Evropa (z)chudne

Autor
Štítky

Jistě jste v poslední době postřehli v internetovém eteru sérii článků o tom, jak se ekonomicky Evropa posouvá do míst, kde se lidské tělo setkává se židlí. Všechny tyto bohužel pravdivé predikce z úst různých ekonomů, odborníků i znalců na všechno typu Jiří Pehe se sbíhají k jednomu tématu a sice k Zelenému údělu, kterým nás chce svaz evropských socialistických republik oplodnit. Zelený úděl by zasloužil separátní článek. Já ale napíši několik odstavců, proč si i já myslím, že se Evropa a potažmo ČR posouvá ke krachu a není to zdaleka jen problém ekologie a ochraně klimatu.

Problém sociálního státu a „selhání“ kapitalismu

Není žádným tajemstvím, že stát vynakládá každým rokem více a více peněz ve formě tzv. mandatorních výdajů. O některé skupiny obyvatel, které tam patří, jsem se otřel v mém minulém článku, za což jsem si od některých diskutujících vykoledoval místní nálepku o mladém progresivním cosi.

Asi vás Targusi a ostatní zklamu, mladý nejsem a cítění mám. Kromě toho, že už jsem daroval asi 12 litrů své krve už jsem několikrát na život poslat peníze lidem, ke kterým se osud nezachoval zrovna košer, tak také tvrdím, že jsem doživotním dlužníkem svých rodičů. A krom toho si chovám úctu důchodcům mnohem více, než k ostatním. Ale se sociálním smírem na mě nechoďte. Protože vidím, že uplácení lidí státem přerostlo do katastrofálních výšin. Protože také vidím, jak spousta lidí totálně zlenivěla a ztratila disciplínu. Den ode dne vidím, jak spousta lidí stále po kouscích povoluje svá stavidla. Proč se starat o své zdraví, když dnes medicína dělá divy a já přece platím daně, tak mám nárok na péči. Zdravotnictví polyká rok co rok více peněz, protože je třeba provádět stále více nákladných výkonů a to u stále mladších a mladších lidí. Spousta lidí zapomněla na to, že se svobodou se pojí odpovědnost. Ovšem systém je naučil jednotlivce jednat svobodně a jejich následky hodit na bedra státu. Když slyším takovou existenci jako je Maláčová a její „my jim přeci musíme pomoci“ nebo „plytká diskuze na téma, kde na to vezmeme“, berou mě mory. Český sociální stát se prostě stal chůvou a zároveň donátorem spousty lidí, kteří tuto roli nemohoucího rádi přijali, přestože by vůbec nemuseli a uživili by se sami. Nemusím asi připomínat, že na druhé straně se nacházejí lidé a subjekty, jejichž „podnikání“ je na takových existencích závislé. Viz sociální bydlení. Víte, stojím si za tím, že čím více bude stát strkat všude svoje pařáty a garantovat, tím více se bude zdražovat. Proč bych ti nezdražil bydlení, když ti to stát zaplatí, no ne? Stejným systémem fungují zemědělské dotace. Veškeré stránky lidského života (bydlení, zdravotnictví, doprava, vzdělávání) je stále nákladnější a nákladnější a část každého tohoto aspektu platí stát..

Pokud by mi někdo z vás chtěl argumentovat extrémem a nulovou státní pomocí, dejte si prosím na šourek studený obklad. Nikde toto nepíši a ani to nepovažuji ne reálné. Jen se snažím poukázat na morální degradací a ne-motivaci čím dál více lidí, kterým stát dává koláče bez práce. Snažím se poukázat na stále se snižující se ochotu a disciplínu lidí držet slovo, pracovat na sobě, udržovat se v kondici apod. A ruku na srdce, celý sociální smír padne v momentě, kdy už nikdo našemu státu nepůjčí, nebo až se tady těch pár lidí tvořící hodnoty a platící daně na to vy.ere.

