Deset procent

Autor

Krátký válečný úvodník: 

Tak co, probudili jsme se ještě do míru? Nebo to fakt začalo? Něco jak rádio Jerevan: 

Otázka: Je pravda, že dneska zaútočily síly Ruské federace na Ukrajinu? 

Opověď: V podstatě ano, až na to, že zaútočily síly Ukrajiny na Donbas. 

Pokud je mír, můžeme se věnovat dnešnímu textu. Pokud není, pokusím se co nejdříve reagovat. 

 

V dnešním článku se poněkud odpoutáme od problémů našich východních sousedů a vrátíme se k nám domů, kde naše pravdomluvná a výhradně demokratická vláda řeší Okamurovy obstrukce v poslanecké sněmovně a skvělý, úžasný státní rozpočet, který nás díky schodku pouhých 280 miliard zachrání před ekonomickým armagedonem, do kterého nás chtěl uvrhnout oligarcha Babiš. 

Fialovi se samozřejmě nijak nechce komentovat inflaci, která v lednu přeskočila deset procent, i když všichni chytří ekonomové tvrdili, že bude pouze osmiprocentní, že to je maximum a pak už to bude dobré. Jen Marian Kechlibar mluvil o deseti procentech, ale pro jistotu se připravil na 25%. 

Ano, bude to právě ta inflace, která zachrání český státní rozpočet... Náš státní dluh je právě o deset procent nižší než loni, protože půjčené peníze mají o deset procent nižší hodnotu. A naše úspory jsou ze stejného důvodu také o deset procent nižší, čímž se to krásně navzájem zneutralizuje, makroekonomicky je všechno v pořádku, rozhazovačnost byla odměněna a skromnost se šetrností byly po zásluze potrestány. 

Už Remarque psal, že svět, kde se žije dobře těm, kdo umějí dělat dluhy, ten prostě špatně dopadne. 

Já tedy nejsem žádný ekonom, nehodlám se srovnávat s Lukášem Kovandou, který je v médiích jako doma... ale tak nějak bych si myslel, že tohle je teprve začátek. I na burze se totiž plyn a elektrika kupují na nějaký čas dopředu. Elektřina za současné vysoké ceny, ta do našich zásuvek teprve doteče. Leckdo má ceny fixované, leckteré smlouvy teprve dobíhají. 

K tomu začnou zemědělci hnojit hnojivem dražšším o 200%.  V jejich nákladech se to slušně projeví. K tomu budou celkové dotace do zemědělství nižší o několik miliard. Ano, to se také promítne do vašich peněženek. I blbej plast bude dražší, protože se překvapivě vyrábí z ropy. 

Problémy nekončí, problémy začínají. 

Tohle všechno se samozřejmě projeví v obchodech a zaměstnanci se začnou dožadovat vyšších platů. Nejvíc ti na manažerských postech. Těm se strašně zdražily Bavoráky a členství v golfovém klubu a tak se to musí dohnat. Ale tentokrát si o přidání začnou říkat všichni a velmi nevybíravě. Protože rovnátka pro děti, pomůcky do školy, jízdné na autobus a další věci prostě zdražily. 

Já osobně jsem byl v práci poslední dva roky ambiciózní a snažil jsem se dotáhnout na plat, který by mi umožnil platit manželce sociální pojištění a ona by mohla zůstat s dětmi ještě nějakou dobu doma.  V práci by jí stejně nikde moc nechtěli, když máte pět dětí, tak každou chvíli nějaké marodí, takový pracovník pro firmu nebývá dvakrát perspektivní. No, dokázal jsem to. Dostal jsem se na plat, který by nám to umožnil. Ale jako by se nestalo. Úsilí posledních dvou let je v tahu, protože 10% inflace. 

K tomu jsem zjistil, že zdražení se týká i třeba vidlákovského zubaře. Nasadil ceník... plomby za peníze od pojišťovny dělat nebude, protože na nich prodělává. Nevím jestli se to smí, ale visí mu tam pěkně dlouhý ceník, který tam ještě při poslední prohlídce nebyl. 

