Bacha

Autor
Štítky

Chtějí nám vzít svíčkovou... a guláš taky

Z mého profesního zvyku pročíst, či spíše prolistovat každé ráno všech pět hlavních deníků zbylo už jen torzo. Občas se zastavím v naší ulici v knihovně, abych je prolistoval a utvrzuji se v názoru, že pro mě jsou Hospodářky a Plzeňský deník informačně prakticky bezcenné, Právo stále více sluníčkaří, ale přece jen si uchovává určitou zpravodajsko/publicistickou hodnotu, podobně jako Mladá fronta a Lidovky. Ovšem Lidovky si kupuji každou sobotu, neb mají zajímavé přílohy Orientaci a Relax. Tímto úvodem se dostávám ke své poplašné zprávě.

Lidové noviny přinesly v sobotu 9.listopadu na první straně mj. titulek „Nejez svíčkovou, spasíš planetu“, článek obsáhle pokračuje na str.4 (autorka Kateřina Surmanová). Cituji z prvního odstavce:
„Londýnská univerzita Goldsmiths letos zakázala prodej hovězího ve svém areálu. Protože je to právě tohle maso, které vede v žebříčku uhlíkové stopy potravin…. Klasická česká kuchyně si na maso potrpí. Pro ty, které trápí vliv jejich chování na životní prostředí, to bude rána: nejhorší uhlíkovou stopu má královna tuzemského jídelníčku, svíčková na smetaně.“

Nu což, ať si na té škole dělají co chtějí, řeknete si možná. Ale dále v článku se dočtete:
„Evropská unie aktuálně rozviřuje debatu nad tím, jak „jídelní emise“ snížit. Minimálně se prozatím na špici úvah drží budoucí vyznačení údaje o emisních dopadech na obalu potraviny, případně v jídelníčku, podobně jako je to už s alergeny. Strávník se sám rozhodne, nakolik ho to zajímá.
Konečným cílem není udělat ze všech chroupače mrkví, ale přimět k zamyšlení.“

Článek dále pokračuje o plýtvání jídlem, dovozu potravin na velké vzdálenosti atd. Obrazově je také popsáno, jak velkým množstvím toho zatraceného kysličníku uhličitého škodí která potravina, což potřebuje nejdřív vysvětlivky:
- hodnoty odpovídají jedné porci, zahrnují produkci potraviny i kuchyňskou přípravu
- celkový dopad zahrnuje širší škálu vlivů, včetně spotřeby vody či záboru půdy, spojených s pokrmem, vyjádřen je na škále 1 až 5, přičemž 1 je pro dopad nejmenší a 5 největší

Tak tedy:
Čočka na kyselo s vejcem 530 g CO2 celkový dopad 2
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem 4743 g CO2 celkový dopad 5
Žemlovka s tvarohem a jablky 907 g CO2 celkový dopad 1,8
Hovězí guláš s houskovým knedlíkem 4521 g CO2 celkový dopad 5
Vepřový řízek s bramborovým salátem 1254 g CO2 celkový dopad 2,2
Kachna se zelím a houskovým knedlíkem 2573 g CO2 celkový dopad 3,4
Karbanátky se šťouchaným bramborem 2185 g CO2 celkový dopad 4

Údaje o ústřicích, kaviáru a lanýžích (nic dražšího neznám) publikovány nebyly.