Dost často také slyším, že kapitalismus selhal. Nechci tady žonglovat definicemi a termíny, ale on tady nějaký je? V zemi, kde se rozdávají dotace soukromým subjektům z peněz všech? Nebo je snad normální, že země s násobně vyššími pracovními náklady vyvážejí své produkty do levnějších zemí?

 

Problém „tvorby hodnot“

Přestože spousta z nás jsou v pozitivní náladě, protože naše HDP a průměrná mzda roste, mnozí z nás reálně pociťují opak. Do jisté míry totiž není úplně směrodatné, kolik člověk vydělá, ale kolik zůstane po zaplacení nákladů. Možná někteří z nás vydělávají o pár stovek více, ale peněz zůstává jaksi méně. Asi nikomu z nás neuniklo pro mě například nepochopitelné zdražení potravin, přestože výkupní ceny zemědělských surovin jsou na stejné úrovni. Samozřejmě extrémem jsou stavebniny a dřevo. To je to, co je vidět každým z nás. Na co ale narazíte až časem, je totální nedostatek manuálně pracujících lidí a řemeslníků. O zubních lékařích raději psát nebudu. Úplně na tvrdku napíšu, že je problém najít třeba tesaře, zatímco překupníků se dřevem najdete desítky. Je problém najít zedníka, obkladače, zatímco pomalu v každé vesnici je někdo, kdo „prodá vaši nemovitost“. Furt mi někdo volá, že mi zlevní energie, poradí s financemi, bydlením a podobně. Sháníte dřevo třeba na bazoši, abyste zjistili, že jsou to všechno překupníci. K tomu si připočtete neuvěřitelné množství různých rohlíků.cz, dámejídlo.cz a dalších éééšopů s čímkoliv, ať už se to jmenuje jakkoliv a specializuje na cokoliv. Všichni si myslí, že nakoupí v Čajně zboží na pár kaček, u nás tomu dají 500 % marži a mají zarobeno. To se tady opravdu všichni zbláznili a myslí si, že si tady budeme přeprodávat cizí zboží? Je taková ekonomika smysluplná a udržitelná? Pokud by mi někdo z vás, vcelku logicky, argumentoval tím, že „si to od něj kupovat nemusím“, pak vás zklamu. Už jsem se několikrát přesvědčil, že v podstatě není, kde koupit levněji. Je úplně jedno, jestli si koupím florbalovou hůl v Prahéé, Brně nebo Ostravě, protože všichni mají stejné ceny. Já jsem například loni kupovat zahradní traktor české výroby. Cena v podnikové prodejně stejná, jako u dealera v 200 km vzdáleném obchodě. 

Papírově to tedy vypadá, že země bohatne, ale dle mého názoru je ekonomika, kde se přidaná hodnota tvoří pouze přeprodejem neboli umělým navyšováním cen, nestabilní a křehká. Jistě, bez obchodu by to nešlo, ale v momentě, kdy obchod přeroste výrobu, máme problém. Zatím je co prodávat, Čína šlape a dodává, ale kdo ví, co bude. Myslím, že spoustě z nás covid otevřel oči v tom smyslu, že fráze netřeba vyrábět-dovezem, je jaksi mimo.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (118 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Největší volební potenciál má koalice Spolu následovaná ANO
Včera 21:48

Průměrný počet slepic: 1.4 (33 hlasů)

In reply to by ČTK (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když už jsou průzkumy preferencí neudržitelný, bude se zveřejňovat"potenciál". Zkrátka jste zase v prdeli a ještě to vytrubujete. Jen tak dál!

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

In reply to by ČTK (neověřeno)

Trvalý odkaz

chyceni, spolu pověšeni.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

H

Průměrný počet slepic: 1.8 (15 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejlepší čínské eshopy a internetové obchody
Hledáte nejlepší čínský eshop pro pohodlné a levné nakupování? V následujícím článku se podíváme na zoubek šestici nejzajímavějších stránek a pokusíme se porovnat jejich výhody a nevýhody, rozsah nabídky, služby a další parametry.
Nakupování přes internet z čínských obchodů a portálů je dnes velice populární. A není se čemu divit. V Číně můžete pořídit různé druhy zboží za ceny, o kterých se vám u nás ani nesnilo – obvykle navíc ani neplatíte dopravu. Sortiment je přitom obrovský a najít zde můžete vše, od drobných módních doplňků přes oblečení a elektroniku až po hobby potřeby nebo například sportovní vybavení.
Ovšem není všechno zlato, co se třpytí. Při nakupování v čínských eshopech je třeba opatrnosti. Na co si dát pozor a čemu se vyhnout? To vám poradíme v průvodci, který naleznete na konci

