Potravinové lístky a další postřehy z Mississippi

Autor
Štítky

Pan Targus napsal:

Dotaz na paní Petru - autorku dnešního kydacího textu

Mohla byste ještě něco málo sesmolit - pardon - sepsat (sesmoluju jenom já) o institutu potravinových lístků?
Když jsem se dozvěděl, že v jedině nejlepší zemi světa kdosi fasuje lístky na žrádlo - pardon - jídlo, byl jsem z toho docela v šoku.
Druhý šok jsem utrpěl, když jsem se dozvěděl, že masa závislých na této potravinové pomoci činí řádově desítky procent veškerého obyvatelstva.
Pokud byste se rozhodla sepsat další článeček - klidně může být krátký, byl by vám zdejší kydací mančaft neskonale vděčný.

Co napsat? Žiju v Mississippi krátce, jen nějakých 6 let a je spousta věcí, které si nedokážu vysvětlit a jenom s údivem pozoruji. Mississippi je nejchudším státem USA, takže tu logicky je velká masa lidí odkázaných na potravinovou pomoc. Za sebe - nejsem si jistá, zda jsou potravinové lístky a podpora sociálně slabých důsledkem této chudoby nebo její částečnou příčinou. Abych byla konkrétní - Mississippi má subtropické klima a pomalu kdybyste tu zasadili koště, tak vám zezelená. I ti nejchudší, co bydlí v mobile home mají kolem domů trávníky, ale ovocné stromky či záhony, případně koflíky s pár sazenicemi rajčat či paprik či jiných plodin nevidět nebo jen málo (aspoň ve srovnání s Českem). Trochu mi to připomíná vtip:  Povídá si německá, česká a slovenská slepice, kolik která snese. Něměcká povídá: "Já snáším každý týden 7 vajec." Česká říká: "To já mám v neděli den odpočinku, tak jen 6." A slovenská kontruje: "Prečo bych si prcku namáhala, keď sú v Lidlu za euro devätnásť!"

Existuje potravinová pomoc WIC - o té nevím vůbec nic než že existuje. Pak je potravinová a oděvní pomoc Helping Hands Ministries, která funguje v našem okrese. Helping Hands Ministries shromažďuje jednak potraviny a jednak oblečení a drobné vybavení domácností. Oblečení a vybavení domácností, pokud je třeba spravuje a následně buď dává potřebným či postiženým přírodní nebo jinou katastrofou a nebo přes svou prodejnu prodává za levný peníz, což je jeden ze jejich zdrojů financování. Hlavním zdrojem financování však jsou však dary podniků a jednotlivců. Helping Hands mají několik placených zaměstnanců (ředitel, vedoucí kuchyně, řidič), ale velkou část práce zastávají neplacení dobrovolníci. Co se týká potravinové pomoci - potraviny pocházejí z darů místních supermarketů a od církví. Církví je v Mississippi tolik, že si to český člověk ani představit neumí. Každý měsíc Helping Hands vyhlásí jaké trvanlivé potraviny vybírají - například jeden měsíc jsou to čínské nudle, jindy fazole - jednou v konzervách, jindy sušené; před Vánoci potraviny s Vánoci spojené, například cranberry jelly. Všechny církve tak vybírají to samé. Klienti Helping Hands dostávají podle počtu členů v rodině jednu či dvě krabice s potravinami a nemůžou si stěžovat, že ten druhý dostal něco lepšího. Někdo může namítnout, že rýže a fazole rozhodně nepokrývají zdravou výživu, že chybí maso a zelenina a ovoce. Tyto komodity věnují, jak už jsem se výše zmínila, místní supermarkety. Helping Hands má lednice a mrazáky, kde mohou potraviny uchovávat. V době předkovidové pořádaly Helping Hands i akce na získávání prostředků pro provoz a pro potřebné. Například organizovali aukce pečiva - nejprve oslovili ženy, které byly ochotné napéct své speciality - ať už páje, koláče, dorty, chleby, bábovky. Následně jejich zaměstnankyně obvolala místní firmy, organizace i jednotlivce, zda si nechtějí tyto speciality koupit. (Ta zaměstnankyně je moje kamarádka, takže od ní vím, že ty speciality se prodávaly za cenu několikanásobně vyšší než byly ceny vstupů a kupující, s vědomím, že je to na charitu svoji kapsu nešetřili.) Na podzim Helping Hands organizovali ochutnávkový den. Církve a jiné organizace se pod patronací Helping Hands prezentovaly stoly s jídlem - něco na styl švédských stolů. Vstupenky stály 10 dolarů a za to mohl návštěvník ochutnávat jak jen dlouho chtěl a řeknu vám, stálo to za to, mňam. Škoda, že do těchto aktivit hodil kovid vidle.

