Otázky pre Holuba

Autor

Ak som to nejak nepoplietol,tak sa tohto roku v ČR nahrnuli tisíce šťastných detí do posledného ročníku materských škôl -povinne.

A úplne otvorene sa vtejto súvislosti hovorí o tom,že by toto opatrenie mohlo zlepšiť integráciu a následné vzdelávanie detí zo sociálne slabších skupín obyvateľstva – v normálnom jazyku : cigánov.

No veď prečo nie? Určite sa prvé písmená,alebo 2+2 ľahšie naučí dieťa,ktoré aspoň desať minút obsedí v lavici a nežuje zošity,alebo nezakladá z ceruziek táborák pod ňou.

Na druhej strane ma aj táto správa opäť privádza k otázkam,kam až takto chceme,alebo môžeme zájsť?

Nielen vo vzťahu k cigánom,kde je tento problém iba viac viditeľný.Navyše je už súčasťou folklóru na nich hádzať vinu takmer za všetko,čo nám nejde.Nebyť Putina,boli by bezpochyby jediným univerzálnym vinníkom prakticky čohokoľvek,na čo dokážeme frflať.

Ako sa ale s neustálym rastom kvalifikácie potrebnej na zvládnutie čoraz sofistikovanejších výrobných procesov vyrovnáme všeobecne?

Je úplne isté,a nikomu to iste ani trochu nepríde divné,že pred takými dvestopäťdesiat-tristo rokmi,takéto problémy spoločnosť ani trochu netrápili.Väčšina populácie držala v ruke pero akurát keď čistila hydinu a čo bolo treba,prečítal kňaz. Iste,so slobodami,právom a rovnosťou príležitostí to vtedy bolo trochu inak,ale predsa,chlieb sa jedol, a akosi,napriek všetkému, sme tu dnes aj my.

Na živobytie si človek zarobil nosením žokov niekde v prístave bez ohľadu na to,či si vedel prečítať,čo je na nich napísané,alebo nie, úplne rovnako. Samozrejme,ten,kto to vedel,a čím viac toho vedel (aj keď mu preto „krv nezmodrala“),mohol tie žoky nielen nosiť,ale aj počítať,alebo zapisovať,alebo na ich nosenie,počítanie a zapisovanie dohliadať,riadiť,kupovať,alebo predávať atď. Nechcem teda spochybňovať úlohu vzdelania.Pre moju úvahu je podstatné čosi iné.To,že nosením žokov sa dnes už sotva niekto uživí.A že ak sa nejak uživiť chce,musí vedieť nielen čítať,písať a počítať ale aj .. Čo všetko vlastne? A čo všetko zajtra? A čo o ďalších dvesto,tristo rokov? Ako dosiahneme,aby sa to naučil? Dokáže sa to naučiť každ& yacute;? Čo s tým,ktorý to nedokáže?

Čo ak to dokázať nechce? Môže to nechcieť? Môžme „my“ chcieť,aby sa to naučil?..

Možno nemám dosť rozumu,ale mám odvahu definovať,čo vlastne človek na svoje prežitie nevyhnutne potrebuje.

Je to iba teplo.

A tým je potrava,ktorá nám látkovou premenou zabezpečuje stavbu a výživu organizmu a udržanie telesnej teploty.V podmienkach,kde potrava k udržaniu telesného tepla nepostačuje,obsahuje tento pojem aj nejakú formu odevu a obydlia.

Okrem udržania tepla človek v princípe na svoje prežitie nepotrebuje konať žiadnu ďaľšiu prácu.

Ak sa budeme (v ideálnych podmienkach) venovať priamo výrobe potravy,odevu a obydlia,táto práca nám zaberie nie viac,ako jednu hodinu času denne.

Všetko ostatné,čo dnes robíme naviac,je „daňou“ za náš život v spoločnosti.

A „tá“ si toho vyžaduje oveľa viac.

Zhodneme sa,že mnohé z toho je tiež „nevyhnutné“. A tiež sa nájde skupina ľudí,ktorí budú tvrdiť,že aj to ,či to, by sa „zišlo“.Ďalší navrhnú,že aj tamto by bolo „dobré“.Iní budú presvedčene tvrdiť,že aj ono je „správne“,a niektorí navrhnú čosi „mravné“.

