Ekonomika Československa v letech 1918 – 1938 a její mezinárodní srovnání

Autor
Štítky

Prakticky neustále jsme bombardováni zaručenými zprávami, jak dobře, ba blahobytně si žili naši předkové v období tzv. první republiky. Navíc jsme zásobováni žebříčky a grafy, které mají vysvětlovat tu jedině správnou pravdu starým, hloupým a škaredým pomatencům, pamatujícím si zkazky svých prarodičů o těžkém životě mezi světovými válkami. Kde je tedy pravda?

Vážným zájemcům o tuto tématiku mohu doporučit ke studiu mimo mnohé jiné i publikaci :

PRŮCHA, Václav a kol. Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918-1992

Těm méně vážným, chcete-li, pro okrajově se zajímající, bych touto cestou chtěl poněkud rozebrat odkaz našeho přítele nejvěrnějšího, vystupujícího zde pod (podle mne) poněkud troufalým nickem Sartre, resp. jeho výstupem vpravdě šermířským na obhajobu tvrzení v tomto článku:

https://byznys.ihned.cz/c1-65880470-cesi-nebyli-vzdy-chudaky-evropy-podivejte-se-do-dob-kdy-se-ekonomicky-vyrovnali-norum-rakusanum-a-valcovali-finy

Jako problém zásadního charakteru zde vidím skutečnost, že čtenáři tohoto textu je podsouváno, jak skvěle si naši předkové za tzv. první republiky žili. Pomineme tedy zkazky nepoučených a nevzdělaných historiků o lidových bouřích, fejkové články dobových novin o střílení do dětí a adolescentů ostrou municí, hejťácké podvrhy žebračenek na potraviny v hodnotě deset ká čé a začněme zdrojem poněkud provařeným, avšak všeobecně uznávaným, a to definicemi z wikipedie:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hrub%C3%BD_dom%C3%A1c%C3%AD_produkt

První poznatek, který by měl zájemce o porovnávání jednotlivých ekonomik zaregistrovat, že existují minimálně tři metody výpočtu HDP, z čehož při podrobnějším zkoumání vyplývá, že výsledky se budou zřejmě podle použitých metod lišit, a to výrazně. Autoři článku se neobtěžovali potenciálnímu čtenáři sdělit, jakým způsobem se autoři studie popasovali s tímto problémem, z jak dalece hodnověrných statistických údajů vycházeli při svých výpočtech, či zda jen přejímali vypočtená data shromážděná jednotlivými ministerstvy vybraných států.

Dále je nutné při sledování faktoru HDP v čase očistit výslednou číslovku o inflaci, což je další, mírně řečeno, ošemetná početní operace, zejména pak v čase a místě, kde se mění ceny směrem vzhůru jednou týdně až jednou denně (hyperinflace v Německu).

Jako zásadní poznámku je ovšem nutno vnímat skutečnost, že HDP nekoreluje s tím, co řadového čtenáře zajímá nejvíce, tedy s výší životní úrovně a s bohatstvím občanů.

Půjdeme-li až na dřeň, můžeme v podstatě konstatovat, že HDP je pouze jedním z několika parametrů vypovídajících o výši cen ve sledovaném prostoru. Čím vyšší cenová hladina, tím vyšší HDP. Nic o majetku a úsporách občana, kteréžto jsou velmi významnou součástí životní úrovně každého alespoň trochu standardně žijícího jednotlivce. Tedy takového člověka, který musí, nebo se alespoň někdy snaží platit účty za bydlení a jídlo, případně občas dokonce zaplatí i daně či jiné povinné odvody státu.

Podívejme se tedy, co nám byznysoví redaktoři z „ihned“ předložili k sežrání, pokud možno i s navijákem.

Hned úvodní odstavec skrývá dovedně vykonstruovanou ideu ve větě o propojení výkonnosti ekonomiky a životní úrovně pracujících mas. Kdyby tato rádoby poučka platila, nebylo by technicky možné, aby země Visegrádu měly HDP okolo 60 – 85 % průměru EU a jejich občané pobírali zhruba třetinové platy.

