Češi a čecháčci

Autor
Štítky

Musím říct, že jsem do revoluce slovo čecháček ani naznal. Byli jsme tu češi, případně čechoslováci. Na Moravě se muselo říkat, že oni jsou vlastně moraváci, i když tam musel člověk mluvit spisovnou češtinou pořád, takže jsem se tam cejtil jako mezi těma češtějšíma ... ale když to chtěli.

Během studií na mateřské škole na mě zkoušeli machrovat kde čím, že dotyčný dál doplivne, že dál dočůrá, že umí plavat, že umí kličku, že umí počítat do sta atd. I chyb na mně samozřejmě našli plno, těch, který oni neměli i těch co měli sami.

Nikoho ale nikdy nenapadlo mi říkat, že jsem čecháček, s implicitním předpokladem, že on tedy ne a že je to teda nějak špatný být čecháček. Jak léta šla, ani na dalších školách to nikdo nevytáhl. Až do revoluce tu čecháčci prostě nebyli.

Nevím, kdo to vymyslel, ale na to, abyste o někom říkali čecháček, musíte umět výborně česky, takže nejspíš to vymyslel čech. Prý to vymysleli za protektorátu, nějací ti protektorátní kolaborantští novináři. Je to možné. To slovíčko se neobjevuje ani v Babičce Boženy Němcové, ani v Jiráskovi, ani v Palackém, ani v Máchovi.

Je to vytvořené zdrobňující koncovkou -áček, která někdy zní pohrdlivě jako rusáček, žiďáček, čuráček a někdy ne poláček, slováček, někdy dokonce mile rypáček, hlupáček, miláček, chlupáček, ušáček. Jednou jsem dokonce viděl film, kde překladatel zápolil s překladem a slovem zadáček označil buď anus či anální sex. Lingvisticky mně to traumatizovalo tak, že si to pamatuju dodnes. Někde se prostě zdrobněliny nehoděj a už vůbec ty chybně vytvořené.

Čecháček je výraz, kterým se mluvčí snaží ponížit označeného a zároveň ukázat, že on je něco lepšího. Ti čecháčci jakoby nevědí, nemají rozhled, nerozumí tomu důležitému, světovému. (Ale on to ví, on je ten lepší než oni, že paní učitelko). Přesně jako malý, nejistý děti, co nevěří samy sobě a tak se štelují do mluvčích učitelek, jejichž slovo je pro ně slovo boží, jsou poslušné na slovo a ještě se snaží nutit k poslušnosti ostatní, aby se zalíbili. (A učitelky jsou zatím nány, co půlku příkazů vydávají hloupě a nepromyšleně, jak vědí ostatní dospělí.) Zatímco ostatní děti se i přes zakáz vrtí, čtou si pod lavicí, jedí co a kdy nemají atd. (Vrtí se a čtou si pod lavicí, protože se momentálně nudí, protože látku buď chápou nebo jsou zas dávno ztraceni, každopádně se tak jako tak nic neučí a jedí podle toho, jak jim klesla hladina cukru v krvi a přesně podle toho, na co mají chuť, čili co přesně tělo potřebuje - na což nepomyslela ani učitelka ani šplhounek).

Není divu, že prvním a vrchním porevolučním čecháčkovačem byl Václav Havel. Rozmazlený, nevzdělaný hoch z rodiny bývalé honorace. Když jako hlava státu tepal čecháčkovství, působil jako zakomplexovaný rodič, co se v hospodě posmívá svému, tříletému dítěti, že se bojí bojí cizích lidí. Bože, jsou to cizí lidi, ono je malý, tak je opatrný a schovává za svý rodiče. Havel tím vypadal trapně a zakomplexovaně.

 Padl socialismus, nemáme zcestovalej svět, nemáme prachy a část na západě existujících věcí jsme neviděli. No tak si je prohlídneme ve zrychleným režimu. Jéje, tak se naučíme používat kreditku o dvacet let později. Mobily a internet už jsme se učili nastejno. 
 Hlavně, že ta chamtivá verbež ze západu, co sem přišla okrádat národ, kterej ještě neví, co a jak, byla pro Havla morálně, kulturně a lidsky dost na výši. 
 Na úrovni okradačů vdov, sitotků a důchodců, jen ve větším rozměru. (A horníku jako jeho věrný kámoš Bakala) Dneska se jim říká šmejdi a Havel byl slouha těch globálních. Slouha, co místo, aby zemi zveleboval jak moudrý král Karel IV, či železný a zlatý jak Přemysl Otakar, tak ji rozprodal cizákům, za poplácání po zádech. Asi jako hrdina Bonny a klid, co si trošku cucnul vexlu a už rozhazoval tisícovky. Zatím byl jen "mladej," co ještě nic neví.

