Bečva a její jedy

Autor
Štítky

Krátký úvodník: 

Včera jsem dostl mail od čtenáře a diskutéra Lexe.  Pouštím jej v plném znění, tak jak mi jej poslal: 

Dobrý den, „Vidláku“!

Jistě si na mě pamatujete z jiných blogů, především kdysi od „vlka“, od „Bavora“ a jinde, svého času jsme vedli také korespondenci, že bych přispíval na Vaše stránky.

Dneska jsem byl upozorněn jedním z glosátorů „Vidlákových kydů“, co že jsem chtěl říci „svými“ komenty – viz Zastydlá puberta - doplněno | Vidlákovy kydy (vidlakovykydy.cz)  níže:

 

„Napsal uživatel Lex (neověřeno) dne So, 23. 01. 2021, 17:15

In reply to vláda by Carlos V. (neověřeno)

Chudinko zamindrákovanej …

Chudinko zamindrákovanej ... Běž třeba "Bidetovi" políbit jeho senilní prdel do "Júesej".“

a zde –

 

„Napsal uživatel Lex (neověřeno) dne So, 23. 01. 2021, 17:18

In reply to Aha? by PzKpfw (neověřeno)

Ty bys potřeboval našvihat…

Ty bys potřeboval našvihat přes držku i přes prdel nejmíň každou hodinu pětadvacetkrát, debile.“

 

Dovolte, abych Vám sdělil, že v žádném případě nejsem autorem uvedených komentů a že se těchto stupidit dopustil někdo, kdo si přisvojil můj nickname, který neměnně používám a jsem pod ním nejen jako komentátor, ale také svého času plodný autor znám od roku 2008, kdy jsem s ním začal u „Stejskala“ na aktuálně.cz, tj. na mainstreamovém blogu, který jako jediný si udržoval seriózní úroveň jak co do článků samotných, tak diskusí.

„Ukradení“ víc jak dvanáct let známého nickaneme mě pobuřuje tím spíše, jaké zvratky pod ním autor publikuje.

Také jsem přesvědčen, že byste tuto informaci měl zveřejnit na svém webu.

 

Přeji úspěšnou tvorbu i slušnou diskusi.

Skutečný „Lex“

PS

Současně se omlouvám Carlosovi V. a nicku PzKpfw za nehoráznosti, kterými je plagiátor mého nicku počastoval. Carlos V.- kterého tímto zdravím, neboť naše „souboje“ byly sice ostré, ale korektní - jistě nevěřil, že jsem to skutečně já – a také mu sděluji, že já už prakticky nikam své komenty nepřipojuji.

 

A teď už můj dnešní článek: 

Dnešní text mám v zásobníku už dlouho. Samozřejmě jsem se zajímal o podzimní havárii na Bečvě, kdy do řeky unikl jakýsi sajrajt, který pozabíjel ryby v pěkně dlouhém úseku řeky a dodnes není znám viník. A protože do Bečvy ústí i potrubí z Babišovy chemičky Samotná DEZA je hned vedle řeky. Uvedené informace jsem měl už před vánoci, ale dělo se toho tolik, že jsem to pořád odkládal. Teď naopak bude vhodné odpočinout si od koronavirových témat, takže se to hodí. 

Policii celou situaci nezávidím. Od první minuty za to samozřejmě může DEZA, protože to řekli novináři a protože Babiš je původcem veškerého zla. A tak na ně tlačí všichni a ze všech stran. K tomu se strašně špatně zjišťuje, co se vlastně stalo, protože na jedné straně můžete nabrat vzorky a doteď můžete snadno zjistit, co všechno proteklo trubkami za poslední rok, ale na straně druhé dneska v každém odpadním potrubí naměříte všechno, protože ve stopovém množství je v každé vodě každý jed. 

Chvíli před vánoci jsem se potkal s člověkem, který měl ve své době podíl na tvorbě prakticky všech hnojivových receptur. Měl co do činění i s uhlím a spolu s dalšími navrhnul a provozoval clou tu jednotku zpracování uhelného dehtu, která tam v DEZE je. Dneska je ten člověk dávno důchodce, ale velmi vitální a o chemii ví první poslední. Není to laborant nebo vědec, ale technolog, který ty pokusy ve zkumavkách převáděl do průmyslové výroby. Pochopitelně neuvádním jeho jméno. 