K poznámkám psaným kurzívou o přepočítání HDP vzhledem k paritě kupní síly jsem poněkud skeptický, protože mi jaksi uniká smysl redukování neznámo jak spočteného HDP vzhledem ke kupní síle řadových občanů. Je jasné, že vypočtená hodnota nemá s původním HDP neboli měřením toku financí v předem definovaném čase (kalendářní rok) a prostoru (v jednotlivých státech) vůbec nic společného. Spíše mi to připomíná snahu o docílení objednaného výsledku za každou cenu, anebo úplného zmatení nezasvěceného čtenáře dodáním zdánlivé důvěryhodnosti metodou nasypání čistě náhodných učených slovíček do digitálního prostoru.

K tvrzení o zlatém věku přelomu 20. a 30. Let minulého století jen jednu faktickou poznámku. Pokud máme drzost porovnávat se v objemu výroby, měli bychom mít také odvahu porovnat strukturu výroby. Zjistili bychom, že onen objem je dán z výrazné části těžkým průmyslem, což naše snění o vynikajících výsledcích čs. ekonomiky poněkud narušuje. Výroba, resp. prodejní cena lokomotiv a tramvají, případně kolejnic či těžké artilérie nám permanentní blahobyt v celém státě nikdy v minulosti nezaručila a i v budoucnosti opravdu nezaručí. Což je docela škoda.

Dále je nutné si přiznat, že těžiště ekonomiky, resp. průmyslu bylo v exportu na méně náročné trhy, kde jsme se uplatňovali především cenou, resp. poměrem cena / výkon, nikoli špičkovými vlastnostmi výrobků.

Zásadní poznatek ke grafice článku:

Pokud si v uvedených mapkách Evropy najedete kurzorem na jednotlivé státy, objeví se vám jakási čísla – zřejmě roční HDP na hlavu vyjádřený v USD. Pokud tato čísla porovnáte, zjistíte, že např. v porovnání s Velkou Británií či s Francií se potácel čs. HDP někde na úrovni 50 - 65%, tedy „přesně“ tam, kde byl za hlubokého socíku!!!

Jedná se o jasný pokus manipulace s fakty, když autoři tzv. grafů pracují jednou s procentuálním vyjádřením poměrů HDP (časová osa od r. 1945 do současnosti), podruhé sestavují jakousi kolorovanou mapku vítězů a poražených, aniž by totožným způsobem porovnávali parametry uváděné v grafu. Navíc zahrnují do svých srovnání pouze „neznámo jak“ vybrané země, aniž by definovali, podle čeho výběr provedli, anebo alespoň zmínili, že některé země v té době prostě neexistovaly (!!!), tudíž jimi sepsané pořadí hrubě zkresluje současnou situaci, kdy je států v Evropě nepoměrně více (rozpady Jugoslávie a SSSR) a tehdejší „skvělé“ desáté místo v evropské ekonomické lize bylo vlastně zoufalým bojem o střed tabulky, mám-li přijmout fotbalovou terminologii autorů.

Jako docela problematické tvrzení vnímám i větu o tom, že evropské země byly po druhé světové válce na stejné startovní pozici.

Tvrdit, že Německo, do něhož se po několik dalších let hrnuly miliony ožebračených německy hovořících vysídlenců z půlky Evropy, a většina průmyslových aglomerací byla kompletně srovnána se zemí, bylo na stejné startovní čáře, jako třeba Československo, kde průmyslové kapacity zůstaly prakticky nedotčeny, mi přijde hodně přes čáru. Je rovněž dobré si připomenout, že tzv. Marshallův plán vznikl mimo jiné po zjištění, že denní potravinová dávka na osobu je v rozparcelovaných pozůstatcích III. Říše na úrovni téhož v nacistických koncentračních táborech.  

Obdobně na tom byly i jiné státy, jimiž prošly frontové linie války, tedy Itálie a Rakousko, které jsou rovněž ve zmíněném grafu, a rovněž velmi věrně kopírují trajektorii grafu porovnávajícího vývoj HDP Československa s Německem.

Zde je tedy třeba jasně prohlásit, že grafy porovnávání HDP přesně odrážejí katastrofální situaci a totální rozvrat ekonomiky v zemích, které prohrály válku, ovšem přesto zde dosahoval tok peněz obdobných parametrů, jako v republice, jejíž výrobní kapacity zůstaly válkou takřka nedotčeny.

Dále je nutno rozebrat evidentní sešup trajektorie grafů porovnání HDP na hlavu, pokud je i přes předchozí výhrady chceme brát jako relevantní.