No a pak je tu potravinová pomoc přes farmářské trhy. Sociálně slabí dostávají jednou ročně kupóny na nákup čerstvé zeleniny a ovoce na farmářském trhu. Každý kupón má hodnotu 5 dolarů. Nelze za ně koupit ani ořechy, ani džemy, pečivo, buráky, vajíčka či maso, jen ovoce a zeleninu, například black-eyed peas - černookou fazoli. (V Česku se dá koupit sušená, ale není to úplně to samé jako ta nedozrálá.) Z toho se tu vaří tradiční jídlo - černooká fazole vařená se slaninou. V sezóně si lidé nakupují zásoby těchto fazolí do mrazáku a jsou schopni za ně utratit třeba 50 dolarů i víc. (Mimochodem, sice si nejsem úplně jistá, zda by se black-eyed peas dal pěstovat v Česku, ale je to úžasná rostlina - po zhruba 2 měsících růstu se tak zhruba měsíc denně sklízí lusky těsně před dozráním. Ty lusky jsou cca 15 cm dlouhé, každý obsahuje kolem 10 semen a narozdíl od klasické fazole jejich vaření netrvá několik hodin a nenadýmají tolik.) 

Proč se některé potraviny nemůžou prodávat za kupóny? Možná proto, aby se před výdejce kupónů chránil před možnou žalobou v případě nákupu závadného masa či vajec - (pokud si to koupí zákazník za hotové, je to jeho riziko a výdejce kupónů je z obliga). Buráky můžou být zakázané proto, že z nich lidé vyrábí peanut brittle - takový křupavý turecký med. Totéž platí i pro ořechy - v našem případě pekany. Nebo proto, že buráky či ořechy můžou způsobovat alergii a tudíž také představují riziko žaloby. Oproti tomu je zelenina a ovoce bez rizika.

Neptejte se mě, kdo kupóny vydává nebo kdo je oprávněn kupóny získat ani v jakém množství. To jde mimo mě. Pokud se chce farmář vedle možnosti prodávat na trhu za hotové ucházet i o možnost prodávat za kupóny, musí se zaregistrovat do programu a uvést, které plodiny bude pěstovat a v jakém objemu. Přijde mu kontrola, zda skutečně má pozemky pro pěstování a uvedené plodiny má vysázené, a na základě toho dostane razítko s identifikačním číslem a ceduli, že je oprávněn kupóny přijímat.  Na kupóny nelze vracet drobné - kupující musí nakoupit za celou hodnotu kupónu, případně zaplatit kupóny a co přesahuje násobek pěti, to doplatit hotově. Každý kupón musí kupující podepsat a prodejce označit razítkem s přiděleným číslem. Kupóny si pak prodejce uloží na svůj běžný účet v bance. Pokud prodejce zapomene zkontrolovat, že kupóny jsou podepsané, prodal zadarmo. Vzhledem k tomu, že na kupóny  nelze prodávat ani vajíčka ani pečivo, což představuje velkou část naší nabídky, rozhodli jsme se s manželem po dvou letech na tento program rezignovat. Ale pro jiné trhovce je to velice výhodné. Inu, one person's trash is another person's treasure (co je pro jednoho odpad je pro druhého poklad), jak říká anglické přísloví.