Nejsem odborník, ale co mi řekl, to mělo hlavu a patu, takže jak jsem koupil, tak dneska prodávám: 

Nejřív jen tak úvodem: víte, proč se používal kyanovodík na průmyslové zabíjení židů? Proč se nepoužil třeba chlor, který se snáze vyrábí a v zabíjení je mnohem přímočařejší? Proč se nepoužil třeba Yperit nebo jiné jedovaté látky? Kyanid a kyanovodík jsou totiž v podstatě bezpečné. Velmi rychle se v přírodě rozkládají na neškodné látky. Zaplynované obilné silo je za tři dny zcela bezpečné... a jednak jejich jedovatost spočívá v množství. Kyanovodík se naváže na krev místo kyslíku, kyanid funguje obdobně v žaludku. Při trávení se uvolňuje kyanovodík. To znamená, když se nadýcháte jen trošku, nebo si včas vezmete protijed, nestane se vám nic. Kyanovodík se z krve zase vyloučí a pokud zbylo dost krvinek i pro kyslík, máte to bez následků. Stejně tak, pokud včas vypijete ustalovač na fotky, dostanou sice vaše ledviny brutálně zabrat, ale jinak se vám po cyankáli prakticky nic nestane. Jsou to jedovaté látky jako sviňa, ale rychle vyprchají a jsou celkem blbuvzdorné. Proto kyanidové havárie skoro nikdy nikoho nezabijí. Dá se to relativně snadno řešit.  

První co jsem se dozvěděl bylo, že novináři jsou jako obvykle idioti, protože pokud to byl kyanid, tak sice otrávil co mohl, ale teď už je dávno rozložený a příroda už dávno zasela semínka a jede se dál. Bečva se velmi rychle vrátí do normálu. Kyanid se už dávno rozložil na uhličitan draselný. 

Druhé, co jsem se dozvěděl je, že v DEZE není žádná nádrž s kyanidem. Nikde není žádné potrubí ani ventil ze kterého by mohl kyanid vytéct. Není tam všeobecně vůbec žádný ventil, ze kterého by mohlo něco vytéct. Je tam čistička, která má havarijní nádrže i všeobecný havarijní systém, aby právě žádný sajrajt nikam odtéct nemohl. A že by do DEZY někdo přivezl cisternu kyanidu a tam to nalili do kanálu -  blbce, který tohle tvrdí, toho bych chtěl vidět. 

Z DEZY každou vteřinu odchází poměrně velké množství vody. Vody, která proběhla čističkou, která byla použita na průmyslové procesy. Tato voda je sice vyčištěná, ale obsahuje stopová množství různých chemických látek. Tato množství se přísně hlídají a kromě kyanidu jsou tam i fenoly, azbest... a mnoho dalšího. Z této vody se berou vzorky, dávají se na odbor životního prostředí a prostým výpočtem množtví vody za rok se pak stanoví, že DEZA vypustila třeba sto kilo kyanidů na rok. Tyto kyanidy jsou rozpuštěné ve sto tisících kubíků vody. Je jich tam asi tak desetina množství, které vypouští každá komunální čistička, protože světe div se, kyanidy a jiné chemické látky vznikají i chemickými reakcemi hoven s Persilem a Jarem. 

V principu jsou všechny chemičky vymyšlené tak, aby se nic nestalo i když se povolená množství překročí. Navíc podle vzorků a celkového vypuštěného množství se vypočítají poplatky a ty jsou velmi mastné. Tak mastné, že se dneska vyplatí co pět let instalovat novou lepší technologii čištění, protože ušetřené peníze za poplatky za znečištění to v pohodě pokryjí a ještě udělají zisk.  Aby v chemičkách v České republice vznikla vážná havárie, musí to být složitá souhra okolností nebo třeba povodeň, požár, nebo něco takového. Nikde není ventil u kanálu, který by se dal otevřít a ven by vytekly chemické látky. Stejně tak nikde na čističce není nějaký přepínač, který by umožnil vodu nečistit, ale vypustit ji nějakou zkratkou. 

Tohle všechno se samozřejmě nikdo neobtěžoval zjistit. Žádný novinář nechodil po DEZE a nehledal ventil. Neseznámil se s provedením čističky, nestudoval na stavebním úřadu projektovou dokumentaci a nepřečetl si, jak to funguje. Zadání znělo jasně - Babiš je viník. 

Můj kolega chemik tímto jednoznačně říká, že z DEZY nemohlo uniknout nic, co by takhle dokázalo pozabíjet ryby. Leda že by se tam našel vůl, který tam dovezl jed a vylil ho tam schválně. Což je zcela mimo realitu. 

Dobrá, už víme co se nestalo, a teď co se tedy nejspíš stalo: 

V tomto státě se vůbec neřeší (teď - kdysi se to řešilo) souběh chemických látek ve stejné kanalizaci. Dneska je zcela běžné, že je na jedno dlouhé potrubí napojena řada firem, řada čističek, řada různých obskurních malých hal, kde se kupříkladu žárově zinkuje. Tyto provozy nikdo nezkolaudoval, prostě si někdo pronajal halu, dovnitř dal zinkovou lázeň, kadmiovou vanu, tiskne plošné spoje, lakuje konzoly nějakým hnusným lakem, nebo prostě svařuje nerez a po svaření ty sváry čistí kyselinou.  Pronajímatele vůbec nezajímá, co se tam děje, nájemce také mlčí a ve výsledku máme situaci, kdy do kanálu teče kde co, aniž by měl někdo přehled. 