Vraťme se k tvrzení, že konečným cílem EU není udělat ze všech chroupače mrkví, ale přimět k zamyšlení. Asi tak, že si každý může vybrat, rozhodnout se sám. Nu, zkušenosti jsou svinstvo a protože paměť bývá selektivní a děravá, ještě větším svinstvem je archiv. Tak jsem do něj sáhnul pro článek Jana Kellera, který vyšel v Právu dne 20.září 2019. Protože jsem ho nenašel nikde na netu, shrnu jeho obsah:
Jan Keller, jak je známo, byl europoslancem a tak praktiky EP/EU poznal z první ruky. Vzpomíná tedy na to, jak 1.3.2017 představil Jean-Claude Juncker Bílou knihu o budoucnosti EU s několika scénáři vývoje Unie, které byly brány jako důkaz, že EU není nějaký byrokratický monolit, ale místo, kde si každá země může rozhodnout, jakým směrem a jakým tempem se vydá. Na vybranou bylo pět možností:
- redukce EU a prostor společného trhu, vše ostatní v gesci národních států
- úzká integrace pro státy, které si to výslovně přejí
- integrace jen v takových oblastech, které si státy dobrovolně zvolí
- vše zůstane jako dosud
- urychlená integrace, téměř vše se bude dělat zcela jednotně
Předseda EK Juncker podle J.Kellera nakonec deklaroval:
„Bude to tento parlament (EP – pozn.Godot), národní parlamenty, vlády, občanská společnost, jinými slovy občané, kteří budou moct ovlivnit volbu, jakou cestou se vydat. Chceme nejdřív naslouchat, než zaujmeme naše stanovisko.“
Vzápětí na to, píše J.Keller, tento zásadní dokument zcela zapadl. EU má nyní novou předsedkyni, která stále dokola opakuje, že problémy, jimž čelíme, jsou problémy celoevropské, musejí tedy být řešeny společně. Tak byly tři z možných pěti scénářů prakticky zcela tiše odepsány. Fakticky zbyl podle J.Kellera jen ten, který požaduje co nejužší integraci ve všech oblastech, a pak také ten, podle něhož se mají všechny země úžeji integrovat jen v několika oblastech, ale ve kterých – to nezávisí na jejich vlastní volbě, priority se určují jinde. Především jde o razantní snižování uhlíkových emisí a spolupráce při rozmisťování migrantů, což může velice snadno zbavit členské státy zbytků suverenity v oblasti energetiky, průmyslu, zemědělství, dopravy, bezpečnosti a sociálního zabezpečení, případně i v dalších.

Tolik tedy Jan Keller z archivu, z čehož je jasně zřejmé, jak souvisí moje svíčková a guláš se záměry (a sliby!) EU. S použitím slavné, vyzkoušené a obávané EU salámové metody mi je klidně můžou nahradit třeba zrovna tou mrkví, proti které sice nic nemám, ale k nedělnímu obědu raději vidím spíše svíčkovou, to se nedá nic dělat.

Tažení proti hovězímu se ovšem vede i z jiných směrů. Týž den, tedy v sobotu 9.listopadu, jsem našel v Magazínu - příloze deníku Právo, článek „Nečekané kouzlo umělého masa“. Autorka Barbora Cihelková se v něm vyjadřuje celkem zdrženlivě, ale cituje dámy, které se zmítají nadšením nad umělým rostlinným masem od americké firmy Beoynd Meat a hýkají blahem. B. Cihelková píše mj., že v internetovém obchodě Rohlík.cz stojí „proslulý“ Beyond Burger 199,90 Kč, přičemž v balení jsou dva plátky, celková uvedená hmotnost je 227 gramů, což znamená zhruba 880 Kč/kg. Autorka tvrdí, že ve stejném obchodě stojí mleté hovězí 190 Kč/kg a varianta z českého biochovu přijde na 350 Kč/kg. Uvádí i složení – voda, hrachová bílkovina, řepkový a kokosový olej a samozřejmě řada pomocných látek, stabilizátorů a aromat – česky řečeno „éček“. Vůně za syrova připomíná spíš hrášek, tento odér se prý během tepelné úpravy vytratí.

Zkusme hledat souvislosti, i když jen takové prvoplánovité. V tomtéž vydání Lidových novin, tedy v sobotním 9.listopadu, je i zoufale vyznívající článek „Nedýchatelno. Dillí je teď na jipce“ o smogové situaci v tomto indickém městě. On prý je tam smog skoro pořád, ale tentokrát ještě Indové slavili hinduistický svátek „díválí“, který doprovázejí ohně, petardy a ohňostroje. Poněkud nenápadně je uveden i údaj, že Dillí má 20 miliónů obyvatel….
Statistika (kurnik, zase ty nebezpečné archivy!) říká, že Indie měla v roce 1960 cca 450 milionů obyvatel, nyní cca 1,3 miliardy. To je nárůst o 190 %, neboli na trojnásobek. Tím bylo dosaženo hustoty osídlení 420 osob na kilometr čtvereční, z původních cca 140.