Sociálně potřební jsou takovým lakmusovým papírkem ekonomiky daného státu. Před občanskou válkou Jihu proti Severu byla Mississippi jedním z nejbohatších států a propadla se až na poslední místo. Nejsem ekonom a neznám čísla o ekonomické situaci v zemi natož jejich vývoj. Samotná čísla nejsou tak podstatná jako směr, kterým se ubírají. Ale to, co pozoruju je úbytek průmyslu. Mississippi měla rozvinutý textilní a oděvní průmysl, který mizí či zmizel. Nábytkářský průmysl také mizí. Ještě že tu má fabriku Nissan. Takže zbývá jen produkce surovin - bavlna, dřevo, sója, buráky, catfish (pangas). U Vicksburgu se těží ropa, ale petrochemický průmysl nic moc. To když jsme projížděli Louisianou a Texasem - to bylo jinší kafe. Někdy lidé dávají nízkou životní úroveň do souvislosti s vývojem po občanské válce (Reconstruction) (Pro jižanské státy to bylo těžké období o němž si můžete udělat obrázek, pokud oprášíte knížku Gone with the Wind (v češtině vyšla jako Jih prot Severu) od Margaret Mitchell, případně shlédnete stejnojmenný film s Clarkem Gablem a Vivien Leigh.) Ale tím si prošly i další jižanské státy (Georgia, Alabama...) a ty se dokázaly vzchopit, takže jenom na to bych to nesváděla. Moje teorie je ta, že kde chybí zpracovatelský průmysl, tam to samotné zemědělství nevytrhne. A na průmysl musíte mít vzdělané lidi - ne snad na dělnickou profesi, ale lidi schopné ten průmysl vytvořit a řídit. A to tu asi chybí. Kolikrát vzpomínám na české textilky. Vím, že i v Česku se jich spousta potýká s existencí (pokud už nezanikly). Ale proč zanikly a zanikají tady, v Mississippi! Vždyť tady se bavlna nemusí dovážet, což by bylo velké plus. Nebo proč tu v Mississippi není výrazný zpracovatelský průmysl, například kožedělný a obuvnický průmysl, vždyť těch krav, co se tu ročně porazí... Trhá mi srdce nevyužít toho, co se samo nabízí. Kromě výše zmíněných zemědělských komodit, Mississippi má nevyužitý potenciál v produkci ovoce (borůvky, broskve, hroznové víno - zvláště pak muscadine), pekanových ořechů (pro porovnání: Georgia produkuje nějakých 50 000 tun pekanů, Mississippi 2 000 tun) a následném jeho zpracování. No nenaštvalo by vás, kdybyste přišel do obchodu si koupit pórek a na etiketě čtete vypěstováno v Mexiku? Broskve jsou z Kalifornie, jahody z Louisiany, sazenice cibule z Texasu. 

Ještě malá odbočka k muscadine hroznovému vínu. Když jsem to ochutnala, řekla jsem si fuj, to už znovu do pusy nedám. Ale ono je to jako s rebarborou. Za syrova je nechutná, ale tepelně zpracovaná je jedinečná. A stejně tak i muscadine. Rosol z něj je vynikající.

A to nemluvím o výrobcích "Made in China" - to je problém asi celých Států. Kurník šopa, mě to tak štve, že není moc jiná varianta i když by člověk chtěl primárně podpořit domácí výrobu. Například pracovní rukavice - takové ty, co máte v autě pro případ, že budete potřebovat vyměnit píchlé kolo. Ano, máte možnost si koupit pracovní rukavice "Made in USA" za nějakých 14 dolarů a víc, ale ty se poměrně brzy rozpadnou, zatímco rukavice "Made in China" stojí kolem 2 dolarů a drží jak helvetská víra, takže nekup to. Totéž ponožky, nádobí, vybavení bytu. 

Na fotografii můžete vidět certifikovaného prodejce - má vystavenou ceduli, že je oprávněn prodávat za kupóny. Konkrétně prodává hořčicové listy (nebo vodnicové, ono se to rozliší až zblízka nebo ochutnáním) a sladké brambory. A na té druhé je mobil home, jak jsem se o něm zmínila na začátku. Jak vidíte dá se podle potřeby speciálním náklaďákem přestěhovat. To co vidíte je jen půlka - druhá se přirazí tak, že dům má ve výsledku sedlovou střechu, ale existují i menší varianty. Taková menší varianta se sestává z vybaveného kuchyňského koutu, který je zkombinován s obývákem, ze dvou ložnic na opačných koncích a z příslušenství. To není až tak špatné bydlení, že ne? Na třetím obrázku vidíte sklizenou bavlnu.