Inflace teprve začíná a konec je v nedohlednu. Úspor je mezi lidmi ještě dost a ty ještě nějakou dobu budou pohánět ekonomiku a ještě víc tu inflaci roztáčet. Teď je čas nakupovat, protože peníze jaksi příliš rychle ztrácejí hodnotu. Jasně, někdo bude investovat, ale běžná průměrná rodina fakt nebude dávat prachy do akcií. Rychle koupí nějakou ojetinu na ježdění, dají si na zahradu bazén, koupí si kuchyňskou linku nebo pojedou na dovolenou, protože kdyby nejeli, tak o ty peníze stejně přijdou. Totéž platí i pro menší firmy. 

Já také co nejdřív doplním uhlí do sklepa, asi koupím ten myslivecký chlaďák, abych měl kam vyvěsit půlku prasete, doplním krmivo, slámu... a budu koukat, jak se zbytky úspor pomalu rozpouštějí ve vyrovnávce státního dluhu. 

Můžeme se dneska dohadovat, kdo za to může. Jestli nás dohnaly předchozí covidové roky, kdy stát sypal prachy horem dolem? Nebo za to může ta skvělá hospodářská politika EU, díky které dostáváme uhlí z Austrálie a ruský plyn, který mohl být za pakatel, tak je pětkrát dražší. Nebo jestli se to hodí Američanům, kteří tu foukají do válečného ohýnku a předpokládají, že po požáru zbudou jen oni? 

Nebo je to prostě o tom, že nikde nejsou lidi, protože právě teď odcházejí do důchodu poslední ročníky těch, co něco uměli díky komunistickému školství? Zjišťují firmy, že sice na dílně měli deset lidí, ale když odešel ten jeden důchodce, tak těch zbylých devět je úplně marných a jejich produktivita klesla úplně do háje? A stejně s tím nemohou nic dělat, protože pokud by tyhle lemply vyhodili, tak seženou jen jiné lemply, kteří navíc nebudou vědět ani to málo, co se naučili ti první lemplové?

Kdo je rozežraný tentokrát? Zase jsme si prožrali budoucnost, jak to kdysi říkal Kalousek?  

Nebo je to prostě tím, že se v naší zemi chovají všichni politici jako poslušní pejsci, nechávají se úkolovat cizími ambasádami? Je to tím, že naší politiku ve skutečnosti určuje Koudelka s Kundrou? Je to tím, že Orbán si prostě vyjednal plyn a Fialu to ani nenapadlo? Nebo je to tím, že Okamura obstruhuje kvůli pandemickému zákonu, zatímco covid ustupuje tak nějak sám...  a ještě si tam v SPD (zase) nevšimli, že národ má už úplně jiné starosti? 

Vyhlašuju anketku: 

1. Kam až se inflace vyšplhá? Já bych si klidně vsadil na 20% a výš. 

2. Kdy se dopracujeme k oficiálnímu inflačnímu údaji 15%? Já bych tvrdil, že v dubnu. 

3. Kdy to smete vládu? Já bych si myslel, že vlastně nemají šanci politicky přežít letošní rok. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (141 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Tipuju okolo 25%

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu

Trvalý odkaz

Vláda už kroky v boji s inflací udělala, vzkázal Stanjura. Snížení DPH odmítá
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) (Úřad vlády ČR)
JAN PÁNIK / zpráva
Editor deníku FORUM 24
Publikováno 15. 2. 2022

Průměrný počet slepic: 2 (20 hlasů)

Těžiště jak to vidim tady já vaše princezna ,je v popisu dnešni situace,ale chybi,stejně jako u pana KELLERA,hampelmana,doktora SKALY docenta Válečnika a celé bandy dalšich tzv intelektuálů houfujicich se teba na www.kudyzkrize.cz to hlavni