Průměrný počet slepic: 2 (14 hlasů)

O

Průměrný počet slepic: 1.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Byli takovi, co se uz-uz tesili na krach USA. jenze se objevili roponosne bridlice - a krach se jaksi odsunul na neurcito. Vzdy jde o to, zda komodita fyzicky k dispozici je nebo neni, vse ostatni je jen o usporadani spolecenskeho vlastnictvi vyroby a distribuce. A v krajni nouzi se radikalni resitele vzdy objevi - pokud maji zdroj reseni. A zapadni civilizace zdroje ma, zel k radikalnim napravnim krokum pristoupi az po mnohaletem marasmu. Letci znají výraz „bod bez návratu“. Podle mně naše společnost, režim, již je za hranou systémové nápravy věcí veřejně – politických tzv. standardními prostředky. Asi jako byl dávno za tou hranicí režim v ČSSR někdy v 1988. Už obrovskou statečnost – přičemž výsledek byl samozřejmě nulový – si vyžadovalo od poslanců tehdejší Československé strany socialistické že se zdrželi hlasování o tzv. pendrekovém zákoně. Prostě v rámci systému už nešlo dělat nic a společenské napětí rostlo a rostlo. Totéž se děje i teď a nezbývá než si počkat, i když to může trvat pár let. Nebo i ne, může přijít deux ex machina, třeba v podobě toho že zítra zabijí v Egyptu Sísího, a x miliónů mladých slimáků se z této „Lybie na n-tou“ povalí do EÚ a doslova zřítí systém během týdnů. Teď je ovšem situace mnohem komplikovanější než v roce 1989. Tehdy bylo progresivistům v KSČ jasné co dělat a dlouhodobě se na zásadní změnu připravovali – viz Prognostický ústav ČSAV, ze kterého asi ne náhodou vzešli pak dva prezidenti, dva premiéří, a do nohy každý kdo tam byl, pak ministr, či nejměně poslanec. Kde ale máme teď ten Prognostický ústav ? Žádný není, páč nikdo neví jednoznačně jak dál. Teď to nebude hladké předání moci, ale velice bolestivý, agonický proces.

Průměrný počet slepic: 4.2 (32 hlasů)

Nějaká země může upadat i desítky let v dnešní moderní rychlé době. V minulých dobách některé říše upadaly i 200 - 300 let nejdřív Byzanc a potom Osmané. Ani USA nekrachne z roku na rok, ale růst státního dluhu, demografické změny, kulturní války a stud za vlastní historii je nakonec rozbrátí. Za pár let mohou bojovat mezi sebou v nějaké second civil war. Roku 1980 by taky mnozí v SSSR nevěřili, že o 10 let později začnou konflikty mezi národy (Karabach, Osetie, Abcházie, Podněstří, Čečna). A třeba v Karabachu to zvládly tamní národy začít bojovat a ani Rusy k tomu nepotřebovaly. Sovětský člověk přestal téměř existovat.

Jak dlouho bude ještě existovat jednotný americký člověk? Místo občanství se tam lidé začínají vztahovat k různým parciálním, lokálním, kuturním identitám. Potom se otřese i svět, protože až nebude světový četník byť chybující, vládci mnoha zemí začnou další války. Čína a Taiwan, Kašmír, Karabach, Turecko a choutky dobýt další okolní území atd.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

Nejaky duvod, ze davas paste+copy do pismene stejny prispevek jako vcera?