Z Mississippi zdraví Petra

Farmers Market

Mobile home

bavlna

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (120 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

A já k tomu jen doplním, že jsme se s paní Petrou domluvili na pravidelných příspěvcích. Nechci tvrdit, že se to povede vždycky, protože má své práce dost, ale pokud to jen trochu půjde, budeme se s ní setkávat vždycky v neděli. 

Takže se ptejte, zjišťujte, diskutujte... máme insidera přímo v USA, což je terno. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (51 hlas)

děkuji za zajímavé informace, z pro nás téměř neznámé, Mississippi. Dodnes jsem pokládal za nejchudší stát v USA West Virginia. (Jak jsem si teď přečetl, je na místě druhém.) Taky původně "jižanský". Ale nijak hlouběji jsem se tím nezabýval. Proto mne vaše informace překvapila. Tím spíš, že jak říkáte, v Mississippi se nachází jedna z nejúrodnějších půd v USA. West Virginia je kopcovitá a existují zde téměř uzavřené venkovské komunity s konzervativním způsobem života a se speciálním slangem, kterému prý lidé odjinud, často skoro nerozumí.

Píšete, že v Mississippi chybí zpracovatelský průmysl a podle vás je to i tím, že je málo vzdělaných lidí. Vím, že jsou to speciální dotazy a vy nemůžete vědět všechno, ale docela by mne zajímal Váš pohled.

Liší se školství v Mississippi něčím od ostatních, jižanských států?
Nemůže být jistou brzdou ve školství místní slang převládajících komunit, špatně srozumitelný lidem zvenčí nebo složení obyvatelstva?
Protože, jak píšete, ostatní jižanské státy tyto problémy nemají. Znám jen trochu situaci na východním pobřeží a třeba Georgia, jak píšete, tyto problémy nemá. Tento stát je mi blížší, protože tam znám pár Čechů. Do Georgie se od začátku 20 století stěhovalo hodně lidí a s nimi přicházely nové myšlenky a kapitál. To platí i pro tamní okolní státy. Je možné, že Mississippi v tomto vývoji stála stranou?
Nenohou být problém i nějaké přírodní podmínky, třeba častý výskyt hurikánů, výkyvy počasí nebo tak něco?

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://worldpopulationreview.com/states/mississippi-population
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_colleges_and_universities_in_Miss…

MS má
a) velmi málo obyvatel - necelé 3 000 000
b) naprostá většina obyvatel žije v cca vesnicích a na samotách
c) v MS jsou pouze tři města s populací vyšší než 50 000
d) venkovská populace obecně měla a má značně odtažitý vztah ke vzdělání - vždy jim stačilo umět se podepsat a přeslabikovat si články v zemědělském kalendáři. Víc nepotřebovali, protože v nutném případě zašli za místním písařem nebo notářem. Ve státě jako je Mississippi bude ona odtažitost asi dost extrémní.
e) kvalita US veřejného školství je už tak nízká, že neustále roste počet "absolventů" základních a "středních" škol, kteří neumějí číst a psát; v lepším případě jsou "jen" funkčně negramotní. Pokud tuto "kvalitu" ještě vydělíte pěti, dostanete zhruba úroveň "vzdělání" v MS.
V rurálních oblastech USA je běžné, že na veřejných školách "vyučují" různí dobrovolníci, protože místní úřady nemají peníze na zaplacení kvalifikovaných učitelů.
f) v MS je sice poměrně dost "universit" a "colleges", ale řada z nich je jednooborová a/nebo ještě ke všemu provozovaná církví nebo sektou, takže o úrovni si těžko lze dělat iluze.
g) a teď bomba - 59% MS populace jsou bílí. Z nich 12,5% je pod hranicí chudoby.
Černých je 38% a 31,6% z nich je pod hranicí chudoby.
Ostatní rasy a etnika jsou početně zcela marginální.
h) TEORETICKY je v MS vzdělaných lidí dost, protože skoro celá bílá i černá populace mají cosi jako maturitu. Čtvrtina bílých a šestina černých mají nějakého bakoše.
Takže problém bude nejspíš v převažujícícm profesním zaměření - pěstitelé čehosi, v malé potřebě kvalitního vzdělání a v pevně zakořeněném rasismus (opravdu si USA neidealizujme - segregace byla FORMÁLNĚ zrušena až v r. 1967, ale REÁLNĚ nepřestala existovat nikdy). V jižanských státech s nízkou úrovní vzdělanosti o to více.

