemáte dobré informace. Dávám za pravdu Danovi. Bydlím kousek od polských hranic, do Polska běžně, tak 1x týdně chodím nakupovat. Potraviny mají výrazně levnější a kvalitnější než u nás. Jakékoliv zboží vám Poláci přivezou až domů. cesty dnes mají perfektní, když chci cestovat do zahraničí, tak letiště z Katowic je k dispozici do celého světa. Tak jsme dopadli, Prahu vlastě k ničemu nepotřebujeme...

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to se mýlíte, prahu nutně potřebujeme! Kde jinde by bydleli ti, kdo nám říkají, jak jsme málo proevropští, jak moc jsme zaostalí, xenofobní, nevzdělaní, pozadu za EU, příliš spojení s Ruskem a Čínou a lokálně zaprdění? Targus nám sice sděluje, jak nejsme mladí, krásní a chytří, ale naštěstí je zde scallop a v porovnání s ním má každý hned pocit, že na tom ještě není tak blbě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

nechodil jsem do zvláštní školy a neabsolvoval jsem žádnou trolí přípravku. Takže jsme si neměli kde potykat.
Zbytek pomíjím, neb nechci vyrábět nekonečného diskuzního hada plného urážek. Trefil jsem zřejmě parketu, na kterou jste byl vyškolen. Podobní rozesírači jako vy s tímto krycím nickem, se vyskytují na jiných fórech. Sem se neserte. Tady, stačí škeble. I když musím přiznat, že škeble neuráží

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

In reply to by Dan (neověřeno)

Trvalý odkaz

před 10ti lety a tehdy jsem z něho dobrý pocit neměl.

První úsek dálnice vedl odnikud nikam a připomínal spíš zapomenutou přistávací dráhu.
Chování řidičů na silnicích bylo děsné a jízda dost adrenalinovým zážitkem - absence "pravidla pravé ruky", blinkry leda pro ozdobu atd.
Vesnice, no... Spousta prázdných zchátralých baráků a hospodářství.
Ve městech neskutečné kontrasty mezi vymazleným náměstím, výstavní čtvrtí a pod. a "tím okolo".
Nakupovali jsme převážně ve venkovských obchodech a tam mi zásobování připadalo velmi podobné tomu z konce 70. let (to jsme strávili v Polsku 3 týdny na vandru). Chlast, cigára, chleba, pár konzerv a limonád.
A stejně jako v 70. letech, i teď mají Poláci chrup v zoufalém stavu. Kdysi mě to šokovalo, protože jsem nevěděl, že v Polsku jsou zubaři privátní a pojištění nic nehradí. Pak jsme se od polských známých dozvěděli, že stejně je to i s gynekologií.

Možná se pozvedla města, ale venkov mi v r. 2010 připadal stále stejný, jako před 43 lety.

To, že jsou všude děti, NENÍ výsledkem prorodinné politiky, ale toho, že a) Poláci jsou převážně bigotní katolíci, b) antikoncepce je tam dodnes v podstatě tabu a c) naprostá většina Polek si nemůže dovolit potratovou turtistiku, přičemž v Polsku jsou interrupcre zcela zakázané.
Nemám pocit, že by tam pro lidi něco dělala vláda. Spíš jsou naučení nějak přežívat v menších komunitách a na vládu kašlou.

Průměrný počet slepic: 4 (14 hlasů)

Nebojte, chrup jak z Polska budeme mít brzy také. Pokud vím, pojišťovny neproplácí všechny zubařské úkony, takže občas obětujeme zub místo peněz.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pšonkostánu doženeme a předeženeme daleko dříve, protože zubaři u nás jednoduše nejsou.
Neboli čeští soudruzi zubaři nehodlají míti více, než 1 000 - slovy jeden tisíc - klientů, bo pacoši už dnes nejsou. Takže mají jeden tisíc kusů pro kapitační platby a sem tam zmáknou nějakého černocha (pacoše na černo), který dodá kešovicu, aby nebylo nutno vybírat z účtu, a problém je vyřešen.
Tudíž doba, kdy budeme míti zuby v prdeli, anebo v odpadkovém koši, se blíží doslova střemhlavým letem.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

že znám akorát tu část při hranicích s Německem Znal jsem to tam v 80. letech, to byla skutečná bída, ale nyní. Tak zem a lidé v ní se neskutečně změnili. Tam jsou vesnice i silnice a dálnice takové, že by se mnozí z našich politiků, ministrů, ale i projektantů a stavitelů, mohli učit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Před cca 20 lety jsem dlouhodobě pracoval spolu s Pšonkama. A ti mi tvrdili, že pokud má v Polsku člověk pole, nedostane žádnou chudinskou dávku typu podpory v nezaměstnanosti.
Ale nevím, jestli poněkud neohýbali realitu, v jiných případech to provozovali běžně.
Možná na ty pole dostane eurodotace.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Dan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Polsko mělo vždy velmi statečné vojáky, ale se strategií formulovanou politiky to často bývalo horší. Nejen vojáci na to potom dopláceli.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

No a posléze si je i vyhodnocujete ?
Co z toho máte ? Je snad váš pocit více povznášející než pocit člověka, který se domnívá, že volební programy jsou tu jen od toho, aby se dotyčný subjekt dostal k většímu portfoliu voličů a voliček a tak i k většímu podílu na moci ? A tak se náš člověk rozhodne např. dle nějakého stereotypu, ať již sentimentálního nebo historicistického, potažmo ideologického ?