Dokonce i když je provoz řádně zkolaudován, i když existují havarijní plány, nikdo nedává do souvislosti, že kousek po proudu může být druhý provoz, který dělá zase něco úplně jiného a vypouští jiné chemické látky.  Můj kolega mi řekl, že by dokázal z fleku vyjmenovat několik desítek chemických látek, které podle havarijních plánů jednorázově mohou vytéct do kanalizace, protože jsou samy o sobě neškodné - třeba hnojivo ale pokud se smíchají s jinými neškodnými látkami, vytváří to velmi zajímavé věci. Nemusí toho ani být moc .  Špatně se napojí hadice a na nově opravený asfalt vyteče nějaký hnus. Pár litrů. Obluha hnus odplaví do kanálu. Dělá to tak dlouhá léta, nikdy se nic nestalo, protože to samo o sobě nemá schopnost významně škodit. Stejně jedná i jiná obsluha na stejném kanalizačním vedení. Tu tam jim někde něco vyteče, oni to pokaždé odplavili do kanálu, nebo to udělal déšť a nikdy to nic neznamenalo. 

Nebo prostě v nějaké malé dílně vylil do kanálu někdo zapomenutý kanystr (nebo EBC kontejner) něčeho, co ani nevěděl, co je. To se po cestě smíchalo s jiným bordelem a neštěstí bylo hotovo. 

Pokud je pravda, že rybáři cítili při zjištění mrtvých ryb chlor, podle onoho kolegy určitě nešlo o kyanid, ale právě o odpad z nějaké galvanizace, kde se s chlorem pracuje. K tomu stačilo třeba jen, aby z jiného kanálu vytékala stará sůl, kterou tam měli po předchozí zimě, byla už rozměklá, nepoužitelná na sypání, tak jí prostě nasypali do kanálu a ono se to tam potkalo s něčím jiným a chemická reakce následně otrávila ryby. 

Samozřejmě, nic není stoprocentní, ale kolega celkem s jistotou tvrdil, že z vyšetření vyplyne, že došlo k souběhu okolnotí, které byly protiprávní, ale děly běžně dlouhé roky, jen se nikdy nepotkaly. A výsledkem bude časem nějaký předpis podobající se zákonu z roku 1960, který stanoví povinnost příslušnému vodprávnímu úřadu, aby brali do úvahy nejen jednotlivé provozy, ale i jejich možné souběhy.  Rozhodně ale kolega vylučoval, že by velká chemička, která je na tohle nebezpečí mnohonásobně jištěná, kde nedošlo k požáru ani povodni, že by vypustila něco tak jedovatého. 

Naopak se nejspíš ukáže, že nebezpečí je v těch velkých poloprázdných areálech bývalých továren, kde jsou různé malé firmičky, které si z bezpečnostními předpisy nedělají hlavu. Kde prostě lijí do kanálů zcela běžně cokoliv, co nedělá mastná kola. Jako třeba líh, sůl, různé louhy a podobně. A procházelo to dlouhé roky proto, že samo o sobě to nebylo dost nebezpečné. Jednoho dne se ucho utrhlo a dva blbečci ve stejnou dobu vypouštěli do dešťové vpusti nějaký hnus, který se v kanále potkal a zareagoval.... 

Nejsem odborník přes chemii. Jak jsem koupil, tak prodávám. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (85 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

je to opakovaně.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

lidi uvědomí, že díky místnímu nepřihlašování se do diskuze může kdokoliv pod jakýmkoliv nickem napsat cokoliv.
Poučení:
1) Nebrat příliš/smrtelně vážně to, co tu kdo pod kterým nickem napsal
2) Pouvažovat (master?) o zavedení přihlašování. Omezilo by to tu i anonymní trolly.

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

neboť rozesí..ní diskusí je jednou z jejich pracovních náplní.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Souhlasím naprosto s autorem. DEZA to jistě nebyla. Nepoužívají kyanid ani v laboratoři. Od počátku tvrdím, že hlavní pachatel se nachází v areálu bývalé Tesly Rožnov. Zde se kyanid používá např. pro zlacení kontaktů, při práci s integrovanými obvody, maskování křemíkových destiček a nevím, kde všude jinde. Klidně někdo z nějaké firmy, aby udržel protokol odpadového hospodářství, vylil kontejner nebo i kanystr do dešťové kanalizace a bylo vymalováno. Odpady seděly, nejde nic zjistit, a že hlavní šéf ČOV spáchal sebevraždu, to svědčí jen o tom, že o tom buď věděl nebo měl mimořádně slabé nervy z titulu odpovědnosti.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://denikreferendum.cz/clanek/32010-odhaleno-v-den-otravy-becvy-se-…
"Otravě ryb v Bečvě naopak předcházela havárie na jednom z provozů Dezy. A jak nám potvrdil přímo zaměstnanec, který nehodu způsobil, vše je zdokladováno. Za svoje provinění dostal pokutu dva a půl tisíce korun. Deník Referendum vše konzultoval s více odborníky, českými i zahraničními, kteří se shodují, že uvedená nehoda otravu takového rozsahu způsobit mohla.", píše se v článku.
Deník Referendum, potažmo jistý Patočka má jasno.
Ano, je to ten Patočka, který působil jako "think tank" současné soc.dem. A také je totožný s tím Patočkou, který spolu s jistou Šabatovou rozpoutali hon na Marii Vodičkovou a její Klokánky, a tím, (doufám nevědomky) kryli skutečné aktéry týrání chlapců v Kuřimi.