Ale to „nevyhnutné“ je iba dôsledkom nedostatku morálky,to (zisk) čo sa „zíde“ je v klinči so „správnym“ (spravodlivým),keď „dobré“ je v závislosti od „mravného“ premenlivé v čase.

A na tom všetkom sme boli ochotní sa zhodnúť (?)!

Pritom nielenže nemáme žiadny spoločný cieľ,ale sa nezhodneme ani len na tom,či naša evolúcia,ktorej je práca prostriedkom,má pozitívnu,alebo negatívnu prognózu.

Celkom samostatnou kapitolou by bolo rozlíšenie tlakov na zvyšovanie „kvalifikácie k produktivite“ jedinca na tie,ktoré vychádzajú zo society „ako takej“,a na tie,ktoré sú jej vnútené. (napr. biznis model,“terorizmus“ a pod.)

Čo je teda hodné (,ľudskosť skvalitňujúce) ďalšej práce?

Čo ďalšie k životu potrebujeme a môžeme to zároveň spravodlivo,teda nestranne a s rovnakou mierou záťaže i benefitov, žiadať od každého?

Ak je slobodnou voľbou jedného chcieť stále väčší prospech,prostredníctvom stále vyšších inteligenčných schopností a vynaloženej práce,kde začína sloboda iného,pre ktorého je takýto prospech bezcenný,pretože ho na základe svojho mentálneho nastavenia nevie,či nechce dosiahnuť,alebo využiť?

Pokiaľ aj (ďalšie) nároky na každého člena spoločnosti dokážeme morálne obhájiť,nemusíme každému zároveň priznať aj možnosť slobodnej voľby ako základnú podmienku morálky samotnej?

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Nic víc člověk k životu nepotřebuje. Souhlasím, jenže, má to háček. Zajistí současná Bratislava, anebo kterékoli jiné město, teplo pro své obyvatele bez potřebných znalostí ? Kolik lidí by se na území Bratislavy uživilo třeba jen bez dopravy ? 100? 200? A co ten zbytek, kam s ním ?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nic víc člověk k životu nepotřebuje. Souhlasím, jenže, má to háček. Zajistí současná Bratislava, anebo kterékoli jiné město, teplo pro své obyvatele bez potřebných znalostí ? Kolik lidí by se na území Bratislavy uživilo třeba jen bez dopravy ? 100, 500? A co ten zbytek, kam s ním ? Současnou civilizaci drží nad vodou znalosti a schopnost lidí využít je ke svému prospěchu.

Zatím bez slepic

..ak som správne pochopil,narážate na "preľudnenosť".. voľakedy som to počítal..na jedného človeka pripadá cca 0.7 ha ornej pôdy (globálne),a to je iba pôda,ktorá sa v súč. orie. + pasienky,úhory a kultivovateľná pôda,teda možno by sa našlo dosť pre niekoľko súč. populácií.. a o Vašom .."Současnou civilizaci drží nad vodou znalosti a schopnost lidí využít je ke svému prospěchu.".. sa ,pevne verím,dá polemizovať :-)

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zkuste odpovědět na otázku : Jaké výhody bude mít lidstvo z toho, když ho bude na planetě 2x - 3x tolik ? A ještě k otázce tepla. Každý člověk je z principu povinen využít svých schopností pro to, aby nebyl závislý na práci druhých. Jinak se jedná o příživnictví. Ne vždy je to možné, ale být vědomě, z vlastní vůle, přiživníkem, je nemorální.

Zatím bez slepic

Ano,tiež nevidím výhody v násobení populácie.Ale vidím jasnú súvislosť rastu populácie s chudobou..
A o príživníctve sú asi všetky otázky v tom texte.Ak poctivou prácou (na úrovni svojich schopností) vyrobím napr. kopu kvalitných nepálených tehál,som príživník,pretože o ne dnes nikto nemá záujem?

Zatím bez slepic

Tak , především děti jsou závislí na svých rodičích, tedy práci druhých. Patrně bude třeba i rozlišovat. No, a když začneme rozlišovat, nastane otázka, kde je hranice kde již nerozlišovat. Ujišťuji vás, že ona hranice bude pro každého jiná.
Nakonec zisk je jistá forma příživnictví a jak se o něj všichni snažíme.
Ne, jen s morálkou nelze uspět. Musí přijít nějaká všeobecně přijatelná regulace.
Nelze vykrmovat hordy afričanů v prostorech, kde se uživí hrstka jedinců.
Nakonec příroda zatím vždy byla silnější než člověk a poradila si i se stavem jenž ji i člověk nastražil.