NAVRHY JAK Z TĚCH SRAČEK VEN!
To se holenkové nesmi a kdo s něčim takovým přijde,kedlubna dolů!
Zdejši diskutbanda samozřejmě si tu bude psát dáale LETA o dušu,ale bude to pro ni jen zabava typu cirkus Humberto a to je tak celé.
teoreticky by pomohlo dostat sem odborniky,ale nikdo tu nepřijde a ani nechce jste pro ně jen hadrnici .Nakonec jste vy sami viděli,že tu neni a nikdy nebude žadná dobrá dušinka, kromě mě,která z vás má prču ,jak tady masově skáčete tomu kapitalismu bez přivlastků na špek a znovu se tu objevuje vaš oblibeny doktor SCHWEJK,no a to je dovoleno a dostačujici tomu davu srandistů!.
Pokud by chtěl pan Widlak ten pokrok ,tak by musel tu kakofonii tady opravdu živě postavit do haptáku.
Budu to opakovat dokola dalsich 333 let!
.Je zapotřebi nejpve podle mě vědět a určit v jakém systému se budeme mrcasit!Pes to nepojede vlak!
Mohu vám tu dat jidelni listek,ale vy nevzdělanci zas nebudete vědět "vo co de" a tak budeme muset čekat až to dojde panu El Comandantovi Widlákovi a začne to tu opravdu moderovat,nebo taky ne!ja budu el combatante!
Tak co si o tom myslite vy dubové hlavy?

Průměrný počet slepic: 1.8 (32 hlasů)

"Je zapotřebi nejpve podle mě vědět a určit v jakém systému se budeme mrcasit! Pes to nepojede vlak!"

O tom to všechno je, v takovéto nerozborné nejednotě se z žádné sra.ky nevyhrabeme.

Průměrný počet slepic: 2.2 (11 hlasů)

Informujte o opatřeni vlády proti svým voličům a co děla BABUŠ,Dozvěděl jsem se ,e vláda nařidila ČNB okamitě zvedat úroky v ramci boje proti inflaci.
Dále Babuš prý hledá svého nástupce (udajně z Ostravy) zejména proto,že si prýy velmi přeje ten Mošnov jako zakladnu pro pumy.
Zkuste se podivat na ty intelektualy vedle z jejich webu KUDY Z NUDY a zkontrolujte jestli ještě žije komunista a naš posledni marxista doktor Skala.
Je pravda,že kapitalisti budou krást dětem svačiny,aby mohli zakoupit ty dêlobuchy pro obranu před tim nesnadným šachistou,který zas má cosi za lubem! Nami zvolená vlada to taji.Spojenci berou nohy jaksi nečekaně nohy na ramena,
Mám neověřené zpravy,že prý demokracii a svobodu bude bránit prý jen
pluk AZOR!
Němci jim tam posilaji 5000 helem ze zasob zbylých z WEHRTRACHTU!
Hlavně dejte těm zdejšim lidovým komentatorum ten jidelni listek na režim Nov3 OK republiky!
Mohli bychom i počitat se znovuzvolenim pana Klause za presidenta.Ten totiž dodal ten kapitalismus bez přivlastků a bude určitě schopen najet na tu Novou OK republiku jako svěži změnu.
Přeji widlaactvu Vitězstvi zdar!
El comandante v.r.vr.

Průměrný počet slepic: 2.1 (10 hlasů)