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

vyschnou v momente, kdy se US Army stahne ze zemi Blizkeho Vychodu

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

je zajímavé, jak je stále mnoho lidí přesvědčeno že Zeman pracoval s Klausem v Prognostickém ústavu. Zeman tam sice pracoval, ale krátce a když už špičky PU byly ve vládě.

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

a poslouchá......

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pobavilo. Čína má silný průmysl a sektor služeb pro vnitřní čínský trh se teprve rozvíjí. Tam se ještě opravdu těží a vyrábí hmotné věci a ne virtuáln íhodnoty spekulací.

Zubařů v ČR není úplně málo, ale nadbytek jich je ve velkých městech a není moc praktikcé žádat po lidech v pohraničí a vnitřních periferiích, ať si prostě zajedou do jednoho z 5 největších měst třeba 100 km. I důchodci a lidé bez auta...

Samozřejmě nadměrný důraz na služby oproti zemědělství a průmysl use stává slabinou Západu. Navíc zbrojní průmsl pro případnou budoucí válku, snad na to nedojde, nemůže stát ve vzduchoprázdnu ,ale musí se opírat o ostatní průmyslovou základnu. I USA mají sice velký vojenkso-průmyslový komplex, lae na rozdíl od dnů po Pearl Harboru by dnes v případě vályk s Čínou museli po celé její trvání si kupovat výrobky z Číny, aby mohli bojovat. Absurdní. Dokonce ivýroba respirátorů byla v 90. letech přesunuta z USA do Číny, kdyby kovid měl větší smrtnost, než by stihli rozjet výrobu v Americe, bylo by pozdě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

Nadbytek si představuješ jak? Týden zpět jsem obvolal 7 v Brně a ani jeden nebere, tento týden si dám dalších 7.
Kdyby ve druhém městě co do velikosti byl "podle mě" přebytek, tak neříkám, že první mě vezme, ale 7? A bral jsem to, že se obvolal 2 čtvrti v místě bytu ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

Jestli je předchozí příspěvek o zubařích, tak před časem jsem jich na jihlavském okrese obvolal asi dvacet bez výsledku. V krajském městě Jihlavě není ve všední den zubní pohotovost.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

zkuste "excellentdent" v StaroLískovecké poliklinice.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Systém, který vládne v Evropě se postupně vyčerpal a za dnes již nemá šanci na obnovu. Rozkládá se zevnitř i z venčí. Otázkou je jen, jak dlouho vydrží než přijde kolaps. Afghánistán nám ukázal, že kolaps může nečekaně přijít kdykoli.
Je proto bez významu popisovat, kde to hnije víc a kde méně. Planeta je lidmi polozničená a nikdo si nedovolí omezovat nárůst populace. I ti nejpravicovější ekonomové tvrdí, že jedinou šancí je nárůst. Typické je to u důchodů. Řešením je prý stále více a více lidí a vůbec se nepřemýšlí kam to dospěje.
Nejde o násilné hubení lidí, jde o omezení porodnosti v zájmu planety a lidstva. Zatím to zvládla jen Čína, pamatujme si to. Evropa se sice vylidňuje, ale Západ se dotuje z Východu. A k tomu destruktivní imigrace. Stačí se podívat od Estonska po Ukrajinu. Pokles o čtvrtinu až třetinu s tím, že mladé pracovní síly přetahuje Západ. A my také.
Musí přijít radikální změna, ale ta je zákonem zakázaná. Kapitalismus postavený na zisku řešení nemá.

Průměrný počet slepic: 4.9 (32 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Demografický přechod probíhá skoro všude, porodnost se snižuje, ale změny mají setrvačnost desítky let. Vydrží příroda, ekosystémy světa než lidí přestane přibývat? Dokonce i Indie už má asi 2,3 dítěte průměrně, blíží se k magické hranici stability 2,1 dítěte.