Průměrný počet slepic: 3.6 (17 hlasů)

Právě to vzdělání, každej Čechách aspoň ví že v Misisipi teče velká řeka, že sice né každý ví, jak se jmenuje (je to Kongo), ale aspoň něco. Američani jsou tak blbí, že si nás pletou s Čečnou a vůbec neví kde naše země leží:-/

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebo zkoušíte jestli Vás čteme......... :-) nebo jestli jsou Vaše znalosti tak obdivuhodné........ :-)

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

C je správná odpověď.

:-)

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://usa.svetadily.cz/mississippi/lokality

Kromě řeky Mississippi státem protéká ještě řada dalších významných toků, jako třeba Big Black River, Pearl River, Yazoo River. Vytvořila se zde četná a krásná jezera, z nichž jmenujme třeba Ross Barnett Reservoir, Arkabutla Lake, Sardis Lake, Grenada Lake.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mississippi_(%C5%99eka)
ty "znalosti"Vám závidím

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

bych, že Ross Barnett je umělá přehrada...

Zatím bez slepic

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Petře, ruku na srdce. Kolik lidí v Česku má přehled o amerických státech? Kdo bude schopen bez hledání ukázat na mapě Kansas a Kentucky - oba státy jsou rozlohou větší než ČR. A kdo vám od boku řekne hlavní město severní Karolíny? OK, ať nežeru. Jaké je hlavní město Floridy?

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

To byla taková legrácka (na odlehčení, aby to nebylo moc vážné/nebral se člověk tak vážně a důležitě) na to vzdělání, že na tom, navzdory nějakým srovnáváním, nejsme lépe, než vysmívaní, papírově slabší Američané.

Tedy, ať nemluvím za všechny, zde je moje odpověď:
Kansas - nevím
Kentucky - znám to jen jako název pro láhev whisky a fastfood KFC, kde leží, fakt nevím
Sev. Karolína, hlavní město - nevím
Florida, hl. město - nevím, tedy tuším, ale, musel bych hadat a mít tak 3 pokusy

Skóre, tedy nic moc:-) Ale je to čestné a upřímné! Těším se na další Vaše přispěvky!

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

také jsem stejným způsobem se snažil bránit obyčejné lidi v USA, ale ne, nemáte pravdu. Skutečnost je fakt taková, že opravdu Američané nevědí nic o státech na planetě Zemi. Když ve vašem státě mi byl schopen prodavač v krámě říci, že Czechoslovakia samozřejmě zná, že je to na sever od Tennessee...Chápu, jen jeden příklad jednoduššího obyvatele. Bohužel je to u vás více než normální. Nic ve zlém. Jen si to přiznat. Jinak Tallahasee/Charlotte ? Schválně jsem se nekoukl na Google.

Jinak, už jsem se ptal v prvním článku, paní Petro. Co říkají obyvatelé na to, že jim ukradli vlajku ? Trochu mi to přijde, jak kdyby u nás v parlamentu prohlasovali, že naše vlajka se používala za socialismu, tak si vymyslíme jinou. Já mám tedy ještě mississippský originál, jak jinak, vyrobený na Taiwanu.

Další otázku jsem měl na vás, kde, alespoň přibližně bydlíte, pokud se Vás otázka příliš nedotýká ? Děkuji

Pro Občana: já pamatuji, že stát Mississippi nejen že byl a je nejchudší, ale také má největší černošskou populaci. Nějak mi nesedí zde uvedená procenta.
Říkalo se, že dost přes 50 %. I to může být odpovědí na otázku chudoby. Znáte nějaký bohatý stát subsaharské Afriky ?