Porovnejme si s naší zemí. V roce 1960 měla 9,5 milionu obyvatel, nyní cca 10,6 (z čehož část už jsou imigranti). To je nárůst o cca 10 %, tudíž ani hustota osídlení se příliš nezměnila a dosahuje hodnoty cca 130 osob na kilometr čtvereční.

Z těchto údajů je zřejmé, že před 70 lety byla hustota osídlení ČR a Indie srovnatelná, nyní je v Indii přibližně trojnásobná. Vyvozuji z toho jednoznačný závěr, že Indové se množí jako králíci. Ačkoliv já osobně beru ten klimatický alarmismus se značnou rezervou, zkusme ho na chvilku, jaksi cvičně, brát vážně: Je-li příčina nárůstu zplodin a toho nešťastného kysličníku v lidech, pak nikoliv v mojí svíčkové, ale v tom, že se někde jinde lidé přemnožili.

Této mojí lamentaci lze oponovat třeba tím, že v tomtéž vydání Lidových novin vyšlo celostránkové povídání o martinském vaření „Nejlepší husí hostina“ a dokonce i o buchtách - tudíž je vše vyvážené a v pořádku.

Není! Naše zkušenosti s EU jsou v tomto směru neblahé a tak se nedejme opít rohlíkem, že „EU aktuálně rozviřuje debatu“ jen pro poučení a záleží na každém, jak se rozhodne a bla bla bla.

Svoboda jistě nespočívá jen ve svíčkové a v guláši, ty ale mohou vytvořit další ze symbolů její ztráty. I národní kuchyně je součástí národní kultury a její ohrožení se může stát tím, čemu diplomaté říkají casus belli. Pro mě nejspíš ano.

A co pro vás?

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

posral, jsem myslel skutečnost, že naprášil Chmelnického, který je prezentován coby druhý největší Ukrák hned za Banderou (trošku přibarvuji),coby dárce slovanských otroků Tatarům.
Pokud stíhám sledovat svým přeskakovacím rychločtením, Gerd už tady umístil takových "špeků" nemálo.

Zatím bez slepic

Stárnu a ztrácím asi smysl pro humor a pro ironii.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asfalťákem?
Nemám se tu s kým vzájemně urážet a pak to odnese chudák Gerd...

Zatím bez slepic

Jo, také jsem si už několikrát vzpomněla. Má zdravotní problémy, tak jsem z toho nervózní. Chybí mi tu jeho nadčasový asfaltový humor.
Vidlák má na něj určitě emailový kontakt, tak by mohl poslat nevyžádaný email směrem na dům holubí.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

že takových tu je více.
:-)
Ale pokud potřebujete omladit, můžete dnes podstoupit kúru na Letné.
:-) :-) :-)
Pokud to vydržíte až do konce, úspěch je zaručen.
:-)

Zatím bez slepic

Už zase po 30 letech?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jo, to tahle 14 měsíční bejček Limousine.
To jsem začal řezat steaky u krku skončil u kopyta.
(a jen stejk měl průměrně 400 g, héč)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to, že už se těším, až umřu, anebo budu mít takového Alzheimera, že budu sám sebe v zrcadle oslovovat "krásná paní".
Neboli propad našich "svíčkových" svobod se zrychluje po křivce zvané exponenciála.
Jinak na svíčkovou seru a říkám si, jaké mám štěstí, že mě ještě Stará Jahoda nenaprášila, jak moc prdím z mrkve.
Co mě fakt dožralo, je pokus nenápadně zavést občanky už pro novorozence. Jak dlouho bude trvat, než nás donutí ty bruselské kurvy nechat se "dobrovolně" očipovat?