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

jde z Dezy, nechcíply řasy a otrava ryb rovněž začínala při ústí zcela jiné stoky.
Jinak to je v poho.
A Patočka je Patočka, jak jsme měli možnost se přesvědčit.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Vypadá to na to, že to byla dobrá koupě. A i kdyby netrefila úplně přesně do středu terče, tak je to velice zajímavá a podnětná úvaha.
Veřejnost, živená novináři, ale chce své hlavy a ví dobře které. Žádná společnost nikdy nebyly zdravá, ale naše je již nemocná a to je horší než jen nebýt zdravá. Svět se mění, jeden hegemon se volky nevolky stahuje a vnitřně hroutí. To je velice nebezpečný a riskantní proces, ale dokud nepovede k válce (válkám) je přežitelný. Ovšem, až bude po všem a situace se uklidní, bude svět zcela jiný. Je možné - také to tak bylo - že se bude účtovat. Lid to má rád. Krychtálek, Lažnovský, Vajtauer by mohli - nemohli vyprávět

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

samozřejmě omluvu. Ano, nezdálo se mi to na Vás, ale trochu jsem i zapochyboval, lidé se i mění.

Jsem rád, že jste se nezměnil. A omlovám se za své pochybnosti.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

mějte se co nejlépe v této nelehké době.
Držte se.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Není třeba se omlouvat, bylo naprosto jasné že to nejste Vy, Vaše texty mají vysokou úroveň a styl, které se těžko napodobují.

'If you haven't done anything wrong don't apologize.'

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Není to totéž, ale je to podobné.

Tzv. velcí znečišťovatelé ovzduší (teplárny a elektrárny např.) mají řadu povinností. Nejen čistit a filtrovat všechno, co do ovzduší vypouštějí, monitorovat a sledovat a registrovat, ale také za to platit tučné poplatky. O emisních povolenkách, jednomu z podvodů EU, ani nemluvě. K nějaké nehodě dojít může, ale představa, že někdo ve velké městské teplárně (třeba v našem statutárním městysi) vypne nějak potají v noci filtry, aby se moc neošoupaly, to je scénář hodně špatného aktivistického filmu.
Tzv. malí znečišťovatelé (malé blokové výtopny, všechny domácí kotle a kotlíky apod.) takové povinnosti nemají, ačkoliv součet jejich znečištění.... nu, nevím jaký je přesně, ale nepochybně je v rámci republiky větší než malý. Sakramentsky větší. Stav jejich zařízení není prakticky pod žádnou kontrolou.

Nejvíc sledované jsou odpady ze zdejší nové spalovny komunálního odpadu. S trochou nadsázky bych skoro řekl, že je to pračka vzduchu. Kolem její výstavby probíhal řadu let souboj se zelenými aktivisty. Ještě pořád vlastně probíhá. Její měrné znečišťování ovzduší je téměř o řád nižší než u velkých výrobců energie, a měrné znečišťování ovzduší těchto velkých výrobců je zase nižší, než těch výše zmíněných malých (ale početnějších) výrobců. A to je zase o něco nižší než u domácností, topících uhlím.

Tak už to bývá. Do větších se lépe kope.

Průměrný počet slepic: 4.9 (23 hlasů)

Lexovu naštvanost chápu, nicméně jeho texty (jak psáno výše) bych si s tím falešným blbem nepopletl ani kdybyste mě vzbudili úplně ožralého ve tři ráno.
Zdravím tě, "JP".

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

To byl samozřejmě chyták, protože ve tři ráno by Vás nikdo nebudil, protože byste ještě popíjel dobrého vína. A taky byste se popíjením neožral. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Se dá jednoduše zabránit i bez přihlašování. Stačí do systému při zadávání komentáře přidat políčko pro e-mail. Ten může být i fiktivní, není nutné ho ověřovat, nezobrazuje se, jen se s přezdívkou ukládá do databáze.

Systém pak komentář s neznámou kombinací přezdívky a e-mailu nezobrazí dřív, než komentář moderátor diskuse schválí. Dá se takto i jednoduše blokovat trolly a odradí to lidi od permanentního měnění přezdívky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

to je pravda, u p. Bavora i u Janiky to tak funguje a myslím si, že pro mastera by to nebyl problém.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

tzv. rezervaci nicků.
To znamená, že obsazený nick, který je jištěný přihlašovacím heslem (heslo může být třeba 123456), nemůže nikdo "ukrást" pokud se netrefí do hesla.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Já bych byl pro čipy. Měly by navíc jistě i další využití (co tak třeba to zkomercializovat ?, súdruh Oberfuhrer by to nezafinancoval ?).
Prostor by se vyčistil, nežádoucí elementy by zmizly, zůstali by jen věrní pravdě soudruzi (soudružky prominou). Pravda vítězi.