Co by bylo jistě zajímavé, kdyby nám paní Petra osvětlila problematiku zdravotního pojištění. Do toho jsem nějak nikdy nepronikl (nepotřeboval jsem). Setkával jsem se s dost lidmi, kteří zdravotní pojištění neměli vůbec. Se všemi následky. Jakákoliv operace či jiný vážnější lékařský zásah znamenal pro místní (chudší) lidi v podstatě vzít si půjčku, cosi jako hypotéku, a splácet a splácet...Odvoz sanitkou se zlomenou rukou na gyps - 500 USD, + samozřejmě další peníze za samotné ošetření.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

znalosti o státech suverénních a státech sdružených do federace, či do jiné vyšší formy.
Kolik států byste uměla vyjmenovat z Ruské federace (22 republik, 46 oblastí, 9 krajů)?
Kolik států byste uměla vyjmenovat z Německa (16 spolkových zemí, 3 svobodná města)?
Skutečnost, že málokdo v ČR najde bez zaváhání na mapě třeba Seattle a vůbec nebude tušit, že leží ve státě Washington (tedy doufám!!), nic neznamená, protože těžiště výuky spočívalo v poznání alespoň vrcholných forem jednotlivých států, nikoli všech jejich členů.
Navíc teď v Čechistánu je silně moderní nic neumět a nevědět a tvářit se, co nejsuverénněji.

Btw. teď jsem si vzpomněl, jak jsem jednou o víkendu zůstal stát poblíž německo-francouzské hranice. Když jsem se vybavoval s místními, zjistil jsem, že slovo Československo nikomu nic neříká. Až po půlhodině si jeden maík vzpomněl, že "to je někde na východě" a ukazoval rukou na sever.
No nic, každý jsme nějaký...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Pokud jsem vás příliš nezahltil, zkuste mi odpovědět.
Místní kamarád s Googlem, sice něco vyhledal, ale přece jen, pohled z první ruky nic nenahradí! :-))

Pěkné odpoledne

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Dexxi,
Děkuji Vám za podnětné otázky. Uložila jsem si je a odpovím na některém z budoucích článků. Důvodem není neochota, ale pokud chci odpovědět poctivě, budu tomu věnovat dost času (hodinu a víc). Když odpovím tady, pod komentář, přečtete si to už asi jen vy, protože jen málokdo se vrací k včerejším příspěvkům pokud je k mání něco nového.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

článek = OK,už asi víme,proč Čína vítězí na koňskou délku,v Číně mají pracující na výběr smrt nebo práci , v USA nepracující pak poukázky na jídlo nebo podporu a hlavně soudruzi plánují.včerejší adorace strýko Babiše je mimo mísu,neb óVelký je muž mnoha azimutů a nikdo(ani Babiše sám )neví,co komu slíbí a řekne zítra,natož pozítří.s Polskem to samozřejmě zase podělá, a Vidlák může příspěvek třeba smazat,ale nic na tom nezmění!

Průměrný počet slepic: 2.2 (38 hlasů)

In reply to by Panklasik (neověřeno)

Trvalý odkaz

V Číně se pracující zapojili do výměny peněz za zboží. Tedy základu ekonomiky.
Ale nejdříve si museli projít "očistcem", stejně tak jako v Rusku.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

se jmenuje bavlna.
Před občanskou válkou Jih byl silně ziskový, zásoboval VB, kde dokonce na začátku občanské války hrozilo odstavení přádelen a textilek.
Jenže britové zkusili pěstovat Královnu Jihu v Egyptě, úspěšně.
A nastal malér, velké farmy postavené na modelu, že prac síla se neplatí, neobstály v konkurenci.
Bývalí otroci se radši placatili na svých 12ti akrech a to vše v době, kdy kapitálová vybavenost začala ovládat prostředí.
A kapitál neměli ani bývalí otroci, ani plantážníci.
Shodné jako vývoj v bývalém Prusku

Průměrný počet slepic: 4.2 (20 hlasů)

Ale tohle se dálo asi před 150(!) roky. A od té doby furt a pořád nic?

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Není to jen tím, ale i společenským procesem, který má velmi dlouhou setrvačnost. Z Mississippi se stala špatná adresa k životu. Podle článku to nebyla jen bavlna, ale i nábytkářský průmysl - na to vše dopadá globalizace - prostě je nejlevnější si zboží dovézt. Skoro to vypadá, že se z Mississipi stává ghetto, a kdo může ujede pryč.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale proč?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak a proč se z Mississipi stává ghetto? Jednoduše, jinde jsou lepší výdělky a podmínky k životu. To je dotaz stejný, jako proč miliardáři nebydlí v Chánově.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale proč jsou jinde lepší výdělky a podmínky? Konkrétně!