Zatím bez slepic

Internetové mobilní bankovnictví umožňuje potvrzení pokynu k platbě otiskem prstu nebo skenem obličeje. Takže banka ( a ti, co za ní stojí) vás ideálně identifikují, vidí co kupujete, kde bydlíte etc. Případně dostanou závazný pokyn podělit se o informaci s dalšími. A až omezí hotovostní platby, případně zakáží, nebude úniku. A to vše pod záminkou bezpečnosti vašich peněz a ochrany před blbostí uživatele.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

přihlásila do pořadu O poklad Anežky české. Po jeho odvysílání jsem si šel vyzvednout peníze na místní pobočku Komerční banky. Jako obvykle jsem vyplnil výběrní lístek a u pokladny jsem k lístku přidal občanku. Pokladní úředník občanku odmítl řka. Já vás znám z Anežky. Povídejte jaké to bylo. Popularita celebrit musí být děsná záležitost.

Zatím bez slepic

Jednou jsem takhle po šichtě dostal žížu, tak jsem zašel do místní osvěžovny na jedno orosené.
Vešel jsem, bylo plno, páč bylo po výplatách.
A hned na celou hospodu se ozvala servírka - že prej Targusi, tys to tu zas v sobotu roztáčel, to zas byla ostuda, všichni to viděli. A než jsem jí stačil odpovědět nějaké vtipné moudro, vylezl hospodský ze sklepa a prej že - ty kurvo jedna, dlužíš mi za metr piv, osm rumů a rozbité zrcadlo, jak jsi furt chtěl sám sobě nasazovat dvojitého Nelsona.
No uznejte, jak k tomu přijde tak skromné a zakřiknuté stvoření, jako jsem já, že mu nějaký dacan v hospodě udělá takovou hnusnou reklamu?

Zatím bez slepic

manžel se podvolil a očipoval naši Peggy.
Kdysi jsem viděla film "Krysy z podzemí", se to tuším jmenovalo. Lidé tam před tím, co se děje na povrchu zemském, utečou do podzemních prostor,...

Zatím bez slepic

https://www.csfd.cz/film/12045-krysy-z-temnot/prehled/

Byla to komedie. Nejstarší tam byl nějakej německej voják, co tam byl už od války.

To co trápilo lidi tehdy byly ale z našeho pohledu prkotiny.

Zatím bez slepic

jj, to je ono.
Eh, potřebovali bychom tu v Evropě také pořádnej průvan,...

Zatím bez slepic

taky seru a na houskové knedlíky úplně. Chci umřít s tatarákem v hubě a nemusím mít v ruce ani topinku. Na chleba se těžko robí.

Zatím bez slepic

"...pokus nenápadně zavádět občanky už pro novorozence."
Targusi, vždyť to je přece vůle globálního lidstva, projevená v tzv. Agendě 2030 (17 globálních cílů udržitelného rozvoje), podepsaná a realizovaná zástupci lidu:
SDG 16. Podporovat mírové a inkluzivní společnosti...
16.9 - Do roku 2030 poskytnout všem právní subjektivitu, včetně registrace při narození.

SDG 17. Oživit globální partnerství...
Data, monitorování a odpovědnost
Do roku 2030 zvýšit podporu budování kapacit... k výraznému zvýšení dostupnosti vysoce kvalitních, aktuálních a spolehlivých údajů členěných podle příjmů, pohlaví, věku, rasy, etnického původu, migračního statusu, zdravotního postižení, geografické polohy a dalších charakteristik...

Ono i to hovězí by se tam někde našlo, např.
SDG. 12 Zajistit udržitelnou spotřebu a výrobu
12.3. - Do roku 2030 snížit v přepočtu na hlavu na polovinu globální plýtvání potravinami.
http://www.czechaid.cz/nase-aktivity/globalni-cile-a-agenda-2030/

Zatím bez slepic

"...pokus nenápadně zavádět občanky už pro novorozence."- už jste nějakou viděl? Je to vtip, protože jsou platné třeba 5 let a vy na občance vidíte mimino a před váma je pětileté dítě. Průkaz totožnosti jak ze Švejka.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kde je psáno, že 5 let? Třeba rok co rok (to nám třeba sdělí teprve až to zavedou ne dřív - úpravám se meze nekladou) a byrokratický aparát bude mít co řešit a čím navyšovat svůj rozpočet.
Můžou se tam upíchnout všichni ti absolventi humanitárních oborů např. a kreativně systém vylepšovat podle toho co na občance teď bude a za rok zase nebude. My všichni je budeme donekonečna platit a přínos? 0,0,nic