Jenže Evropu s možná 1,5 dítěte čeká ještě možná 50 let poměřování se státy jako Afghánistán, kde je asi 5,5 dítěte, nedávno bylo 7. Dva oddělemé systémy populací se v době internetu a globalizace propojují a velká nerovnováha mezi nimi má snahu se vyrovnat. Proto nové stěhování národů. Než afghánská populace se stabilizuje u 2 dětí, může tam být už zničen ekosystém a úrodnost půdy a taky za ty roky už může být Evropa ve stínu půlměsíce.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

a budou ji obývat ,,Afghánci", komu budou prodávat makové produkty?
A vypěstují je vůbec v evropském klimatu s afghánskou tradicí? V elektrárně stačí postřílet obsluhu a jinou už v tom zmatku nedáte dohromady, jste ve středověku. Ovšem máme padesát let času...

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Mohli by žít z kořisti a využívat služeb konvertitů. Nejeden politik a generál, vědec by se z bývalého bolševika a poté kapitalisty stal pravovřícím, když by se mu to vyplatilo. To je princip džihádu nějakou zemi vysát a jít dál. Arménie bývala asi 10x větší než dnes. Persii ovládali uctívači ohně. Afghánistán byl buddhistický takový druhýTibet. Pákistán, Babgladéš byly hinduistické. Indonédie taky hinduistická, taková druhá Indie. Bývávalo. Jakmile se změní víra, už to území těžko někdo získá zpět. Řekové už taky nejsou dávno schopni ovládnout kus Turecka Malé Asie, která bývala kdysi jejich. Nachičevan býval arménský a kde je tomu konec...

Ve středověku to trvalo možná 300 let než spotřebovali někde vytvořené hodnoty. A pokud se potom vrátí do středověku, zvyknou si snáz než my na trdé podmínky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

…. kdysi koncem let osmdesátých, ale vydržte do poslední sloky. Až tam jsme to dotáhli:

https://www.youtube.com/watch?v=q7I6mJfBgT0

Paralýza. "Náš" Západ dojede na vlastní pokrytectví, na co jiného.

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

O tomhle jsem nevěděl :-D

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Klidně si budu třeba připlácet na zdravotnictví, ALE chci nižší daně! A ne jak to bylo před Babišem, že se platilo u praktika 30 Kč a daně se přesto zvedly. Tchýně tehdy ležela v LDN po operaci krčku a zacálovala 3600 Kč, v nemocnici to bylo méně, do 2000 Kč. A to tam leželi někteří lidé déle.
Kde se ty prostředky tehdy nacházely, se dodnes neví. Ale ve vedlejším Německu měly pojišťovny velké přebytky, tedy tak to psal tisk.
A ještě stačí jedna zdravotní pojišťovna, je zbytečné aby jich bylo tolik.
Nejvíce potravin se doveze z Německa a Polska. Dodnes nepochopím, že to spoustě lidem nevadí. Dokonce někteří píší, že za bývalého režimu nebylo co jíst. Když se těch lidí na fb ptám, kdy to bylo, většinou se dozvím, že jsem komunistka. Patrně to píší ti co mají tak do 40 let.

Průměrný počet slepic: 4.8 (42 hlasů)

A

Průměrný počet slepic: 1.6 (14 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

je podle mě nějakej zasranej kovanej pravičák, kterej po lidech, kteří mají právo na vše, by nejradši chtěl, aby si to taky zasloužili.

Šokantní, hned ho udám Maláčový. Ta si na tom šmejdovi, sociálně necítícím, pěkně smlsne.

Jinak pět slepic, kolego.

Průměrný počet slepic: 3.4 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

Čína už zase šlape, ale problém je dnes nedostatek kapacit.
Říkala mi žena, že se bavila s dovozcem a ten jí povídal, že když loni platili za kontejner desítku, tak dnes je to 25 kolíků.

A co se sem vozí? Nedávno jsem koupil kanistr. 20l. Made in China. Když zvednete víčko, těsnění vám vypadne, pokud ho nakloníte, že z něj kapalinu někam přelijete, počítejte s tím, že jeden prst budete muset zaměstnat tím, že musí přidržovat nahoře to víčko, páč ta pojistka, aby drželo samo, nefunguje.
Co je to vlastně kanistr? Kus správně zmuchlaného plechu, který, když budete převážet přez půlku planety, tak vlastně vozíte vzduch obalený tenkým plátkem plechu.
To tady, u nás, doprdele, nikdo neumí zmuchlat kus plechu, aby to těsnilo, pojistka fungovala a já to mohl koupit od výrobce z Teplic a nemusel být závislý na fabrice z Čink Čong Umu?