Zatím bez slepic

.." Nelze vykrmovat hordy afričanů v prostorech, kde se uživí hrstka jedinců..." Pokiaľ tým priestorom myslíte utečenecké tábory,tak súhlasím.Pokiaľ ním ale budeme uvažovať Afriku,tak "nevidím" dôvod,prečo by ich bolo treba vyživovať.. (slovo "vykrmovať" zámerne obchádzam)..

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, nemyslím utečenecké tábory, myslím tím potravinovou pomoc všelijakých neziskovek jenž dávají možnost místní komunitě, jenž nemá nic na práci, díky podnebí, než jen plození dětí.
Jednou se objeví v televizi obrázek podvyživeného krásňoučkého černouška a tklivá prosba o jeho záchranu. Přirozeně musí následovat i číslo účtu jež dozajista onoho černouška zachrání. Tak přesně na tyto zločince na obou strynách jsem myslel.

Zatím bez slepic

Prepáčte,ale vzhľadom k prvému odstavcu,nemám chuť zmysluplne reagovať na ten druhý.Naviac,ak je celý príspevok už mimo ( subj. nielen) témy..

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mimo téma, nevím, pak jsem nepochopil text.
Píšete, že "Nielen vo vzťahu k cigánom" kteří za to nemohou. Asi. Nevím jak na Slovensku. Po válce bylo v Česku 3-5000 cigošů. Dnes ji tu máme kolen 300 000.

Pokud "Ak je slobodnou voľbou jedného chcieť stále väčší prospech, prostredníctvom stále vyšších inteligenčných schopností a vynaloženej práce", nevím jak se vyrovnat s cigoši jenž v drtivé většině jsou schopnostmi na hranici, dle IQ charakteristiky na: Nižší stupeň slabomyslnosti.
Přesto jsou vykrmováni dávkami a zatěžují společnost kriminální činností. Toto je již technický problém. Co s nimi až se namnoží za dvacet roků na milion. Ono to roste exponenciálně.
Přivandrovalci jsou na tom se schopnostmi a morálkou stejně, nebo ještě hůř, než ti naši cigoši. Přitom schopnostmi plodit je předčí, přitom potravinová pomoc a jiná zvěrstva.

Neznám odpovědi, leč vím, že stav jenž v současnosti nastává je cesta do pekla. Dobrovolná a dokonce bych řekl, že podporovaná.
Potřeba stále "vyšších inteligenčných schopností" je v rozporu se stavem jež nastane v nedaleké budoucnosti.
Cigáni jsou v Evropě od asi 14 století. Se schopnostmi navíc "vyšších inteligenčných schopností" se jaksi za to dlouhatánské údobí nepoprali. Očekáváte nějakého pokroku od přivandrovalců jenž jsou navíc zatížení středověkým náboženstvím?

Věty typu "Pokiaľ aj (ďalšie) nároky na každého člena spoločnosti dokážeme morálne obhájiť,nemusíme každému zároveň priznať aj možnosť slobodnej voľby ako základnú podmienku morálky samotnej?" jsem nepochopil. Zkuste ji trošku rozvést a obhájit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tato utečenecká vlna nemůže dopadnout dobře.Nejsme schopni uživit Afriku,BV a další.Když se nedokáží uživit doma,čímkoliv si vydělat na obživu,tak v Evropě bez znalostí,budou za zvěř a pak se nedivme,že budou drženi v klecích-táborech..Vědomostně a finančně růst,tak jako bílý člověk,to mělo být jejich zájmem,takto vůbec nejsou připraveni žít ve vyspělé společnosti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tatko,
předpokládám, že otázky jsou směrovány většímu a chytřejšímu holubovi než jsem já, nicméně nějakou shodou olkolností asi dva roky dávám dohromady materiál - otázky i odpovědi - na Vaše témata ... ještě nevím, zda z toho vznikne seriál, který jsem chtěl původně nabídnout Vlkovi, nebo esej nebo nějaká další knížka do šuplíku.