Zatím bez slepic

Byrokratická (Podnikatelská) kreativita?
Podnikatel je nucen neustále sledovat co dělá konkurence a vymýšlet co nového vyrábět a nabízet a za co budou zákazníci ochotni platit. Když to nebude dělat dříve nebo později zkrachuje. Pokud se někde v domácnostech nebo podnicích objeví nový problém je to příležitost pro uvedení nového ziskového produktu. Pokud se problém neobjeví je třeba přesvědčit zákazníky, že určitě nějakým problémem trpí a že by ho měli řešit prostřednictvím tohoto nového produktu.
V byrokratických aparátech existuje úplně stejná kreativita s tím rozdílem, že produktem byrokracie jsou nařízení a předpisy. Vznik byrokratického aparátu tedy pravidelně znamená zažehnutí až neuvěřitelné kreativity co všechno by se dalo ještě nařídit, regulovat, cenzurovat a kontrolovat. Jaké další formuláře zpracovávat a zároveň a to hlavně a pochopitelně požadovat navýšení rozpočtu.
Byrokratická kreativita má ale proti podnikatelské obrovskou výhodu. Nový podnikový produkt si můžete nekoupit, ale nové nařízení odmítnout nemůžete.
- tak jako podnikatelé jsou motivováni neustále zvyšovat zisk, tak jsou byrokraté motivováni zvyšovat své rozpočty a pravomoci
- kdo na tuto hru nepřistoupí ztratí pozici v byrokratickém aparátu. V praxi k tomu ale nedochází, protože výběrový mechanismus zajišťuje, aby se na místa vysokých byrokratů (manažerů) dostali lidé s potřebnými vlastnostmi
-funguje to jako výběrový stroj, který identifikuje lidi schopné uspět v byrokratické organizaci což jsou ti, kteří jsou schopni intrikovat, potlačit svědomí, přizpůsobit své názory oficiálním atd. ti kdo je nemají končí v nejnižších patrech nebo skončí ve výrobě. Na vyšších úrovních se tak motivace kombinuje s povahovými rysy (a navzájem se posilují) a to se týká i vyšších pater některých velkých podniků (manažer=byrokrat)

Použito volně z knihy Petra Hampla "Prolomení hradeb"

Zatím bez slepic

Dobře jste to Fito připomněla. Ale považujete to za negativní z našeho pohledu. U nás je samozřejmost, že při narození všichni dostanou rodný list a tím úředně existují a mohou využívat občanská práva. Na světě jsou ale možná stamilióny lidí, kteří tu možnost nemají a kvůli chybějící občance si ani nemohou vyzvednout peníze v bance a řadu dalších věcí. Sám pravidelně komunikuji s dvěma takovými šťastlivci, kteří jsou odkázáni na někoho, kdo občanku má. To je podle mně velmi rozumným smyslem Agendy.
Co se týče nových verzí občanky u dětí, je to zbytečná obava. Stačí vzít vzorek genetického materiálu při narození a jste po celý život jednoznačně identifikovatelní. Co se týká čtečky, která to dokáže analyzovat v reálném čase, je to otázka několika let. Pak na ni přiložíte prst, olíznete nebo na ni dýchnete a ona vás pozná, jako už dnes podle otisku prstu, zorničky nebo obličeje. Čím dřív si na tento fakt zvyknete, tím dřív z toho budete profitovat. Jinak jen Alzhaimer nebo to podzemí.

Zatím bez slepic

nechci profitovat, nemám zájem. Není nic zneužitelnějšího, než váš "podpis", skladovaný někde v karotéce, nebo v klaudu.

Zatím bez slepic

S tím se dá souhlasit. jenže před tím neutečeme. Já tedy asi dřív, protože jsem zřetelně starší. Ale stejně nemáme jistotu, že v pekle nebo v nebi, dle vašeho výběru, nebude ta evidence ještě pečlivější.