A pokud někdo uvádí např. myšlenky z Bible, tak by měl také uvést přesné jméno autora !!
To by tak hrálo, aby myšlenky neměly přesně daného autora !!
Jak bychom si pak dotyčné řadili do příslušných kolonek, podkolínek a podpodkolenek...a. podle čeho bychom jim udělovali slepice ???!!! Eh, to je nemyslitelné - takové myšlenky !!

ANO, a schvalovat !!
Soudružky a soudruzi - hlavně schvalovat !!
Protože to , co si neschválíme, to jako bychom ani neměli !!

Hygiena muší bejt, bez hygieny byste se váleli po různých špinavých neznámých koutech jak nějací chřipečkářoví vandráci, holoto kraďácká.
---------------------------------------------------------
Tak se to dycky dělá. Objeví se jeden narušitel (nebo dva, tři..) - a na tomto základě se lockdownuje takřka celá společnost.
To jsou naprosto osvědčené metody boje, takhle nemůžete nic pokazit...takhle můžete jen porazit.

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

To si někdo zabere nick na celej internet?

Že je nějakej Lex na Vlkovi jsem ani před pár lety pořádně nezaregistroval a že by to mohl být Lex, co je tady nebo Lex, co se tu někde někdy mihnul mě ani nenapadlo.

Jestli někde někdo padnete na jiným webu na nějakýho Čmouda, tak to určitě nebudu já.

Průměrný počet slepic: 2.7 (24 hlasů)

Jednoho Čmouda znám osobně. Ne teda z webu, ale říká se mu Čmoud bo kdysi dávno "vyčmoudil" půl baráku, když si navaleny šel vařit párky a usnul u toho.

Já vím že je to vysoce nepravděpodobné... ale přesto - neměříte náááhodou tak 185-190, nemáte dlouhé, zacuchané hnědé vlasy a o něco kratší hnědorezaté vousy, ze kterých prosvítá tak 15 zbývajících šedožlutých zubů? Jo a nekouříte cigára "slimaky, balene pazuru a jedině bekem?" Je teda pravda že jsem onoho Čmouda nevidel dobré čtyři roky, ale tipnul bych si že popis bude sedět i ještě dalších osm...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Zní to, že neumí ani psát.

Průměrný počet slepic: 2.6 (7 hlasů)

Což o to, psát by asi ještě zvládl, úplný Novotný to nebyl. Mi to taky bylo divné... ale říkal jsem si, že jsem ho ty roky možná trošku podceňoval, a že svět je malý... nu nic, jestli jsem Vás urazil, tak se nezlobte.

Zatím bez slepic

Jestli ho někdy potkáte, tak vás třeba ještě něčím překvapí.