 Na západě má Havel pověst hrdiny, díky mediální masáži, povedla se jeho loutkovodičům pěkná pohádka. Ale ve skutečnosti, jsou na západě lidi jako my: na ukrajince, co okrádaj o část vejplaty jiný ukrajince koukaj s pohrdáním, jako na špíny, stejně jako my. Na pasáky, co někde na Balkáně unesou holku, zmlátěj, znásilněj a pak ji pasou někde v holanským bordýlku, koukaj s hnusem jako my. Na "podnikatele," co černouškům v Africe prodávaj na splátky televizi 6x dráž než v USA koukaj s opovržením, stejně jako my. Obchodníci s bídou.

 I na Havla by koukali s hnusem a opovržením stejně jako my, kdyby o něm věděli to, co víme my. - Vím to úplně přesně, protože to je přesně ten důvod, kvůli kterýmu se o Havlovi lže. Kdyby prostě jen říkali pravdu, tak se hnusí všem.

 My ho tu měli přímo u nosu, tak na jeho mýtus všichni nevěříme a havloid už je dávno nadávka. Věřej tomu jen cizáci, a zde rodiči zanedbané dětičky se školou vymytejma hlavama. Zanedbané proto, že patří mezi rodičovské povinnosti u dětí demolovat režimní propagandu. (Jedna taková špatná matka, nechala syna hltat režimní propagandu a on se jí pak pateticky upálil, protože nechtěl během 5 měsíců dospět a smířit se s tím, že to všechno byly jen lži. V lednu to bylo 50 let. Dobře jí tak.)

 V čem jsme zaostalí? Českej prodavač z mekáče se vyrovná americkýmu prodavači z mekáče, českej frézař německýmu frézařovi, českej řidič kamiónu anglickýmu kamioňákovi. To u vrchnosti nám to vázlo.

 Vázlo, my trochu dohnali západ a bohužel pro nás i pro ně, západ dohnal a předehnal nás (v tom špatným).

 Když tu byla Marinne Le Pen, tak se ji Soukup na něco ptal a zmínil nás jako malou zemi. To se do nás pořád hustí, ale je nás deset miliónů. Což zas není tak málo, je spousta menších národů. Marinne Le Pen ale hned oponovala, že nejsme tak nedůležitá země a nemyslela to jen jako diplomatickou lichotku. Oni normální lidi na západě byli děsně rádi za nás, poláky, slováky, maďary a Orbána, že jsme do toho Merkelovýho/EU bláznění hodili vidle. To tam oni nedokázali, nikde. Tam to je jak za komančů, lidi vyhazovali za názory z práce. My jsme se vzpouzeli i za ně. - O to víc nás nenáviděl západní tisk.   

 Naproti tomu na ČT, alžírský žid Bernard-Henry Levy, oplzle bohatý, s krví bosenských srbů na rukou a vodorovnejma vráskama po plastice obličeje, tomu Havel samozřejmě velmi chybí a ještě na tam hlásá, jak Marinne Le Pen nemá ráda Francii a nemá ráda Evropu. (nejspíš proto je Marinne proti tomu, aby se Evropa už konečně proměnila na něco mezi Afrikou, Blízkým Východem a pakistánským pedofilním bordelem, jak to chce on)

 Zpět k věci. Češi, když kdysi přijeli do Ameriky, tak tam nebyli ztracení chudáčci mezi těma lepšíma. Nekoukali na vše s otevřenou pusou. Nehledali komu by dělali kočího nebo služku. Fungovali tam úplně stejně jako všichni ostatní evropani, co tam přišli a dodnes fungujou. Když tam před lety v českém městečku vybuchla továrna, odmítli veškerou pomoc s tím, že si pomůžou sami. Jako všichni normální američani. Čím se tak lišej od čechů tady doma? - Mají tam jinou vrchnost, která jim jinak nastavila zákony. Havel jako president mohl předvést, jak se to dělá a hands-on ukázat, jak se dělaj lepší zákony. Neudělal nic, protože na to neměl, protože ničemu nerozuměl. Byl to línej nezvdělanec.