Zatím bez slepic

Narcisi, vlastnictví občanského průkazu chápu, ale spojení globální a registr, všechna možná data a ještě "váš" vzorek genetického materiálu s čtečkou, to vše ze mne dělá škarohlída:-)
Představuji si něco na způsob Centrálního mozku lidstva z Návštěvníků střihnuté s vymazáním údajů Sandry Bullock ve filmu Síť. Když pak k tomu ještě přidám předsudečnou nenávist a Toma Cruise honícího budoucí možné zločince ve filmu Minority Report, neumím vidět budoucnost moc pozitivně.

Zatím bez slepic

Vidíte to výstižně. Myslím ale, že deprese z toho není na místě. Elity vždycky lidi utlačovaly a okrádaly. A stejně nakonec každé elity skončily a nahradily je jiné. Každý systém nadvlády se dá ošidit, ekonomicky podkopat a posléze eliminovat. Já jsem pro dějinný optimismus, alespoň v horizontu následujících staletí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Godot.
Vždyť je to stejné bláznovství,jako s elektroauty a jak píšete i ta cena tomu odpovídá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Celá ta kampaň z Bruselu připomíná přípravnou mediální masáž na radostné a ochotné zavedení ekologických daní, protože naše uhlíková stopa ničí planetu. Tak nás asi zase čekají fronty na banány a mandarinky v období těsně před Vánoci, a navíc budou na příděl, protože uhlíková stopa. Lidí je na světě zkrátka moc a můžeme se vsadit, že někde nějaký šílenec z armády už zadal vědcům výzkum viru, který zlikviduje přemnoženou populaci. Působení lidstva holt bude připomínat dopad asteroidu, který odnesli dinosauři.
Čekejme, že do pár let slavná EK vyhlásí nové centrální uhlíkové daně, kterými nás bude vychovávat k lepším zítřkům. Socialismus nepřijde z Moskvy, ale už přišel z Bruselu. Naše nová Internacionála se jmenuje EU. V porovnání eurosocialismu a socialismu před 1989 z toho vychází ten předlistopadový lépe. Němci se zase jednou zbláznili a rozmlátí celou Evropu. Už několikrát vojensky, teď to zkusí politicky a ekonomicky. Vždy se stejným výsledkem. Asi by měli německým eurokomisařům zakázat myslet. V případě nové předsedkyně EK už nic zakazovat nemusí, ta nemyslela nikdy.
Co se týká myšlenky sjednocování Evropy, je zajímavé, jak hloupě na celý proces politici jdou. Ještě do příchodu Junckera se Evropa sjednocovala celkem přirozeně sama bez nějakých příkazů shora. Kdyby eurokomisaři znali historii mnoha zemí, třeba Českého království nebo Nizozemských provincií, věděli by, že tlak a direktivní nařizování shora vždy vede k odporu a vzpouře.To se jen pár dementů chce zapsat do historie jako otcové sjednotitelé, a tak tlačí sjednocení shora silou. Stejně jako jednotnou měnu euro, která těm chudším zemím absolutně nevyhovuje a vysává je. Podobně prosazování jednotných pravidel, která budou vyhovovat Německu a Francii, ale mnohem méně už dalším státům. A některým budou vyloženě škodit.
Dalším příkazem jsou USA. Když Sever a Jih měli rozdílné názory na další vývoj USA, vyřešili spor válkou.
Evropa měla jedinou šanci na sjednocení při scénářích č. 1 až 3:

- redukce EU a prostor společného trhu, vše ostatní v gesci národních států
- úzká integrace pro státy, které si to výslovně přejí
- integrace jen v takových oblastech, které si státy dobrovolně zvolí

