Budou mít možnost to předvést

Autor
Štítky

Ještě se pořádně neusadil prach kolem mého článku o tom, jak je snadné, aby nás burany ti šikovní poučili a předvedli nám, jak jsme zpátečničtí a xenofobní. 

Máme tu novou iniciativu europoslankyně Šojdrové - přijmout padesát syrských sirotků.  Pánbůh někdy pracuje neuvěřitelně rychle, zdá se, že se nám toho předvedení skutečně dostane.  

Moc bych nebral vážně všechna ta politická prohlášení ze všech stran. Ať už jde o výzvy TOPky ohledně přijetí nebo prohlášení Babiše ohledně nepřijetí. Stejně tak si moc nedělám z toho, že jde o princip, ať už z hlediska vítačského nebo z hlediska odmítavého.  Každopádně dneska se budu zabývat možností, že na toto přijetí sirotků dojde. Správný politik sleduje odkud fouká vítr. A pokud se vítr změní, změní se i jeho postoje.

Dovolím si tvrdit, že milí pěstouni, kteří se už přihlásili  a jejich političtí patroni nezačali nejlépe. Přece jenom je něco jiného mluvit o tříletém sirotkovi, který přišel o rodinu, a něco jiného je mluvit o dvanácti až patnáctiletém adolescentovi. A vzhledem k tomu, že má dojít spíše na ty starší, bude mít většina národa zase pocit, že byli obelháni. Navíc, mluví se pořd jen o sirotcích, ale o žádných sirotách. Jako kdyby kupodivu existovali jen syrští kluci, ale žádná děvčata. 

Stejně tak ani Šojdrová, ani Kalousek, ani kdokoliv jiný ještě neřekli ani slovo o tom, co s těmi sirotky má dále být. Dostanou naše občanství? Budou žít tady? Budou adoptováni, nebo budou mít náhradní péči? A co když nějaký pěstoun svoji roli nezvládne, půjdou do děcáku?  Chceme z nich mít křesťany nebo ateisty?  Má být výsledkem vzdělaný mladý Syřan? Bude mít možnost se vůbec vrátit domů? Ani slovo o hromadě důležitých věcí.  Jen ten ideový náboj postarat se chudáčky sirotečky. 

Za Vidláka říkám, že nemám ani slovo proti. Stejně jako mi nevadily aktivity GEN 21. Ať si padesát rodin zkusí, jaký je to med vychovávat děti prošlé válečnou zkušeností z jiné kultury.  Tyhle děti budou pod novinářským drobnohledem a lecjaký psycholog si na nich obhájí disertaci. Docela mě bude zajímat, jestli je to stejné jako s romskými dětmi v adopci, kdy se prakticky půlka těchto osvojených dětí stejně dostane na šikmou plochu i přesto, že byly úplně od malička u milujících pěstounů nebo náhradních rodičů. Devadesát procent adopcechtivých rodičů si do dotazníku píší, že chtějí dítě majoritního etnika. Jo zkušenosti nejsou nijak růžové. 

GEN 21 už to zkusili a moc se jim to nepovedlo. A pachuť neúspěchu už vyvanula. Je nejvyšší čas udělat další předváděčku.  Předvést, že se z předchozích neúspěchů poučili a teď už to udělají lépe. Jak s výběrem, tak s následnou výchovou. Zcela upřímně jim přeju úspěch. Zcela upřímně je zapotřebí problém migrace a dětí bez rodičů vyřešít. Zcela upřímně by bylo dobře, kdyby někdo nějaké řešení vymyslel. A zcela upřímně si myslím, že se jim to nepovede. 

Jak říkával můj tatínek - lidi mají pocit, že když do něčeho dají celé své srdce, celou svou duši a obětují tomu všechno, tak mají právo uspět. Ale takhle to není. Ono se to nejdřív musí umět.  