 Místo toho objížděl zeměkouli, opíjel se s místní pakáží, shraboval pomalovaný plíšky s barevnejma stužkama a diplomy s kulatema razítkama. Když mu umřela manželka-matka-služka, tak si vzal manželku-děcko-režimní exhibku, co podepsala antichartu proti jeho chartě (ale ty kozy). Zval si sem globální celebrity v hopsání po pódiu, jak nemilovaná, politická princezna Diana plná komplexů. 
 To protože se sám cejtí jako čecháček a protože mu chybí vědomí vlastní kvalit, tak se potřebuje ubezpečit venku a každý vnější výraz uznání je pro něj jako droga. Kozatá ženština, vyznamenání, lichotky, doktoráty (a chlast). Každá dávka však vyprchá a zas je tam kde byl. 
 I film si natočil za státní peníze. Špatnej, jen servilní dvůr tleskal. Pornoherec v Boogie Night si takhle natočil hudební desku. Propadla. Mrázkův synáček si takhle koupil v Plzni diplom práv a nosí černý brejličky jak hrdina Bony a klid. Za právníka by si ho vzal jen blázen.

 Respekt, co máte k sobě samotným dáváte najevo i tím, jak se chováte k slabším a jestli cítíte potřebu je bezdůvodně ponižovat, tak jste níž než oni. Ti skuteční lepší táhnou ostaní nahoru.

 Havel byl ten, na koho se to pohrdavé slovo čecháček hodilo jako ulitý. Každý kdo se snaží se trošku povýšit tím, že ostatní nařkne z čecháčkovství (protože dost nepodlézaj jinejm), jen pojmenoval sám sebe.

 Jinak to není a nebude. Nikdo se sebeúctou a špetkou vzdělání to slovo prostě nepoužije, protože mezi čechy patří i Hus, Žižka, Komenský, Masaryk, Baťa, Dvořák, Smetana, Janáček, Hašek, Mácha, horníci z Ostravska i Kladna, legionáři z Ruska, piloti z Anglie, paragáni, co zabili Heydricha a padli v kryptě kostela jen za rohem od havlovic baráku, 27 českých pánů i tisíce a tisíce bezejmených, co šli pro tuhle zemi na smrt po rodinách. Taky všichni obrozenci, co dokázali ve světě téměř nevídané a vydupali ze země český národ, už skoro poněmčený, což nedokázali ani pofrancouštělí bretaňci, ani poangličtělí irové (co mají teď svůj stát, ale ne jazyk), ani dnes téměř poněmčení Lužici a o co se právě snaží katalánci a baskové. 
 
 Abych nezapomněl, čech je i Beneš. Přes všechnu kritiku, co kdo může říct. Přestože já si myslím, že jsme se  za Mnichova bránit měli, i když vůbec nevím, jestli by to dopadlo lépe. Přestože tu demisi přijímat neměl. Beneš přeci jen překomplotoval dvakrát všechny a jednou měl velký podíl na vzniku republiky a podruhé na odsunu němců. Klobouk dolů. Židi si takhle taky vykomplotovali stát a o těch se říká, jak jsou mazaní.

 A proto se skromností a pokorou, s jakými mudrc pozoruje idiota, vždy pozorujte toho, kdo vám nadává do čecháčků, protože vám právě vyklopil, že velký je on sám ubožák.

  Amen

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Čím jsem starší, tím víc se divím. Mnoha věcem. Třeba i téhle, kterou Čmoud zmiňuje:
Jsem čtenář, od malička. Takže čtu i takové ty různé intelektuálské přílohy toho či onoho tisku (Salon v Právu nebo Orientaci v Lidovkách a tak). Tam se často objeví rozhovor s nějakým západním intelektuálem (s východním fakt hodně zřídka, a pokud ano, musí splnit kritéria ála Janda /nemyslím toho bigbíťáka-rockera), a udivuje mě, jak skoro všichni až nábožně velebí Václava Havla. Já ve své sociální bublině, rozprostírající se od soustružníka a pomocnici v domácnosti, přes lékaře, novináře, a nějaké ty ředitele (i generální) až po dva profesory, z toho jednoho univerzitního, tak já v téhle své bublině o stovkách lidí neznám ani jednoho, který by Havla nějak adoroval a vyjadřoval se o něm s uznáním. Většina na něj spíše nadává (pokud už jim není úplně lhostejný) a jsou i tací (a není jich málo), kteří ho až nenávidí. Troufám si odhadnout, že čím blíže k průměrnému platu, tím je vztah k Havlovi negativnější. S podprůměrným ani snad nikoho neznám, ale řekl bych, že tam to bude ještě tvrdší.