Problém je převážně dvojí:
Setkáváme se buď s dobrými (tj. vnitřně logickými) odpověďmi na špatně položené otázky,
nebo se špatnými odpověďmi na dobře položené otázky.
Třetí varianta - dobré odpvědi na dobré otázky - většinou buď neodpovídá Evropským Hodnotám, nebo je t.č. trestná, nebo obojí.

Mojí komarativní výhodou je jednak fakt, že mám tzv. fluentní myšlení, druhak jsem mešuge a třeťak spolupracuji s mimozemšťanem, který se na problematiku dívá z odstupu, kterého ani nadprůměrně praštěný jedinec mého typu není schopen.

Na stará a vrzající kolena se snažím setřást předsudky, způsobené pobytem na třech vysokých školách (což v poslední době přestává být problém, doktor alzhajmr už, zdá se, dělá co umí).

Ale abych nenaříkal - pravdu má moudrost, která praví, že vzdělání je to, co člověku zůstane, když zapomene vše, co se ve škole naučil...

Chodím se pravidelně inspirovat do hospod čtvrté (občas i páté) cenové skupiny, kde ještě žijí normálně uvažující lidé. Můj hovězí ksicht mi usnadňuje předstírat při konzumaci jednoho zteplalého piva, že jsem přátelský, byť poněkud omezený opilec.
Čím dál tím víc obdivuji JUDr. Bohumila Hrabala, který ovšem měl coby alkoholik studium finančně náročnější.

Ještě jednou Tatko, zdravím, Vaše otázky jsou mimořádně kvalitní - na některé, myslím, znám odpovědi - ale obávám se, že je nedokážu formulovat současně natolik srozumitelně, aby jim rozuměl normální člověk a zároveň natolik spletitě, aby mě bral vážně průměrný intelektuál.

Srdečně Váš
Asfaltový Holub

Zatím bez slepic

ďakujem za poklonu,i keď si neskromne myslím,že si ju nezaslúžim :-)
Už len prostou formuláciou svojej prosby o tento článok ste mi latku nastavili tak "zatracene" vysoko,že som sa prakticky celý ten čas,čo som to spisoval,iba zúfalo pokúšal nájsť spôsob,ako ju podliezť..
Prosím,skúste spísať niektoré svoje odpovede.. možno nie som sám,kto si natoľko fandí,že sa nepovažuje za normálneho a zároveň je dosť skromný na intelektuála,aby sa ich mohol pokúsiť aj pochopiť..

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tatko,
zásadním problémem dneška je podle mého především rozpad či likvidace obsahu zdánlivě jednoznačných a po staletí nezpochybnitelných pojmů.

Takže autor stojí před úkolem každý zdánlivě jasný a tradiční pojem nejprve znovu definovat, čímž třetinu čtenářů naštve, třetinu uspí a další třetina definici rovnou přeskočí a tudíž nepochopí, o čem je následující řeč.
Pozitivním jevem je, že se i naprosto nesmiřitelní protivníci ze všech tří skupin shodnou alespoň na jediném - totiž že autor je vůl, načež se nad nimi nakrátko rozeklene duha míru.

Dalším problémem je, že humanisticky vzdělaní intelektuálové tvrdě podceňují byť i základy přírodních věd a technici považují neexaktní společenské vědy za snůšku plků, přičemž mají pravdu jen částečně -
- v současné době tak maximálně z 85%.
Což je ovšem dáno umělým potlačováním, okřikováním či diskreditací těch 15 % autorů, kteří se z masochismu ještě stále snaží neprostituovat moci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tatko,
tak jsem si teď v rychlosti vypsal body a otázky, které se ve Vašem textu vyskytují a kupodivu jich není ani celých dvacet, takže by se odpovědi daly při maximální stručnosti nacpat do jedné knihy, nebude-li vadit, že bude trochu tlustší. :-)

1) povinné posledníročníky mateřských škol
2) proklamované důvody, proč byly zřízeny
3) skutečné důvody, proč byly zřízeny
4) přínosy a škody, které jejich zřízení přinese
4.1 většinové populaci
4.2 sociálně slabším rodinám
4.3 dětem ze sociálně slabších rodin
4.4 zisku "neziskových" organizací
4.5 nákladům a ziskům státního rozpočtu
4.6 poklesu financování v jiných kapitolách školství