Aspoň drobností.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Čmoude, máte v obecné rovině naprostou pravdu. V tomto konkrétním případě Vám postavím jinou pravdu, zcela subjektivní, avšak pro mne (výhradně pro mne) zcela rovnocennou s tou Vaší.
Na diskusních fórech se pohybuji hodně přes deset let. Ne na jednom či pěti. Bude jich tak deset. Setkal jsem se nickem Alex a nebyl jsem to já, setkal jsem se i s jiným vlkem, než, kterého tu známe. Ale nikdy a nikde jsem se nesetkal s jiným Lexem. To tak běžný nick není. Ono třeba jméno Lexa jsem v reálu potkal za těch téměř 7 desítek let svého života jen jednou. U svého otce. Pozor – neplést s příjmením Lexa. Nejen proto rozumím, proč se pravý Lex ozval a rozumím mu naprosto obdobně jako Godot.
Znovu, máte pravdu. Je možné, že nick Lex může použít i někdo jiný.
Tady navíc ve prospěch Vaší pravdy záměna možná není. Pro mne pravý Lex ony příspěvky napsat nemohl, ten totiž především vždy a bez výjimky argumentoval. Slovník zdejšího Lexe není v žádném případě slovníkem pravého Lexe, jakkoli i Lex byl schopen svůj slovník přitvrdit. Časem. Sám to kdysi, kdesi srozumitelně a nepřímo vysvětlil proč. Na Aktuálně.cz, kde jsem se s ním setkal poprvé to tehdy pro mne bylo zjevení, stejně jako vlk či LeoK, jenž se objevil u vlka. Většího aristokrata slova jsem za ta léta nepoznal. Připomněl mi ho jen a jen LeoK. Za ta léta nikdo jiný. Soudě podle dikce Vašeho příspěvku jste Lexe potkal až na vlkově Kose. Zřejmě nikoli z Aktuálně.cz, z Faustova ticha či z Krůtových Brejlí.
A mne to vede k pro Vás asi divoké spekulaci, že tu mohl být i záměr. A k té mé zcela subjektivní pravdě, která logicky plave na vodě. Nicméně pro sebe ji považuji za rovnocennou pravdě Vaší. Ono je zároveň i mou subjektivní pravdou, že tito 3 výše jmenovaní diskutéři mne naučili, poučili - dali na blozích nejvíce. Jakkoli bych mohl jmenovat řadu, obrovskou řadu dalších, kteří mne zaujali.
Sám sebe a zcela dobrovolně chápu jako toho, jenž se nutně jeví jako cvok, protože rozumím a chápu – dnes – nakonec i scallopa, Mudrlanda či Chlora nebo PetraPavla, atd, jakkoli s nimi ale hrubě nesouzním. Ale za zmrdy či blbce je opravdu nepovažuji. Ani jednoho. Vlastně nikoho. Dnes, nikoli v minulosti. Z vlastní blbosti. Takže se nemám k čemu vyjadřovat stran pár dnů minulých, jakkoli jsem na straně Vidláka či Alefa Nuly v neporozumění jim ze strany Mudrlanda, jakkoli zcela subjektivně, jsa nastaven pro druhé nějak divně, u něj vidím zrnka pravdy. Ostatně jako ve většině příspěvků zdejších přispěvatelů. Jsem si vědom že jsem divný – usmívající se smajlík, on je zase u mne tohle důvod, proč už dnes raději čtu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Alex.
Po dlouhé době jste se ozval a zarazilo mě,že zpochybňujete dnešního Lexe
Také jsem ho zaznamenal u Vlka a byly to fundované příspěvky,ohledně trestního práva i když se tenkrát prezentoval,že bydlí někde v Beskydech.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je přece zemědělče veliký omyl. Věcně v čemkoli a zejména v právu bych Lexe zpochybnit nemohl ani náhodou. Jazyk Lexe se ale podstatně liší - dnes a právě třeba na Aktuálně.cz. A já mu rozumím a plně chápu - proč. Ve věcnosti a přesnosti vyjadřování to rozhodně není - to, co jste si ode mne přečetl.Asi jsem to napsal ne zcela srozumitelně.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Alex.
Mne zarazilo,kde uvádíte,dnešní slovník není slovníkem pravého Lexe.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zemědělče, já Vám opravdu porozuměl dobře. Tak ještě jinak. Lex na Aktuálně.cz nikdy nepoužil sprosté slovo, jeho čeština, způsob argumentace (přesnost a srozumitelnost pro mne ve vyjadřování) v té věcné rovině - už nikdy jsem nikoho takového nepotkal. Pro mne se někdejšímu Lexovi přiblížil jen LeoK. Vlk má jiný a nezaměnitelný styl, který mi u něj nevadí. V názorové rovině mimo právo? Tam jsme se i s Lexem posekali tak nějak lidsky taky, stejně jako s Lacem, Občanem, atd, atd. V právní rovině neznám lepšího odborníka a poctivce - vždy a bez výjimky mne upozornil, pokud mi něco vysvětloval, že jde o jeho právní názor, že mohou být jiné, ale že si za ním stojí. A že mi to mnohdy vůbec neulehčoval a úmyslně mne nechával domýšlet- smějící se smajlík, že sem ty mozkový závity musel hodně roztočit a nebyl si dvakrát úplně jistej, zda jsem pochopil správně. Mnohdy to chtělo i dost času. Nicméně byl a je znechucený, proto později i ostřejší slova, která by tehdy na Aktuálně nikdy nepoužil. Perly sviním se vskutku házet dlouhodobě nedají, V té právní rovině především. A znovu, plně ho v tom chápu, jakkoli si myslím, že není v ničích silách vysvětlit všechno všem. Nota berne odbornost – jakoukoli. Že porozumět někdy těm druhým není prostě dáno. A ono bylo fakt dost trapné (pro mne), když se s ním nějaký laik pokoušel diskutovat jako rovný s rovným. Dodnes mám v paměti Bédu z Atuálně.cz. Ten v tomhle byl mistr nad mistry. O Lexovy články bych stál, moc a dnes z těch tří možná nejvíc. Pamatuji debatu mezi ním a Trabantem, kde jsem nerozuměl ani slovu, ale jedno jsem tam plně cítil – vzájemný respekt. Možná si někdo vzpomene – třeba kočka šklíba.
Některé věci se blbě vysvětlují. Targus, když jsem ho poznal blíž, pro mne nikdy nebyl sprostý, jakkoli mi to někdy dalo zabrat. –smějící se smajlík. Laca s tím, že vlk lže chápu, pro mne nelže. A tak je to s většinou sprostých slov, která tu jsou použita vlastně kýmkoli. Většinou a opravdu většinou urážlivě míněna nejsou. A v drtivé většině. Tož asi tak. Holt znovu, vím, že jsem divný. –smějící se smajlík

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co se týče práva (ale i etiky ), tak ano.
Ovšem já si rozuměl daleko víc s přírodovědcem, to byl extra člověk, on totiž nejen uměl argumentovat takřka vědecky...ale i s humorem.
Bez humoru stojí za hovno skoro všecko. I etika slovního projevu.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lex znamená latinsky zákon. Kdybych zrovna poslouchal/četl něco o zákonech, tak by mě to napadlo taky.

