Korejský raketový program

Autor
Štítky

O korejském vývoji raket se píše především v poslední době, ale víte, že kromě Číny má Korea nejstarší raketový program na světě? A že je Korejci začali vyvíjet v době, kdy po místech, kde se dnes rozkládají americká velkoměsta, ještě běhaly nepočetné kmeny místních indiánů s kamennými palicemi a Kolumbus se teprve chystal k cestě do Ameriky?

Singijeon nebo též shinkichon (magické strojní šípy) byl typ korejské ohňové rakety užívané dynastií Joseon (1392 – 1897). Několik singijeonů mohlo být sestaveno do hwacha (vícenásobný raketový nosič).

 

Během pozdního 14. století, za účelem získání nadvlády na moři proti japonským pirátům (wokou, také známým jako waegu v korejštině), byly použity ohnivé šípy nazývané hwajeon nebo hwajon, které byly předchůdcem singijeonu. Korejci se snažili získat z Číny rakety a střelný prach a jejich výrobní metody. Číňané však považovali technologii střelného prachu za státní tajemství a omezili k němu přístup a obchodování se základními dusíkatými surovinami (které bylo možné nalézt pouze v Číně). Korejci proto usilovali o získání výrobních tajemství střelného prachu pro sebe a v roce 1374 (~ 1376) mohl Choe Mu-seon podplatit čínského obchodníka Hana, aby získal tajný vzorec pro výrobu střelného prachu, stejně jako technické znalosti o čínské střelné zbrani a kanonové technologii. Také úspěšně extrahoval dusičnan draselný z půdy a kousků skal získaných při obchodních cestách po Japonsku a vyvinul první korejský střelný prach.

 

Singijeon měl většinu svého raného použití na severních hranicích joseonské říše v kampani rozšiřování své severní hranice tím, že vyhnal "Orangkae" ("Barbary"), zvláště odkazujeme na oblast lidu Jurchen. Tedy přibližně blízko dnešní hranice Severní Koreje s Čínou, viz obrázek světa podle rozložení říší kolem roku 1200.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/25/East-Hem_1200ad.jpg/1280px-East-Hem_1200ad.jpg

Pozdější použití bylo rozšířeno k pobřežní obraně proti japonským pirátům a singijeony byly hodně používány během konfliktů za dynastie Joseon. Během války v Imjinu generál Gwon Yul připsal svou úspěšnou obranu horské pevnosti Haengju proti početně převyšujícím japonským jednotkám právě singijeonu.

Podrobnosti o singijeonu nebyly známy až do nedávné doby. Korejští historici našli schémata zbraně, které byly přidány jako příloha v knize Gukjo Orye Seorye (국 오 오례 서례, 國 朝 五 禮 序 例), jenže nevěděli, co to bylo, dokud je akademik Chae Yeon-suk neurčil jako ztracené schémata singijeonu. Schémata podrobně popisují délky dřevěných materiálů zbraně pomocí dílců po 0,3 mm. Schémata jsou jednou z nejlepších ukázek tehdejšího vědeckého chápání joseonské dynastie.

 

Singijeony byly rozděleny mezi tři hlavní typy: velké, střední a malé. U velkého singijeonu byla 52 cm dlouhá raketa šíp s hlavicí se střelným prachem (šíp, který nesl balíček s prachovou náplní) vypouštěna jednotlivě na nosiči podobnému kapesní pistoli a zapálení nesené nálože bylo spuštěno doutnákem ze střelného prachu v trubičce.

 

Image result for singijeon  Image result for singijeon


 

 

 

Image result for singijeon

 

Image result for singijeon

 

I po vypuštění rakety zůstal doutnák na raketě, došlo k hoření černého střelného prášku v doutnáku, dokud oheň nedostoupil k "hlavici", kde způsobil detonaci. Délka pojistky byla určena množstvím střelného prachu v papírové trubičce a byla nastavena v závislosti na vzdálenosti, kterou raketa musela uletět, než na cíli vybuchla. Dolet velkého singijeonu byl přibližně 1 až 2 kilometry. Střední singijeon měl stejnou konstrukci a funkci jako velký singijeon, ale kvůli jeho menší velikosti 13 cm byl jeho dolet omezen na 150 metrů. Nicméně jeho výbušná hlavice byla ještě dostatečně silná, aby vytvořila 30 cm hluboký kráter v písku. Malý singijeon byl prostě šíp s pouzdrem na střelný prach a bez explozivních schopností. Ten byl vypouštěn v násobcích 100 šípů sloučených do hwacha, a měl dolet 100 metrů. Všechny střelné zbraně včetně singijeonu používaly černý prášek střelného prachu.