Tak se divím tomu, že ti západní intelektuálové, když už se vyjadřují k ČR a Čechům a k Havlovi, že si něco takového nezjistí. Třeba by jim to přišlo podivné, třeba by se zamysleli proč tomu tak je, jaké to má důvody. Třeba by se dozvěděli, že i ty jeho "lavičky" jako marketingový produkt jeho vdovy jsou chápány jako dosti směšné až nenáviděné. Že na jeho hry do divadel (pokud je ještě někde hrají) normální člověk nejde. Třeba by se zamysleli nad rozdílem mezi slovy a činy.

Leda že by se ti moudří intelektuálové stýkali jen s těmi pár důstojnými Čechy a nás "čecháčky" holt vynechávali.
Pokud to tak je, a nejspíš že jo, tak za sebe říkám, že mi můžou celkem vylízat prdel. I s Havlem, multikulturalismem, LGBT komunitou (či jak se teď všem těm buzerantům říká), církví svatou a Evropskou komisí v čele.
Éljen!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zase bardzo dlouhe.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Někde jsem slyšel,že čecháčci jsou ti zhrbeni,podajní,věrně sloužící.
O Havlovi to je jasně napsané.Kdo vlastně zbožňuje Havla,pražská smetánka,kulturní a umělecká fronta,kam tekly dotace proudem.Pak mnozí,který si nakradli,privatizovali a beztrestně.Proč se teď jde po MK Staňkovi,chtěl se podívat na dotace,hospodaření v některých kulturních institucích,takže vyhodit.Už se o tom mluvilo,ještě před ministrem šálou,min.kultury,musí být žid a ten přeje.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Adorace Václava Havla má svůj závažný důvod. Nesouvisí ani s osobou Václava Havla, ani jeho vlastnostmi, které mu oficiální propaganda připisuje. Václav Havel slouží pouze jako maskot a modla party lidí, kteří si zaklínáním jeho jménem vytvořili vlastní sektu těch se správnými názory a postoji, kosmopolitních lidí, kteří se hluboce stydí za svůj původ. Protože se považují za něco lepšího a děsně se diví, jak trní mohlo vypěstovat takovou růži.
Ve své sociální bublině se ujistí, jak skvělými jsou a svou výjimečnost si dokazují chutí vychovávat zbytek populace. Je to vidět v trvalém peskování těch hloupých koblih, nebo se vidí jako Bartoška a Dyk coby vůdci davu lidí, které svým rétorickým patosem vedou na barikády.
Obraz Svoboda vede lid na barikády francouzského malíře Eugèna Delacroixe si mohou dát jako vývěsní štít.
Ve skutečnosti všichni trpí komplexy méněcennosti, pochybují sami o sobě a promítají si své negativní pocity na jiné lidi. Vadí jim na těch "venkovanech" přesně to, co těm lepším lidem vadí na sobě samým.
Jedna příčina je v osobnosti a vychování těch dotyčných. Ale je zde ještě druhá příčina, která sahá hluboko do první republiky, a možná až k Bílé Hoře. Oblast Čech, Moravy a Slezska dlouhodobě ztrácela některé lidi, kteří se vystěhovali pryč. K tomu e přidala likvidace šlechty. Tedy ne, že by ji někdo v dnešní době potřeboval, ale díky romantickým filmům a la Rosamunda Pilcher a jihoamerickým telenovelám, kde bohatí zastávají roli šlechty, si ti dnešní lepší lidé připadají stejně skvělými, s vybranými názory, chováním a vůbec crème de la crème české společnosti. Už nepěstují vybraný mrav salonní Gutha-Jarkovského zesměšněný Jaroslavem Haškem:
"Od hostinského Palivce nemůžeme žádat, aby mluvil tak jemně jako pí Laudová, dr Guth, pí Olga Fastrová a celá řada jiných, kteří by nejraději udělali z celé Československé republiky velký salon s parketami, kde by se chodilo ve fracích, v rukavičkách a mluvilo vybraně a pěstoval se jemný mrav salonů, pod jehož rouškou bývají právě salonní lvi oddáni nejhorším neřestem a výstřednostem.

Oni by vychovali národ jako skupinu přecitlivělých lidiček, masturbantů falešné kultury typu sv. Aloise, o kterém se vypravuje v knize mnicha Eustacha, že když sv. Alois uslyšel, jak jeden muž za hlučného rachotu vypustil své větry, tu se dal do pláče a jedině modlitbou se upokojil."