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

S ohledem na to, kdo vlastně záchranu syrských sirotků prosazuje, lze oprávněně předpokládat, že "záchrana" není myšlena vážně.
I když, nelze vyloučit, že mezi zatím imaginárními "pěstouny" jsou nějací, kteří si myslí, že jsou reinkarnací N. Wintona. Slávek Janoušek o nich má písničku, kde se zpívá: ...(uprchlíka) "ubytoval jsem ho v boudě s Azorem, hned se cítím být Nicholasem Wintonem".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ubozí sirotci mají být ve věku do 17 let. Asi nebudou mít žádné (věrohodné) papíry, takže jim může být i o pár let více.
Každý z nich má doma několik sourozenců, počítejme tak 5, ale spíše víc (taťka může mít 4 manželky a s každou dejme tomu taky 5 dětí)... Ti sourozenci mají třeba už několik manželek, vlastní děti. A taťka má samozřejmě také sourozence, kteří mají zase nějaké manželky a s nimi nějaké dětičky. Takže odhadem každý siroteček má právo v rámci sloučení rodin si legálně přivézt minimálně 20-50 dalších ne-sirotečků.
Co s nimi?
Je přece právo na slučování rodin a od listopadu, po přijetí globálního paktu o imigraci v OSN bude dokonce imigrace lidským právem.

Zatím bez slepic

jedouc po Praze, čumim, co tu vyrostlo kebabáren i s origoš obluhou
a nevidim to dobře

Zatím bez slepic

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

ze jo - proste jich sem zkousej dostat co nejvic

ze vseho nejvic to pripomina pripravu genocidy

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

tohoto článku je, že Vidlákovo táta je úplně stejně starý, hloupý a škaredý, jako jeho syn.
Což je přírodovědná rarita, že ano.
Například já vůbec netuším, pro by Vidlák neměl mít ke svým pěti harantům ještě takových deset, patnáct krásných třicetiletých syrských chlapečků z Etiopie a Afghanistánu.
Na Vidlákovo prasátkách by se vzájemně obohacovali svými poznatky, jak koho zapíchnout bez zlomení čepele a ztupení ostří, na paní Vidlákové by se mohli učit správnému vstupu do světa znásilňování, prostě dokonalí idylka.
Ale to nééé, to musí Vidlák kazit nejapnými dotazy, jestli by náhodou hodní chlapci nechtěli někdy nakouknout do Sýrie. Proboha, co by tam dělali? Vždyť tam nejsou sociální dávky!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Doufám, že tu není nikdo, kdo nezná Ladislava Větvičku.
Pokud neznáte, nenechte se zmást jeho ostravštinou a přečtěte si i další jeho blogy.

Tenhle je velmi prudce k tématu a klidně by mohl být zařazen zde.

Syrske děti patři do Syrie a ne k tetce do Kroměřiža!

https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=679475

Zatím bez slepic

Zase jsem se zapomněl podepsat...

Zatím bez slepic

Větvička - přesně!

Členka výboru pro rovné pohlaví. Dobrá kvalifikace.

Zatím bez slepic

Možná se členka výboru těší na zajišťování rovného pohlaví.

Zatím bez slepic

zakřivený vadí ??

Zatím bez slepic

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to jako s okurkami.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Řešení sirotků je jednoduché – repatriovat, dohodnout přes naší velvyslankyni začlenění do syrských rodin, finančně podpořit a kontrolovat funkčnost.

Vlk soucítění by se nažral a koza "0 uprchlíků" by zůstala celá.

Zatím bez slepic

Proc financne podporovat. jsme rozvojova zeme a kolonie? At podporujou bohati. Prvni tisicovka nejbohatsich lidi sveta vlastni polovinu veskereho majetku sveta A PO NAS se chce nekoho podporovat. Jakou blbost jeste kdo vymysli.?????

Syrsti sirotci jsou ciste zlo. Jinak by nam je sem nevnucovali.