Zde bych si dovolil odbočku zpět k výše uvedené knize pana Průchy a kol. Při jejím případném prostudování zjistíme, že ekonomiku československého státu poznačily dva významné fenomény:

1/  Prvním bylo navázání naší ekonomiky na dodávky sovětských surovin, které pochopitelně významně ovlivňovaly ceny finálních výrobků a produktů, tudíž i tok peněz v časové jednotce, což je definicí HDP. Tato garance velmi příznivých cen (ze světového hlediska) ovšem měla negativní důsledky v dalším vývoji socialistických ekonomik, a to v udržení konkurenceschopnosti našeho průmyslového exportu. Naše výrobky prostě koncem 60 let začaly narážet na mantinely prodejnosti díky své energetické náročnosti a technologické zastaralosti, o což se na západ od nás staraly jak tvrdé konkurenční tlaky, případně klasické krize z nadvýroby, tak zejména energetická krize, když si země vlastnící ropná naleziště uvědomily, že si mohou dupnout a začít své zákazníky „zlehka“ vydírat.

2/ tím druhým fenoménem pak byly nám „o něco méně mladým“ dobře známé „akce Zet“, v rusky hovořících zemích známé jako „Subbotniki“, neboli brigády „zadáčo“, kdy pracující mohl reálně počítat maximálně s jedním pivem ke svačině, ale daleko spíše akorát s vyvěšením na tabuli cti, či tabuli hanby – to podle naturelu a ochoty pracovat rukama ve svém pracovním volnu.

Je nezvratnou skutečností, že do hodnocení HDP se prostě nemohly dostat plné ceny nově vzniklé nemovitosti typu nových přehrad, železnic, továren (tzv. stavby mládeže) desítky tisíc vesnických prodejen, škol a školek, zdravotnických středisek, kulturáků, hospod, ale i dílen, sociálních zařízení, rekreačních středisek a v neposlední řadě i sídlišť a navázané infrastruktury, které si více či méně nadšení pracující budovali ve svém volném čase. Ceny těchto nemovitostí se projevily účetně pouze v nákupu nezbytného stavebního materiálu. Cena práce se neprojevila nijak, protože se jednoduše neúčtovala.

Za sebe pak přidám jev třetí, tzv. šedou ekonomiku.

3/ třetím zvláštním jevem byla tzv. šedá ekonomika, kdy zejména na venkově probíhala obchodní činnost bezhotovostním systémem, a to jako směna hotových výrobků či zemědělských produktů, případně směna služeb, kterou bych nazval „Ty mně – já tobě“. Tedy že nebylo nutné shánět řemeslníka či jiného odborníka, neboť postačilo večer zajít do hospody a vše se dojednalo při pár pivech k oboustranné spokojenosti. Jsa doposud nepamětnického věku, zažil jsem na vlastní kůži, že ještě v době mého dospívání chodila značná část vesnice (nezřídka skoro celá) pomáhat při stavbě nového rodinného domu (já taky). Chlapi betonovali, zdili nebo stavěli krovy, ženské vařily a pečlivě vedly evidenci, kolik lidí přišlo ze které rodiny a kolik jim bude potřeba „vracet“. Tyto pomoci při výstavbě byly rozšířené zejména v chudších krajích Slezska a na Slovensku (Kysuca, Orava), z jiných oblastí Československa osobní zkušenost nemám.   

Závěrem bývá komentář k tvaru části grafu, která naše ekonomické věrozvěsty příliš nezaujala. Tou částí je zobrazení poměrů HDP na hlavu po roce 1989. Velmi zhruba řečeno, propad HDP v 90. letech 20. století byl řádově stejný v jednotkách let, jako propad za „socíkovských“ 40 let – tedy řádově desetkrát rychlejší - a já se vůbec nedivím, že se autorovi stati do komentáře vůbec nechtělo. Musel by prskat slinu na stále ještě fungující idoly „Velkého Hadráku“, což by mohlo vyvolat negativní konotace vůči jeho osobě a zejména vůči zastávané pozici v zaměstnání.