Průměrný počet slepic: 3.9 (29 hlasů)

Kolik by ten kanystr stát, kdyby firma v Teplicích poplatila emisní povolenky? Kolik by dostali pokut za nesplnění EU norem - o váze asi 200 tun žvástů? V ještě nedávných dobách EU by možná továrna v Teplicích nemohla stát, protože EU by to zakázal, neb jeho kvóty těchto typů továren už jsou vyčerpány (viz třeba kauza českých cukrovarů).

Zkuste si v České republice jenom legálně coby mamina vařit v kuchyni marmelády z ovoce vaší zahrádky. A legálně tak podnikat. Zjistíte, že bez cca 7 miliónů Kč investic do všeho možného, co dělají normy - ani kurva omylem.

A pak jeden autor jednoho nejmenovaného článku vyhrožující šourkem píše, že jsou lidi líní. No bodejť, když ke každému nádechu, když chtějí něco kloudně dělat, tak jsou okamžitě jdnou nohou v kriminále, u exekutora, a všude biliardy překážek. Ale autor ví, že za to můžou prostí lidi.

Rada autorovi: Dříve byl ještě populární argument, že lidi jsou chudí, protože všechno utratí za cigára a prachy. Je to zhruba na stejné intelektuální úrovni jako článek.

Průměrný počet slepic: 4.5 (46 hlasů)

až na tu poslední větu co je lež souhlasím (i když 7mega ne, ale statisíce ano, viz článek jednoha blázna co to začal dělat a vyhrává ceny v zahraničí), u té tě opravím, tam se říkalo "stěžují na nedostatek peněz, ale NEVADÍ jim dávat tisíce pěsíčně na cigára a chlast", což rozdíl mezi tím na co jsi to převyprávěl ty, ale máš pravdu taková přeměna ukazuje intelektuální úroveň ;)

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

I kdyby žádná omezení ze strany státu neexistovala, tak by Vás při výrobě kanystrů na našem území přišly výdaje za materiál, energie a mzdy dráž než to stojí čínu i s dopravou do evropy.
Domácí výroba marmelád do určitého objemu výroby a zisku není svázána zdaleka takovými hygienickými požadavky a předpisy jako tovární velkovýroba.
Spousta chudých socek skutečně utratí všchno za chlast a cigára nebo fet. Zbytek vyžebrají nebo dostanou zdarma na charitě. Mnozí bezdomovci už jsou tak líní a neschopní že už si ani nechodí pro dávky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

To je tak pane, když koupíte ten nejlevnější kanystr, tak se nedivte. Zákon trhu, každej šmejd si najde svýho kupce.
Bohužel, včilka s v PRC (People Republic of China) vyrábějí daleko sofistikovanější věci než kanystry.
Máme v práci různé přístroje, výrobce je oficiálně například německá firma, ale střeva jsou z Číny. A mám dost nepříjemnej pocit, že i ta škatule, ve který je to všecko uložený, včetně štítku Made in Germany, je z Číny také.
Spolužák míchá vitamíny a rozličný zázračný potravinový doplňky. Suroviny jsou z Číny, snad s jedinou vyjímkou a tou je Malajsie.
V hospodě tvrdí, že jsme se dostali do pozice rozvojové země, že i pro číňany je to levnější nechat vyrobit v tuzemsku, než to posílat od nich.

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

nejlevnější kanystr, koupil jsem pouze ten, který v tom obrovském krámu prodávali jako jedinou alternativu.