Zatím bez slepic

V podstatě souhlas, ale protože cíle celé akce se sirotky (o sirotky v ní jde až v poslední řadě) jsou rozsáhlejší, něco ala Jezinky se dvěma prstíčky a celé to útočí na city, nemotal bych do toho v téhle chvíli spor chudí - bohatí, city - kolónie.

Požadavkem na repatriaci chudáčků sirotečků do vlasti k místním rodinám s naší podporou by byla svoloči vyražena z ruky citová zbraň a celá věc by vyšuměla.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jasne, a mohli by ty ubohe sirotky mezi 30 a 50 ci kolik jim to doopravdy jeste ucit prekracovat nase bezdomovce, jak to nasi vitaci tak dokonale umi. Taky nadavat na duchodce, co jim uziraji z davek, to by je mohl ucit Madl.

Na ty deti sere kazdej a jestli z nich budou kriminalnici, Sojdrovy je to jedno (nebo tim lip, budou okradat stejne jen cechy). Tu zajimaji jen prachy, co ma od EU a Sorose, jako ji zajima jak si jeji synacek nasmejduje nebankovnima pujcaka a exekucema. - Vsichni ti kriklouni za sirotky jsou zase jen ta sama kavarenska parta, staci se podivat, kdo rve. Kdyz se dneska odmitnou sirotky, tak je
Spravnej vyber je zadny.

Je to jako spravnej pocet drogovejch pokusu, abyste do toho nevjeli. nakazej a budou je tu chtit lecit. Kdyz se odmitnou nakazeny, tak vyskoci nejakej Chocolousek, ze potrebujou psychologickou oporu a zrovna tady u nas.

Spravnej pocet cigaret, abyste neziskali zavislost na nikotinu. Je to spravnej pocet minut prokecanejch s devkarem, aby dotynou slecnu nahodou nedostal do postele.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Migrace.
Povolíš jednou,musíš i podruhé.
Kdo jsou ty rodiny co je přijmou,možná jen muslimská obec,nebo Kamil Landa.
Jenže nikdo neřekne,že to bude stejně všechno platit stát a mám takové tušení,že to bude pro někoho solidní džob.
Momentálně neznám částku,příspěvek na sirotky,ale u těchto sirotků,to může být víc než dvacet tisíc měsíčně.
Kde jsou ještě další náklady na školství,zdravotnictví.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Včera někdo někde v tv blekotal o pěstounech připravených přijmout syrske sirotky. Institut pěstounské péče a rušení děcáku jen kopíruje situaci na Západě. Tedy boj o nejvyšší současnou evropskou hodnotu, kterou je zisk, prachy. U nás to jsou prázdné budovy dětských domovů, příspěvek pěstounům kolem 20 tisíc (přesnou částku budou znát romské babičky) a také příspěvek příslušným neziskovkám, tzv. doprovázející organizace. Ty mají poskytovat pěstounům péči a podporu a za každý rok, za jednoho pěstouna, dostávají od státu asi 48 tisíc (i kdyby měl pěstoun u sebe dítě tŕeba jen tři měsíce). Jak se dobře starají, předvedla teď neziskovka Dobrá rodina v případě ztracené dívenky od babičky (již asi od října loňského roku).
"Syrské sirotky" beru jen jako trojského koně. Tři roky už se vyspělé západní demokracie snaží, abychom byli také multikulti obohaceni a nedají pokoj, dokud tomu tak nebude.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jde i o škody, které jejich přijetí následné způsobí. Nejen to, co stihnou napáchat oni sami, ale i společenské. Posílí to právě ty zvrácené pošuky, co si myslí, že svojí dobrotu zachrání svět. Tak to nefunguje, budou semleti jako první. No a pak budou mít v ruce argument ty všechny neziskovky. Tedy další prachy, další škody. Paradoxně by to mohlo posílit odpor proti EU tak, že bychom se mohli konečně k něčemu rozhoupat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No jsem starej, nemocnej, a taky i chudej, ale tu chudinku sirotku, snad již bude mít patnáct, bych přijal.