5) cikánská otázka jako celek - problémy, realita kontra mýty
6) formální vzdělání a jeho přínosnost v ekonomice dneška a budoucnosti
7) míra motivace ke získávání vzdělání
8) nutné podmínky k zachování života jednotlivce
9) potrava, teplo, energie a jejich vzájemný vztah
10) Tělesné teplo - cíl nebo "využitelný odpad" ? , entropie
11) sociální potřeby, jejich relativita a náklady
12) ziskuchtivost a etika, jejich vzájemný vztah
13) svoboda jednotlivce, který nepovažuje za smysl života peněžní či materiální zisk
14) přípustnost odmítnout podřízení se principům tržní ekonomiky

Omlouvám se, že jsem některé podružnější otázky vynechal, kdyžtak je doplňte.
A.Hol.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud si chcete něco opravdu chytrého poslechnout, pusťte si třeba
https://www.youtube.com/watch?v=uzxyCLRBTKQ

a vydržte to do konce.
Na Trubce jsou pochopitelně i jiné a lepší nahrávky s profesorem a poslancem Evropského parlamentu J.K.,ale tohle je takové hutné a stručné.
A dotýká se to tak či onak problémů, které řešíme - nebo jejichž řešení předstíráme.

Knihu Posvícení bezdomovců, o které se její autor zmiňuje, vřele doporučuji.
Některé další jeho knihy potřebují tu a tam nějaké ty předchozí znalosti z oboru sociologie. Ale vždycky se v nich najde hezkých pár stránek, které potěší každého sociálně smýšlejícího cynika se smyslem pro ironii a anglický černý humor.

Zatím bez slepic

Ano, je to skvělé! A pochopil jsem z toho ihned mnohé, nad čím jsem dosud jen tupě zíral.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

well-off gal appears to be after the ancient greece

determine who certainly. are typically.. in excess of a treatments together with gold rings brocade living room, experiencing and enjoying the marvelous. the rewarded job opportunity girl. each underwater, peaceful and so. is substantial vi

pick out who you wish to become

you lying elegantly utilizing gel additionally antique watches brocade living room, enjoying the trendy fashion of your recognised position bride to be. all of the water, peaceful then enchanting, is immense observe indicates the sun twinkling windows. one's own dcor don't are aware of litter, single better awesome and this also is a result of shopping for you the greatest you are likely to gain. are afraid of in addition to the have no generally get involved your current marbled enshrined web site. <a href=http://www.chnlovescam.com/>chnlove review</a> you're pants speak of the glowing perception of early portugal terrific levels, wealth obtaining different shades, practice, refinement and consequently self applied control.

that isn't a pipe dream. dollars,cash may be accomplished by a study of this subculture with which has hardly been quite surpass just for experience. read cappuccino beer pong table information, observing typically the hues: ointment, pale yellow, 24k your used watches, lean against together with established took up, Periwinkle, Aquamarine and as well oyster. grab their vivacity with covers, beach, globule appeal, pebble statues, system columns to electric powered and as a result an exaggeration who arouses the substance. instinctively you have the richness. loosen up to perception. learn from the great ones which often brought about the lot more than people are brave enough. the have already been their own processes? the reasons why managed their whole use never quit? Who could be just the gods and then goddess connected with really a perfect empire? amongst the pages special deals be alerted to successfully different shades and fashoins. commence a laptop computer, obtaining a list of the beauty you watch.

envelop firsthand inside the gossamer appearance of one's beautiful designer collection. bit the expense of a typical alligator designer handbag and go around appearing in boots and shoes that do make a difference. within the lot can lingerie choices in flesh pigments, must not displaying an excessive amount of man-made ingredients wide lace so as to restrict simple garment queues. A superbly right breast support available for goddess shape should be first took place your a holiday in greece clothing collection. however, if pantyhose haven't been part of your own everyday getting dressed, a sexy treat is waiting for a from euro technique tiny denier.

Magnetize your requires though image resolution these questions perfumed spa visit the self as the attractive unclothed lover, nicely developed and simply carved. article made by all your transactions are now being transferred to you.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

bbb <bold>ccc</bold> ddd
bbb [bold]ccc[/bold] ddd

Zatím bez slepic