Nic nezodpovězeno a jste zase na začátku.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

za Gerda. Zkuste si představit Českou republiku, kde je 57% cikánského obyvatelstva. Jak asi bude vypadat naše ekonomika ? S tím, že nemám problém uznat, že pracuji s Cikánem, který je bystřejší než já. Jenže, co ta většina...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže etnikum?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

názor. Projel jsem pár států v US a čím bylo více bílého obyvatelstva (abych byl přesnější méně černého), tím mi přišlo okolí udržovanější, dá se říci, bohatší. A samozřejmě naopak...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

zvířat. Projel jsem v paměti rodinku úzkou i vzdálenější.
Jediný, kdo má boty z opravdové kůže, jsem já, a to jsou pohříchu boty pracovní. Koupil jsem si je, když jsem rozbalil krabici s botami, které mi dal zaměstnavatel. Byly kompletně celé z plastu, takže šly do popelnice - mám k tomu své důvody.
Pak mi ještě zůstaly boty z vojny, tzv. kanady
https://www.army-surplus.cz/boty-kozene-vz-60-csla--kanady--acr-origina…
Syn si je někdy půjčuje na motorkářské výlety.
A pak ještě má obdobu těchto kanad jeden můj zeť. Z ženských (manželk, dcery) nemá solidní kožené boty ani jedna.
Nemyslím si, že v USA tomu bude výrazně jinak.

Stran zpracování zemědělských výrobků asi tolik - mizerné US platy hravě podlezou lopaty ve státech od Texasu na jih. Zpracovatelský průmysl není žádná hitparáda.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

děvčata chodí v horších botách než hoši. Sehnat dámské pohodlné a ještě hezké boty je umění.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Ono to bude složitější. Já například obstaral manželce p. Targusem zmíněné kanady čili boty vz. 60. Co byste čekali? Ano, nevděk. Pravda, hned napoprvé si v nich odřela paty do krve.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Franto, vy jste nebyl na vojně?
Já bych si kanady v životě neobul na tenkou ponožku. To je naprostý základ.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Do kanad a vůbec bot na rověň kanad postavených patří jedině ONUCE!
Hygieničtější, pohodlnější. Uschnou propocené vlněné "sibiřky" tak rychle jako onučky? Žádné otlaky, žádné plyskýře, žádné protrhané paty jako ve fusaklích. Ať žijí onuce vyzkoušené věky a pěšáky všech armád.

Zatím bez slepic

Do kanad a vůbec bot na rověň kanad postavených patří jedině ONUCE!
Hygieničtější, pohodlnější. Uschnou propocené vlněné "sibiřky" tak rychle jako onučky? Žádné otlaky, žádné plyskýře, žádné protrhané paty jako ve fusaklích. Ať žijí onuce vyzkoušené věky a pěšáky všech armád.

Zatím bez slepic

ponožky. Vlněné. Bez legrace.
Vlna jednak odsává vlhkost z nohy a jednak chrání patu před odřením. Ověřeno praxí :o)

Když jsem začal vandrovat a courat po horách, chodil jsem v úžasných pohorkách po dědovi. Ovšem chvilku trvalo, než se přizpůsobily mé noze; a po tu dobu jsem právě nosil dvoje vlněné fusky. Nožky byly jak v zavinovačce, puchejře žádné a na rozdíl od kamarádů mě večer nebolela chodidla.
Časem jsem si pořídil naftěnky, kanady, martensky a nakonec takové kožené lehoučké cca pohorky u Vietnamců. Z těch jsem měl strach, ale botky svou kvalitou překonaly všechna má očekávání - ani po čtyřech letech nošení nesmrdí, nerozpadají se, podrážka nepraskla, nohy nebolí. No, a dědovy pohory pietně uchovávám v krabici.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

jsem v nich nosil ponožky dvoje, mám něco nachozeno, tedy v minulosti (ne vojna) a nohy jsem měl odřené vždy. Nic nepomáhalo.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