Střelný prach se do Koreje dostal zhruba v polovině 14. století a už od roku 1370 Korejci vyráběli svůj vlastní střelný prach. První singijeon Korejci vyrobili v roce 1377.

 

Hwacha-Shinkigeon Style.jpg


 

Pouze Číňané měli ještě starší vývoj raket. Už od 10. století došlo v Číně k vývoji raket, který dospěl až v několikastupňové rakety vybavené stabilizačními křidélky a odpalované z rozměrných nosičů (ve 14. století).

Čínská kniha Chuo-lung-ťing ( pchin-jinem Huǒ​lóngjīng​, znaky 火龍經, doslova „Kniha ohnivých draků“) je pojednání o střelných a raketových zbraních sepsané Ťiao Jüem a Liou Ťiem ve vznikající minské říši ve druhé polovině 14. století.

Kniha popisuje nejrůznější druhy tehdejších zbraní. Různé druhy střelného prachu, granáty, šrapnely, bomby s jedovatými náplněmi. Jsou uvedeny popisy raket.

Autoři popisují explozívní miny, používané na zemi i ve vodě, obsahující složité spouštěcí mechanismy. Dále první ruční střelné zbraně s až deseti hlavněmi, moždíře a kanóny vystřelující explozívní střely, střely využívající otrávené šrapnely a kanóny instalované na vozech, otočné ve všech směrech.

 

Jestliže dnes USA protestují proti vývoji raket v Koreji, proč neprotestovaly už v roce 1377? Taková maličkost, jako že v roce 1377 USA ještě neexistovaly a ani Kolumbus neběhal po světě, by scénáristy Hollywoodu nezastavila.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Zdravím, Gerde,
můžete sem předhodit nějaký zdroj nebo odkaz? Ne, že bych Vám nevěřil, ale určitě nebudu jediný, koho by tato informace zajímala. Pochopitelně s dodatkem, že buran z Beskyd nezvládá tak triviální záležitost, jako je četba zmíněných publikací v originálech citovaných v textu.

Zatím bez slepic

Nikdo na světě není nejchytřejší. A pokud se nepletu, na světě dosud badatelé zjistili 48 kmenů mitochondriálních DNA, z nichž 47 se vyskytuje pouze v Africe a 48 v Evropě, dá se říci, že všichni lidé mají s evropským kmenem mitoch. DNA mají stejné předpoklady inteligence. Vyjma určité části populace jakožto odchylky od průměru a příchozích imigrovaných kmenů DNA.
Nikdo tedy nemůže být hloupým, pokud se nestal zaslepeným dalším vývojem. A jak pravil klasik, i skaldník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále. :-) Pouze samozvané elity se vyvyšují nad ostatní lidi, aniž by k otmu měli jediný důvod. Veškeré jejich důvody se zakládají na nevzdělaném venkovu, což je naprostá hloupost. Filozofické plky vedené v pražských kavárnách ještě nikoho nenasytily, zatímco takové brambory ano. Lidová moudrost praví, že čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Proto je i nejhloupější buran z venkova intelektuálně nadřazen etalonům morálky, např. má větší cenu názor tetičky z Orlických hor než Tomáše Halíka.
Odkaz je https://books.google.cz/books?id=jkk5DAAAQBAJ&pg=PT87&lpg=PT87&dq=singi…
Jinak stačí do googlu zadat slova singijeon nebo hwacha a vyjedou na Vás stránky v angličtině, třeba na Wikipedii.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Nejdřív poděkuji za odpovědi u předešlé diskuse.
Někde jsem zaznamenal,že Kima dobře vyškolili na Švýcarských školách,když má podobnou rétoriku jak Trump,vyhrožovat.
Někde Pjakin tvrdil,že vlastně pracuje ve prospěch USA.Jaderné rakety,to je trochu jiné,než otrávené šípy a kdyby byly namířené na Rusko,tak Kima USA vychvalují do nebe.Ještě jeden poznatek,co mě u toho všeho napadá.S Ukrajinou se to nepovedlo,rozpoutat válku s Ruskem,snad až na Ruskem území,proto je udržovaná Ukrajina ve válečném stavu a připravena okamžitě najet na Rusko,tak to zkouší USA z východu.