Následný opravdu strmý růst poměru HDP někdy po roce 2 000 pak pouze kopíruje vývoj, který nyní zažíváme na vlastní kůži. Tj. bezuzdný let cen vzhůru do výšin, o nichž se nám opravdu ani nesnilo a vpravdě zoufalé pokulhávání v navyšování mezd a důchodů oproti faktické produktivitě naší ekonomiky. Jsou tak příkladným způsobem vymazávány naše úspory, coby produkt odpovědného chování a hospodaření, je likvidována a podvazována ochota lidí odkládat peníze na horší časy a preferován je růst spotřeby na dluh. Tedy atributy, které uměle navyšovaly HDP tzv. západu už dlouho před naším vstupem do EU, potažmo před ukončením socialistické kapitoly československého hospodářství.

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Statistika spracuvava presne matematicky - nepresne udaje :D
Pekny clanok...len si ho musim precitat este raz, ked mi neurony budu pracovat aspon na 70% (cize to chce cierny caj :D ) a sudiac podla zaplavy komentarov k aktualnej dobe...je vacsina citatelov na tom tak isto.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://buyneurontine.com/>how long does gabapentin stay in your system</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Cialis Apotheke Niederlande <a href="https://ocialisshop.com/ ">generic name for cialis</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://buyplaquenicv.com/ ">withdrawal symptoms of plaquenil</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://atadalafiloop.com/ ">real cialis online</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://vpropecian.com ">generic propecia</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra effect on blood pressure <a href=https://vsildenafilos.com/>viagra sold online</a> New Keflex Oral Antibiotic

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viagra Anonym Bestellen <a href="https://asalasixo.com/">furosemide nursing considerations</a> Prezzi Viagra Originale

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

prednisolone 5mg tab <a href="https://vprednisonn.com/">prednisone mechanism of action</a> Cialis E Favismo

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prezzo Cialis E Levitra <a href=https://apriligyn.com/>priligy dosage</a> priligy cvs

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Targus.
Poděkování.
Proto záleží,jak je který ministr financí kouzelník s čísly.
Proto se zeptám o co je lepší Babiš premiérem,než byl třeba Nečas.
O co je lepší Schillerová,než Kalousek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

se stejným programovým vybavením a stejnými výstupy se stejně pracujícím švédem, němcem nebo rakušákem. Je to cena otroka. Přitom ceny energií mám světové, ceny žrádla vyšší, bydlení mám svoje a hotely stojí stejně, auta taky. Makroekonomika mě nezajímá, řepku nežeru a vlakem nejezdím. Ani akumulátorovým letadlem. EU je mi k hovnu, kafe piju lógrové, ale ne v kafeterii.

Zatím bez slepic

jsou moje, licencované, nekradené, aktualizované, nezadlužené, jen některé už nejdou kupovat, ale pronajímat - to je lepší byznys. Germán nedělá o víkendech a po nocích, umí pracovat rukama nebo mozkem jiných. Vyhrál válku. Omezil svobodný trh. Nakonec sem dolifroval nekompatibilní vrahy, které nám sem nasere. Proč to hovado dělá? U mě narazí.

Zatím bez slepic

Jakoze budete zabijet nemecky manazery u nas? Pochybuju. To je jedine, co na ne plati.

Zatím bez slepic

Až mi osobně uškodí, oplatím mu stejnou mincí. Zatím škodí jiným, já nadřízené nemám od 1990.

Zatím bez slepic

Kdyz si nemecka firma odveze zisky a delniky plati tretinove, tak ozebravuje vasi potencionalni klientelu a tedy i vas.