O tom co nafasovala republika za režim , mi vyprávěl můj mentor doktor ing.J.M.CSc předtim než se stal nesmrtelny.Tehdy v r 89 to byla vyrazná osoba hadráku a jen asi 5 lidi v republice vědělo jaké bude mit následky aktivita budouciho presidenta Klause.
V západni TV se ho ptali jaký,že to režim dodá tehdy hezky bohaté naducané republice.
Na prvni pohled byla odpov3d KAPITALISMUS BEZ PŘIV LASTKŮ tehdy davem freneticky vitána.
J.M mi vyprávěl.že za zády budouciho presidenta se mu v té TV kdosi poškleboval,bylo to tam jen nepatrně videt.
Okamžitě mu došlo,co to znamená.Byl to vynikajici teoretik!Věděl totiż,že v Nemecku ještě když se z ruin zpusobenych spojeneckym letectvem ještě kouřilo a mezi obludnymi kupami cihel se pohyboval zbytek mužů,kterři vyměnovali vajička za cigarety si na hlavu poržaeni Němci zajistili do tzv GRUNDGESETZU(zakladniho zákona misto Ustavy) na prvnim mistě předevšim co za stát budou v budoucnosti chtit!
Takže se stalo,že pan "ekonom Klaus" nám navlékl na krk chomout KAPITALISMU BEZ PŘIVLASTKŮ,nejhorši druh kapitalismu vycházejici z gangsterismu.
Kdyby tehdy vystoupil někdo z budouciho AA teamu SV na balkon a zařečnil co se stane narodu Švejků byl by na fleku nebožtik!.
Dav ohlupených šilenců by ho rozdupal na sračku!
Nikdo z "intelektuálu" se totiž neodvážil zeptat co znamená to slovo BEZ přivlastků!
A pak to začalo!
,Nastoupilo rabováni bohaté republiky,které má trvat dále a to donekonečna!
Takže je tu mezi vámi někdo,kdo by dokazal odhalit i DNES co to znamen to BEZ Přivlastku vy bando ničemů.ANO?Tady by se hodil ten doktor SKALA,ale ten je taky solitér a na www.stripkyzesveta.cz ma vlastni TV a chce se stáaaaaat presidentem.!
Má tam prý už 16 500 posluchačů a spokjeně mu tleskáji.
No a nikdo z webu vidláků ho tady nepozve,aby jsme ho pasovali na toho presidenta a nebo taky ne!? .
Kdo tomu nerozuměl at se zeptá beru 1500 na hodinu a za odpověď to naučtuju jako dluh!

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

O tom co nafasovala republika za režim , mi vyprávěl můj mentor doktor ing.J.M.CSc předtim než se stal nesmrtelny.Tehdy v r 89 to byla vyrazná osoba hadráku a jen asi 5 lidi v republice vědělo jaké bude mit následky aktivita budouciho presidenta Klause.
V západni TV se ho ptali jaký,že to režim dodá tehdy hezky bohaté naducané republice.
Na prvni pohled byla odpov3d KAPITALISMUS BEZ PŘIV LASTKŮ tehdy davem freneticky vitána.
J.M mi vyprávěl.že za zády budouciho presidenta se mu v té TV kdosi poškleboval,bylo to tam jen nepatrně videt.
Okamžitě mu došlo,co to znamená.Byl to vynikajici teoretik!Věděl totiż,že v Nemecku ještě když se z ruin zpusobenych spojeneckym letectvem ještě kouřilo a mezi obludnymi kupami cihel se pohyboval zbytek mužů,kterři vyměnovali vajička za cigarety si na hlavu poržaeni Němci zajistili do tzv GRUNDGESETZU(zakladniho zákona misto Ustavy) na prvnim mistě předevšim co za stát budou v budoucnosti chtit!
Takže se stalo,že pan "ekonom Klaus" nám navlékl na krk chomout KAPITALISMU BEZ PŘIVLASTKŮ,nejhorši druh kapitalismu vycházejici z gangsterismu.
Kdyby tehdy vystoupil někdo z budouciho AA teamu SV na balkon a zařečnil co se stane narodu Švejků byl by na fleku nebožtik!.
Dav ohlupených šilenců by ho rozdupal na sračku!
Nikdo z "intelektuálu" se totiž neodvážil zeptat co znamená to slovo BEZ přivlastků!
A pak to začalo!
,Nastoupilo rabováni bohaté republiky,které má trvat dále a to donekonečna!
Takže je tu mezi vámi někdo,kdo by dokazal odhalit i DNES co to znamen to BEZ Přivlastku vy bando ničemů.ANO?Tady by se hodil ten doktor SKALA,ale ten je taky solitér a na www.stripkyzesveta.cz ma vlastni TV a chce se stáaaaaat presidentem.!
Má tam prý už 16 500 posluchačů a spokjeně mu tleskáji.
No a nikdo z webu vidláků ho tady nepozve,aby jsme ho pasovali na toho presidenta a nebo taky ne!? .
Kdo tomu nerozuměl at se zeptá beru 1500 na hodinu a za odpověď to naučtuju jako dluh!