Zatím bez slepic

Pane zemědělče,
domnívám se, že Kim pracuje jen ve prospěch svůj a své dynastie a jeho ambice sahají jen k udržení vlády v severní Koreji. Maximálně ve svých nejodvážnějších snech sní o porážce jižní Koreje. Na nic dalšího nemá síly ani prostředky.
Ze strany USA jde o klasickou taktiku odvedení pozornosti od domácích problémů a sjednocení národa proti společnému nepříteli. V každém volebním období amerického prezidenta se objeví nějaký sveřepý nepřítel a Hollywood natočí nějaký propagandistický film o boji skupinky hrdinných Američanů proti nejlepším jednotkám sveřepého nepřítele.
Korejci z KLDR ví, že pokud se USA rozhodnou k preventivnímu úderu, nezabrání tomu ani OSN - viz příklad z Iráku. A jestli dostanou Kima do svých spárů, živ z nich nevyjde - viz Kaddáfí a Husajn.
Dále KLDR ví, že jí na pomoc nepřijde vůbec nikdo, ani Rusko ani Čína. Jediné, o čem Korejci věří, že je zachrání před agresí Spojených států, je jaderná bomba. Připomínají psa zahnaného do kouta, který vrčí a cení zuby. Jak uklidnit celou situaci? Silnější prostě o krok ustoupí a dá najevo dobrou vůli jako první. U Trumpa to znamená okamžitou kritiku doma. Takže nejlepší, v co můžeme doufat, je, že se napětí nebude dále stupňovat a vše skončí jen u řečí. Ale nemusíme se tolik bát, protože dojde-li k válce v severní Koreji, bude určitě napadena jižní Korea a to by ovlivnilo vývoj nových iPhonů od Samsungu, bez kterých obhájci lidských práv z Prahy nemohou existovat. Nejlepší taktikou v dané situaci je nedělat nic.
Co se týká Ukrajiny, tam zavládne mír, až se NATO vzdá snahy o začlenění Ukrajiny a Ukrajina zůstane jen nárazníkovým státem. Sankce proti Rusku sice Rusku trochu škodí, trochu škodí i zemím EU, ale nejvíce škodí Ukrajině. Ukrajina má našlápnuto k tomu, aby se stala vůbec nejchudší zemí Evropy a zhruba 40 milionů Ukrajinců bude muset hledat obživu v cizině. Kam půjdou? Směrem do Německa. Přes koho? Polsko, Slovensko a ČR, Maďarsko a Rakousko. O zchudlou Ukrajinu nebude mít nikdo zájem, zůstane spálenou zemí nikoho. Rusům by stačilo, kdyby Ukrajina zůstala vojensky nárazníkovým pásem bez přítomnosti jednotek NATO. Podobně Pobaltí. Pobaltí vlastně Rusy nikdy moc nezajímalo a Stalin je obsadil až ve chvíli, kdy se domníval, že se stane nástupním prostorem útoku Hitlera. K obsazení Pobaltí začalo 16. června 1940, přičemž spouštěčem byla válka Němců a Francouzů. Hlavní událostí bylo obsazení Paříže 14. června 1940, kdy Stalin vyděšený bleskovým postupem Němců, dal příkaz k obsazení Pobaltí. Tím nehájím akt obsazení Pobaltí, jen je nutné si uvědomit důvody a události, které k tomu vedly. Stejně jako 29. září 1938 v Mnichově, i v červnu 1940 byla neschopnost Francouzů tím hlavním spouštěčem, který zapříčinil obsazení Pobaltí. Jinak by nikoho nezajímalo.
Tedy předkládám svůj náhled na věc dle informací známých z veřejných zdrojů. Pokud Vás zajímají schopnosti severokorejské armády, jsou popsány zde http://www.zvedavec.org/komentare_618.htm.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky pane Gerd,opravdu vyčerpávající odpověď.
Asi to je odvádění pozornosti od domácích problémů,ale dlouho to Trumpovi nevydrží.
Proč to ale hrotí až na doraz,útok,může se tím dostat k neřešitelné situaci.
Politický boj,není boj mezi provazy,včetně předbojové rétoriky soupeřů.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rétorický souboj Kim a Trump je souboj dvou macho vůdců, kteří nesmí ukázat slabost před svým týmem, aby mu nešli po krku. Ani jeden z nich nechce bojovat, ale navzájem se hecují, vyhrožují, nadávají si a slibují, že z druhého nadělají sekanou. Taková ta povinná slovní příprava před střetem. Podívejte se na některého Rockyho. Před navlečením rukavic si soupeři hodně nadávali a vychloubali se do kamer, jak druhého rozdrtí. Jsme v té samé fázi, kdy si dva sebestřední hošové vyměňují invektivy. Pokud jeden z nich přestane odpovídat, vše skončí v klidu, jinak sami sebe přivedou až k hysterickému vřeštění. A pokud nemohou couvnout sami, stačí zásah ze třetí strany, která slíbí, že toho, kdo první zaútočí, pomůže rozdrtit. Nebo si přestanou odpovídat na výhrůžky. Pak se konflikt zklidní sám od sebe.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dík Gerdovi (a panu domácímu za poskytnutý prostor) !