Prostě tou druhou příčinou je snaha o nové vytvoření lepší společnosti, která je charakteristická tím, že se za ni prohlásili sami její příslušníci, navzájem si svoji lepší roli potvrdili (všechny ty různé kluby a demonstrace umělců) a vyvádí jako malé děti, protože zbytek populace si totéž o jejich výjimečnosti vůbec nemyslí.
Snaží se vytvořit novou šlechtu a jsou ve své snaze směšní.

Kritici by mohli namítnout, že je přeci jen volí dost lidí, třeba voliči zmatení knížecí fajfkou Karla Schwarzenberga, aniž by za jeho zády viděli Kalouska. Ti jejich voliči trpí stejnými komplexy méněcennosti a kompenzují si je tím, že volí odpovědně, za lepší budoucnost, ale především s těmi, kdo se za lepší považují.
Čistě jen z důvodu, že těm lepším lidem s totalitními sklony dosud nikdo neřekl, že "císař je nahý" dle Andersena.
Totalitní sklony k likvidaci odpůrců, které by nejraději podřezali, když je nedokázali přesvědčit demokraticky v diskuzi podloženými argumenty, logickými a konzistentními názory (např. nelogičnost typu jednou je Kosovo dobře, ale Krym špatně), takže potřebují jen hloupé příznivce, protože chytrý člověk těm slátaninám vycházejícím z pražské kavárny nevěří.

Typickým příkladem toho špatného na lepších lidech je Tomáš Halík, který se s názory na tu zaostalou část populace opravdu nepáře, a je přesvědčen o své výjimečnosti od Boha.

Motivací pražské kavárny jsou prachy, moc nebo snaha se zapsat do historie. To nejhorší, co jim ta údajně nevzdělaná část populace může provést, je nevolit je v demokratických volbách, odstřihnout od zdrojů (nechodit na jejich demonstrace, filmy, hry) a odsoudit do zapomenutí. Ať si každý hlásá své názory, jak chce, ale za své prachy. Lepší lidi charakterizuje to, že své názory hlásají takřka výhradně za cizí peníze, a jen málokdy za vlastní prachy. Idealista z pražské kavárny obětuje své vlastní peníze. Vychytralý kavárenský čecháček obětuje zásadně cizí peníze.

Už se mezi sebou ta nová rádoby šlechta páří stejně jako šlechta barokní. Bez ohledu na názory, jde o jednu rodinu, kdy jsou někdy v navzájem opozičních stranách, ale nakonec se sejdou v jedné rodině:

https://www.euportal.cz/Articles/16270-takhle-vypada-havlisticka-slecht…

Padouch nebo hrdina, jsou to jedna rodina!

Zatím bez slepic

Byl jsem ted na par vyletech na hradech a zamcich a docela mi vadilo jak se romantizuje a idealizuje slechta, ktera prece jen pecovala o svuj majetek a dobro zeme.

Sami na nic nesahli, jen zdimali poddane (otroky) kdo nesouhlasil sel do vezeni, nebo prisel o zivot. Byli to brutalni diktatori a vrazi, kteri vse vynucovali jen nasilim.
Ti nejbrutalnejsi meli nejvetsi vynos za ktery staveli palace a ve spolupraci s cirkvi odevzdavali dane panovnikovi.

Zatím bez slepic

Středověká šlechta panovníkovi daně rozhodně neodváděla. Naopak zájemci z řad tzv. urozených mířili do "státních" úřadů za tzv. důchodem, neboli obročím...

Zatím bez slepic

Tak jeslti budeme brát, že středobvěk byl 476-1492, pak nemáš pravdu a na konci středověku už před husitama byla, ale díku husitům byla zavedena 1procentni "vseobecna" ;)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

kulové s přehazovačkou. Panovník jim rozdával léna, aby měli z čeho vyžít a nezhebli mu do dalšího vojenského tažení. Povinnosti k vladaři měli, ale pro prázdné kapsy zúčastněných byly většinou plněny počtem bojovníků dodaných do zemské hotovosti, anebo při větších vojenských akcích.