Průměrný počet slepic: 2 (6 hlasů)

O tom co nafasovala republika za režim , mi vyprávěl můj mentor doktor ing.J.M.CSc předtim než se stal nesmrtelny.Tehdy v r 89 to byla vyrazná osoba hadráku a jen asi 5 lidi v republice vědělo jaké bude mit následky aktivita budouciho presidenta Klause.
V západni TV se ho ptali jaký,že to režim dodá tehdy hezky bohaté naducané republice.
Na prvni pohled byla odpov3d KAPITALISMUS BEZ PŘIV LASTKŮ tehdy davem freneticky vitána.
J.M mi vyprávěl.že za zády budouciho presidenta se mu v té TV kdosi poškleboval,bylo to tam jen nepatrně videt.
Okamžitě mu došlo,co to znamená.Byl to vynikajici teoretik!Věděl totiż,že v Nemecku ještě když se z ruin zpusobenych spojeneckym letectvem ještě kouřilo a mezi obludnymi kupami cihel se pohyboval zbytek mužů,kterři vyměnovali vajička za cigarety si na hlavu poržaeni Němci zajistili do tzv GRUNDGESETZU(zakladniho zákona misto Ustavy) na prvnim mistě předevšim co za stát budou v budoucnosti chtit!
Takže se stalo,že pan "ekonom Klaus" nám navlékl na krk chomout KAPITALISMU BEZ PŘIVLASTKŮ,nejhorši druh kapitalismu vycházejici z gangsterismu.
Kdyby tehdy vystoupil někdo z budouciho AA teamu SV na balkon a zařečnil co se stane narodu Švejků byl by na fleku nebožtik!.
Dav ohlupených šilenců by ho rozdupal na sračku!
Nikdo z "intelektuálu" se totiž neodvážil zeptat co znamená to slovo BEZ přivlastků!
A pak to začalo!
,Nastoupilo rabováni bohaté republiky,které má trvat dále a to donekonečna!
Takže je tu mezi vámi někdo,kdo by dokazal odhalit i DNES co to znamen to BEZ Přivlastku vy bando ničemů.ANO?Tady by se hodil ten doktor SKALA,ale ten je taky solitér a na www.stripkyzesveta.cz ma vlastni TV a chce se stáaaaaat presidentem.!
Má tam prý už 16 500 posluchačů a spokjeně mu tleskáji.
No a nikdo z webu vidláků ho tady nepozve,aby jsme ho pasovali na toho presidenta a nebo taky ne!? .
Kdo tomu nerozuměl at se zeptá beru 1500 na hodinu a za odpověď to naučtuju jako dluh!

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu

Trvalý odkaz

Naštěstí máme českou korunu, takže nemusíme trpět inflací eurozóny, která je .... překvápko ... menší než u nás.

Ale pšššt, tohle nebudeme nidke řikat.

Průměrný počet slepic: 1.6 (29 hlasů)

Koruna se oproti euru i dolaru dokonce mírně zhodnotila.

Co vás dneskaj vůbec v těch pomocných školách učí, opakovat něčí nesmysly ? Kdysi se tam takoví jak ty naučili aspoň trochu uvažovat, používat svůj mozek.

Průměrný počet slepic: 4.8 (44 hlasů)

A) Řekněme, že je pravda, že má EU 5% inflaci a ČR 10% inflaci (oboje je vnitřní inflace)
B) Za poslední rok posílila CZK vůči EUR o nějakých 10%
Nějak jste pozapomněl toto zohlednit.
Takže opět vedle.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Jenže to lidem složenky nezaplatí. V eurozóně lidem zdražily méně.