Kdysi, tuším koncem šedesátých let, vycházel na pokračování v časopise Věda a technika mládeži seriál, jehož součástí byla i historie čínské středověké raketové techniky.
Včetně takových chuťovek jako řiditelná středověká letadla (resp. draci) s raketovými motory. Středověký letecký průmysl se tehdy bohužel nerozvinul - tuším kvůli počátečním potížím růstu, spojenými s vysokou spotřebou zkušebních pilotů.

Nicméně úroveň technického myšlení mnohých neevropských národů, jakož i tamní rozvoj přírodních věd včetně chemie, který o staletí předběhl naši nafoukanou a sebestřednou evropskou civilizaci nutí k zamyšlení každého, kdo už objevil, že mozek není orgán k produkci nosního hlenu.
Což byla po staletí tradovaná domněnka evropských anatomů.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta domněnka anatomů mi zaujala. Já jsem pořád zahleněnej a asi to tedy nebude z toho smogu, který už tu prý nemáme, ale jen mozek se mi tam už nemůže vejít. PS: Díky vládě za zákaz kouření, už chodím i do hospod.

Zatím bez slepic

Třeba Lubomír Zaorálek prý takové problémy s mozkem nemá. Po nedávné havárii mu lékaři prohlédli zranění hlavy, a nyní se diskutující přou ve třech skupinách:
1. skupina tvrdí, že nebyl poškozen žádný důležitý orgán L. Zaorálka.
2. skupina tvrdí, že lékaři otvorem v hlavě nasypali piliny zpátky a vše zašili.
3. skupina tvrdí, že se v jeho hlavě nachází něco jiného, např. vzduch z lehkého bytí, nebo drátek, který mu drží uši a rezonuje, pokud uslyší správný povel.
Všichni se ale shodují na tom, že pokud je v jeho dutině lebeční mozek, je viditelný jen pod mikroskopem. Ten rýmu nemá.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

je pro mne hlubokou záhadou, ale kdysi jsem měl dojem, že dosahuje makroskopických rozměrů.
Dokonce ho podezírám, že (nejen) se mnou diskutoval na Aktuálně ... alespoň tam byl jeden nick, jehož majitel patřil evidentně k socdem věrchušce.

Přikláním se k názoru, že blba ze sebe začal dělat ve snaze nebezpečně nevyčnívat nad Sobotku - a natolik se položil do role, že už v ní zůstal ležet.

Herci to vnitřní vciťování znají pod názvem metoda Stanislavského.
Fakt je, že současné socdem vrcholové trio podezírám ze spolupráce s Luďkem Sobotou coby poradcem pro tvorbu imidže.

Jsem skalní exvolič ČSSD. Pokud by těsně před volbami nahradili Sobotku například houpacím koněm, byl by to geniální, byť i poněkud opožděný tah, který by bleskově zvýšil preference strany o třetinu.

Pak bych doporučil rozpustit předsednictvo strany a obsazení nového určit pomocí losování v tombole.
Jenže k tomu by Kalousek coby zástupce loutkovodičů nedal souhlas.
A šapírové by nás žalovali pro zmaření podnikatelských záměrů.

Zatím bez slepic

Asfaltový holube,

ČSSD potřebuje volební prohru jako sůl, a v těchto volbách jim také nedám svůj hlas. Metoda nevyčnívat je známa už od dob francouzské revoluce a vynálezu dr. Guillotina. Na příliš vyčnívající osobu zapůsobil jako nástroj zkracující mnohé ambice - zpočátku. pak už to jako každá krvavá revoluce hnali v houfech.
Zaorálek se skutečně snaží působit o trochu hloupěji než Sobotka, i když mu to jde skvěle a je velmi věrohodný. Vedení ČSSD postihl syndrom všech elit odtržených od reálného života. Jejich názory jsou mimo realitu a jejich žabomyší spory občany nezajímají. Teoreticky by proti tomu měla působit přítomnost poslanců ve svých kancelářích, kdyby tam skutečně byli. Jenže na voliče kašlou a vzpomenou si až za 4 roky. Proto by bylo nejvhodnější vybírat poslance losováním ze všech voličů. Byl by to spravedlivý systém a minimálně by věděli, co trápí obyčejné lidi kolem nich. Na vypracování přesných zákonů je tu státní správa, kde se opravdu nepředřou.
Výběr nového vedení ČSSD by straně jen prospěl. Mohli by vybírat např. losováním ze členů obecních zastupitelstev a starostů. Dostali by tak mnohem větší šanci oslovit voliče a něco s ČR učinit.