Já jsem ho tam potkal, ale sotva zaregistroval.

Mě se tu furt dokola dokazuje, že je v pořádku, když se někomu sebere ÚPLNĚ VŠECHNO, tak mi dvojnásobné zneužití předívky (jestli to bylo vůbec úmyslné) přijde jako jeden z těch galaktických (ne)problémů.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

- před pár lety, ale paměť selhává, nepamatuji se, kde to bylo. Explicitně jsem se tehdy toho nicku ptal a nebyl to ten od Stejskala. Ale ani patrně ten, který se objevil zde.

Bral bych to s klidem, nick lex není natolik originální (nejde jen jméno, ale o právnický pojem), aby to nenapadlo více lidí.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Otrava ryb v Bečvě je od začátku zpolitizovaná, protože je šance Babiše nachytat nebo aspoň velmi očernit. Pokud to byl kyanid, tak v nízké koncentraci, která stačila na úhyn citlivějších ryb, ale už nezabíjela ostatní organismy v řece (vzorky Povodí Moravy v době bezprostředně po otravě nezjistily rozdíly ve složení bentosu v nezasaženém a zasaženém úseku). Při nízké koncentraci nějakou dobu trvá, než dojde k úhynu, a malátné ryby jsou mezitím splaveny po proudu, takže nejsou zachyceny přímo pod výpustí. Ekosystém řeky neutrpěl. Úhyn ryb je mrzutý, ale nikomu tím nevznikla škoda - ryby v řece jsou podle zákona o rybářství ničí. Pokud se najde viník, může dostat flastr za vypuštění toxických látek, ale nic za poškozený ekosystém řeky. Ten je neprokazatelný.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Polrajch už měl osmdesát
anebo je zdravotník?
za chvíli se začne česat
asi není lakotník.

Píchli ho jak presidenta
ať ho chřipka nesklátí
pro každého prominenta
zákony prý neplatí.

Herci, radní, politici
zkrátka všichni potřební
nechají se píchnout všici
nechtěj obřad pohřební.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

pravděpodobně pro lidi, kteří už nechtějí, nebo nebudou mít potomstvo a mají to za pár - od 65 výše. Ostatním bych doporučil opatrnost. :)

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Pane Puck.
Někde jsem četl,že v Izraeli po očkování,onemocnělo na Covid přes 13 tisíc osob.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Po světě obchází smrtka
trtká medvěda, krtka
obchází jako Manifest
někoho straší fest.

Kokot kokrhá kykyryký
nesu vám spásu z ameriky
kupujte moji meducínu
nečumte se do Debrecínu.

Tam mají meducínu z ruska
tahle cesta je kluzká
to by sis polámal nohy
a ještě nasral bohy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

V Lidlu zlevnil respirátor
ví to celá vesnice
teď to řeší prokurátor
poprala se ulice.

U regálu tělo na tělo
tlačenice jako kdysi
teklo tam a praštělo
z lidí cáry visí.

Cáry hader, cáry kůže
utrhané uši
jenom kovid za to může
buší tolik duší.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

...no konečně se nám mně milej básník začíná uzdravovat, hodně štěstí, blbíš

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Ona celá ta kauza "otrávení Bečvy" není ani tak o ekologii, ale o novinářích. Vylézá tady jako nahá prdel nad hladinu jejich stranický aktivizmus, úplatnost, neprofesionalita.

Mělce brázdí kauzu s cílem pošpinit, fakta, která se jim do toho nehodí zamlčí, upozadí.

Zemanovo hodnocení novinářů je naprosto přesné. Kauza Bečva to jen potvrzuje a podtrhuje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