Vybrala si ten nejhorší scénář, který vede ke vnitřním konfliktům v EU a nakonec povede k jejímu rozpadu. Místo vyrovnávání rozdílů dojde k chudnutí a jediný hospodářský růst chudších členů eurozóny bude ten inflační. Tedy reálná hodnota majetku očištěná o inflaci bude stagnovat a růst HDP bude přesně odpovídat inflaci. To bude znamenat vylidňování venkova a stěhování obyvatel do měst v měřítku evropském. Tedy chudší státy jako Řecko, jih Itálie, Španělsko, atd. budou obyvatele ztrácet a ti půjdou do bohatých zemí jako Německo, kde budou žít pohromadě s dalšími národy a muslimy. Vzniknou velmi zajímavé třenice, protože ve stresu se člověk rozhoduje pod vlivem emocí a v dětství naučených vzorců chování. A národních mýtů. Německo bude potřebovat mnohem více policistů, aby to vše zvládli. My si mezitím v kotlince budeme žít svůj život podle příkazů z Bruselu, které se budeme snažit vynalézavě obcházet, takže původní záměr EK dopadne vždy katastrofálně. Jako příklad si dejme pěstování řepky. Nejdříve mělo jít o snižování uhlíkové stopy, výsledkem je kvůli biopalivům likvidace hmyzu v ČR a pralesů na Borneu a jinde kvůli monokulturnímu pěstování palmy olejné a likvidace orangutanů.
Opět tvoříme nového lepšího člověka a Milion chvilek pro demokracii + příznivci svaté Gréty připomínají nejvíce ze všeho svazáky z 50. let, mládež novou, mládež Gottwaldovu.
Kdo se chce dobrovolně uskrovnit, nechť tak flagelantsky udělá, ale planetě tím nepomůže, protože tu úsporu využije nově narozený člověk třetího světa. Nejlepší, co můžeme udělat, je s cynickým úsměvem sledovat marné snažení Flinten Uschi, nové předsedkyně EK, které je už teď odsouzeno k nezdaru. Bohužel je zaděláno na spoustu občanských válek a rozmlácení Evropy.
Mysleli to v europarlamentu dobře a dopadlo to jako vždycky. Putin vůbec nemusí vést nějakou hybridní válku proto evropským zemím. Stačí mu počkat na chyby EK, které dělá. A je jich požehnaně. Pak stačí zvací dopis a možná se budeme znovu těšit na tanky z Východu.
Přitom stačilo politikům v EK dělat to, co umí nejlépe. Tedy vůbec nic, jen brát velké prachy a prázdně žvanit. Evropa by se pak za dvě generace sjednotila sama přirozenou cestou. Někdo rychleji, další o něco později, každá země podle jejího vývoje. Bohužel pro nás se europolitici rozhodli zapsat do historie jako největší dementi z EU.

Zatím bez slepic

hned po ránu naserete všechny eurosoudruhy.
A pak se divíte, když napíšu, že jste ty jejich vznešené ideje posral odshora až dolů do suterénu.

Zatím bez slepic

Resp. jasné jim to všem bylo od počátku, ale už jim to ani nestačí pokrýt dotace...
https://www.reformy.cz/nemecti-sedlaci-v-revolte-proti-globalistickym-e…

Zatím bez slepic

Užasné, sedláci si asi myslí, že probíhá Únor 1948:-)
Argument těch, co jsou prý inteligentnější - AB a MZ se nechovají slušně - taky nemá chybu.

Zatím bez slepic

Úroda byla letos mizerná, a tak, každá koruna dobrá !

Zatím bez slepic

Oni to nejsou sedláci, ale jen jejich svaz. Jak to asi bude doopravdy. Jeden kancl někde v zahrádkářské kolonii nebo skuteční reprezentanti s třeba každým desátým existujícím sedlákem. - Kdypak se to tak dozvíme.

Zatím bez slepic

Čeledíni z čeledi pravdomluvných a láskyplných jedou požadovat demisi bývalého premiéra, snad cestou stihli položit kytice na hrob studenta Šmída.

Zatím bez slepic

Jo sedláci najednou. Aha. Kde se tu najednou vzali? O farmářích slyším každou chvíli, ale o sedlácích už dlouho ne. To jsem rád, že tu ještě jsou.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi proto, že sedlák má (stejně jako kníže) k lidu blíže a dnes na Letné demonstruje přece lid:-)

Zatím bez slepic

Nebo budeme říkat, že dopadli jako sedláci na Letné místo u Chlumce.