A pamatujete, jak kdysi Habera zpíval tu písničku, že by se mohlo prodávat ticho? On prodával ticho, ale to byla poze umělecká nadsázka, já si koupil 20 litrů pravého čínského vzduchu uvnitř.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

u Vás v drogerce nemaj špunty? U nás jo a různé velikosti :-)

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

to je slozity vyrobek.
Ja byl donucen do kuchyne koupit drevene prkynko na krajeni potravin.
Prkynko jsem koupil, dokonce ve sleve, a az doma jsem si vsiml nalepky "Made in China".
Spolecnost, ktera neumi vyrobit ani obycejne prkynko, nema sanci na preziti :-(

Průměrný počet slepic: 4.5 (31 hlas)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

dát na linku kachle/ dvě řady třicítek a není co řešit a je to nafurt., sice když Vám hapá talíř nebo hrnek tak zařvou, ale zase krásně a lehce se to čistí. Akorát to chce nemít moc grmlavé ruce, to se pak prodraží. Já to okoukala kdysi dávno u kolegyně a samozřejmě jsem ji následovala. Nemůžu si to vynachválit.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

zaříznout nabroušeným nožem do keramické kache způsobí:
a) poškození/zlomení kachle
b) ztupení nože
c) obojí

Není nad pravý buk. Vydrží desítky let, když se z něj loupají drobné pilinky, stačí trochu přelíznout šmirglpapírem.
Pozor, nezaměňovat za dřevěná prkénka z PRC.
Většinou jsou z bambusu (jak se jim ten kulatý stonek povedlo narovnat do placatého prkénka? Většinou jsou lepeny z mnoha kusů tenkých plátků).
Bambus však není dřevo, je to tráva.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

zatím to funguje skoro 35 bez ztráty kytičky a že by bylo nutné nějak často přibrušovat nože - tak to nee. Navíc, jsou odolné i na horké hrance, plech a pod. Žádné podkládání s rizikem skluzu. Ale proti gustu.......

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

to drhnutí po použití třeba po krájení masa... uff. Proto jsem ten nápad převzala

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

dát na linku kachle/ dvě řady třicítek a není co řešit a je to nafurt., sice když Vám hapá talíř nebo hrnek tak zařvou, ale zase krásně a lehce se to čistí. Akorát to chce nemít moc grmlavé ruce, to se pak prodraží. Já to okoukala kdysi dávno u kolegyně a samozřejmě jsem ji následovala. Nemůžu si to vynachválit.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Problém součansého zchudnutí je v první řadě globální velkokapitál. Ekonomové, věrozvětsti kapitalismu a neviditelné ruky trhu se postarali o to, aby mu nikdo nekladl ni smítko. Protože kurva, zisk ospravedlňuje vše. Protože kurva, regulace a pravidla nesmí být, vy tupci! (Napodobuji černé barony.)

Kdyby autor článku nebyl pokrytec až na půdu, tak by v první řadě zjistil, že kapitalismus tu není. Nikoli kvůli sociálnímu smíru. Ale protože všechna dobrodiní kapitalismu vycházejí z malých a středních podnikatelů, sem tam větší. V pravověrném kapitalismu je příliš velký podnik rozdělen antimonopolním úřadem, ku dobru fungování trhu a zdravé konkurence.

V okamžiku, kdy svět opanovaly globální bankéři a nadnárodní koporace, kterým se přeložit stéblo přes cestu. A nesmějí se jim dát pravidla. Tak to šlo do zadele.

Státy následně, protože si to vyloboval velkokapitál, přešly na uplácení a dotování firem, zejména korporací. Různé pobídky, masivní státní zakázky, daňové prázdniny, úlevy, pozemčičky za korunu, apod. Jenomže autor vidí třísku v oku svého bratra a trám ve svém oku nepozoruje.

Globální velkokapitál a korporace si následně řekly o dotace na ekoterorismus, protože jim státní dotace už jsou málo. A o řadu dalších ptákovin. Stačí být Gréta a už se objevujete na seancích i hodně obrovského velkokapitálu.