řádně zavázat boty.
Noha se nesmí uvnitř boty pohybovat. Pokud se nepohybuje, nemůže se odřít, a pokud se "vyrobí" otlak, není zdaleka tak masívní, jako v botě volné.
Druhá možnost, máte ty boty velké, takže šňůrky nepomůžou.
Pak je ještě jedna rada, boty "zajíždět". Obout je a chodit v nich do doby, než se objeví první příznak otlaku. Pak se přezout. Za týden až deset dní se na exponovaných místech vytvoří mozoly a problém je vyřešen.
Další nevyžádaná rada - pokud se jedná o pravou kůži, namazat je zvenku i zevnitř Indulonou a postavit je do tepla - ke kamnům či ústřednímu topení. Kůže bot nanesený tuk vsákne a tím změkne.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

za všechny rady, všechny dávno použité, provandrováno nějaká ta stovka km, ale jak píšu, mně osobně nepomohlo nic. Kamarádům ano. Dnes, když v lese nejdu extra daleko (typicky na houby), raději si vezmu půllitry od Wehrmachtu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

….. ale dámská nožky na jehlách.... takové mívala v mladších letech moje Labuť. Ostatně klapot dámských kramflíčků patří k nejerotičtějším zvukům, nemyslíte?
Jo vlastně, to asi přijde jen chlapům, že..... :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

a podpatky vnucuje trh i bábám,co už o žádnou erotiku nestojí. Nebo malým holčičkám,které když chtějí pohodlné botky,tak musí do tenisek.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

a čínské jsou 1/ levnější, 2 rychle reagují na modu a našly by se další proč. Navíc ty podpatky - taková zajímavost - kdysi dávno jsem si pochroumala kotník a docela fest. Ale zatím co v nízkých botkách jsem šmatlala a skuhrala. hodně dlouho, v 6-8cm podpatkách jsem o tom ani nevěděla a lítala jako šus. A i dnes se mi v 5cm podpatcích chodí líp než v nízkých. Nikdo mi nevysvětlil proč.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

před lety jsem si koupila domácí pantofle na klínku a s kožešinou a bezvadně pohodlné, když dosluhovaly, začal jsem pátrt a dopátrala se. Na slovensku je firma Mjartan a dělají právě to co potřebuji. Jenže neposílají na dobírku a je nutno hledat. No našla a mají tam kde co...
Ta firma
https://www.pohodlneboty.cz/Mjartan-c24_51_2.htm
a cena taky není marná.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

No pretoze na podpatkoch sa zenska nesie, na placke placa jak kacica ... ale stejne su najpohodlnejsie babickovske 3 cm podpatky, co sa dnes takmer neda zohnat ...

Ale hooodne ma rozhodilo, ked som hladala 9-rocnej v lete sandalky, a vsade len na podpatku ... tak sme kupili holt sportove, no, do 18 podpatky dovolim len 'do kostola' .. ale tam chodime raz do roka :P

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

mne pohodlné pánské boty velikosti č. 8.
Už skoro rok chodím v pracovní obuvi, která jakž tak splňuje parametr nikoli pohodlí, nýbrž pouhé "nebolesti" při a po nošení. O nějaké estetice se vůbec nebudeme bavit.
Důvod je jednoduchý - firma přestala vyrábět jediný model, který mi jakž takž vyhovoval.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

V Praze na Palmovce je velká prodejna pracovních pomůcek, oděvů a obuvi. Sortiment široký a ceny takřka lidové.
Kupuji si tam různé kožené botky za ceny mezi 500.- - 1000.- Kč a zatím jsem byl vždy spokojen. Počínaje "skladnickými" polobotkami s kevlarovou špičkou (kulatou) a patou, důmyslnými větracími prořezy a velmi ergonomicky profilovanou podrážkou. Vydržím v nich bezbolestně šmatlat i 12 hodin, nekloužou ani na dlažbě, ani na blátě a jsou jak pokojíčky, a konče číšnickými "perky" za 1090.- Kč.

Tutově budou mít i e-shop, tak to zkuste.
Jestli seberu sílu, zkusím najít odkaz (chytl jsem od robátek ten kašlací moribundus, už jsem ztratil chuť i čich a je mi momentálně na chcípnutí).

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

To je od Vás moc milé!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Tricka, boty, mikiny ....
Obchod by mel byt i v Trinci. https://www.canissafety.cz/prodejny/
Ale krasny, mlady a prudce inteligentni o tom jiste vi, a urcite nam, hloupym, jeste da skoleni o tom "jak se na lopatu seda" ;-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

kupuji, leč jak jsem již napsal, to, co mi pasovalo, už se nedělá a ze zbytku nesedí nic.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)