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

Jakože naši dodavatelé nakupují dražší energie na burze, či mají větší rabat? I to je možné, ale s inflací a pohybem kurzu CZK vers. EURO, to jaksi nesouvisí. Zatím je na tom CZK o trochu méně blbě než EURO.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu

Trvalý odkaz

myslím , že jsme lepší turků

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu

Trvalý odkaz

Jak dlouho vydrží tato vláda?

 

  1. do švestek
  2. do příštích prázdnin
  3. do konce volebního období
Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Podívejte se na stávající volební preference, vede suverénně ANO následováno SPOLU a PirStan. Mezi nimi se krčí SPD s jednotkami procent.

Třeba :
https://www.skutecnost.cz/rubriky/spolecnost/volebni-pruzkumy-a-modely-…

Jak říkám : lid je vůl!

Průměrný počet slepic: 4.1 (22 hlasů)

A Vy těm průzkumům věříte, pane Petřepavle? Proč?

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

stejně i ve volbách.
Nebo snad některý průzkum poslední doby neměl v popředí ANO, SPOLU a PirSTAN ?
Na nevolitelném konci vlastenecké a prolidové strany a straničky?
Někde na konci prostředka SPD, aby se neřeklo.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

dáváte průzkumy z prosince 2021?

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by jaryn (neověřeno)

Trvalý odkaz

Češi volí volí už 32 let v podstatě pořád stejně (blbě, říkám já). Rok sem, rok tam, vsjo ravno.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu

Trvalý odkaz

Rusko zaútočit na Ukrajinu.

Nevíte někdo, jaká je situace na frontě?

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

V USA se stojí fronty na potravinové lístky.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu

Trvalý odkaz

Já tipuju 35%-

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

soudruzi bleskově schválí zákon, který umožní hlasovat korespondenčně, aby ho po dalších jasně vyhraných volbách vylepšili o hlasování přes internet, a kdyby to neprošlo, tak alespoň o sčítání hlasů pomocí počítačů.

V tu ránu bude soudruh Fylaja nesesaditelný.

A k tomu mu dopomáhej

soudruh Rycheckej...

Průměrný počet slepic: 4.6 (65 hlasů)

Petr Fiala@P_Fiala·29mDemokracie je diskuse. Ale diskusí není bezobsažný monolog.
Zvlášť, když je jeho cílem jen zablokování demokratického rozhodování. Extremisté nás stojí spoustu peněz a blokují parlament.
Vydírat se nenecháme.

Průměrný počet slepic: 1.7 (29 hlasů)

Starostové z parlamentu ven!!!

A ODS s Fylajou v čele jak by smet!!!

Průměrný počet slepic: 4.9 (42 hlasů)

Všeholid si to přeje.

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)

a) ke konstruktivní diskuzi je potřeba nejméně dvou stran - např. opozici tvořící oponenturu prospěšnou kvalitnímu projektu - nebrat pro zpomalování vlastních a naprosto dokonalých schizofrenií
b) pokud se jedná o diskuzi nekonstruktivní, stačí jedna Národní fronta (třeba na mozek)
c) demokratické rozhodování se jeví jako finančně náročné, neb význační demokraté jezdí na dovolené ve jménu demokratických misí a vrací se s jinou národností - Jasánek budiž Opancéřovaným Ukrem až na věky ámen (go away and newer go back) sry to byl Kovidglum
d) nepohodlnou opozici je třeba vymýtit v rámci "demokratické diskuze" tak, že oponenta označíme jako teroristu a jeho stranu jako teroristickou, zvláště když má pravdu, která se nehodí a k tomu nám jeho sourozenec pomáhej :( dnes se dala v 360ce poslouchat jen jedna strana, druhá byla nesnesitelně trapná
motto: rozdělená rodina, přišla naše hodina alias dědeček a babička ujídají chlebíčka (pro pamětníky)
EE) (rozuměj výjimka z výjimky) pokud by větší část opozice měla být hrozbou uděláme z ní mlčícího spojence v rámci plandemie, (bakšiš z občanů si pak nějak rozdělíme a o špatné a nezákonné vyhlášky se budeme naoko hádat)
Vysírat se necháme, je to naše historická paměť...i když je nám vše jasné...