Admirále, myslím, že Vám rozumím, jak to myslíte. Mnohokrát jsem napsal totéž. Ale dnes si to nemyslím. Přesněji, ne tak zcela. Jistěže to vše, co jste napsal je obecně ve většině tak či onak přítomno, ve větší či menší míře. V drtivé většině je dle mého soudu primární nedostatek informací a mylný předpoklad, že dané problematice rozumím dostatečně.
Včera večer jsem usnul a probudil se právě když po půlnoci začínaly Otázky Moravce. A doslova jsem tamní diskusi hltal. Moravec, Koubek, Balík a Blatný. Nemohu si pomoci, Blatný a Balík pro mne naprosto srozumitelně vysvětlovali, proč je nesmysl považovat kroky Babišovy vlády a nejen Blatného ministerstva za chaotické či nesrozumitelné. Jakkoli rozumím tomu, že se to tak leckomu jeví. A doslova ukazovali, jaké informace Kubkovi či Moravcovi chybí. Velice doporučuji. Před Balíkem smekám klobouk a Blatného svatořečím. Tady už je pro mne smeknutí klobouku málo.
Otázky Václava Moravce — Česká televize (ceskatelevize.cz)
A aby šokům nebyl konec, čuměl jsem na čt 24 do rána. Madej kluk z akademie věd naprosto perfektně vysvětlil problematiku roušek a respirátorů dvojek. Stručně a výživně. Mnoha zlehčovatelům stran roušek přímo šito na míru – zvláště s ohledem na porovnání s respirátory – dvojkami. Pak následoval nějaký mladý kantor, z nějaké výzkumné skupiny – naprosto prefektní shrnutí komplexní problematiky distanční výuky, co se zvládá a co ne tak docela a proč. Mimochodem jen brilantně doplnil Balíkovu argumentaci stran výuky.
No a pak jsem viděl ve zprávách projev izraelského premiéra. Babiš byl proti němu skromný klouček stran toho, v čem je Izrael stran covidu nejlepší. Mně to Admirále rozesmálo. Holt každej politik se rád pochlubí čím a kde je jeho vláda nejlepší. A co se z toho dělá a přisuzuje za osobní vlastnosti. Vše naše vaše čt. Jen halt v nějakém pořadu k dobrému ránu ve 4 v noci.
Ostatně článek Vidláka je pro mne objevný a hodně poučný - tak či onak zaplňující moje díry v informacích.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co se Blatného týče, souhlas. Byl jsem směrem k němu skeptický (podpis antiježibabiš), ale jak ho sleduji, v podstatě se mu toho dá málo vytknout. To neznamená, že nedostane držkovou ze všech stran.

U novinářů trvám na svém. To co dokáží účelově vyplodit, to co někdy bez jakékoli sebereflexe šíří a obhajují, je hrůzné. Některé bílé vrány mezi nimi - výjimka potvrzuje pravidlo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Admirále, pusťte si toho Moravce. Kterak na Koubkovy dojmy stran Babiše, které plně rozvinul Moravec, reagoval Blatný. A následně i vysvětlil tak, že bylo zřejmé jak to s tím Babišem je. Už dlouho jsem neviděl tak elegantní a perfektně diplomatické obnažení ledví jak Koubka tak Moravce. A myslím, že nebudu daleko od pravdy, že jim to oběma možná nedošlo. A zase napíšu, že je oba chápu a rozumím jejich způsobu uvažování. -smějící se smajlík - ono je to z jejich strany jen lidské. Nikdo nejsme dokonalý.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Proč to všechno.
Už to trvá moc dlouho a stejně viník není nalezen,tak se nedivme různým konspiracím.
Ani ministr Brabec se nezachoval zodpovědně,vypadalo to,jakoby nechtěly ukázat na viníka.
Pokud se v tom neudělá pořádek a už od ministra,tak nedůvěra ve vládu,krajské orgány,bude jen pokračovat.

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

V nějaké říčce se jednorázově otrávilo pár ryb.

Je to neudálost a uprostřed pandemie zvlášť.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Pár = 2 40 : 2 = 20 tun ! Muselo jít o velryby !

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

se tak dalších 10 tun nesebralo. Nikdy neseberete všechno.
Rozhodně to byla jedna z největších havárií na vodních tocích v historii, plně srovnatelná s kyanidovou havárii na Labi v Kolíně.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

40 tun ryb, to je asi tak 40 býků

Když přijde chovatel o 40 býků, tak je to velká ztráta. Když přijde stát o 40 býků, tak je to skoro nic.

Kdyby to otrávilo celou řeku Moravu nebo Dunaj až do moře, tak chápu, že se to řeší furt dokola.

Je to kus jedný jediný řeky, ryby se tam natáhnou samy z přítoků, z Moravy, z části nad neštěstím.

S tím, co napáchaly a kolik stály vlády Kalouska, ODS, TOP09 atd je to fakt nic.

Průměrný počet slepic: 3 (11 hlasů)

A potrestat ! Pro výstrahu dalším, kteří ničí prostředí, byť jen z nedbalosti.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Odpověď je, že ano.

Článek, kterým tu komentujeme vysvětluje, proč to asi nebude vůbec možné.

Teď je debata o tom, proč se zrovna z tohohle dělá aféra k vyšetření - a ne třeba z devastace většiny zemědělské půdy.

Ta půda je devastována ovšem díky nastavení ekonomiky, která preferuje dovoz kupříkladu hovězího masa, takže pak je problém zde chovat skot a tedy mít hnůj.

Což je skutečný, dlouhodobý a zásadní problém, vedle prkotiny, která sama pomine.

Máte vysvětlení, proč se tím TV nezabývá už léta?

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

včil Čmoude byste udělal zadobře kdybyste prokázal jakousi sebereflexi a dal si pár facek. Jak tohle vůbec můžete napsat? Copak Vám covid zaslepil mozek? Lokálně se nestal větší průser snad nikdy a srovnávat 40 tun ryb se 40 krávami taky dost dobře nelze.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)