VŠECHNY informace nejenže si nikdy nevyhodnotíte (natož že byste si je vyhodnotil správně), vy nejste ani schopen si je sehnat a zavnímat.

Po vnímání by rozhodně nemělo následovat (" následné rozhodování" ) rozhodování. Po vnímání by měly následovat : evidence , třídění, rozdílová specifikace (až to je informací)....no a měly by být užita krom rozumu a citu i intuice.
Na to ale nemá takřka nikdo čas - a ti, které si společnost kvůli této práci platí, bývají mnohdy jen nájemnými ničemy či samostatnými pitomci , výjimečně neškodnými žvástaly (mého typu, ale já za to nedostávám žádný plat, natož nějaký politologický apod.).

O co jednodušší (ale i tam může fungovat přetvářka, manipulace, propaganda...jenže už je to řádově někde jinde, na nižších hladinách) , by bylo, kdyby lidé i formálně, nejen principiálně - jak to dělám já, mohli volit LIDI (konkretního člověka, kterého si vyberou SAMI) . Ne pouze odsouhlašovat nějaké seznamy té které mafie.
V rámci prvovýběrů, dále by byl , dle mé maličkosti, nejlepší los.
Oligarchizované režimy těžko ale na něco takového kývnou, začarovaný kruh (zejména pokud se i ti dole berou za tyto oligarchizované systémy a přejí si jejich utužení...to jde ale už o kruh bláznivě začarovaný).

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Ale mění, Sasine, takovej sarkastickej člověk a nikdá neviděl Ano pane premiere, kde Hánfry ukazoval otázky když se dělá z veřejností "názorový dotazník" :D Že by Sasin byl jediny, nezmanipulovatelny jedinec na teto planete? Tomu Sasine veris...

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Si myslím, že sem to vystihl správně...
("Nezbytnou podmínkou manipulace vědomím je zničení schopnosti chápání přijímaných zpráv."

Manipulací se přece nemění schopnost chápání. Co se mění je jen to, že z člověka na podíle s plným právem rozhodování se udělá bezprizorní otrok,) Čili nemůžeme odsoudit schopnost otroka uvědomovat si, že je otrok, páč otázka je ve skutečnosti jiná. Proč si to musí nechat líbit. A zakončím optimisticky, že sem nemyslel že se mu to líbí a on si to taky nemyslí, jen na to není pyšný.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Po idiotském textu pana Yokera dnes druhá reklama na zmiňovanou knihu. Nevím, třeba je dobrá, nicméně číst ji nemíním. Pokud autor nevidí rozdíl mezi fašismem a nacismem, nedávám knize moc šancí. Spíš to bude taková dojmologie.

Průměrný počet slepic: 2.2 (20 hlasů)

Měl by jste autora spíše hodnotit podle jeho díla. Pojmy jako nacismus a fašismus jsou již z definice poněkud vágní a běžně se používají pro označení reálné politiky Německa a Itálie v první polovině 20. století (případně na jiné státy Polsko, Maďarsko, Španělsko a pod). Oba pojmy se i často zaměňují, přičemž z kontextu většinou bývá jasné co autor míní. Navíc si nemyslím, že pan Šifrin nevidí rozdíly mezi těmito pojmy, protože jeho rozhled po reálné politice 20. století je pravděpodobně nejrozsáhlejší v té naší kotlince (narozdíl od ideologických blábolů novodobých historiků).

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

...lidi typu Mandadalamana důležité.
Od nich se odvozuje jeho písmáctví. Na době nezáleží, on má furt jasno.
Možná o tom jednou složí nějakou nudnou písničku, nejlépe na nějaký známý nápěv, aby nezapadla hned.

Ozvláštní znalci pojmu "fašismus" vždy vyrukují s liktory a fasces (Wiki je prostě jednička !!!) . Ovšem tím většinou jejich mudroznalectví končí....
Znalci (ti placení z nich obzvláště ) pojmu " totalita" zase končí rokem 1948, občas rokem 1939, za rok 1918 nejde nikdo z nich. Natož před rok 1945 (některé prvky fašismu v sobě obsahuje i liberalismus triumfalistického charakteru či modu, dokonce i co se týče procedury " svobodných" voleb....).

Pana Šifrina pohled a hodnocení Stalina je ale také podivně rozmarný...

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

Oba pojmy zaměňovali komanči, protože se jim nelíbilo říkat Národně sociální...ještě by si lidé mohli začít myslet, že s tím socialismem není všechno v pořádku. Takže místo nacismus začali používat fašismus. Jestli chce někdo o tomto tématu psát , měl by psát jasně, srozumitelně a měl by vědět o čem mluví. V předešlém textu se pan Yoker dopustil takové intelektuální perly, že manipulace přišla až s kapitalismem...pokud je tedy kniha v tomto duchu, ať si ji pan autor ráči strčit do zádele...

Zatím bez slepic

A čtenáři by si měli promrsknout i jména uvedená v článku.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)