Zatím bez slepic

Andrew Schapiro si svoji velvyslaneckou funkci koupil za 700 000 USD, viz https://vlkovobloguje.wordpress.com/2016/06/06/kolik-stoji-cr/ . C. Bellová si koupila funkci velvyslance v Maďarsku za 800 000 USD.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asfaltový holube,
onen seriál neznám. Ono je toho více nevysvětleného, co nám ukazuje, že evropská civilizace vůbec nemá důvod k nějaké nadřazenosti. Třeba nerezavějící železný sloup v Indii, kterého se už 1600 let nedotkla koroze https://www.novinky.cz/cestovani/exotika-amerika/266297-nejzajimavejsi-….

Zatím bez slepic

Přestaňte se tady trumfovat v sebepoplivávání. Čína a Indie jsou velký civilizace, ale to co Evropané nikdy nedokázaly.

Většina lidí na západě stejně ani pořádně neví, kde Čechy jsou, ale vědí jistě, že jsou lepší než my, včetně jejich černochů, asiatů a indů. Jakože ti si to myslí i oni a i ostatní si tam myslí, že jejich černoch je víc než vy, už jen proto, že s ním se domluví a mohou si pokecat o stejných seriálech a reklamách.

Radši dumejte, jak je donutit, ať nás berou jak rovnocenný. Anglického číňana ani inda ani nenapadne, aby vás bránil, že jste jako rovnocenný někomu, kdo žije v Anglii.

Zatím bez slepic

Domnívám se, že severokorejský Vůdce žvaní dostatečně blbě, než aby bylo nutno natáčet takovéto filmečky.
Ono stačí maloulinko pootočit překlad a hned z toho vyplyne, že co korejec, to blbec.

Kdyby se pan farář vyjádřil, že Žádná správná křesťanka nemůže otěhotnět před svatbou.
Protože žádná správná křesťanka nepřipustí do svého lože před svatbou žádného muže.

Pak by třeba severokorejské noviny pcitovalyPOUZE první větu s tím, že primitivní čeští křesťané, zblblí vatikánskou propagandou věří, že křesťanská víra působí jako stoprocentní antikoncepce.

Pak by naopak někdo na zdejším blogu prohlásil, že jsem tu pronesl milión kydů a já bych se spravedlivým rozhořčením začal dokazovat, že ošklivě vrhdloulže, anžtož bych musel pronést každý ze svých pitomých přípodotyků jednou s frekvencí jedna konina za několik milisekund, což se nedá stihnout. to ta jedna kniha za den je "reálnější":

Jistě vzpomínáte na přání Ať deset tisíc let žije přeceda Mao ! Nejspíš nablblí čínští komunisté předpokládali prudký pokrok v gerontologii a prodloužení délky života na stonásobek ...chtělo by se říci, kdyby byl čovek tak geniální jako autor toho filmečku.

Naproti tomu každý čtvrtý Američan pevně věří, že Vesmír vznikl spolu s naší Zemí před zhruba šesti tisíci lety - a žádný z astronomických, kosmologických, fyzikálních či archeologických nálezů či výzkumů s tím nehne.

Prostě se chce see smutkem říct, že korejský přeceda žvaní a lže možná stejně, možná o chlup víc než americký prezident středního doletu (ať už ten s nobelovkou či ten bez ní).

A voliči všechno oběma baštěj - možná jako kdysi německému Vůdci či dnes německé Vůdkyni.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

U soudruha Mao si vzpomínám na jiný jeho nápad. Prohlásil, že vrabci jsou škůdci jako kulaci, požírají obilí. Obyvatelé dostali mávátka a tři dny vrabce plašili, až vyčerpáním padali mrtví k zemi. Dočasně klesly ceny pečených vrabců, zrno bylo zachráněné. Příští rok se přemnožily kobylky. Obilí sežraly úplně,a škoda byla ještě větší, než když vrabci žili. Pak museli Číňané počkat, až vrabci přiletí odjinud a namnoží se. Soudruh Mao se opravdu povedl.
Jeho nápady mně připomínají českou Stranu Zelených a její snahu zachránit planetu solárními elektrárnami. Nebo výnosy bruselské komise na podporu ekologie (vysavače, diesely, biopaliva, solární tunely). V Bruselu jsou na tom úplně stejně jako Mao, na co sáhnou, to je katastrofa.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ve 14. století taky nevládl Koreji vykrmený karbanátek, jehož ústy ochutnává severokorejský lid plody své práce.

Zatím bez slepic