Zatím bez slepic

Věštče,
jestli bude patnáctiletá, tak to jí bude nejmíň pětadvacet a bude mít doma tři děti.
A počítejte s tím, že bude náročná co do spotřeby textilu a jiného obalového materiálu.
Asadovská Syrie je bývala sice sekulární stát, ale exportní sirotky budou z té islámskostátní části.
Snad alespoň ten samopal po tatínkovi si přivezou vlastní, takže ušetříte za dětské hračky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A co přijmout 50 holčiček ve věku 1-2 roky?
:-))

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To je zajímavé, co všechno do té hadí léčky zapletou - Wintonovy sirotky, řecké sirotky a já nevím co všechno. Ale jak dlouho probíhá válka v Sýrii - kde byli všichni plakači, aby se starali o vzniklé sirotky během války a samozřejmě, oni se nechtějí starat, to jen jen záležitost na další rozvracení státu. To se vypečené lidové straně docela povedlo. Kde se starali, když kolem půl milionu iráckých dětí vlastně zemřelo ještě před vpádem do Iráku v důsledku embarga na léky a další věci, kde pláčou, když v Jemenu trpí miliony podvýživou, vážnými nemocemi a nedostatkem vody v důsledku války vedené demokratickou Saúdskou Arábií? Takové otázky je jim třeba klást. Samozřejmě pro balkánskou řeznici Madlu "to stálo za to" - za ten vývoz demogracyje a západních hodnot /zaplacený zajímavými investicemi/ ale naše měkká česká srdce by to měla cítit, když tak pláčou pro padesát mladých chlapců a starat se také o to!! Že tenkrát mlčeli jako ryby a schvalovali všechna ta "humanitární bombardování" !

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně tak. Ti samí, co nyní pláčou pro sirotky, tleskali těm, co z těch dětí sirotky dělali. Čím dál tím víc se mi z dnešní společenské situace dělá psychicky velmi nevolno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

„….Za Vidláka říkám, že nemám ani slovo proti…. Zcela upřímně je zapotřebí problém migrace a dětí bez rodičů vyřešit…“
A o to tu jde, zapůsobit lidem na city a kdo by odmítal dítě, sirotka? Já mám pár slov proti. Brání někdo někomu rozdat svůj "europlat" či cokoliv na pomoc všem sirotků světa?
Pokud někdo „řeší“ , či chce řešit na státní účet problém 50 (proč to číslo zrovna) jakkoliv vybraných Syrských pubertálních dětí bez rodičů ( asi chlapců-dívky už jsou zřejmě rozebrané viz věštec), nevyřeší v podstatě vůbec NIC. Jistě zachraň jednoho, zachráníš celý svět! Tato „akce“, budou-li mít možnost to předvést bude opět pouze stát peníze českých daňových poplatníků a na ní se jak jinak přiživí spousta politických či jiných odporných pokrytců. A navíc otevře se tím to OKNO dalších možností….A o naše sirotky se zase prý to mne překvapilo musejí starat cizinci, a o to se stará zase spousta placených lidí v ČR, to mne už nepřekvapilo. A těch nyní 50 českých ochotných rodin, chce pomáhat právě teď a augerechnet jen těm sirotkům Syrským. Mrkněte na čas 8:36:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11129264015-tyden-v-justici