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

Republiku si rozvracet nedame!

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Republiku si rozvracet nedame!

Průměrný počet slepic: 2.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

pardon - Fylajovi rok, maximálně dva, na to, aby nás rychle a bezbolestně zbavil všech rozumných úspor. Termín "rozumná úspora" by pak měl převyšovat částku potřebnou k jednomu sobotnímu (týdennímu) nákupu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Velmi správně. Jsme rádi

Průměrný počet slepic: 1.4 (29 hlasů)

"

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)

In reply to by Motor (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkujeme

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

In reply to by Motor (neověřeno)

Trvalý odkaz

M

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Motor (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak by tu nesmradil a šel by k sobě rovným. Jiný dlůvod bohužel nevidím. Protože nic jiného než rozbíjet rozumnou debatu a výměny poznatků neumí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

s EU, když si zajistil rozumné ceny plynu, které bude užívat k energeticky náročné výrobě dusíkatých hnojiv. Pokud se nepletu, má na ně asi tak dvě, nebo radši tři docela velké fabriky.

Učinil tak třeba na rozdíl od soudruhů Vídeňáků, kteří výrobnu hnojiv ve Východní Říši pro jistotu uzavřeli... 

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

Nevím, zdali si  většina "odporníků" uvědomuje to, co je nám vidlákům dávno známé, hnojiva a energie rozhodnou  o přežití naší civilizace. 
Bohužel zatím to nevypadá příliš růžově.

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

In reply to by pragmatik

Trvalý odkaz

...dovoluji si nekompetentně tvrdit, že hnojiva jsou ke zvyšování produkce potravinových komodit a energie rozhodují o efektivitě jejich výroby. To vše je určeno mírou populace. Pokud se podaří snížit její hodnotu (o čemž jsou snahy mocných v zájmu zachování vlastních entit a statků) sníží se i spotřeba potravinových zdrojů a tudíž nebude zvýšená potřeba hnojiv ani energií. Vzroste jen potřeba surovin na výrobu čipů, aby 95%populace mohlo být nekonečně šťastných tak, že si přes ně bude uvědomovat jen lokálně plánovanou virtuální realitu. Což ovšem momentálně nemusí být možné, jelikož radiace nebo emp záření zkratuje veškeré čipy, pokud nevytvoří mutující zombie, kteří budou nakonec šťastní tak jako tak. Takže nakonec "Bůh s vámi", ale hlavně ne ten z us, je to hajzl. 

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

    Zacatkem 90. let jsem mluvil s jednim dedkem. Bylo to zajimave. Treba ze mel za prvni republiky trafiku - a v ni nocnik. Aby nemusel ani na chvili odejit a neprisel ani o jednoho zakaznika. Ale jeho nejvetsi zivotni moudro :  Ze prezil 5 zriceni meny. Kazde ho zastihlo v nejvyhodnejsi mozne situaci : Po krk zadluzeneho :)  Ja k dnesnim vizim dodam dalsi : Kvanta lidi kteri upadnou do chudoby se stanou objekty utoku soukromnych vymahacu, kteri jsou nakym hnutim mysli u nas nazvani "soudni" exekutori. Statisticky vzato, je jen otazkou casu, nez dojde k prvnim vrazdam vykonavatelu. Jako se stalo v Holandsku, kde az pak zmenili exekucni zakon.

Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)

A nyní můžeme adekvátně akceptovat politiku spoření 40let do nějakého důchodového fondu. Mám z rodiny úplně stejnou zkušenost.