Nikdy neudržíte státní finance v pořádku, dokud nezačnete regulovat velkokapitál. Dokud se nezakročí proti daňovým rájům, dokud se nezakročí proti odsává peněz do zahraničí (momentálně cca 400 miliard Kč ročně), dokud nadnárodní koncerny budou realizovat odsávat zisk zde, a investovat v zahraničí. I kdybyste v rámci zrušení sociálního smíru všechny pobírače dávek namlel do klobás, tak stejně budete chudnout. Protože je ubohé a hloupé si myslet, že toto je příčina chudnutí. Dokud vám budou vládnout globalisté, tak zchudnete, i kdybyste vlastní babičky prodávali na orgány.

Článek komentovat nechci, protože má úroveń slohové práce žáčka druhé třídy základní školy. Jak úpravou, tak strukturací, tak i mělkostí svého obsahu, tak i zdvořilostí vzhledem k oponentům šourek nevyjímaje.

Průměrný počet slepic: 4.5 (53 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co děláš jinýho jak vidlák? Říkáš mu pokrytec, že "jednu regulacu bere jako součást kapitalismu" a vysvětluješ mu, že regulace nejsou, ale sám děláš to samí, že regulační zákon=antimonopolní říkáš, že ten je potřebnej, protože je součástí kapitalismu=je to lež, be skutenosti je to jenom jiná regulace co napravuje přirozené vlastnosti kapitalismu...

Takže pokrytec seš ty a ne Vidlák ;)

Průměrný počet slepic: 3.4 (24 hlasů)

Reálné a účinné reghulace velkokapitálu a jeho kontrola ze strany státu na Západě není. Pokud říkáte něco jiného, tak jste buď naiva nebo lhář.

Velkokapitál kontrolují v Číně a možná v Rusku, což je první důvod jejich úspěchu a růstu.

Děkuji za pozornost.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Přitom oba dva píšete o regulacích. Jen jestli mají regulace pomoct malým nebo velkým hráčům...A velcí většinou zvládnou politiky dotlačit k regulacím ve svůj prospěch.

Bez regulací je konečné stadium čistého kapitalismu oligopol nebo monopol, který s volný trh zahubí, že tam nic volného nezbude. Jedna firma vykořistí všechny okolo.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Ne, já píši o tom, že platí fyzikální a přírodní zákony. Vždycky někdo reguluje, neboli česky drží moc a určuje pravidla. Jediné o co se hraje, kdo to bude.

Jestli to bude velkokapitál, bankéři a nadnárodní korporace, tak brzy zchudnete, budete pracovat 18 hodin denně na to, abyste měli alespoň plesnivý chléb a trochu vody. Na nic víc mít nebudete. A postupně budete otroci bez moci vysáté velkokapitálem. Jen se bude opakovat historie, kterou fanatici ála autor článku nechce vidět.

Jestli to bude stát a občané, pak je to na nich.

Vyberte si - o nic jiného nejde. Co chcete pro sebe a pro své děti. Jen o toto jde.

Představa, že NIKDO nebude mít moc a NIKDO nebude regulovat svět - je hloupost a / nebo naivita kohokoli, kdo to tvrdí. Vy máte jen na výběr, jestli budete regulovat vy, a nebo velkokapitál. O nic jiného se nehraje.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

se snazi udrzet korporace typu Alibaba na "uzde", aby jejich vliv na stat neprerostl urcitou, urcenou mez.
Zadne zasahovani do politiky jak to provadi Google, Facebook, Amazon nebo Twitter v USA Cinani nepripusti.
KSC (Komunisticka strana Ciny) dotlacila cinske korporace k placeni dodatecnych odvodu (napr. Alibaba 15mld USD v pristich 5-ti letech), tyto penize maji slouzit k rozvoji stredni tridy obyvatel.
KSC zakazala/omezila komercni vyuku, vzdelani musi byt dostupne pro nejsirsi vrtvy obyvatel.
A z nas se stane skanzen, a budeme zit z penez, ktere u nas utrati cinsti turiste...
Teda pokud se vcas zbavime Hriba a Vystrcila ....

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Autora netrklo ani sjednocování cen. Když vše v zásadě řídí malý počet obřích subjektů, tak podmínky i prosperita daleko více záleží na jejich libovůli než na snaze lidí a pracovníků. Jsou v zásadě diktátoři podmínek.

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)