Zatím bez slepic

Pane Gerd.
Je to možné,ale svede se to mimozemšťany.
Víme že chtějí rozstřelovat asteroidy,které se přibližují k zemi,takže stačí na ten asteroid přiložit nálož s těmito viry.

Zatím bez slepic

Viry na asteroidu asi nebudou možné, protože by shořely v atmosféře. Už byl román, že vir rozšířili na olympiádě, přidali jej do rozprašovačů. Vir se projevil až po měsíci a tak se všichni návštěvníci olympiády měli vrátit domů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

navazuju na poslední odstavec " EU rozviřuje debatu - nutí k zamyšlení" - no Juncker to přece řekl kdysi jasně - vypustíme balonek, sledujeme reakce, pak na tom pracujeme a najednou není cesty zpátky". Vzpomeňte, jak nás /to nebyla jen EU/ připravovali na to jedení červů, to byla svého času taky zvířená debata, i ta šílená Angelina se svojí smečkou vlastních i nevlastních dětí pojídala pražený červíky a jak si libovala, ale asi se to mezi lidem nějak neuchytilo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Inu čekají nás samá pozitiva,
DOBROristi prostě zavelí a "západní" společnost a člověk se zastydí a přestane nakonec snad i raději nejen lítat, topit a s prominutím žrát, ale i dýchat, aby neškodil....tedy ale jen těch 99 % dolních, to dá rozum!
Ale pokud soudruzi plánují větší spotřebu masa naopak u těch chudých zemí, tak nevím zda se nepřepočítali, protože i článek ukazuje, že ti chudí se jim množí mnohem více a podstatně rychleji, než ten soucitný a k úsporám a záchraně planety třeštící svět "západní".
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/lidstvo-se-projida-ke-svemu-konci-…
"Určitou výjimku představují lidé z velmi chudých zemí, kteří trpí nedostatkem živin a maso by naopak měli na stůl dávat častěji."

PS: Kdo dneska chvilkově neskotačí, mohl by se vrátit i k včerejšímu článku (z ledna 2019), ale zejména doporučuji všechny komentáře Dexxe a i ty pozdní, či sobotně ranní(noční).
Kéž by se tam mrkly i mladší ročníky, nejen čučkařů a také všichni ti co uvěřili, že Rusko je náš (imperiálně choutkový) nepřítel číslo 14 a dokonce až tak, že prý úplně totožný s USA......(Ty tři opice Dexxe byly fakt pro Pavty dle mne namístě!)

Zatím bez slepic

V Africe už začíná často být chudinská obezita. Neziskovky jim přivezou zadarmo bílou mouku, cukr, palmový tu atd, ničí to místní zemědělský trh a samozřejmě po téhle stravě s energií bez živin se tloustne.

Jinak co se masa týče, já ho jím daleko méně než za socialismu a daleko horšího. Doktoři ještě pořád považují kuřecí za dietní maso, přitom je v něm plno tuku. Vepřový se taky smrskne a kvůli chemické kastrace se mi do něj moc nechce. Hovězí je předražený jím ho daleko méně než za socialismu.

Je to zvláštní, ale při pohledu do talíře ani nemám pocit, že se máme nejlépe, co jsme se kdy měli.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Chci se zeptat zdejších mladých, chytrých a krásných, jestli by mi nevysvětlili jeden paradox. Koukal jsem na diskusi na iDěsu k dnešní demošce proti ježibabišovi. Uvědomělí diskutéři tam nadávají Babišovi (i dost sprostě), mj. že ovládá média a ničí demokracii. Tedy nadávají mu na jeho (ve svěřeneckém fondu vlastněném) médiu. Nepřijde vám to Babišovo ničení demogracie pomoci jím ovládaných médií nějaký divný?

No, hlava mi to nebere ....

Zatím bez slepic

že když osel hýká, není dobré hýkat s ním.
Pak už hýkají dva voslové.
Takhle se yvhejkaj a karavana potáhne dál

Zatím bez slepic

chytrých je tady dost (skoro všichni), ae mladých tady asi moc nebude.

Zatím bez slepic