Zatím bez slepic

Prvním zakladatelem rodu byl nějaký výlupek, který se nebál a získal majetek. Na obrazech se pak objevuje jako významný člen rodu, který zbohatl a nikdy neuvádí, jakým způsobem. Až teprve jeho bohatí potomci si začali hrát na ušlechtilé a morálku, ale jakmile se naskytla příležitost, vždy šli brutálně po majetcích. Třeba Marie Terezie nikdy neodpustila české šlechtě, že se v roce 1741 přispěchala poklonit novému králi, kterým byl na rok bavorský vévoda.
Bohužel jde obvykle o potomky jednoho výlupka, který majetek získal pochybným způsobem a získal jej tolik, že jeho potomci už mohli dělat ctnostné.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta pravá šlechta má své křeny hluboko zasunuté v historii a dnes nejdou dopátrat ti "první".
Jen se objeví zmínka o jejich následovnících zmíněných v kronikách a církevních záznamech.
Píši - pravá- šlechta, protože je podstatný rozdíl mezi šlechtou rodovou a zbohatlíky, co si titul koupili, jako předkové Kchárla ( kupci).
Např jsem pátral po kořenech mého rodu a dostal jsem se akorát k církevnímu záznamu o pánovi jedné vsi. O jeho následovnících je toho dost velká hromada materiálu, biskupové, kapitán Moravy, válečníci, priezvisko Turkobijec.
Ale touha po objasnění původu, se zde musela spokojit s vyjádřením starej mamy, že - boli stepní lupiči, čo dorazili z východu - .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

kdyby nebyl Havel, který plánovaně už před rokem 1968 makal na anti-únoru, jak by plyšák v 89 probíhal. Řekl bych, že stejně. Kolem bylo už všechno obsazeno kvartýrmachry NATO, nemohlo to dopadnout jinak. Žádný strategicko geografický klín do východní Evropy by nebyl tolerován. A to i kdyby komáři sebelepší byli.
On by se našel nějaký jiný Havel.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale no tož tak, on nám v nebi klidně spí.
Nebo že by lkal a naříkal, nad nesplněným úkolem?
Potenciál (či co) měl,
jenže - snad mu chyběla - co vlastně?
Nenažranost vše přehlušila?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proto kopíruji:

"Slovo jako stvořené na důkaz, že mohou být na světě i zdrobněliny odporné. Slovo v nedobrém smyslu, sebemrskačské a masochistické. Vím sic, dobře vím, a dovedl bych toho uvést i příklady: vyšlo už i z per drahých i mně, zaznělo už i z úst mužů, které bolela přízemní malost, slamostrusná okresnost jejich okolí, žabomyšiáda života, který viděli kolem sebe. Ale daleko častěji – tak za protektorátu - jsem to slovo četl od lidí nanicovatých, od podlců. Oháněli se tím slovem, aby stáhli lidi své krve tam, kde oni sami vězeli odjakživa Nenávidím to slovo, tu lotrovskou zdrobnělinu Čecháček, a bylo by dobře, kdybyste je nenáviděli se mnou; neboť kdekoli zazní, bude pravděpodobnost 99:1, že zazněla z úst skutečného Čecháčka, tedy tvora, jehož každé dechnutí by mělo být políčkem pro každého Čecha."

(Pavel Eisner Čeština poklepem a poslechem, 1948)

Zatím bez slepic

Do lebek cechackovacu vyryvat

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Omlouvám se všem, ale po čase jsem si přečetla Vlka a jeho nekritický obdiv ke kancléři Rakouska.......
No pokud člověk vidí jen to, co vidět chce, je to tak možné vnímat.
On ale ten mladíček bude možná mít skutečnou tvář trošku jinou, než ukazuje v médiích.
(U nás taky v 2013 padla teatrálně vláda po "aféře" raz dva a zbyla po tom jen přátelsko-dárková-daňová šmouha a směšnost dodnes kde jakých figur...)
Možná vše, co se v Rakousku nyní děje, je jen součástí převzetí větší části moci Kurzem a jeho směrem s pomocí sil za ním a on jen dobře plní zadanou úlohu.
Abychom se ještě nedivili, čeho bude tento "úžasný" Rakouský mladý lidovec schopen.

Je třeba se vracet v čase a podívat se v souvislostech,co se dělo v 2016 a 2017 i v tom Rakousku, a proč tak vadí Hofer a jeho strana ....a komu nakonec celá ta aféra prospěje.
To, že se to hodí spustit i před Eurovolbami, je celkem logické.