Pokud by čirou náhodou nebylo žádné znehodnocení měny, což není možné z principu existence státního dluhu za všech společenských systémů, pak určitě je vykraden nebo zkrachuje důchodový fond viz Enron. Ale stále je zde neutuchající  snaha organizovat důchodovou reformu, která by vedla nakonec k výše uvedeným výsledkům.

Průměrný počet slepic: 5 (29 hlasů)

    je jedine prubezny - samozrejme provozovany statem. A na takove urovni, aby umoznil dustojny zivot na zakladni urovni. T.j.  treba ne na ozdobne osvetleni baraku a vyhrivanou prijezdovou cestu - ale na normalni topeni a sviceni ano, bez toho aby vyhoveni temto potrebam na primerene urovni nezasahovalo do jinych nutnosti.  Vsechny ostatni formy je nutne povazovat za doplnkove, fakultativni, urcene pro prilepseni tem, kteri jsou ochotni riskovat. Ale tomuto nerozumeji ani vsichni z prosteho lidu. Lze se casto potkat s nazory ze "cely zivot jsem makal, tak mam na duchod ulozeno".  Kdepak, NIC neni ulozeno. Kazda produktivni generace proste pracuje na sve pokoleni duchodcu - at uz se to komu libi,  nebo ne.

Průměrný počet slepic: 4.9 (33 hlasů)

Přímo zjevená svatá pravda za celý kurník  kalimerek(můj nejoblíbenější typ slepic).

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

Já jsem pro - samozřejmě důstojně umožněném podporou vícegeneračních rodin a ve výjimečných případech (zdravotní důvody, tragické události) podporovaný státem.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Souhlas. Většina světa jede na vicegeneracni sytem, kdy je tezke někoho ojebat. Bo se všichni znají. Jen v tragických případech by to mela jistit u nás církev. Nebo na co vlastně používá církevní restituce? Nebo obec, bo se všichni znají.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

...karabáčem "vysvětlil", že když půjdeš do rizikových penzijních fondů, tak dosáhneš vyššího zhodnocení než je třeba i 15 % - ní inflace.
Pravda, taky můžeš přijít o vše (KDO by to získal ?!?...ty peníze by jen tak nezmizely !!!!, nevypařily by se) , to by ti sdělili dotyční zvláštní doložkou, psanou takovým tím miniaturním písmem...
Malá odbočka - Schillerové Dluhopisy " republiky" zatíží účet státního rozpočtu (ono se to ale akumuluje, výnos jde na nákup dalších dluhopisů) jen nyní nějakými cca 3 000 000 000 korun. Příští rok ještě více. No a doložka církevních restitucí - jejich inflační úročení, také nemalý obnos (přitom Církev by úrok měla odmítat, je od Satana).

Douška.
To zvednutí důchodů už v červnu- to není dobrý signál. V Deutsches Reich verze Weimar v jednu dobu ožebračovali důchodce už jen tím, že jim důchody zvyšovali pouze jednou měsíčně (už jen denní míra inflace jim ubírala několik %).
Není to dobrý signál, byť by se to důchodcům jevilo jako náramná starostlivost Mr. Pěšinky and his voices.

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)

nemůžu věřit lidem kteří jásají že jim nejprve Babiš, pak Fiala, zvedli důchody o 10 %, a přitom inflaci zvedají oba dva (a jejich vlády) rukou společnou a nerozdílnou o desítky procent.
Zabíjejí skromnost a spořivost, povzbuzují rozmařilost a nezodpovědnost. Konečně, už celých 32 let.
Pamtujete úroky na spořících účtech fixovaných na jeden rok 4 %, u spoření mladých 5,3 %, a nulovou inflaci?

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

exekutorovi, bych nenazýval vraždou, ale exekuci :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

Ad "výhodnosti být zadlužený v případě měny":
Dluhy se započítávaly v nejnevýhodnějším kurzu pro dlužníka. Takže asi moc na tom děda nevydělal.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)