Komu tím prospějeme, opravdu dětem? Ta snaha páchat „dobro“ a to zejména za cizí peníze a na cizí účet je jako mor. A to jedno zachráněné dítě v úplně cizím světě je fakt "happy", a nechoďte na mne s Wintonem? Třeba jsem mimo, ale myslím si stále, že Syřan a to i dítě, patří do Sýrie, a o to bychom měli usilovat. Ale těžko lze vyřešit problém, když jsme jeho součástí, nechci říci přímo-ale co částečně i příčinou....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Slovo "sirotek" označuje dítě, kterému zemřeli oba rodiče.
Měla jsem na vysoké škole (1968 až 1973) syrského spolužáka, mám od něho nějaké informace o tom, jak v Sýrii funguje rodina. Dítě primárně patří rodině otce. Pokud nějakému dítěti zemřou oba rodiče, postará se o něj otcův otec (děda), nebo otcův bratr. Rovněž bratři matky mají vůči dětem své sestry povinnosti. Role strýců je mnohem větší, než je zvykem u nás. Pravděpodobnost, že oba zemřelí rodiče byli jedináčci se rovná nule. Takže "opuštěný sirotek", je něco, co se v praxi téměř nevyskytuje.
Koneckonců u nás mezi opuštěnými dětmi také není mnoho sirot, tedy těch, kterým zemřeli oba rodiče. Většina dětí, které potřebují cizí péči, mají některého rodiče naživu, často žijí oba jejich rodiče, akorát se o své děti nechtějí nebo nedokáží postarat. Pokud opravdu tragicky zemřou oba rodiče, ve většině případů se i u nás postará o děti širší rodina.
Používat slovo "sirotek" pro označení mladistvých imigrantů je zavádějící. Je to pokus působit na city lidí, hlavě těch, kterým to moc nemyslí. Je to záměrná manipulace.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podle mě by česká pomoc syrským sirotům měla vypadat asi takto:

Především je nutné napsat, že Syřané jsou úžasný národ, který zasluhuje náš obdiv, respekt a podporu. Ten, kdo pravidelně čte ranní zprávy ke kávičce Terezy Spencerové na jejím fejzbuku, musí dojít k tomuto závěru. To, s jakou chutí a důsledností se Syřané pustili do obnovy infrastruktury v místech, kde skončila válka, by mohla závidět mnohá naše ministerstva, která za desítky let nejsou schopna realizovat ani dálnici z Brna do Vídně.

Jsem přesvědčena, že s obnovou infrastruktury se v Sýrii obnovuje i siť charit a nejrůznějších spolků, které jsou schopny se postupně postarat o své válečné sirotky.

Takže, nějaká česká instituce, která k tomu dostane oficiální mandát vlády ČR, by měla s pomocí naší velvyslankyně v Sýrii, paní Filipi, najít konkrétní charitu v Sýrii, která by byla schopná se ujmout pár desítek sirotků z řeckých táborů. Pro takovou charitu by pak česká strana mohla zorganizovat a finančně zajistit deportaci syrských sirotků z řeckých táborů zpět do Sýrie. Dále by pak mohla dané charitě nabídnou konkrétní následnou pomoc finanční či odbornou, ať už při zajišťování ubytování nebo při vybudování nebo dobudování místního zdravotního centra, popřípadě i školy.

Návrh, který vyslovila do světa paní Šojdrová, je jen nechutná póza. Všechny ty jedině "správné" demokratické síly u nás to samozřejmě okamžitě zneužily jako beranidlo proti Babišově vládě a proti Zemanovi. O sirotky nikomu z nich ve skutečnosti nejde.

Zatím bez slepic

nakonec snad budu obdivovat Babiše, že babě a jejím pohůnkům tak odolává

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Právě teď se projednává ve Sněmovně.

Zatím bez slepic

In reply to by Fito (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, uz si ji nikdy nekoupim.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud budou siroty (dívky) z komunity Jezídů nebo ortodoxních křesťanů, a pokud si je rodiny budoucích adoptivních rodičů dojedou vybrat přímo do severní Sýrie, Iráku nebo Afgánistánu a stráví tam s nimi nejdříve měsíc, aby to pro siroty nebyl takový šok, pak je přijměme. Uvítal bych, kdyby si jich Kalousek do té své vily v Bechyni postavené za nakradené prachy, protože v životě měl jen poslanecký plat, vzal nejméně 30. Vešli by se mu tam i další sirotci, ale ať tam má pořád pár volných pokojů. Šojdrová sama jich taky desítku zvládne a dalších 10 se rozdělí. Když někoho přijmout, tak jedině bezdětné dívky - sirotky, protože budou mít v Sýrii těžký život. Nikoho jiného.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, to byste těm ubohým dětem vážně udělal?