A co třeba toto, to obdivovatelům Kurze u nás fakt nevadí?
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Dolezal-Rak…

Zatím bez slepic

vlk ve svém náhledu na běh života kolem něj docela věrně kopíruje mého opa, totiž dědka.
Ten zemřel vcelku zdravý jak ryba, protože bez jakékoli příčiny postupně začal odmítat požívat jakékoli léky, které byly potřebné k zachování duševní i tělesné rovnováhy (trošku vyšší tlak, malý nález na srdci, s minimální medikací pořád pohoda).
Finále bylo, když mu začaly vadit i dírky v chlebovém těstě.
Když natáhl bačkory, bylo mu přes šestadevadesát. Do doby, než začal trotlovat úplně (asi poslední půlrok), ušel v poho dvacet kiláků a zvedl půlmetrákový pytel cementu.

Zatím bez slepic

to bylo dost odporné, jak vlk adoroval ty rakouské poměry, hned měl příležitost rýt do Zemana a Babiše. Dnes ovšem na Kose výborně jako vždy pan Leo

Zatím bez slepic

které by nebyly fakt, ale jako opravdu vážně fakt extrémně důležité a naprosto osudově rozhodující? Já myslím, že poslední (a zároveň jediné takové) byly komunální na podzim 1990, ale možná mi jenom paměť po těch letech už tak neslouží.

Zatím bez slepic

Jen abychom se moc nedivili. Při vyřizování voličského průkazu jsem se od úřednic dozvěděl, že abnormálně velké množství mladých si ho už vyřídilo. Až byly překvapené, že to opravdu v tomto množství není zvykem.

Zatím bez slepic

je to sice mimo téma hlavního článku, ale když už jste nakousli tu Ejropsků Uhnii, tak zde je její (neoficiální) hymna ☺

https://uloz.to/live/!7EHDEMMv5v1N/lupo-anetta-bruselska-internacionala…

Zatím bez slepic

Čecháčci, jděte volit, tentokrát je to extrémně důležité...

Málem jsem se tomu článku zasmál, vyjít to na Apríla, bral bych to jako dobrou recesi.
Ale bohužel je to strašné a nejhorší je, že to mnoho politiků myslí úplně vážně a ještě s těmito názory lezou haranti ze škol :-(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nebo slezáček? Jenom čecháček. Bude to jinou mentalitou. Kecy, velká huba, malé ruce a ještě k tomu obě levé.

Zatím bez slepic

Slezane a Moravane nevadi nemcourum. Cesi ano. Cesi se bourili, Moravane a Slezane ne. - Taky vysvetleni.

Zatím bez slepic

Byl složený hlavně z nájemných žoldnéřů, moc Moravanu tam nebylo.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Češi?

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

To same.

A cela ta akce je dost mozna nejakej tehdejsi majdan, kde my jsme hrali roli ukrajincu.

Bila hora se nas tyka spis nasledky pro nas nez primou ucasti.

Zatím bez slepic

Zatím bez slepic

Jo z Moravy tam nebyl ani kousek, samí němci, jen to Šlik financoval ...

Zatím bez slepic

Z Moravy a Slezska tam byli žoldnéři (verbování tam začalo a těsně před střetem končilo), stejně jako odjinud. Stejně, jako to bylo ve všech tehdejších armádách, se bojovalo za žold a brali různé lidi, pokud chtěli bojovat za peníze a byli schopni služby.
A peníze (a organizátoři) byly moravské, což je na tu dobu hlavní. Počítaly se peníze, ne národnostní složení armád, to tady neznamenalo nic. Pokud je tato krátká exkurze do dějepisu příliš obtížná, je mi líto.

To za prvé.
Za druhé, na Moravě a ve Slezsku (rakouské části) se povedlo politické "slovansko-německé vyrovnání". (mimochodem, o Češích tam není ani slovo, proč asi?) O čemž se v dějepisu mlčí. Ne proto, že Němci jsou špatní, dnes jsou naopak dobří, ale proto, že řešení přišlo z moravského sněmu, nezávisle na Praze, která navíc nebyla schopna národnostní pnutí řešit. Což se dnes pražské vrchnosti nehodí... Od té doby ( až do rozpadu Rakouska a násl. umělým zavedením české národnosti na Moravě a ve Slezsku) se zemská mobilita a i převážná část ost. obyvatel Moravy pokládá za Moravany, ať jsou slovanského nebo germánského původu. Protože ve státní správě národnost a původ přestává hrát roli (roli to má ve správě pouze místně na nejnižší úrovni), všichni mají příslušnost k téže historické zemi, se kterou se ztotožňují. Protože sněm není blokován národnostními spory, řeší moravské záležitosti. Dochází k prudkému rozvoji školství, řemesel, podnikání, průmyslu. Staví se železnice, která propojila zemi od jihu na sever (teď nevím z hlavy, jestli první v Rakousku, ale rozhodně dříve než v Čechách. Prudce se zvyšuje efektivita zemědělství, vědecký výzkum a zavádění nových metod a nových plodin. Vzniká na podnět moravské inteligence a kulturních činitelů Moravské muzeum jako kulturní instituce rozvíjející se země (dříve, než vzniklo Muzeum v Praze).