Zatím bez slepic

dělat tutéž práci 3x rychleji, než skopčák.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a co? Porad za to mate min penez.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale za ceny ČR ne německé, protože skopčák... Tedy když ČR je 1/3 ceny, tak vás obírá skopčák o 2/3 hodnoty ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K článku jen podotknu, že pokud Němec postaví v roce 1946 novou továrnu na místě vybombardované např. za 1 000 000 marek a Čech dále dělá v nevybombardované továrně z roku 1938 v hodnotě např. také za 1 mil. marek, Němci vzrostlo HDP o ten 1 milion marek, zatímco Čechovi HDP nevzrostlo vůbec. Ve výsledku jsou na tom oba stejně, pracují v nové továrně, kde je jen nepatrný rozdíl ve stáří továrny. Ve výsledku jsou na tom ale oba stejně.
Dále doplním, že předválečná ekonomika uspěla hlavně ve zbraních dělostřelectva (to bylo na opravdu výborné úrovni) a v těžkém průmyslu, ale trh byl především na Balkáně, v Asii, Africe - a rozhodující kromě nízké ceny byly i úplatky.
Čs. ekonomika opravdu byla na výborné úrovni, tedy relativně, protože mezi slepými jednooký králem. Norsko nebo Finsko byly v té době silně zaostalé chudé země, proto je srovnání ČSR v žebříčcích tak lichotivé.
A proč lidé z náhlého nárůstu HDP nic neměli? Ona ta situace není zase tolik odlišná od současného stavu. Za 1. republiky musela ČSR splácet válečné reparace z 1. světové války jako podíl na dluhu Rakousko-Uherska, platit za francouzskou vojenskou misi a podporu, což byly částky na úrovni asi 40% rozpočtu státu. Pravidelně. Srovnejme s takovými Němci. Spouštěli 2 světové války a místo reparací neplatili nic, zato ČSR musela platit za válečné půjčky ještě pěkně dlouho po válce.
Pokud se někdo ohání pomocí Západu, jak patříme do demokratických struktur Západu, a jak nás Západ chrání, tak si vzpomeňme, jak nás ten samý Západ obral v letech 1918 - 1938, předhodil 29.9.1938 Hitlerovi, nacistům odpustil válečné reparace a ČSR/ČSSR musela splácet všechny náklady za vojáky, kteří bojovali za Velkou Británii. Dnes s námi stejný Západ jedná úplně stejně, jsme pro něj jen kolonií, která má držet hubu a krok. Není důvod se v Bruselu nějak hrbit, samostatnost ČSR nebo ČR jsme si velmi tvrdě zaplatili životy našich vojáků v boji proti nacistům a také nemalými částkami peněz zatímco nacisté nezaplatili nikomu nic, a ještě mají tu drzost plkat o vyhnání teroristické organizace Sudetských Němců, protože Freikorpsy Sudetských Němců v době 1938 byly teroristické organizace na úrovni dnešních teroristů z Islámského státu.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuju panu Targusovi za velmi fundovaný článek a panu Gerdovi za výše uvedený příspěvek, který rovněž velmi oceňuju. Pan Targus upozornil na jeden velmi důležitý faktor, totiž metodiku zpracování ukazatelů a srovnatelnost dat, zvláště v časovém sledu, což myslím takzvaní "novináři" a to často i odborně zaměření neberou v úvahu, prostě někde splaší čísla a čistě ideologicky s nimi operují a plácají nesmysly. Myslím - dle vyprávění pamětníků - že lidi měli první republiku rádi, ale že by se většině nějak pohádkově žilo, to určitě ne, i když tehdejší nároky byly asi ve srovnání s dnešními podstatně nižší. Oba pánové - palec nahoru - nebo jak zde je zvykem "deset slepic"

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

insegnante,
děkuji. S tím posouzením tehdejších obyvatel je vidět, že jde o důkaz teorie relativity. Neznáme budoucnost a tak svoji situaci posuzujeme podle srovnání současné situace se situací v minulosti. A lidé za 1. republiky většinově usoudili, že se mají lépe než předtím za R-U. Zvláště po Velké válce, z které vinili R-U.

Zatím bez slepic

A o tom to je, když beru rozvoj, tak musím z pohledu tehdejsich lid, jejiích naroku, proto je směšné říkat, že čína/rusko je "zaostalé a enní v něm rozvoj protože u nás je splachovací záchod a tam ne"... Správně se musí porovnat před a po, za 5 let, ale v dané zemi, nikdy porovnat s "modernější"... Protože v rusku může být nárůst třeba elektromobilů na 100 obyvatel 5 a u nás pouze 1, ale v porovnání celku, bude rusko zaostalé, protože u nás bude 10 let starých 90procent, ale v rusku budou ostatní auta v průměru stara 40 let...
Statistika je vždy o otázce ke které se vybírají data a výpočet, nikdy naoipak jak dělají naši novináři a nově i ekonomové....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ročně. Kam to jde? Podle socanů jsem příživník systému a budu mít proto menší důchod. Na ten jim seru. Nikdy mi žádnou práci nepřinesli, jen otvírají huby, svině. Ohavný režim, v mnohém stejný, jako ten minulý. Jen v klidu dožít a nedostat se do basy, což je někdy problém. Ale i úřednické svině mají strach, zejména o teplé místo. Hnus. K tomu ty novinové kecy a desítky let stejné provařené xichty z televize.

Zatím bez slepic