Zatím bez slepic

Proto by těch ubohých sirotků bylo 30, aby je Kalousek nestihl zařadit mezi členy TOP09. Ona ta vousatá osiřelá mimina by už dobře věděla, co dělat s M. Kalouskem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Správně,
Jenže,ani jeden si je nevezme.
Oni jsou politici,tak rozhodují za občany v jejich prospěch a na jejich náklady.
Vůbec je problém zjistit,jestli jsou to Syrské děti a kolik jim je let.
Mne napadá,že je to nějaká domluva v Bruselu,naších poslanců z vedením EU.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Samozřejmě jde o pokus z Bruselu najít míru našeho odhodlání nepřijmout žádné imigranty. A vybrali si k tomu Šojdrovou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asi dva dny zpět jsem přemýšlel nad internetovými diskusemi a o tom, co mohou změnit. Zkoušel jsem ty pohledy různé, nicméně nejlépe se mi osvědčil ten matematický, neboť matematika nám leckdy dá odpovědi na otázky, které jiné ať již exaktní, nebo neexaktní vědy nedokážou. Vezměme si kupříkladu tento příspěvek. Jen tento jediný. Jeho psaní zabere určitý čas. Začínal jsem původně trochu jinou reakcí, chvíli jsem přemýšlel nad různými uprchlíky, jejich věkem, nad tím, jak to vše nakonec NEBUDE fungovat a rozhodl se nakonec zplodit tady tento, zatím vcelku nicneříkající, kvak.

Pomiňme teorie, že čas neexistuje a vraťme se k matematice. Teď jsem zhruba na 30 minutách jen takového čistě teoretického uvažování. Pro mě je můj volný čas důležitější ne proto, že by znamenal peníze. Těch vskutku tolik nemám, ale proto, že jej mohu utratit dle svého. Poslední dva dny jsem jej trávil u přebíjecího lisu. Nevím, jestli někdo z Vás o tom něco ví, ale je to vcelku příjemná, někdy pravda poněkud otravná činnost, která však vyžaduje plné soustředění, neb obyčejná chybička může mít fatální následky. Málokdo ví, že vyrobení jediného velmi přesného náboje pro velmi přesnou pušku zabere zhruba 15 minut času. Nebudu zde rozepisovat celý proces, ale zkuste mi věřit. Než dopíšu, o čem jsem chtěl mluvit, pardon, psát, uteče dalších 15 minut. To je celkem tři čtvrtě hodiny času. To jsou tři velmi přesné náboje pro jednu velmi přesnou zbraň. Nemám jednu, budeme však počítat, že ano. Takže můžeme násobit. Jedna reakce = tři náboje, tři výstřely, tři zásahy. Deset reakcí = třicet nábojů, třicet výstřelů, třicet zásahů. Budeme počítat s 50% úspěšností a máme pouhých 15 zásahů. 450 minut na 15 zásahů. Půlhodina na jeden zásah.

Vychází mi z toho jediné. Na mluvení a psaní dochází ČAS!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Citace: "Budeme počítat s 50% úspěšností a máme pouhých 15 zásahů." ...
A z toho si máme dopočítat, že 35 připrchlíků zbyde, nebo co tím chtěl básník říci?

Zatím bez slepic

Třeba tím chtěl básník říci, že preferuje, když se mu slova do rukou vraziti ráčí. I poeta může cítit a ctít prozaickou perspektivu.

Zatím bez slepic