Pozn. Zaměření J.G.Mendela není náhodné, v té době se šlechtění plodin a zvířat a šlechtěním získaným vlastnostem, věnovala velká pozornost.
Sám Mendel je typický produkt své doby. V rodině má slovanské i germánské předky, těch posledních více. Mluví plynně oběma "zemskými jazyky" a pokládá se za Moravana.

Zatím bez slepic

Souhlasím, že slovo Čecháček je odporné. A ještě jsem ho nepoužil.

Ale kdybych ho použil, týkalo by se těchto pisálků -
Anonym z 10:03, Jan z Helvajzu a Neználek.
Předvedli pravé čecháčkovství.
Tradičně se, jako Češi z páté cenové, bez ohledu na historická fakta, která jejich nacionalistickému vyvyšování nedávají žádné oprávnění (o jejich osobním vkladu lidem této země nemluvě:) naváží do části republiky a jejích obyvatel, o které přitom nevědí vůbec, ale lautr vůbec nic.

Zatím bez slepic

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevim jestli jste si to spatne precetl nebo jak to myslite.

Nevidim zadne nacionalisticke vyvysovani na odmitani ponizovani.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Připosranej, křivej šmejd. Tento člověk mne iritoval, neboli po česku, sral, už před 89. rokem. Právě takoví kazí naši reputaci ve světě.
https://www.lidovky.cz/domov/cesko-by-nemelo-byt-prilis-spojovano-v-evr…

Zatím bez slepic

kopat do prdele.
Tam a zpátky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Služba na amerických ponorkách musí být díky genderové vyváženosti o mnoho zajímavější, než tomu bylo v dobách středověkých, kdy to byla služba pouze pro muže:
https://cz.sputniknews.com/svet/201905219942782-media-informovala-o-sex…
Možná by to byl nevšední zážitek i pro leckterého čecháčka.

Zatím bez slepic

Prej to je jeste lepsi. Soudruzky z USA chtely mit na ponorce vlastni sprchy, tak se jim vyhovelo. Kvuli nedostatku mista ovsem museli omezit vyzbroj, tak ponorka prisla o jedno torpedo ci raketove silo. Detajly si uz nepamatuju, ale da se to dohledat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I kdybych souhlasila se vším, nikdy neříkejte matce, které zemřelo dítě za jakoukoliv ideu, jakýmkoliv způsobem: dobře jí tak. Prosím.

Zatím bez slepic

ráda taky podepsala. To mi v celkem dobrém textu vadilo při čtení.

Zatím bez slepic

Jenže to je riziko každé matky. Buď děti naši výchovu přežijí, nebo ne. A my přežijeme též, nebo alespoň na psychiatrii.
Dobře nám tak. Za blbost se platí v každým režimu. A někdy i za ne-blbost, ale třeba jen naivitu,...

Zatím bez slepic

No jasně, to bývá též často.
Ale někdy člověk přijde o život nešťastnou náhodou
zkombinovanou, nebo spíše způsobenou blbostí druhého člověka, ...
a pak nemá šanci přežít...
a i pak rodiče končívají na psychiatrii....

Zatím bez slepic

Tak to rozhodně, blbostí jiných přijde o život plno lidí. Já myslel, že je to řešeno jen v rovině toho dotyčného a jeho matky/rodiny, tedy že ti zahynuvší zahynou buď vyloženě z vlastní blbosti (Darwinova cena, např.), nebo naivity, což obé vychází jaksi z toho, že dotyčný není nejbystřejší. Tak jsem jen podotkl, že plno lidí zemře i kvůli správné věci a po správném osobním uvažování. Že nebude mnohými pochopen, to platí. A odpůrci jeho ideologie, tedy "majiteli ideologie jiné", bude dokonce dehonestován, to tak prostě je. Viz Palach ap.

Zatím bez slepic